Gość: Mańka IP: *.elcomp.com.pl 01.09.05, 12:15 Mam kłopot, bo nie wiem, który wybrać. Nie gotuje jakoś specjalnie duzo i może starczy sam pochłaniacz. Czy ktoś juz tak robił? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: okap- wyciąg czy pochłaniacz IP: 213.17.203.* 01.09.05, 14:03 Ja wybralam okap - wyciag do komina. Nie martwisz sie o filry wymienne... i jak to elegancko wyglada taki okap...a nie pochlaniacz montowany w szafce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: okap- wyciąg czy pochłaniacz IP: 213.17.203.* 01.09.05, 14:04 no i takie rozwiazanie faktycznie wyciaga te cale opary - brudne powietrze...a nie wywala je nad pochlaniacz, magazynujac brud na pochlaniaczu... Odpowiedz Link Zgłoś
sugob Re: okap- wyciąg czy pochłaniacz 01.09.05, 19:59 Gość portalu: gosc napisał(a): > Ja wybralam okap - wyciag do komina. Nie martwisz sie o filry wymienne... i jak > > to elegancko wyglada taki okap...a nie pochlaniacz montowany w szafce. co za bzdura wygląd okapu nie ma nic wspólnego z trybem pracy, praktycznie każdy okap "domowy" może pracować jako wyciąg lub pochłaniacz, kto Ci powiedział że pochłaniacz to tylko taki montowany w szafce? co do głównego tematu to wpisz "okap" w wyszukiwarkę forumową bo ten temat był ostatnio sporo wałkowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: okap- wyciąg czy pochłaniacz IP: 213.17.203.* 02.09.05, 13:10 Okap - dokładnie oczyszcza krążące w powietrzu opary, nie pozostawiając zapachów ani tłustego osadu. W ofercie znjduja się następujące okapy : kominowe, uniwersalne, teleskopowe oraz wyspowe. Połączony z kominem przewodem odprowadzającym nieświeże powietrze (opary). Pochłaniacz - urządzenie nie połączone z kominem. Pracujące na zasadzie wymiennych filtrów, w których zatrzymywana jest część zanieczyszczeń/tłuszczu. Reszta zanieczyszczeń niestety trafia na górną część urządzenia (kwestia wentylacji). Mi pochłaniacz kojarzy się z takim szafkowym... Fakt, że mogą być ładniejsze i brzydsze... Nikt mnie nie przekona, że urządzenie odprowadzające "opary" jest lepsze od tego które je "magazynuje/częściowo pochłania". W czym rzecz, że kolega się zbulwersował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: okap- wyciąg czy pochłaniacz IP: 213.17.203.* 02.09.05, 13:13 Nikt mnie nie przekona, że urządzenie odprowadzające "opary" jest GORSZE od tego które je "magazynuje/częściowo pochłania". Wkradł się oczywiście BŁĄD w poprzednim zdaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
sugob Re: okap- wyciąg czy pochłaniacz 02.09.05, 13:55 Gość portalu: gosc napisał(a): > Okap - dokładnie oczyszcza krążące w powietrzu opary, nie pozostawiając > zapachów ani tłustego osadu. W ofercie znjduja się następujące okapy : > kominowe, uniwersalne, teleskopowe oraz wyspowe. Połączony z kominem przewodem > odprowadzającym nieświeże powietrze (opary). > Pochłaniacz - urządzenie nie połączone z kominem. Pracujące na zasadzie > wymiennych filtrów, w których zatrzymywana jest część zanieczyszczeń/tłuszczu. > Reszta zanieczyszczeń niestety trafia na górną część urządzenia (kwestia > wentylacji). > Mi pochłaniacz kojarzy się z takim szafkowym... Fakt, że mogą być ładniejsze i > brzydsze... > Nikt mnie nie przekona, że urządzenie odprowadzające "opary" jest lepsze od > tego które je "magazynuje/częściowo pochłania". > W czym rzecz, że kolega się zbulwersował? wypadałoby wiedzieć o czym się pisze żeby z taką pewnością siebie doradzać innym, okap to jest "daszek" z blachy lub szkła, wraz z wentylatorem (oczywiście mówimy tylko o okapach domowych bo te do kuchni zbiorowego żywienia i przemysłowe to zupełnie inna bajka) okap (każdy : kominowy, wyspowy, podszafkowy, wysuwany) może pracować w dwóch trybach: 1) pochłaniacz - gdy nie jest podłączony do komina, pracuje tylko na powietrzu obiegowym, musi być wtedy wyposażony w filtr stalowy/aluminiowy, który można czyścić oraz filtr węglowy pochłaniający zapachy, który trzeba regularnie wymieniać 2) wyciąg - gdy jest podłączony do przewodu kominowego i wyrzuca zużyte powietrze na zewnątrz (w takiej ilości w jakiej napłynie powietrze kompensacyjne) okap pracujący jako wyciąg też ma swoje wady - w przewodzie wywiewnym zbierają się kropelki tłuszczu i zanieczyszczeń organicznych, na których z czasem mogą się rozwinąć nowe, ciekawe formy życia, dlatego na przewodach powinny być zabudowane klapy rewizyjne, umożliwiające ich czyszczenie, czego w domu nikt nie robi poza tym nikt chyba nikogo tu nie próbował przekonywać że pochałniacz jest lepszy, to tylko środek zastępczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: okap- wyciąg czy pochłaniacz IP: 213.17.203.* 02.09.05, 14:22 Zwykle gra slow... W temacie jest okap-wyciag, czyli mowa o rozwiazniu polegajacym na polaczeniu z kominem (stad brak dluzszego wywodu z mojej strony)... pod pojeciem pochlaniacza - wiadomo... Mowa o rozwiazaniu dla domu, nie kuchni zbiorowego zywienia. Swinstwa odkladajace sie na sciankach przewodow (nie tylko wentylacyjnych) to tez juz inna bajka i na dobra sprawe malo osob zastanawia sie nad tym... Co by to bylo, np. z woda z wodociagow miejskich gdyby przed nalaniem jej do czajnika czlowiek o tym myslal? Niezbyt ciekawa sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owiec Reasumując waszą dyspute IP: *.aster.pl 02.09.05, 16:59 Na samym początku tego wątku było poprostu żle sformułowane pytanie. Bo w rzeczywistości OKAP to urządzenie pracujące w dwóch trybach : -otwartym - wyrzuca zanieczyszczone powietrze przez kratke wentylacyjną na zewnątrz -zamkniętym - wtedy następuje cyrkulacja powietrza w pomieszczeniu a zanieczyszczenia są zatrzymywane na filtrach Kupując zatem okap mamy w nim te dwa tryby pracy do wyboru i nie trzeba się wcale zastanawiać co kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allija Re: Reasumując waszą dyspute IP: *.kabaty.2a.pl 03.09.05, 02:32 Co by o tym nie mówic to na pewno okap pracujący jako wyciąg. Zaoszczędzisz na wymianie filtrów, nie bedziesz musiała mysleć o tym czy juz pora wymienić czy nie bo w wyciągu takich filtrów nie ma. Poza tym wydaje mi sie, że jadnak wyciąg jest skuteczniejszy niz pochłaniacz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avan Re: Reasumując waszą dyspute IP: *.autocom.pl 04.09.05, 20:01 Jeszcze jedna sprawa, okap pracujący w trybie zamkniętnym (pochłaniacz) zasysa gorące powietrze z nad garów i wypuszcza je nieco oczyszczone ale równiez gorace na kuchnie! W małych kuchniach zrobi sie wtedy nieco goraco i parno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kominiarz OKAP IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 04.09.05, 20:11 tylko czy taki okap można podłączyć. Jeżeli est kuchenka gazowa musi byc 2 niezależny indywidualny przewod kominowy.( bo bedziesz dmuchac sąsiadowi). Przewody kominowe musza być indywidualne. Jeżeli są okap z podłączeniem do komina jest lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: OKAP-podłączenie IP: 80.51.76.* 05.09.05, 09:24 Kwestia poruszona w poprzedniej wypowiedzi jest bardzo wazna! Wszystko reguluje prawo bud....i niestety warunkiem niezbednym do podlaczenia okapu z przewodem wentylacyjnym (kominem) jest posiadanie indywidualnego przewodu kominowego. Jeśli jest - nie ma sie nad czym zastanawiac. Skutki zlego podlaczenia (przy np. zbiorczym przewodzie) ponosic beda niestety sasiedzi...a tego nikt nie chce. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
sugob Re: OKAP 05.09.05, 09:45 Gość portalu: kominiarz napisał(a): > tylko czy taki okap można podłączyć. Jeżeli est kuchenka gazowa musi byc 2 > niezależny indywidualny przewod kominowy.( bo bedziesz dmuchac sąsiadowi). > Przewody kominowe musza być indywidualne. Jeżeli są okap z podłączeniem do > komina jest lepszy. do przewodu zbiorczego nie wolno podłączyć okapu niezależnie czy się ma kuchenkę gazową, elektryczną, czy nie ma żadnej, konieczność posiadania 2-go komina przy gazie wcale nie wynika z "dmuchania sąsiadowi" tylko z zapewnienia bezpieczeństwa w Twoim mieszkaniu Odpowiedz Link Zgłoś