Gość: Nina IP: *.w.biznesklasa.lisek.pl 27.12.06, 11:52 Witam, Co sądzicie o płytkach bezfugowych? Pozdrawiam, Nina Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sylwia Re: Płytki bezfugowe IP: *.lublin.enterpol.pl 27.12.06, 15:37 ja mam ,,fugowe" choc bezfugowe mi sie bardzo podobają. W sklepach słyszałam opinie, że w blokach, które są nowe i osiadają i pękaja ściany tak jak w moim wieżowcu, bezfugowe kładzenie nie ma sensu bo wtedy siła pęknięcia nie przenosi sie na fugę tylko na płytke i ona pęknie. Ja w nowym- 5 letnim wieżowcu mam popekane fugi do wymiany. Najlpiej popytać tak zwanych fachowców, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Płytki bezfugowe IP: 194.246.124.* 27.12.06, 16:27 Mam bezfugowe na podłodze i na ścianach od 5 lat. Bardzo praktyczne - fug brak, więc nie ma się co brudzić :-) Nie mam do nich żadnych zastrzeżeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Płytki bezfugowe IP: *.chello.pl 28.12.06, 05:42 Nawet na opakowaniu tych płytek jest napisane że należy stosować fugę o gr 1 lub 1,3mm wieć bezfugowe płytki to mit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Płytki bezfugowe IP: 194.246.124.* 28.12.06, 10:18 Płytki bezfugowe tym się różnią od zwykłych, że krawędzie są szlifowane pod kątem prostym (nie są zaokrąglone tak jak klasyczne płytki). Dzięki temu układając je bardzo blisko siebie, zyskujesz jednolitą powierzchnię - nawet jeśli jest tam minimalna fuga, nie jest ona wgłębiona względem płytek, tylko stanowi z nimi gładką powierzchnię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: Płytki bezfugowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 17:07 zdecydowanie odradzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krop Re: Płytki bezfugowe IP: *.europe.hp.net 28.12.06, 21:14 Odradzać generalnie samych płytek nie ma powodu. Natomiast należy odradzać kładzenie ich rzeczywiście bez fugi, bo to będzie dobrze wyglądać tylko na sciance demonstracyjnej w sklepie, w realnym budynku na realnej ścianie na pewno prędzej czy później popęka, poza tym nie ma w tym kraju nigdzie aż tak równych ścian by nic nigdzie nie wystawało - a na równej tafli kazda nierówność będzie biła w oczy. Natomiast duże bezfugowe płytki położone z minimalną, milimetrową fugą to rozwiązanie jedne z najłądniejszych mozliwych i jednocześnie prawie zupełnie bez ryzyka wtopy, zarówno kwestia naprężeń i pękania jak i drobnych nierówności znika dzięki nawet tak minimalnej fudze. Odpowiedz Link Zgłoś