Dodaj do ulubionych

kuchnia z ikea - pytanie

03.02.09, 21:32
Witam, jestem na etapie projektowania małej kuchni: generalnie wszystko będzie z ikea (łącznie ze sprzętem agd). Pytanie dotyczy zmywarki (model renling dwh c00 - czyli najmniejsza jaką mają - 45 cm szerokości):
1. czy zmywarka może stać na końcu szeregu szafek stojacych (teoretycznie powinna być między dwiema szafkami i pod wspólnym blatem, ale takie rozwiązanie nie bardzo pasuje u mnie).
2. szafki (łącznie z blatem mają być na wysokości 90 cm = 70cm szafka + 16cm noga + 4cm blat) - natomiast wysokość tej konkretnej zmywarki to 82cm + blat ok. 4cm, czyli zostanie jakieś 4cm luzu, między blatem z zwywarką. Czy może wyskość zmywarki można jakoś regulować, z tego co się zdążyłem zorientować zintegrowane zmywarki z ikea nie mają nóżek...
3. czy bok takiej zmywarki można obudować , chodzi mi o rozwiązania standardowe z ikea (panele???)
Obserwuj wątek
    • Gość: waldzik Re: kuchnia z ikea - pytanie IP: *.lodz.mm.pl 03.02.09, 22:40
      Dlatego mowia , ze zmywarka musi stac w srodku , bo szafki po bokach podtrzymuja
      blat a zmywarka nie. Zmywarke tak ustawiasz , ze klinuje sie ona pod blatem ,
      ktory jest sztywny , bo polaczony z innymi szafkami. Mozna ja jednak dac na
      koncu , jezeli usztywnisz na tym koncu blat np. mocujac go do sciany. Jezeli
      caly blat jest we wnece i dotyka sciany po 3-ech bokach to jest ok , bo na tym
      boku mozesz stabilnie umocowac blat do sciany. Jezeli jednak blat konczy sie w
      powietrzu , to moze byc klopot , bo nie ma go do czego umocowac. Musisz sie
      zapytac w IKEI , choc podejrzewam ze nie beda wiedziec i odpowiedza , ze nie.
      Jezeli chodzi o wysokosc , to tym sie nie musisz przejmowac. Jest ona
      standardowa i bedzie pasowac. Wykrecisz tyle ile potrzeba nozki od zmywarki.
      Nozki szafek tez sa regulowane , mozesz je obnizac i podwyzszac. Tu nie powinno
      byc problemu.
      Czy mozna zamocowac na zmywarce plyte z boku? Chyba nie , ale na 100% nie jestem
      pewien. Po prostu nie zwrocilem na to uwagi , bo nie mialem takiej potrzeby.
      Nawet jak mozna , to w przypadku gdy nie masz do czego przymocowac wiszacego w
      powietrzu blatu , pytanie staje sie niewazne.
      Mozna by chyba sprobowac podtrzymac ten blat poprzez zmywarke ( ryzyk- fizyk)
      ale nie wiem co powiedza w przypadku ewentualnej naprawy gwarancyjnej. Tylko ze
      wtedy nie masz do czego przykrecic plyty z boku i nie zamocujesz cokolu pod
      szafkami. Cokol jest mocowany do tych 16-to cm nozek a zmywarka ma tylko krotnie
      i cienkie plastikowe. Jak nie patrzec - dupa z tylu.
      Pozdrawiam . Waldzik
      • johana75 Re: kuchnia z ikea - pytanie 03.02.09, 22:54
        Jesli masz miejsce( grubośc blatu) to możesz zakończyć ciąg blatem.
        Mam na mysli ze dajesz dodatko blat z boku zmywarki i on podtrzymuje
        ci blat roboczy od strony zmywarki.
        • Gość: ewa Re: kuchnia z ikea - pytanie IP: *.aster.pl 04.02.09, 10:42
          U mnie ciąg szafek konczy sie zmywarką i montazysci z Ikea nie
          zainstalowali tam zadnej osłony. Zasłania ja wolnostojąca lodówka.
          Może blat umocowali jakos do ściany? Nie mam pojęcia. Trzyma się:)
          Ale chciałabym uczulic Cie na inna kwestię. Zmywarki z Ikea są dosc
          głośne w porównaniu do innych (monter cos wspominał o braku jakiejs
          tam izolacji). Ja tez poszłam na łatwiznę, ale można kupic inna
          zmywarkę i ją tez zamontują (wymiary są znormalizowane). Zastanów
          się - zes klepu internetowego też dowiozą do domu i mozna zgrac to w
          czasie. Pozdrawiam
          • tboj Re: kuchnia z ikea - pytanie 04.02.09, 15:37
            może rzeczywiście warto zainteresować się zmywarką innej marki....

a może po prostu postawić wolno stojącą - 86 cm wysokosci, a nad nią
            blat, co da łącznie 90 cm.... czyli docelową wysokość powierzchni
            roboczej.....
            • tboj Re: kuchnia z ikea - pytanie 04.02.09, 15:50
              nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie - jak właściwie wygląda szafka
              do zmywarki (na 45cm długości) - jest na wzór szafki do piekarnika ?
              tzn. wsadzam do środka zmywarkę i dokręcam... czy jest to inaczej
              rozwiązane....

ew. zmywarki do zabudowy boscha (w pełni zintegrowane, 45cm) będą
              chyba dobrym wyborem...)
              • johana75 Re: kuchnia z ikea - pytanie 04.02.09, 16:38
                Jesli chodzi ci o szafke do zmywarki zintegrowanej to takowej nie ma
                poprostu! Zostawiasz puste miejsce na zmywarke a do jej drzwi
                montujesz drzwiczki od szafki.
                Nie wiem jak to jest w przypadku widocznego panela zmwarki, ale
                pewnie tak samo.
                a wyglada to tak:
                fotoforum.gazeta.pl/3,0,1649496,2,2.html
                • Gość: ewa Re: kuchnia z ikea - pytanie IP: *.aster.pl 04.02.09, 21:53
                  Dodam jeszcze, że drzwi od zmywarki mam za mało obciążone i po
                  otwarciu same się zamykają. Muszę szybko wysuwac kosz i je nim
                  obciążac. Denerwujące to. Sprawdź jak będzie u Ciebie po kntazu i od
                  razu poproś o odpowiednie "dociążenie". To moje kolejne mieszkanie i
                  najgorszy wybór zmywarki:(
                  • Gość: waldzik Re: kuchnia z ikea - pytanie IP: *.lodz.mm.pl 04.02.09, 23:13
                    Te drzwi trzeba tylko wyregulowac. Nic sie nie dociaza. Chodzi tylko o regulacje
                    sprezyn naciagajacych. Z reguly jest to prosta czynnosc. Czasem trzeba zdjac
                    plyte czolowa , ale jak masz srubokret , nie powinno byc problemu. W instrukcji
                    jest szczegolowy opis jak to zrobic.
                    Pozdrawiam . Waldzik
        • tboj Re: kuchnia z ikea - pytanie 05.02.09, 21:40
          A czy ciąg roboczy można ewentulnie zakończyć nogą UTBY (ma ona 90 cm dlugości) ???
          • johana75 Re: kuchnia z ikea - pytanie 05.02.09, 23:50
            Pewnie mozna by tylko jak to bedzie wyglądać? Ja dokupiłabym blat i
            docieła na wymiar bedzie napewno lepiej wyglądać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka