Dodaj do ulubionych

nowa pralka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 12:56
Blagam,pomozcie,lodowke dzieki waszym poradom kupilam .dobra jestem
zadowolona.Teraz musze kupic pralke,ladowana z przodu.Do 5 kg.A
przedewszystkim zeby miala ekonomiczny program.
Obserwuj wątek
    • sempersolus Re: nowa pralka 11.08.09, 13:46
      Witam!
      Proponuję przeczytać artykuł: www.twojsprzedawca.boo.pl/page.php?4.1 to
      może dać jakieś bardziej konkretne pojęcie.

Jaka ma być głębokość Pani pralki?

Ile ma Pani miejsca do suszenia bielizny? (to ma wpływ na proponowaną prędkość
      obrotów wirowania)

Co Pani rozumie przez program ekonomiczny?
      Dzisiejsze pralki posiadają system automatycznego doboru wody lub systemy
      wagowe. W związku z tym zużycie wody i energii jest na bardzo niskim poziomie i
      jest uzależnione od tego ile Pani włoży do pralki.
      Jeżeli zaś chodzi o tzw. "programy skrócone" w ofercie praktycznie każdego
      producenta znajdzie Pani modele dysponujące taką funkcją.

Opierając się na tym co Pani napisała mogę doradzić pralki Boscha/Siemensa,
      Electroluxa, czy też dobrze ostatnio oceniane pralki LG i Samsunga.

Proszę napisać więcej, a postaram się pomóc.

Pozdrawiam
      SemperSolus

Strona o sprzęcie AGD. Nowości na rynku, informacje o promocjach, porady dla
      kupujących, omówienia produktów.
      twojsprzedawca.boo.pl
      • Gość: mamira Re: nowa pralka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.09, 23:12
        wymiary starej pralki mam szer.60 cm,glebokosc 49 cm,50 tez moze
        byc.Mowiac szczerze tez myslalam o marce Bosch.Mam w tej chwili
        pralke Indesit,i nie jestem z niej zadowolona,ot,co.Pranie dla 2-ch
        doroslych osob,kotki w pralce nie piore haha.
        • sempersolus Re: nowa pralka 12.08.09, 10:23
          Witam

Proponuję przyjrzeć się następującym modelom:
          Siemens WS10X461BY - 85x60x40 (w/s/g)
          1599 zł RTVEuroAGD (Promocja) - średnia cena na rynku - 1600 - 1900 zł
          Pralka ma 1000 obr. wirowania
          Funkcje specjalne:
          Program 15 min,
          pranie koszul,
          tkanin delikatnych/jedwabiu,
          system zmniejszający zagniecenia

Zużycie wody: 40 l/4,5 kg
          Zużycie energii: 0,76 kWh/program bawełna 60 st. C.

Odpowiednikiem modelu wymienionego powyżej marki Bosch będzie: WLX20441 ceny od
          1590 zł do 2000 zł

Może Pani się również zdecydować na troszeczkę prostszą linię produktów tej
          firmy pozbawioną systemu zabezpieczenia przed zalaniem AquaStop i z prostszym
          wyświetlaczem są to modele WS10X361 i WLX20361. Ceny tej linii będą kształtowały
          się na poziomie 1300 - 1700 zł

Modele podane powyżej posiadają 1000 obr. wirowania jeżeli ma Pani problem z
          miejscem do suszenia warto zastanowić się nad modelem z wyższymi obrotami
          wirowania.

Będą to odpowiednio:
          WLX24461 oraz WS12X461 (modele z zabezpieczeniem przed zalaniem) ceny od 1700 zł

Jeżeli miejsce do suszenia nie stanowi problemu i nie będzie Pani korzystać z
          funkcji prania z opóźnieniem (pranie gdy śpimy lub nie ma nas w domu) wówczas
          radzę kupić modele z 1000 obr. i bez zabezpieczenia przeciw zalaniu.

Z pralek innych firm:

Electrolux EWS12670 85x60x45 (w/s/g) 1200 obr. wirowania cena od 1600 zł lub
          EWS10670 (wersja tego modelu z 1000 obr.) cena od 1400 zł.
          W stosunku do pralek Boscha/Siemensa modele te mają większe bębny (wsad do 6kg)
          tym samym będą mniej gnieść i niszczyć tkaniny delikatne (Zwracam uwagę, że
          wszystkie wsady, które spotykamy w opisach urządzeń to wsady dla bawełny.
          Dla tkanin delikatnych, syntetyków lub wełny są one mniejsze o 1/3. W
          efekcie dla Electroluxa będzie to 4 kg, a dla Boscha/Siemensa 3 kg.)

Obydwie firmy są chwalone za bezawaryjną i dość długą pracę (średnia wynosi
          około 8 lat). Jeżeli w miejscu Pani zamieszkania zdarzają się spadki napięcia
          proponuję zastanowić się nad przedłużeniem gwarancji do 5 lat (część sklepów
          oferuje taką usługę), gdyż programatory elektroniczne są bardzo czułe na
          gwałtowne zaniki prądu i w efekcie gwałtownego spadku napięcia może nastąpić
          awaria urządzenia.

Warto rozejrzeć się po ofertach sklepów. Ceny podawałem za porównywarką Ceneo.pl .

Jeżeli myśli Pani o zakupie ratalnym to proponuję sprawdzić ofertę RTVEuroAGD
          (30 rat 0%) MediaMarkt (brak sklepu internetowego ale z tego, co się orientuję
          również mają promocję ratalną. Tu warto spróbować po negocjować cenę w
          szczególności jeżeli będzie przedłużała Pani gwarancję).

Pozdrawiam
          SemperSolus

twojsprzedawca.boo.pl
        • cynamonika Re: nowa pralka 12.08.09, 21:49
          Jeżeli zastanawiasz się nad Boschem, to mogę polecić Ci konkretnie
          ten model tnij.org/d1to Na pewno się z mieści u Ciebie, bo ma
          5 cm mniej głębokości niż Twoja stara pralka, a szerokość - 60. Ma
          też automatykę wagową, co jest bardzo przydatne, kiedy robisz pranie
          i mniejsze i większe, dzięki temu dużo oszczędzasz. Ma też funkcję
          opóźniania startu, więc ustawiasz godzinę, wracasz z pracy i pranie
          gotowe :) Pozdrawiam
      • Gość: AgaMama Re: nowa pralka IP: 212.160.143.* 02.09.09, 12:22
        Witam,Również poszukuję pralki. Tak na prawdę to będzie mój pierwszy
        wybór.Obecnie używam Whirpoola(dostałam używany) otwieranego od
        góry, z wsadem 5kg. Mam 2chłopaków i często nie mieszczą się rzeczy
        za jednym praniem.Lekcje odrobiłam i wiem czego potrzebuję tylko mam
        problem w odnalezieniu tego w jednym konkretnym modelu. Wybór
        możliwości jest przeogromny.Jednak jak znaleść tę właściwą? Myśle że
        najlepsze są Bosh,Whirpool.Ale nie upieram się.Podoba mi się linia
        LG,.Znalazłam taki model LG WD 12391TDK, której odpowiadają mi jej
        dane tech,ale jakoś nie jestem przekonana co do pralek z tej
        firmy...Bardzo, bardzo proszę o pomoc w doborze...Czego szukam?
        Pralka ładowana z przodu, szer.60,ładowność:6-7kg, głębokość
        min.55,obroty min.1000.W miarę duże drzwiczki i szer.kąt ich
        otwierania.Zależy mi na pralce oszczędnej w poborze wody(max 50l.)
        jak i prądu( KWh do 1,05). Klasa prania i energ.najlepiej A++,A+,A,
        wirowania max C.Oczywiście cicha...Co mogłaby mieć?Funkcję
        1/2prania, krótkiego prania(30min),mniej zagnieceń,zatrzymanie
        płukania,pr dziecięcy(czy dla alergików dodatk.płukanie),ustawianie
        startu pracy. Pewnie pr. jeansy, pościel,delikatne,odplamianie czy
        sportowe..to byłoby coś hmmm to tak w skrócie...Ale mam nadzieję, że
        istnieje taka praleczka?Pozdrawiam serd i proszę o pomoc.
        • sempersolus Re: nowa pralka 04.09.09, 09:15
          Witam!
          Odnosząc się do kolejnych elementów postu.
          Zacznijmy od oczekiwań:

Szerokość 60cm - to standardowy wymiar - praktycznie możesz wybrać dowolne
          urządzenie.

Głębokość ? - tu nie bardzo rozumiem co chciałaś przekazać pisząc min. zakładam,
          że może być to urządzenie głębsze niż 55cm, a to również standard.

Obroty wirowania - 1000 obr/min to standard w segmencie cenowym, w którym się
          poruszasz.

Zużycie wody i energii jest uzależnione od maksymalnego wsadu znamionowego
          należy przyjąć, że energooszczędne i wodooszczędne pralki zużywają około 8L wody
          na kg wsadu oraz ok 0,14 kWh na kg wsadu :) takie podejście jest bardziej
          uczciwe gdyż uwzględnia różnice w pojemnościach pralek. Osobiście nie kojarzę
          pralki, która przekraczała by znacznie podane przed chwilą wyliczenia.

1/2 wsadu - dzisiejsze urządzenia posiadają systemy automatycznego doboru wody,
          w efekcie w sposób płynny są w stanie dobrać zużycie wody i energii do wielkości
          wsadu. Wkładasz 3 pary dżinsów dobiorą do 3 par dżinsów, wkładasz 3 bluzy z
          polaru dobiorą do 3 bluz. Odbywa się to automatycznie i bez twojej ingerencji.

Pranie krótkie 30 min - dziś każde urządzenie w tym segmencie cenowym będzie
          posiadało jakąś odmianę tego programu.

Mniej zagnieceń - standard od pułapu około 1100 zł

Program dla alergików - hmm... jeżeli chodzi o płukanie to po prostu włączasz
          dodatkowe w każdym urządzeniu (ale w tedy nie bardzo rozumiem dlaczego ludzie
          szukają pralek zużywających jak najmniej wody. Po to aby w ostatnim płukaniu
          zwiększyć zużycie o ok 8-10L?). Program przydatny tylko i wyłącznie o ile w domu
          naprawdę jest osoba uczulona na detergenty. W przeciwnym wypadku szkoda kasy na
          zwiększone zużycie wody i dodatkowy program, który będzie używany sporadycznie.

Program dziecięcy - w naszych warunkach o tyle specyficzny, że pierze w temp. ok
          65 st. C zabijając większość bakterii i część roztoczy. Hmm... jeżeli Twoi
          synowie nie są już w wieku niemowlęcym, średnio przydatny, choć nie przeczę, że
          możesz go wykorzystywać gdy któryś z domowników zachoruje na chorobę wywoływaną
          bakteriami (NIE WIRUSAMI - tych w większości nie jesteśmy w stanie zabić piorąc
          w zwykłym detergencie).

Pranie odzieży sportowej - standard w tym segmencie cen.

Pranie dżinsów - tu ok. w twoim przypadku przydatne, przy dwóch chłopcach masz
          tego sporo i w efekcie specjalny program choć trochę ochroni tkaninę przed
          zniszczeniem, a dzięki temu zawsze dłużej ponoszą dane spodnie.

Odplamianie - hmm... dobry detergent zazwyczaj lepiej sobie z tym radzi. No cóż,
          zgoda są to programy troszkę skuteczniejsze, jednak musisz zwrócić uwagę aby nie
          prać w ten sposób ubrań o nietrwałych kolorach i nie licz na cuda. Czytając
          instrukcję Boscha doszedłem do wniosku, że właściwie jest to pranie syntetyków
          tyle, że ze zmienioną odpowiednio fazą dodawania detergentu i zmienionym
          rozkładem temperatur. Standard. Choć Bosch, Siemens i Miele stworzyły programy
          do usuwania konkretnych rodzajów plam - np. z trawy i ziemi :)

W segmencie cenowym 1500-2200zł urządzeń o załadunku 7-8kg spełniających Twoje
          oczekiwania znajdziesz sporo ale osobiście brałbym pod uwagę te:

Bosch: WAS24461PL cena od ok. 2000 zł Model produkowany w Niemczech.
          Przewidywana żywotność około 6-8 lat przy intensywnym użytkowaniu (opieram się
          na bazie rozmów z klientami o żywotności pralek z niemieckich i polskich fabryk)

LG WD 12391TDK całkiem dobry wybór, stosunkowo mało awaryjna (naprawdę niewiele
          reklamacji), sporo programów specjalnych i przyzwoita cena. Przewidywana
          żywotność przy intensywnej eksploatacji około 5-6 lat.

Daewoo DWD-FD 1422 cena od około 1700 zł choć we Wrocławiu w MM mają ten model
          po 1199zł. Ta opcja to alternatywa dla LG. Podobna żywotność i bardzo podobne
          parametry. Przy stosunkowo dużej sprzedaży niewielka awaryjność.

W tym segmencie cenowym unikaj Electroluxa - cóż to już nie ta sama firma co
          jeszcze 8-10 lat temu. Teraz stała się marką na rynek masowy.

Whirlpool. Hmm... ciężki orzech do zgryzienia. Mają ciekawe modele ale opinie są
          skrajne - jedni uważają ją za ideał inni dostają "piany" na sam dźwięk nazwy.

Hotpoint-Ariston loteria podobnie jak wyżej.

Candy/Hoover - niezły sprzęt, przyzwoita żywotność ale serwis może przyprawić o
          ból zębów, głowy i portfela.

Jeżeli z jakichś powodów będziesz chciała obniżyć cenę do segmentu 1000 - 1500zł
          to chyba najchętniej polecę Gorenje, Indesit i Beko. Przeciętna żywotność
          urządzeń tych marek to około 5-6 lat. Są dość głośne, nie posiadają tylu
          gadżeciarskich programów ale... są tańsze prawie o połowę. W przypadku Indesita
          i Beko możesz zastanowić się nad przedłużeniem gwarancji o ile sklep będzie
          proponował taką opcję, za około 100-150 zł masz zawsze 5 lat spokoju i przy
          zakupie z 1000-1200 zł po kolejnych 5 latach wymienisz urządzenie.

Podsumowując.
          Jeżeli szukasz niezawodności, funkcjonalności i serwisu na przyzwoitym poziomie
          - wybierz Boscha z linii WASXXXXPL/BY (te linie są produkowane w Niemczech).
          Daję Ci 80% na to, że pralka spokojnie popracuje 8 lat

Jeżeli stawiasz na funkcjonalność i przyzwoitą żywotność to LG będzie dość
          dobrym wyborem. Daję mu około 70% na to że przy intensywnej eksploatacji
          dociągnie do 8 lat, a 6 lat jestem pewien.

Daewoo - funkcjonalność za rozsądną cenę + oryginalna koreańska produkcja =
          całkiem dobra jakość i przyzwoita żywotność. 6 lat możesz być spokojna (trudno
          ją będzie "zajechać"). Martwi mnie niestety serwis tej marki. Tu zdecydowanie
          przedłużaj gwarancję do 5 lat i upewnij się jakie warunki masz w przedłużeniu
          ("W nie dla idiotów" mają całkiem ciekawe ale przeczytaj najpierw i sprawdź czy
          Ci odpowiadają, w razie wątpliwości dopytaj się sprzedawcy - w tym przypadku
          bądź dociekliwa do bólu).

Pozostałe marki to tańsza alternatywa. Z drugiej strony jak masz wydać na Boscha
          2000 zł i ma on popracować 8 lat to możesz wydać na Indesita 1000 zł i wymienić
          go po 4-5 latach na nowszy model ponownie za 1000 zł. Może nie taki komfort...
          ale zawsze finansowo wychodzisz na to samo, a po 4-5 latach upowszechnią się na
          rynku funkcje, które dzisiaj ma tylko najwyższa grupa sprzętu... To też jest
          jakaś taktyka.

O pralkach na 10-20 lat radzę dzisiaj zapomnieć. Jedyną firmą o której mogę
          powiedzieć, że 7/10 pralek wytrzyma 15 lat eksploatacji jest firma Miele ale tu
          ceny zaczynają się od 4000 zł w górę.

Zgodnie z mailem po bardziej indywidualną i szczegółową ofertę i porównanie
          zapraszam na swoją stronę - zakładka oferta.

Pozdrawiam
          SemperSolus

twojsprzedawca.boo.pl
    • kluchucha Re: nowa pralka 12.08.09, 16:39
      ja zawsze polecam pralki firmy candy. moja funkcjonuje bezawaryjnie już
      naprawdę ładnych kilka lat. a jeśli chodzi o konkretny model, to
      powinnaś przejrzeć specyfikacje, na przykład na moderni.pl ,
      ewentualnie skontaktować się ze specjalistami ze sklepu, a nuż doradzą
      coś ciekawego?
    • johana75 Re: nowa pralka 04.09.09, 10:14
      www.ceneo.pl/1993878
      Ja dla siebie wybrałam własnie ten model.
      Teraz mam Siemensa ładowanego od góry który chodzi juz kilkanaście lat i raz
      trzeba było tylko wymienić drobna rzecz.
      Teraz zdecydowałam się na tego boscha. Też potrzebuje slima, ma wszystkie
      programy jakie chcę, tylko szkoda że Bosch i Siemens nie mają w slimach
      większych wsadów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka