Dodaj do ulubionych

WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 16:31
Wczoraj "Pariota" skreslił kilka zdań na temat ponownego utworzenia
województwa płockiego. Apelował o dyskusje na ten temat. I co?, aż wstyd
powiedzieć... Otóż tak ważny temat dla naszego miasta i regionu przeszedł
niezauważony zarówno przez mieszkańców, jak i przez przedstawicieli Sejmu i
Senatu oraz PRZEDSTAWICIELI PRASY...WIELKI WSTYD PANOWIE I PANIE! REDAKTORZY,
RADNI... Koncentrujemy się na prostych i nie mających większego znaczenia
tematach, czy za samosiewki wypłaca się odszkodowanie, czy nie, czy ustąpi
wisniewski, czy milewski itp...Gdzie Wasz patriotyzm lokaly, czy nie zależy
wam na nowych miejscach pracy....Kto podejmie merytoryczną dyskusje....
Obserwuj wątek
    • roman_j Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 17.02.04, 16:55
      Gość portalu: Skarpiak napisał(a):

> Gdzie Wasz patriotyzm lokaly, czy nie zależy wam na nowych miejscach
      > pracy...

Mnie zależy. Ale nie w dziale "biurokracja", bo ten dział nie generuje dochodów
      tylko je konsumuje. I prosiłbym patriotyzmu lokalnego nie stawiać ponad
      patriotyzmem w ogólności. Finanse publiczne są w kryzysie, trzeba zaciskać pasa,
      a tu po raz kolejny pada propozycja (wręcz żądanie) skutkująca dodatkowymi,
      wydatkami z kasy państwa. Niestety Urząd Wojewódzki to nie fabryka. Nie generuje
      dochodów i trzeba go utrzymywać z podatków. Proponuję więc, żeby chętni do
      powołania województwa płockiego dobrowolnie opodatkowali się na ten cel.
      Ciekawe, ilu by ich zostało... :-))

> Kto podejmie merytoryczną dyskusje....

Właśnie, kto? Jak ktoś się już zdecyduje, to niech poda sensowne argumenty
      ekonomiczne zamiast dominujących sentymentalno-psychologicznych. Jeśli ktoś
      wierzy, że województwo z siedzibą w Płocku jest remedium na wszelkie problemy
      miasta, to jest w ogromnym błędzie. Teraz trzeba pilnować, żeby miasta siłą nie
      wcielono do powiatu ziemskiego, bo jest to realne zagrożenie dla miasta, a nie
      zajmować się mżonkami o województwie płockim.
      • Gość: Harcerz Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 17:58
        Popieram dążenia zmierzające do ponownego utworzenia województwa płockiego.
        Zachęcano więc do merytorycznej dyskuscji i co? Szanowny nijaki ROMAN UPRASZCZA
        SPRAWĘ zapomina,że nie każdy musi się znać na ekonomii, przecież urząd miejski
        nie pracuje na parę, ani nie napędza go wiatr tylko pracują tam ludzie. Czy to
        zle? Widzę, że ten pan zna się na wszystkim, bo chyba handluje jabłuszkami, więc
        wielki z niego przedsięborca! Wiadomo, że jeśli Orlen przeniesie władze koncernu
        do Płocka to właśnie tu zostaną podatki! Wiesz romciu o tym???????????? A może
        tak porozmawiamy o życiu seksualnym dzikich...Widzę, że ta strona nadal
        zdominowana będzie tylko i wyłącznie plotkami, a nie merytorycznymi dyskusjami
        ...Drogi romanie ta strona generuje tylko i wyłącznie same ploteczki! Jedna pani
        drugiej pani... Czy o to chodzi?????????? Życzę powodzenia tym, którzy je
        rozpowszechniają! Powodzenia. Niech żyje płocka PLOTKOMANIA
        • roman_j Grochem o ściane... 17.02.04, 18:31
          Jeśli województwo płockie ma mieć takich orędowników, jak wyżej podpisany, to
          tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że chodzi jedynie o jakieś sentymenta.
          Prosiłem o merytoryczne argumenty, a otrzymałem trochę ględźby, trochę wycieczek
          osobistych i nieco bełkotu, z którego najmniej rozumiem następujący fragment:
          "Wiadomo, że jeśli Orlen przeniesie władze koncernu do Płocka to właśnie tu
          zostaną podatki!" Wszystko fajnie, nie wiem tylko, skąd te władze mają być
          przeniesione do Płocka? Zdaje się, że z... Płocka. To byłoby bardzo dobre
          posunięcie, bo nic nie kosztuje, a ma bardzo pozytywny wydźwięk propagandowy.
          Gratuluję pomysłu. Powinieneś zostać doradcą prezesa Orlenu. :-)))))
          • Gość: Harcerz GROCHEM W RYSIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 21:28
            Co się mieści w Warszawie przy ul.Pankiewicza 4?????????????????
            • roman_j Informacja adresowa dla Harcerza... 17.02.04, 21:44
              Gość portalu: Harcerz napisał(a):

> Co się mieści w Warszawie przy ul.Pankiewicza 4?????????????????

Biurowiec, który kiedyś należał co CPN-u a teraz do PKN-u. Mieści się w nim
              warszawskie biuro Koncernu. :-))
              • Gość: Harcerz ROMUŚ SERDEŃKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 17:47
                ROMUŚ SEREŃKO PISZ NA BERDYCZÓW, NA BERDYCZÓW...
                • roman_j Harcerzu ze Skarpy... 22.02.04, 07:19

> ROMUŚ SEREŃKO PISZ NA BERDYCZÓW, NA BERDYCZÓW...

Czemu na Berdyczów? Ktoś Ci tym razem powiedział, że tam jest siedziba władz
                  Orlenu i zamierzasz się tam przeprowadzić? :-))))))
            • ciach_spaw_benz beret z pustej glowy harcerzu 17.02.04, 22:12
              Harcerz udowdnił, że nie jest nawet kandydatem na zucha. Jest
              krzykliwym, "piskliwym" gołowąsem.
              Niedługo chłopcze zainteresujesz się piwem, dziewczynami to zmądrzejesz --->
              teraz nie zaśmiecaj dyskusji bredniami.
              • Gość: Harcerz BERET Z ANTENKĄ dla ciach spaw benza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 22:39
                Nie w moim stylu jest wdawanie się w PROSTACKIE dyskusje...Nie mam zamiaru nic
                udawadniać - a jeśli nawet to KOMU?????????????? i po co??????????????
                Sami czytelnicy to ocenią...Nie myliłem się, że jest to miejsce na pyskówki i
                JARMARCZNE DYSKUSJE, bo do merytoryczmych dużo brakuje... Pora i czas, aby tego
                typu ludzie spotykali się z batem przy cholewce, ale w innym miejscu. Jedyne z
                czym się zgadzam "nie zaśmiecaj dyskusji bredniami". To oczywiście cytat!
                • ciach_spaw_benz Re: BERET Z ANTENKĄ dla ciach spaw benza 17.02.04, 22:43

> Nie w moim stylu jest wdawanie się w PROSTACKIE dyskusje...Nie mam zamiaru nic
                  > udawadniać - a jeśli nawet to KOMU?????????????? i po co??????????????
                  > Sami czytelnicy to ocenią...Nie myliłem się, że jest to miejsce na pyskówki i
                  > JARMARCZNE DYSKUSJE, bo do merytoryczmych dużo brakuje... Pora i czas, aby
                  tego
                  > typu ludzie spotykali się z batem przy cholewce, ale w innym miejscu. Jedyne z
                  > czym się zgadzam "nie zaśmiecaj dyskusji bredniami". To oczywiście cytat!

Przeczytaj "synku" swe pierwsze wypowiedzi i weź sobie do serca: "kto chamstwem
                  wojuje, satyrą jest traktowany".
                  Ps. nie napinaj się tak, bo Ci gumka pęknie ;-)
        • Gość: Gregor Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.class145.petrotel.pl 09.06.04, 21:43
          Czy kolega jest z MARSA ?. Nalerzy myśleć o ograniczaniu niewydolnej i
          posiadającej małą wiedzę, masy urzydniczej. Ograniczyć zatrudnienie w urzędach
          a najbardziej ,,sprawnym " podnieść zakres obowiazków i pensje. Województwo
          płockie, to nierealna ekonomicznie i politycznie mrzonka. PRZY OKAZJI PROPONUJĘ
          ZAWIĄZANIE ,,KOALICJI NA RZECZ NOWEJ REFORMY TERYTORIALNEJ KRAJU".Moje wstępne
          propozycje reformy terytorialnej kraju w celu ograniczenie bardzo kosztownego
          utrzymania trzystu kilkudziesięciu powiatów ( w domysle, tysięcy mało wydajnych
          urzędników - w wiekszosci urzędy powiatowe to przechowalnia tzw. ,,oddańców
          politycznych"). UTWÓRZMY 8 DUŻYCH WOJEWÓDZTW , 49 DURZYCH POWIATÓW a RESZTĘ
          ODDAJMY GMINOM. Takie rozwiązanie, to ogromne oszczędności finansowe.
          PS. Czy wiecie, że jeden urzędnik w Holandi załatwia ( w jednostce czasu )
          dziesięć razy więcej spraw niż urzędnik polski !!! Doszkolmy naszych
          najlepszych urzędników, a resztę dorobót interwencyjnych - jeśli będą się do
          tego nadawać.

Pozdrawiam Wszystkich - czekam na odzew zwolenników mojej koncepcji.
      • zwyczajny1 Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 17.02.04, 21:27
        Województwo płockie w poprzednim wcieleniu to chyba rzeczywiście nie ma
        większego sensu. Ale była, propozycja województwa mazowieckiego - bez Warszawy.
        To już nie jest takie fantazyjne. Mazowsze z tego co wiem nie zyskuje, a traci
        na Warszawie. Na przykład ostatnia sprawa, kiedy musialo oddać grubą sumę, nie
        pamiętam dokładnie jaką, jako Janosikowe, bo jest bogate i musi dzielić się z
        biednymi. W efekcie samo zaciągnie pożyczkę, bo nie starczy kasy. To Warszawa
        jest bogata, ale reszta? W samym Płocku bezrobocie 21 proc, a to przecież też
        nie biedne miasto. A inne gminy, powiaty, miasta? Pisano że jednak bogactwo
        Warszawy daja taki duzy wskaźnik dla całego województwa i powoduje, że np.
        pomoc unijna na wyrównywanie poziomów nam już raczej nie przypadnie. Dla mnie
        to sa moce argumenty. am wrażenie też że niegłupe by było polikwidowanie
        powiatów, bo jak ciągle słyszę, że mają na wszystko za mało pieniędzy i tylko
        na płace wystarcza, to wolałbym żeby za tę kasę urzędników wybudować jakąś
        porządna droge. No ale to już cała wieka reforma chociaz podobno juz sie o tym
        myśli na górze. Wracajac do województwa - płockie bez szans, a mazowieckie jak
        najbardziej. oczywiście z siedziba w Plocku. Mocna pozycję daje nam Orlen,
        gdyby tu jeszcze była władza wojwódzka, to ranga miasta pewnie by wzrosla.
        Jeśli park technologiczny ma powstać, to łatwiej ludzi i firmy zainteresować
        stolicą regionu niż podrzędnym miastem. Zresztą wszędzie gdzie sa siedziby
        województw, miasta sa lepiej rozwinięte niż inne w regionie. Myślę ze
        argumentów jest więcej.
        • Gość: Skarpiak wielkie dzięki zwyczajny 1! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 21:37
          Dziękuję za głos. Rzeczowy i konkretny . Takich nam trzeba! Przez filozofów
          mamy, to co mamy. Województwo Mazowieckie z siedzibą w Płocku. Bardzo ładnie to
          brzmi!
          • Gość: Luk Re: wielkie dzięki zwyczajny 1! IP: 62.233.175.* 18.02.04, 12:18
            > Dziękuję za głos. Rzeczowy i konkretny . Takich nam trzeba! Przez filozofów
            > mamy, to co mamy. Województwo Mazowieckie z siedzibą w Płocku. Bardzo ładnie
            > to brzmi!

A jesli wydzielą Warszawę z woj.mazowieckiego i stworzą woj.mazowieckie (już
            bez Warszawy) ze stolicą w Radomiu, to będziecie zadowolenie?

Pytam, bo nie wiem, czy chodzi wam naprawdę o wyłączenie Warszawy z
            woj.mazowieckiego (i zaakceptujecie stolicę woj.mazowieckiego w Radomiu), czy
            też tylko o to, żeby stolica województwa była koniecnzie w Płocku (np. ze
            względów prestiożowych).

Orędowników wyłączneia Warszawy z woj.mazowieckiego prosze o rychłą odpowiedź.
            • Gość: bakster Radom do Kielc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 09:48
              Mazowiecki moloch nie ma racji bytu. Stworzony został nie z racjonalnych
              pobudek, lecz decyzji politycznych! Rząd "S" przeprowadził wtedy na koszt
              podatnika babania socjologiczne i mamy tego efekty. Ta reforma miała nic nie
              kosztować, a jednak do dziś przychodzi nam płacić! Jak s i ę czujesz
              profesorku k u l e s z a ? ...Warszawa z racji swej stołeczności winna
              pozostać tak jak kiedyś - miastem wydzielonym przed 1975 rokiem. Radom nigdy,
              więc nie był Mazowszem i powinien być włączony do Kielc. Winno więc powstać
              woj. mazowieckie - jeśli trzymać się nazw geograficznych ze stolicą w Płocku.
              Automatycznie winny ulec likwidacji powiaty, bo nie mają racji bytu!
              • Gość: pelikan Re: Radom do Kielc IP: *.udn.pl 22.02.04, 01:46
                Bakster, Ty tak łatwo nie podrzucaj Radomia Kielcom. Wszakże to Radom jest
                większy niz Kielce.Chyba ,że przy tym łączeniu zagwarantujesz tzw. scenariusz
                lubuski w którym to Gorzów Wlkp. dokonał jako miasto większe historycznego
                rewanżu wobec Zielonej Góry i przeniósł wszyskie znaczące instytucje
                wojewódzkie z Zielonej Góry /stolicy województwa w którym był przed 1976 r./
                tworząc de facto województwo gorzowskie a nie lubuskie.Lecz w przypadku Radomia
                i Kielc taki scenariusz wydarzeń jest prawie niemożliwy.Radom obecnie ma 232
                tys. mieszkańców i jest nieomal dwukrotnie większy od Płocka.
                • isoxazolidine Re: Radom do Kielc 24.02.04, 11:44
                  dokladnie. nozyczkami po mapie to sie fajnie kresli ...
                  • ciach_spaw_benz Re: Radom do Kielc 24.02.04, 23:41
                    isoxazolidine napisał:

> dokladnie. nozyczkami po mapie to sie fajnie kresli ...

nożyczkami to możesz sobie serce na portkach na dupie wyciąć majonezowy cieciu
                    "kreślenie nozyczkami" buehehehehe
                    • isoxazolidine Re: Radom do Kielc 25.02.04, 08:04
                      ciach_spaw_benz napisał:

> nożyczkami to możesz sobie serce na portkach na dupie wyciąć majonezowy cieciu
                      > "kreślenie nozyczkami" buehehehehe

czyzby przyklad poziomu plockiej inteligencji, ktora ma stoleczne aspipracje?
                      gratuluje ...
                      • szczerbaty_alfred Re: Radom do Kielc 25.02.04, 20:35
                        isoxazolidine napisał:

> ciach_spaw_benz napisał:
                        >
                        > > nożyczkami to możesz sobie serce na portkach na dupie wyciąć majonezowy ci
                        > eciu
                        > > "kreślenie nozyczkami" buehehehehe
                        >
                        > czyzby przyklad poziomu plockiej inteligencji, ktora ma stoleczne aspipracje?
                        > gratuluje ...
                        >
                        Spi.......do swojej wioski.
                        • isoxazolidine Re: Radom do Kielc 26.02.04, 08:01
                          szczerbaty_alfred napisała:

> Spi.......do swojej wioski.

ooo! nastepny inteligentny i kulturalny inaczej .... to jeszcze dołączy?
                      • ciach_spaw_benz Re: Radom do Kielc 25.02.04, 21:02
                        isoxazolidine napisał:

> czyzby przyklad poziomu plockiej inteligencji, ktora ma stoleczne aspipracje?
                        > gratuluje ...

stołecznej, bo jestem zameldowany w Warszawie, więc czapa z głowy cieciu
                        majonezowy...
                        • isoxazolidine Re: Radom do Kielc 26.02.04, 08:00
                          ciach_spaw_benz napisał:

> stołecznej, bo jestem zameldowany w Warszawie

jeszcze lepiej ....
                        • Gość: rexona Re: Radom do Kielc IP: 195.116.189.* 27.05.04, 14:25
                          Jaki rozmiar dresu nosisz?
              • Gość: Michał- Radom Re: Radom do Kielc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 21:10
                Ja też uważam, że Radom powinien się przyłączyć do świętokrzyskiego. Mieszkam w
                samym centrum Radomia (przez 5 lat mieszkałem w Kielcach- studia) i jak widzę
                nic się tutaj nie dzieje. W Kielcach i innych miastach woj. świętokrzyskiego
                ciągle jakieś remonty, a u nas nic. Ostatnio szedłem ul. Sienkiewicza przez
                Kielce i nie moglem zrozumieć czemu prawie wszystkie kamienice i przyległe
                ulice są remontowane. Taka sama sytuacja jest w Busku- Zdroju, a w Jędrzejowie
                budują obwodnicę ze środków UE. Pozazdrościć.
        • roman_j Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 17.02.04, 21:59
          zwyczajny1 napisał:

> Województwo płockie w poprzednim wcieleniu to chyba rzeczywiście nie ma
          > większego sensu. Ale była, propozycja województwa mazowieckiego - bez
          > Warszawy. To już nie jest takie fantazyjne. Mazowsze z tego co wiem nie
          > zyskuje, a traci na Warszawie. Na przykład ostatnia sprawa, kiedy musialo
          > oddać grubą sumę, nie pamiętam dokładnie jaką, jako Janosikowe, bo jest
          > bogate i musi dzielić się z biednymi. W efekcie samo zaciągnie pożyczkę, bo
          > nie starczy kasy. To Warszawa jest bogata, ale reszta? W samym Płocku
          > bezrobocie 21 proc, a to przecież też nie biedne miasto. A inne gminy,
          > powiaty, miasta? Pisano że jednak bogactwo Warszawy daja taki duzy wskaźnik
          > dla całego województwa i powoduje, że np. pomoc unijna na wyrównywanie
          > poziomów nam już raczej nie przypadnie. Dla mnie to sa moce argumenty.

Dotąd zgadzam się prawie bez zastrzeżeń. Z jednym wyjątkiem. Napisałeś, że
          Płock to nie biedne miasto. To niestety nie jest prawda. To powszechnie
          panujące przekonanie, które niestety nie znajduje potwierdzenia w faktach.

> Mam wrażenie też że niegłupe by było polikwidowanie powiatów, bo jak ciągle
          > słyszę, że mają na wszystko za mało pieniędzy i tylko na płace wystarcza, to
          > wolałbym żeby za tę kasę urzędników wybudować jakąś porządna droge. No ale to
          > już cała wieka reforma chociaz podobno juz sie o tym myśli na górze.

Pożyjemy, zobaczymy.

> Wracajac do województwa - płockie bez szans, a mazowieckie jak najbardziej.
          > oczywiście z siedziba w Plocku. Mocna pozycję daje nam Orlen, gdyby tu
          > jeszcze była władza wojwódzka, to ranga miasta pewnie by wzrosla. Jeśli park
          > technologiczny ma powstać, to łatwiej ludzi i firmy zainteresować stolicą
          > regionu niż podrzędnym miastem.

Co to jest wedug Ciebie ranga miasta? Według mnie nie zalezy ona od tego, czy
          jest w nim siedziba władz regionalnych, ale od zupełnie innych czynników. Znasz
          takie miasto jak Frankfurt nad Menem? Na pewno. A Wiesbaden? Może też. I
          wyobraź sobie, że stolicą Hesji, w której leżą oba te miasta, jest właśnie to
          drugie. Do przemyślenia...

> Zresztą wszędzie gdzie sa siedziby województw, miasta sa lepiej rozwinięte
          > niż inne w regionie.

Chyba raczej chciałeś napisać, że to województwa zwykle były sytuowane w lepiej
          rozwiniętych miastach w regionie. :-))

> Myślę ze argumentów jest więcej.

Proszę więc je podać. I radzę popatrzeć na mapę. Widział ktoś kiedyś stolicę
          województwa leżącą praktycznie na jego skraju? Przecież to absurd, na który
          nikt rozsądny się nie zgodzi. A na pewno nie Siedlce, Radom czy Ostrołęka.
          Rozwiązanie? Mazowsze bez stolicy z siedzibą władz w Warszawie. I po raz
          kolejny napiszę, że nie ma w tym nic dziwnego, bo patrząc szczebel niżej, jakoś
          nikomu nie przychodzi do głowy, żeby siedzibę władz powiatu płockiego
          ziemskiego przenieść np. do Bulkowa. A przecież Płock do tego powiatu nie
          należy.
          • zwyczajny1 Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 17.02.04, 22:42
            roman_j napisał:

> zwyczajny1 napisał:
            >
            > > Województwo płockie w poprzednim wcieleniu to chyba rzeczywiście nie ma
            > > większego sensu. Ale była, propozycja województwa mazowieckiego - bez
            > > Warszawy. To już nie jest takie fantazyjne. Mazowsze z tego co wiem nie
            > > zyskuje, a traci na Warszawie. Na przykład ostatnia sprawa, kiedy musialo
            > > oddać grubą sumę, nie pamiętam dokładnie jaką, jako Janosikowe, bo jest
            > > bogate i musi dzielić się z biednymi. W efekcie samo zaciągnie pożyczkę, b
            > o
            > > nie starczy kasy. To Warszawa jest bogata, ale reszta? W samym Płocku
            > > bezrobocie 21 proc, a to przecież też nie biedne miasto. A inne gminy,
            > > powiaty, miasta? Pisano że jednak bogactwo Warszawy daja taki duzy wskaźni
            > k
            > > dla całego województwa i powoduje, że np. pomoc unijna na wyrównywanie
            > > poziomów nam już raczej nie przypadnie. Dla mnie to sa moce argumenty.
            >
            > Dotąd zgadzam się prawie bez zastrzeżeń. Z jednym wyjątkiem. Napisałeś, że
            > Płock to nie biedne miasto. To niestety nie jest prawda. To powszechnie
            > panujące przekonanie, które niestety nie znajduje potwierdzenia w faktach.

Racja, obiegowe okreslenie ale np, w liczbie samochodow jestesmy chyba w
            czubie. To tez wyznacza zamoznosc.
            >
            > > Mam wrażenie też że niegłupe by było polikwidowanie powiatów, bo jak ciągl
            > e
            > > słyszę, że mają na wszystko za mało pieniędzy i tylko na płace wystarcza,
            > to
            > > wolałbym żeby za tę kasę urzędników wybudować jakąś porządna droge. No ale
            > to
            > > już cała wieka reforma chociaz podobno juz sie o tym myśli na górze.
            >
            > Pożyjemy, zobaczymy.

:-))) Nigdy bym nie pomyslal, ze nalezysz do tych, co chca tylko po to zyc,
            zeby sobie zobaczyc. Myslalem, ze jests czlowiek czynu :-)
            >
            > > Wracajac do województwa - płockie bez szans, a mazowieckie jak najbardziej
            > .
            > > oczywiście z siedziba w Plocku. Mocna pozycję daje nam Orlen, gdyby tu
            > > jeszcze była władza wojwódzka, to ranga miasta pewnie by wzrosla. Jeśli pa
            > rk
            > > technologiczny ma powstać, to łatwiej ludzi i firmy zainteresować stolicą
            > > regionu niż podrzędnym miastem.
            >
            > Co to jest wedug Ciebie ranga miasta? Według mnie nie zalezy ona od tego, czy
            > jest w nim siedziba władz regionalnych, ale od zupełnie innych czynników.
            Znasz
            >
            > takie miasto jak Frankfurt nad Menem? Na pewno. A Wiesbaden? Może też. I
            > wyobraź sobie, że stolicą Hesji, w której leżą oba te miasta, jest właśnie to
            > drugie. Do przemyślenia...

Dzieki za powtorke z gegrafii, zam te miasta nie tylko z lekcji, bo w nich
            bylem. I Plock lezy na glebokim wschodzie od nich. Ty jestes idealista i
            teoretyk, a w naszym kraju nie rzadzi jeszcze ani teoria, ani nawet rachunek
            ekonomiczny. W Polse rzadzi URZEDNIK i dokad sie to nie zmieni, miasto z
            urzednikiem bedzie mialo wieksza range niz miasto bez urzednika, czyli bez
            urzedu wojewodzkiego. To od PANA urzednika zaleza paierki, pozwolenia itp, wiec
            jak mieliby tu przyjechac inwestorzy, to nie po to zeby zaraz dralowac do
            Warszawy, zeby sobie cos zalatwic. To tylko przyklad.
            >
            > > Zresztą wszędzie gdzie sa siedziby województw, miasta sa lepiej rozwinięte
            > > niż inne w regionie.
            >
            > Chyba raczej chciałeś napisać, że to województwa zwykle były sytuowane w
            lepiej
            >
            > rozwiniętych miastach w regionie. :-))

I jedno i drugie. Fakt ze wladza lokowala sie tam, gdzie bogaciej, ale za to
            dzieki wladzy te miasta szybciej sie rozwijaly. Jak nie wierzysz, zapytaj w
            Ciechanowie.
            >
            > > Myślę ze argumentów jest więcej.
            >
            > Proszę więc je podać. I radzę popatrzeć na mapę. Widział ktoś kiedyś stolicę
            > województwa leżącą praktycznie na jego skraju? Przecież to absurd, na który
            > nikt rozsądny się nie zgodzi. A na pewno nie Siedlce, Radom czy Ostrołęka.

No wlasnie. Popatrz na mape. paradoksalnie do Plocka na skraju jest jednakowa -
            prawie odleglosc z kazdego innego miejsca. Moze to nie bylby zlot gwiazdzisty,
            ale dosc sprawiedliwe rozwiazanie.

> Rozwiązanie? Mazowsze bez stolicy z siedzibą władz w Warszawie. I po raz
            > kolejny napiszę, że nie ma w tym nic dziwnego, bo patrząc szczebel niżej,
            jakoś
            >
            > nikomu nie przychodzi do głowy, żeby siedzibę władz powiatu płockiego
            > ziemskiego przenieść np. do Bulkowa. A przecież Płock do tego powiatu nie
            > należy.

A tego to za bardzo nie zrozumialem, hmmm Ale moze ze jestem niewyspany a jutro
            znowu wyjezdzam, Pozdrowienia i do nastepnej dyskusji.
            • roman_j Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 18.02.04, 07:53
              zwyczajny1 napisał:

> roman_j napisał:
              >
              > > zwyczajny1 napisał:
              > >
              > > > Województwo płockie w poprzednim wcieleniu to chyba rzeczywiście nie ma
              > > > większego sensu. Ale była, propozycja województwa mazowieckiego - bez
              > > > Warszawy. To już nie jest takie fantazyjne. Mazowsze z tego co wiem nie
              > > > zyskuje, a traci na Warszawie. Na przykład ostatnia sprawa, kiedy musialo
              > > > oddać grubą sumę, nie pamiętam dokładnie jaką, jako Janosikowe, bo jest
              > > > bogate i musi dzielić się z biednymi. W efekcie samo zaciągnie pożyczkę,
              > > > bo nie starczy kasy. To Warszawa jest bogata, ale reszta? W samym Płocku
              > > > bezrobocie 21 proc, a to przecież też nie biedne miasto. A inne gminy,
              > > > powiaty, miasta? Pisano że jednak bogactwo Warszawy daja taki duzy
              > > > wskaźnik dla całego województwa i powoduje, że np. pomoc unijna na
              > > > wyrównywanie poziomów nam już raczej nie przypadnie. Dla mnie to sa moce
              > > > argumenty.
              > >
              > > Dotąd zgadzam się prawie bez zastrzeżeń. Z jednym wyjątkiem. Napisałeś, że
              > > Płock to nie biedne miasto. To niestety nie jest prawda. To powszechnie
              > > panujące przekonanie, które niestety nie znajduje potwierdzenia w faktach.
              >
              > Racja, obiegowe okreslenie ale np, w liczbie samochodow jestesmy chyba w
              > czubie. To tez wyznacza zamoznosc.

Bardziej wymowna jest np. średnia płaca lub dochód na głowę mieszkańca, a to
              już nie wygląda tak różowo. Liczba samochodów to wskaźnik, który może być
              mylący. Kiedyś czytałem, że Polska jest na drugim miejscu na świecie pod
              względem ilości mercedesów jeżdżących po naszych drogach i na szarym końcu,
              kiedy policzy się ich średni wiek. :-))

> > > Mam wrażenie też że niegłupe by było polikwidowanie powiatów, bo jak
              > > > ciągle słyszę, że mają na wszystko za mało pieniędzy i tylko na płace
              > > > wystarcza, to wolałbym żeby za tę kasę urzędników wybudować jakąś
              > > > porządna droge. No ale to już cała wieka reforma chociaz podobno juz sie
              > > > o tym myśli na górze.
              > >
              > > Pożyjemy, zobaczymy.
              >
              > :-))) Nigdy bym nie pomyslal, ze nalezysz do tych, co chca tylko po to zyc,
              > zeby sobie zobaczyc. Myslalem, ze jests czlowiek czynu :-)

Jesteś niekonsekwentny, bo kilka linijek dalej nazywasz mnie idealistą, a
              idealiści rzadko są ludźmi czynu, bo ich pomysły nie przystają do
              rzeczywistości. Tak jestem człowiekiem czynu, ale w kwestii powiatów jest kilka
              koncepcji, a ja czekam, co się z tego wyklaruje. Generalnie jestem za ich
              łączeniem, a nie za likwidacją.

> > > Wracajac do województwa - płockie bez szans, a mazowieckie jak
              > > > najbardziej. oczywiście z siedziba w Plocku. Mocna pozycję daje nam
              > > > Orlen, gdyby tu jeszcze była władza wojwódzka, to ranga miasta pewnie by
              > > > wzrosla. Jeśli park technologiczny ma powstać, to łatwiej ludzi i firmy
              > > > zainteresować stolicą regionu niż podrzędnym miastem.
              > >
              > > Co to jest wedug Ciebie ranga miasta? Według mnie nie zalezy ona od tego,
              > > czy jest w nim siedziba władz regionalnych, ale od zupełnie innych
              > > czynników. Znasz takie miasto jak Frankfurt nad Menem? Na pewno. A
              > > Wiesbaden? Może też. I wyobraź sobie, że stolicą Hesji, w której leżą oba
              > > te miasta, jest właśnie to drugie. Do przemyślenia...
              >
              > Dzieki za powtorke z gegrafii, zam te miasta nie tylko z lekcji, bo w nich
              > bylem.

Ty może tak, ale nie tylko Ty czytasz moje wpisy na forum. :-))

> I Plock lezy na glebokim wschodzie od nich. Ty jestes idealista i teoretyk, a
              > w naszym kraju nie rzadzi jeszcze ani teoria, ani nawet rachunek
              > ekonomiczny. W Polse rzadzi URZEDNIK i dokad sie to nie zmieni, miasto z
              > urzednikiem bedzie mialo wieksza range niz miasto bez urzednika, czyli bez
              > urzedu wojewodzkiego. To od PANA urzednika zaleza paierki, pozwolenia itp,
              > wiec jak mieliby tu przyjechac inwestorzy, to nie po to zeby zaraz dralowac
              > do Warszawy, zeby sobie cos zalatwic. To tylko przyklad.

Jeśli ja jestem idealistą to ty jesteś skrajnym pesymistą. Gdyby przyjąć Twój
              punkt widzenia, to inwestycje byłyby w Polsce lokowane tylko w miastach
              wojewódzkich, co jest oczywistą nieprawdą. Biznesmen, który wybierając
              lokalizację dla swojej fabryki bierze pod uwagę to, czy będzie miał blisko do
              urzędu szybko by poszedł z torbami. W Plocku Park technologiczny powstanie (mam
              nadzieję) dlatego, że jest tu rafineria, źródło surowców, spore bezrobocie
              czyli niezagospodarowane zasoby ludzkie. Co jeszcze można poprawić? Komunikację
              i potencjał intelektualny. Urząd Wojewódzki nie jest nikomu z inwestotów do
              niczego potrzebny i jego obecność lub nieobesność ma najmniejsze znaczenie,
              jeśli jakieś w ogóle ma. I kto tu myśli w sposób oderwany od rzeczywistości?

> > > Zresztą wszędzie gdzie sa siedziby województw, miasta sa lepiej rozwinięte
              > > > niż inne w regionie.
              > >
              > > Chyba raczej chciałeś napisać, że to województwa zwykle były sytuowane w
              > > lepiej rozwiniętych miastach w regionie. :-))
              >
              > I jedno i drugie. Fakt ze wladza lokowala sie tam, gdzie bogaciej, ale za to
              > dzieki wladzy te miasta szybciej sie rozwijaly. Jak nie wierzysz, zapytaj w
              > Ciechanowie.

A ja dla odmiany podam przykład Płońska, gdzie województwa nie było i nie
              będzie, ale gdzie były rzutkie władze i inwestycji dużo więcej niż w
              wojewódzkim wówczas Ciechanowie. Na dodatek Płońsk leży przy drodze krajowej nr
              10 i to jest jego atut.

> > > Myślę ze argumentów jest więcej.
              > >
              > > Proszę więc je podać. I radzę popatrzeć na mapę. Widział ktoś kiedyś
              > > stolicę województwa leżącą praktycznie na jego skraju? Przecież to absurd,
              > > na który nikt rozsądny się nie zgodzi. A na pewno nie Siedlce, Radom czy
              > > Ostrołęka.
              >
              > No wlasnie. Popatrz na mape. paradoksalnie do Plocka na skraju jest
              > jednakowa - prawie odleglosc z kazdego innego miejsca. Moze to nie bylby zlot
              > gwiazdzisty, ale dosc sprawiedliwe rozwiazanie.

Siedlce mają do Warszawy dwa razy bliżej i pięć razy lepszy dojazd. Połączenia
              Radomia z Warszawą i Radomia z Płockiem w ogóle nie dadzą się porównać. Nie
              oszukujmy się. Płock leży na peryferiach i właściwie tylko z Warszawą i
              Ciechanowem ma dość dobre połączenia. Nie bądź idealistą, spójrz na mapę
              jeszcze raz, ale na mapę drogową, a nie administracyjną. :-))

> > Rozwiązanie? Mazowsze bez stolicy z siedzibą władz w Warszawie. I po raz
              > > kolejny napiszę, że nie ma w tym nic dziwnego, bo patrząc szczebel niżej,
              > > jakoś nikomu nie przychodzi do głowy, żeby siedzibę władz powiatu płockiego
              > > ziemskiego przenieść np. do Bulkowa. A przecież Płock do tego powiatu nie
              > > należy.
              >
              > A tego to za bardzo nie zrozumialem, hmmm Ale moze ze jestem niewyspany a
              > jutro znowu wyjezdzam, Pozdrowienia i do nastepnej dyskusji.

No to krótko. Warszawa wyłączona z województwa, ale urzędy tak "osieroconego"
              województwa nadal zostają w Warszawie, choć pracują tylko dla "terenu". W
              Warszawie jest bliżej do władz i to jest dodatkowy argument.
              • Gość: Gabi Gold [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.04, 21:16
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • isoxazolidine Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 24.02.04, 11:48
          zwyczajny1 napisał:

> Wracajac do województwa - płockie bez szans, a mazowieckie jak
          > najbardziej. oczywiście z siedziba w Plocku.

chyba raczej w Radomiu - jestesmy dwa razy wieksi i mamy mase instytucji które
          zazwyczaj lądują w stolicach (KWP, ABW, RDLP, duzy urzad skarbowy, samodzielna
          Politechnike etc .etc. etc.). a w plocku poki co trwa walka o jedyne kino ...
          otrzezwiej bracie.
          • roman_j Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 24.02.04, 12:41
            isoxazolidine napisał:

> zwyczajny1 napisał:
            >
            > > Wracajac do województwa - płockie bez szans, a mazowieckie jak
            > > najbardziej. oczywiście z siedziba w Plocku.
            >
            > chyba raczej w Radomiu - jestesmy dwa razy wieksi i mamy mase instytucji które
            > zazwyczaj lądują w stolicach (KWP, ABW, RDLP, duzy urzad skarbowy, samodzielna
            > Politechnike etc .etc. etc.). a w plocku poki co trwa walka o jedyne kino ...
            > otrzezwiej bracie.

Z tej wymiany poglądów wynika jasno, że Radomianie nie zgodzą się na stolicę
            województwa w Płocku (choć Radom ma tyle wspólnego z Mazowszem, co Płock z
            Pomorzem), a ja nie widzę sensu wspierania Radomia w walce o stolicę dla niego.
            Dlatego jeszcze raz napiszę, że najrozsądniejszym rozwiązaniem jest wyłączenie
            Warszawy z Mazowsza, ale pozostawienie w niej wszystkich urzędów. Choćby
            dlatego, że mając swoich urzędników w stolicy łatwiej będzie pilnowac interesów
            Mazowsza. Poza tym poziom kadry urzędniczej w stolicy jest na pewno dużo wyższy
            niż np. w takim Radomiu. Naiwnością jest bowiem sądzić, że ktoś będzie ze
            stolicy dojeżdżał do pracy na prowincję. Nawet jeśli będzie to praca w
            mazowieckim urzędzie wojewódzkim. :-))
          • konrad_wp Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 24.02.04, 23:17
            Wow , widzę że naczelny forumowicz radomski zawitał na forum tak nielubianego przez niego Płocka , zapewne po to żeby pisać o swojej prężnej i gwałtownie rozwijającej się AGLOMERACJI :-))))))) Za każdym razem wymieniasz te setki ważnych instytucji , PYTAM SIĘ PO CO ?? LECZYSZ JAKIEŚ SWOJE KOMPLEKSY W TEJ SPOSÓB ?? KOGO NA FORUM PŁOCKIM OBCHODZI CO JEST W RADOMIU ??
            • isoxazolidine Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 25.02.04, 08:06
              na forum plockie nie zagladam. ale poki co ten watek funkcjonuje na forum
              mazowieckim. a tu mam mniej wiecej takie samo prawo zagladac jak i ty. pomijajac
              fakt, ze nie wyzywam nikogo w odroznieniu od ciebie i ciach_spaw_benza. .... i z
              takim podejsciem macie stoleczne aspiracje??
          • ciach_spaw_benz Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 24.02.04, 23:36
            isoxazolidine napisał:

> chyba raczej w Radomiu
            > a w plocku poki co trwa walka o jedyne kino ...
            > otrzezwiej bracie.

Sam otrzeźwiej majonezowy cieciu bo nazwy miast pisze się wielką literą. Płock
            cieciu, Płock.
            • isoxazolidine Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 25.02.04, 08:07
              ciach_spaw_benz napisał:

> Sam otrzeźwiej majonezowy cieciu bo nazwy miast pisze się wielką literą. Płock
              > cieciu, Płock.

płyta ci sie zacina. znasz jakiś inny rzeczownik poza cieciem?
              • ciach_spaw_benz Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 25.02.04, 21:04
                isoxazolidine napisał:

> płyta ci sie zacina. znasz jakiś inny rzeczownik poza cieciem?

rzeczy jak i osoby nazywam po imieniu, cieciu majonezowy
          • pinch Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 25.02.04, 20:03
            isoxazolidine napisał:

> chyba raczej w Radomiu - jestesmy dwa razy wieksi i mamy mase instytucji które
            > zazwyczaj lądują w stolicach (KWP, ABW, RDLP, duzy urzad skarbowy, samodzielna
            > Politechnike etc .etc. etc.). a w plocku poki co trwa walka o jedyne kino ...
            > otrzezwiej bracie.

Przepraszam bardzo, ale pole powierzchni miasta o niczym nie świadczy. Tak się
            składa że moja znajoma z Politechniki Radomskiej powiedziała: "obecnie w
            Radomiu Politechnika jest "firmą" zatrudniającą najwięcej osob".
            Z całym szacunkiem, ale w Płocku są firmy większe... :-)
            Idąc tokiem Twego rozumowania mógłbym jeszcze dodać I ligowy klub piłki nożnej,
            ręcznej itd. itd. Tylko po co? Czy nie uważasz, że takie przepychanki to
            wiosłowanie pod prąd? Lepiej radzić wspólnie. :-)
            pozdrawiam
            • isoxazolidine Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 26.02.04, 08:07
              pinch napisał:

> Przepraszam bardzo, ale pole powierzchni miasta o niczym nie świadczy.

no moze nie tylko powierzchnia. liczba mieszkancow tez jakby w radomiu wieksza -
              tak ze dwa razy, ale mniejsza o to ...

> Czy nie uważasz, że takie przepychanki to
              > wiosłowanie pod prąd? Lepiej radzić wspólnie. :-)
              > pozdrawiam

ano dokładnie tak uwazam, ale jak dotychczas Twoja wypowiedz jest jedyna
              pozytywnie i konstruktywnie brzmiaca reakcja. inni wymachujac szabelka sprzedaja
              radom do kielc (tak jakby mieli cos w tej kwestii do powiedzenia), wyzywaja
              czlowieka od cieciów majonezowych tudziez wznosza sie na podobne wyzyny
              intelektualne ...

byl niegdys rozsadny pomysl (rzucony zreszta zdaje sie przez jednego z poslow
              plockich) zeb wydzielic z wojewodztwa wawe a pozostala czesc podzielic na dwa
              nowe wojewodztwa: polnocne z plockiem i poludniowe z radomiem. i to moim zdaniem
              ma najwiekszy sens tak historyczno-geograficzny jak rowniez z punktu widzenia
              ambicji stolecznych rozbudzonych w plocku i radomiu.

pozdrawiam
              • Gość: Adi Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 26.02.04, 10:10
                A ja Wam powiem, że to co gadacie nie ma znaczenia, bo i tak zostanie równo
                zaorane.

Kiedyś zostawiłem Wam kawał Polski robiąc GG jako protektorat, po raz drugi
                takiego błędu moi nie zrobią. Nie będzie już nigdy tworu jak Księstwo
                Mazowieckie ani też Generalne Gubernatorstwo. Co jest będzie równo zaorane i to
                wkrótce.
                Nie będziemy germanizować ludzi, bo to był kiedyś nasz błąd, ale zgermanizujemy
                ziemię, własność. A Wy kłóćcie się dalej.
      • Gość: Romek Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.class145.petrotel.pl 09.06.04, 21:39
        Kolega ma rację. Nalerzy myśleć o ograniczaniu niewydolnej i posiadającej małą
        wiedzę, masy urzydniczej. Ograniczyć zatrudnienie w urzędach a
        najbardziej ,,sprawnym " podnieść zakres obowiazków i pensje. Województwo
        tego nadawać.

• Gość: merro Chełmińskie IP: 213.17.228.* 17.02.04, 17:16
      było kiedyś takie województwo....
      aaaa nie chce mi się pisać nawet

Chyba Ci się patriota pomylił z takim filmem .."Patriot Games" z ....H Fordem
      Naklej se na poloneza GTI i udawaj że ma 7 sec do setki
      • ciach_spaw_benz Re: Chełmińskie 17.02.04, 22:15
        Gość portalu: merro napisał(a):

> było kiedyś takie województwo....
        > aaaa nie chce mi się pisać nawet
        > Chyba Ci się patriota pomylił z takim filmem .."Patriot Games" z ....H Fordem
        > Naklej se na poloneza GTI i udawaj że ma 7 sec do setki

Buehehehehehehehehehehehe.
      • Gość: Jan Serce Poliglota w berecie od hulajnowgi z naklejką GTI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 16:25
        To, że masz w dowodzie napisane Płock - nie przeszkadza, aby słoma z butów
        wystawała! Zapamiętaj sobie - ja się nie mylę, bo jestem saperem
    • Gość: Nauczyciel Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 10:58
      Województwo Mazowieckie ze stolicą w Płocku - popieram!
      • Gość: Luk Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: 62.233.175.* 18.02.04, 12:22
        > Województwo Mazowieckie ze stolicą w Płocku - popieram!

A ze stolicą w Radomiu lub w Siedlacach też popierasz?
        • Gość: MAX LUKA w luku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 12:36
          Typowe prostackie i bazarowe zachowanie - czy je popieram? ZDECYDOWANIE NIE!
          • Gość: Luk Re: LUKA w luku! IP: 62.233.175.* 18.02.04, 12:43
            I w tym momencie udowodniłeś, że w głębokim poważaniu masz względy
            merytoryczne, którymi niektórzy ludzie tu operują (mam na tych, którzy w
            wyłączeniu Warszawy z woj.mazowieckiego widza szansę na lepszy rozwój
            Mazowsza), natmoiast ważne jest dla ciebie tylko to, aby stolica była w Płocku.
            Dziecinne myślenie jednym słowem.

A może domagaj się połączenia w jedno województwo Płocka, Wlocławka i może
            jeszcze Kutna? Jak się uda, to będziesz zadowolony, bo w Płocku będzie stolica.
            O ile rżad ci ie zagra na nosi ei nie umieści jej we Włocławku :D
          • Gość: bus Re: LUKA w luku! IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.04, 13:13
        • Gość: piotrwlo Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.04, 20:44
          może być nawet w Pizdochlewicach Śląskich byle Warszawa była z niego wyłączona.
          • tempus_fugit Re: WOJEWÓDZTWO BEZ WARSZAWY 25.02.04, 08:55
            Proponuję odłożyć na bok ambicjonalne zagrywki w stylu... bo my mamy Orlen i
            nam się należy województwo. Mazowszu należy się województwo bez Warszawy, bo
            dzięki temu są większe szanse na podźwignięcie "metropolii" płockiej i
            radomskiej. Wy się spieracie a 100-lica spija śmietankę. Jeszcze ciekawiej
            będzie po uruchomieniu funduszy strukturalnych... okażemy się za bogaci by stać
            się ich beneficjentami. Ale skoro wolicie się spierać o liczbę samochodów, czy
            dochód per capita... trudno.
            WALCZMY WSPÓLNIE O MAZOWIECKIE BEZ WARSZAWY!!!
    • legal.alien Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 18.02.04, 13:28
      Ostatnia reforma samorzadowa niewiel zmienila w funkcjonowaniu administracji, a
      szczegolnie w jej nadmiernym rozroscie. Mamy w Plockie wladze miasta, powiatu
      no i na dodatek delegature urzedu wojewodzkiego, ktory zatrudnia tych samych
      ludzi co poprzednio Urzad Wojewodzki. Czyli doszedl nam jeden szczebel
      biurokracji, a milo byc taniej i sprawniej.
      Uwazam, ze ta reforma byla bzdurna. Mielismy 49 malych wojewodztw. Czy nie
      lepiej bylo dac tym malym wojewodztwom uprawnienia samorzadowe i zrezygnowac z
      powiatow?? Wg. mnie bylo to najrozsadniejsze rozwiazanie.
      Obecnie nie wydaje mi sie, czy mnozenie slabych i relatywnie malych wojewodztw
      ma sens.Koszty operacji powrotu do poprzedniego podzialu administracyjnego
      bylyby zbyt duze. Wydaje mi sie, ze nie ma specjalnego znaczenia, czy Plock
      jest silnym miastem powiatowym, czy slabym miastem wojewodzkim. Wiecej zalezy
      od obywateli, ich wymagan, ktore nie sa zbyt wysokie, uczciwosci, mazen i checi
      do stworzenia w Plocku miejsca, w ktorym sie dobrze mieszka, ksztalci i
      pracuje. Plock jest miastem prowincjonalnym pozbawionym niestety elit
      politycznych, kulturalnych i naukowych. Nie ma silnej uczelni wyzszej. Nie ma
      dobrego teatru, kto pamieta plocki teatr z lat 80-tych, gdzie na spektakle
      walily tlumy, by obezec Mistrza i Malgorzate, czy Ciemny Grylaz?? Plock mial
      dobra orkiestre symfoniczna, to trzeba ja bylo w plockim piekielku zniszczyc.
      Jesli nie bedzie politykow, ktorzy naprawde dbaja o Plock i jego przyszlosc nie
      jest im obojetna to naprawde niewazne czy Plock bedzie stolica wojewodztwa czy
      powiatu.
    • Gość: szczerbiec : WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.04, 22:42
      Inicjatywa słuszna! Szkoda jednak, że tak mało Płocczan włączyło sie do
      dyskusji. Irytuje poziom niektórych wypowiedzi. Szkoda...Mam jednak nadzieję, że
      drodzy mieszkańcy obudzą się z zimowego snu.
      • Gość: M.M Re: : WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: 80.51.224.* 22.02.04, 09:08
        O czym Wy dyskutujecie w obliczu zagarnięcia terytorium Polski przez UE. Tylko
        terytorium,bo Polskiego Narodu napewno im się nie uda. Właczę się jak zrobicie
        kilka kroków dalej. Narazie drebczecie w miejscu. Jeszcze z poważaniem.
        • ciach_spaw_benz Re: : WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 22.02.04, 10:56
          Gość portalu: M.M napisał(a):

> O czym Wy dyskutujecie w obliczu zagarnięcia terytorium Polski przez UE.

Nie chcesz- nie musisz dyskutować.

>Tylko
          > terytorium,bo Polskiego Narodu napewno im się nie uda.

Objawił się prorok ...

> Właczę się jak zrobicie
          > kilka kroków dalej.

Dzięki, ten fakt będzię wydarzeniem miesiąca i największe gazety poświęcą im 1
          strony.

>Narazie drebczecie w miejscu. Jeszcze z poważaniem.

z poważaniem ziomo
          • Gość: M.M. Re: : WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: 80.51.224.* 22.02.04, 20:58
            ciach_spaw_benz,chętnie bym porozmawiał, ale nie ponarzekał.
            Porozmawiał bym o sprawach potrzebnych w tej chwili naszemu Krajowi.
            Najpotrzebniejszą sprawą dla Polski jest zmiana Konstytucji.
            Jednak chcesz być prorokiem, bo napisałeś "ten fakt bedzie wydarzeniem miesiąca
            i największe gazety o tym napiszą". Już raz tak było, jak się włączyłem do
            dyskusji, to pisały największe gazety. Oczywiście "suchej nitki" na mnie nie
            zostawiając. Dziś się sprawdziło, że miałem rację. I o tym będzie głośno w
            Płocku, ale dziś będą ciąć jak Zuzannę.
            Jeszcze chwila...Pozdrawiam wszystkich...

Nie lewica nie prawica...tylko Polska.
            • ciach_spaw_benz Re: : WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 22.02.04, 23:01
              Gość portalu: M.M. napisał(a):

> Jednak chcesz być prorokiem, bo napisałeś "ten fakt bedzie wydarzeniem
              miesiąca
              > i największe gazety o tym napiszą".

Zajrzyj do słownika (lub wpisz w wyszukiwarce) haslo: IRONIA.
    • Gość: Marlon WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE W PŁOCKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.04, 21:35
      Popieram w pełni dążenia do utworzenia województwa mazowieckiego z siedzibą w
      Płocku. Mamy młodych i dynamicznych ludzi - dobrze wykształconych, którzy będą
      motorem napędowym tej inicjatywy. Smuci jednak fakt, iż jak do chwili obecnej
      nikt z przedstawicieli prasy nie podjął tego tematu, a szkoda. Gra jest warta
      świeczki. Ja tę inicjatywę ZDECYDOWANIE popieram!
      • Gość: M.M. Re: WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE W PŁOCKU IP: 80.51.224.* 24.02.04, 00:03
        Kto ma "to" zrobić i jak?
    • isoxazolidine WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE W RADOMIU 24.02.04, 11:56
      ... jesli oczywiscie uda sie wylaczyc wawe. w co watpie poki co.
      • konrad_wp Re: WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE W RADOMIU 24.02.04, 19:14
        Województwo Mazowieckie powinno mieć siedzibę mieście mazowieckim nie uważasz ?? Róbcie sobie województwo z Kielcami ...
        • isoxazolidine Re: WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE W RADOMIU 25.02.04, 08:09
          ... tak jak bialystok jest na podlasiu a bielsko biala na górnym slasku ....
          wiesz dobrze ze ta reforme schrzaniono tak dokladnie jak tylko sie dalo i kazde
          wojewodztwo jest mieszanka wybuchowa. ale tak czy inaczej stolica powinno byc
          miasto najwieksze i takie, w ktorym funkcjonuja instytucje o charakterze
          ponadlokalnym
      • Gość: RAMZES WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE W PŁOCKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.04, 21:11
        NIE UCZYŁEŚ SIĘ GEOGRAFII I HISTORII. OD KIEDY RADOM TO MAZOWSZE???SPYTAJ
        RODZICOW, JAK BYŁO PRZED 1975 ROKIEM. WRACAJCIE DO KIELC..........LUB DO
        WOJEWÓDZTWA ŚWIĘTOKRZYSKIEGO ZE STOLICĄ W ŚW.KATARZYNIE LUB NA ŁYSICY...NIE
        WIEM, CZY WIESZ ALE LOTNISKO BYŁO W SŁOMCZYNIE.....A DZIŚ JEST TAM GIEŁDA
        SAMOCHODOWA. LOTNISKO MIĘDZYNARODOWE I TAK BĘDZIE W MODLINIE, CZY TEŻ TO
        WIESZ??????????????
        • isoxazolidine Re: WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE W PŁOCKU 25.02.04, 08:12
          i po co sie tak wydzierasz?
          czekam na argumenty za wojewodztwem w plocku bo na razie nikt takowych nie
          przedstawil. jeden wyzywa od cieciów majonezowych a drugi bredzi o kompleksach.
          to sie nazywa "merytoryczna dyskusja po plocku"??
          • Gość: Janosik : WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE W PŁOCKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 19:03
            Podstawowy i naczelny problem to pozbycie się "ogona" radomskiego. Jak ktoś już
            słusznie zauważył przyłączenie radomia do Mazowsza było tylko i wyłącznie
            decyzją polityczną. W czyich głowach zrodził się ten pomysł, gdzie omawiano te
            kwestie oraz skład grupy decydentów to zagadka...Pamietajcie granica Mazowsza
            biegnie środkiem nurtu Pilicy pod Warką...Merytoryczna dyskusja zamyka się na
            nicku...ISOXAZOLIDINE panie - jeśli wiesz co to znaczy "KONSYLIARZ".....
            • isoxazolidine Re: : WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE W PŁOCKU 26.02.04, 13:52
              jesli uwazasz ze wylaczenie radomia i regionu z wojewodztwa mazowieckiego
              zalatwie wszystkie problemy Plocka i stanie sie cudownym antidotum to gratuluje
              pomyslu. masz jeszcze jakies rownie rewelacyjne? gdyby wlodarze Plocka mysleli
              na Twoim poziomie to w 5lat stracilibyscie nawet prawa miejskie. na szczescie
              dla plocka wlodarze ci sa bardziej rozgarnieci.

dodam po raz ktorys juz z rzedu ze tak jak radom nie jest mazowiecki tak nie sa
              i siedlce, podobnie jak bialystok to nie podlasie a bielsko-biała i czestochowa
              górny slask ...
              • Gość: 007 : WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE W PŁOCKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 21:52
                isomajonezie!
                Pragnę zauważyć, że w przeszłości chodziło się na wagary szanowny obywaletu z
                nad rzeki mlecznej! Przed 1975 rokiem było województwo warszawskie z Siedlcami i
                innymi mistami Kurpi i Podlasia oraz oczywiście Mazowsza! Warszawa była miastem
                wydzielonym. Co to znaczy pytaj swego ojca! Wy obywatelu byliście z tzw wsią
                wojewódzką, jak ówcześnie mówiło się o Kielcach. To, że w chorych umysłach
                buzkowizny zrodził się pomysł powrotu do nazw krain geograficznych województw
                przedwojennych - trzeba do nich mieć pretensje. Jeśli do obywatela nie dociera
                powtórzę radom był zawsze z kielcami..Nikt tu nie mówi, że Siedlce to Mazowsze,
                ani Ostrołęka! Czy wszystko jasne! Lotnisko powstaje w Modlinie!
                • isoxazolidine Re: : WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE W PŁOCKU 27.02.04, 08:12
                  szanowny Pan chyba jednak chodzil na wagary z geografii. ile wspolnego ma plaska
                  jak placek ziemia radomska z gorami swietokrzyskimi stanowiacymi integralna
                  czesc kielecczyzny? a do modlina wezcie sobie nawet kosmodrom ... luzik
      • Gość: BENEK : WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE W PŁOCKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.04, 21:20
        Nikt nie będzie inwestował w kielecki ogon. Są już decyzje lotnisko ma powstać w
        Modlinie! Wy i tak pójdziecie do Kielc! Pa
        • isoxazolidine ?? 25.02.04, 08:13
          a co ma piernik do wiatraka (to tak apropos lotniska a konkretnie IIKPL)?
          • Gość: s Re: ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.04, 19:27
            .
        • Gość: erna Re: : WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE W PŁOCKU IP: *.udn.pl 22.03.04, 01:44
          Żeby tylko Płock nie poszedł do Łodzi.!!!!!!!!
          • ciach_spaw_benz Re: : WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE W PŁOCKU 22.03.04, 23:37
            Gość portalu: erna napisał(a):

> Żeby tylko Płock nie poszedł do Łodzi.!!!!!!!!

Trzymaj go za ... nogi.
    • Gość: Płockier Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: 212.244.82.* 26.02.04, 10:29
      A ja pytam, kto z naszych posłow i senatorów (niezaleznie od koloru
      politycznego) miałby walczyć o woj. plockie?

MOŻE KRUSZEWSKI? Ten co to nic nie robi dla miasta, Powątpiewam!
    • roman_j Marzyciele z Radomia zejdzcie na ziemię... 26.02.04, 15:48
      Dwoi się i troi nam tu w wątku ten marzyciel z Radomia, który chciałby mieć u
      siebie stolicę Mazowsza. Zanim znowu zaczniecie mu wygarniać pozwólcie, że
      wyleję na jego rozpaloną głowę kubeł zimnej wody. Może się opamięta. A jak nie,
      to jego problem.
      Rozważmy taki scenariusz. Warszawa zostaje wyłączona z województwa
      mazowieckiego, a funkcje stołeczne przeniesione jakimś niezrozumiałym
      zrządzeniem władzy do Radomia (w Polsce jest to niestety możliwe, skoro
      wcześniej Radom podpięto do Mazowsza). Mając w perspektywie taką stolicę
      województwa chyba nietrudno byłoby zachęcić mieszkańców powiatów: płockiego
      ziemskiego i grodzkiego, gostynińskiego (a może też sierpeckiego,
      sochaczewskiego i żyrardowskiego) do przeprowadzenia referendum na temat
      przynależności wojewódzkiej tych powiatów? Alternatywą byłoby województwo
      Łódzkie. Myślę, że wynik wyboru między Radomiem a Łodzią dla większości z nas
      byłby oczywisty. Oszczędzę sobie argumentów na poparcie tej tezy i zamiast tego
      napiszę, że i Łódź zapewne chętnie by nas przywitała. Była przecież nawet taka
      koncepcja, żeby Płock był Łódzkiem, ale Warszawa chciała nas mieć przy sobie. Po
      jej wyłączeniu z Mazowsza, raczej nie będzie już jej natym tak bardzo zależało,
      a i nam nie powinno. Zakładając, że wszystko przebiegłoby tak, jak piszę, z
      dużym zainteresowaniem przyglądałbym się, jak Radom radzi sobie w swoim własnym
      województwie. Bez wpływów podatkowych z Orlenu, Basella, PERN-u, ZEP-u i
      ewentualnie (mam nadzieję) płockiego Parku Technologicznego budżet tego
      "radomskiego" wojwództwa wyglądałby lichutko, bo jak daleko można zajechać na
      samym Łuczniku i Radoskórze (o ile jeszcze te zakłady istnieją)?
      Mazowiecko-radomskie wisiałoby na garnuszku UE, jak, nie przymierzając,
      Lubuskie. A Płock? Płock się wyżywi. :-)) W Łódzkiem bylibyśmy drugim pod
      względem wielkości miastem po Łodzi i sądzę, że dobrze byśmy na tym wyszli.
      Dlatego apeluję o spokój. To my mamy asy w rękawie, a Radom próbuje nas brać na
      blef. Nie zabraniajmy im marzyć, to takie nieludzkie. :-))
      • isoxazolidine Fantasci z Plocka zejdzcie na ziemię... 27.02.04, 08:19
        drogi Romanie!
        trzymaj swoje asy w rekawie - nawet faldmarszalka jesli chcesz.
        przenos plock do lodzkiego etc. pomijajac fakt ze jak zwykle odwracasz kota
        ogonem. ale niech ci bedzie. Twoja sprawa.

niestety nie tylko plockim orlenem i parkiem technologicznym (ktory zdaje sie
        dopiero powstaje - zreszta w radomiu tez) mazwsze stoi. zareczam Ci ze
        hipotetyczne wojewodztwo mazowieckie bez plocka mialoby sie dobrze. pamietam
        roznych prorokow ktorzy snuli wizje upadajacego swietokrzyskiego jesli tylko
        kielce nie beda razem z krakowem. i co? no i kielce maja sie calkiem dobrze.
        podobnie jak gorzów czy opole ktore rowniez wywalczyly sobie stolecznosc. jesli
        nie chcesz walczyc o wojewodztwo w plocku tudziez inne warianty rewizji podzialu
        administracyjnego - masz takie prawo. nie zmienia to jednak faktu ze my w
        radomiu mamy swoje plany.
        • roman_j Re: Fantasci z Plocka zejdzcie na ziemię... 27.02.04, 12:19
          isoxazolidine napisał:

> drogi Romanie!
          > trzymaj swoje asy w rekawie - nawet faldmarszalka jesli chcesz.
          > przenos plock do lodzkiego etc. pomijajac fakt ze jak zwykle odwracasz kota
          > ogonem. ale niech ci bedzie. Twoja sprawa.

Mogę poprosić o jakieś bliższe wyjaśnienia w kwestii odwracania kota ogonem, bo
          na tak ogólnie sformułowane uwagi trudno znaleźć jakąś sensowną ripostę? :-))
          Chyba, że mam potraktować dosłownie Twoje słowa, ale wtedy muszę zaprotestować,
          że zadnej z moich dwóch kotek nie odwracam do nikogo ogonem. Same to robią,
          jeśli uznają za stosowne. :-))

> niestety nie tylko plockim orlenem i parkiem technologicznym (ktory zdaje sie
          > dopiero powstaje - zreszta w radomiu tez) mazwsze stoi.

Stoi też rolnictwem, sadownictwem i uprawą truskawek pod Czerwińskiem. :-))

> zareczam Ci ze hipotetyczne wojewodztwo mazowieckie bez plocka mialoby sie
          > dobrze.

Nie wątpię, że żywicie w Radomiu taką nadzieję, bo... nie macie innego wyjścia.
          Bez Płocka nie będziecie mieli konkurentów do stołeczności. :-))

> pamietam roznych prorokow ktorzy snuli wizje upadajacego swietokrzyskiego
          > jesli tylko kielce nie beda razem z krakowem. i co? no i kielce maja sie
          > calkiem dobrze.

Skoro świętokrzyskie tak prosperuje, to dlaczego Radom nie chcę prosperować
          razem w nim? Co za poświęcenie... :-))

> podobnie jak gorzów czy opole ktore rowniez wywalczyly sobie stolecznosc.

Ciekaw jestem, czy masz jakieś argumentu na poparcie swoich słów, czy opierasz
          swoją opinię o dobrej kondycji finansowej województw jedynie na tym, że
          województwa te jeszcze istnieją? :-))

> jesli nie chcesz walczyc o wojewodztwo w plocku tudziez inne warianty rewizji
          > podzialu administracyjnego - masz takie prawo.

Przyznajesz mi je? Dziękuję bardzo. A tak na marginesie, to powinno cię cieszyć,
          ze nie chcę walczyć o stolicę województwa mazowieckiego w Płocku. Masz jednego
          oponenta mniej. Niestety nie chcę też województwa ze stolicą w Radomiu i to Cie
          może martwić. Jedyny wariant rewizji podziału wojewódzkiego, jaki na dzień
          dzisiejszy ma dla mnie sens, to wyłączenie Warszawy z Mazowsza z zachowaniem
          jego funkcji stołecznych dla województwa. Ewentualnie jeszcze przeflancowanie
          się Radomia do Kielc, co podobno swego czasu rozważali (i może nadal biorą
          poważnie pod uwagę) samorządowcy z okolic Radomia.

> nie zmienia to jednak faktu ze my w radomiu mamy swoje plany.

A czy mnie to przeszkadza? Jedyne co mi przeszkadza, to zamieszanie, jakie
          niepotrzebnie wprowadzasz na tym forum swoimi wpisami. Nie chcą Cię już w
          Radomiu, czy jak, że Cię tu wyeksportowali? Jeśli tak, to masz jeszcze to
          cudaczne "forum mazowieckie", gdzie się możesz do woli intelektualnie wyżywać w
          tej tematyce. I snuć swoje plany, plany, plany... :-))
          • konrad_wp Re: Fantasci z Plocka zejdzcie na ziemię... 27.02.04, 12:26
            > A czy mnie to przeszkadza? Jedyne co mi przeszkadza, to zamieszanie, jakie
            > niepotrzebnie wprowadzasz na tym forum swoimi wpisami. Nie chcą Cię już w
            > Radomiu, czy jak, że Cię tu wyeksportowali? Jeśli tak, to masz jeszcze to
            > cudaczne "forum mazowieckie", gdzie się możesz do woli intelektualnie wyżywać w
            > tej tematyce. I snuć swoje plany, plany, plany... :-))
            >

Widzisz Romanie , problem polega na tym , że ten wątek pojawił się już na forum mazowieckim które wg mnie w ogóle nie powinno istnieć bo jest tylko i wyłącznie miejscem pyskówek. Dlatego I. tu zajrzał bo przecież mieszczuch z metropolii nie będzie wchodził na forum 100-tysięcznej mieściny z północnych kresów województwa <LOL> ...
            • konrad_wp Re: Fantasci z Plocka zejdzcie na ziemię... 27.02.04, 12:28
              Aha , żeby nie było że to ostatnie zdanie jest mojego autorstwa - to cytat ze wspaniałej strony autorstwa pana I. (all rights reserved) ;-)
            • roman_j Re: Fantasci z Plocka zejdzcie na ziemię... 27.02.04, 16:01
              konrad_wp napisał:

> Widzisz Romanie , problem polega na tym , że ten wątek pojawił się już na
              > forum mazowieckim które wg mnie w ogóle nie powinno istnieć bo jest tylko i
              > wyłącznie miejscem pyskówek.

Ja też uważałem swego czasu, że "Forum Mazowieckie" to nieporozumienie, bo już
              jego nazwa jest myląca. Teraz jednak, po informacji, że dochodzi tam do jakichś
              pyskówek, stwierdzam, że może jednak dobrze, że istnieje taki "wentyl
              bezpieczeństwa". Szkoda tylko, że jest on nie do końca skuteczny, bo panująca
              tam atmosfera przenosi się czasem na nasze płockie forum. :-))

> Dlatego I. tu zajrzał bo przecież mieszczuch z metropolii nie będzie wchodził
              > na forum 100-tysięcznej mieściny z północnych kresów województwa <LOL> ...

Jeśli te słowa są, jak wyjaśniłeś później, słowami tego krewkiego Radomianina,
              który nam się tu rozpanoszył, to chciałbym mu zaproponować, żeby przed podjęciem
              dyskusji z nami spojrzał na mapę, bo najwyraźniej pomylił Płock z Ciechanowem
              (bez urazy). Zaproponuję jeszcze, żeby kolega z Radomia za każdym razem, kiedy
              zechce nazwać Płock "mieściną" pomyślał chwilę, jak na tej samej zasadzie
              mieszkańcy Warszawy mogą nazywać jego "metropolię" z południowych rubieży
              województwa. Może taka chwila namysłu pozwoli mu zapanować nad językiem. :-))
    • legal.alien Poczytajcie sobie co mowi Oleksy o wojewodztwach 27.02.04, 08:13
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040227/kraj/kraj_a_2.html
      • Gość: Mały oleksy i województwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 20:49
        Nic odkrywczego drogi oleksy. Nie było sensu robić wyliczanek, bo i tak wiadomo
        że drogo to kosztowało wszystkich podatników. Cały czas za to płacimy...Czy ktoś
        zrobi z tego użytek i pociągnie buska i jego ekipę do odpowiedzialności, wątpię.
        Jestem za tym, aby skazać na BANICJĘ nijakiego profesorka kuleszę...Po co te
        śmieszne raporty! W Polsce nie powinno być powiatów, jedynie gminy i
        województwa, tak jak po 75 roku. Jednak ich liczba nie powinna być większa, niż
        30. Winien decydować czynnik ekonomiczny, a nie polityczny. Przykład bardzo
        prosty - włączenie radomia do województwa mazowieckiego! Czysta kpina...
        • moralny Re: oleksy i województwa 27.02.04, 22:00
          Czas kiedy trzeba było bronić woj. plockiego minął bezpowrotnie i już nie
          wróci. Teraz to włściwie zostało nam bronić powiatu grodzkiego, bo już niedługo
          będzie nam rządził wielce szanowny pan starosta Boszko - pan na powiecie
          ziemskim i stolecznym mieście Plocku.
        • roman_j A co dokładnie powiedział Oleksy? 28.02.04, 10:49
          Pytam, bo jednym uchem usłyszałem, że Oleksy wypowiedział się w sprawie
          województw, ale nie wiem, co powiedział. Nie udało mi się nigdzie znaleźć jego
          wypowiedzi, a okrutnie jestem ciekaw, co znowu wymyślił. :-))
          • Gość: Banan WOJEWÓDZTWO PLOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 22:58
            Ilość osób, które podjęły dyskusję świadczy o zainteresowaniu przeciętnego
            zjadacza chleba inicjatywą. Niestety mimo apeli nikt z dziennikarzy GW nie
            podjął go. Szkoda, przecież to piąta władza! Żaden senator i poseł równnież nie
            podął tematu. Może trzeba tak, jak w Koszalinie zabrać się do zbierania
            podpisów. Irytuje fakt, że w Polsce to co dobre i sprawdzone likwiduje się w
            imię własnych partykularnych interesów. Reforma miała przynieść oszczędności w
            administracji, a stało się odwrotnie...Kosztowała i kosztować dalej będzie,
            jeśli się tego nie zmieni. Kto pociągnie do odpowiedzialności buska i jego
            ekipę? I tu zapanowała cisza...
            • roman_j Re: WOJEWÓDZTWO PLOCKIE 05.03.04, 06:11
              Gość portalu: Banan napisał(a):

> Ilość osób, które podjęły dyskusję świadczy o zainteresowaniu przeciętnego
              > zjadacza chleba inicjatywą. Niestety mimo apeli nikt z dziennikarzy GW nie
              > podjął go. Szkoda, przecież to piąta władza!

Piąta władza? A która jest czwarta, bo ja byłem przekonany, że to są właśnie
              media. :-))
              • Gość: Banan WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.04, 17:57
                Wszystko gra i nie ma pomyłki! Zapominasz drogi romciu o przewodniczce
                narodu....co to za siła - słodka tajemnica, a ty nie wiesz? Jak mi przykro...
                • Gość: Banan : WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 23:07
                  Jak idą poszukiwania drogi romciu. Jeszcze nie wiesz?..Jak mi przykro...
                  • humiliation Re: : WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 10.03.04, 23:50
                    Roman_j jest twardy jak Roman B. więc nie spocznie w poszukiwaniach dopóki nie
                    dotrze do jedynie słusznej prawdy:)))
                    • Gość: Radona Re: : WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 23.05.04, 14:49
                      WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE JEST BEZ SZANS. JEŚLI CHCECIE COŚ OSIĄGNĄĆ TO TYLKO PRZEZ
                      KOALICJE Z BYŁYMI WOJEWÓDZKIMI. R A D O M, RADOM, TYLKO RADOM, tu proponuję dać
                      wojewodę, w Płocku Sejmik, w Siedlcach wicewojewodę, a urzędy o randze
                      wojewódzkiej proporcjonalnie na każde z miast.
                      • Gość: ja czyli ja WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 16:43
                        Mylisz się i to bardzo. Na siłę przyłączono radom do Mazowsza. Uczyniono to ze
                        względów politycznych. Nie jest on nam do niczego potrzebny i niech idzie sobie
                        do Kielc! Jesteśmy w stanie działać samodzielnie. Warszawa, jak kiedyś
                        pozostanie jako stolica miastem wydzielonym. Ta nazwa młodzieży nic nie mówi...
                        Dzięki Sarpiaku za inicjatywę.
                        • Gość: Alex Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 22:45
                          Województwo Mazowieckie ze stolicą w Płocku- to popieram!
    • Gość: prorok Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.04, 23:12
      Przyłączam się do zwolenników siedziby województwa w Płocku. Codziennie niemal
      załatwiam sprawy w których wypowiedzieć musi się instancja wojewódzka i wiem
      jak było wtedy gdy województwo było na miejscu i jak jest teraz, choć
      pracownicy delegatury robią co mogą żeby sprawy nasze załatwiać jak najszybciej.
      • Gość: Radona Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 26.05.04, 23:34
        Radom i Kielce to była pomyłka poprzedniego systemu. Z Kielcami nie da się
        współpracować...ciągle cierpią, że są mniejsi od Radomia i stąd ta ich walka o
        każdy urząd. Fakt Radom tylko geograficznie należy do Mazowsza (Równina
        Radomska), ale historycznie jest związany z Małopolską. Myślę, że doświadczenia
        Radomia z Kielcami sprawiły iż powrót do stanu sprzed 1975 jest niemożliwy.
        Kielce nigdy nie zgodzą się na oddanie do Radomia wojewody czy sejmiku - są
        pazerne i samolubne, natomiast Radom w obecnej sytuacji nigdy się nie zgodzi na
        kieleckie zwierzchnictwo. zatem droga Radomia do wojewódzkości wiedzie przez
        wyłączenie Warszawy z Mazowsza. Rozumiem aspiracje Płocka...to historyczna
        stolica tej krainy, ale miasto to straciło na znaczeniu. Oprócz słynnego Orlenu
        nic poważnego tam nie ma. Natomiast Radom to ośrodek o znaczeniu
        ponadregionalnym. Uczelnie wyższe, kina, teatr, ośrodki kultury, muzea,
        środowiska naukowe, instytut... wiele by wymieniać. Dlatego uważam, że sam
        Płock nic nie osiągnie. Jeśli województwo to tylko mazowieckie z dwiema, trzema
        stolicami - w tym główną w Radomiu.
        • ciach_spaw_benz Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 27.05.04, 00:43
          Gość portalu: Radona napisał(a):

> Oprócz słynnego Orlenu
          > nic poważnego tam nie ma.

Twoja niewiedza ma być argumentem?

> Natomiast Radom to ośrodek o znaczeniu
          > ponadregionalnym. Uczelnie wyższe, kina, teatr, ośrodki kultury, muzea,
          > środowiska naukowe, instytut... wiele by wymieniać.

Wymień te uczelnie i jakie znaczenie odgrywają na arenie krajowej i
          międzynarodowej. Możesz posłużyć się klasyfikacją MNiI. Teatr - jacy aktorzy?
          jaki repertuar? Muzea jakie? Środowisko naukowe - kogo skupiające? Wymień
          wymień, w przeciwieństwie do Ciebie chetnie poznam.

> Dlatego uważam, że sam
          > Płock nic nie osiągnie. Jeśli województwo to tylko mazowieckie z dwiema,
          trzema
          > stolicami - w tym główną w Radomiu.

Przestań śnić ;-)
          • isoxazolidine Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 27.05.04, 11:48
            skoro tak krytykujesz poziom instytucji w Radomiu to moze wymienisz mądralo co
            wiecej w zarysowanych działkach posiada Płock? jedno, upadajace zreszta kino
            "przedwiosnie"?

mowisz o klasyfikacji MNiI - prosze bardzo - na ten przykład ITeE ma katerogie
            "A". sa w Plocku samodzielne jednostki naukowe z ta kategoria? tylko nie mow mi
            o filii politechniki bo filii uczelni skategoryzowanych jako "A" to mamy w
            Radomiu sporo (chociazby UMCS, UW, SGGW, AM)

a przy okazji: zgadnij gdzie jest Urzad Skarbowy obslugujacy Mazowsze? gdzie
            jest Komenda Wojewodzka Policji? Gdzie jest delegatura ABW? gdzie jest
            Regionalna Dyrekcja Lasów Panstwowych? etc etc etc
            dla podpowiedzi dodam ze nie w Płocku ...

sam przestań śnic.

heh - tylko czekam na klasyczna płocka riposte -tzn. stek obelg i innych majonezów.
            • ciach_spaw_benz Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 27.05.04, 12:52
              isoxazolidine napisał:

> skoro tak krytykujesz poziom instytucji w Radomiu to moze wymienisz mądralo co
              > wiecej w zarysowanych działkach posiada Płock? jedno, upadajace zreszta kino
              > "przedwiosnie"?

Widzisz, sympatyczny kolego, nie czytasz uważnie. Ja tylko wskazuje, że Radom
              może oddziaływać lokalnie (w promieniu 50km) zresztą jak Płock.

> a przy okazji: zgadnij gdzie jest Urzad Skarbowy obslugujacy Mazowsze? gdzie
              > jest Komenda Wojewodzka Policji? Gdzie jest delegatura ABW? gdzie jest
              > Regionalna Dyrekcja Lasów Panstwowych? etc etc etc

I co, że są stołki to argument? buehehehe

> sam przestań śnic.

Ja nie śnię, Warszawa i tylko WARSZAWA. A w Płocku sie urodziłem, koles.

> heh - tylko czekam na klasyczna płocka riposte -tzn. stek obelg i innych
              majone
              > zów.

jakieś przykre doswiadczenia? poskarż sie, poskarż
              • isoxazolidine Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 27.05.04, 16:30
                ciach_spaw_benz napisał:

>
                > Widzisz, sympatyczny kolego, nie czytasz uważnie. Ja tylko wskazuje, że Radom
                > może oddziaływać lokalnie (w promieniu 50km) zresztą jak Płock.
                >
                > (...)
                >
                > I co, że są stołki to argument? buehehehe

i trafiamy do sedna. wawa jest stolica polski i wokol niej kreci sie polityka na
                szczeblu krajowym dlatego ze tam wlasnie sa stolki prezydenta, premiera, posłów
                etc etc. tak samo przez to ze w Radomiu sa instytucje, o ktorych wyzej mozna
                mowic o zasiegu oddzialywania wiekszym niz 50km. byc moze w przypadku Plocka
                rzeczywiscie mozna mowic o 50km oddzialywaniu. w przypadku Radomia nie. drobny
                przykladzik: pod wspomniana KWP czy MUS podlega rowniez Plock a przeciez jest
                zdaje sie dalej niz te 50km. wiec jak to jest?

• ciach_spaw_benz Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 27.05.04, 17:51
                  isoxazolidine napisał:

> tak samo przez to ze w Radomiu sa instytucje, o ktorych wyzej mozna
                  > mowic o zasiegu oddzialywania wiekszym niz 50km. byc moze w przypadku Plocka
                  > rzeczywiscie mozna mowic o 50km oddzialywaniu. w przypadku Radomia nie.

chyba sam w to co piszesz nie wierzysz

> drobny
                  > przykladzik: pod wspomniana KWP czy MUS podlega rowniez Plock a przeciez jest
                  > zdaje sie dalej niz te 50km. wiec jak to jest?

i to jest argument? buehehee. Sorki, koleś ale lepiej jak ktoś Ci już radził
                  zajmij się przestawianiem menzurek, mieszaniem roztworów itd.
                  Teoretyk z Ciebie pierwszej klasy.

• Gość: Marek Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.p.lodz.pl 05.06.04, 15:35
              Spierdalaj kmiocie, Radom to wiocha. Wiem bo z niej uciekłem i na szczęcie tam
              nie mieszkam
              • Gość: Płocczanin Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.c151.petrotel.pl 19.10.04, 20:11
                Ja też tam mieszkałem, a teraz w Płocku. Zgadzam się z twoim zdaniem Radom to
                wiocha.
        • ciach_spaw_benz dodatek 27.05.04, 00:47
          to co wymieniłaś to chyba jest tylko "na papierze". Instytucje wymienione
          wymagją do istnienia pieniedzy i pieniedzy, a przecież faktem jest że Radom to
          biedne jak mysz kościelna miasto.
          • Gość: RADONA Re: dodatek IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 27.05.04, 12:37
            W takim razie zapraszam do Radomia. Zobaczysz siedzibę RDLP, ITE, jak wygląda
            radomski teatr, muzea (szczególnie sztuki współczesnej - jedne z największych
            zbiorów w Polsce), jak działają radomskie organizacje. Hmmm "Żadnych złudzeń,
            Panowie, żadnych złudzeń" nie ma szans na woj. płockie
            • ciach_spaw_benz Re: dodatek 27.05.04, 12:54
              Gość portalu: RADONA napisał(a):

> Hmmm "Żadnych złudzeń,
              > Panowie, żadnych złudzeń" nie ma szans na woj. płockie

na radomskie też :))) Only Warsaw.
            • Gość: RADONA Re: dodatek IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 10.07.04, 16:13
              Dziwne, że niektórzy to nawet geografii nie znają. Nie ma czegoś takiego
              jak "północna kielecczyzna" region radomski i kielecki to dwie różne bajki.
              Fakt, Radom, historycznie nie ma nic wspólnego z Mazowszem, ale geograficznie
              Rownina Radomska należy do Niziny Mazowieckiej. Wracając do historii, Radom nie
              jest związany historycznie z Kielcami, a z Małopolską, dawniej tą część
              określano mianem Ziemi Sandomierskiej. Zatem pisanie a Radomiu jako o
              kielecczyznie jest po prostu kłamliwe, a samo pojęcie kielecczyzna uformowało
              się się za PRL-u a jakie to byly czasy to wszyscy wiedza. Wracajac: podzial
              administracyjny jest jaki jest... zmian nalezy dokonywac w stosunku do stanu
              faktycznego. Aha... nie pamiętam aby Kielce proponowały Radomiowi podzial w
              niedoszłym wspólnym województwie, władzy na zasadzie lubuskiego czy kujawsko-
              pomorskiego... cos tam mówiono a sejmiku i chyba na tym ten owy "sprawiedliwy"
              podział miał polegać. I znów tak jak przed 75 Radom byłby największym miastem w
              woj., ale nie jego stolicą - paranoja.
          • Gość: Tu i teraz Uwaga IXO prowokator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 21:54
            Cały czas śmiecisz na płockim forum, a gdzie INTELIGENCIE odpowiedź na moje
            pytanie!. Jestem cierpliwy. Czekam
          • Gość: juhas do czego służy sznurek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 22:57
            do mieszania na forum!
      • legal.alien Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 27.05.04, 14:13
        Nie wazne jest, gdzie jest siedziba wojewodztwa. Wazne jest jak sprawnie
        dzialaja urzedy i urzednicy. Kadra urzednicza w Polsce jest tragiczna:
        niekompetentna, skorumpowana, niezyczliwa i nieuprzejema do klienta. Nagminnie
        niedotrzymywane sa terminy rozpatrzenia spraw urzedowych. W dobie internetu i
        telefonii wiele spraw moznaby bylo zalatwic bez ruszania sie z domu, czy z
        biura.
        W kraju, w ktorym teraz mieszkam, od paru lat np. skladam zeznanie podatkowe
        przez interent, a wiekszosc spraw urzedowych zalatwiam przez telefon, wlacznie
        z zalatwieniem kredytu na kupno domu. Nie pamietam kiedy odwiedzalem jakis
        urzad, czy bank. Wyjatkiem jest tu "moja kochana" polska amabasada, ktora
        staram sie omijac z daleka, ale czasami musze z nia sie kontaktowac i wtedy
        zaczyna sie koszmar. Nie jest dla mnie wazne, czy urzad jest na miejscu czy na
        drugim krancu kraju.

Slyszalem, ze na Lotwie zaoferowano urzednikom relatywnie dobra place, ale
        zaznaczono, ze wystarcza dwie uzasadnione skargi na urzednika, a leci on na
        bruk. Mysle, ze powinno sie wymienic praktycznie cala kadre urzednicza w
        Polsce, a nowym zaoferowac podobne zasady pracy jak na Lotwie.
        • Gość: Tu i teraz Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 16:34
          IXO nie będę ciebie obrażał, bo inni to już zrobili i to słusznie. należy ci się
          za mieszanie wszędzie, jak się da i gdzie się da. wy radomiaki nie możecie
          pojąć, że nie pasujecie do towarzystwa....wasza mentalność....co z tego, że
          wyliczasz tyle instytucje...nic z tego nie wynika...nie byliście nigdy
          kompetentni i oto chodzi....nadajecie się tylko do kielc! tak, jak kiedyś ktoś
          już napisał przyłączono was do Mazowsza na skutek działań politycznych. proszono
          ciebie o odpowiedź kto tak zdecydował i gdzie się to odbyło. taki jesteś mądry,
          więc gdzie jest odpowiedź!!! czekamy panie mądraliński...Góraszka była
          lepsza???????? i nic nie pomogłeś??????????
          • Gość: isoxazolidine Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.chemia.pk.edu.pl 27.05.04, 16:44
            hahaha ..... 'inteligencja płocka' dała o sobie znac szybciej niz myslalem :-)))
            • Gość: tu i teraz Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 17:50
              nie inteligencja mój drogi....CIĄGLE BRAK ODPOWIEDZI...CZEKAMY... POCHWAL SIĘ
              SWOJĄ WIEDZĄ....CIĄGLE CZEKAMY!!!!!!!!!!ZAPRASZAMY RAMOMSKIEGO INTELIGENTA DO
              PODZIELENIA SIĘ SWOJĄ WIEDZĄ....
              • Gość: mazowszanin Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.chello.pl 27.05.04, 18:16
                Płocczanie po co w ogóle odpowiadacie na zaczepki tego idioty. Przecież on zawsze pisze to samo ... o dyrekcji lasów , abw itp - do wyrzygania. megaloman pieprzony się znalazł ... dziwnym trafem ta jego metropolia ma mniejszy budżet od Płocka :)))))))) ŻEBRAKI :)))))))))

PS ZLIKWIDOWAĆ FORUM MAZOWIECKIE!!!!! ALBO ZROBIĆ JE TYLKO DLA MIAST MAZOWIECKICH CZYLI RADOM ODPADA
                • Gość: Pruszków Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 18:45
                  Masz rację ! Mazowsze dla Mazowszan! Radom W O N !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Do
                  Kielc!!!!!!!!!! Ale Warka była zawsze Mazowiecka!
                  • isoxazolidine Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 28.05.04, 08:07

hehehe ..... prosze jeszcze .... :-))
                    dawno sie tak nie usmialem :-)

• stuntman Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 28.05.04, 11:58
                      Pozwolę sobie dorzucić drew do ognia i wytłumaczyć koledze z Radomia
                      najprościej jak to jest możliwe. Otóż stolica Mazowsza w Radomiu ma się tak jak
                      stolica Polski w Berlinie. Nie będzie władał regionem ten który nigdy do niego
                      nie należał i nie zna jego potrzeb i problemów. Tak samo jak nie pozwolę nikomu
                      obcemu rządzić się w moim własnym mieszkaniu tak nie chcę żeby Radom dyktował
                      Mazowszu warunki. Niech każdy bawi się na swoim podwórku, a rozsądek naprawia
                      błędy polityków.
                      • Gość: tu i teraz Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 16:52
                        w dalszym ciągu oczekuje odpowiedzi na zadane pytanie panie elokwentny ixo.
                        nie zna pan jej? jak szkoda!
          • Gość: Radona Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 28.05.04, 17:18
            Skromny człowieczku! Myślisz bardzo dziwnie. czasy PRL-u się skończyły. Jakbyś
            przeczytał chociaż ustawę o samorządzie terytorialnym to może byś coś wiedział.
            Jest tam jeden bardzo ważny artykuł. Mianowicie o przynależności do danego woj.
            decyduja względy m.in. społeczne. A społ. radomskie nie wyraziło aprobaty na
            mariaż z Kielcami. Zresztą, obecnie Radomiowi bliżej jest do Warszawy niż do
            Kielc. Chociażby ze względów ekonomicznych. Jeżeli tak bardzo nie podoba Ci się
            obecność radomskiego na Mazowszu, no to my wychodzimy, ale tylko jako odrębne
            województwo, a wy zostaniecie z warszawką. Zrozumcie drodzy mieszkańcy Płocka,
            jedyną szansą dla was i dla nas jest wyłączenie Warszawy. W pojedynkę nic nie
            uda wam się osiągnąć. Tylko koalicja byłych miast wojewódzkich pozwoli
            na "wyrzucenie" Warszawy, wtedy tylko wtedy możecie liczyć na urzędy o randze
            woj. Zresztą, to że sidziba woj. winna być w Radomiu jest oczywiste. Mamy
            doskonałe pod nie zaplecze. Nie trzeba też dużo mówić, że Radom mimo wszystko
            posiada większy niż Płock dorobek administracyjny. Instytucje które wymieniałem
            są faktem, one są niezbędne dla ośrodka wojewódzkiego. A Płock takowych nie ma:(
            • isoxazolidine do Radony 29.05.04, 11:19
              oni są głusi na tego rodzaju argumenty. daj sobie spokój. co najwyżej ktos cie
              zwyzywa i tyle. sama widzisz - nikt merytorycznie sie do Twoich argumentow nie
              odniosł.
              pozdrawiam

• ciach_spaw_benz Re: do Radony 29.05.04, 11:37
                isoxazolidine napisał:

> oni są głusi na tego rodzaju argumenty. daj sobie spokój. co najwyżej ktos cie
                > zwyzywa i tyle. sama widzisz - nikt merytorycznie sie do Twoich argumentow nie
                > odniosł.
                > pozdrawiam

TY dyskutujesz bardzo MERYTORYCZNIE. Gdybym niał taką logikę, jaką Ty się
                wykazujesz napisałbym: Płock powinien być stolicą woj. bo w Płocku jest pomnik
                Broniewskiego, a w Radomiu nie ma. Obudź się człowieku i wytrzeźwiej.
                • Gość: Tu i teraz Re: do Radony i ixo.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 20:28
                  czego można wymagać od prostych ludzi........
                  • lekkozdystansowany Re: do Radony i ixo.... 31.05.04, 19:12
                    Dlaczego tak twierdzicie,że Radom zasluzył sobie na Kielce.Ja rozumiem,że są tu
                    kibice Wisły Płock co nie lubią Vive,ale my kielczanie wcale nie chcemy
                    Radomia w swoim regionie.Radom tak prawde powiedziawszy to nigdzie nie pasuje.A
                    poza tym nie gadajcie,ze społeczność ziemi radomskiej powiedziała NIE dla
                    Świętokrzyskiego.
                    NIE powiedziały tzw.elty Radomia.Skąd wiesz co myślą w Lipsku,Iłży,Szydłowcu.
                    Poza tym Płocczanie ,nie wierzcie w te krzywdy wyrządzone Radomiowi do 1975roku.
                    To są wyssane z palca bzdury.Powielane na okrągło,juz sie słuchać nie chce.
                    Isoxa coś tam to po prostu nawiedzony radomski nacjonalista,który buja w
                    obłokach.Za mało wie o realiach,za duzo wącha chemikaliów z probówek.
                    Najlepiej Radom wysłać na Magadaskar.
                    • ciach_spaw_benz Re: do Radony i ixo.... 31.05.04, 21:30
                      lekkozdystansowany napisał:

> Dlaczego tak twierdzicie,że Radom zasluzył sobie na Kielce.Ja rozumiem,że są
                      tu kibice Wisły Płock co nie lubią Vive,

Jestem kibicem Wisły i lubie Vive :) Przynajmniej dwie drużyny dzięki którym są
                      emocje. Pozdrawiam wszystkich normalnych kibiców Wisły i Vive :)
                      • Gość: Mały Re: do Radony i ixo.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 22:16
                        Ja pozdrawiam wszystkich normalnych - oczywiście poza IXO......
            • Gość: Grigori z radomia Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: 217.96.36.* 30.06.04, 10:37
              Zrozumcie drodzy mieszkańcy Płocka,
              > jedyną szansą dla was i dla nas jest wyłączenie Warszawy. W pojedynkę nic nie
              > uda wam się osiągnąć.
              Święte słowa.Musicie sie pogodzic że sami nie macie szans.Zresztą tak jak
              my.Jedyna szansa na rozwój to wspólna walka o samodzielność i odłączenie od
              Warszaway.Sprzeczki kto ma lepsze zaplecze, większy dorobek administracyjny i
              itd. są bez sensu.Zgadzam się z tym że Płock jest stolica historycznej
              dzielnicy, Mazowsza. Będąc tam na praktykach (poczatek czerwca) zrobił na mnie
              wrażenie.Stare Miasto, katedra - super.(nie tak dawno odrestaurowano ratusz i
              rynek). Ale w Radomiu tez jest dużo do zobaczenia.Z moich obserwacji i
              wyczytanych informacji tak naprawdę Płock rozwinął się dopiero w latach '60 w
              momencie zbudowania właśnie petrochemii.Otrzymaliście szansę na rozwój i ja
              wykorzystaliście doprowadzaąc że największa firma w Polsce znajduje sie w
              waszym mieście.Radom natomiast nie ma żadnego wielkiego zakładu przynoszącego
              olbrzymie dochody, ale ma za to inne instytucje.Siedziby wielu uczelni znajduje
              sie właśnie w Radomiu,(Politechnika z unikalnymi w skali kraju kierunkami)
              swoja siedzibę ma także mazowieka policja i Dyrekcja regionalnych lasów
              państwowych.Jest prężnie działający teatr, muzeum.Połączmy siły.Mozemy
              podzielić władze tak jak ma to miejsce w województwie kujawsko- pomorskim czy
              lubuskim.
              "o przynależności do danego woj. decyduja względy m.in. społeczne. A społ.
              radomskie nie wyraziło aprobaty na mariaż z Kielcami. Zresztą, obecnie
              Radomiowi bliżej jest do Warszawy niż do Kielc. Chociażby ze względów
              ekonomicznych."
              Z Kielcami przechodziliśmi juz eksperyment współpracy - niestety nie
              wyszło.Powód - chore ambicje Kielc i kompleksy mniejszości.co chwila chca cos
              przenosić.
              Drodzy Płocczanie czas na współpracę
    • Gość: gregor Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.class145.petrotel.pl 09.06.04, 21:41
      Kolega ma rację. Nalerzy myśleć o ograniczaniu niewydolnej i posiadającej małą
      wiedzę, masy urzydniczej. Ograniczyć zatrudnienie w urzędach a
      najbardziej ,,sprawnym " podnieść zakres obowiazków i pensje. Województwo
      tego nadawać.

• legal.alien Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 10.06.04, 06:56
        Popieram, ale bez wymiany wielotysiecznej armii urzedniczej wszystkich szczebli
        to sie nie uda.
    • Gość: eryk Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 16:40
      dobra myśl
      • lekkozdystansowany Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 11.06.04, 19:29
        Zupełnie Was Radomiakow nie rozumiem.Pieprzycie jakies glupoty na forum
        Mazowieckim,przerasta Was forma nad trescią.Kogo dzis obchodzi miasto nawet 250
        tysieczne skoro tam marazm i bieda.Radom miał szanse przed 98, ale nie
        wykorzystał jej.Kielce proponowały wspólne województwo,z podziałem władz i
        kompetencji,ale nie Wam sie zachcialo być druga metropolia po Warszawie na
        Mazowszu no to macie.Wasze kochane radomskie elity Wam ten los
        zgotowaly,mysleliście,że Warszawka Wam nadaje.A tu g...wno.Zostaliście
        sypialnia dla stolycy.Na otarcie łez Wam dali Komende woj.Policji,zreszta po co
        im taki balast,maja dość swojej warszawskeij przestepczości.
        Kielce proponowały na wzór Bydgosz-Toruń i Zielona - Gorzow wspólny region,ale
        Wy honorem sie uniesliście i prędzej z diabłem niz z Kielcami no to macie.
        Kielce jakoś przez okres transformacji umialy znaleźć recepte na sukces i po
        powstawały firmy-spółki bedace lokomotywą pociągową dla regionu,a tymczasem w
        Radomiu co? Marazm i bieda.Ludzie pouciekali do Warszawy,zostaliscie sypilania
        dla stolycy.
        Wasze miejsce nigdy nie bylo na Mazowszuczy Wam sie podoba czy tez nie.Nie chca
        tam Was.Wcale nie dziwie sie Płocczanom,oni sa u siebie.Was sztucznie
        wepchnieto wbrew logice i realiom geograficznym,ekonomicznym do Mazowsza.
        Dlatego nie płaczcie teraz.Czas wyciągnąć wnioski.Mozna jeszcze wspólnie coś
        zmienić ,ale na Boga nie wywracajcie świata do góry nogami.Pozdrawiam zarowno
        Płock na Mazowszu jak i Radom na południowym tzw.Mazowszu lub północnej
        kielecczynie jak kto woli.
    • Gość: Marcin Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.class144.petrotel.pl 13.06.04, 09:57
      Wstyd, wstyd
      • Gość: Ja i Ty Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 20:43
        Wstydem jest być razem z radomiem w województwie mazowieckim...było kilku panów,
        dla których tradycje i historia nic nie znaczą. Liczy się spełnienie partyjnych
        zachcianek i zrobienie kolesiom "dobrze". Dziś cierpimy na tym wszyscy. To, że
        jest źle np. w służbie zdrowia jest podobno winą NFZ. Nie wolno zapominać, że
        przecież ta zapaść powstała dużo wcześniej za buskowizny, czyli wprowdzeniu
        "chorych" kas chorych. Nie było nas stać na żadne reformy....przerzucenie
        kosztów na społeczeństwo było cudownym środkiem.....Zróbmy wszysto, aby powstało
        województwo płockie. Odetnijmy ten radomski ogon od Mazowsza! Niech wracają do
        Kielc!
    • legal.alien Wydzielic W-we z wojewodztawa 24.06.04, 07:37
      Z Rzczeczpospolitej

Mazowsze już na Zachodzie

Gospodarka Mazowsza rozwija się tak szybko, że województwo może za trzy lata
      stracić prawo do unijnej pomocy strukturalnej. Stołeczny region stał się już
      bogatszy od niemieckiej Meklemburgii, Turyngii czy Saksonii, hiszpańskiej
      Andaluzji, włoskiej Kampanii i Sycylii, belgijskiego Hainaut, a także
      większości regionów Portugalii i Grecji.

Ostatnie dane Eurostatu wprawiają w zakłopotanie pracowników Mazowieckiego
      Urzędu Wojewódzkiego. - Jest pan pewien? Jeszcze niedawno mieliśmy 69 procent
      średniej rozwoju Unii - mówi wyraźnie zmartwiony dyrektor ds. funduszy unijnych
      Wojciech Jabłoński.

Wspinanie się w rankingu bogactwa regionów Europy to ukoronowanie sukcesu i
      dynamizmu Mazowsza. Jednak zgodnie z europejskimi procedurami obszar, dla
      którego dochód przypadający na statystycznego mieszkańca przekracza 75 procent
      średniej Wspólnoty traci prawo do wielomiliardowych funduszy strukturalnych.
      Tymczasem z nadesłanych właśnie danych z Luksemburga wynika, że Mazowsze
      niebezpiecznie zbliżyło się do tego wskaźnika. Osiągnęło w minionym roku 72
      procent średniej rozwoju Wspólnoty. W tym roku będzie to zapewne 74 proc., a w
      przyszłym 76 proc. Gospodarka naszego największego województwa rośnie bowiem
      nie tylko szybciej niż reszta kraju, ale o wiele szybciej niż Niemcy, Francja
      czy inne główne kraje Unii.

Jest lista, Polski nie ma

Jesienią przyszłego roku, a najpóźniej wiosną 2006 przywódcy "25" rozstrzygną,
      które regiony Unii otrzymają pomoc strukturalną i jak będzie ich wiele. Do
      podziału jest suma aż 336 mld euro w latach 2007 - 2013, z czego 78 procent ma
      być przeznaczone wyłącznie na obszary o niskim poziomie rozwoju.

Czy zmieści się na tej liście Mazowsze? Marja Guillinan-Meiland z biura
      prasowego Komisji Europejskiej podkreśla, że decyzja zostanie podjęta na
      podstawie nie ostatniego roku, a średniej rozwoju z trzech ostatnich lat.
      Będzie to, zależnie od sprawności Eurostatu w dostarczeniu danych, okres 2001 -
      2003 lub 2002 - 2004. Dzięki takiej metodologii Mazowsze powinno, po raz
      ostatni, wyjść zwycięsko i utrzymać wsparcie Brukseli aż do 2013 roku.
      Uwzględnienie danych za lata 2001, 2002 i 2003 obniży bowiem wskaźnik z tego
      lub przyszłego roku na tyle, że wynik zmieści się nieco poniżej magicznej
      bariery 75 procent.

Na przygotowanej przez Komisję Europejską wstępnej liście regionów, które mają
      utracić wsparcie wraz z rozpoczęciem nowego budżetu Unii na razie jest 29
      jednostek terytorialnych, ale żadnego z województw Polski.

Dla Mazowsza stawka w tej grze jest ogromna. Do 2006 roku region powinien
      otrzymywać rocznie około 500 mln euro (2,25 mld zł) bezpośrednio z kasy
      Brukseli. Po 2007 roku suma ta może urosnąć do 700 - 800 mln euro. Województwa,
      które są słabo rozwinięte mogą występować o wsparcie nie tylko ze
      Zintegrowanego Programu Rozwoju Regionalnego, ale wszystkich pozostałych
      funduszy strukturalnych przeznaczonych m.in. na rozwój transportu, rolnictwa,
      szkolenia i walkę z bezrobociem.

Środki te są dla stołecznego regionu tym ważniejsze, że jego rozwój jest
      nierównomierny. Mazowsze przejęło ponad 1/5 potencjału gospodarczego Polski. Tu
      mieści się 40 proc. polskich placówek badawczych, a pensje są o 1/3 wyższe niż
      średnio w kraju. Jednak statystykę zawyża Warszawa. W powiatach wokół Radomia,
      Siedlec czy Ostrołęki poziom bezrobocia pozostaje wysoki, a średnie dochody
      niskie. Za ekspansją mazowieckiej gospodarki nie poszedł także rozwój
      infrastruktury. Na terenie województwa praktycznie nie ma autostrad, a sieć
      dróg, choć ostatnio się poprawia, pozostaje zaniedbana. W samej Warszawie
      realizacja tak kluczowych inwestycji jak druga linia metra czy obwodnica bez
      pomocy Brukseli wydaje się niemożliwa.

Z Łodzią lub bez Warszawy

Wysoka średnia rozwoju bardzo ogranicza także możliwości udzielenia pomocy
      publicznej dla przedsiębiorstw inwestujących w stołecznym regionie. Dlatego w
      otoczeniu wojewody mazowieckiego i marszałka województwa pojawiły się
      koncepcje "statystycznego" zahamowania rozwoju województwa. Jedna z nich
      zakłada "połączenie" Mazowsza z województwem łódzkim. Powstałby w ten
      sposób "makro-region" o stosunkowo niskiej średniej rozwoju, który jeszcze
      przez lata mógłby otrzymywać pomoc od UE. Jednak w Łodzi podejrzewa się, że
      Warszawa chce w ten sposób zabrać "cudze" pieniądze.

Rozważany jest też inny pomysł: "wydzielenia" z reszty województwa stołecznego
      miasta. To jednak, obawia się rząd, może wywołać lawinę roszczeń w całym kraju
      (jak choćby o powołanie osobnego województwa "środkowo-pomorskiego") co
      ostatecznie zmieni całą mapę podziału administracyjnego kraju.

Wprowadzenie ewentualnych zmian musiałaby zaakceptować najdalej w ciągu roku
      Komisja Europejska. Jednak Niemcy, Holandia i inne kraje wpłacające więcej do
      unijnego budżetu niż z niego czerpią zrobią wszystko, aby Bruksela nie zgodziła
      się na "manipulacje", które zablokują tak bardzo upragnione przez nich
      ograniczenie wydatków UE.

Jędrzej Bielecki

Wojewodztwo Warszawa
      Mazowsze pada ofiarą sukcesu stolicy - już w tym roku może okazać się zbyt
      bogate, aby otrzymywać unijne, wielomiliardowe fundusze strukturalne
      przeznaczone dla regionów, gdzie średnia bogactwa jest niższa. Powodem jest
      obecny podział administracyjny kraju. W jednym województwie znalazła się
      Warszawa, gdzie poziom życia jest już porównywalny do Europy Zachodniej, oraz
      mazowieckie miasteczka i wsie, gdzie wiele zakładów zbankrutowało, a ci, którzy
      zachowali pracę, zarabiają często po kilkaset złotych miesięcznie. To stolica
      zawyża średnią.

W chwili, gdy rozstrzygano o przebiegu granic największego województwa, nawet
      odległe od Warszawy miejscowości chciały należeć do stołecznego regionu. Radom
      nie wyobrażał sobie życia z Kielcami, a Sokołów Podlaski nie poczuwał się do
      przynależności do Podlasia. Wszyscy liczyli na pieniądze bogatej stolicy. Dziś
      okazuje się, że znacznie poważniejsze środki ma Bruksela. A tych Mazowsze może
      już wkrótce nie otrzymać.

Większość krajów członkowskich Unii takiego błędu nie popełniła. Praga czy
      Bratysława to osobne regiony miejskie, których bogactwo nie pozbawia sąsiednich
      terenów prawa do funduszy strukturalnych. Rząd powinien wziąć z nich przykład i
      pilnie wydzielić z Mazowsza stolicę, tworząc z niej osobne województwo
      miejskie. Ma na przeprowadzenie trudnych uzgodnień politycznych w kraju i
      negocjacje z Komisją Europejską niecały rok. Gdy przywódcy "25" podejmą decyzję
      w sprawie kształtu kolejnego, siedmioletniego budżetu Unii, może być już za
      późno.

Wyodrębnienie stolicy z reszty Mazowsza wyjdzie na dobre także samej Warszawie.
      Jej władze będą mogły skoncentrować się na specyficznych problemach
      aglomeracji. A do rogatek miasta dotrą autostrady i linie szybkiej kolei
      budowane dzięki pomocy Unii.

Jędrzej Bielecki
    • Gość: crltund Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.04, 14:40
      hihihihihihi ..... pyszny dowcip :-)!!!!!!!!!!!!!
      województwo płockie hihihihi
      radom ma troszke mało potencjału jak na województwo, ale przy płocku to
      metropolia. jak tak dalej pójdzie to jakiś kretyn zaproponuje wachock na
      stolicę województwa. województwo płockie hihihihhi ;-))) !!!
      leczcie się płocczanie póki nie jest za późno !!!!
      • mlodziak1 Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 25.06.04, 16:43
        Gość portalu: crltund napisał(a):

> hihihihihihi ..... pyszny dowcip :-)!!!!!!!!!!!!!
        > województwo płockie hihihihi
        > radom ma troszke mało potencjału jak na województwo, ale przy płocku to
        > metropolia. jak tak dalej pójdzie to jakiś kretyn zaproponuje wachock na
        > stolicę województwa. województwo płockie hihihihhi ;-))) !!!
        > leczcie się płocczanie póki nie jest za późno !!!!
        Metro co ? A gdzie te Radom ?
      • clint_eastwood Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE 01.07.04, 18:27
        Gość portalu: crltund napisał(a):

> hihihihihihi ..... pyszny dowcip :-)!!!!!!!!!!!!!
        > województwo płockie hihihihi
        > radom ma troszke mało potencjału jak na województwo, ale przy płocku to
        > metropolia. jak tak dalej pójdzie to jakiś kretyn zaproponuje wachock na
        > stolicę województwa. województwo płockie hihihihhi ;-))) !!!
        > leczcie się płocczanie póki nie jest za późno !!!!

Święte słowa crtlund! Ale do płoczczan chyba nie trafią. Przeca to miasto
        królewskie... :)))))
        • Gość: do clinta Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.chello.pl 01.07.04, 19:03
          a ty nie zabieraj tu glosu tylko wypad na forum swojej wioseczki
    • Gość: Doliniak Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 14.07.04, 15:19
      HAHAHAHAHA
      głąby kapuściane!!
      województwo??!!!
      najpierw słomę z butów powyjmować!
      • Gość: Kufel i sex WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE - tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 15:53
        Czy się komuś z radomia podoba, czy nie Płock i tak ma większe szanse niż Radom.
        Różnimy się i to bardzo, więc po co ta radomsak wrzawa? Idździe sobie do Kielc!
        • muchawka Jakie województwo? 14.07.04, 18:40
          Jakoś zapominacie, ze woj. mazowieckie to nie tylko Mazowsze.
          Jest jeszcze Podlasie (Siedlce) i są Kurpie (Ostrołęka). Dlatego, gdy mówicie o
          Mazowszu to, proszę, ograniczcie się do rzeczywistego Mazowsza i nie anektujcie
          całego województwa dla siebie.
          • Gość: Tu i teraz Re: Jakie województwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 19:42
            Słuszna uwaga! Jestesmy i tak związani więzami historycznymi. Przed 75 byliśmy
            razem! Teraz przyłączyli nam radomski ogon ni to z gruchy, ni z pietruchy.
            Mazowsze to oczywiście umowny termin. Odnosi się on do tych co byli kiedyś w
            starej 17 -stce. Nie jest trudno zauważyć, że bez "ogona". On zawsze był w
            kieleckim. Pozdrawiam!
            • Gość: płocczanin Re: Jakie województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 13:22
              województwo w płocku nie jest korzystne. lepiej żeby stolica była w radomiu.
              • Gość: administrator Re: Jakie województwo? IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.04, 21:57
                generalnie województw powinno być zdecydowanie mniej. należy zlikwidować małe,
                niewydolne twory powstałe w wyniku kulawej buzkowej reformy jak opolskie,
                swietokrzyskie, lubuskie i inne. stolicami powinny zostać warszawa (mazowsze),
                warszawa (jako stolica wojewodztwa pn. miasto wydzielone wawa), lublin
                (lubelsko-podlaskie), łódź (łódzko-sieradzkie), gdańsk(pomorskie), wrocław
                (dolnosląskie), kraków(małopolskie), katowice(śląskie), poznań(wielkopolskie).
                województwa oczywiście w pełni samorządowe - czyli bez wojewody i tego całego
                zbednego aparatu i dwuwładzy.
                i koniec. siedziby powiatów w miastach wojewódzkich wariantu '49'. do tego duże
                mocne finansowo gminy.

a projekty 'uwojewództwienia' wiosek w rodzaju płocka to jakieś brednie. jeśli
                nowe mazowsze jak je nazywacie powstanie to stawiam 100000 do 1 na stolicę w
                Radomiu. jak będziecie grzeczni to może kapną wam parę instytucji na otarcie
                łez.
                • Gość: Veni, Vidi, Viczi Płock stolicą i basta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 12:57
                  większej bzdury nie czytałem! Przemawiasz jak stara nomenklatura pokroju AWS...
                  Przecież radom to warchołowo i nic więcej. Karcić to możesz siebie, bo inni się
                  nie dadzą!
                  • Gość: Grigori z Radomia Re: Płock stolicą i basta! IP: 217.96.36.* 27.07.04, 12:11
                    Nie wiem skąd u Was, Płocczan taka pewność.Jeszcze raz mówie że sami nic nie
                    zdziałacie, zresztą tak jak my Radomianie.Po co te kłótnie.Zróbmy cos
                    razem.Mamy większe szanse na własne województwo.
                    • Gość: Kufel i sex Re: Płock stolicą i basta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 12:29
                      Wy możecie wszystko robić sobie z Kielcami. Nigdy nie byliście Mazowszem! My
                      mamy Ostrołękę, Siedlce i Ciechanów. Tak było od zawsze! Warszawa była miastem
                      wydzielonym. Jeśli nie wiesz co to znaczy spytaj swoich rodziców. Dla Mazowsza
                      jesteście "ogonem" i skutkiem działań politycznych. ączće się z Kielcami...
                      • Gość: Grigori z Radomia Re: Płock stolicą i basta! IP: 217.96.36.* 28.07.04, 14:09
                        Kuflu.Jeśli mówisz "my" to kogo masz na myśli?Nie wysilaj się bo mówisz
                        głupoty,Ostrołęka nie jest miastem na Mazowszu ale raczej na Kurpiach.Podobmie
                        jest z wymienionymi Kielcami.Kielce od zawsze leżały na ziemiach Małopolski i
                        tak jest też obecnie i to że są stolicą województwa to właśnie jest skutek
                        działań politycznych.Województwa świetokrzyskiego w reformie 99 wogóle nie było
                        w planach.Poczytaj sobie ksiązki, to dowiesz się że Radom zawsze opisywano jako
                        miasto leżące na pograniczu mazowsza i małopolski.Z Kielcami nam nie wyszło
                        dlatego że miasto to ma jakiś kompleks.Wszystko chca przenosic do siebie.Sami
                        nic nie zyskacie.To że określacie sie mianem hostorycznej stolicy mazowswza nie
                        pretenduje Was do tego aby stać się stolica województwa.Razem mozemy cos zyskać
                        ale osobno...nie wrózę obu miastom dobrze.
                        • Gość: radona Re: Radom i Płock stolicą Mazowsza IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 30.07.04, 11:09
                          Płocczanie boją się Nas - radomian. Dlatego usilnie chcą Radom wykopać do
                          Kielc. Oczywiście Kufel... nie ma racji, Siedlce to już Podlasie, Ostrołęka
                          Kurpie. Najlepszym wariantem jest podział stołeczności po wydzieleniu Warszawy
                          pomiędzy Radom i Płock. Z racji większego Radomia - wojewoda, mniejszay Płock
                          sejmik.
                          • Gość: Grigori z radomia Re: Radom i Płock stolicą Mazowsza IP: 217.96.36.* 30.07.04, 13:58
                            A widzisz zapomniałem jeszcze o Siedlcach.Dzięki za poparcie.Ten sejmik i
                            wojewoda to świetny pomysł.Tylko żeby to ustalić trzeba rozmawiac z normalnymi
                            ludzmi, a nie z zacietrzewionymi naiwnymi krzykaczami.Płocczanie co wy nato?
                            Jest sprawa do obgadania.
                            • Gość: Veni, Vidi, Viczi Płock stolicą Mazowsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 20:12
                              Pragnę przypomnieć, iż dawne woj. warszawskie obejmowało zarówno Ostrołękę,
                              Siedlce, jak i Ciechanów. Nikt nie nawiążywał do nazw geograficznych. Jednak w
                              dawnej 17 od zawsze radom należał do kielc. Dziś sztucznie został on
                              przyłączony do Mazowsza. Reasumując chodzi o to, że radom dla Mazowsza był,
                              jest i pozostanie ogonem. Nie pasujemy do siebie w żadnym calu. Młodzieży
                              pytajcie starszych , jak kiedyś było. Nie na miejscu jest więc przypominanie,
                              że Ostrołęka to Kurpie, a Siedlce to Podlasie. Są to rzeczy oczywiste i tylko w
                              radomiu rzadko kto wie, że tak było więc na tym formu trzeba przypominać. Całe
                              to zamieszanie wynika ze złego rozumienia rzeczywistości. A więc Płock był i
                              będzie stolicą!
                              • Gość: Agness Re: Płock stolicą Mazowsza IP: *.internet.radom.pl 01.08.04, 20:49
                                A kiedyś stolicą dawnych ziem polskich było Gniezno. Co nie znaczy że obecnie
                                też ma być stolicą.
                              • Gość: Radomianin Re: Płock stolicą Mazowsza IP: 217.96.36.* 02.08.04, 08:56
                                Geograficznie Radom to Mazowsze.Równina Radomska na której leży Radom
                                klasyfikowana jest w podziale dziesietnym Polski (symbol 316) do nizin
                                południowo mazowieckich.Veni tego nie zmienisz.Musisz to uznać.Historycznie jak
                                juz pisałem Radom lezy na pograniczu Mazowsza i Małopolski.To raczej Płocczanie
                                nie znją krain geograficznych.Udowadniaja to mówiąc że Radom nie jest Mazowszem
                                A więc Płock był i
                                > będzie stolicą! POWIATU PŁOCKIEGO.I z tym się zgodzę.
                                • Gość: Radona Re: Płock stolicą Mazowsza IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.08.04, 11:21
                                  Skończmy te animozje!!!!!!!! Mały Płock nigdy nie będzie stolicą tak dużego
                                  regionu nawet po odłączeniu dwanego radomskiego. Podobnie jak Radom, Płock ma
                                  złe położenie geo-polityczne w województwie, dlatego jedyna możliwość to
                                  podział stołeczności pomiędzy Płock, Radom i ewentualnie Siedlce. Nikt nie
                                  pójdzie na taki precedens aby miasto liczące niecałe 130 tys. bez dobrego
                                  zaplecza administracyjnego, naukowego i kulturalnego zostało jedyną stolicą tak
                                  dużego województwa po wyłączeniu warszawki.
                                • Gość: Veni, Vidi, Viczi Re: Płock stolicą Mazowsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 20:36
                                  Tak jak radom jest Mazowszem to ja jestem chińskim mandarynem! Jeśli czytasz to
                                  czyń to dokładnie. W radomiu o tym w szkole się nie mówiło? Szkoda..Z zapisów
                                  encyklopedycznych wynika jednoznacznie byliście, jesteście i pozostanie
                                  przysłowiowym peryferyjnym ogonem "Mazowieckim" - oczywiście przyczepionym na
                                  siłę i z pobudek - jak dasz radę to pogrzeb trochę może się dowiesz... Kiedyś
                                  granica za dawnej 17 biegła przez Pilicę w Warce! To nie podlega żadnej
                                  dyskusji. Mówiąc łopatologicznie w dawnym woj. warszawskim, gdzie stolica
                                  pozostawała miastem wydzielonym /co to znaczy spytaj dziadka!/ żyliśmy w
                                  zgodzie z Kurpiami i Podlasiakami. Było nam OK! Teraz dookoła unosi się sierść
                                  z ogona.....Reasumując mocni w przsłowiowej gębie, bo intelektualnie bardzo,
                                  bardzo marnie!
                                  • Gość: RADONA Re: RADOM stolicą Mazowsza IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.08.04, 22:57
                                    MOŻE I OGON... ALE TEN OGON MOŻE WAMI JESZCZE RZĄDZIĆ...WIĘC UWAGA NA SŁOWA...
                                    • konrad_wp Re: RADOM stolicą Mazowsza 02.08.04, 23:16
                                      Panowie wrzućcie na luz bo naprawdę ręce opadają jak się to czyta. Kilku gości na forum Gazety będzie robiło podział województwa - śmiech na sali ...
    • Gość: płocczanin Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.class146.petrotel.pl 05.08.04, 11:24
      to bardzo dobry pomysł, ale kiedyś pozwoliliśmy na utratę statusu miasta
      wojewódzkiego, gdzie wtedy byli nasi parlamentarzyści?
      • Gość: caballero województwo mazowieckie ale nie w płocku IP: 213.199.192.* 05.08.04, 12:03
        pewnie w kiblu byli. dostali sraczki bo nie mogli patrzeć jak taka dziura
        jeszcze jest województwem.
        heheheheeeeeee
        płock i województwo - zapomnijcie wieśniaki. z czym? gdzie??
        jedno upadające kino i ot cała kultura w plocku. to tyle co byle wąchock abo
        inny pścichuj. i to ma być stolica województwa??????
        hihhiiiiihihihihihihihihhihihihihihihihihihihhihihihihihihihihihiihhiih
        • Gość: w radomiu też nie Re: województwo mazowieckie ale nie w płocku IP: *.chello.pl 05.08.04, 13:21
          skoro sie juz zbrandzlowales piszac powyzsze to teraz wytrzyj sperme z pyska frajerze a w radomiu to ile masz multipleksow ??
        • Gość: Hermes radomskie aspiracje i poziom szkolnictwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 16:38
          "Caballero" twoje prostactwo, aż bije w oczy......czuć wyrażnie twoje
          pochodzenie - jestem z radomia - to widać itp... twój styl odpowiada twojemu
          pochodzeniu - stwierdzenie "woj. mazowieckie ale nie w płocku" mówi za siebie.
          Ładnie was tam w radomiu uczyli...naucz się pisać "stolica województwa będzie w
          Płocku" Zapamiętaj to sobie! Gdzybyś uczył się geografi to byś wiedział, że
          radom nigdy nie był ani na Mazowszu, ani w dawnym woj. warszawskim. Zapomniałem
          macie PKO, PKS, PZU, ZUS, telepicę itp
          • Gość: Hermes Re: radomskie aspiracje i poziom szkolnictwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 16:40
            Uwielbiam radomskie hi, hi, hi. Jak to cudownie brzmi.............hi, hi,
            hi....
            • Gość: RADONA Re: RADOM I PŁOCK STOLICĄ WOJEWÓDZTWA IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 05.08.04, 18:05
              Wy Płocczacnie ciągle uparcie dążycie do jedynowładztwa... Zrozumcie Jesteście
              za małym ośrodkiem by samodzielnie pełnić funkcję stolicy województwa po
              wydzieleniu Warszwawy! Gdybyście nei byli ślepi raz dwa dogadalibyście się Z
              Nami (Radomiem) i Siedlcami. Zobaczcie dawne woj. które są teraz częścią
              mazowieckiego mają spore zaplecze w parlamencie, zbierzmy posłów, senatorów i
              wspólnie walczmy o wydzielenie Warszawy i podział stołecznosci w późniejszym
              mazowieckim.
    • Gość: GOSC Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.class146.petrotel.pl 06.08.04, 13:24
      moze kiedys uda sie to zrobic
      • Gość: Radomianin-Ustron Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: 217.96.36.* 11.08.04, 15:38
        Czyżby Płocczanie wreszcie zrozumieli ze sami nie dadzą rady????
    • Gość: płocczanin Niech stolica będzie w Modlinie ;-) IP: 195.117.140.* 11.08.04, 16:17
      To chyba będzie rozwiązanie kompromisowe - nie w Radomiu,nie w Płocku ale w Modlinie,w twierdzy. Poza Warszawą,ale blisko Warszawy.
      • Gość: Ja Re: Niech stolica będzie w Modlinie ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 20:14
        Z radomiem kompromisy? Nic bardziej bzdurnego. Woj. Mazowieckie będzie miało
        swoją stolicę w Płocku! Wy, jak proletariusze łączcie się z Kielcami!
        • Gość: RADONA Re: Niech stolica będzie w Modlinie ;-) IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 13.08.04, 21:37
          Co Ty możesz Radomiowi nakazywać?! Nie gadaj głupot...
          • Gość: Gniewosz Re: Niech stolica będzie w Wąchocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 10:03
            Tego obcym - szczególnie z radomia -mieszającym na płockim forum życzę
    • Gość: ANET Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.class146.petrotel.pl 17.08.04, 13:07
      Tylko wspolne dzialania moga dac efekty wiec zrobmy cos w tym temacie
      • Gość: Bolek Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 19:24
        Rozumiem, że chodzi o wspólne działanie Mazowsza Płockiego! Wspólnota z
        radomiem nie wchodzi w grę...
        • Gość: Ernest Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 19:26
          Wspólnota płocka to dobry pomysł. Odciąć radomski ogon!
          • Gość: Agness Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.internet.radom.pl 25.08.04, 17:00
            Nie licz, że pozbędziesz się Radomia z mazowieckiego.
            • Gość: On czyli ja Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 18:29
              Od kiedy radom to Mazowsze! Dość chamstwa i prostactwa wracajcie do Kielc!
              • Gość: Agness Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.internet.radom.pl 25.08.04, 19:09
                Chciałbyś? Wtedy Płock by był największym miastem po W-wie, co?
                Zapomnij o takim scenariuszu.
                • Gość: On, czyli ja Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 19:55
                  Pragnę Ci przypomnieć, że przed 1975r. granica dawnego woj.warszawskiego
                  przebiegała nurtem Pilicy. radom był zawsze z Kielcami. Tylko względy
                  polityczne zdecydowały o jego przyłączeniu do Mazowsza. Ta sztuczność musi być
                  zmieniona. Nie pasujecie do Mazowsza, Kurpi i Podlasia pod ŻADNYM WZGLĘDEM.
                  Nie silcie się, bo to i tak nic nie da. Ani intelektualnie, ani z innych
                  względów....Nie jest istotna wielkość, bowiem w tym układzie Warszawa będzie,
                  jak kiedyś odrębnym organizmem z racji swej stołeczności, czyli będzie miastem
                  wydzielonym,. Ile było takich miast spytaj swego dziadka. Pora i czas odciąć
                  radomski ogon!
                  • Gość: Agness Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.internet.radom.pl 25.08.04, 20:13
                    A teraz jest rok 2004 i Radom jest i zostanie
                    w województwie mazowieckim czy Ci się podoba czy nie.

• Gość: RADONA Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.08.04, 22:38
                      Płocczanie sugerują się tylko tym co było kiedyś (przed 1975). Ludzie
                      zrozumcie, ze tamte czasy minęły jest nowa rzeczywistość. Mówienie, że Radom
                      znalazł się w woj. mazowieckim z powodów politycznych jest nie do końca prawdą.
                      Radom znalazł się w woj. mazowieckim ponieważ:
                      - ówczesne władze centralne jak i wojewódzkie mamiły opinie publiczna, że
                      Radomiowi będzie najlepiej w dużym regionie
                      - społeczność radomska jak i gremia polityczne były przeciwne mariażowi z
                      Kielcami
                      - brak szans na stworzenie odrębnego województwa
                      Te czynniki sprawiły, że Radom i region radomski współtworzą obecne woj. maz.
                      Przyłanczanie teraz tzw. "ogona" do świętokrzyskiego, byłoby dopiero decyzją
                      polityczną, podjęta wbrew społeczności. Takie natomiast posunięcie jest
                      niezgodne z prawem (ustawa o samorzadzie woj.) ponieważ ten akt prawny stanowi,
                      że zmiana granic województwa, itp. powinny zostać poprzedzone konsultacjami
                      społecznymi. Co jak co, ale Radomianie nigdy nei zgodza sie na woj.
                      świętokrzyskie.
                      • Gość: Tu i teraz Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 17:14
                        To co było kiedyś, było przede wszystkim normalne. Nie przywołuję dat, jako
                        reliktu przeszłości, lecz jako stan normalności. radom z Mazowsza nie, radom do
                        Kielc nie - u was nic racjonalnego, tylko wszystko na nie. Zadaj sobie trudu i
                        poszperaj, a uzyskasz odpowiedź "dlaczego przyłączenie radomia do Mazowsza było
                        działanie politycznym". Myślę, że dla tak inteligentnej osoby nie stanowi to
                        żadnego problemu. Trzy dni wystarczą......Powodzenia RADONA.....
    • Gość: al Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.04, 21:20
      • Gość: mazowszan ale kawał :-))))))))))))) !!! IP: *.chello.pl 11.09.04, 11:53
        hahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        województwo w płocku!!!!!!
        buhahahahaha!!!
        słoma w butach i kilo mułu w skarpetach (jak który płocczanin ma bo dostał od
        wujka z ameriki)
        do pługa kmioty!
        • Gość: On czyli ja bałwan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 12:20
          najlepsze to: ha, ha, ha i oczywiście buhaha radomski prosty sznurku! tylko na
          to ciebie prostaku stać! nic dziwnego, że kiedyś nazwano was WARCHOŁAMI! bardzo
          trafne określenie i słuszne. od kiedy radom to mazowsze! widać , że na
          geografii wagarowałeś "buhahahahahahahaha - a może lepiej [porechotać lub jak
          kto woli kumkać?????
          • Gość: Tu i teraz PŁOCK był, jest i będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 14:39
            wara radomiakom od płockiego forum!!!!!!!!!!!!!!!
            • roman_j Tak trzymaj! ;-)) 14.09.04, 16:49
              • Gość: Ja i Ty Re: Tak trzymaj! ;-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 14:08
                Przyłączam się do słów romana! Płockie forum dla Płocczan!!!!!!!!!!
              • Gość: J. Krawczyk Re: Tak trzymaj! ;-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 00:27
                Przygotowuję i realizuję inwestycje, ciagłe zmiany w przepisach oddalają je od
                obywatela. Optuję za województwem płockim dlatego , że bedzie można realizować
                model inwestycji blisko chcących je realizować i za nie zapłacić
                • Gość: RADONA Re: LEWANDOWSKI KREŚLI NOWE WOJEWÓDZTWA IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 05.10.04, 19:38
                  PONOĆ POSEŁ LEWANDOWSKI COŚ PRZEBĄKUJE O POTRZEBIE ZWIĘKSZENIA LICZBY
                  WOJEWÓDZTW. Uważa, że liczba 23,25 byłaby najlepszym wariantem. Ale to chyba
                  będzie za mało, by Płock był odrębnym woj. Dlatego uważam, że jest to szansa
                  dla całego Mazowsza- wyłączyć Warszawę, a władze woj. mazowieckiego podzielić
                  między Płock i Radom.
                  • Gość: krzys Re: LEWANDOWSKI KREŚLI NOWE WOJEWÓDZTWA IP: *.chello.pl 05.10.04, 19:46
                    skoncz wreszcie ten temat,ile mozna,chyba podbiles ten temat tylko po to zeby kompleksiarze pokroju isotoxa mogli zaspokoic swoje metropolitalne ambicje .i tak o ewentualnym podziale wojewodztwa nie zdecyduje nikt z tego forum wiec dobrze radze-daj sobie spokoj.
    • Gość: irek Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.aster.pl 07.10.04, 13:15
      Proponuje Gąbin--co wy na to.
      • Gość: Karaś Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 17:40
        Więc na co proponujesz ten Gąbiń??????? na stolicę szewców - zgadzam się!
        • Gość: irek Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.aster.pl 08.10.04, 07:55
          Propnuje Głąbin [Gąbin] na stolice województwa a to dlatego ze to miejscowośc
          szewców i ćiemniaków za to co zrobili ze stacją radiową w Konstantynowie.
          • Gość: Fantomas : WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 18:43
            Większej bzdury nie czytałem....Gdzie Rzym, a gdzie Krym...A tak na marginesie
            może w końcu pokusisz się - jeśli jesteś intelektualnie wydolny o rzeczową
            dyskusje. Niejed człowiek z Gąbina przerasta ciebie i to pod każdym względem.
            Odnoszę wrażenie, że podesłali ciebie tu ludzie z radomia, abyś coś namieszał.
            To w ich stylu,....
    • Gość: artek Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.aster.pl 11.10.04, 10:30
      Do ;;fantomasa;;--Gąbin na nową stolice Polski.Ha Ha Ha.
      • Gość: Fantomas WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 17:11
        Nie mylił sie Harcerz i kilka innych osób. To forum zdominowane jest prostakami
        i ploteczkami. Mimo apeli w dalszym ciągu brak jest merytorycznej dyskusji.
        Życie plotkamiu to jest to! Bo tak jest łatwiej i podobno przyjemniej. Nie
        trzeba wysilać swoich szarych komórek...lepiej przecież obrażać innych i kpić
        sobie np. z Gabina! Łatwe prawda! Więc drogi areczku wysil swą mózgownicę,
        jeśli masz szare komórki, daj coś z siebie! Pisz rzeczowo i merytorycznie. A
        panowie z GW co? Głowa w piasku i głęboka cisza! To przecież wygodnie! Szkoda,
        że tak ważki temat dla miasta i regionu przechodzi obojętnie....
        • Gość: Mafia. Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.aster.pl 13.10.04, 10:22
          Wołomin na miasto wojewódzkie
          • Gość: czytacz Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 16:45
            Też się "dorzucę"- "200" niedługo. Panie i Panowie do roboty, wątek pewno nigdy
            nie umrze- jak " Moda na sukces "
            • Gość: Kufel i sex Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 22:30
              Oto poziom naszych dyskutantów.....czytał, aż się zaczytał i dorzucił swoje co?
              no właśnie nie wiadomo, ale będzie tego ze "200".......czego np. "czytaczy"
              • Gość: 2 Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.c151.petrotel.pl 31.10.04, 13:00
                Całe to "forum" to jedno wielkie nieporozumienie. Tylko obrzucanie błotem, i
                walka z oosobami co do których brak argumentów w otwartej dyskusji. Dlatego
                apeluje do wszystkich zacznijcie ignorować to forum.
                • Gość: Jar-eko Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 16:57
                  Nieporozumieniem jesteś ty....więc trzeba ciebie ignorowć. Proponuję zamiast
                  uprawiać szpiegomanię ....WRACAJ NA radomskie forum, czyli tam gdzie jest twoje
                  miejsce.......tam przecież roi się od M E R Y T O R Y C Z N Y CH I R Z E C
                  Z O W Y C H dyskusji....powodzenia!
                  • Gość: Lex Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 10:17
                    I co daleJ? Nie ma chętnych do dyskusji...
                    • Gość: RADONA Re: WOJEWÓDZTWO PŁOCKIE IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 14.12.04, 21:04
                      Wątek chyba się już wyczerpał. Każdy powiedział to co wiedział i już. Szkoda
                      tylko, ze nie znaleziono konsensusu między Radomiem i Płockiem, a oto chyba
                      najbardziej tu chodziło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka