zigzaur Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku 16.03.07, 09:44 Kiedyś, na początku lat dziewięćdziesiatych, modna była żywność koszerna: wódka, cukier, wody mineralne itd. Okazuje się, słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku 16.03.07, 10:33 Może i słusznie, ale koszernej czerniny i tak byś nie znalazł, bo krew jest z definicji niekoszerna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbulwersowany Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 09:55 Za takie "produkty" żywnościowe producent i dystrybutorzy powinni otrzymać karę wieloletniego więzienia bez zawieszenia. Przecież ci ludzie dla zysku gotowi są zrobić wszystko, dlatego trzeba ich traktować podobnie jak nożowników i innych bandytów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosciu Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 10:05 To przechodzi ludzkie pojecie. Zamknac i karmic zupka przyrzadzona na ich wlasnym specyfiku. Bon appétit! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bloodless Kaszanka z robakami Animexu Constaru Starachowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 10:04 "Fakt" opisuje nieprzyjemną niespodziankę pani Urszuli z Katowic, która w jednym z supermarketów w Sosnowcu kupiła cztery paczki "Kaszanki grillowej" z Zakładów Mięsnych ANIMEX Constar Starachowice. Ucieszyła się z dobrej ceny - 6,99 zł/kg, towar ważny do 27 kwietnia... Ale gdy rozkroiła kaszankę, ta zaczęła się... ruszać! - pisze dziennik. Pani Urszula natychmiast zadzwoniła do redakcji "Faktu", mówiąc: "To skandal! Kupiłam kaszankę z robakami". W ANIMEXIE Constarze nikt nie chciał uwierzyć w opowieść klientki. Gdy dziennikarze "Faktu" oświadczyli, że oni naprawdę widzieli te robale i pokazali je Inspekcji Handlowej w Katowicach. Dopiero ta informacja postawiła na nogi pół fabryki. "Wyjaśnimy sprawę. To praktycznie niemożliwe, by w kaszance były robaki. Jeśli jednak rzeczywiście w niej są, to wycofamy całą partię ze sprzedaży" - poinformowała "Fakt" Agnieszka Krukowicz, specjalistka ds. jakości produkcji firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku 16.03.07, 10:06 Czarnina jest smaczna. Niestety zawsze może się zdarzyć taka czarna owca jak ten facet. Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Czarninożercy wszystkich krajów łączcie się :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aamg Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 11:09 megasceptyk napisał: > Czarnina jest smaczna. Niestety zawsze może się zdarzyć taka czarna owca jak te > n facet. Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Czarninożercy wszystkich krajów łączc > ie się :). Łączę się, łącze :D Zauważyłam, że mówisz "cz-a-rnina", tak jak u mnie w domu. Większość ludzi mówi "cz-e-rnina". Ciekawe. Pozdrawiam! aamg Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku 16.03.07, 12:09 Też zauważyłem ale mówię dalej po swojemu. Nazywam to dialektem regionalnym i tym uzasadniam poprawność. A tak dodam tylko, że warto wszystkiego próbować bo doznania smakowe potrafią być niesamowitym przeżyciem. Potraw na świecie jest tyle, że do końca życia można próbować i nie ma się co sugerować czyimś obrzydzaniem bo to tylko nasza wybraźnia nam obrzydza. Niezłym wyzwaniem jest zapanowanie nad wyobraźnią. Na razie nie jadłem świńskiego mózgu, jakoś muszę się do tego przygotować. Ale zrobię to jak będzie okazja. Podobno bardzo dobry jest z jajkiem zrobiony jak jajecznica :). Móóóózg, móóózg :). Odpowiedz Link Zgłoś
aamg Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku 16.03.07, 12:28 megasceptyk napisał: Na razie nie jadłem świńskiego mózgu, jakoś muszę się do tego > przygotować. Ale zrobię to jak będzie okazja. Podobno bardzo dobry jest z jajk > iem zrobiony jak jajecznica :). Móóóózg, móóózg :). Jeśli już się dorwiesz do świńskiego mózgu - a nie będzie łatwo ze względu na sposób zabijania świń - to najpierw podsmaż małą cebulkę, później mózg i na końcu jajko. Rewelacja. Nie jadłam od lat, bo w sprzedaży mózgu nie ma. Ogólnie są w Polsce odczuwalne braki mózgu. Ech... Z zupełnie innej beczki: dlaczego ja mam niewidoczny przycisk "wyślij" ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biolog Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku IP: *.plock.mm.pl 16.03.07, 12:45 megasceptyk u nie jedz tego mózgu. Tu nie chodzi o potrawę ale to są priony, lepiej poszukaj i przeczytaj co sie dzieje z ludźmi którzy jedli chociaż 1 raz mózg czyjegoś zwierzęcia. Nie chodzi o hedonizm , tylko tak biologicznie. Ale oczywiście uczynisz jak zechcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 13:51 Jako dziecko jadałem często móżdżek i jakoś żyję już ponad 65 lat. Pracuję naukowo(w Smoka Wawelskiego nie wierzę),jestem w miarę sprawny fizycznie. I nawet wiem co to są priony. Nie dajmy się zwariować. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku 16.03.07, 15:03 Mogą być. Zwierzęta się bada. Odpowiedz Link Zgłoś
apf Czarnina 16.03.07, 13:19 Kaczkę lub gęś wraz krwią kupuje się od znajomej handlarki na bazarze, a anie w sklepie! Kurza krew nie nadaje się na czarninę. Zawsze jadam czarninę w Działdowie lub okolicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gortkied Re: Czarnina IP: *.c150.petrotel.pl 16.03.07, 14:46 apf, a w jakich okolicach Działdowa jadasz, bo ja też w okolicach Działdowa się delektowałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z zadka ? No to ktoś się zajadał ptasią kupą . Pewnie krew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 10:09 pobierali z zadka . Odpowiedz Link Zgłoś
gadery Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku 16.03.07, 10:09 "Czernina to specyficzna polska zupa" W skandynawii też się ją je. Pewnie kilka innych przykładów też się znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aamg Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 11:11 gadery napisał: > "Czernina to specyficzna polska zupa" W skandynawii też się ją je. Pewnie kilka > innych przykładów też się znajdzie. Ale może to Polacy ją tam zawlekli? Odpowiedz Link Zgłoś
babusz Putin chyba jednak ma racje 16.03.07, 10:18 Cos to polskie przetworstwo miesne jakby nie tak... Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Putin chyba jednak ma racje 16.03.07, 11:04 Oczywiście że Rosjanie i Ukrańcy mają rację. Wiem z pierwszej ręki co grupa Animex w zakładzie Morliny wysyła na wschód. Ja bym tego nie zjadł. Odpowiedz Link Zgłoś
kosiem Nieprzebadana krew z kaczki albo z kurczaka 16.03.07, 10:34 "[...] krew z kaczki albo z kurczaka." - Dopiszą do 'konstytucji' że tylko z kurczaka? Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku 16.03.07, 10:45 Przebadana czy nie, to swinstwo przez gardlo nie przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
remislanc Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku 16.03.07, 10:47 Etam - bzdury piszesz. jadłem "swojską" czerninkę i była OK !!! Ale tutaj - krew, gówna, piora..........................Ble................:)))) To co dzisiaj na obiadek ???????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
a_nonim Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku 16.03.07, 11:29 remislanc napisał: > To co dzisiaj na obiadek ???????????????? Jak to "co" ??????? CZERNINKA !!!!!!! A dlaczego napisali że czernina to potrawa mazowieckiego regionu ? W Warszawie jest rzadkością , na lubelszczyźnie bardzo częstym daniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku 16.03.07, 11:08 Ale jesteś czarninowym ksenofobem. Człowiekem jestem... Otwórz umysł, daj ludziom jeść i nie obrażaj ich mówąc że jedzą świństwa. Ludzie na świecie jedzą różne rzeczy :) i są fajni. Mówi się w takiej sytuacji, że to niecodzienna potrawa i raczej podziękujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smakosz Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku IP: *.plock.mm.pl 16.03.07, 12:37 najlepiej smakuje pies obijany kijami , potem zabity i dopiero pieczony. Jędzą ludzie żółtego koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku 16.03.07, 15:04 Chomiki tez podobno niczego sobie, takie z głębokiego oleju. Odpowiedz Link Zgłoś
stachu44 Nie dziwie sie Rosjanom, ze nie biora tego g... 16.03.07, 11:14 Etyka biznesu w Polsce to etyka z piekla rodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Za narażanie (celowe) ludzi na masową IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 11:29 skalę pewnie dostanie jakiś śmieszny wyrok, kto wie może nawet w zawiasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 11:53 krew, kupa i pióra.... oh jes jes jes Odpowiedz Link Zgłoś
pavliktoja Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku 16.03.07, 12:07 fuuuuj... owszem, lubie surowe mieso w postaci tatara bądż sushi... ale krew? normalnie mi niedobrze... i kojarzy sie z jakas msza satanistyczna :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKE krew z kaczki - prowokacja ukladu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 12:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 12:36 Od 2002r sanepid wiedział, że truje się ludzi, no to jeszcze z pić lat ludzie będą jedli odpady. Taki to kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku IP: *.bois.qwest.net 16.03.07, 13:32 a czy wogole wiadomo,ze krew,jakakolwiek nie powinna byc spozywana???kraj przeciez mieni sie byc nazywany chrzescijanskim.przeciez pasterze duchowi maja w swym posiadaniu Biblie i ponoc Ja dobrze rozumieja.a Biblia jest przeciez Slowem samego Stworcy,Jego listem do ludzkosci.i tam w Niej On pisze,ze ludziom wszystko wolno jesc,oprucz wlasnie krwi.i ten nakaz nastal po potopie nadany wtedy Noemu[przed potopem miesa nie jadano],nakaz ten zostal rowniez utrzymany i obowiazywal w pozniejszym narodzie wybranym,Izraelu.malo tego,kiedy nastalo po Jezusie chrzescijanstwo,rowniez i wtedy ten nakaz przypomniano,nakazano i obowiazuje do dzis.przeciez Bog i Jego wola sie nie zmienily.wyraznie mozna sobie te informacje w Biblii odczytac.az dziw bierze,ze pasterze duchowi o tym nie mowia,na czele z najwyzszymi glowami tzw.chrzescijanstwa,ktore chyba z prawdziwym chrystianizmem nic wspolnego widac nie maja.widocznie Biblia dla nich nie ma znaczenia,nie daja Jej pierwszenstwa.a to nie ladnie,nie dobrze i nie zdrowo,poniewaz jak wspomnialem,Bog i Jego wola sie ani na jote nie zmienily. szczery i rozsadny czlowiek powinien sie zastanowic nad tym i zwrocic sie po rade do Slowa Bozego,jest przeciez dostepne kazdemu,by zasiegnac wiedzy rowniez i na temat krwii.nie tylko na ten temat sie oczy otworza,ale rowniez i na to,ze Bog przygotowal plan po przez Jego Syna Jezusa,o objeciu wladzy nad swiatem przez rzad Krolestwa Bozego,ktorego celem bedzie zaprowadzenie ladu i porzadku na calej ziemi,wlacznie z doprowadzeniem czlowieka do pierwotnego zamierzenia,jakim bylo i bedzie,wieczne zycie ludzi na ziemi[Objawienie 21:1-4].warto do Biblii zajrzec,tym bardziej,ze mozna tam tez zauwazyc w jakim to okresie historii zycia ludzkosci na ziemi wszyscy teraz juz zyjemy.mozna sobie to porownac z danymi z encyklopedii dla pewnosci.nawet pojsc do swych parafii na porozmawianie z ksiezmi[przeciez sa ponoc kanalem porozumienia pomiedzy Bogiem,a ludzmi]. mozna tez i wstapic[nikt nikogo nie wysmieje ani nie wygna,ani do niczego nie namowi]do lokalnej Sali Krolestwa Swiadkow Jehowy[Jahwe]i tam tez kazdy chetnie porozmawia na temat tego,co na rozne tematy mowi w Biblii Bog.nawet z ciekawosci dla porownania.i nikt sie nie zawiedzie.otrzyma naprawde zadowalajace odpowiedzi i wyjasnienia.jeszcze raz,zajrzyjmy do Biblii,a otrzymamy odpowiedz,ze Bog sie rzeczywiscie o nas wszystkich troszczy,tylko to od nas samych zalezy,czy chcemy z tego skorzystac.powodzenia. Stworcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 13:54 Chłopcze, naucz się pisać. Nawet w książeczce do nabożeństwa są duże litery i interpunkcja oraz ortografia jest zachowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku IP: *.bois.qwest.net 16.03.07, 14:49 przepraszam.ale chyba duch jest wazniejszy.bo chyba o to przede wszystkim chodzi.czyzby Jezus tylko z wyzsza sfera obcowal? Bogu jest mily KAZDY czlowiek, obojetnie jakiego narodu i jezyka,biedny i bogaty,wykrztalcony i nie. najwazniejsze by okazywal bojazn boza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do j Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku IP: *.bois.qwest.net 16.03.07, 14:52 czy tylko tyle masz do powiedzenia? jezeli,to zalosne i nalezy ci sie wspolczucie.mimo wszystko,powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaszana Wiadomo -czernina to kacza krew.czyli zamach grozi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 13:12 Trzeba było dać odpór wrogim działaniom przeciwko Wodzom Narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
olga55 Czernina to nie "czarna polewka" 16.03.07, 13:18 Młodzi redaktorzy gazety.Macie wielkie braki w ogólnej wiedzy niestety. nazywanie czerniny "czarną polewką" to błąd. czarna polewka-podaswana jak sie chciało gościa spławić z domu, to zupa z soczewicy.Ma taką szaro-brunatną barwę.poodawano ją służbie-bo uchodziła za poślednią.Natomiast czerninę robiono z dodatkiem krwi KACZEJ, a nie po prostu drobiowej. Była raczej uważana za przysmak, więc nie podano jej na pewno młodemu Jackowi Soplicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Olgi Re: Czernina to nie "czarna polewka" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 13:39 Brawo , ja też wszem ogłaszam różnicę , a wszyscy że czarnina to czarna polewka :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek do olga55 IP: *.c154.petrotel.pl 17.03.07, 10:12 A Ty naucz sie czytac dokladnie i ze zrozumieniem. `Utożsamiana` - to nie znaczy to samo. A kaczka to drób jest prawda??? ehhh czepialscy mądrale :) Odpowiedz Link Zgłoś
patman Do "Nieustraszonych" :) 16.03.07, 13:29 Jeśli będą kręcić kolejne odcinki "Nieustraszonych", to ten "przysmak" z pewnością będzie hitem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Ortodoksyjny PiSuar zadowala się samą kaczą kupą! 16.03.07, 13:53 A nie taką paskudną mieszanką: "(...)handlował (...) krwią wymieszaną z pierzem, kałem, resztkami paszy(...)". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rom Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku IP: *.stk.vectranet.pl 16.03.07, 14:17 nawiedzeni mówią że w McDonaldzie to syf nie żarcie,chyba się mylą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Nieprzebadana krew w regionalnym przysmaku IP: *.bois.qwest.net 16.03.07, 17:22 prosze zwrocic uwage na 10 wpis powyzej.rozsadny i chroniacy kazdego. Odpowiedz Link Zgłoś