Dodaj do ulubionych

o forum i moderacji generalnie

29.09.08, 09:37
jak poczytuje tak sobie to forum (co prawda niezbyt dlugi okres czasu, wiec moge sie mylic), to zauwazam jakas taka daleka analogie do pewnego eksperymentu. jakkolwiek trzeba by oczywiscie nieco przystosowac opis do warunkow panujacych na forum, ale zbieznosc jakby sama rzuca sie w oczy.
Obserwuj wątek
    • instytut_walki_z_maniactwem Re: o forum i moderacji generalnie 29.09.08, 10:25
      Zawsze możesz zmienić miejsce eksperymentu, lub załozyć własny instytut badawczy.
      • drugie_wcielenie Re: o forum i moderacji generalnie 29.09.08, 10:55
        a propos czego to napisales ? zastanow sie czy nie pomyliles watkow.
        • instytut_walki_z_maniactwem Re: o forum i moderacji generalnie 29.09.08, 11:20
          Twoja analogia tak daleko odbiega, iż uważam, że moja odpowiedź jest bliższa
          Twojej tezie.

Tłumaczę:

1. Miejsce eksperymentu ZAWSZE możesz zmienić - możesz wklikać w przeglądarkę
          adres innego forum i tam testować swoją role masochistyczną. Polecam forum na
          stronie www.ifp.pl.

2. ZAWSZE możesz założyć swoje forum. Wtedy będziesz miał szanse sprawdzić drugą
          rolę w eksperymencie.
          • drugie_wcielenie Re: o forum i moderacji generalnie 29.09.08, 12:16
            zastanow sie co oznacza sformulowanie 'daleka analogia'. czy napisalem, ze to forum jest takim eskperymentem ? czy postawilem sie, w ktorej z rol ?

najlepiej zrobisz jak podpytasz siwej. wyglada na to, ze ona zrozumiala bez problemu. byc moze znajdzie dla ciebie troche czasu.
            • drugie_wcielenie korekta 29.09.08, 12:17
              ', w ktorej' -> 'w ktorejs'
    • siwa Re: o forum i moderacji generalnie 29.09.08, 10:34
      Prawidłowości socjologiczne działają w każdej społeczności.
      Zimbardo akurat na forum mało się sprawdza, bo brak tu elementu przymusu.
      • drugie_wcielenie Re: o forum i moderacji generalnie 29.09.08, 11:00
        siwa napisała:

> Prawidłowości socjologiczne działają w każdej społeczności.

dlatego tez nazywaja sie prawidlowosci. nie odkrywaj ponownie, ze woda jest mokra.

> Zimbardo akurat na forum mało się sprawdza, bo brak tu elementu przymusu.

napisalem o dalekiej analogii. jesli juz jednak potrzebujesz tutaj przymusu, to moze to byc np. wewnetrzny (jeden z najsilniejszych) - uzaleznienie od internetu. nie wspomne juz o zwyklej checi przebywania wsrod znanych sobie osob.
        • giwi Re: o forum i moderacji generalnie 29.09.08, 11:05
          Wszystkie uzależnienia można leczyć. Nie trać nadziei, pomogą ci.
          • drugie_wcielenie Re: o forum i moderacji generalnie 29.09.08, 11:19
            czy gdzies w tym watku napisalem o swoich uzaleznieniach oraz ze w ogole jestem uzalezniony ? rozumiem, ze chyba rowniez pomylilas watki (vide supra - kolega od maniactwa) ?
            • pozarski Re: o forum i moderacji generalnie 29.09.08, 11:33
              To napisales w poscie w odpowiedzi Siwej:
              jesli juz jednak potrzebujesz tutaj przymusu, to moze to byc np. wewnetrzny
              (jeden z najsilniejszych) - uzaleznienie od internetu
              >
              i ja tez zrozumialem,ze przyznajesz sie do uzaleznienia od internetu, a scislej
              rzecz biorac od towarzystwa innych.;)
              • drugie_wcielenie Re: o forum i moderacji generalnie 29.09.08, 12:33
                'jesli potrzebujesz czegos do krojenia chleba, to moze byc np. noz.' - to akurat analogia bezposrednia. czy to oznacza, ze to jest moj noz ? gdybym pisal o swoich uzaleznieniach, to napisalbym wprost, np.: 'ja odczuwam przymus. jestem uzalezniony od internetu.'

zeby nie bylo dalszych watpliwosci, w odpowiedzi do siwej slowa 'tutaj' uzylem zamiast 'w tym przypadku'.
              • siodme_wcielenie Re: o forum i moderacji generalnie 29.09.08, 13:42
                pozarski napisał:

> i ja tez zrozumialem,ze przyznajesz sie do uzaleznienia od internetu, a scislej
                > rzecz biorac od towarzystwa innych.;)

mam wrazenie, że drugie_wcielenie szczegolnie przywiazalo sie do tutejszych
                adminow i juz zyc bez nich nie moze. dlatego bedzie tu cierpiec dalej, acz nie
                bedzie cierpiec w milczeniu. moze nawet nam zaspiewa 'czarny chleb i czarna kawa'.
                • pozarski Re: o forum i moderacji generalnie 29.09.08, 14:22
                  Tak. Ciekawe spostrzezenie: uzaleznienie od FoM. Ciekaw jestem co na to 2gie
                  wcielenie.;)))
                  • drugie_wcielenie Re: o forum i moderacji generalnie 29.09.08, 15:02
                    nic. mam zwyczaj pisac na ograniczonej liczbie forow. tak wypadlo, ze teraz jestem tutaj fom/fof. za jakis czas moge byc na zupelnie innym.

(od nasladowcy mojego nicka)
                    wrazenia maja to do siebie, ze moga pokrywac sie z rzeczywistoscia lub nie. swietnie, ze odnosisz jakiekolwiek.
                    nie cierpie. dla mnie, pisanie tutaj, to raczej forma rozrywki.
                    • bj32 Re: o forum i moderacji generalnie 02.10.08, 16:19
                      "mam zwyczaj pisac na ograniczonej liczbie forow. tak wypadlo, ze
                      teraz jestem tutaj fom/fof. za jakis czas moge byc na zupelnie
                      innym."
                      ...bo z Clubu cie wykopali, a gdzie indziej na razie nie chcą
                      przyjąć. Na wiekszości forów znajdzie sie ktoś, kto cię zna i
                      skutecznie zniechęci właścicieli. Przynajmniej na prywatnych. Ale
                      tutaj szale, dziecino...
                      • drugie_wcielenie Re: o forum i moderacji generalnie 03.10.08, 00:09
                        mialem nie odpisywac, ale zastanawiajac sie po co w ogole do mnie piszesz doszedlem do wniosku, ze moze trzeba cie pewnych kwestiach uswiadomic. jak widac skusilem sie. glownie dlatego, zeby wyprostowac tok twojego rozumowania, a takze obraz rzeczywistosci. byc moze skorzystasz, choc podejrzewam, ze jednak sam siebie mocno bym zaskoczyl.

z c54 faktycznie mnie wyrzucono. skads jednak posiadasz te wiedze. osoba, ktora ci o tym fakcie radosnie doniosla moga rowniez poinformowac cie o zmianie wlascicielki tego forum. teraz jest nim bodajze twoja znajoma, zgadza sie ? jesli poskladasz sobie zdarzenia z niezbyt odleglej przeszlosci, to calkiem mozliwe, ze dojdziesz do jakichs konsystentnych wnioskow. po krotce.. po mojej opinii o tym czyms, co nawet trudno byloby nazwac bohomazem, a co zamiescilas na swoim forum*, u obecnej wlascicielki ujawnily sie symptomy alergii na to co pisze (bez wzgledu na tresc jak sadze). rezultat jest znany i nie trzeba bylo dlugo na niego czekac.

nigdzie indziej nie chca mnie przyjac, bo tez nigdzie sie nie zglaszalem. nie mam potrzeby pisania na prywatnych. zeby bylo smieszniej nawet sam sie z nich usuwalem. natomiast na c54 bylem tylko i wylacznie ze wzgledu na znajomych.

nie sadze zebym byl az tak znany, ale zniechecanie wlascicieli prywatnych forow do mojego akcesu jest calkowicie bezprzedmiotowe, z uwagi na poprzedni akpit.

wracajac nieco do pierwszego zadania pytam sie. no i co w zwiazku z tym (co tu napisalas) ? chcesz ujawnic, niczym akta z ipn, moja skalana wyrzuceniem z forum przeszlosc ? jesli tak to stworz osobny watek i tam mozesz mnie pietnowac do woli. jesli juz jednak piszesz do mnie, to pisz cos co moglbym przeczytac. w tej chwili wypocilas jakies bzdety, do ktorych mam stosunek nie nadajacy sie do opisania tutaj.

mam nadzieje, ze wyjasnilem ci dosc rzeczowo i przede wszystkim zrozumiale kwestie mojego odbioru twojej tworczosci. jednoczesnie patrze z ufnoscia w przyszlosc i rozumiem, ze nastepnym razem postarasz sie pisac cos co jest bardziej istotne niz smarki z zeszlego tygodnia.
                        _____
                        * nie chcialo mi sie pisac o hipokryzji w kontekscie twojego zmyslow artystycznych (w watku o czyms tam rozowym), ale jakos tak skoro juz nawiazalem, to nie sposob bylo nie wspomniec.
                • bj32 Re: o forum i moderacji generalnie 02.10.08, 16:17
                  "moze nawet nam zaspiewa 'czarny chleb i czarna kawa'."

Ja bym preferowała "Dom wschodzącego słońca" z akcentem na finisz...
            • brumbak Re: o forum i moderacji generalnie 30.09.08, 17:38
              drugie_wcielenie napisał:

> czy gdzies w tym watku napisalem o swoich uzaleznieniach oraz ze w ogole jestem
              > uzalezniony ? rozumiem, ze chyba rowniez pomylilas watki (vide supra - kolega
              > od maniactwa) ?
              ..........
              masz duzo racji
              ale rozmawiasz ze scianą

morderacja stsuje stał a taktykę:
              "ale o co chodzi ?"
              "rżnięcie głupa"
              ' zbijanie z tropu"
              etc

w ogóle to morderacja lubi się tu zabawiać
              np.\

Precz z b4rumbakiem, gdyz orecz z kazdym..
              Autor: marouder.eu☺ 03.09.08, 20:31

..durniem. Ajem sory, ze nie wyjasnilem wczesniej powodow mojej niecheci:)

albo snajper:
              mateuszwierzbicki napisał:

> dla dewiantów niewiele, a nawet mało zabawne będzie.

Nie strasz brumbaka.

S.
              "
              o gorszych zagraniach wspomnę pźniej
              • drugie_wcielenie Re: o forum i moderacji generalnie 30.09.08, 23:22
                rozmowy ze sciana stosuje zamiast tai-chi.
              • drugie_wcielenie ps. 30.09.08, 23:23
                ciekawe co glup na to ?
          • vicky17 [...] 29.09.08, 14:56
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • vicky17 Re: o forum i moderacji generalnie 29.09.08, 16:16
            giwi napisała:

> Wszystkie uzależnienia można leczyć. Nie trać nadziei, pomogą ci.

a kto tobie pomoze,bo siwa mnie wycina:)
        • Gość: . Re: o forum i moderacji generalnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 11:56

> > Zimbardo akurat na forum mało się sprawdza, bo brak tu elementu
          przymusu.
          >
          > napisalem o dalekiej analogii. jesli juz jednak potrzebujesz tutaj
          przymusu, to
          > moze to byc np. wewnetrzny (jeden z najsilniejszych) -
          uzaleznienie od interne
          > tu. nie wspomne juz o zwyklej checi przebywania wsrod znanych
          sobie osob.

no, jesli bierzemy pod uwage _daaalekie_ analogie, to zapewne w
          grupie znajomych wyjezdzajacych razem na grilla czy na zagle, efekt
          zimbardo tez sie w jakiejs formie moze pojawic:)))

• drugie_wcielenie Re: o forum i moderacji generalnie 29.09.08, 12:43
            zapewne efekt mozesz zobaczyc wszedzie. nawet w roju much. kwestia w tym na ile jestes w stanie rozumiec, co autor chcial przekazac. nie jest to nic nadzwyczajnego - taki niejednakowy poziom zrozumienia. male dzieci tez miewaja trudnosc w pewnych sprawach, np. przy ulamkach. potrafia sie podzielic ciastkiem 'na pol', ale nie ograniaja juz pojecia i zapisu 1/2.
            • Gość: . Re: o forum i moderacji generalnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 13:05
              stopien rozumienia jest mniej wiecej adekwatny do daaalekosci
              analogii - kiedy analogia wskutek daaalekosci przestaje miec sens,
              normalnie inteligentny czlowiek przestaje rozumiec, o co chodzi
              daaalekiemu analogiscie:)))
              • drugie_wcielenie j.w. 29.09.08, 13:25

• jureek Re: o forum i moderacji generalnie 29.09.08, 14:21
        siwa napisała:

A jednak mimo braku tego elementu przymusu widać te same zmiany w zachowaniach
        "strażników-aesów" jakie mógł zaobserwować Zimbardo w swoim eksperymencie.
        Piszę na forum od początku i wielu dzisiejszych aesów znam jeszcze z czasów, gdy
        na forum nie było instytucji aesa. To byli normalni, sympatyczni forumowicze,
        jednak władza, którą dostali zmieniła wielu z nich nie do poznania. Oczywiście
        są wyjątki, które nie uległy presji funkcji i środowiska, ale większość stała
        się arogancka, w forumowiczach widzi bandę potencjalnych trolli, które trzeba
        poskramiać - w sumie nie jest to budujący widok.
        Jura
        • vicky17 [...] 29.09.08, 15:01
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • drugie_wcielenie Re: o forum i moderacji generalnie 29.09.08, 15:27
          domyslalem sie, ze moderatorzy nie byli dobierani jak kiedys kapo w obozach, wiec zmiana musiala zajsc w czasie pelnienia funkcji. jesli poczytac troche to te arogancje i bute widac golym okiem. brakowalo wlasnie kogos, kto moglby ocenic sytuacje z perspektywy czasu.

niestety panstwo powyzej (oprocz siwej) woleli zajac sie dlubaniem w nosie niz tematem.
        • vicky17 Re: o forum i moderacji generalnie 29.09.08, 16:16
          jureek napisał:

> A jednak mimo braku tego elementu przymusu widać te same zmiany w zachowaniach
          > "strażników-aesów"

oj widac,szczegolnie w stosunku do pewnych nickow panuje tu zupelny zamordyzm i
          staliznizm, polaczaony z dziecieca niemozliwoscia czytania prawdy o sobie. nie
          wiem w czym mowienie bez inwektyw o naduzyciu sily przez adminow lamie
          netykiete? od kiedy to krytyka waszych bledow cos lamie? bawicie sie w
          strazniczki wiezienne i tyle.
      • drugie_wcielenie Re: o forum i moderacji generalnie 29.09.08, 23:36
        widzisz siwa.. drobna (lub nieco grubsza) awaria - niby nic, bo ludzie przeciez moga pisac, a zobacz jak tlumnie wala tutaj w drzwi. nadal twierdzisz, ze to nie jest forma 'przymusu' ? tak sobie jeszcze pomyslalem, ze czesc z nich napewno trzyma przyzwyczajenie, a czesc po prostu ma kontakty w skrzynkach pocztowych (a pewnie tylko z niewiedzy lub lenistwa nie zrobili sobie jakiejs 'bezpiecznej furtki'), a stad droga na forum niedaleka. zatem na swoj sposob sa na tutaj uwiazani. tak widze to ja.
        • giwi Re: o forum i moderacji generalnie 30.09.08, 00:44
          A ktos zmuszał do rejestracji tutaj? Ile wynosi kara za nieposłuszeństwo? Przeczytaj jeszcze raz post Siwej i swój pierwszy, na któy ci odpowiedziała, bo chyba zapomniałes o czym pisałeś.
          • drugie_wcielenie Re: o forum i moderacji generalnie 30.09.08, 23:30
            zastanow sie czy aby napewno chcesz podyskutowac ze mna.
      • aurelia_aurita Re: o forum i moderacji generalnie 04.10.08, 12:59
        siwa napisała:

>

ale u Zimbarda przecież nie było żadnego przymusu. Zimbardo nie zmuszał nikogo
        do udziału w badaniach, tam sami zgłosili się ochotnicy. a potem weszli w swoje
        role.
        analogia całkiem niezła.
    • brumbak Re: o forum i moderacji generalnie 29.09.08, 16:31

> jak poczytuje tak sobie to forum (co prawda niezbyt dlugi okres czasu, wiec
      moge sie mylic), to zauwazam jakas taka daleka analogie do pewnego eksperymentu. jakkolwiek trzeba by oczywiscie nieco
      przystosowac opis do warunkow panujacych na forum, ale zbieznosc jakby sama
      rzuca sie w oczy.
      >
      .....\
      obserwacja zasadna
      masz sporo racji
      porównalbym to do innego mniej znanego eksperymentu
      - gdy na płatnym kursie dla osób z biznesu wykladowaca udawał że go zastępuje i
      coś tam dukal pod nosem

- było to badanie wytrzymałosci na niewłaściwe traktowanie
      - a przy tym badanie asertywności

reakcja na Twój post jest typowa:
      Ochotnicza Rezerwa Admilicji bawi się grę
      "robienie za wariata"
      robią tak od lat

ja tez znam te zagrywki od dawna

• drugie_wcielenie Re: o forum i moderacji generalnie 29.09.08, 18:19
        oby im na zdrowie wyszlo ;]
    • vicky17 Re: o forum i statystykach ogolnie 29.09.08, 16:41
      jakby nie bylo pare z nas zauwaza to samo,ale siwa dalej idzie w zaparte
      twierdzac,ze wszystko jest w jak najlepszym porzadku i problemow niet.
      no coz mozna i tak..wycinac i zamykac oczy na prawde,bo ta boli.
      zamordyzm jest dobry na ktrotka mete a na dluzsza prowadzi zawsze do tego samego
      i dziwie sie,ze mlodsi tego nie rozumieja bo w koncu ponoc wyrosli w czasie
      wolnosci slowa,ktorego sami nie praktykuja gdzie indziej.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=77984839&a=78233551
      • siwa Re: o forum i statystykach ogolnie 29.09.08, 17:59
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=654&w=85100297&a=85254543
        Zastanów się nad tym, co jura napisał.
        To ostatni człowwiek, który by nam niezasłużone komplementy prawił.
        • drugie_wcielenie Re: o forum i statystykach ogolnie 29.09.08, 18:17
          czy to ze jestescie arogancy i zli jest komplementem, bo na innych portalach sa jeszcze gorsi i jeszcze bardziej aroganccy ?

czytasz klasycznie. wrecz jestes w tym przewidywalna.
          • siwa Re: o forum i statystykach ogolnie 29.09.08, 19:52
            Nie widzę, żeby Jura napisał, że jesteśmy źli, niekompetentni i aroganccy. Ale
            pewnie jestem przewidywalna.
            • Gość: drugie itd. Re: o forum i statystykach ogolnie IP: *.aster.pl 29.09.08, 20:27
              '..w porównaniu z takim onetem cenzura na gazecie nie jest jeszcze najgorsza..'

'..jego arogancja przewyższała arogancję wszystkich aesów gazety..'
        • vicky17 Re: o forum i statystykach ogolnie 29.09.08, 18:32
          siwa napisała:

> Zastanów się nad tym, co jura napisał.
          > To ostatni człowwiek, który by nam niezasłużone komplementy prawił.
          >

no chyba nie prawi z tego co czytam na tym watku. w pelni sie z nim zgadzam co
          napisalam i zostalo wyciete. zgadzam sie rowniez ze statystykami,bo te sa
          widoczne golym okiem. naduzywanie wladzy zawsze prowadzi do jej wypaczen a te sa
          widoczne na kazdym forum przez wiele osob ,w tym jure.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=654&w=85280959&a=85294377
        • brumbak Re: o forum i statystykach ogolnie 29.09.08, 19:15
          siwa napisała:

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=654&w=85100297&a=85254543
          > Zastanów się nad tym, co jura napisał.
          > To ostatni człowwiek, który by nam niezasłużone komplementy prawił.
          >
          ..............
          ?????
          przeczytaj co napisał jureek
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=654&w=85280959&a=85294377
          zgadzam się z większością jego ocen co do forum
          i działalności aesów

( choc akurat ja mam diametralnie różne obserwcje z innego portalu gdzie
          zgłaszalem uwagi co do moderacji i dostalem podziękowanie od administracji -
          tu zostałem wyzwany od chamów )

• wacikowa Jestem za tym żebyś został aesem. 30.09.08, 09:26
      Zobaczymy jak Ci pójdzie naprawianie świata....tfu, znaczy robienie dobrze
      forumowiczom :)
      Zaspokoić zachcianki każdego to niełatwa sprawa.
      • drugie_wcielenie Re: Jestem za tym żebyś został aesem. 30.09.08, 09:44
        najpierw musialbym chciec.
        • drugie_wcielenie ps. 30.09.08, 09:45
          nie mam zamiaru nikogo tutaj obrazac, ale jak dla mnie bycie takim spolecznym to robota dla losi. niemniej uwazam, ze faktycznie sa potrzebni (tak jak sluzby komunalne, a dokladniej ci odpowiedzialni za oczyszczanie).
          • jureek Re: ps. 30.09.08, 11:30

> nie mam zamiaru nikogo tutaj obrazac, ale jak dla mnie bycie takim spolecznym t
            > o robota dla losi. niemniej uwazam, ze faktycznie sa potrzebni (tak jak sluzby
            > komunalne, a dokladniej ci odpowiedzialni za oczyszczanie).

Dla mnie potrzebni nie są. Sam potrafię sobie oddzielić ziarno od plew.
            Jura

• drugie_wcielenie Re: ps. 30.09.08, 11:50
              na razie tak, ale bez jakiegos rozsadnego dozoru ziarno mogloby kompletnie zniknac w plewach. wyobraz sobie stosunek ilosci takich postow odpowiednio 1:99. oczywiscie zawsze mozna wtedy powiedziec sobie, ze nie ma tam czego szukac lub koszt tego poszukiwania jest zbyt duzy w stosunku do zysku jakiego mozna by oczekiwac.
        • wacikowa Re: Jestem za tym żebyś został aesem. 30.09.08, 09:46
          Najbardziej się udzielasz jako ten co potrafi i ma dobre pomysły więc myślę że
          to łatwizna i dobra zabawa dla Ciebie.
          • drugie_wcielenie Re: Jestem za tym żebyś został aesem. 30.09.08, 10:00
            byc moze udzielam sie troche, choc to pisanie, ze najbardziej to naturalnie oczywista przesada.

gdzies napisalem, ze cos potrafie ? w ogole co to bylo ?
            moj ostatni dobry pomysl przeszedl bez echa, a wlasciwie trafil mnie niczym bumerang (prosto w plecy, jak niektorych nozem traktowano). w ogole pierwszy raz slysze, ze mam dobre pomysly. ktore to ?

czy latwizna, to okazaloby sie dopiero praktyce.

zabawe juz mam zapewniona w wystarczajacej ilosci. mysle, ze tak jak ze wszystkim i z nia nie nalezy przesadzac.
    • wacikowa Re: o forum i moderacji generalnie 30.09.08, 10:05
      Nie bądź taki skromny,przecież jakiś cel ma to Twoje pisanie tu i na fof. No
      chyba że to tylko takie zwykłe pieniactwo zabawowe?
      • drugie_wcielenie Re: o forum i moderacji generalnie 30.09.08, 10:31
        jak naucza janek dablju* fora sluza dyskusji. dla mnie to dyskutowanie o tym i owym, dla ciebie byc moze zwykle pieniactwo. ilu dyskutantow tyle moze byc opinii, takze na temat samej dyskusji, ale to chyba szczegol, bo watek jest o czyms innym.
        _____
        *) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=85276425&a=85279749
    • hiperrealizm sprawa ta była juz wielokrotnie na forum poruszana 30.09.08, 10:18
      analogie są uderzające.
      Ciekawe, że do tej pory żaden socjolog nie zbadał relacji
      społecznych na forum portalu gazet.pl
      Materiał jest bardzo wdzięczny.
      Pewnie nie jeden doktorat móglby tu powstać.
      • drugie_wcielenie Re: sprawa ta była juz wielokrotnie na forum poru 30.09.08, 10:36
        moze warto byloby podrzucic temat na jakims forum zajmujacym sie socjologia (o ile istnieje) ?
      • giwi Re: sprawa ta była juz wielokrotnie na forum poru 30.09.08, 11:19
        Skąd wiesz, że żaden nie zbadał? Masz jakieś tajne informacje?
      • genoveva Re: sprawa ta była juz wielokrotnie na forum poru 30.09.08, 12:31
        hiperrealizm napisał:

> Ciekawe, że do tej pory żaden socjolog nie zbadał relacji
        > społecznych na forum portalu gazet.pl

Zebrał, zebrał i to nie jeden ... i nie tylko socjolog.
        • drugie_wcielenie Re: sprawa ta była juz wielokrotnie na forum poru 30.09.08, 15:00
          jesli myslisz o materiale, to chyba nie ma co zbierac, bo lezy on swobodnie (co wiecej sam sie zbiera nadal) i czeka na wykorzystanie. chyba problem w tym, ze jest nie jest chyba niezbadany pod katem takim czy innym, a w kazdym razie kolega powyzej nie slyszal chyba o zadnej takiej publikacji. ja rowniez.
          • genoveva Re: sprawa ta była juz wielokrotnie na forum poru 30.09.08, 16:29

> jesli myslisz o materiale,

Mój błąd, chodziło mi o badanie materiału, a wyszło mi zbieranie.

> to chyba nie ma co zbierac, bo lezy on swobodnie (co
            > wiecej sam sie zbiera nadal) i czeka na wykorzystanie. chyba
            problem w tym, ze
            > jest nie jest chyba niezbadany pod katem takim czy innym, a w
            kazdym razie kol
            > ega powyzej nie slyszal chyba o zadnej takiej publikacji. ja
            rowniez.

Nooo wiesz, wszystkie materiały gdzieś tam sobie spokojnie leżą i
            czekają na wykorzystanie, np. książki często leżą sobie w
            bibliotece. A sam to się co najwyżej bałagan robi ;)

Natomiast jeżeli chodzi o badanie materiału, to obawiam się, że ten
            proces nieprędko zostanie zakończony i wiele osób się jeszcze pożywi
            na tym materiale ;)
            • drugie_wcielenie Re: sprawa ta była juz wielokrotnie na forum poru 30.09.08, 23:16
              genoveva napisała:

> Nooo wiesz, wszystkie materiały gdzieś tam sobie spokojnie leżą i
              > czekają na wykorzystanie, np. książki często leżą sobie w
              > bibliotece. A sam to się co najwyżej bałagan robi ;)

teoretycznie masz racje, ale praktycznie to sie z toba nie zgodze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka