dlugopisem1 02.02.06, 22:37 WSpaniały projekt. Gratuluję społce Królikowski -Jaworski. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witalis82 Re: Projekt drugiej siedziby muzeum 02.02.06, 23:12 ja sie ciesze ze kolejny budynek ktory tylko szpeci tumska bedzie zastapiony lepszym jest jeszcze kilka takich wiec do boju Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejmil Re: Projekt drugiej siedziby muzeum 02.02.06, 23:15 No to fajnie. Właśnie zbudowali ulicę: granitowa posadzka za ciężkie ziarka. I zaraz po tym wjeżdżać będą samochody ciężąrowe i wszytsko to szlak trafi. Tak samo jak z płytami przy fontannie. Zachciało sie sceny i lodowiska, no ciężki sprzęt połamał płyty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.06, 23:51 Ktoś przygotował taką kolejność inwestycji , zatwierdził ją i zmarnował pieniądze podatników , to trzeba będzie rozliczyć tego geniusza za działalność. Mam nadzieję ,że nowy rząd wprowadzi ustawy o zwrocie rozkradzionych lub zmarnowanych pieniędzy społecznych przez nieuczciwych i niedouczonych urzędasów z ich osobistych majątków ( razem z darowiznami dla kochanek, teściowych i pociotków). Odpowiedz Link Zgłoś
oweszam Re: Projekt drugiej siedziby muzeum 03.02.06, 06:57 Lodowisko to chyba raczej nie zaszkodziło. Nie widziałem przy nim żadnego cęzkiego sprzętu. Za to wczoraj panowie usuwali śnieg na placu i wspaniale szorowali łyżką od koparki bo bruku. Ciekawe jak on na wiosnę będzie wyglądał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onyx Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.c157.petrotel.pl 03.02.06, 08:01 Ja proponuję całą dzielnicę wybudować dla potrzeb muzeum (będzie tak światowo), a biedota zamarza w nieogrzewanych rozsypujących się ze starości kamienicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czas Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.plock.mm.pl 03.02.06, 08:51 ładny budynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinM Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 09:15 Przeprowadzka bardzo dobrze zrobiła dla muzeum. Teraz muzeum się rozwija. Chętnie obejrzę zbiory dotyczące historii Płocka ukryte w magazynach. Szczególnie ciekawe mogą być eskponaty archeologiczne. To pobudza moja wyobraźnię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.stacje.agora.pl 03.02.06, 10:44 Wreszcie cos sensownego (vide zabudowa Nowego Rynku) - ladny i pasujacy do otoczenia. Jesli jeszcze uda sie przebudowa Przedwiosnia i Hortexu zrobi sie calkiem przyjemnie w tej okolicy. Wypadaloby pomyslec o odnowieniu istniejacej starej zabudowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.c153.petrotel.pl 03.02.06, 12:05 Noooo nie wiem... Nie bardzo widzę tę fasadę w towarzystwie secesji. To raczej nie pasujący do Tumskiej monument. Jestem przekonany, że NIE pasuje ona do charakteru tej ulicy, podobnie jak bank. Chyba to chaotyczne Dziwne, że nikt nie mówi o tym aby muzeum (Muzeum Płockie) w tym secesji i historyczne znalazło się w gmachu po Urzędzie Wojewódzkim (właściciel ten sam). Jest tam i duży plac, a i przyszłość tej Delegatury zdaje sie wisieć na włosku. Mam inne spojrzenie na adaptację budynków znajdujących sie w dwuznacznej sytuacji. Np. po planowanym KW PZPR zrobiłbym placówkę Pogotowia Ratunkowego z oddziałem urzowym itp. Skarbówkę, aż się prosiło przenieść do gmachu po KWMO bo na nic więcej nie zasługują, a mając kasę mogli by oderstaurować ten budynek. Ale to takie tam... Dobrze, że są jakieś plany i coś się dzieje ku chwale miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.class147.petrotel.pl 03.02.06, 13:07 Kto wydaje zgodę na takie koszmarki w samym śroku "niby" secesyjnej ulicy, która w zamierzeniach ma być wizytówką miasta??? !!! Takie budynki można budować na Podolszycach (np. obok nowego gmachu PERN-u), zaś zabudowa Tumskiej pownna zostać utrzymana w stylu secesyjnym. Brednie o połączeniu nowoczesności z klasyką niech włożą między utwory braci Grimm. Już architekci uraczyli nas budynkiem PZU i Argentum, nawiązując do niechlubnych tradycji "nowoczesnej" architektury lat 60 i 70 (np. Hortex), teraz dojdą kolejne. Jak w otoczeniu tych budynków będzie wyglądała odrestaurowana kamienica przy Tumskiej 8? Zaś co do usytuowania muzeum - czy nie mogło być np. w budynku po NBP, gdzie były odpowiednie sale na wystawy, skarbiec na cenne zbiory i elewacja w odpowiednim stylu, praktycznie ie wymagająca remontu? Adaptacja budynku na potrzeby prokuratury kosztowała kilka milionów złotych - za tyle prokuratura wystawiłaby nowy budynek - nowoczesny i przystosowany do ich potrzeb. Pozdrawiam wszystkich trzeźwo myślących (czyli nie architekta miasta) Odpowiedz Link Zgłoś
miles7 Re: Projekt drugiej siedziby muzeum 03.02.06, 13:18 Wizytówką miasta to jest "MOST PRZEZ WISŁE BEZ DOJAZDÓW ALE PODSWIETLONY im Mirosława Marii Milewskiego". A secesję to sobie zrób Dareczku na swojej działce na Podolszycach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maleńka dla Darka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 13:18 dlacego Tumska ma być utrzymana w stylu secesyjnym?!! Z powodu jednego, rzeczywiście przepięknego, zabytku? Miasto żyje, żyje również jej najstarsza, historyczna dzielnica. Nie może się w rozwoju zatrzymać - powinny powstawać obiekty współczesne - takie są zasady, również przyjęte w ochronie zabytków. Masz dziwne, mam nadzieję że odosobnione, poglądy i głosisz je w denerwujący sposób. Gustu nie skomentuję. Ale może upuść trochę ciśnienia, bo Ci zaszkodzi. Propozycja Królikowskiego i Jaworskiego bardzo mi się podoba. I jestem pełna podziwu dla tych, którzy podjęli decyzję o realizacji projektu - jest odważna, zwłaszcza w Płocku, gdzie zawsze znajdą się ludzie jak Ty - frustraci wylewający na głowy innych pomyje niezrealizowanych ambicji i chorych poglądów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kilian Re: dla Darka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 13:40 Czy ktoś, kto ma inną wizję reprezentacyjnej ulicy miasta, niż Ty, jest od razu frustratem? Nie dostrzegłem też kubła pomyj. Dlaczego nie skupisz się na dyskusji, tylko od razu próbujesz obrażać interlokutora? Ja na przykład podzielam pogląd Darka i uważam, że przy ulicy Tumskiej zamiast stawiać szklano-metalowe pomniki "nowoczesnej architektury", należałoby odrestaurować budynki nawiązujące do historii miasta. A już pomysł, żeby siedziba muzeum słynącego z największego w Europie zbioru secesji mieściła sie w takim "nowoczesnym" budynku mnie wydaje się dziwaczna. Nowoczesne budynki mogą powstawać w nowych dzielnicach - nie hamuje to tzw. postępu. Przypominam, że już biskup Poniatowski przebudował katedrę na styl "nowoczesny". Wyszedł potworny gniot- zachowało się jedno, czy dwa zdjęcia sprzed rekonstrukcji abp. Nowowiejskiego. A może w imię postępu i Ty zaproponujesz podobną operację - na środku Starego Rynku jest dość miejsca na np. restaurację MacDonald's, a przed katedrą można by postawić salon samochodowy. Co będziemy takimi zatwardziałymi konserwatystami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Kiliana Re: dla Darka IP: *.c155.petrotel.pl 03.02.06, 14:01 Darku, przy ulicy Tumskiej, (zgadzam sie z Tobą - chciałbym by była reprezenacyjną) jest sporo zabytkowych kamienic, ale są one bodaj w 100% PRYWATNE. Tu jest mowa o nowym obiekcie powstającym w miejscu gdzie nigdy w historii nie było kubatury podobnego kalibru. Nowy obiekt powstający starej zabudowie nie może być "zabytkowo-historyczny" bo to bład sztuce i tandeta i pośmiewisko. Obiekt prezentowany na zdjęciach ma elewację wykonaną w wiekszości materiału szlachetnego i nobilitujacego taki budynek - granitu. Szkła jest tyle ile potrzeba okien. Ma zachowane własciwe podziały i propozcję. Moim zdaniem jest naprawdę ładny i to ze został zaprojektowany przez młodych architektów płockich to dla mnie powód do dumy. ps. odnośnie Katedry to przepraszam cie ale ta Szchillerowska Katedra, w porównaniu z gniotem którym była po przebudowach renesansowych, to naprawdę ładny obiekt i nikt przed nim nie postawi McSraka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumoter Re: dla Darka - ad vocem IP: *.c154.petrotel.pl 03.02.06, 15:54 >Obiekt prezentowany na zdjęciach ma elewację wykonaną w wiekszości > materiału szlachetnego i nobilitujacego taki budynek - granitu. Szkła jest <tyle ile potrzeba okien. Ma zachowane własciwe podziały i propozcję. Tiaaaa! Pałac Kultury i Nauki im. Josifa Wssirionowicza Stalina jest także z granitu i paskowca, aż z marmuru. No wiesz?! Ja tego argumentu nie mogę przyjąć. Powtarzam Tumska jest Tumska i koniec! To taka płocka "Droga ku Słońcu". Nie wierzysz? To przejdż się w stronę katedry. Będzie tam pięknie. A jak dojdziesz Grodzką do Starego Rynku, a potem spojrzysz na kościół farny to zmieni Ci sie humor i zapomnisz o granicie na szkaradzie obok Muzeum. Mówię "granicie", a jak nie wierzysz to przejdż się jeszcze raz ta sama trasą i jeszcze raz, i jeszcze, aż pojmiesz, że w mieście powinny byc tereny szczególnie chronione. A, to że miasto nie wykupuje obiektów do ich renowacji by potem oddawać je w uzytkowanie w określonym ściśle celu (np. kawiarnie, salony, kluby, restouracje) przy Tumskiej i wogóle na Starym Mieście to bardzo dotkliwa krzywda wynikająca z braku wizji w konstruowaniu stylu tej dzielnicy. Szkoda powiadam Ci. Miło było powiedzieć słowo do Ciebie bo los miasta nie jest Ci obojętny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maleńka Re: dla Darka i Kiliana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 14:06 przyjżyj się - to zobaczysz w wypowiedzi Darka i frustrację i kubeł pomyj. Mój iterlokutor też najpierw obraził wszystkich odpowiedzialnych za realizację zadania, a potem wygłosił ex katedra swoje "wizje" Tumskiej. A pomysł Królikowskiego i Jaworskiego nie jest szklano - metalowym Pomnikiem nowoczesnej architektury - najpierw go przeanalizuj, a potem feruj wyroki. A co ma ich projekt sprzecznego z ideą odrestaurowania budynków nawiązujących do historii miasta? Nic. Przypominam Ci też, że secesja ma być eksponowana w kamienicy secesyjnej. Twoje pomysły na temat moich poglądów o MacDonaldzie i salonie samochodowym na Starym Rynku i przy katedrze - wybacz, ale nie przyszłyby mi do głowy. To Twoja propozycja na poziom "dyskusji"? Odpowiedz Link Zgłoś
szklem Koszmarki pana prezydenta 03.02.06, 14:12 Prawdziwym koszmarkiem jest to co Pan Milewski chce wybudować na Nowym Rynku. Czy tam tez zaprotestowałeś Darku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moralista Re: Koszmarki pana prezydenta IP: *.dip.t-dialin.net 03.02.06, 14:48 Sprzedać zbiór secesji za granicę(tam będą wiedzieli jak ja eksponować),kamienicę Tumska 8 przerobić na biura magistratu,żeby urzędasy miały skąd patrzeć czy dachy na okolicznych kamienicach nie trzeba pilnie odśniżyć, no i z góry będą patrzeć na kino.Może jakiś ekran na dachu to i za bilety nie trzeba by było płacić ale wtedy urząd musiałby pracować na nocną zmianę.Ta nasza dyskusja jest tak beznadziejna,że aż żal d...ściska.Ilu mieszkańców tyle opini i każdy uważa że jego jest najlepsza.Ludzie!!!Ratunku!!! W ten sposób nic w tym mieście nie powstanie!Czy opinia o nas że umiemy się jednoczyć tylko w razie nieszczęścia nigdy nas nie opuści??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Koszmarki pana prezydenta IP: *.class147.petrotel.pl 03.02.06, 15:03 Nowy Rynek - jak sama nazwa wskazuje, był jeszcze niedawno prawdziwym rynkiem, gdzie chłopi popijali wódkę z musztardówek i zagryzali kaszanką. Owszem, nie podoba mi się koncepcja zagospodarowania Nowego Rynku, jednak teren przy antypodkowie - to obrzeże Płocka (tego historycznego), natomiast Tumy i najbliższa ich okolica to zupełnie inna para kaloszy i powinny zachować historyczny charakter, jak przystało na miasto z tysiącletnią tradycją. Na marginesie, nie jestem z Podolszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kilian zaczynam bać się mieć własne zdanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 15:00 Przyjrzałem się obu wypowiedziom. Jedyne co może być potraktowane jako obraźliwe w wypowiedzi Darka to sugestia, że architekt miasta nie myśli trzeźwo. Podejrzewam, że architekt miasta udźwignie jakoś tę obelgę i nie wyzwie Darka na pojedynek... Natomiast Twoja wypowiedź tak kipi od emocji (nie śmiem sugerować, że frustracji), że zapominasz o ortografii... To nie jest zarzut - każdemu się zdarzają pomyłki, ale o czymś to świadczy. Gdzież w mojej wypowiedzi ferowałem wyroki? Naprawdę, troszkę więcej tolerancji, mniej zacietrzewienia, a więcej chłodnej logiki. Każde z nas ma jakąś swoją "wizję" Tumskiej. Myślę, że Twoja jest jednak bliższa McDonald's na Starym Rynku, niż moja. A architekt miasta naprawdę podejmuje ostatnio nieco ryzykowne decyzje. Najpierw plan "błyskotki" na Nowym Rynku, teraz kolejny kontrowersyjny projekt na Tumskiej. Moim zdaniem projekt ten bardziej pasuje stylistycznie do budynku Argentum i PZU, niż do starej zabudowy Tumskiej. Ale to tylko moje skromne zdanie i wygłaszam je z pewną dozą obawy, bo a nuż zostanę uznany za frustrata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumoter Re: dla Maleńkiej IP: *.c154.petrotel.pl 03.02.06, 15:34 Maleńka, niunia, dziecko drogie! Tu chodzi o styl Tumskiej. Jest tam przy niej i w okolicach kilka pięknych obiektów. Warto było zadbać aby zachować ten miły, specyficzny, wyróżniający się styl minionych lat. A kanciate kańciapy dawać na tereny nowinowe, do awangardy. Tam się niech prezentują na tle nowobogackich szeregowych biżniaków. Istniejąca na terenach podmiejskich tzw. maż architektoniczna przyjmie wszystkie brzydoty razem z tekstami, że są piekne, aż cudne! Kochajmy nasze miasto. To ostatni Płock w tym kraju ze swoim Starym Miastem. Innego nie ma. Pozdrawiam Cię! Miło było zagadać do Ciebie. Nie wkurzaj się na mnie gromko jak wyżej. Każde z nas ma prawo głosu, a o gustach, przyjęto, się nie dyskutuje, niestety... Ładny dzień dzisiaj mamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do kumotra Re: dla Maleńkiej IP: *.c153.petrotel.pl 03.02.06, 18:20 Co to znaczy styl Tumskiej? Może chodzi ci o to by ulica miała jednolity styl architektoniczny. Wokół projektowanego budynku Muzeum na odcinku od ul.Kwiatka do Placu Narutowicza mamy wszytkie style: modernizm, neostyle, trochę secesji, arcjitekture współczesną, socrealizm oraz historyzującą budowaną obecnie nawierzchnię. To znaczy, że do socrelisytycznej zabudowy należy dokleić gzymsy, budynek PZU powinien mieć skute kasetony, rozwalić HOTEX i nadać mu wygląd kamienicy. Budynek nowego muzeum posiada podziały elewacji wzorowane na kamienicy obok, nie przekracza wysokości sąsiedniej zabudowy, nie wychodzi poza linie zabudowy ulicy. Zaproponowano jedynie współczesne materiały. W tym przypadku rzeczywiscie możemy mówic tylko o gustach. Architektura powinna być znakiem czasu. Projekt rozbudowy muzeum i tak jest zachowawczy. Moim zdaniem mozna było w tym miejscu zaprojektować coś bardziej odważnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: od kumotra odważniej IP: *.c158.petrotel.pl 03.02.06, 19:16 > Architektura powinna być znakiem czasu. Projekt rozbudowy muzeum i tak jest > zachowawczy. Moim zdaniem mozna było w tym miejscu zaprojektować coś bardziej > odważnego. Nie mam tu nic do dodania. Jest merytorycznie, z analizą i bojażnią o powstanie szmiry architektonicznej. Jeżeli uznać, że ten budynek, podobny do bunkra czy jakiegoś magazynu ekspedycji towarowej z rampą, a zrobiony z granitu by magazyn stał trwale na gruncie - to ja nic nie mam tu do powiedzenia. Jest mi trudno powstrzymać się od pewnej, sakramenckiej bojażni gdzyż skażony zachwytem zrewarolizowanej kołobrzeskiej Starówki (a było tam przedtem "NIC", jak to po wojnie) i pamiętający o zawartej ongiś współpracy między Płockiem, i Kołobrzegiem zapłakać przyjdzie w wakacyjnym czasie inhalując jodowe powietrze. Z żalu, Ziomkowie moi, że nie stać nas na rozkwit miasta, a tylko na siermiężne, biurokratyczne, niedojrzałe i nie przemyślane projekty. Chciałoby się wstydu oszczędzić z tego powodu o którym wyżej. No, chyba, że położymy na naszej płockiej ambicji bycia miastem pięknym, jak to szfagier mówi, laskę. To wtedy powiem "bardzo sorry" (żeby było elegancko, nowocześnie i granitowo). A nie wiem czy będzie mi lekko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do kumotra Re: odważniej IP: *.c153.petrotel.pl 03.02.06, 19:34 Rzeczywiście o gustach sie nie dyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.c154.petrotel.pl 03.02.06, 15:22 O właśnie Darku przypomniałeś mi o budynku NBP. Przekazanie go prokuratorze to był jeden z największych błędów ratusza. No, ale, wiadomo, z prokuratura sie nie warto sperać... Szkoda ten budynek miał szanse na wiekszą warość użytkową niż spełnia obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 15:35 Pro publico bono... Jarku, pro publico bono... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t.s.man Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 18:00 Jestem takim sobie człowiekiem,jednym z tych wielu, którzy myślą, że znają się na wszystkim, również na architekturze. Chodząc po ulicy Tumskiej dzisiaj, starałem się dostrzec na tej ulicy coś, co świadczyć może o jej secesyjności, jej secesyjnym charakterze. Jaki był efekt? Mizerny. Nie znalazłem wiele. Sam Budynek Tumska 8 choć piękny, ma w sobie tylko secesyjny, piękny detal. Sam w istocie jest dość zwyczajnym budynkiem. Wyobraźmy go sobie bez tego detalu? Lipa, nic ciekawego. Moloch nie z tej bajki, o nie tej skali. To ten właśnie secesyjny detal stanowi o jego pięknie i wartości, to ten detal sprawia, że trudno przejść obok i nie zwrócić na niego uwagi, zadrzeć głowy i podziwiać przepychu tej elewacji. To dlatego jest jednym z najpiękniejszych budynków w Płocku i na ul. Tumskiej. Tylko, że ten detal nalepiali na tą elewację na początku XX wieku, równo 100 lat temu. zeby architektura była dobra, musi być uczciwa, nie oszukana, nie imitacją czegoś. Uwagi o tym ,że budynek obok miałby być secesyjny są chyba błędne, bo secesja dawno minęła i gdyby obok Tumskiej 8 stanął budynek w tym stylu, nawet naipiękniejszy, byłby tylko mizerną imitacją secesji, mizerną, nieuczciwą próbą przypodobania się gustom nie koniecznie poprawnym. Patrząc na cały przekrój ul. Tumskiej budynek jest ok. siedzi. Patrząc na funkcję jaką ma spełniać siedzi jeszcze bardziej. Generalnie ocena bardzo dobra. A krytyka jest potrzebna, bo może być twórcza w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didymus Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 10:35 Poproszę o dokładne wyjaśnienie co Autor miał na myśli pisząc że ulica Tumska jest secesyjna. Obiekty noszące znamiona secesji w Architekturze, które położone są przy tej ulicy, można policzyć na palcach jednej ręki :) Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Projekt drugiej siedziby muzeum 03.02.06, 21:59 Ten budynek to wariacja na temat budynku Argentum. Nie jest to dziełko jakoś szczególnie brzydkie, ale trzeba uczciwie napisać, że panowie architekci się nie napracowali i nie wysilili. A może styl "zielone szkło i piaskowiec" ma stać się w Płocku stylem obowiązującym? Oby nie, bo dwa budynki w takim stylu to już prawie o jeden za dużo. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do romana Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.c157.petrotel.pl 04.02.06, 10:07 Może ty Roman jestes daltonistą. Tam nie ma piaskowca. Jest granit. Może zamiast szklanych szyb okiennych zaproponujesz inny materiał... np. beton? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Do Romana IP: *.c157.petrotel.pl 04.02.06, 10:58 Hej - jestem jednym z tych, którzy czekają na Twoje wpisy, uważnie je czytają i z większością się zgadzają. Ale ten o projekcie mnie zaskoczył. W czym widzisz podobieństwo z Argentum?! Chyba tylko w zestawieniu zestawieniu materiałów - choć w Muzeum ma być przede wszystkim granit ze szkłem (granit w dodatku czerwony)- piaskowca mało (z tego co widać tylko w parterze). Zupełnie inny sposób kształtowania bryły - w Argentum zwarta, tu - rozrzeźbiona. Inny sposób kształtowania elewacji - w Argentur płaska, tu: z częścią środkową mocno wysuniętą ku przodowi i dwiema głebokimi pustkami z obu osi. Itd. To ten sam styl? Jaki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Argentum II IP: *.stacje.agora.pl 06.02.06, 11:50 Moim skromnym zdaniem jesli budynek w rzeczywistosci bedzie wygladal tak jak na projekcie to jest jednak zupelnie innej klasy niz Argentum, podobnie jak zupelnie innej klasy jest Argentum w stosunku do PZU a PZU w stosunku do nowopotworkow z Grodzkiej i okolic Nowego Rynku. Kierunek chyba wlasciwy. Co do Maca na Starym Rynku - rzecz polega na dostrzeganiu roznicy miedzy piramida w Luwrze czy szkalna kopula Reichstagu a np koszmarnymi nadbudowami/przebudowami ocalalych z wojny warszawskich kamienic czy ... budynkem PZU na Tumskiej. Ciekawa architektura obroni sie jesli nie dzis to za 10,20,50,100 lat. Nieciekawa obroni sie najwyzej dzis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaga Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 10:03 I znowu ten obrzydliwy debil-roman. Tfu, tfu, tfu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.c154.petrotel.pl 04.02.06, 21:21 Roman - czekam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moralista Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.dip.t-dialin.net 04.02.06, 22:35 niestety naszemu romanowi nic się nie podoba.Trudno jednak dogodzić wiecznemu malkontentowi.romanj na prezydenta,romanj na prezydenta tam się może opamięta i zrozumie że nie jest tak łatwo rządzić urzędasów gromadką a krytyka wszystkich w około nieraz zmarszczy jego czoło Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Projekt drugiej siedziby muzeum 06.02.06, 13:55 Co za marnowanie przestrzeni. Czemu ze szczytów budynku są dziury i jakieś paski łączące muzeum z sąsiadującymi kamienicami? Budynek ładny, owszem, tylko sprawia przytłaczające wrażenie, że jest jakiś ciężki, taki "ociosany". Z zielenią jeszcze jako tako wygląda, ale co będzie jesienią, zimą do wiosny? Puste, ponure gmaszysko ... Może by tak jeszcze jakiś ozdobny akcent budowlany, który sugerowałby, że tam znajduje się muzeum z pięknymi zbiorami? Nawet napis przypomina sklep spożywczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didymus Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 10:49 lol :D Proponuję aby stworzyć takie ogólnopłockie forum projektowe, gdzie każdy będzie mógł do projekt dołożyć swoją łatkę - bo w końcu w Płocku każdy mieszkaniec jes nieprzymierzając Architektem. :D Experyment byłby karkołomny ale myślę że wyraźnie by pokazał jaki finał ma wprowadzanie kolejnych zmian, modyfikacji, uproszczeń w projektach przygotowywanyh przez Architektów. Może co niektórzy widząc efekt takiego experymentu zawstydziliby się choć trochę i w przyszłości ugryźli w język zanim napiszą coś (przepraszam za określenie) głupiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr didymus PANY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 11:38 Święta racja!!! Niektórych uwag spokojnie czytać nie potrafię! Najlepsze te o secesyjnej Tumskiej. I dobra ta Romana - że niby prawie takie samo jak Argentum. I to o marnotrawieniu miejsca na elewacji frontowej - żeby zabudować od brzega do brzega, bo inaczej brzydko. Ręce opadają Odpowiedz Link Zgłoś