milanka77 26.11.06, 11:25 Witam Fachowiec zrobił mi podwieszanie sufity z miejscami na halogeny. Znajmy twierdzi, że najlepiej mieś podłączone transformatory bo można zaoszczedzic na prądzie. Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kornik Re: transformator-jakieś zalety? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 13:58 jeżeli sufit już jest zrobiony, to zakładam, że instalacja elektryczna również, więc pytanie to chyba trochę późno?! A tak na serio, to halogeny istnieja w dwóch wersjach napięciowych 12V i 230V. Jeżeli wybieramy 12V to musimy użyć transformatora obniżającego napięcie. Dodatkowo przy tej samej mocy zainstalowanej halogeny na niższe napięcie biorą więcej prądu, więc przekrój przewodów powinien być większy. Transformator może być w wersji tradycyjnej lub zasilacz elektroniczny, niezależnie od rozwiązania oba powodują pewne dodatkowe straty energii. Więc moim zdaniem jeśli nie ma dodatkowych powodów do zainstalowania oświetlenia na niższe napięcie (względy bezpieczeństwa - łatwość dostępu, wilgoć), nie ma to wielkiego sensu. Ja w suficie mam wszedzie zainstalowane 230V, a nie 12V. Dodatkowe pytanie: halogeny się mocno grzeją (niezależnie od napięcia), czy sufit został tak wykonany, że od tej strony będzie wszystko w porządku? Odpowiedz Link Zgłoś