GoĹÄ: ania17 IP: *.chello.pl 16.12.05, 13:45 nie wiem czy ładowaną od góry czy od przodu i jakiej firmy totalny mętlik, do 1800zł będę wdzięczna za kazda popowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: edyta Re: jaką pralkę kupić?pomocy IP: *.wesola.3.pl / *.warpol.pl 16.12.05, 13:55 Dołączam się mam ten sam problem.Mama ma amice i wciąga jej np skarpetki.Ja bym chciała do 1300.Kiedyś miałam polara i nic sie nie psuło ale to było bardzo dawno.Teraz nie wiem co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ew Re: jaką pralkę kupić?pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 14:00 Ja ma whirlpoola i polecam .Fajna,niedroga Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bri Re: jaką pralkę kupić?pomocy IP: *.crowley.pl 04.04.06, 15:10 Wszystkie pralki wciągają skarpetki ;) W dodatku zjadają je i tym samym skarpetki giną bezpowrotnie. Ginięcie skarpetek to jedna z największych współczesnych tajemnic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gigi22 Re: jaką pralkę kupić?pomocy IP: *.rodamco.pl 16.12.05, 14:37 Polecam Boscha - ładowana od przodu, mam wersję Maxx Silence głębokość 40 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bebe Re: jaką pralkę kupić?pomocy IP: *.acn.waw.pl 16.12.05, 18:26 elektrolux! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość Malaszu Re: jaką pralkę kupić?pomocy IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.12.05, 21:38 1.Jesli chcesz powiesic szafke nad pralka, albo postawic ja w kuchni pod blatem - ladowana od gory odpada.Zwykle tez ladowane od gory maja mniejsza pojemnosc ok. 4 kg prania. 2.Zwroc uwage na ilosc obrotow - jesli czesto pierzesz dobrze by miala ok.1000 - rzeczy tylko doschną i mozesz robic np. dwa, trzy prania dziennie (wazne przy dzieciach :) 3. Mialam zamykana od gory ELEKTROLUX (1100 obrotow, chyba 4,5kg)- polecam, teraz mam ladowana od przodu Boscha na 6 kilo ale ma TYLKO 600 obrotow i wyciagam "mokre flaczki"(plus to to, ze cicho pracuje i ma duzy wsad). Odpowiedz Link Zgłoś
kw31 Re: jaką pralkę kupić?pomocy 17.12.05, 12:54 Ja mam whirlpoola,i jestem zadowolona.Do tej kwoty znajdziesz duzy wybor.Zajrzyj moze na str: www.ceneo.pl/Pralki Zmajdziesz tam porownywarke cenowa roznych modeli pralek.Polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Czapla Re: jaką pralkę kupić?pomocy IP: 213.25.91.* 04.01.06, 13:26 ABSOLUTNIE NIE KUPUJ CANDY!!! Jestem nieszczęśliwym posiadaczem tego paskudztwa (model Aquamatic 6). Po kilku latach (bardzo mało i rzadko było prane) strzelił łącznik ośki wirnika z wirnikiem. Reperacja bardzo łatwa (dla mnie) ale wirnik z ośką kosztuje 350 zł. i trzeba jeszcze czekać z tydzień. Serwis bardzo nieprzyjemny i pewnie jest tylko w większych miastach. Samej ośki z łącznikami nie sprzedają, jakiś bałwan-konstruktor połączył to z wirnikiem na stałe. Z ciekawszych osiągnięć tego kowala: żeby wyjąć silnik, trzeba rozebrać całą pralkę, włącznie z rozłączeniem bębna na dwie połówki! Teraz muszę wyrzucić te zwłoki, bo przecież za 350 to kupię coś używanego, ale normalnego. Pozdrawiam Czapla Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mleczoj Re: jaką pralkę kupić?pomocy IP: 193.108.206.* 04.01.06, 16:41 a ja akurat bede zachwalal Candy. Mam juz 4ty rok, praleczka "slupek", 4kg wsadu, 800obrotow, ladowana od gory, czeste pranie. Smiga rowno, nic sie nie dzieje. Wszystko zalezy od konkrtnej sztuki. Kumpel ma siemensa za ktorego dal ponad 3tys, 2 lata gwarancji minely i padla, naprawa 600-800zl, wiec poszla na zlom. Nie ma tutaj zadnej zasady. Nawet najlepszy model moze pasc. Idz do sklpeu wybierz taka jaka Ci sie podoba (zworc tylko uwage na ilosc obrotow 1000 bardzi sie przydaje) i kupuj. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Czapla Re: jaką pralkę kupić?pomocy IP: 213.25.91.* 13.01.06, 12:28 > a ja akurat bede zachwalal Candy. Mam juz 4ty rok, praleczka "slupek", 4kg > wsadu, 800obrotow, ladowana od gory, czeste pranie. W pralkach ładowanych od góry zupełnie inaczej rozkładają sie siły, łożyska i trzymaki (łączniki) wirnika z ośkami praktycznie nie odczuwają naprężeń, taką pralkę naprawdę trudno uszkodzić. Ale nie ciesz się, niedługo strzeli. > Smiga rowno, nic sie nie > dzieje. Wszystko zalezy od konkrtnej sztuki. Nieprawda. Odłączyłem trzymak od bębna i obejrzałem go sobie. Wżery są w niektórych miejscach na wylot, całość zrobiona ze stopu - w najgrubszych miejscach ma tylko nieco ponad 2,5 mm. Jeśli firma Candy używa do pralek stopu alluminium który wchodzi w reakcję z proszkiem i wodą, to trzeba się od tej firmy trzymać jak najdalej. Przy takiej konstrukcji i takim stopie ramiona trzymaka powinny być ze dwa razy grubsze. > Nie ma tutaj zadnej zasady. Jest. > Nawet najlepszy model moze pasc. Mnie nie chodziło o poszczególne modele tylko o poważną wadę konstrukcyjną w pralkach Candy, chamski serwis i piekielnie drogie części. > Idz do sklpeu wybierz taka jaka Ci sie podoba (zworc tylko uwage na ilosc > obrotow 1000 bardzi sie przydaje) i kupuj. Byle nie Candy :). Pozdrawiam Czapla Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marcen Re: jaką pralkę kupić?pomocy IP: *.hutakatowice.com.pl / *.hutakatowice.com.pl 13.01.06, 14:49 Ja mam od 4 lat amice. To był jeden z tańszych modeli PA coś tam... nawet nie chce znac jej nazwy. wciaga skarpety, targa ubrania (wchodzą w szczeline między gumą a bębnem)robi smugi od gumy na obraniach i zepsuła się zaraz po utracie gwarancji. Serwis do dupy - w jakims baraku w katowicach. Znajomi mówią że jak amika to tylko kuchenki - podobno najlepsze. Natomiast pralki to polecają candy (mają ją trzy osoby od paru lat i nic się nie psuje) i electrolux (też chodzą bez awarii). Właśnie mam zamiar kupić i nie wiem którą firme wybrać - byleby miała 1000 obrotów. jakbym od razu kupił elektroluxa to pewnie dziś nie miałbym dylematu. Odradzili mi też boscha bo szwagier koleżanki ma i chodzi mu po całej łazience i wyje jak odrzutowiec - ale to tylko jedna opinia na temat boscha. Osobiście wydaje mi sie że teraz to nie ma co zwracać zbytnio uwagi na markę bo np. pralki elektroluxa od 1996 roku produkują w polsce więc to nie to samo co odkurzacz który przywiozłem z anglii w latach 80 i chodził bez awarii do 2005 roku. Żal było go wyrzucać. Odpowiedz Link Zgłoś
etrala Re: jaką pralkę kupić?pomocy 16.01.06, 09:44 A może coś lepszego jak np Hoover(najtansza około 1450 zł) albo Lg(od 1300), po co kupować to co wszyscy, jak jeden poleca a drugi odradza :), ja sie napaliłam na Hoovera, jak kupię i przetestuje to dam znać ( gdzieś za 3 miechy ) Pozdrawiam Ewka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: janka Re: jaką pralkę kupić?pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 16:27 coś ten hoover za tani: ceneo.pl/ProductsComparison.aspx?categoryID=357&productID=8327&productID=7646&productID=7645 żeby był taki dobry... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: annabal Re: jaką pralkę kupić?pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 20:04 Polecam Whirpoola AWO 8123 - 1200 obrotów, elektroniczny wyświetlacz - klasa energeyczna A, zużycie wody 49 litrów, 6 kg wsadu - obecnie w Mix-ie Electronic po 1499 zł - w promocji(ja rok temu płaciłam ponad 2 tys.)Dla mnie jset fajna bo ma fajne programu i duzo - a np. Bosch-e i Siemens - y majądługie programy prania - ok. 2 godzin. W tej pralce sama ustawiasz temperaturę, sama wybierasz prędkość wirowania i jest 5 funkcji dodatkowych - np. dodatkowe płukanie, zatrzymanie wody z ostatniego płukania - gdy cię nie ma w domu i pranie się nie pomnie. poza tym mozliwe jest ustawienie czasu startu pralki np. za 12 godzin i jest elektronicznie wyświetlany czas pozostały do do zakańczenia programu. Ogólnie polecam - ja korzystam głównie z prania codziennego - 60 minut cykl i tu np. masz do wyboru 3 temperatury - sama wybierasz - 40, 50 czy 60 stopni - taka ekonomiczna pralka i dobrze wiruje - 1200 obrotów powoduje ze sweterki i rzeczy z dzianiny po 2 -3 godzinach są suche - polecam Odpowiedz Link Zgłoś
ssaczek Re: jaką pralkę kupić?pomocy 17.01.06, 00:51 Gość portalu: annabal napisał(a): > Polecam Whirpoola AWO 8123 - 1200 obrotów, elektroniczny wyświetlacz - klasa > energeyczna A, zużycie wody 49 litrów, 6 kg wsadu - obecnie w Mix-ie Electronic > > po 1499 zł - w promocji(ja rok temu płaciłam ponad 2 tys.)Dla mnie jset fajna > bo ma fajne programu i duzo - a np. Bosch-e i Siemens - y majądługie programy > prania - ok. 2 godzin. No ciekawe gdzie to słyszałeś/aś? Ja mam inne doświadczenia. W tej pralce sama ustawiasz temperaturę, sama wybierasz > prędkość wirowania i jest 5 funkcji dodatkowych - np. dodatkowe płukanie, No faktycznie w innych tego nie ma! > zatrzymanie wody z ostatniego płukania - gdy cię nie ma w domu i pranie się > nie pomnie. poza tym mozliwe jest ustawienie czasu startu pralki np. za 12 > godzin i jest elektronicznie wyświetlany czas pozostały do do zakańczenia > programu. Ogólnie polecam - ja korzystam głównie z prania codziennego - 60 > minut cykl i tu np. masz do wyboru 3 temperatury - sama wybierasz - 40, 50 czy > 60 stopni - taka ekonomiczna pralka i dobrze wiruje - 1200 obrotów powoduje ze > sweterki i rzeczy z dzianiny po 2 -3 godzinach są suche - polecam Musisz się pośpieszyć wychodzą ze sprzedaży. Ale faktycznie są niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
ant777 Re: jaką pralkę kupić?pomocy 17.01.06, 14:28 Gość portalu: annabal napisał(a): > Polecam Whirpoola AWO 8123 - 1200 obrotów, elektroniczny wyświetlacz - klasa > energeyczna A, zużycie wody 49 litrów, 6 kg wsadu - obecnie w Mix-ie Electronic po 1499 zł - w promocji(ja rok temu płaciłam ponad 2 tys.)Dla mnie jset fajna. pogadajmy za kilka lat jak ci się ten whirlpoolek sprawował. Obyś nie musiała pisać takich wątków o whirlpool-u: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=653&w=35058095&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=653&w=34639590&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
a1ngela Re: jaką pralkę kupić?pomocy 12.04.06, 15:41 ja mam bosch(WFK 2031) z podobnymi funkcjami co Whirpoola AWO 8123 wagowy dobor wody itp., tylko max 1000 obrotow. Ma ponoc 3lata. Kupiona na gieldzie za 500+ gwarancja na rok jestem b. zadowolona. Poprzednio mialam ardo....lo matko..14lat-co sie dziwic. jak dziecko niechcaco wirowanie wlaczylo to tancowala po calej lazience na ile kabla straczylo i korki wysiadaly i sie kabel palil. hehe bosch - slychac ze chodzi ale zeby zaraz odrzutowiec...jestem zla ze sie meczylam tak dlugo z tamtym graciorem Odpowiedz Link Zgłoś
etrala Re: jaką pralkę kupić?pomocy 17.01.06, 09:36 Gość portalu: janka napisał(a): > coś ten hoover za tani: > ceneo.pl/ProductsComparison.aspx?categoryID=357&productID=8327&productID=7646&productID=7645 > > > żeby był taki dobry... kochana my tu o pralkach a ty o lodówce :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rafal Re: jaką pralkę kupić?pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 08:50 ja mam pralke Ariston(Indesit Merloni) i jest super do czasu aż sie zepsuje:-) Autoryzowane serwisy są w ogóle nieprzygotowane do naprawy sprzetu, moj.a pralke naprawiali miesiać, a zaczeli od tego ,że prawie wyłamali programator śrubokrętem, a na koniec wzieli ją na serwis i zniszczyli bęben podczas transportu. NIe polecam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: miki Re: jaką pralkę kupić?pomocy IP: 195.245.204.* 30.03.06, 16:29 Proponuje wybrać ten model...Jest w PROMOCJI!!! www.hoopla.pl/product_info.php/products_id/7954 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monik samsung odradzam!!! IP: 81.210.115.* 11.04.06, 09:35 29 marca tego roku kupiliśmy pralkę Samsung B1245FV, zachwalaną przez sprzedawcę EURO RTV, który twierdził, że Whirpool to shit... po trzech dniach okazało sie, że pralka przecieka. 6 kwietnia wymieniono nam ją na nową i w dniu 10 kwietnia, pralka w trakcie wirowania o mało nie wyskoczyła mi złazienki (była dobrze wypoziomowana, wsad był optymalny) i po tej "akcji" coś zaczeło "terkotać" w trakcie pracy pompy. Żenada, pralka kosztowała 1600 (na stronie samsunga cena 1990) i znów nawaliła. Mogę za to polecić Whirpoola, mieliśmy przez ponad 5 lat i nic się nie działo, a chcieliśmy wymienić pralkę na nowszy model i zrobiliśmy sobie "dobrze". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jimmi Re: jaką pralkę kupić?pomocy IP: *.chello.pl 18.01.06, 23:47 Polecam INDESIT WISIL 105 - teraz w MM po 1200 a w Avansie internetowym po 1300 z dowozem. Pralka ma wszystko czego potrzeba: 1000 obroty, 4,5 kg, specjalne programy, 1/2 wsadu, welna, buty itd a do tego nie jest gleboka - 55 cm tyle wynosi rzeczywista odleglosc od sciany a srednica otworu wsadowego 28 cm !!! gwarancja 5 lat. goraco polecam ten model - nie ma podobnego w tej cenie, czytelnego panelu, cichego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
33maj Re: jaką pralkę kupić?pomocy 19.01.06, 01:37 electrolux - po pralce zastanawiam się nad innymi sprzętami tej firmy - dłuuuugie doświadczenie w produkcji agd, u mnie bezawaryjnie i cicho. 1000 obrotów i wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania Re: jaką pralkę kupić?pomocy IP: 195.137.246.* 31.03.06, 08:01 od 7 lat mam 1400 obrotową pralkę gorenje. ani jednej interwencji serwisowej . pranie super. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: maneta Re: jaką pralkę kupić?pomocy IP: *.gprspla.plusgsm.pl 01.04.06, 20:11 ja mam Boscha, ale dopiero pół roku... na razie wszystko ok. ale faktycznie przydałaby się możliwość regulowania temperatury, nie ma możliwości prania na 50 stopni... a mi by się przydało Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jolka Re: jaką pralkę kupić?pomocy IP: *.elex.pl / *.elex.pl 04.04.06, 03:59 ja moge polecić stronkę www.porady.pralka.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lulu Re: jaką pralkę kupić?pomocy IP: *.um.poznan.pl 05.04.06, 10:24 ja ze swej strony podziele się informacjami, ktore zdobyłem u znającego się na rzeczy sprzedawcy oraz w...w sklepie sprzedającym części AGD. Otóż z popularniejszych marek są dwie firmy produkujące pralki wysokiej jakości: elektrolux oraz ariston, m.in. jako jedyne stosują ocynkowane blachy przez co obudowy nie powinny rdzewiec. Ariston to notabene ten sam koncern ktory produkuje indesity, ktore są już sredniakami jezeli chodzi o jakosc. Ale wracając do tematu - jeżeli chodzi o dostępność oraz cene cześci i koszt napraw to w tym temacie na dole lokuja się 3 firmy: elektrolux, bosch oraz siemens, ktore w zasadzie nie wypuszczaja czesci poza autoryzowany serwis przez co i czesi i naprawy sa drogie. Notabene z kilka żrodeł potwierdziło mi iż 2 wspomniane na koncu niemieckie firmy to obecnie juz nie ta jakosc co kilka lat temu - pozostała dobrze postrzegana marka ale z jakością obecnie bywa różnie. W sprawie kategorii naprawy najwyzej lokuja sie nastepujace firmy: ariston, whirlpool, indesit, polar. Dodam takze iż spotkałem się z oceną iz elektroluxy są niezawodne ale tylko w wypadku lodowek a nie pralek. Zetknąłem sie także ze złymi opiniami na temat candy. Sam zdecydowalem sie sie na whirlpola 40 cm głebokości - ładna nieduża a ma pojemnośc 5 kg i elektroniczny wyswietlacz. Zobaczymy jak się bedzie sprawował. Przychylam sie tez do opinii ze szybka wirowka to problem dla łożysk, oraz moze powodowac gniecenie ubrań. Sam wybralem 800 obrotów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zatros Re: jaką pralkę kupić?pomocy IP: 82.177.111.* 05.04.06, 12:21 ja mam wlasnie ariston, ladowana od gory, kupilam rok temu i juz pojawila mi sie rdza na gornej klapie. zaznaczam, ze w lazience wilgoc jest niewielka - mam elektryczny wentylator, nie susze w niej i zostawiam uchylone dzrzwi po wzieciu prysznica. A w gwarancji napisane jest, ze nie obejmuje korozji i to samo powiedziala mi pani w serwisie. czyli co, chociaz pralka rdzewieje bez mojej winy (najwyrazniej jest jaka wada konstrukcyjna) to koszty spadaja na mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: jaką pralkę kupić?pomocy 05.04.06, 12:34 Jest jeszcze rękojmia. Zasady gwarancji określa producent, dwuletnia rękojmia obowiązuje na mocy prawa. Może podrąż w tym kierunku. Są rzecznicy praw konsumenta, poszukaj w swoim mieście i zapytaj. Ja swojego czasu znalazłam stronę warszawskiego Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta, wysłałam maila z problemem jaki miałam i dostałam odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ala Re: jaką pralkę kupić?pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 23:08 kto wam takich głupot naopowiadal ze ariston ma blache ocynk!!! już gołym okiem widac ze nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
agrareoliga Re: jaką pralkę kupić?pomocy 07.04.06, 13:50 Ja od pół roku używam Ariston z suszarką i jest super.Suszenie sporadyczne ,ale sie przydaje.Cena ok.1900zł- polecam Odpowiedz Link Zgłoś