Dodaj do ulubionych

Projekt drugiej siedziby muzeum

02.02.06, 22:37
WSpaniały projekt. Gratuluję społce Królikowski -Jaworski.
Obserwuj wątek
    • witalis82 Re: Projekt drugiej siedziby muzeum 02.02.06, 23:12
      ja sie ciesze ze kolejny budynek ktory tylko szpeci tumska bedzie zastapiony
      lepszym
      jest jeszcze kilka takich wiec do boju
    • andrzejmil Re: Projekt drugiej siedziby muzeum 02.02.06, 23:15
      No to fajnie. Właśnie zbudowali ulicę: granitowa posadzka za ciężkie ziarka. I
      zaraz po tym wjeżdżać będą samochody ciężąrowe i wszytsko to szlak trafi. Tak
      samo jak z płytami przy fontannie. Zachciało sie sceny i lodowiska, no ciężki
      sprzęt połamał płyty.
      • Gość: mieszkaniec Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.06, 23:51
        Ktoś przygotował taką kolejność inwestycji , zatwierdził ją i zmarnował
        pieniądze podatników , to trzeba będzie rozliczyć tego geniusza za działalność.
        Mam nadzieję ,że nowy rząd wprowadzi ustawy o zwrocie rozkradzionych lub
        zmarnowanych pieniędzy społecznych przez nieuczciwych i niedouczonych urzędasów
        z ich osobistych majątków ( razem z darowiznami dla kochanek, teściowych i
        pociotków).
      • oweszam Re: Projekt drugiej siedziby muzeum 03.02.06, 06:57
        Lodowisko to chyba raczej nie zaszkodziło.
        Nie widziałem przy nim żadnego cęzkiego sprzętu.
        Za to wczoraj panowie usuwali śnieg na placu i
        wspaniale szorowali łyżką od koparki bo bruku.
        Ciekawe jak on na wiosnę będzie wyglądał.
    • Gość: Onyx Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.c157.petrotel.pl 03.02.06, 08:01
      Ja proponuję całą dzielnicę wybudować dla potrzeb muzeum (będzie tak światowo),
      a biedota zamarza w nieogrzewanych rozsypujących się ze starości kamienicach.
    • Gość: czas Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.plock.mm.pl 03.02.06, 08:51
      ładny budynek
    • Gość: MarcinM Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 09:15
      Przeprowadzka bardzo dobrze zrobiła dla muzeum. Teraz muzeum się rozwija.
      Chętnie obejrzę zbiory dotyczące historii Płocka ukryte w magazynach.
      Szczególnie ciekawe mogą być eskponaty archeologiczne. To pobudza moja
      wyobraźnię
    • Gość: hmm Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.stacje.agora.pl 03.02.06, 10:44
      Wreszcie cos sensownego (vide zabudowa Nowego Rynku) - ladny i pasujacy do
      otoczenia. Jesli jeszcze uda sie przebudowa Przedwiosnia i Hortexu zrobi sie
      calkiem przyjemnie w tej okolicy. Wypadaloby pomyslec o odnowieniu istniejacej
      starej zabudowy.
    • Gość: jarek Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.c153.petrotel.pl 03.02.06, 12:05
      Noooo nie wiem... Nie bardzo widzę tę fasadę w towarzystwie secesji. To raczej
      nie pasujący do Tumskiej monument. Jestem przekonany, że NIE pasuje ona do
      charakteru tej ulicy, podobnie jak bank. Chyba to chaotyczne
      Dziwne, że nikt nie mówi o tym aby muzeum (Muzeum Płockie) w tym secesji i
      historyczne znalazło się w gmachu po Urzędzie Wojewódzkim (właściciel ten sam).
      Jest tam i duży plac, a i przyszłość tej Delegatury zdaje sie wisieć na włosku.
      Mam inne spojrzenie na adaptację budynków znajdujących sie w dwuznacznej
      sytuacji.
      Np. po planowanym KW PZPR zrobiłbym placówkę Pogotowia Ratunkowego z oddziałem
      urzowym itp. Skarbówkę, aż się prosiło przenieść do gmachu po KWMO bo na nic
      więcej nie zasługują, a mając kasę mogli by oderstaurować ten budynek. Ale to
      takie tam...
      Dobrze, że są jakieś plany i coś się dzieje ku chwale miasta.
      • Gość: Darek Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.class147.petrotel.pl 03.02.06, 13:07
        Kto wydaje zgodę na takie koszmarki w samym śroku "niby" secesyjnej ulicy, która
        w zamierzeniach ma być wizytówką miasta??? !!! Takie budynki można budować na
        Podolszycach (np. obok nowego gmachu PERN-u), zaś zabudowa Tumskiej pownna
        zostać utrzymana w stylu secesyjnym. Brednie o połączeniu nowoczesności z
        klasyką niech włożą między utwory braci Grimm. Już architekci uraczyli nas
        budynkiem PZU i Argentum, nawiązując do niechlubnych tradycji "nowoczesnej"
        architektury lat 60 i 70 (np. Hortex), teraz dojdą kolejne. Jak w otoczeniu tych
        budynków będzie wyglądała odrestaurowana kamienica przy Tumskiej 8?
        Zaś co do usytuowania muzeum - czy nie mogło być np. w budynku po NBP, gdzie
        były odpowiednie sale na wystawy, skarbiec na cenne zbiory i elewacja w
        odpowiednim stylu, praktycznie ie wymagająca remontu? Adaptacja budynku na
        potrzeby prokuratury kosztowała kilka milionów złotych - za tyle prokuratura
        wystawiłaby nowy budynek - nowoczesny i przystosowany do ich potrzeb.
        Pozdrawiam wszystkich trzeźwo myślących (czyli nie architekta miasta)
        • miles7 Re: Projekt drugiej siedziby muzeum 03.02.06, 13:18
          Wizytówką miasta to jest "MOST PRZEZ WISŁE BEZ DOJAZDÓW ALE PODSWIETLONY im
          Mirosława Marii Milewskiego".
          A secesję to sobie zrób Dareczku na swojej działce na Podolszycach.
        • Gość: maleńka dla Darka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 13:18
          dlacego Tumska ma być utrzymana w stylu secesyjnym?!! Z powodu jednego,
          rzeczywiście przepięknego, zabytku? Miasto żyje, żyje również jej najstarsza,
          historyczna dzielnica. Nie może się w rozwoju zatrzymać - powinny powstawać
          obiekty współczesne - takie są zasady, również przyjęte w ochronie zabytków.
          Masz dziwne, mam nadzieję że odosobnione, poglądy i głosisz je w denerwujący
          sposób. Gustu nie skomentuję. Ale może upuść trochę ciśnienia, bo Ci zaszkodzi.
          Propozycja Królikowskiego i Jaworskiego bardzo mi się podoba. I jestem pełna
          podziwu dla tych, którzy podjęli decyzję o realizacji projektu - jest odważna,
          zwłaszcza w Płocku, gdzie zawsze znajdą się ludzie jak Ty - frustraci
          wylewający na głowy innych pomyje niezrealizowanych ambicji i chorych poglądów
          • Gość: Kilian Re: dla Darka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 13:40
            Czy ktoś, kto ma inną wizję reprezentacyjnej ulicy miasta, niż Ty, jest od razu
            frustratem? Nie dostrzegłem też kubła pomyj. Dlaczego nie skupisz się na
            dyskusji, tylko od razu próbujesz obrażać interlokutora? Ja na przykład
            podzielam pogląd Darka i uważam, że przy ulicy Tumskiej zamiast stawiać
            szklano-metalowe pomniki "nowoczesnej architektury", należałoby odrestaurować
            budynki nawiązujące do historii miasta. A już pomysł, żeby siedziba muzeum
            słynącego z największego w Europie zbioru secesji mieściła sie w takim
            "nowoczesnym" budynku mnie wydaje się dziwaczna. Nowoczesne budynki mogą
            powstawać w nowych dzielnicach - nie hamuje to tzw. postępu. Przypominam, że już
            biskup Poniatowski przebudował katedrę na styl "nowoczesny". Wyszedł potworny
            gniot- zachowało się jedno, czy dwa zdjęcia sprzed rekonstrukcji abp.
            Nowowiejskiego. A może w imię postępu i Ty zaproponujesz podobną operację - na
            środku Starego Rynku jest dość miejsca na np. restaurację MacDonald's, a przed
            katedrą można by postawić salon samochodowy. Co będziemy takimi zatwardziałymi
            konserwatystami?
            • Gość: Do Kiliana Re: dla Darka IP: *.c155.petrotel.pl 03.02.06, 14:01
              Darku, przy ulicy Tumskiej, (zgadzam sie z Tobą - chciałbym by była
              reprezenacyjną) jest sporo zabytkowych kamienic, ale są one bodaj w 100%
              PRYWATNE. Tu jest mowa o nowym obiekcie powstającym w miejscu gdzie nigdy w
              historii nie było kubatury podobnego kalibru. Nowy obiekt powstający starej
              zabudowie nie może być "zabytkowo-historyczny" bo to bład sztuce i tandeta i
              pośmiewisko. Obiekt prezentowany na zdjęciach ma elewację wykonaną w wiekszości
              materiału szlachetnego i nobilitujacego taki budynek - granitu. Szkła jest tyle
              ile potrzeba okien. Ma zachowane własciwe podziały i propozcję. Moim zdaniem
              jest naprawdę ładny i to ze został zaprojektowany przez młodych architektów
              płockich to dla mnie powód do dumy.
              ps. odnośnie Katedry to przepraszam cie ale ta Szchillerowska Katedra, w
              porównaniu z gniotem którym była po przebudowach renesansowych, to naprawdę
              ładny obiekt i nikt przed nim nie postawi McSraka
              • Gość: kumoter Re: dla Darka - ad vocem IP: *.c154.petrotel.pl 03.02.06, 15:54
                >Obiekt prezentowany na zdjęciach ma elewację wykonaną w wiekszości
                > materiału szlachetnego i nobilitujacego taki budynek - granitu. Szkła jest
                <tyle ile potrzeba okien. Ma zachowane własciwe podziały i propozcję.

Tiaaaa! Pałac Kultury i Nauki im. Josifa Wssirionowicza Stalina jest także z
                granitu i paskowca, aż z marmuru.

No wiesz?! Ja tego argumentu nie mogę przyjąć. Powtarzam Tumska jest Tumska i
                koniec! To taka płocka "Droga ku Słońcu". Nie wierzysz? To przejdż się w
                stronę katedry. Będzie tam pięknie. A jak dojdziesz Grodzką do Starego Rynku,
                a potem spojrzysz na kościół farny to zmieni Ci sie humor i zapomnisz o
                granicie na szkaradzie obok Muzeum. Mówię "granicie", a jak nie wierzysz to
                przejdż się jeszcze raz ta sama trasą i jeszcze raz, i jeszcze, aż pojmiesz,
                że w mieście powinny byc tereny szczególnie chronione.
                A, to że miasto nie wykupuje obiektów do ich renowacji by potem oddawać je w
                uzytkowanie w określonym ściśle celu (np. kawiarnie, salony, kluby,
                restouracje) przy Tumskiej i wogóle na Starym Mieście to bardzo dotkliwa
                krzywda wynikająca z braku wizji w konstruowaniu stylu tej dzielnicy. Szkoda
                powiadam Ci.
                Miło było powiedzieć słowo do Ciebie bo los miasta nie jest Ci obojętny.
            • Gość: maleńka Re: dla Darka i Kiliana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 14:06
              przyjżyj się - to zobaczysz w wypowiedzi Darka i frustrację i kubeł pomyj. Mój
              iterlokutor też najpierw obraził wszystkich odpowiedzialnych za realizację
              zadania, a potem wygłosił ex katedra swoje "wizje" Tumskiej. A pomysł
              Królikowskiego i Jaworskiego nie jest szklano - metalowym Pomnikiem nowoczesnej
              architektury - najpierw go przeanalizuj, a potem feruj wyroki. A co ma ich
              projekt sprzecznego z ideą odrestaurowania budynków nawiązujących do historii
              miasta? Nic. Przypominam Ci też, że secesja ma być eksponowana w kamienicy
              secesyjnej. Twoje pomysły na temat moich poglądów o MacDonaldzie i salonie
              samochodowym na Starym Rynku i przy katedrze - wybacz, ale nie przyszłyby mi do
              głowy. To Twoja propozycja na poziom "dyskusji"?
              • szklem Koszmarki pana prezydenta 03.02.06, 14:12
                Prawdziwym koszmarkiem jest to co Pan Milewski chce wybudować na Nowym Rynku.
                Czy tam tez zaprotestowałeś Darku?
                • Gość: moralista Re: Koszmarki pana prezydenta IP: *.dip.t-dialin.net 03.02.06, 14:48
                  Sprzedać zbiór secesji za granicę(tam będą wiedzieli jak ja
                  eksponować),kamienicę Tumska 8 przerobić na biura magistratu,żeby urzędasy
                  miały skąd patrzeć czy dachy na okolicznych kamienicach nie trzeba pilnie
                  odśniżyć, no i z góry będą patrzeć na kino.Może jakiś ekran na dachu to i za
                  bilety nie trzeba by było płacić ale wtedy urząd musiałby pracować na nocną
                  zmianę.Ta nasza dyskusja jest tak beznadziejna,że aż żal d...ściska.Ilu
                  mieszkańców tyle opini i każdy uważa że jego jest najlepsza.Ludzie!!!Ratunku!!!
                  W ten sposób nic w tym mieście nie powstanie!Czy opinia o nas że umiemy się
                  jednoczyć tylko w razie nieszczęścia nigdy nas nie opuści???
                • Gość: Darek Re: Koszmarki pana prezydenta IP: *.class147.petrotel.pl 03.02.06, 15:03
                  Nowy Rynek - jak sama nazwa wskazuje, był jeszcze niedawno prawdziwym rynkiem,
                  gdzie chłopi popijali wódkę z musztardówek i zagryzali kaszanką. Owszem, nie
                  podoba mi się koncepcja zagospodarowania Nowego Rynku, jednak teren przy
                  antypodkowie - to obrzeże Płocka (tego historycznego), natomiast Tumy i
                  najbliższa ich okolica to zupełnie inna para kaloszy i powinny zachować
                  historyczny charakter, jak przystało na miasto z tysiącletnią tradycją. Na
                  marginesie, nie jestem z Podolszyc.
              • Gość: Kilian zaczynam bać się mieć własne zdanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 15:00
                Przyjrzałem się obu wypowiedziom. Jedyne co może być potraktowane jako obraźliwe
                w wypowiedzi Darka to sugestia, że architekt miasta nie myśli trzeźwo.
                Podejrzewam, że architekt miasta udźwignie jakoś tę obelgę i nie wyzwie Darka na
                pojedynek... Natomiast Twoja wypowiedź tak kipi od emocji (nie śmiem sugerować,
                że frustracji), że zapominasz o ortografii... To nie jest zarzut - każdemu się
                zdarzają pomyłki, ale o czymś to świadczy. Gdzież w mojej wypowiedzi ferowałem
                wyroki? Naprawdę, troszkę więcej tolerancji, mniej zacietrzewienia, a więcej
                chłodnej logiki. Każde z nas ma jakąś swoją "wizję" Tumskiej. Myślę, że Twoja
                jest jednak bliższa McDonald's na Starym Rynku, niż moja. A architekt miasta
                naprawdę podejmuje ostatnio nieco ryzykowne decyzje. Najpierw plan "błyskotki"
                na Nowym Rynku, teraz kolejny kontrowersyjny projekt na Tumskiej. Moim zdaniem
                projekt ten bardziej pasuje stylistycznie do budynku Argentum i PZU, niż do
                starej zabudowy Tumskiej. Ale to tylko moje skromne zdanie i wygłaszam je z
                pewną dozą obawy, bo a nuż zostanę uznany za frustrata...
          • Gość: kumoter Re: dla Maleńkiej IP: *.c154.petrotel.pl 03.02.06, 15:34
            Maleńka, niunia, dziecko drogie! Tu chodzi o styl Tumskiej. Jest tam przy niej
            i w okolicach kilka pięknych obiektów. Warto było zadbać aby zachować ten miły,
            specyficzny, wyróżniający się styl minionych lat. A kanciate kańciapy dawać na
            tereny nowinowe, do awangardy. Tam się niech prezentują na tle nowobogackich
            szeregowych biżniaków. Istniejąca na terenach podmiejskich tzw. maż
            architektoniczna przyjmie wszystkie brzydoty razem z tekstami, że są piekne, aż
            cudne! Kochajmy nasze miasto. To ostatni Płock w tym kraju ze swoim Starym
            Miastem. Innego nie ma.
            Pozdrawiam Cię! Miło było zagadać do Ciebie. Nie wkurzaj się na mnie gromko
            jak wyżej. Każde z nas ma prawo głosu, a o gustach, przyjęto, się nie
            dyskutuje, niestety...
            Ładny dzień dzisiaj mamy :)
            • Gość: do kumotra Re: dla Maleńkiej IP: *.c153.petrotel.pl 03.02.06, 18:20
              Co to znaczy styl Tumskiej? Może chodzi ci o to by ulica miała jednolity styl
              architektoniczny. Wokół projektowanego budynku Muzeum na odcinku od ul.Kwiatka
              do Placu Narutowicza mamy wszytkie style: modernizm, neostyle, trochę secesji,
              arcjitekture współczesną, socrealizm oraz historyzującą budowaną obecnie
              nawierzchnię. To znaczy, że do socrelisytycznej zabudowy należy dokleić gzymsy,
              budynek PZU powinien mieć skute kasetony, rozwalić HOTEX i nadać mu wygląd
              kamienicy. Budynek nowego muzeum posiada podziały elewacji wzorowane na
              kamienicy obok, nie przekracza wysokości sąsiedniej zabudowy, nie wychodzi poza
              linie zabudowy ulicy. Zaproponowano jedynie współczesne materiały.
              W tym przypadku rzeczywiscie możemy mówic tylko o gustach.
              Architektura powinna być znakiem czasu. Projekt rozbudowy muzeum i tak jest
              zachowawczy. Moim zdaniem mozna było w tym miejscu zaprojektować coś bardziej
              odważnego.
              • Gość: od kumotra odważniej IP: *.c158.petrotel.pl 03.02.06, 19:16
                > Architektura powinna być znakiem czasu. Projekt rozbudowy muzeum i tak jest
                > zachowawczy. Moim zdaniem mozna było w tym miejscu zaprojektować coś bardziej
                > odważnego.

Nie mam tu nic do dodania. Jest merytorycznie, z analizą i bojażnią o powstanie
                szmiry architektonicznej. Jeżeli uznać, że ten budynek, podobny do bunkra czy
                jakiegoś magazynu ekspedycji towarowej z rampą, a zrobiony z granitu by magazyn
                stał trwale na gruncie - to ja nic nie mam tu do powiedzenia. Jest mi trudno
                powstrzymać się od pewnej, sakramenckiej bojażni gdzyż skażony zachwytem
                zrewarolizowanej kołobrzeskiej Starówki (a było tam przedtem "NIC", jak to po
                wojnie) i pamiętający o zawartej ongiś współpracy między Płockiem, i
                Kołobrzegiem zapłakać przyjdzie w wakacyjnym czasie inhalując jodowe powietrze.
                Z żalu, Ziomkowie moi, że nie stać nas na rozkwit miasta, a tylko na
                siermiężne, biurokratyczne, niedojrzałe i nie przemyślane projekty. Chciałoby
                się wstydu oszczędzić z tego powodu o którym wyżej.
                No, chyba, że położymy na naszej płockiej ambicji bycia miastem pięknym, jak to
                szfagier mówi, laskę. To wtedy powiem "bardzo sorry" (żeby było elegancko,
                nowocześnie i granitowo). A nie wiem czy będzie mi lekko...
                • Gość: do kumotra Re: odważniej IP: *.c153.petrotel.pl 03.02.06, 19:34
                  Rzeczywiście o gustach sie nie dyskutuje.
        • Gość: jarek Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.c154.petrotel.pl 03.02.06, 15:22
          O właśnie Darku przypomniałeś mi o budynku NBP. Przekazanie go prokuratorze to
          był jeden z największych błędów ratusza. No, ale, wiadomo, z prokuratura sie
          nie warto sperać...
          Szkoda ten budynek miał szanse na wiekszą warość użytkową niż spełnia obecnie.
          • Gość: Darek Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 15:35
            Pro publico bono... Jarku, pro publico bono...
        • Gość: t.s.man Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 18:00
          Jestem takim sobie człowiekiem,jednym z tych wielu, którzy myślą, że znają się
          na wszystkim, również na architekturze. Chodząc po ulicy Tumskiej dzisiaj,
          starałem się dostrzec na tej ulicy coś, co świadczyć może o jej secesyjności,
          jej secesyjnym charakterze. Jaki był efekt? Mizerny. Nie znalazłem wiele. Sam
          Budynek Tumska 8 choć piękny, ma w sobie tylko secesyjny, piękny detal. Sam w
          istocie jest dość zwyczajnym budynkiem. Wyobraźmy go sobie bez tego detalu?
          Lipa, nic ciekawego. Moloch nie z tej bajki, o nie tej skali. To ten właśnie
          secesyjny detal stanowi o jego pięknie i wartości, to ten detal sprawia, że
          trudno przejść obok i nie zwrócić na niego uwagi, zadrzeć głowy i podziwiać
          przepychu tej elewacji. To dlatego jest jednym z najpiękniejszych budynków w
          Płocku i na ul. Tumskiej. Tylko, że ten detal nalepiali na tą elewację na
          początku XX wieku, równo 100 lat temu. zeby architektura była dobra, musi być
          uczciwa, nie oszukana, nie imitacją czegoś. Uwagi o tym ,że budynek obok miałby
          być secesyjny są chyba błędne, bo secesja dawno minęła i gdyby obok Tumskiej 8
          stanął budynek w tym stylu, nawet naipiękniejszy, byłby tylko mizerną imitacją
          secesji, mizerną, nieuczciwą próbą przypodobania się gustom nie koniecznie
          poprawnym. Patrząc na cały przekrój ul. Tumskiej budynek jest ok. siedzi.
          Patrząc na funkcję jaką ma spełniać siedzi jeszcze bardziej. Generalnie ocena
          bardzo dobra. A krytyka jest potrzebna, bo może być twórcza w przyszłości.
        • Gość: didymus Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 10:35
          Poproszę o dokładne wyjaśnienie co Autor miał na myśli pisząc że ulica Tumska
          jest secesyjna. Obiekty noszące znamiona secesji w Architekturze, które
          położone są przy tej ulicy, można policzyć na palcach jednej ręki :)
    • roman_j Re: Projekt drugiej siedziby muzeum 03.02.06, 21:59
      Ten budynek to wariacja na temat budynku Argentum. Nie jest to dziełko jakoś
      szczególnie brzydkie, ale trzeba uczciwie napisać, że panowie architekci się nie
      napracowali i nie wysilili. A może styl "zielone szkło i piaskowiec" ma stać się
      w Płocku stylem obowiązującym? Oby nie, bo dwa budynki w takim stylu to już
      prawie o jeden za dużo. :-))
      • Gość: Do romana Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.c157.petrotel.pl 04.02.06, 10:07
        Może ty Roman jestes daltonistą. Tam nie ma piaskowca. Jest granit. Może
        zamiast szklanych szyb okiennych zaproponujesz inny materiał... np. beton? :-)
      • Gość: Rafał Do Romana IP: *.c157.petrotel.pl 04.02.06, 10:58
        Hej - jestem jednym z tych, którzy czekają na Twoje wpisy, uważnie je czytają i
        z większością się zgadzają. Ale ten o projekcie mnie zaskoczył. W czym widzisz
        podobieństwo z Argentum?! Chyba tylko w zestawieniu zestawieniu materiałów -
        choć w Muzeum ma być przede wszystkim granit ze szkłem (granit w dodatku
        czerwony)- piaskowca mało (z tego co widać tylko w parterze). Zupełnie inny
        sposób kształtowania bryły - w Argentum zwarta, tu - rozrzeźbiona. Inny sposób
        kształtowania elewacji - w Argentur płaska, tu: z częścią środkową mocno
        wysuniętą ku przodowi i dwiema głebokimi pustkami z obu osi. Itd. To ten sam
        styl? Jaki?
      • Gość: hmm Re: Argentum II IP: *.stacje.agora.pl 06.02.06, 11:50
        Moim skromnym zdaniem jesli budynek w rzeczywistosci bedzie wygladal tak jak na
        projekcie to jest jednak zupelnie innej klasy niz Argentum, podobnie jak
        zupelnie innej klasy jest Argentum w stosunku do PZU a PZU w stosunku do
        nowopotworkow z Grodzkiej i okolic Nowego Rynku. Kierunek chyba wlasciwy.

Co do Maca na Starym Rynku - rzecz polega na dostrzeganiu roznicy miedzy
        piramida w Luwrze czy szkalna kopula Reichstagu a np koszmarnymi
        nadbudowami/przebudowami ocalalych z wojny warszawskich kamienic czy ...
        budynkem PZU na Tumskiej. Ciekawa architektura obroni sie jesli nie dzis to za
        10,20,50,100 lat. Nieciekawa obroni sie najwyzej dzis.
    • Gość: Gaga Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 10:03
      I znowu ten obrzydliwy debil-roman. Tfu, tfu, tfu!!!
      • Gość: Rafał Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.c154.petrotel.pl 04.02.06, 21:21
        Roman - czekam
        • Gość: moralista Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.dip.t-dialin.net 04.02.06, 22:35
          niestety naszemu romanowi nic się nie podoba.Trudno jednak dogodzić wiecznemu
          malkontentowi.romanj na prezydenta,romanj na prezydenta tam się może opamięta i
          zrozumie że nie jest tak łatwo rządzić urzędasów gromadką a krytyka wszystkich
          w około nieraz zmarszczy jego czoło
    • iwles Re: Projekt drugiej siedziby muzeum 06.02.06, 13:55
      Co za marnowanie przestrzeni.
      Czemu ze szczytów budynku są dziury i jakieś paski łączące muzeum z
      sąsiadującymi kamienicami?

Budynek ładny, owszem, tylko sprawia przytłaczające wrażenie, że jest jakiś
      ciężki, taki "ociosany".

Z zielenią jeszcze jako tako wygląda, ale co będzie jesienią, zimą do wiosny?
      Puste, ponure gmaszysko ...

Może by tak jeszcze jakiś ozdobny akcent budowlany, który sugerowałby, że tam
      znajduje się muzeum z pięknymi zbiorami?
      Nawet napis przypomina sklep spożywczy.
      • Gość: didymus Re: Projekt drugiej siedziby muzeum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 10:49
        lol :D
        Proponuję aby stworzyć takie ogólnopłockie forum projektowe, gdzie każdy będzie
        mógł do projekt dołożyć swoją łatkę - bo w końcu w Płocku każdy mieszkaniec jes
        nieprzymierzając Architektem. :D
        Experyment byłby karkołomny ale myślę że wyraźnie by pokazał jaki finał ma
        wprowadzanie kolejnych zmian, modyfikacji, uproszczeń w projektach
        przygotowywanyh przez Architektów. Może co niektórzy widząc efekt takiego
        experymentu zawstydziliby się choć trochę i w przyszłości ugryźli w język zanim
        napiszą coś (przepraszam za określenie) głupiego.
        • Gość: Piotr didymus PANY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 11:38
          Święta racja!!! Niektórych uwag spokojnie czytać nie potrafię! Najlepsze te o
          secesyjnej Tumskiej. I dobra ta Romana - że niby prawie takie samo jak
          Argentum. I to o marnotrawieniu miejsca na elewacji frontowej - żeby zabudować
          od brzega do brzega, bo inaczej brzydko. Ręce opadają
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka