monster_truck 26.07.12, 18:56 "Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jw.jw Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc 26.07.12, 19:40 A ja w dyskusji podniosłem, że potrzebna jest wizja na spójne i kompleksowe funkcjonowanie i ukształtowanie miasta. Nie można myśleć o rozwiązaniach dla salonu, gdy nie wie się co się buduje i jak ma to funkcjonować. Trzeba planować od ogółu do szczegółu, a nie rozwiązywać szczegół, który nie wiadomo w co będzie wkomponowany. Tu kompleksowe propozycje dla Płocka: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3159030,2,1,Koncepcja-obwodnic-dla-Plocka-i-droga-Via-Europe.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3088451,2,14,PLOCK--Koncepcja-uksztaltowania-miasta-i-zintegrowania-jego.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3088454,2,13,PLOCK--Koncepcja-zbudowania-obwodnicy-Starego-Miasta-i.html A więc Tumska - nasz deptak, może skończyć sie na nabrzeżu. Zakończenie tarasem widokowym i zejściem na nabrzeże wiślane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inż.dąb- wiaderny Re: podzielam pogląd inż. Wyrebkowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.12, 19:56 Myślę inzynierze, że musisz troche przemodelować soje plany. Co by było jakby projektowana przez pana drogę ewakuacyjną z Orlenu którą pan zamierza sprowadzic na bulwar pod Skarpą Tumska gdzies chyba w rejonie Sobótki zrealizować przez Tumską. Powstałaby wtedy szeroka trakcja jak np Pola Elizejskie w Paryżu i to wystarczyłoby żeby Tumska jak te właśnie Pola w Paryżu dorównała tej w stolicy Francji. Punkt widokowy proponuję zrealizować w miejsce Katedry lub Zamku Książąt Mazowieckich a będący na osi Tumskiej Pałac Biskupi wyburzyć oferując Excelencji jakieś mieszkanie w budynakch socjalnych na Radziwiu. Będzie lekki kłopot z zejściem Tumskiej na nadbrzeże bo cokolwiek stromo by było - 50 mtr różnica poziomów na krótkim odcinku, ale może systemem ślimaków i estakad, bądź głębokim penetrujacym w Skarpę wykopem uda to się zrealizowć. Prosze pomyśleć spójnie i kompleksowo. Jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: podzielam pogląd inż. Wyrebkowskiego 26.07.12, 22:01 Swoje poglądy, zostaw dla siebie. Ja nie podzielam twoich przekrętnych insynuacji. Dobrze wiem czego Płock potrzebuje i wiem, że to co proponuję jest możliwe i konieczne dla Płocka. Dotychczasowymi metodami nic tu sensownego nie powstanie, a są duże potencjalne możliwości. Diament można oszlifować na drogocenny brylant, a też można spalić, ...bo to odmiana węgla. Tak można oszlifować nasz płocki diament: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3159030,2,1,Koncepcja-obwodnic-dla-Plocka-i-droga-Via-Europe.html I oprawić: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3143645,2,3,Integracja-Kraju-i-Unii-Europejskiej-przez-droge-Via.html I będzie miasto o wielkich perspektywach na dalszy rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc 26.07.12, 19:46 Na stronach internetowych można ostatnio przeczytać : Największa firma informatyczna w naszym regionie Asseco Poland chce wykupić konkurencyjne Sygnity za ćwierć miliarda złotych bez porozumienia z jego zarządem i największymi akcjonariuszami odbywa się próba wrogiego przejęcia partii Polski Ruch Oporu. Grupa graczy pod wodzą tataska przenosi się do PRO. Uciekają się nawet do kupowania głosów, Miasto Płock nie jest odosobnione. Złowrogie przejęcie może nastąpić niebawem imprezy z ulicy Tumskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nostalgiczny Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.12, 20:04 Czyli będą chcieli to wyszabrowąc jak papierówki i łutówki pewien smakosz-złodziejaszek przed laty. Trzeba zgłosić to do CBA. Szaber łutówek i papierówek się przedawnił, proszę się nie bać zresztą przyznanie się do winy może być okolicznością łagodzącą a tu jakże wielka strata może być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poeta Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.30.110.65.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.07.12, 21:09 Czy przypadkiem nie mamy w Płocku instytucji takich jak: ARS czy wydział promocji miasta? Czy przypadkiem nie dostają tam za darmo wypłat osoby, które już dawno powinny zadziałać by patową sytuację zmienić. Ale najwyraźniej nie chce im się działać i myśleć, bo jak wynika z konkluzji artykułu powołany zostanie zespół, który społecznie wykona robotę za nic nie robiący ARS czy Wydział Promocji. Doradzałbym, by dziennikarze i do tych instytucji skierowali swoje kroki. Jeżeli ponękają pracujących tam urzędników zajmą się na poważnie swoją robotą, a przestaną szukać społeczników, którzy za nich będą myśleli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak na szybko Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.plock.mm.pl 26.07.12, 22:14 Jak Tumska ma przyciągnąć przechodniów i turystów, skoro zwykłym grajkom ulicznym, których pełno w miastach przyjaznych ludziom, uniemożliwa się grać (vide: artykuł obok, tj. z dzisiejszego wydania "GW")? To tylko jeden z wielu wielu aspektów, które ogołociły Tumską z, nazwijmy to, klimatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.12, 22:28 Tumska/bankowa to jest do przeróbki. Położyć normalny asfalt i mamy dobre połączenie z centrum na stary most. Nie trzeba jechać do Kilińskiego. teraz trzeba jechać kwiatka i skręcić w 1 maja a później cofnąć się ulicą Kościuszki do Mostowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.028.c75.petrotel.pl 26.07.12, 22:29 Zamiast na wycieczkę do Chin niech nasi kierownicy miasta przejadą się do Torunia na ulicę Szeroką, albo do Kołobrzegu na odrestaurowaną starówkę. Zobaczą, jak robi się klimat. Niech to połączą ze zdjęciami z dawnych lat, wspomnieniami ludzi, pamiętających dawną Tumską i - połączywszy wszystko razem, biorąc pod uwagę dzisiejsze realia - przestaną opowiadać bzdury. Na restaurację Tumskiej poszły już miliony, tyle, że wydane bez sensu. Oby nie poszły następne. O Płocku nie będą świadczyć hipermarkety na obrzeżach, czy galerie. Świadczyć będzie Tumska. A to świadectwo - póki co - nie daje promocji do następnej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc 26.07.12, 23:13 Szybko trafiłem na ul. Tumską i tutaj pełne zaskoczenie, to nie zwykła ulica, ale promenada cepeliowo przystrojona, tłum ludzi, wśród nich grupki osób w ludowych strojach zrozumiałem, że w Płocku dzieje się coś niecodziennego. Gdy doszedłem do końca deptaka dostrzegłem restaurację, coś tam zjadłem na obiad i popiłem piwem, które mi zasmakowało więc zapamiętałem nazwę – „Kasztelańskie”. Zaraz po wyjściu z obiadu trafiłem w miejsce, które mnie oczarowało – kawiarnia Zamkowa, zabytkowy budynek przed nim niewielka fontanna, kilka stolików pod parasolami i wnętrze stylizowane na salę rycerską. Zająłem miejsce przy stoliku na zewnątrz, zamówiłem lody, później kawę i obserwowałem przechodzących. O ubranych na ludowo już wspomniałem, natomiast drugie co rzuciło mi się w oczy, to wiele młodych kobiet w błogosławionym stanie i dużo dzieci w rozmaitym wieku. Tak to Płock, niegdyś miasto emerytów, przeobraziło się w miasto młodych. To fragment tekstu GW z cyklu Z płockiego strychu. Tumską mogą zmienić ludzie. Nie turyści i nie firmy które ściągane są przez UMP by pomóc promować Płock. Poprzednio była Eskadra dziś jest Stowarzyszenie Klon/Jawor i Fundacja Stocznia z Warszawy. Tumska mogą zmienić tylko mieszkańcy Płocka. Tylko czy na to się im pozwoli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.30.113.106.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.07.12, 06:51 Moja relacja z panelu na temat Tumskiej da się zawrzec w kilku punktach. 1. Moderator był przekonany, że w przedstawiciele lokalnych mediów są emanacją "zbiorowej mądrości" reprezentowanej przez siebie opinii publicznej; odpytkę o opis sytuacji, diagnozę i remedium zaczął fatalnie, trafił na blondynkę przefarbowaną na brunetkę. Blondynka za główny problem Tumskiej uznała to, że nie da się po niej spacerowac w szpilkach - a przecież własnie na Tumskiej są najlepsze, najrówniejsze i najgładsze w całym mieście chodniki wykonane ze szlifowanych na połysk płyt granitowych. Można sobie wygodnie pójść jedną stroną ulicy, wrócic rownie wygodnie po przeciwnej, ale blondynki tak mają, że nie moga się widać zdecydować i że muszą środkiem, gdzie akurat jest kostka granitowa. Mam nadzieję, że moderator już teraz wie że: - w mediach, w tych loklanych również, trudno o mądrośc - blondynki najlpiej o nic pytać, zbyt duże ryzyko porażenia głupotą odpowiedzi - nie ma mądrości zbiorowej (ta przynależy jednostkom, tym wybitniejszym), za to niewątpliwie istnieje zbiorowa głupota. 2. zostały zgłoszone ciekawe pomysły jako remedium na ożywienie Tumskiej: - jeszcze większe podniesienie rangi ulicy jako SALONU poprzez zainstalowanie w nim kilku warsztacików szewskich; szewcy w fartuchach mieliby bieagać po ulicy wymachując młotkami i przymuszać publiczność (najlpiej liczną) do oddawania obuwia do naprawy - przecież taki szewc musi mieć robotę i z czegoś życ, z samego malowniczego zasiadnia na zydlu nie wyżywi rodziny z licznym drobiazgiem (jak to zwykle u szewca) . - na krańcach Tumskiej, czyli w N.Rynku i w okolicach katedry i St.Rynku powinny być galerie handlowe,( np takie jak pomiędzy Piazza Duomo a Piazza Scala w Mediolanie wzniesione tam ostatnio decyzją władz miasta) by tabuny galerianek i galerników miejscowych i przyjezdnych przemierzały Tumską, Grodzką i St. Rynek w te i we wte wstępując po drodze do sklepów, butików, galerii, kafejek i knajp mieszczących się w parterach i suterenach przydrożnych ruder. -zabłysnął pomyslem v-ce prezydent Buczkowski zagłaszjąc propozycję urządzenia małpiego gaju przed rezydencją miejscowej fluorescencji oraz pałecem biskupów płockich mieszczącym obecnie Swiątynię Temidy patronkę Sprawiedliowści i Prawa . - praktykowana od lat dyskotekowa forma promocji Płocka powinna trwac najlepiej przez cały rok - okazało się, że chociaż nie płacą za nią to korzystają na niej knajpy ze St. Rynku i okolicy. Gdyby nie 3 dni Reggaelandu to większośc ich nie dożyłaby do jesieni, nie mówiąc o wiośnie i bezrobocie znów by wzrosło. 3. Bardzo długo nie mogła się przebić świadomośc, że dogorywa i ożywienia wymaga o wiele większa częśc miasta, starówka oraz dzielnice z lat 60. i 70 a nie tyklo Tumska . Pojawiły się nieśmiałe bo nieśmiałe ale jednak napomknięcia i bąkanie, że trudno jest ożywić starówke bez pieniędzy, nie mówiono niestety skąd i jak te pieniadze mają się pojawic -ale ma być społeczny zespół ekspertów, żeby jakoś temu zaradzić. 4. zamysłem organizatorów była rozmowa tylko we własnym gronie, gdzie z góry było wiadomo, jakie kto jakie ma interesy i wynikający z tego intersu ogląd problemu oraz to, że będzie zabiegał przed wszystkim o swój interes merkantylny. Moderator był bardzo bliski przeprowadzenia tej koncepcji, ale kilku namolnych facetów niemal siłą dorwało się do głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inż. dąb-wiaderny Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 07:59 Panie inżynierze J.W. wiem pan jest nieomylny. Moja żona kupując majtki w butiku na Kolegialnej mówiła, że najbardziej kompetentny sprzedawca tam jest właśnie zatrudniony. Nikt tak szybko jak on nie potrafił w stosie galotków odnaleźć właściwego numeru, ale i tam się właścicielka na nim poznała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UMP Watch Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.30.87.185.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.07.12, 08:24 Pan v-ce prezydent Buczkowski ten pomysł z małpim gajem przed rezydencją ekscelencji to pewnie podpatrzył i przywiózł z którejs z zagranicznych podróży służbowych - obstawiam że z tej do Kurytyby - z których tak skąpo dzieli się ze społeczeństwem zdobytą tam wiedzą . BTW: za ten tylko pomysł należy mu się rozgrzeszenie z grzechu zaniechania obowiązku i pychy osobiście od samej jej ekscelencji rezydującej w rezydencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.12, 08:36 Dało się rzeczywiście zauważyć realizację własnego scenariusza organizatorów, którzy prowadzili panel dla zrealizowania własnych partykularnych planów odnośnie Tmskiej i Starego Miasta. Daje jednak zauważyć się, że ekipie brakuje pomysły co naprawdę z tą częścią miasta zrobić. Z pomysłem na plac zabaw na Placu G. Narutowicza trzeba być bardzo cicho, bo tym nasi włodarze mogą narazić się sąsiadom Placu, a z nimi lepiej ostrożnie, bo mają niewyjaśnine do końca powiązanie z tym co rządzi całym światem, a nawet wszechświatem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z tumskiej Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 08:45 bardzo mi sie podobają opinie tych którzy chcieliby aby na tumskiej były eleganckie sklepy i równie elegancka klientela , jest jednak jak jest i już samo kombinowanie żeby obnizyc czynsze aby ktokolwiek w ogóle to wynajął świadczy o sytuacji . nie trzeba być mędrcem aby dojść do wniosku że gdyby płocka społeczność posiadała odpowiednią siłę nabywczą to właściciele eleganckich sklepów nie potrzebowaliby zachęt, ulg, promocji i całego tego chłamu z którego żyja urzędnicy i ich znajomi ale po prostu pchaliby się na tumską gremialnie i na chama . ponieważ jednak tak nie jest należy się zastanowić jak jest właściwie . zdechnięcie ulicy tumskiej nie jest sprawą przypadkową . zaczynając od jej słynnej "rewitalizacji " która żadną oczywiście rewitalizacją nie była lecz jedynie pretekstem do zlecenia pewnej firmie lukratywnego kontraktu . ulica tumska wskutek tej dziwnej akcji ani nie wypiekniała ani nie zyskała większej atrakcyjności ani funkcjonalności . moim skromnym zdaniem stan w jakim się dzisiaj znajduje jest reprezentatywny dla sytuacji miasta w ogóle . tumska nie jest dziwnym zjawiskiem w normalnie funkcjonującym organizmie miejskim , jakimś dziwnym podupadłym miejscem otoczonym wokół samą kwintesencją normalności rozwoju i dobrobytu . Debata o tumskiej zatem nie może być debatą o losie jakiejś ulicy ale o płocku jako takim a to miasto , taka jest moja diagnoza, się rozpada i degeneruje. Uważam że jest to proces którego sie zatrzymać nie da , proces upadku gospodarczego , społecznego , infrastrukturalnego spowodowany tym że mechanizmy które powołały to miasto do życia i utrzymywały w tym kształcie i funkcji zanikają a nie pojawiły się i jak sądzę nie pojawią nowe które mogłyby je zastąpić. płock coraz bardziej sie marginalizuje nawet na tle miast podobnej wielkości i funkcji , oddala od infrastruktury kraju . mozna zapytać co w tej sytuacji może i powinien zrobić samorząd . najpierw należy stwierdzić że samorząd powinien mieć świadomość sytuacji i tu jest najpoważniejszy problem bo tej świadomości nie ma . lata 2000- 2010 były okresem wzrostu budżetów miast . niektórzy uważają że był to okres rozwoju miast i w niektórych przypadkach rzeczywiście można odnieść takie wrażenie. w przypadku płocka jednak był to okres stracony . ten trend z pierwszej dekady xxi wieku zaczął się jednak odwracać wskutek zjawisk makroekonomicznych jak i wskutek skutków polityki prowadzonej przez samorządy w okresie prosperity . postępująca pauperyzacja społeczeństwa nie jest jeszcze być może tak widoczna w kilku wielkich aglomeracjach ale jak wiadomo jest to jedynie egzemplifikacja teorii najsłabszego ogniwa . symptomy upadku pojawiają się właśnie w takich peryferyjnych organizmach miejskich jak płock którego wielkość, kształt i funkcja tkwią w mechanizmach gospodarczych i politycznych sprzed 50 lat ! tych mechanizmów już nie ma , miasto jakoś się toczy siłą bezwładności ale jak widać powoli staje . wracając do tzw najsłabszego ogniwa to odniesieniu do tkanki miejskiej tumska jest takim słabym ogniwem . to co się z nią dzieje nie jest w mojej opinii jakąś aberracją ale po prostu powrotem do sytuacji sprzed 1960 roku . sądzę że samorząd w tej kwestii nie może nic zrobić . organizowanie debat świadczy zapewne o tym że jest jakaś świadomość stanu rzeczy, jest jakieś przeczucie które wymaga potwierdzenia czy weryfikacji - trzeba posłuchać w tym celu co myślą inni . pojawi się zapewne wiele światłych pomysłów, rozwiązań , akcji etc. to wszystko jednak nie przyniesie żadnych trwałych efektów . myślę że czas dla ekipy rządzącej aby opracować plan B - polegający na tym aby złagodzić skutki tych negatywnych zjawisk dla społeczności lokalnej . to jedyne co można zrobić , po prostu nie godzi się chorego oszukiwać . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.204.82.19.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.07.12, 09:22 tekst powyższy powinien zostać odczytany na samym początku jako wprowadzenie i własciwe ustawienie dyskusji - niestesty uniemożliwiono to przydzielając głos w zaplanowny sposób, blondynka dostała jako pierwsza. Posługiwano się za to z dużym upodobaniem słowem "RETROINSPEKCJA". Próbowano dokonać "retroinspekcji" cokolwiek to oznacza - te cóś było jednak powierzchowne i mało analityczne, nie dotykało zupełnie istoty problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nazywajmy rzeczy Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.204.82.19.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.07.12, 08:57 po imieniu : debilność pomysłu na małpi gaj na kameralnym klasyczystycznym placu, przed sądami - pomijam już rezydencję fluorescencji - jest tak niebywała, że mogła sie zrodzić tylko w głowie turysty po "wzorcach" europejskiej cywilizacji w rodzaju Burkiona Faso ( tamtejsza stolica jest jednym z 9 swiatowych centrów ONZ, obok Płocka i Kurytyby). Facet strzelający publicznie takimi pomysłami nie zdaje sobie sprawy z ogromu swej niekompetencji jesli chodzi o urządzanie miasta oraz zwykłej głupoty - najlepeij byłoby dla niego korzystac z kazdej okazji i nie odzywać się bez potrzeby, zwłaszcza głupio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 09:11 to jest kompromitacja , ten pan chyba rzeczywiscie powinien robic to na czym sie zna . nie rozumiem tez jaki tytuł do wypowiadania się na temat tumskiej czy w ogóle rewitalizacji posiada pani iwona w. ktora zaslynela jako promotorka tej pseudo rewitalizacji a potem pokazala co potrafi w arsie . jej wiedza i kompetencje upowazniaja ja tylko do jednego- aby siedziec cicho . pomijam juz cyrkowe pomysly w rodzaju organizowania tzw debat . od wladzy oczekujemy kompetencji , myslenia koncepcyjnego , planowania i sprawnej realizacji . a wszystko to powinno sie zaczac od trafnej diagnozy . bez tego leczenie sie nie uda . czy pan moderator slyszal o tym zeby lekarz do którego idzie po poradę urządzał debatę z udzialem innych pacjentów i personelu przychodni na temat jako ma go leczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plocczanin Re: pytanie do jw.jw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 09:21 fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3088454,2,13,PLOCK--Koncepcja-zbudowania-obwodnicy-Starego-Miasta-i.html Bardzo mi sie to podoba. Jedno pytanko dokąd będzie prowadziła to czterojezdniowa droga u podnóża Skarpy? Czy to jakiś większy fragment układu drogowego? Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: pytanie do jw.jw 27.07.12, 16:16 Powinieneś umieć policzyć, że to nie czterojezdniowa droga /po jakiej kiedyś jeździłem w Holandii/, ale dwujezdniowa aleja. Jeżeli nie zauważyłeś dokąd by prowadziła ta droga, to tu ci dokładnie pokażę, ale otwieraj po kolei: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3088454,2,13,PLOCK--Koncepcja-zbudowania-obwodnicy-Starego-Miasta-i.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3088451,2,14,PLOCK--Koncepcja-uksztaltowania-miasta-i-zintegrowania-jego.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3159030,2,2,Koncepcja-obwodnic-dla-Plocka-i-droga-Via-Europe.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3143645,2,3,Integracja-Kraju-i-Unii-Europejskiej-przez-droge-Via.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3143636,2,4,Via-Europe.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3137866,2,8,TEN--T-i-kiernki-integracji.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plocczanin Re: pytanie do jw.jw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 16:27 Tośty bratku jeszcze wiekszy cymbał niż myslałem Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: pytanie do jw.jw 27.07.12, 16:33 Wiedziałem, że to nie na twój intelekt, żeby policzyć do czterech i to zrozumieć co proponuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z miasta Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.plock.mm.pl 29.07.12, 17:40 Ich to zupełnie nie interesuje. Ma być po dziadowsku jak dawnej i tyle. To było małe śmierdzące miasto, które by umarło gdyby nie Kombinat i przyjezdni. Miejscowi to specyficzny ludek - nieufny, skarlały itd. ( vide ab. Nowowiejski "Historia Płocka") Tumską może uratować tylko jedno, a mianowicie, wyprowadzenie tych przeklętych banków i głupich , bez sensu prowadzonych sklepów, a w ich miejsce niech powstaną restauracje, hotele, kawiarenki i dyskoteki. Inaczej tam oprócz starzejących się ludzi rządzić będą szczury wtedy ta ulica się zapadnie w nicość. Niech dojdzie komu trzeba do świadomości , że obecne metody aktywacji Starego Miasta to nędzna, prostacka utopia. Żeby ta obrzydliwa siklawa lała się jeszcze grubszym (!) strumieniem i moczyła ulice nigdy to nie uatrakcyjni Tumskiej. Popieram i zalecam wyjazd do Kołobrzegu gdzie pieczołowicie wykorzystano każdy kamień czy płytę leżącą tam od średniowiecza - nikt ich nie skradł. Gdzie zachowano charakter, smak i atmosferę hanzeatyckiego portowego miasta. Tam się można wiele dobrego nauczyć. Płock błąka się w poszukiwaniu swojej wizji od lat. Ta amatorszczyzna bezkarnie kosztowała skarbiec ratusza ogromne pieniądze. Obecnie widzi się konwulsyjne reperowanie tego co dawno powinno być naprawione. Obłędne polityczne koncepcje obwodnicy pozostają w nierealnym świecie co nadal pozostawia miasto z dala od głównych szlaków komunikacyjnych. Mimo oczywistych, racjonalnych potrzeb dłużą się w nieskończoność jałowe dyskusje czy trasa ma przechodzić przez taka czy inna wieś, a przecież chodzi o nasze miasto. Nasze, jeżeli nie macie tej świadomości: NASZE! A do Torunia? ... Po co to i tak nic nie da bo Toruń jest za daleko od Płocka. Tam jest zupełnie inny świat mimo, że łączy te miasta ta sama rzeka. To jest głos zawiedzionego wyborcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutejszy Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.12, 10:09 Pogadali, a może chodziło o taką zmyłkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i to Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.094.c91.petrotel.pl 27.07.12, 11:31 wniosek jest taki :pacjent ma raka a będzie leczony na katar , do tego społeczna komisja zafunduje mu od czasu do czasu jakieś jasełka . pieknie k...a pieknie! tumska miala swoje parę minut w czasach prez drętwego który sprzedawał lokale i masowo powstawały sklepiki prywatne typu szuwaks mydło i powidło plus elektronika. jak w petrochemii była wypłata premii sklepikarze mieli żniwa . a potem było jak każdy wie . gwozdziem do trumny była przesławna rewitalizacja i równie słynna polityka mm&co który zapierał się ponoć rękami i nogami aby nie wpuscic handlu wielkopowierzchniowego i przegonił z Płocka Tesco a tymczasem tylnym wejściem powchodziły średniepowierzchniowe lidle i inne oraz galerie . to nie jest problem tumskiej , w zasadzie całe miasto jest obszarem klęski infrastrukturalnej , gospodarczej , społecznej , planistycznej , komunikacyjnej . miasto zanika i zamiera we wszystkich obszarach swojego funkcjonowania . zwykle w srodmiejskie deptaki wchodzi handel z nieco wyzszej półki niż w galeriach musi jednak byc sila nabywcza bo bez tego klops . to zjawisko sie nie pojawilo i sie nie pojawi i zadne akcje, narady , stymulacje, projekty , debaty i spoleczne komisje tego nie zmienią . samorząd nie jest w stanie substytuować normalnej gry rynkowej ( chociaz stara sie z uporem od dawna) . plock stal zawsze na jednej jedynej nodze gospodarczej i nigdy nie udało się stworzyc drugie. gospodarka plocka w okresie i po tzw transformacji ulegla w tym obszarze pozapetrochemicznym dalszemu osłabieniu : zniknal cotex, mlleczarnia, zaklady miesne i bardzo wiele innych mniejszych lub większych firm w tym prywatnych powstalych na fali optymizmu pierwszego okresu przeslawnej transformacji . dzisiejszy orlen nie moze juz pelnic tak daleko idacej polityki zaangazowania w rozwoj miasta jak kiedys i nie bedzie jej pelnil . podlegając dalszej restrukturyzacji ograniczy wrecz te role do minimum . nie mozna wykluczyc zmian wlascicielskich które mogą w ogóle odciąć tę firme od miasta . to jest realne calkiem i nie tak odległe jak się może wydawać. lokalny biznes nie bedzie w warunkach kryzysu i rozbuchanego fiskalizmu w stanie utrzymac nawet dotychczasowej ilosci miejsc pracy a poglębiająca się pauperyzacja odetnie ostatni impuls rozwojowy czyli handel. juz dzisiaj widac ze plock staje sie miastem ruder wylaczonych z uzytkowania , pustych w tym niedokonczonych biurowców . spadają ceny nieruchomości maleje więc wartość majątku tak mieszkańców jak i i gminy . nominalny wzrost przychodów budżetu nie jest w stanie tego przyćmić tym bardziej o ile sie zważy poziom zadłużenia , koszt jego obsługi jak i perspektywy przychodowe . słynna wieloletnia prognoza finansowa miasta z zachwytem przyjęta przez radnych nie uwzględnia nic z tych zagrożeń dość oczywistych przecież. płock zaczął tak na poważnie brać wodę za kadencji mm&co , straconych 8 latach dla miasta , czasie beztroski i zabaw , forsowania chorych pomysłów i zadłuzania miasta przy całkowitej obojetności dla impulsów rozwojowych czy budowy infrastruktury . nie widać też do dzisiaj jakiegokolwiek resetu , nowej polityki , zmiany priorytetów . jedne jasełka zostały zastąpione innymi tyle ze jakby kasy mniej więc czasem wypada komicznie ( mozna sie spodziewac zatem ze zgodnie z ta polityką będzie sie np organizowac wyscigi oszczędne na 1/16 albo 1/32 mili a nie tego ze się zacznie oszczedzac ) . co do starych czasów - wrócą, już wracają tumska jak i cały płock musi się zacząć planowo zwijać do rozmiarów sprzed 1960 roku . być może jest to jedyna szansa przetrwania . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kryzysowiec Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.12, 12:03 Cenne i celne spostrzeżenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i po debacie ! Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.094.c91.petrotel.pl 27.07.12, 13:15 wszelkie dzialania sanacyjne , zaradcze, naprawcze , lecznicze, remontowe etc etc muszą sie zacząć od jednej jedynej poważnej rzeczy od której wszystko zależy czyli od trafnej DIAGNOZY stanu rzeczy i przyczyn . jeżeli ta jest błędna to żadne działania nic nie pomogą a moga zaszkodzić . co jest potrzebne do postawienia trafnej diagnozy : wiedza, brak uprzedzeń oraz odwaga do jej wyartykułowania . czy diagnozy można poszukiwać poprzez debaty - zdecydowanie nie , debata bowiem nie prowadzi nas do prawdy ale jedynie do tego co za prawde uwazają uczestnicy debaty czego mozna się dowiedziec organizujac debatę- co mysla inni , czy maja swiadomosc stanu rzeczy czy są skłonni zaakceptować to albo tamto do czego sie taka wiedza moze przydać- do oceny czy takie albo inne dzialania zostaną przyjęte , "kupione" bez względu na ich skuteczność czy nie i podjecie decyzji o zaproponowaniu takiej albo innej "polityki" czy to ma jakikolwiek związek ze skutecznością czy trafnością podejmowanych działań - nie ma i nie może mieć ponieważ tego się nie bierze w ogóle pod uwagę - liczy się tylko społeczny odbiór i to jest jedyny przedmiot troski czy takie podejscie umozliwia postawienie trafnej diagnozy - nie , ono je wręcz uniemożliwia prowadzi bowiem do forsowania rozwiązań które będą dobrze odbierane bez względu na ich sensownosc czy skutecznosc jak okreslic takie podejscie - jako dominacje polityki nad merytoryka czy sprawy z zakresu ekonomii , rozwoju , rewitalizacji da się rozwiązywać metodami politycznymi - nie da się , podobnie jak leczenia ludzi - potrzebna jest wiedza medyczna a nie polityka zeby sie pacjent nie awanturował - w takim przypadku trzeba mu dac srodki uspokajające i po terapii ! czy debata zatem jest krokiem w jakims kierunku , jakims realnym działaniem - nie , debata jest z def. substytucją realnego działania kiedy debata miałaby większy sens - gdyby uczestnikom interesariuszom przedstawiono jakiś konkretny projekt albo pomysł celem jego omówienia i wysondowania opinii czy taki projekt , pomysł istnieje - nie , nie istnieje trzeba go dopiero stworzyć i potem ew. poddać pod dyskusję, najpierw projekt potem dyskusja a nie dyskusja na temat co by tu zrobic , bo to jest błędne koło co jest niezbedne aby taki projekt stworzyć- to co do postawienia trafnej diagnozy . czy uczestnicy debaty ad hoc mogą sie przeksztalic od razu w zespół projektowy czy doradczy - nie, nie mogą - czynnikiem decydującym o przynaleznosci do takiego zespołu są kwalifikacje a nie posiadanie interesu by byc w takim zespole . Pewne rodzaje interesów są wręcz dyskwalifikujące bez wzgl. na kompetencje realne czy rzekome . czy powolanie zespolu ekspertów jest uniwerslanym sposobem na rozwiazanie dowolnego problemu - zwykle nie jest i o ile powolanie zespołu "do spraw" nie jest zwykłym sunstytutem rozwiązania problemu czy rozciągnięcia tego procesu w czasie to przecież zespół musi otrzymać jasno zdefiniowane zadanie do wykonania a nie może go przeciez otrzymać skoro nie ma diagnozy . czy zespół może sobie sam postawić zadanie - nie bardzo bo równie dobrze moze się sam rozliczac z wyniku .zespół zresztą postawi sobie tylko takie zadanie które moze latwo wykonac . to skąd do cholery wziąć ten impuls , zadanie i diagnozę - i tu jest drodzy państwo pies pogrzebany - taki impuls wraz ze wstępną diagnozą i sformułowanie zadania powinno wyjść od Prezydenta . powtórzmy - impuls czyli sformulowanie problemu , ogólne określenie zadania do wykonania oraz sugestia co diagnozy - przyczyn zjawiska . A więc nie samo zaproszenie do "debaty " ale coś więcej . Ta diagnoza nie musi być trafna ma ona doprowadzić do zainicjowania działań , dania impulsu , wyartykułowania przywództwa , troski i kompetencji właściwych temu stanowisku . czy mozemy oczekiwać że taka sytuacja nastapi - wnosząc z tego co było dotąd raczej nie bo skoro się unikało raportu otwarcia to teraz ludzie moga słusznie spytać : skoro było tak dobrze to dlaczego jest tak zle ? No chyba ze pan prezydent strzeli pięscia w stół ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiedy Re: Dyskusje kolejne-tematy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 15:06 a kiedy debaty o : sienkiewicza kościuszki kazimierza wielkiego bielskiej zduńskiej synagogalnej grodzkiej nowym rynku królewieckiej starym rynku piekarskiej kwiatka kolegialnej rybaki i wielu innych zaniedbanych i rozpadających się okolicach ? tam jest wszystko super ? Płock - wrażeń mocz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tumszczak Re: Dyskusje kolejne-tematy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 15:53 Najzabawniejsze jest to, że debatę wywołuje Prezydent i pani Wierzbicka. Pierwsze z nich chyba startująć na przeydenta wiedziało co z tym fantem począć. Jeżeli nie to po co startowało. Druga też kandydat na prezydenta i rok z okładem prezes ARS spółki miejskiej odpowiedzialnej za to właśnie. Nie mieli i nie maja pomysłu to po co sie pchali. Prawie dwa lata zmarnowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzj Re: Dyskusje kolejne-tematy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 16:42 Też byłem na debacie i słuchałem, ale moim zdaniem uwago dot. P. Wierzbickiej są nietrafione. Jej misja w ARS( jak to okreslił P. Prezydent) się zakończyła bo nie pozwolono jej nic zrobić chociażby rękami zastępcy i Rady Nadzorczej. Można Jej zarzucić że była naiwna przyjmując tą synekurkę i spodziewając się że cokolwiek da się Jej zrealizować ze Swoich zamierzeń. Myślę że ARS powołany do rewitalizacji pozbawiony IW teraz dopiero będzie robił rewitalizację i Tumska ożyje momentalnie pod kierunkiem pana chludzińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakty ! Re: Deklaracje w projekcie a zycie sobie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 18:11 Takie oto były szumne cele : Tytuł projektu: „Przebudowa i modernizacja ul. Tumskiej wraz z infrastrukturą w Płocku – etap II i III” Projekt otrzymał dofinansowanie w wysokości 2.917.361,67 PLN ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego, na podstawie umowy Nr Z/2.14/III/3.3.1/1552/05/U/99/06 podpisanej w dniu 31.10.2006 roku. Całkowita wartość projektu – 22.169.261,18 PLN Okres realizacji projektu: 28.02.2006 - 15.03.2007 Cel projektu: Głównym celem projektu jest aktywizacja rozwoju społeczno – gospodarczego w rejonie rewitalizacji ulicy Tumskiej poprzez zachęcanie do rozwijania nowych form aktywności gospodarczej generujących miejsca pracy oraz oferowanie infrastruktury do prowadzenia działalności dostosowanej do potrzeb nowych przedsiębiorstw, przy równoczesnej trosce o ochronę środowiska naturalnego warunkującego zrównoważony rozwój społeczno-gospodarczy. Zasadniczym celem działania jest ożywienie gospodarcze i społeczne, a także zwiększenie potencjału turystycznego i kulturalnego, w tym nadanie obiektom i terenom zdegradowanym nowych funkcji społeczno – gospodarczych. Realizacja projektu obejmuje przebudowę ulicy w zakresie wykonania nowej nawierzchni oraz przebudowy całej infrastruktury technicznej dla prawidłowego funkcjonowania ulicy. zwróćmy proszę uwagę na ostatni akapit opisujący cele projektu ! cel 1 aktywizacja rozwoju społeczno – gospodarczego w rejonie rewitalizacji ulicy Tumskiej poprzez zachęcanie do rozwijania nowych form aktywności gospodarczej generujących miejsca pracy - cel 2oferowanie infrastruktury do prowadzenia działalności dostosowanej do potrzeb nowych przedsiębiorstw, przy równoczesnej trosce o ochronę środowiska naturalnego warunkującego zrównoważony rozwój społeczno-gospodarczy. cel 3ożywienie gospodarcze i społeczne cel 4nadanie obiektom i terenom zdegradowanym nowych funkcji społeczno – gospodarczych. cel 5 zwiększenie potencjału turystycznego i kulturalnego i ostatnie bardzo ważne zdanie czyli opis w jaki sposób chcemy te cele osiągnąć: "Realizacja projektu obejmuje przebudowę ulicy w zakresie wykonania nowej nawierzchni oraz przebudowy całej infrastruktury technicznej dla prawidłowego funkcjonowania ulicy." jak łatwo zauważyć nie zrealizowano żadnego z założonych celów natomiast zrealizowano "wykonanie nowej nawierzchni oraz przebudowę całej infrastruktury technicznej " czyli zrealizowano coś co miało byc jedynie srodkiem do celu . nalezy domniemywac że to co w opisie projektu przedstawiano jako środek jedynie było właściwym celem a cały ten chrzan opisany niezbyt gramotnie w pkt 1-5 stanowić miało jedynie zasłonę dymną . nie mam pojęcia jak realizacja tego projektu przeszła przez sito kontroli instytucji wdrażającej dotację i audyt bo jak widać z powyższego żaden ze wskazników realizacji celu projektu nie został zrealizowany . osoby które w tym projekcie uczestniczyly zarówno na etapie planowania jak i realizacji oraz odbioru wylewają dzisiaj krokodyle łzy i wyskakują publicznie z nowymi genialnymi pomysłami nie pamiętając że przesławna rewitalizacja była jedynie co jak sądze jasno widać celową i zaplanowaną jej namiastką i imitacją. społeczność lokalna została oszukana , celem nie był żaden "salon miasta" celem była wymiana nawierzchni i infrastruktury czyli w sumie dobre zlecenie dla ulubionego wykonawcy . Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc 27.07.12, 17:31 Diagnozę dla stanu miasta bardzo dobrze postawiłeś. To nie tylko stan Tumskiej, ale stan miasto wymaga nowych impulsów i zupełnie innych strategii działania. fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3126832,2,10,Artykul-Wielka-szansa-Plocka--pismo-Nasz-Plock.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3152463,2,2,Artykul-Bezpieczny-Plock-bezpieczna-Polska.html Trzeba przyjąć rozwiązania, które zapewnią prawidłowe funkcjonowanie miasta i jego dalszy rozwój: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3159030,2,2,Koncepcja-obwodnic-dla-Plocka-i-droga-Via-Europe.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3159030,2,2,Koncepcja-obwodnic-dla-Plocka-i-droga-Via-Europe.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plocczanin Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 18:56 jw.jw napisał: > Wiedziałem, że to nie na twój intelekt, żeby policzyć do czterech i to zrozumie > ć co proponuję. Raz, dwa, trzy, cztery, a nawet pięć i sześć. I nie wtym problem kto do ilu umie liczyc. Problem w tym, że aż nadto zrozumiałem ideę tych projektów. Gdyby nie, uznałbym to za arcy rozwiazanie arcygeniusza. A to tylko nagły atak szalonego spawacza. Nie mylić z super kapelą o podbnej nazwie , której utwór w znacznym stopniu adekwatny dedykuję: www.youtube.com/watch?v=zNoMVaQ2X7I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.220.c88.petrotel.pl 27.07.12, 19:24 Pokazałeś, że umiesz wyliczać, a nie liczyć. To poważna różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 19:36 Widać, że twoja edukacja skończyła się gdzieś tak max. na poziomie przyśpieszonego kursu przyuczenia do zawodu np. podkuwacza koni. Polecam przyspieszony kurs etymologii. Nie ośmieszaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neopluz Re: skumasz sy(l)fek ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 19:57 Sens i znaczenie słów, których Sy(l)fku chyba nie rozumiesz, chociaz i tu pozujesz na eksperta: > WYLICZAĆ -wymieniać coś w określonej kolejności lub jako poszczególne elementy elementy zbioru > LICZYĆ /tu trochę trudniej ze względu na wieloznaczność. Nie musisz przy tym rozumieć sensu zwrotny, przechodni, nieprzechodni/ CZASOWNIK PRZECHODNI: - określać liczbę elementów składających się na dany zbiór - włączyć do zbioru - zawierać w sobie określoną ilość elementów -wykonywać działania matematyczne, przetwarzać dane numeryczne CZASOWNIK NIEPRZECHODNI: - wymawiać liczby - spodziewać się - pokładać swoje zaufanie CZASOWNIK ZWROTNY - brać pod uwagę, respektować - mieć duże znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakty ! Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 20:08 jak widać niejednemu neoplusowi neoplus ! panie janie drogi ! jakby to powiedziec zeby nikogo nie urazić , ja wiem że mam rację w kwestii oceny jakości projektu "rewitalizacja ulicy tumskiej " i roli paru osób które tu ciągle wyskakują z haslami " salonu miasta" i nie zauwazyly ze zmienila sie ekipa i czasy , to troche tak jakby ktoś wyskakiwał z hasłem trzy razy tak w 1970 roku (o ile pan wie co mam na mysli ) nie warto tu komentować. mają w tym swój biznes . chec pani iwony w. do blysniecia słynnym profesjonalizmem i kwalifikacjami projektantki hotelu ze wspólnym kiblem na pietrze czy jej poduszkowego pana jarka rozumiem doskonale ale nie rozumiem władz miasta które robiąc ten show wystawiają sobie laurkę nie do pozazdroszczenia . wiem również że jest osoba ( a nawet kilka ) które sprzedały ten projekt ukrywając brak realizacji celów . być może uważają się dzisiaj za bohaterów którzy ustrzegli miasto przed zasłużonym zwrotem kasy ale to te osoby zafundowały słynne i tak tu mocno poruszane "zdechnięcie ulicy tumskiej" . dziwi ze dzisja wystepują znowu w roli pomyslodawców , uzdrowicieli i specjalistów. po prostu 1 m2 ulicy tumskiej kosztował jakies 8200 pln a co to przyniosło każdy widzi , kilka firm wymieniło sobie infrastrukture podziemną, resztę przyozdobiono jak widać i po kasie ! wina za ten babol spada na ekipę mm&co bez wątpienia a fakt że pan prezydent boi się nazwać rzeczy po imieniu swiadczy wiadomo o czym i tyle . w tym stanie rzeczy prawdziwa , rzetelna i uczciwa diagnoza stanu rzeczy nie jest możliwa i wszelkie pomysły na "uzdowienie sytuacji " są bez sensu drogi panie . wmawia się nam że pacjent ma chory jeden palec i ten palec nazywa się tumska .zwoluje sie gremium przypadkowe na temat co robić i jedni mówią chłodzić ten palec inni mówią zawijać w gałganek a jeszcze inni żeby moczyć w gorącej wodzie. tymczasem chory czyli miasto plock ma raka i moczenie palca w ziołach prowansalskich czy innym gó...e pod tytułem " marzenia starej, durnej baby o wielkim świecie" nic mu nie pomoże . uwazam że te samozwancze gremia nalezy rozpędzić w krzaki czyli tam gdzie ich miejsce i zabrać się za poważną robote czego sobie i państwu życzę . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.239.c66.petrotel.pl 28.07.12, 07:55 "Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wrócą". To stwierdzenie jest bardzo odkrywcze, więc nadaje się na tytuł ;-)) Dobrze, że nie wrócą. Niech przyjdą nowe czasy, lepsze czasy. Ale ta dyskusja prowadzona przez społeczników, jak i uczestniczących w dyskusji przedstawicieli UM pokazała że cel zorganizowanej dysputy był jeden: nie wiemy co mamy robić, więc będziemy dyskutować. Już prawie dwa lata minęły, a więc osiągamy półmetek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgliste przeczucia Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.12, 09:19 dyskusja zaslugujaca na te nazwę powinna się odbywać na jakiś zadany temat , nalezalo postawic jakąś tezę aby ew. o tej tezie dyskutować . Dyskusja "o" tumskiej czy dyskusja "o " pogodzie w zasadzie dyskusją nie jest lecz takimi sobie pogaduchami bardzo luznymi . Np uwazamy ze pogoda jest zła. Sądzimy ze mozna ten stan rzeczy poprawić . zapraszamy na dyskusję. Oczywiscie więc jak napisał poprzednik organizowanie dyskusji swiadczyc moze iz nie wiemy tego czy owego ale w dodatku organizowanie jej w takiej formie swiadczy dodatkowo o tym ze zadnej tezy nie potrafimy postawić. Reasumując swiadczy to o tym ze wladza nie posiada wiedzy o stanie miasta a jedynie jakies mgliste przeczucie że coś jest nie tak . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pare tez Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.12, 09:48 postawię pewna tezę : 1.to co nas niepokoi w sprawie tumskiej nie jest odosobnionym zjawiskiem ale dotyczy całego miasta a na starówce jest najbardziej widoczne . 2 Jest to element szerszego zjawiska mającego w części charakter krajowy a w części bardziej ogólny 3. podstawowym obszarem problemowym są zjawiska ekonomiczne 4. najważniejszym z tych zjawisk jest pauperyzacja społeczeństwa 5. wpływ lokalnej społeczności i samorządu na ten stan jest niewielki i nie jest decydujący 6.te negatywne zjawiska w najblizszych latach ulegną nasileniu i pogłębieniu osiągając stan wobec którego to co jest dzisiaj jest dopiero początkiem prawdziwych problemów 7. płock jest w szczególnym , bardzo złym położeniu jeśli chodzi o ekspozycję na te negatywne zjawiska i kompletnie nieprzygotowany do radzenia sobie z przyszłymi problemami. 8. to że jest w takim połozeniu to wynik zaniedbań lokalnych i zmian krajowych i nie tylko wieloletnich chodzi o okres 1980 -do dzisiaj w zasadzie ale można wyodrębnić pewne fazy 9. wsród tych zaniedbań lokalnych najbardziej stracone były dwie kadencje mm&co 10. społecznośc lokalna i samorząd dzisiaj mogą w tym obszarze wykonywać jedynie pewne działania że tak powiem paliatywne , łagodząc skutki dla społeczności jak i organizmu miasta . i to moim zdaniem wyznacza obszar sensownej i poważnej dyskusji . zapraszam . Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc 28.07.12, 10:14 Nasz samorząd nie zdaje sobie sprawy z tego co u nas pobudowano i jakie skutki to może spowodować w przypadku zdarzeń, które trudno sobie wyobrazić po utracie kontroli nad tym co tu zgromadzono /taka sytuacja może zdarzyć się/. Czekamy, aż /Warszawa/ urzędy centralne zauważą płockie uwarunkowania i stworzą tu to co nas zadowoli. Szczyt marzeń to przybliżenie S10 i kolej Płock - Modlin. A tu potrzeba głębokiej analizy uwarunkowań funkcjonowania miasta i określenia niezbędnej infrastruktury odpowiedniej do uwarunkowań wraz z zewnętrznymi powiązaniami oraz ustalenia planu zagospodarowania dla obszaru całej aglomeracji. I trzeba działać wg planu do określonego celu, a budżet centralny musi tu też łożyć środki, a nie tylko tu je generując na zlokalizowanej tu produkcji. fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3152463,2,2,Artykul-Bezpieczny-Plock-bezpieczna-Polska.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3159030,2,2,Koncepcja-obwodnic-dla-Plocka-i-droga-Via-Europe.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3143645,2,4,Integracja-Kraju-i-Unii-Europejskiej-przez-droge-Via.html Wówczas Tumska ożyje, bo będzie w rozwijającym się, stającym się coraz bardziej atrakcyjnym mieście. Aktualnie miasto zamiera, tak jak cały organizm ogarnięty zakrzepicą, a obumieranie zaczęło się od Starego Miasta z Tumską na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakt Re: Dyskusja o Tumskiej: stare czasy już nie wróc IP: *.30.125.167.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.07.12, 09:52 faktem jest że: 1. w tym wątku na forum padaja głosy na temat reizitalizcji miasta o wiele bardziej merytoryczne w niz podczas panelu poświęconemu "RETROINPEKCJI Tumskiej" 2. po raz pierwszy na tym forum w zasadzie nie pojawiły się głosy natchnionych przedstawicieli(poza jednym przypadkiem) "przypadkowego społeczeństwa" z genialnymi pomyslamii remedium co i jak w Płocku zrobic, aby był u nas wielki świat i szczęsliwość powszechna. 3. gazetowe relacje z dyskusji jakby potwierdzały, że do niektórych zaczyna docierać, że diagnozowanie choroby i poszukiwanie skutecznej terapii na drodze sondaży i odpytki "przypadkowego społeczeństwa" PROWADZI DO NIKĄD. 4. nie istnieje coś takiego jak mądrośc zbiorowa, na pewno zjawisko owczego pędu i zbiorowej głupoty, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do faktu Re: Ręce opadają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.12, 11:08 pani wierzbicka sadzi naiwnie i błędnie że wyprowadzka handlu z tumskiej jest spowodowana przez konkurencje galerii . równie błędne są są proponowane sposoby zaradzenia tej sytuacji poprzez stworzenie ( przez kogo ?) oferty alternatywnej jakiegoś quasi montmartre'u czy innej fanaberii. wyprowadzka handl z tumskiej jest spowodowana brakiem obrotów który ma swoje zrodło w spadku siły nabywczej ludnosci . sklepy postanowily zatem przeniesc się tam gdzie s p o d z i e w a j ą się jakichś obrotów a nie jak sie sądzi przeniesc do miejsc agdzie te obroty sa zagwarantowane . Nie są , w galeriach ruch jest niewielki, jest rotacja , jest wiele wolnych miejsc. Najemca ryzykuje wyzszy czynsz i jest tylko kwestią jak duże ma zasoby żeby przetrwać , jeden odchodzi przychodzi inny . Na tumskiej zreszta wiele dzialanosci zlikwidowano , nigdzie sie nie przeniosły. gdyby nie spadek siły nabywczej na tumskiej pozostaliby handlowcy ale tez pojawiliby sie nowi tradycyjnie operujący poza galeriami . tumska mogłaby więc przejść transformację typową dla wielu miast w niemczech czy francji zamienijąc się w handlowy i usługowy prime space podnosząc wartość i jakość ulic i terenów przyległych. to ze tak się nie stało jest wynikiem zubozenia społeczeństwa bowiem to rynek i konsumpcja żywią tę branże a nie jacyś nawiedzeni urzędnicy . to natomiast jaki rodzaj tego handlu i usług się pojawi decydują preferencje klientow , tradycje , trendy rynkowe etc a nie nawiedzeni urzędnicy . nie można sobie zaplanować i zaprojektować dzielnicy artystów czy czegoś w tym stylu bo do tego musi być klientela pragnąca i mogąca sobie pozwolić na taka ofertę a w końcu też i oferta czyli artyści i cała ta otoczka. w ogóle rozważanie podobnych fanaberii ponad czy wbrew faktom polegającym na nie dającej się opanować dezintegracji przestrzeni publicznej płock a starówki w szczególności jest kompletnie niepoważne i trudno je postrzegać inaczej jak promocję własnej osoby . pierwszym warunkiem rewitalizacji jest rewitalizacja portfeli mieszkańców a to jest poza zasiegiem działań samorządu . ludzie który cokolwiek realnego o rewitalizacji wiedzą zdają sobie sprawę iż ona sie udaje jedynie w odpowiednim otoczeniu gospodarczym przy sprzyjających trendach ekonomicznych . nie udaje sie natomiast kiedy jest oderwana od realiów, prowadzona na pokaz ( vide niezrealizowane cele projektu wymienione wyżej ) wbrew destrukcyjnym trendom ekonomii . do tego wszystkiego nawet w sprzyjających warunkach ( posiadaniu siły nabywczej) przecież o tym czy konsumpcja pójdzie w tym czy innym kierunku decyduje tradycja , zwyczaje etc. w takiej hiszpanii na przykład istniała tradycja jedzenia i spedzania czasu poza domem , dawalo to utrzymanie setkom restauracji, barów, knajpek , klubów nawet w małych miastach bo nikt nie jadł w domu . całe rodziny do poznych godzin spędząły czas w takich miejscach . kryzys spowodował że te dzielnice opustoszały kompletnie , jako tako radzą sobie w miescach tłumnie nawiedzanych przez turystów i to tylko przez część roku . w płocku takiej tradycji nie było i nie nalezy się spodziewać żeby powstała akurat dzisiaj . wezmy jeszcze do tego strukturę społeczną miasta i zmiany w tej strukturze - odpływ ludzi młodych , wykształconych , powiększająca się strefę ubóstwa i patologii , brak stabilizującej klasy średniej , pogarszająca się sytuację w biznesie . "Spotkanie zakończyło się wnioskiem, by powołać specjalny zespół, który zajmie się poważnie i odpowiedzialnie sprawą rewitalizacji Starego Miasta w sferze głównie społecznej." - coś tak głupiego wprost trudno sobie wyobrazić - przypadkowi ludzie bez kwalifikacji , często z mocno nadszarpnietą wiarygodnością plus interesariusze stworzą zespół- mogą sobie kółko dyskusyjne założyć w jakiejs knajpie to przynajmniej wlasciciel cos zarobi ! "poważnie i odpowiedzialnie " - śmiechu warte dodajmy jeszcz parę przymiotników " profesjonalnie i skutecznie , z uwzględnieniem zasad zrównoważónego rozwoju i praw człowieka, poszanowaniem dla środowiska naturalnego etc itp" - nie moga się zająć ex def poważnie bo to nie jest poważne gremium , nie mogą się zająć odpowiedzialnie bo przed nikim za efekt nie odpowiadają . i na koniec najlepsze : "w sferze społecznej " - czyli od ogona , nie zajmą sie przyczynami ale skutkami . I co zrobią w tej "sferze społecznej " - zajęcia świetlicowe dla dzieci z patologicznych rodzin ? kursy savoir vivre dla meneli żeby potrafili żebrać w językach europejskich? ręce opadają - juz pomysł obstawienia starówki grajkami ulicznymi jest lepszy bo przecież jak titanic tonął etc. przyjemniej się staczać wraz z miastem przy dzwiękach granego po raz 150 marszu alla turca ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsądek Re: dlaczego władze Płocka lekceważą mądrego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 10:04 jw.jw napisał: > A tu potrzeba głębokiej analizy uwarunkowań funkcjonowania miasta i określenia > niezbędnej infrastruktury odpowiedniej do uwarunkowań wraz z zewnętrznymi powią > zaniami oraz ustalenia planu zagospodarowania dla obszaru całej aglomeracji. Absolutnie zgadzam się z inż Wyrębkowskim. Pierwszy krok to zbudowanie czteropasmowej alei u podnóża Tumów. Od tego trzeba zacząć. Pozwoli to ludziom z całego świata w powiązaniu z via Europe bez przeszkód dotrzeć na ul. Tumska a w przypadku totalnej destrukcji ZDR-ów co zawsze może się wydarzyć bezpiecznie ewakuować się w dowolnie wybranym kierunku. Ludzie nie przyjeżdżają do Płocka bo nie mogą tam dojechać, a w dodatku boją się awarii. Zapewni to spójne i kokpleksowe planowane rozwoju Płocka i ożywi Tumską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sum Re: znowu te bzdury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 10:45 zbudowanie tam drogi to niewyobrazalny wrecz idiotyzm ktory doprowadzi do destrukcji calkowitej tego unikalnego miejsca . na szczescie szanse na realizację są zerowe więc mozna spac spokojnie . pokazuje to jednak ze sa ludzie ktorzy są w stanie takie koncepcje nie tylko ze wymyslic ale tez promować je i wciskac gdzie się da . to jest calkowita nieodpowiedzialność . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: znowu te bzdury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 11:29 Neo+ znowu wieczny dyżurny nadaje i będzie tak mendził 24 h na dobę. 4-pasmowa aleja pod Tumami to jedyna nadzieja dla Płocka. Tym bardziej, że będzie skomunikowana z Orlenem i Plebanką. Co zrobimy jak tam się zacznie palić? Straże nie dojadą i będą ogromne straty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docent m. Podziekowania dla Profesora za cykl wykładów IP: *.180.115.229.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.07.12, 12:56 Szanowny Panie Profesorze, I imieniu własnym oraz Senatu i kadry naukowo-badawczej oraz dydaktycznej terenowej palcówki badawczej dedykowanej uczestniczącemu praktycznemu studiowaniu problemu węzłowego "REWITALIZACJA PŁOCKA", będącego cżeścią programu badawczego PAN w ramach tematu kluczowego " Jakość kadry zarządzającej i korespondującej z nia jakości zarządzania a w postęp stagnacji i regresu w miastach przemysłowych średniej wielkości", placówki która jest afiliowana przy renomowanych światowych centrach badawaczych odnośnych dziedzin życia, tj: Ecole Nationale d'Administration & Revitalisation (Paris, F), London School of Economy & Revitalisation(London, UK), Harvard Business School of Administration & Revitalisation (Boston, Massachusetts, USA) pozwalam sobie tą drogą wyrazić publicznie słowa serdecznego podziękowania Panu Profesorowi za serię publicznych wykładów, wykładów seminaryjnych, pogadanek popularyzatorskich na tematy związane z Samorzadem, Kierowaniem i Zarządzaniem w Samorzadzie i Rewitalizacją upadających jednostek miejskich i gospodarczych a także nieocenionych konsultacji i cennych uwag udzielonych słuchaczom studiów doktoranckich nad rozwojem i upadkiem miast, zarzadzaniem samorządowym, stagnacją i upadkiem, rewitalizacją i retroinspekcją rewitalizacji Płocka . Do podziekowan dołaczją się również uczestnicy seminariów monograficznych, doktoraci, studenci i wolni słuchacze. Wszyscy oni wyrażają swoje uznanie dla Pana profesora za ogrom wiedzy, tak przystęSzanowny Panie Profesorze, I imieniu własnym oraz Senatu i kadry naukowo-badawczej oraz dydaktycznej terenowej palcówki badawczej dedykowanej uczestniczącemu praktycznemu studiowaniu problemu węzłowego "REWITALIZACJA PŁOCKA", będącego cżeścią programu badawczego PAN w ramach tematu kluczowego " Jakość kadry zarządzającej i korespondującej z nia jakości zarządzania a w postęp stagnacji i regresu w miastach przemysłowych średniej wielkości", placówki która jest afiliowana przy renomowanych światowych centrach badawaczych odnośnych dziedzin życia, tj: Ecole Nationale d'Administration & Revitalisation (Paris, F), London School of Economy & Revitalisation(London, UK), Harvard Business School of Administration & Revitalisation (Boston, Massachusetts, USA) pozwalam sobie tą drogą wyrazić publicznie słowa serdecznego podziękowania Panu Profesorowi za serię publicznych wykładów, wykładów seminaryjnych, pogadanek popularyzatorskich na tematy związane z Samorzadem, Kierowaniem i Zarządzaniem w Samorzadzie i Rewitalizacją upadających jednostek miejskich i gospodarczych a także nieocenionych konsultacji i cennych uwag udzielonych słuchaczom studiów doktoranckich nad rozwojem i upadkiem miast, zarzadzaniem samorządowym, stagnacją i upadkiem, rewitalizacją i retroinspekcją rewitalizacji Płocka . Do podziekowan dołączją się również uczestnicy seminariów monograficznych, doktoraci, studenci i wolni słuchacze. Wszyscy są pod dużym wrażeniem Pańskich wykładów, które cechują się tym że : - są zawsze na temat, bardzo aktualne, - przystępnie objaśniaja rzeczywistośc, - bije z nich erudycja i znajomość przedmiotu - język wkładów i używana terminologia są dostosowane do możliwości precepcyjnych szerokiego spektrum odbiorców Wrażam nadzieję i obawię zarazem, że wczorajszy wykład mimo że podsumował cykl i normalnie powinien go zamykać, nie będzie jednak ostanim w temacie, gdyż zawsze znajdą się tacy,którzy go nie zrozumieli i będą wracać do dyskusji by odkrywac prawdy trywaialen i dawno już odkryte oraz dobrze opisane w historii gospodarczej swiata oraz w naukach ekonomicznych i zarządzaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do p docenta m. Re: Podziekowania dla Profesora za cykl wykładów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 13:45 dziekuję serdecznie za te niewątpliwie niezasłużone gratulacje i zapewniam że prace badawcze w wymienionych obszarach będą kontynuowane w dalszym ciągu przy życzliwej współpracy szanownego Pana Kolegi Privatdozenta M. jak kolega zauważył zapewne powyżej w sytuacji w której mamy do czynienia ze zjawiskami schyłkowymi w miarę pogłebiania się desinteressement i indolencji władzy do głosu dochodzą rozmaici domorośli znawcy , spece od sztuk wszelakich a także zwyczajni wariaci zgodnie z chińską maksymą iż "na pochyłe drzewo nawet koza wejdzie". Skupienie więc uwagi na kwestiach istotnych jest nieco utrudnione ze względu na konieczność oganiania się od tego towarzystwa kijem bo włazi wszędzie i usiłuje ugryżć w kostkę . O ! przepraszam bo właśnie jeden włazi ... A pudziesz cholero !!! Przepraszam bo znowu z ta autostradą nad wisłą się jeden taki wpychał. Gdyby Pan Docent chciał zaprosić swoich słuchaczy z LSE czy ENA na małe terenowe seminarium do płocka to zapraszam . PS miałem dzisiaj ciekawe doświadczenie oto mianowice na spacerze zapostrzegłem grupę młodych ludzi myjących się w kałuży ! Myślałem dotąd że takie obrazki mogliśmy z Kolegą Docentem oglądać podczas naszych stypendiów w Afryce czy Indiach . A tu proszę ! w Płocku też . Podejrzewam że to skutek przenoszenia wzorców z Burkina Faso przez słynny cifal ale moge sie mylic i mamy do czynienia ze zjawiskiem kongenialnym . Jest zresztą taka zasada iż na styku dwu cywilizacji i kultur ta słabsza przejmuje wzorce zachowań i standardy silniejszej i z takim przypadkiem chyba mamy do czynienia. Proszę zatem studentów na wyprawę do płocka wyekwipować i wyprowiantować tak jak do Afryki ! Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: dlaczego władze Płocka lekceważą mądrego 29.07.12, 14:35 Jesteś bliski sensu wszystkiego, ale ironizujesz. Można budować tak jak teraz, nie wiedząc co, po co i dlaczego oraz jak ma to funkcjonować. Dziś zrobimy, jutro się zastanowimy, pojutrze zbudujemy, za miesiac dojdziemy do wnosku, że to nie tak, za dwa lata będziemy myśleć o przeróbce, za trzy wymyslimy wielką rewolucję, ... Pomiędzy Warszawą, Łodzią, Toruniem i Olsztynem jest miasto, które ma szansę i potencjał na dalszy rozwój. Tym miastem jest Płock. To może nastąpić, ale nie dotychczasowymi metotodami. To trzeba zaplanować, wprowadzić we wszystkie plany i strategie, a następnie realizować wg planu. Aktualnie postepujemy jak dzieciarnia, która wybiegła na boisko w czasie dużej przerwy szkolnej. Żadnego planu, chaos i hałas, marnotrawienie energii i czasu,... Tu potrzeba jak na rajdzie harcerzy: obrać cel i maszerować do celu: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3152463,2,2,Artykul-Bezpieczny-Plock-bezpieczna-Polska.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3159030,2,2,Koncepcja-obwodnic-dla-Plocka-i-droga-Via-Europe.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3143645,2,4,Integracja-Kraju-i-Unii-Europejskiej-przez-droge-Via.html Tylko osoba nieobeznana z realiami /i która mało widziała/, może nad tym i tu, ironizować. Oczywiście to nic trudnego, będąc anonimowym. = "www.mostypolskie.pl/jan-wyrebkowski,346,.html" target="_blank">Jan Wyrębkowski</a> PŁOCK - Miasto Wielkich Perspektyw ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do jw. Re: dlaczego władze Płocka lekceważą mądrego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 15:14 ironia jest jedynym co pozostaje w warunkach w których strzelanie do szkodników jest karalne . jeden mój kolega pytany jak rozwiązać jakiś problem zwykł był odpowiadać tak: "trzeba stworzyć ogólną teorię wszystkiego a wtedy rozwiązanie tego właśnie problemu będzie tam zawarte i wystarczy wyszukać." oczywiście że robienie na wariata i doraznie nic nie daje ale z tego nie wynika ze nalezy tworzyć ogólną teorię budowy i rozwoju miast a wtedy rozdział dotyczący płocka jedynie planowo wprowadzić w życie . jakiej by jednak metodologii nie wybrał to budowa dwupasmówki na wybrzeżu wisły w płocku jest nonsensem co jak sądzę jej autor doskonale wie . to co pan pokazuje na rysunkach dot obwodnic płocka pokazuje jakąś siecz pajęczą godną le corbusiera oplatającą jakby nie było małe chylące się ku upadkowi miasteczko . myślę że łatwo sobie wyobrazić że zanim hipotetycznie zaistnieją warunki do realizacji tego projektu już nie trzeba będzie objeżdżać wokół strategicznego orlenu bo już dawno zostanie pocięty na żyletki . a co do dalszego rozwoju to proszę sobie uświadomić iż potencjał rozwojowy płocka został juz skonsumowany dawno temu i teraz miasto się zwija. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmyk Re: dlaczego władze Płocka lekceważą mądrego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 15:53 Ja bym Panie Janie poszedł dalej i zasypał całą Wisłę od żródeł do ujścia. Przyniosło by to same pozytki. Nie byłoby powodzi. Po usypanym na nurcie nasypie mozna by puścic ogromną autostrade via Europa bis i kilka linii kolejowych. Odpadły by koszty wykupów, niwelacji terenu. Na miejscu by loby kruszywo. Rozebrane mosty można by sprzedać na złom i w ten sposób uzyskac środki na realizację. Tylko trzeba zrobić spójny i zintegrowany plan. Z tym sobie pan świetnie radzi i mam nadzieję, że już wkrótce cos takiego na forum ujrzymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do kosmyka Re: dlaczego władze Płocka lekceważą mądrego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 16:03 kolega docent w latach 80-tych miał tez takiego studenta który zamiast zgłębiać podstawy wytrzymałości konstrukcji , mechaniki i takich tam nudnych przedmiotów rysował podczas zajęć międzykontynentalne mosty i tunele oraz wieżowce sięgające stratosfery . Studia ukończył po 8 latach i trafił do biura projektowego gdzie przyszło mu projektować obory . No i nie muszę dodawać że jedna taka obora się zawaliła .Ot i cała puenta . z tego płynie nauka dla żuka że "pilnuj szewcze kopyta" jak mawia kolega docent . Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: dlaczego władze Płocka lekceważą mądrego 29.07.12, 16:15 Nie ogłupiaj siebie i innych. Wisłę trzeba wykorzystać, a drogi i trasy kolejowe, zbudować: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3137866,2,8,TEN--T-i-kiernki-integracji.html Ze wszystkim jesteśmy w tyle. Planowo trzeba doganiać zachodnią Europę. Integracja jest nieunikniona. Będzie z Płockiem, lub bez Płocka. Lepiej byśmy byli na głównej osi integracji europejskiej: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3143636,2,4,Via-Europe.html To są potencjalne szanse Płocka !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: dlaczego władze Płocka lekceważą mądrego 29.07.12, 16:06 Każdy ma swój horyzont i umiejętność postrzegania spraw. Co powiesz na molo wzdłuż rzeki z pomostem wejścowym poniżej poziomu maksymalnego wody i z pomostem głównym /i z reasturacją/, który może być zniszczony przy każdym zatorze lodowym. Albo jakie uzasadnienie jest do budowania głownej drogi z mostu Solidarności do Boryszewa i dalej do Goślic, gdy miasto potrzebuje dojazdu do Orlenu i Orlen tez takiej drogi potrzebuje dla swojego bezpieczeństwa?? Albo obwodnice miasta, wewnątrz miasta ;-P W tym możesz wywalać swoją ironię. W moich propozycjach nie ma żadnego idiotyzmu, natomiast podane są rozwiązania, które miasto może mieć i ich potrzebuje, żeby dobrze funkcjonować. Płock może uzyskać kolejny impuls do rozwoju, ale to nie powstanie przez przypadek, ale trzeba go planowo tworzyć. Chaosu masa powstała przez 50 lat, a teraz trzeba to uporzadkować i wytworzyć czynniki dalszego rozwoju. Pomimo niekorzystnych zjawisk demograficznych jest to możliwe w przypadku Płocka. A aleja po nabrzeżu /nie autostrada/ jest w przypadku Płocka tak potrzebna jak metro w Warszawie. Za pieniądze, które budżet uzyskuje od płockiej produkcji, powinniśmy wytworzyć miasto o wzorcowych rozwiazaniach urbanistycznych i tętniące życiem, a nie gnuśniejące z Tumską na czele. fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3159030,2,1,Koncepcja-obwodnic-dla-Plocka-i-droga-Via-Europe.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3088451,2,14,PLOCK--Koncepcja-uksztaltowania-miasta-i-zintegrowania-jego.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3088454,2,13,PLOCK--Koncepcja-zbudowania-obwodnicy-Starego-Miasta-i.html NIE MA W TYM NIC NIESTOSOWNEGO - JEST TO KONCEPCJA DLA PŁOCKA SKROJONA NA MIARĘ JEGO POTENCJAŁU !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do jw. Re: dlaczego władze Płocka lekceważą mądrego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 16:58 panie janie kochany ! ja się moge zgodzić na wszystko , nawet na lotnisko miedzynarodowe w mysliborzycach ale autostrada wzdłuz nabrzeża wisły to może byc jedynie pomysł szalenca a poniewaz nie posadzam pana o to to wybieram wersję iz bierze sie to z niechęci wobec tego miejsca i dążenia do tego aby je zniszczyć. Tego natomiast zrozumieć nie potrafię. co prawda poprzednia ekipa dokonała już zniszczeń budując przesławne "molo " ale pan zdaje się hołdować zasadzie która głosi iz "jeżeli coś jest dobre to więcej tego samego jest jeszcze lepsze ". Ja osobiście nie uważam aby wysiadywanie pod estakadą autostrady było wypoczynkiem a spoglądanie na nią z górki atrakcją. nie wuwazam tez aby molo nie psuło widoku na wisłe. inaczej uwazal jego tfurca . taki np herr mileski uważał że na radziwiu dobrze by było zbudować elektrownię węglową dwa bloki po 800 MW , komin 200 m i dwie chłodnie kominowe po 120 !Łatwo sobie wyobrazić jak wyglądałby widok ze wzgórza tumskiego , pańska autostrada doskonale zdaje sie wpisywać w ten sposób patrzenia na nasze miasto i na jego tzw rozwój . Powiem panu szczerze że ja osobiście nie jestem zwolennikiem rozrostu Płocka , ludnościowego, terytorialnego etc.tym bardziej że zasoby niezbędne do tego wyczerpały się dawno temu. Uważam poza tym że moje , pańskie i czyjekolwiek zapatrywania na to nie mają znaczenia ani wpływu na kierunek zmian . Ich się zatrzymać nie da , miasta rosną i upadają czasem wręcz znikają i jakoś nikt przy zdrowych zmysłach nie twierdzi że władze lokalne coś mogły zmienić . Wszelkie planowanie poza tym ma swoje podstawy w możliwościach finansowych i to one wyznaczają horyzont . Planowanie wieżowców stratosferycznych może jest nawet urocze w jakiś sposób ale w kategoriach science fiction . Przebieranie zaś tego w kostium poważnych prac planistycznych jest komiczne . JZgadzam się że to jest chaos ale my go nie powstrzymamy tak jak burzy która właśnie nadchodzi . Rozsądek nakazuje jednak wziąć parasol albo płaszcz albo też nie wychodzić z domu - i to są panie janie poważne tematy o których możemy dyskutować a nie o tym jak powstrzymać burzę . Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: dlaczego władze Płocka lekceważą mądrego 29.07.12, 17:35 Wszystkie /prawie/ uwarunkowania funkcjonowania Płocka i jego szanse, poruszyłem w artykułach: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3152463,2,2,Artykul-Bezpieczny-Plock-bezpieczna-Polska.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3126832,2,10,Artykul-Wielka-szansa-Plocka--pismo-Nasz-Plock.html Określiłem dla Płocka cel nadrzędny /Maksymalne bezpieczeństwo dla mieszkańców miasta/ i cel strategiczny. Z powyższych celów wynikają rozwiązania. Są tam też podane źródła finansowania. Aktualnie jest decydujący moment. Albo szansę, którą mamy wykorzystamy, albo będzie dalej postępowała recesja i narastał chaos. Płock ma dwa wspaniałe dary natury: Wisłę i wysoką skarpę. Tu może powstać bardzo atrakcyjne miasto. Mało jest miast w Europie nad rzeką 500 m szerokości. Nadwiślański bulwar z aleją dla ruchu lokalnego i dla funkcjonowania całego nabrzeża /oraz dla bezpieczeństwa mieszkańców / jest niezbędny. To też jest potrzebne dla ustabilizowania nadwislańskich wysokich i osuwających się skarp. Tu powinno kwitnąć życie miasta. Bez komunikacji o znaczeniu lokalnym /miejskim/ nie będzie tu nic się działo. Trzeba przesunąć linię brzegową i podwyższyć rzędną terenu, aby trwale zabezpieczyć nabrzeże przed zalewaniem i zabezpieczyć skarpy przed osuwiskami. Jest to niezbędne !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do jw. Re: dlaczego mądry nie lekceważy władz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 19:44 powyzej postawilem kilka tez do dyskusji dotyczących tego co się dzieje z płockiem w tym z inkryminowaną tumską . może odnieśmy się do tego . było do cholery wątków w których był temat wzmocnienia skarpy albo transportu materiałów niebezpiecznych . moze zajmijmy sie panie janie dyskusja na powaznie a nie autopromocją. uważam że zanim ktokolwiek kwestię materiałów niebezpiecznych w transporcie czy w ogóle problem bezpieczeństwa miasta w sytuacji nadzwyczajnych zagrożeń rozwiąże to w ogóle zniknie całe zrodło tego problemu . I to jest problem o wiele bardziej poważny niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
waldo11 Re: dlaczego mądry nie lekceważy władz ? 30.07.12, 00:25 "Problem Tumskiej" w oderwaniu od "problemu Płocka" nie jest możliwy do rozwiązania, ba nawet rozdzielne zdefiniowanie go, jak kilka osób już to przedstawiło - nie jest możliwe w sposób jednoznaczny. Płock się zmienił, funkcja handlowo-usługowa Tumskiej zanikła w sposób dość gwałtowny w ostatnim dziesięcioleciu w tempie proporcjonalnym do powstawania wielkopowierzchniowych obiektów handlowych. Ich powstanie jest konsekwencją przyjęcia modelu gospodarki rynkowej i w pewnym sensie procesem naturalnym - obserwowanym w większości miast. Natomiast przypisywanie sobie za to, przez kolejne władze miasta - zasług w "rozwoju miasta i przyciąganiu inwestycji" jest klasycznym objawem (lekkiej) megalomanii i działania wbrew starej, ale jakże aktualnej zasady "cokolwiek czynisz , czyń rozważnie i patrzaj końca" Z punktu widzenia organizmu miejskiego - "inwestycje" handlowe są najgorszym sposobem przyciągania kapitału, dodajmy - dużego kapitału. Wizerunkowo - dobrze wpływają na odbiór rozwoju miasta przez jego mieszkańców, ale patrząc realnie - wypierają i marginalizują mniejszy kapitał lokalny, tylko pozornie tworzą miejsca pracy ( w zasadzie dochodzi tylko do relokacji tych miejsc, mało tego - wynagrodzenia lokalnych pracowników raczej maleją niż rosną). W związku z tym inwestycje takie (handel wielkopowierzchniowy poparty silnym kapitałem zewnętrznym) - owszem powinny być dopuszczane przez władze miasta, lecz w stopniu proporcjonalnym do realnej siły nabywczej mieszkańców miasta (i terenów sąsiednich) i w takiej liczbie, która nie wpłynie destrukcyjnie na lokalne podmioty handlowe. Urząd Miasta w trosce o zrównoważony rozwój tegoż, powinien w takich wypadkach przyjąć rolę regulatora rynku lokalnego, dbając aby wielkie podmioty nie mogły nadużywać swojej dominującej pozycji w handlu, którą bardzo łatwo jest im osiągnąć mając na uwadze ich wielkość, kapitały i "efekt skali". W warunkach lokalnych można mówić o przeciwdziałaniu powstawaniu monopoli. Dopuszczenie bowiem do gry handlowej wielkich graczy, z definicji stawia tych mniejszych w słabszej pozycji, i jeśli nie skazuje ich na niebyt lub marginalizację - to tylko wtedy, gdy potencjał nabywczy jest na tyle duży (lub ma tak silne tendencje rozwojowe) , że gwarantuje trwałe istnienie tych mniejszych jako swoistej niszy. Przykładem taki jest np. Toruń - sklepy na starówce mają się dobrze, bynajmniej nie tylko za sprawą turystów. Rynek jest na tyle duży, że znalazło się miejsce zarówno na markety, jak i na zachowanie sklepów w centrum. W Płocku sprawy poszły jednak w inną stronę: liczba galerii handlowych przekroczyła potrzeby miasta (i wyczerpała możliwości nabywcze mieszkańców), i tylko szczęśliwy zbieg okoliczności wpłynął na to, że ostatni skrawek przestrzeni publicznej w centrum nie został zagospodarowany przez czwartą - Polimeni. Kłania się tu myśl o czynieniu rozważnie i patrzeniu końca. Wracając do "realnej siły nabywczej mieszkańców miasta": kształtowana jest ona w innych sferach gospodarki niż handel i usługi. Realnie te dwie sfery gospodarki są pochodnymi sfery produkcji. Wracając jeszcze raz do kwestii potencjału rozwojowego miasta: w obliczu pewnego regresu, a nawet dwóch fal tegoż regresu: pierwszej z okresu przemian ustrojowych lat 90-tych, i drugiej - obecnej, wywołanej kryzysem: Urząd Miasta z wielką uwagą powinien traktować każdą potencjalną możliwość przyciągnięcia kapitału lokowanego w produkcję, zwłaszcza inną niż tylko na rynek lokalny. 1 zł inwestycji w produkcję przemysłową warte jest dla miasta i społeczności lokalnej więcej niż 10 zł "inwestycji" w handel skierowany na "wyssanie pieniędzy" z tejże społeczności. Tymczasem w ostatnim 15-leciu trudno znaleźć przypadek większych inwestycji w tej dziedzinie, bodaj chyba tylko Lewi's się kwalifikuje (pomijam przypadki przejęcia istniejących firm). Tak więc abstrahując od kondycji Płockich firm (i ich pracowników) w trudnych czasach kryzysu - pozyskiwanie nowych inwestorów w długoterminowej perspektywie powinno nieco rozruszać miasto, a że nie jest to niemożliwe - świadczą przykłady np. Kutna. Nie muszą to być inwestycje duże, spektakularne, ważne by były spoza obszaru handlu. Podstawą do myślenia o przywróceniu do życia np. okolic Tumskiej (ale nie tylko o nią chodzi, bo zjawisko regresu dotknie za jakiś czas również np. Nowy Rynek) jest więc: po pierwsze zbudowanie trwałych podstaw do rozwoju dochodów mieszkańców miasta, po drugie przyjecie pewnej polityki wobec obszarów miasta uznanych za kluczowe (inkryminowana Tumska). To drugie może się okazać jeszcze trudniejsze niż to pierwsze: miasto wyzbyło się wielu lokali na tejże ulicy na rzecz właścicieli prywatnych, nawet więc przyjecie polityki czynszów "od 0zł" skierowanych do najemców prowadzących określoną, preferowaną działalność - może mieć skutek niezadowalający. Jak sobie poradzić z lokalami prywatnymi? Czy polityka podatkowa wystarczy? Otwarte pytanie. Natomiast jeśli chcemy zaludnić Tumską - jedynym sposobem, jaki się nasuwa - jest stworzenie preferencji na tym obszarze właśnie dla handlu, mimo tak wielkiego jego odpływu, i mimo, że wydaje się iż jego powrót jest niemal niemożliwy. Trudno bowiem znaleźć inną przyczynę dla której Płocczanie mieliby wrócić na Tumską (w dni robocze). Jakiekolwiek inne pomysły (lokowanie instytucji kultury, gastonomia) nie ożywią tej ulicy, z braku popytu na owe. W początkowym okresie (nawet kilka lat) trzeba pogodzić się z tym że może to być jakikolwiek handel: włącznie ze sklepami z Chińszczyzną i towarami za 4 zł. Lata upłyną zanim Tumska będzie mogła się stać "salonem miasta" a zależeć będzie to od zamożności mieszkańców. Tymczasem chodzi o to aby uchronić ją od całkowitego wymarcia, ale także o to aby zjawisko "ubankowienia" nie dotknęło obszarów sąsiednich, czyli Kolegialnej i Nowego Rynku. Miasto ma niewiele narzędzi, aby podjąć ten problem, ale jakieś mu jeszcze zostały (czynsze w lokalach własnych, opodatkowanie lokali prywatnych). Pewnym narzędziem jest też poprawne skomunikowanie Tumskiej z resztą miasta, ale akurat w tej mierze podjęto decyzje o skierowaniu w ten rejon bodajże 11 z 13 linii autobusowych KM planowanych do uruchomienia od 30 września. Sam pomysł tak wielkiej koncentracji linii w tym rejonie jest nieco kontrowersyjny, ale dla Tumskiej jest akurat bardzo dobry. Natomiast próby budowania w okolicy np. parkingów wielopoziomowych są pomysłem całkowicie chybionym - nie dość że nic nie dadzą, to jeszcze będą kosztowały wielkie pieniądze, których w budżecie coraz bardziej będzie brakowało. Jeśli mowa o pieniądzach i budżecie - pomijając poruszone wcześniej kwestie zachęt dla inwestycji produkcyjnych - miasto powinno przyjrzeć się swoim mieszkańcom obecnym i byłym, czyli poważnie zacząć traktować zjawiska demograficzne. Mam na myśli migracje. Pomijając migracje zagraniczne i migracje do innych miast (nic nie wnoszą do sprawy) warto przyjrzeć się migracjom "na wieś". W ciągu ostatnich 10 lat Płock utracił co najmniej 5000 mieszkańców na rzecz gmin ościennych. Nie dość że oznacza to postępującą suburbanizację miasta z skutkami typu kongestia drogowa i rosnące wydatki na jej opanowanie, to są jeszcze inne niekorzystne konsekwencje: - ewidentne skłonności tej grupy (najlepiej zarabiającej) do wydawania pieniędzy w centrach handlowych (są bliżej, są po drodze do domu, i jest to w zgodzie z "american way of life") -wyludnianie się miasta, a zwłaszcza centrum - poważną utratę przez miasto dochodów z podatku PIT (zakładając że dochody tej grupy są 3x większe od średniej - łatwo przekraczamy sumę 15mln zł rocznie) Są to procesy ze wszechmiar niekorzystne dla Płocka. Miasto powinno przeciwdziałać procesowi utraty mieszkańców, np. poprzez uruchomienie nowych terenów budowlanych, daleko od centrum, ale na tyle blisko aby lokalizacje te były bardziej atrakcyjne niż i podmiejskich gminach. Możliwości finansowe miasta zależą od jego mieszkańców i najwyższy czas zwrócić się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do waldo Re: dlaczego mądry nie lekceważy władz ? IP: *.094.c91.petrotel.pl 30.07.12, 10:52 po pierwsze dziękuję za jak zawsze merytoryczny wpis . parę uwag - wspomniał pan o pełnieniu przez miasto funkcji "regulatora rynku " w kwestii dywersyfikacji handlu w miescie . akurat tę rolę przez 8 lat wiadomej ekipy zaniedbano totalnie , pełnienie tej funkcji miało charakter czysto deklaratywny i polityczny , deklarowano mianowicie ochronę interesów "kupców" ( już samo użycie takiego sformułowania świadczy o słowniku i jakichś odniesieniach intelektualnych chyba rodem z "krótkiego kursu") wobec handlu wielkopowierzchniowego rozumiejąc przez to hipermarkety , w tym samym czasie kiedy wyganiano z płocka Tesco wydawano pozwolenia na budowę Lidla czy Netto. Jak pamiętamy w kwestii galerii ekipa mm&co była wręcz entuzjastycznie nastawiona i sama stanowiła awangardę ( dość nieudolnie zresztą) . Swiadczy to tym iż kwestie o których pan wspomina i mechanizmy rynkowe były jej całkowicie obce . pełna zgoda co do oczywistej kwestii tworzenia popytu przez siłę nabywczą ludności i tego ze zrodło tej siły nabywczej musi tkwic w rozwoju sfery produkcyjnej .musimy sobie wszelako zdać sprawę iż tworzenie trwałych , nowych inwestycji w tej sferze jest procesem wieloletnim który nie polega i polegać nie może na spontanicznych akcjach organizowanych przez taką albo inną ekipę. w tej dziedzinie zaniedbania są wieloletnie by nie powiedzieć historyczne . podobne zjawiska jak w sferze handlu związane z relokacją miejsc pracy zachodzą w sferze produkcyjnej czego najlepszym przykładem jest struktura klientów pppt w całości składająca się z firm lokalnych przenoszących swoje zakłady i pracowników, co ciekawe takie same plany i oczekiwania co do parku ma pkn relokując tam w nowo tworzone struktury pracowników z innych swoich spółek . co do tzw " przyciągania kapitału " czy inwestycji zewnętrznych najlepiej wymarzonych zagranicznych w tę czy inna sferę to pełnienie przez samorząd zbyt daleko idących "funkcji regulacyjnych " jest dla klimatu do inwestycji zabójcze . to jest w ogóle niesłychanie wrażliwa sfera , na przykład pkn też reguluje kwestie inwestycji w pppt i to jest bardzo szkodliwe zjawisko bowiem kilka przynajmniej inwestycji w sferę produkcyjną , zewnętrznych jak najbardziej a nawet zagranicznych padło ofiąrą tej polityki . z drugiej strony ten kapitał inwestujący w sferę produkcji korzysta z wiedzy i rekomendacji pewnych instytucji czy agend swego kraju pochodzenia co do wyboru miejsca na inwestycję . Te instytucje natomiast i agendy nie przejmują się realnym interesem danej lokalizacji i nie rozróżniają pomiędzy inwestycjami przemysłowymi i inwestycjami w handel - dla nich złe potraktowanie sieci handlowej równa się miejscu na czarnej liście dla wszelkich dalszych inwestycji w tym przemysłowych . Jest to oczywista głupota ale nie oczekujmy zbyt wiele od pracowników ambasad , izb gospodarczych czy agend rządowych . i jeszcze jedna uwaga na koniec , wydaje mi sie że skala zaniedbań jest bardzo duża a obecne warunki makroekonomiczne nie napawają nadzieją niestety stąd diagnoza że stan zapaści będzie sie pogłębiał. Podejrzewam że tumska będzie jednak pewnym polem eksperymentowania przez samorząd oraz nowo powstałe gremia "doradcze" w kwestiach stymulowania, regulowania, manipulowania stawkami oraz tuzinem różnych pomysłów z przesławnej "sfery społecznej" ale efekt tego będzie niestety mizerny .Podejrzewam natomiast iż efekt medialny będzie do realnych efektów odwrotnie proporcjonalny . Jednego można być pewnym natomiast że kasa z budżetu na to popłynie . Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Czas na mądrość !!! 29.07.12, 21:51 Biadolimy nad losem Tumskiej, biadolimy nad losem Płocka. Czas na mądrość !!! W Płocku powinno dziać się o wiele więcej, ale nie zdawaliśmy sobie sprawy z roli płockiej produkcji dla budżetu kraju - od tej produkcji budżet ma ok. 10 % dochodów tj. ok. 30 miliardów corocznie. Czy pod te uzyskiwane dochody budżetu kraju, podstawiliśmy potrzeby Płocka? Czy ktoś zna te potrzeby? Trzeci most wymyślono w miejscu gdzie niczemu nie będzie służył. Drogę z Mostu Solidarności zaplanowaliśmy do Boryszewa i do Goślic. Tramwaj. .... Jak mając takie pomysły, możemy coś dostać!!! Gdybyśmy dokonali rzetelnej analizy potrzeb miasta, opracowali rzetelne studium uwarunkowań funkcjonowania Płocka i plan zagospodarowania przestrzennego bobszaru problemowego /Płock i ololica/ i podali, że bezpieczeństwo funkcjonowania miasta i Orlenu potrzebuje: to i to i to, .... to miasto by żyło, a Tumska w nim. Pierwsza kolejność potrzeb to droga z Ronda WP do drogi 7 - 8 w Orlenie i dowiązanie do niej ulicy Długiej oraz drugi wylot drogi 7 - 8 Orlenu w kierunku zachodnim. Potrzeby miasta są o małej wartości nakładów w stosunku do uzyskiwanych tu dochodów budżetu kraju. Te stosunkowo małe nakłady stworzyłyby inną jakość życia w mieście. Jest potrzeba wypracowania kontraktu terytorialnego z rządem RP lub wypracowania programu dla Płocka. Ale potrzeba poważnych rozmów. Wołając, że Płock potrzebuje drogi do Boryszewa tj. tzw. "obwodnicy północnej Płocka" ;-)), nic nie wskuraliśmy i nic nie wskuramy. Co to za obwodnica Płocka??????????????????? Kto to wymyślił???????????????????? Jest ojciec tego pomysłu, tak samo ja tzw. "obwodnicy północno-zachodniej Płocka" ??????????????????? ............... Tu szerzej na temat spraw Płocka: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3152463,2,2,Artykul-Bezpieczny-Plock-bezpieczna-Polska.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3126832,2,10,Artykul-Wielka-szansa-Plocka--pismo-Nasz-Plock.html A tak wyglądają obwodnice /drogowa i kolejowa/ dla Płocka wg mojej propozycji: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3159030,2,2,Koncepcja-obwodnic-dla-Plocka-i-droga-Via-Europe.html Potrzeba na to pieniędzy tyle, ile budżet kraju uzyskuje od płockiej produkcji przez ... jeden kwartał !!! Powtórzę dużymi literami: PRZEZ JEDEN KWARTAŁ !!!!!!!!! Czas na mądrość !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: Czas na mądrość !!! IP: *.111.c84.petrotel.pl 30.07.12, 06:41 Źle się dzieje w państwie duńskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z miasta Re: Czas na mądrość !!! IP: *.plock.mm.pl 30.07.12, 09:56 jw.jw napisał: > Biadolimy nad losem Tumskiej, biadolimy nad losem Płocka. > Czas na mądrość !!!i ci u nas niedostatek. To tak jak w "Weselu" Wyspiańskiego Chochoł śpiewa: " Miałeś chamie złoty róg, miałeś chamie czapkę z piór"... A wiecie jak bo mogło być a ta Tumską. Zamiast oddać ( bo oddano!) DT "CENTRUM" drobnym przekupniom handlującym byle czy tam mógł znaleźć swoje miejsce MDK. Zaniedbano ofertę PSS "Zgoda" , która chciała sprzedać swój duży, oszklony sklep w pobliżu DT "CENTRUM" - to idealne miejsce dla klubu Empiku z kawiarnią i możliwościami prowadzenia działalności wystawienniczej i innej jak odczyty, prelekcje, spotkania autorskie itd. "HORTEX" - ten stracił jedyna okazje bycia elegancką restauracja i kawiarnią z cukiernią w mieście. "SFINX" to wymarzone wprost miejsce na klub młodzieżowy z dyskoteką - tak bardzo potrzebnego miastu. Hotel Płocki - już go nie ma, a powinien utrzymywać swoja tradycją. Obecnie piwsko jakie tam sprzedają urąga godności piwosza. - Żadnego cholernego, banku przy tej ulicy. TO toksyna życia publicznego. W ich miejsce i w miejsce tych drobnych, trzymanych na siłę bo na pograniczu zysku powstać mogły kawiarenki większe i te maleńki na kilka krzesełek ale za top z wyborna kawą i doskonałymi ciastami, lodziarnie ze smakowitymi lodami przeróżnych rodzajów. W ciągu ulic Starego miasta jak Tumska - Grodzka - Bielska - Kolegialna, a nawet Sienkiewicza rewaloryzacja zabudowy pomogła by znacznie ów specyficzny nastrój płocki silnej zaakcentować. Ten kwartał miasta mógłby być szalenie atrakcyjny nie tylko z powodu swojej przeszłości historycznej czy gastronomiczno-rozrywkowej. Tam przecież znajdują się muzea posiadające unikalne nie tylko w skali kraju bezcenne obiekty. Muzeów tych przybywa (v. Bożnica). Wspaniale kształtowany wygląd ulicy poprzez piękne elewacje, bramy, nawierzchnie nadają bardzo przemyślane nasadzenia drzew i krzewów oraz urządzenia parkowo-uliczne. Błędem była instalacja po środku Tumskiej tego jak mu tam...rzygacza bo do fontanny w stylu secesyjnym zupełnie mu daleko, a przecież w sąsiedztwie stoi i ma się doskonale Muzeum Secesji ( niech będzie Mazowieckie). Ten rzygacz jest doskonałym ale i zbędnym przykładem bufonady, przegięcia estetycznego, braku zgrania z ulica i tym co przy niej - charakterem. Podobnie ma się sprawa z pomnikiem Księcia i jego drużyny. Biedny on , wstydliwe ukryty za obszczywanym murkiem jakby idący na wygnanie. A to przecież nasza chluba i historia. Natomiast mości Krzywicki, wyznawca i piewca "Manifestu" Marksa stoi sobie godnie grzejąc sobie plecy Pałacem Biskupim. Żeby on nie bym nauczycielem bolszewików to bym mu to miejsce darował. A może ma stać blisko Odwachu odgrodzony blachą od kościoła? Hmm... Zapalczywi moralnie i uprawiający kuchenna etykę wypominają Księciu niecne czyny, a to jakieś zbrodnie, a to zachłanność itp. Niskie to pozbawione sensu bo zgubiony został i obyczaj i sposób panowania w Bolkowych czasach, których nijak przyłożyć do dzisiejszych bardziej okrutnych. Pewnie, że zbioru wymiennych ulic należało by włączyć Rybaki mijając "Trzy Trąby". Jest tylko w tym cholernie trudny szkopuł. Dojdzie się do rzeki, a tam ni nabrzeża, ni portu, ino fanaberia z kładką molem stoi. Wszystko obrzydliwe wiec szybko wracając nie natkniemy się na ścieżki rowerowe w kierunku ZOO ( daremne żale i trud), a wracać trzeba na pochlapany spalonym olejem rzepakowym Plac o którym marzył rzeczony Książę. Miast jego nie ma tam nic. No może kiblowata piwnica z peerelowskim kioskiem RUCH umożliwiają czkawkę za dawnym Płockiem. Dawnym bo dzisiejszego nijak mi znaleźć. Dlatego warto wstąpić do katedry i po cichutku pomodlić się o rozum rządzących bo czasu i możliwości straconych już się nie wróci. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: js.js. Re: Czas na mądrość !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.12, 10:13 Problem Tumskiej to decyzja Prze. Mileskiego o sprzedaży lokali uzytkowych na tej ulicy w dodatku z ogromnymi bonifikatami. Jaki był sens? Pewno wiedzą ci co taka decyzje podejmowali i finalizowali. Nowi właściciele poszli po najmniejszej linii oporu. Wynajeli to dobrze płacącym bankom i po herbacie. Gdyby lokale były miejskie mozna by, oczywiscie troche wbrew zasadzie maxymalizacji zysku z posiadanego majatku posterowąc poprze system zachęt dla potencjalnych uzytkowników przeznaczeniem tych obiektów np na cele kultury, kluby, dobre restauracje itp. Dziś finito i pisanie n awiedzonego, że trzeba zrealizować drogę do ronda przy PKN Orlen albo połączyc tumską z czteropasmową drogą u podnóżą Tumskiego Wzgórzu to tylko majaczenie obłąkańca w znacznym stopniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejowy Re: Czas na mądrość !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.12, 10:41 Uważasz, że Płock pilnie potrzebuje dojazdu do Goślic, przez Boryszewo? Rzeczywiście. To jest nam pilnie potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: js,js. Re: Czas na mądrość !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.12, 10:49 Odp....l sie człowieku. Dojazd do Goslic, Bodzanowa czy Paryża tak samo mnie interesuje jak to czy masz nocne polucje albo regularny okres. Pisze o Tumskiej bo tego ten wątek dotyczy, ale przy okazji jak ktoś pisze głupoty szaleńca w wątku na temat albo i nie na temat tylko tak na zasadzie słowotoku to chyba quźwa mam prawo na swoje trzy grosze. Zabronisz mi? Nie więc wypad oszołomie.Przestań spamować bo łamiesz regulamin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inż Re: Czas na mądrość !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.12, 11:59 Nie można dywagować nad salonem, gdy fundamenty pękają i konstrukcja budynku spróchniała. Trzeba wzmocnić fundamenty wymieniać konstrukcję lub zacząć tworzyć nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do js.js. Re: Czas na mądrość !!! IP: *.094.c91.petrotel.pl 30.07.12, 12:01 decyzja o sprzedaży lokali sięga czasów prez drętwego , nie pamietam czy za mm też się ich pozbywano, byc moze tak wcale bym sie nie zdziwil . wiele do dzisiaj jest własnością mzgm czy ars , widziałem na nich ogłoszenia o sprzedaży bądz możliwości wynajęcia, były czy są tam nawet ceny i te ceny swiadczą o braku wyobrazni włascicieli co do realiów rynkowych . to juz nawet nie jest kwestia swiadomego ksztaltowania cen pod takie a nie inne preferowane profile działalności ale brak elementarnej dbałości o interes spółek - polegający na ty ze wynajęcie za małe pieniądze jest lepsze niż nie wynajmowanie w ogóle . co tu mówić o jakimś świadomym stymulowaniu jak brak jest dochowania minimum staranności w dbaniu o interes spółki - jak widać ta akcja wynajmowania i sprzedaży kończy się kompletnym fiaskiem i oczekujemy że prezydent wyciągnie z tego wnioski . los biurowca przy synagogalnej podobno został przypieczętowany nie przez kryzys na rynku ale przez wypowiedzenie umów czy ich promes przez nowy zarząd . ruina stoi i niszczeje społka ma koszty bez przychodu a jeszcze niedawno gazeta rozpisywała się zainspirowana przez "zarząd" jakie to cuda tam będą np polsko japońska szkoła technik komputerowych - cuda na kiju . I co ? I g...o ! Ruina stoi bo ... kryzys ! Kryzys wszystko wyjaśnia - nic nie trzeba juz robić ! Czy i kiedy rada przyjęła albo przyjmie dokument pt .stan rewitalizacji w płocku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babina tumska Re: Czas na mądrość !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.12, 14:29 Jesteś w błędzie. Drętkiewicz jako skrajny liberał na szczęście umiał liczyć i wiedział, że każdy logicznie myślący człowiek nie zarzyna kury co złote jajka w dodatku systematycznie. Z czynszów od lokali użytkowych MZGM spokojnie mogło pokrywać sobie stratę z niepłaconych przez lokatorów czynszów za mieszkania. Drętkiewicz urynkowił ceny lokali i puścił to na przetarg otwarty ale tez zadbał o niektóre branże społecznie niezbędne nie mające szansy w wolnorynkowej wolnoamerykance. Mileski sprzedał lokale najbardziej atrakcyjne z ogromnymi bonifikatami i to nie na wolnym rynku tylko dotychczasowym najemcom. W tym momencie miasto na Tumskiej już straciło kontrolę co tam ma być. Nie sądzę żebyś był fanem ulicy bankowej, w dodatku nie z centralami zarządami co byłoby jeszcze niezłe tylko tak naprawdę z punktami kasowymi. Dzisiaj o tym co ma być na Tumskiej poza nieudolnym wynajmowaniem Sfinksa i totalną klapą po barze mlecznym decydują czynsze prywatnych właścicieli do niedawna komunalnych zasobów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babina tumska cd Re: Czas na mądrość !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.12, 15:32 Dla jasności Drętkiewicz urynkowił ceny lokali i puscił je na przetarg oczywiście jeżeli chodzi o czynsze. Nie sprzedał żadnego z nich i iał głęboką rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znachor Re: Czas na mądrość !!! IP: 78.154.90.* 30.07.12, 13:25 js.js widać żeś bardzo sfrustrowany. w naukach medycznych jest też tak samo jak w inżynierii, gdy jest dolegliwość bada się przyczynę. tu przyczyna drętwienie kończyny leży poza nią i wynika z niedomagania funkcji całego organizmu i ogólnego jego słabego stanu spowodowanego licznymi zaniedbaniami. Dyskusja nad tym, a również sam masaż kończyny, nic tu nie pomogą. trzeba poprawić kondycję, krążenie i nastawienie do życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bru Re: Czas na realizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.12, 15:42 nie czas jak sadze dywagować czy lokale gdyby zostaly w rekach miasta moglyby sluzyc innym celom tym bardziej ze wiele z nich dalej jest kontrolowane przez miasto i jakby nic sie nie dzieje . ubolewania nad tym ze wolny rynek sprawil iz wiele prywatnych poszło pod kantorki bankowe jest tez bez sensu jak narzekanie na pogodę. jakikolwiek zresztą parasolik ochronny miasta nie jest w stanie tych niekorzystnych trendów zmienić . tumska jest reprezentatywna dla całego płocka - miejsce gdzie włozono mnóstwo kasy , nie na to co trzeba i efekt jest opłakany . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Czas na realizm IP: *.205.127.112.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.07.12, 20:48 z miasta napisał: >>Ten kwartał miasta mógłby być szalenie atrakcyjny nie tylko z powodu swojej przeszłości historycznej czy gastronomiczno-rozrywkowej. Tam przecież znajdują się muzea posiadające unikalne nie tylko w skali kraju bezcenne obiekty. Muzeów tych przybywa (v. Bożnica). Wspaniale kształtowany wygląd ulicy poprzez piękne elewacje, bramy, nawierzchnie nadają bardzo przemyślane nasadzenia drzew i krzewów oraz urządzenia parkowo-uliczne.<< człowieku, podaj namiary na dostawcę tak wspaniałego zioła, też chciałbym mieć taki odlot i wizje -tymczasem problem jest zupełnie przyziemny : NA GWAŁ POTRZEBA ZWYKŁEJ REANIMACJI PS. musisz być chyba członkiem tego klubu pięknoduchów, którzy organizują debaty o Tumskiej i gaworzą od rzeczy bez kontaktu z rzeczywistością jak po inhalacji naparem z dobrego szajsu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z miasta menelowi Re: Czas na realizm IP: *.plock.mm.pl 30.07.12, 21:24 Menelu, pal marychę bowiem palić zioło jest wesoło. Wtedy skumasz, że ta twoja "zwykła reanimacja" to własnie to o czym pisałem. Nie należę do żadnego clubu, jestem natomiast zwykłym członkiem społeczności płockiej. Ciekawy jestem co rozumiesz poprzez tę "reanimację"? Eksmisje z zajmowanych lokali, nakazy przemeblowania...? Co? Ja mówiłem o tym co nam przeleciało koło nosa i jak mogło być. Ale coo taaam moje gadanie. Poczytam co mówią inni. Także i ty. Sie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Czas na realizm IP: *.31.85.202.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.07.12, 22:20 >ta twoja "zwykła reanimacja" to własnie to o czym pisałem. nie chce mi się od nowa stawiać diagnozy Płocka, robiłem to już wiele razy bardziej lub mniej zwięźle, przystępnie i dosadnie - na tym wątku znajdziesz komptentne wpisy co najmniej dwoch oprócz mnie autorów, wyczerpująco definiujące problem, janie muszę juz nic dodawać. BTW: szczególnie w osłupienie wprwiła mnie ta przeszłość "historyczna i gastronomiczno-rozrywkowa" - czy mógłbyś wyłożyć nieco bardziej detalicznie, za czym powinniśmy wzdychać , bo w głowę zachodzę i nie wiem do czegowartego pamietania z tej historii albo doświadczania jakiej gastronomi z Tumskiej pijesz . Nie wmawiaj mi, że najwybitniejsze osiągnięcie rozrywki na Tumskiej klub "Marabut" to było aż takie aj waj, albo że jadłodajnia "Pod Strzechą", Bar Mleczny, kawiarniTeatralna (vis a vis kina) a później kawiarnia obok kina czy mordownia "Akwarium"to były lokale, gdzie bywanie nobilitowało w kręgach smakoszów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apel Re: do dobrych ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.12, 22:34 "Wspaniale kształtowany wygląd ulicy poprzez piękne elewacje, bramy, nawierzchnie nadają bardzo przemyślane nasadzenia drzew i krzewów oraz urządzenia parkowo-uliczne.<<" prosiłbym dobrych ludzi żeby mi przetłumaczyli o co chodzi w cytowanym fragmencie tekstu . czy to sie odnosi do jakiegoś miejsca ? gdzie ? w płocku? i co to są "urządzenia parkowo uliczne" - bardzo mi się podoba nazwa tylko nie wiem do czego się odnosi ! ps autora cytowanego fragmentu proszę żeby nie wyjaśniał o ile to możliwe . niech da szanse innym . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menelowi z miasta Re: Czas na realizm IP: *.plock.mm.pl 31.07.12, 11:56 Ja ja nie staram się stawiać żadnej diagnozy dla miasta. To nie mój problem, nie moja kasa i nie mój ból głowy. Mało wypaliłeś tej marychy, że nie skumałeś tego, ze "tamten" Płock, którego charakterystyczne obiekty wymieniłeś nie jest z mojej bajki. Pytanie tylko dlaczego akurat te, a nie inne. I tu się minęliśmy szerokim łukiem bo mi przez myśl nie przeszło wspominać te dawne knajpy, bary i grom wie co jeszcze gdzie wg ciebie " się nobilitowano". Gorzko myślisz! Nie o to chodzi. Więc wytłumaczę ci ja dziecku chociaż żeś menel , pewnie wiekowy i nie wiem co z tego skumasz Watek dotyczy przyszłości Tumskiej ( a więc i miasta) co wyjaśnia prawie wszytko. Przeszłość historyczna , hmm. akurat tej nie dotykasz. Mimo to podpowiem ci , że każde z nas jeżeli nie jest to powinno być z tej przeszłości, tej dawnej i tej bliższej - bardzo dumne. Obecnie przeszłość jest w cenie o czym mogłeś się przekonać oglądając otwarcie Olimpiady. A wiec można się nią chwalić, a przede wszystkim szanować, pamiętać o niej. Gastronomia. Dotknąłem problemu zapaści Hotelu Płockiego. Nawet z przekory wobec powstałego Hotelu przy Kolegialnej. Porównania narzucają się same. Gastronomia. Przecież istnieje potężny głód na takie obiekty. Daleko nam do gastronomicznej kultury Francji, Grecji, Hiszpanii czy innych krajów. Obecnie zjadamy ze wstrętem to co upichcą w bramach, korytarzach lub innych spalarniach oleju rzepakowego. Nie ma konkurencji nie tylko gatunkowej ale i cenowej. Dzisiaj zabranie rodziny na obiad jest zupełna katastrofą. Inaczej jest np. we Włoszech gdzie nie opłaca się urządzać uroczystości rodzinnych czy robienie niedzielnego obiadu w domu bo w restauracji jest i wygodniej, i różnorodniej, i smaczniej, i tam podadzą, a naczyń nie trzeba po sobie myć. Jest tam taniej niźli byś chciał to samo zrobić w domu. Kiedy byłeś w kawiarni przy ulubionym stoliku czytając swoją ulubioną Wyborczą by spotkać tam swoich przyjaciół i napić się wybornej kawy, a może przy okazji posłuchać sympatycznej gry na fortepianie w tle codziennych zmagań o przetrwanie? Biedaku! Możesz sobie tylko o tym pomarzyć. Tyle mam do powiedzenia odpowiadając na twoje wątpliwości i niestety, ...wąskie poglądy. Nie wymieniaj nigdy nazw tych "lokali" bo sobie ksywkę poplamisz. Pamiętam lody w Hortexie. Hmm. Takiego paskudztwa nigdzie nie spotkałem. Oszukiwano tam na jakości tak bardzo, że obrzydlistwo przyklejało się do podniebienia. Ciasta śmierdziały zwykłą wódką zamiast wybornym alkoholem., aż szczypało w nosie. Do tamtej rzeczywistości nie tęsknię i chyba nikt z nas żyjących tutaj. Na koniec , chcemy , marzymy by być ...metropolia ( nawet włocławsko-płocką), a wpadamy w osłupienie czytając euforycznie napisane hasło i przeszłości historycznej i gastronomiczno-rozrywkowej. Nie wydaje ci się to, aż żałosne, menel? Tedy sięgnij po zioło a rozjaśnij cholesterolowe zwoje i spójrz na świat weselej, a oczy miej szeroko otwarte. Zobaczysz wyraźniej i więcej czego ci życzliwie życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do "menelowi z mia Re: Czas na realizm IP: *.094.c91.petrotel.pl 31.07.12, 13:33 owszem to również twoja kasa myslenie nie musi byc słodkie aby było prawdziwe przeszłośc dzieli sie na taką której nie warto wspominać i taka która warto trzeba jednak umieć odróżnić. nie z każdej można być dumnym i nie ma przymusu szanowania czegos tylko dlatego ze minęło "istnieje potężny głód na takie obiekty " - z pewnościa nie w plocku co do walki o przetrwanie - czlowiek walczacy o przetrwanie nie wysiaduje w kawiarni i nie czyta gazety sluchajać fortepianu bo nie ma czasu i go nie stać ponieważ walczy o przetrwanie własnie "upadek hotelu płockiego " - a kiedy był okres świetności ? on był już zaprojektowany jako upadły . "marzymy by byc metropolią " - są tacy szaleńcy co o tym marzą a nawet "projektują" ale to jest margines co do zioła to nie rozjasnia nic w ogóle , o zwojach nie wspominając a już "cholesterolowych" - never Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Czas na realizm IP: *.204.94.81.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.07.12, 14:47 z miasta napisał: >W ciągu ulic Starego miasta jak Tumska - Grodzka - Bielska - Kolegialna, a nawet >Sienkiewicza rewaloryzacja zabudowy pomogła by znacznie ów specyficzny nastrój płocki >silnej zaakcentować. 1. zdefiniuj dokładniej ten "specyficzny nastrój płocki", podaj jego cechy wyróżniające i powody uzasadniające potrzebę jego poszukiwania, odtwarzania, akcentowania 2. wg wielu ożywienie miasta polega na rewaloryzacji zabudowy, w najczęściej zbutwiałych, zatęchłych, rozpadających się, zdekapitalizowanych i bezwartościowych niewartych zachodu ruderach dostrzegają zabytki, nastrój i klimat - zgoda, jest tam nastrój schyłkowy i pogrzebu, klimat stęchlizny i zarodników toksycznych pleśni w powietrzu. 3. idealizujesz przeszłość przydając jej cechy, których nigdy nie miała, poszukujesz czegośc co o czym nie masz pojecia, czego nigdy nie widziałes, bo nie mogłeś podobnie jak ja. 4. tęsknisz do zupełnie innych kultur, klimatów, smaków, zapachów o jakie co najwyżej otarłeś się podczass wakacji lub zobaczyłeś na filmach - ja też do niech tęsknię, ale nie szukam ich w Płocku, szukam ich źródeł i tam po nie wracam. Nasiąkłem nimi pracując w kilku z tych krajów a resztę znam z wyjazdów służbowych i turystycznych. Ale też znam i rozumiem przyczyny dzielących nas różnic. 5. Rewitalizacja (ożywienie) to nie fasady, elewacje, scenografia i dekoracje itp jak na planie filmowym - to normalne codzienne życie normalnych ludzi w miejscu, które stwarza po temu warunki i pozwala żyć godnie (za swoje) przez 365 dni w roku a nie od imprezy do imprezy. Sumując: nie nadajemy na tych samych ani nawet zbliżonych długościach fal, mówimy o czymś zupełnie innym. Ta konstatacja dotyczy również kiwsa i paru jeszcze redaktorów i redaktorek oraz społeczników gaworzących o rewitalizacji z pełnymi głowami genialnych pomysłów na proste i szybkie zaprowadzenie powszechnej szczęśliwości w Płocku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do red Re: Czas na realizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 15:30 to w gruncie rzeczy paru rewitalizatorom przydałaby się resuscytacja oraz rehabilitacja o reedukacji nie wspominając . mogłoby sie jednak zdarzyć i tak że ta reedukacja wywołała by konieczność reanimacji a w przypadku braku powodzenia juz tylko rezurekcja .Być może rewitalizacji jest potrzebna rewizja a nie rewolucja i bardziej rewalidacja a nie rewelacja .Do tego potrzebna jest retrospekcja i rewindykacja której jednym z elementów powinna być repatriacja , reperacja i repartycja . W efekcie rewizji u rewitalizatorów mogłaby być potrzebna rekwizycja dóbr a nastepnie ich właściwa redystrybucja z którego to wydarzenia należało by przeprowadzić relację i retransmisję. Z braku bowiem stosownych rekomendacji nie może w tej dziedzinie do żadnej rekonstrukcji bez względu na rejonizację ponieważ brak jest rejestracji jak i regulacji . To dlatego niektórzy uważają że niezbędna jest reinkarnacja.Tymczasem regresja i brak regeneracji powodowane są przez reglamentację i brak reakcji .To jest właśnie przyczyną redundancji i braku odpowiedniej recepcji .Redakcja uważa że niezbędna jest resocjalizacja i reanimacja ale jest to tylko reasekuracja od reklamacji i rezygnacja z reperkusji .To co pisze redakcja to jedynie retoryczna retuszerka resztek reputacji .Tu nie pomogą nawet rekolekcje rekinów reakcji ani represje. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docent m. Re: Czas na realizm IP: *.180.90.85.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.07.12, 22:31 Szanowny Panie Profesorze, Już dawno nie miałem okazji przeczytać tak trafnego, treściwego, precyzyjnego i wyczerpującego temat wykładu, który jednocześnie jest bardzo zwięzły i prowadzony w bardzo zdyscyplinowany sposób - sama kwintesencja treści i informacji, ani jednego zbędnego słowa, przykład rzadkiej erudycji i kompetencji. Przewiduję liczne cytowania w publikacjach naukowych oraz w piśmiennictwie fachowym zajmującym się rewitalizacją. Proszę przyjąc zasłużone gratulacje. pozostaję z wyrazami szacunku docent m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z miasta Re: Czas na realizm IP: *.plock.mm.pl 31.07.12, 16:53 Dziękuję obu panom. Dostało mi się. Menel nie dał się "zmiękczyć" nawet ziołem. Znam twoje teorie , czytałem twoje opinie i wypowiedzi na tym forum czym cie wyróżniam. Twoje trzeźwe myślenie przeraża. Usiłujesz udowodnić o odmienności poglądów. Ty mówisz o środkach, detalach, a ja o wizji pięknego dobrze urządzonego miasta. To nie jest prawda, że nadajemy na odmiennych falach, nadajemy na bardzo zbliżonych. Pragnienie ładu w każdym wymiarze czyli wszędzie i w tej walce o przetrwanie, i w tej kawiarni przy gazecie, i na Tumskiej to ludzkie prawo mieszkańca tego miasta. Normalność w Płocku to trudne pojęcie. By się o tym przekonać nie trzeba daleko jechać. Przekleństwem tej ziemi jest ta ohyda, to partyjniactwo, która się pcha do koryta nie mając zupełnie żadnych predyspozycji do racjonalnej organizacji i tworzenia dóbr publicznych o czym się codziennie dowiadujemy z mediów. Przeto nie linczujcie mnie bom ja prosty człowiek, toczony przez gorzki moralniak wyborcy. Trawestując znane powiedzenie można i należy powiedzieć, że na nasze życie mają wpływ także drobne sprawy o których się ludziom nie śniło. A marzyć? Marzyć można bo to jest element wolności człowieka. Powstaje pytanie czy warto te swoje marzenia oznajmiać? Dziękuje panom za zainteresowanie się moją wypowiedzią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cymesik Re: Czas na realizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 19:24 to jest małe piwo panowie ! redaktor wozniak z gazety wyborczej która jak wiadomo jest przodującą siła narodu proponuje dokonywać selekcji mieszkańców na zdegradowanych i nie zdegradowanych . Zdegradowanych próbuje przesiedlać ! Nie wiadomo dokąd ale być może najpierw trafią do punktów koncentracji . Nie wiadomo na razie wedle jakich kryteriów będzie sie człowiek kwalifikował do zdegradowanych ale są pewne doświadczenia historyczne które świadczą że kryteria mogą być polityczne i rozciągliwe jak guma do gaci . Wprowadzenie kategorii "zdegradowanego mieszkańca " przez redaktora GW to prawdziwy cymes . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytacz Re: Panie redaktorze Wozniak ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 19:27 ci "najbardziej zdegradowani" to dokąd ? na syberię czy do gazu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spłuczka Re: Panie redaktorze Wozniak ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 21:45 mysle panie redaktorze ze pana wypowiedz narusza karte praw podstawowych i stanowi kliniczny przykład mowy nienawisci . jezyk ktorego pan uzywa jest identyczny jak jezyk uzywany przez nazistów swego czasu . zebranie materiału do porównań jest kwestia doslownie tygodnia . dwa wnioski : do prokuratury oraz do komisji praw podstawowych w wiedniu o charakterze karnym do rn gw na czerskiej o naruszenie zasad etyki dziennikarskiej są kwestią dni . nie widzę żadnych różnic pomiędzy kategorią "żyda"w terminologii nazistowskiej a wysuniętym przez pana określeniem "czlowiek zdegradowany " . Udowodnienie tego jest proste a panu pozwoli w przyszłości zastanowić się zanim się coś napisze bez przemyślenia . Pańska wypowiedz jest kompromitująca dla redakcji a takze dla pana osobiscie. To jest haniebne w szczególności dla dziennikarza . Posługiwanie się takim językiem nie może być panu jako człowiekowi wykształconemu obce i nie może pan utrzymywać iż nie zna jego historycznych konotacji . Czy pan się zastanowił ( w co wątpię) czy np ludzie chorzy psychicznie zostana zakwalifikowani przez pana do "zdegenerowanych " bo nie placa czynszu , żebrzą , piją alkohol etc ? Na szczęscie jeszcze o losie ludzi w tym kraju nie decydują neonazistowskie poglądy redaktorów lokalnych gazet . Należy jednak zwracać uwagę na takie poglądy i wypowiedzi bo bez tego tylko krok od tego kiedy powiatowi pismacy będą decydować o losie istot ludzkich które nie pasują do ich standardów! Odpowiedz Link Zgłoś