Dodaj do ulubionych

suszarka do ubran

IP: *.artcomp.waw.pl 01.09.09, 10:28
witam, szukam suszarki do ubran, takiej co wyglada jak pralka. mam 2 malych
dzieci i nie mam miejsca w mieszkaniu na stojace suszarki. czy taka suszarka
bardzo gniecie ubrania? ktor polecacie? czy mozna ja postawic na pralce?
Obserwuj wątek
    • sempersolus Re: suszarka do ubran 02.09.09, 10:00
      Praktycznie wszystkie suszarki można postawić w "słupku". Konieczny będzie
      jednak łącznik, który zapewni bezpieczne ustawienie suszarki na pralce. Ważne
      jest to aby pralka miała głębokość 60cm, gdyż zdecydowana większość suszarek
      będzie potrzebowała takiej powierzchni do ustawienia.

Co do gniecenia - przy założeniu, że ubrania zostaną złożone przy wyjęciu z
      suszarki (gdy są jeszcze ciepłe) nie powinno być tak strasznie, tzn. zagniecenia
      będą na podobnym poziomie jak przy tradycyjnym suszeniu. Jeżeli jednak dopuścimy
      do tego, że ubrania poleżą w urządzeniu niezłożone, to wówczas zagniecenia będą
      sprawiały spory kłopot przy prasowaniu (bez dużej ilości pary się nie obejdzie).

Z tańszego segmentu cenowego zwróciłbym uwagę na urządzenia (do 2000 zł)
      Electroluxa, Gorenje i Candy, w średnim (do 4000zł) Hoover, Bosch i Siemens, w
      najwyższym (powyżej 4000zł) AEG i Miele.

Rozumiem, że pralkę już posiadasz, więc będziesz zmuszona dobrać suszarkę do
      posiadanej pralki (obroty wirowania). Jeżeli urządzenie posiada prędkość
      wirowania do 1000 obr./min. proponuję bardzo dokładnie przyglądać się zużyciu
      energii i zdecydowanie dopłacić do urządzenia jak najmniej energochłonnego. Dla
      przykładu przeciętna suszarka zużywa od 4,2 do 3,6 kWh na cykl suszenia (przy
      odwirowaniu 1200 obr/min). Jeżeli zainwestujemy w urządzenie droższe to zużycie
      prądu może spaść nawet o połowę do ok 2,2 kWh. Przy założeniu, że suszarka
      będzie pracowała 2 razy dziennie przez najbliższe 3 lata daje to oszczędności do
      700 zł rocznie... więc droższe urządzenie niejako zwróci się po 3 latach.
      Zwróć uwagę na tą:

www.ceneo.pl/categories.aspx?search=yes&categoryID=0&searchText=WT~~M46~~MW~~M560~~MbY&inDesc=False&minPrice=0&maxPrice=99999999

Zgoda kosztuje sporo ale biorąc pod uwagę urządzenia najtańsze za około 1000 zł
      to ten model który proponuję naprawdę zwróci ci się po około 3-4 latach.

Pozdrawiam
      SemperSolus
      twojsprzedawca.boo.pl
      Strona o sprzęcie AGD. Nowości na rynku, informacje o promocjach, porady dla
      kupujących, omówienia produktów.
      • nataliaostrowska Re: suszarka do ubran 02.09.09, 13:53
        bardzo serdecznie dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.
        pozdrawiam
    • Gość: Asia Re: suszarka do ubran IP: *.sun.com 10.09.09, 11:03
      Natalia,

Od siebie dodam, ze ubrania z suszarki sa bardziej miękkie i duzo MNIEJ
      pogniecione niz przy suszeniu "tradycyjnym". Niektorych ubranek dla dzieci nie
      trzeba nawet prasowac.

Po drugie, suszarka do ubrań odkurza rzeczy i sama zobaczysz na filtrze ile
      zbiera się kurzu i bródu z wypranych juz przeciez rzeczy. Podobno wyciąga też
      roztocza, ale tego już nie widać.

Ja dodatkowo wrzucam do suszarki co kilka miesiecy pluszaki i miękkie zabawki na
      jeden cykl. Uwaga tylko na wysoką temperaturę: zniszczyłam tak śliniaczki z
      ceratką od spodu :-).

Generalnie przy małych dzieciach (ja mam troje) drastycznie wzrasta komfort
      obsługi prania, suszenia i prasowania. Nie chcialabym już nie mieć suszarki,
      chociaż mamy osobne pomieszczenie na pralnie...

Pozdrawiam
      Asia
      • Gość: ... Re: suszarka do ubran IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 11.09.09, 23:06
        witam.

mam dwoje dzieci i bez suszarki zginęłabym marnie - serdecznie polecam. odkąd
        jej używam niemal niczego nie prasuję (składam ubrania jeszcze gorące), nie
        zastanawiam się czy mogę zostawić pranie na balkonie na noc (czy nie zmoczy go
        deszcz), piorę raz w tygodniu (w sobotę) kilka pralek i wieczorem wszystko jest
        ponownie na półkach gotowe na nadchodzący tydzień.

polecam każdemu.

s.s.
        • livre.livre Re: suszarka do ubran 11.04.10, 14:01
          Witam serdecznie,
          jeśli możesz napisz jaki model suszarki posiadasz, skoro nie trzeba za wiele
          prasować ;)
          Z góry dziękuję!
    • Gość: haan87 Re: suszarka do ubran IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.09, 20:00
      To, czy suszarka mnie ubrania często zależy od jej jakości...ale
      zbierajac ogółem doświadczenia moje i moich znajomych mogę z czystym
      sumieniem powiedzieć, że warto coś takiego zakupić. Rozejrzyj się też
      może za pralką z wmontowaną suszarką - zajmie mniej miejsca, a i cena
      będzie opłacalna:)
    • Gość: majka Re: suszarka do ubran IP: 195.217.128.* 10.05.10, 11:50
      ja mam Zanussi kondensacyjna z czujnikiem wilgoci (wylacza sie jak
      tylko pranie jest suche, a nie suszy tak dlugo jak wymaga tego
      program). Ubrania sie bardzo miekkie po wysuszeniu (np. reczniki) i
      na pewno mniej wygniecione niz przy tradycyjnym suszeniu na lince.
      Poza tym jak wyjmiesz pranie z suszarki jak jest cieple wielu rzeczy
      nie trzeba prasowac.
      uzytkuje od 6 lat i jestem mocno zadowolona.
      • mariuszxxxx Re: suszarka do ubran 19.05.10, 18:28
        Ja mam od dwóch lat Hoover używana 2 razy dziennie!Polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka