lisia312 12.06.08, 18:32 Gospodarstwo 1 osobowe.Ile litrowy?Prysznic i zlew. Jaka firma? Najbardziej chciałabym prostokątny. Czy ktoś może polecić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kim Re: bojler elektryczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.08, 19:20 80l będzie dla singla akurat;) polecam Aristona, miałam ten bojler i był bdb, włączał się rzadko(dobrze zaizolowany) Odpowiedz Link Zgłoś
lisia312 Re: bojler elektryczny 13.06.08, 22:39 myślałam, że starczy góra 50 l .Widziałam właśnie Aristony kwadratowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: bojler elektryczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.08, 15:36 Zgadza się , ariston kwadratowy. 50 l byłoby na codzienny prysznic ok, ale juz kapieli w wannie nie wezmiesz, bo braknie ciepłej wody. Ten ariston jest tak dobrze zaizolowany, że mało prądu pobiera na podtrzymanie temperatury ogrzanej wody,więc niewiele więcej zuzyjesz energii na podtrzymywanie temp.bojlera 80l w porownaniu z bojlerem 50l; ja bym wybrała 80 l. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mańka Re: bojler elektryczny IP: *.infinity.net.pl 15.06.08, 19:47 Na moją 3 osobową rodzinkę wystarczał bojler 40l , wanna 1,20cm , więc dla jednej osoby 50l starczy . Ciepła woda z tego bojlera była dostepna też w kuchni i w łazience nad zlewwm. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: bojler elektryczny 16.06.08, 07:27 Jesli masz tylko prysznic to przy jednej osobie 40-50 l bedzie OK, zaleta w porównaniu z większymi pojemnosciami to szybkość nagrzania po zuzyciu. Po 30 minutach masz już w praktyce gorącą wodę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: bojler elektryczny IP: *.chello.pl 18.07.08, 18:26 a jakiej firmy bojler wybrać?? chodzi mi o coś energooszczędnego. bardzo proszę o podpowiedź. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: bojler elektryczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 17:36 ariston. jak nie lubię tej firmy, to akurat przyznaję ze bojlery wychodzą im dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: bojler elektryczny 04.02.09, 13:22 My mamy bojler Viking czyli nowszą, bardziej energooszczędną (i prostopadłościenną) linię starego dobrego Biawaru (Nibe-Biawar). (www.biawar.com.pl/index.php/ogrzewacze-wody/ogrzewacze-elektryczne-zbiornikowe/menu-id-111.html) Sprawuje się bardzo dobrze. Kiedy go wybieraliśmy miał dobrą realcję jakości do ceny, teraz na pewno na nowo przejrzelibyśmy rynek i porównali konkurencyjne produkty. Standardowo porównuje się moc potrzebną na podtrzymanie temperatury wody w ciągu doby, w rzeczywistości pobór prądu będzie większy, bo dochodzi podgrzewanie. 40-50l. wystarczy Ci na pewno, jeśli używasz prysznica. Na godzinę-dwie przed kąpielą warto już jednak unikać dużego zmywania. Odpowiedz Link Zgłoś