vicarage 13.07.08, 21:07 Jak w temacie. Interesuje mnie parafia Królowej Jadwigi.Dzieki za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: ile za chrzest w Plocku? 13.07.08, 21:37 Hm... na forum są tylko dwa dość stare (z 2005 roku) wątki dotyczące gł. Stanisławówki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=66&w=32323387&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=66&w=29285142&v=2&s=0 10 lat temu w kościele Matki Boskiej Fatimskiej usłyszeliśmy odpowiedź "co łaska, ale nie mniej niż 100 zł". Na Płockich Mamach jest wątek zeszłoroczny: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37021&w=64799044&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
kraulista1980 Re: ile za chrzest w Plocku? 14.07.08, 08:02 mysle ze kolo 200... tyle płaciłem 2 tygodnie temu ale w innym kosciele w Płocku Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek_33 Re: ile za chrzest w Plocku? 14.07.08, 08:06 Na Podolszycach, u "niestrudzonego dzwonnika", cołaska wynosi 200zł. k. Odpowiedz Link Zgłoś
ainipoajom Re: ile za chrzest w Plocku? 14.07.08, 09:52 po co chcesz finansowac tych darmozjadow ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert nic - bóg zapłać IP: *.209.c70.petrotel.pl 15.07.08, 10:38 tyle kosztuje ile dasz - a obowiązkiem księdza jest udzielić sakramentu chrztu bez względu na twój datek. Wiosną załatwiałem dokumenty do ślubu - zapłaciłem 50 zł za zapowiedzi, a tzw półślubek było cołaska (250Zł)ale oczywiście nie zapłaciłem. Te pieniadze otrzymała parafia która udzielała ślubu. A co to jest za wiara jezeli trzeba za nia płacić ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do-radca Re: nic - bóg zapłać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 11:44 Jak siępewnie domyślasz wiara nie jest obowiązkowa,w tym chrzty,sluby a nawet pogrzeby z księdzem.Za slub cywilny też musisz zapłacić w urzędzie.To twoj wolny wybór.Widzę,że wiara dla ciebie ma wyłacznie charakter spektakularny,a za każdy spetakl trzeba autorom zapłacić.Zatem radzę ci nie trać już pieniędzy.Zyj na tzw kocią łapę i ,bron boże, nie chrzcij dziecka.To też pewnie jakiś wydatek.Zamiast kosztów obrzędu ogranicz się wyłacznie do sutej libacji w gronie przyjaciół.Tak zrobiłem gdy przy stole ustaliliśmy imię dla mojego pieska.Było bardzo sympatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: nic - bóg zapłać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.08, 16:14 To bardzo pouczająca wypowiedź jak mniemam osoby wierzącej i kierującej się miłością bliźniego. Łatwo sprawdzisz w Nowym Testamencie, podobnie w prawie kanonicznym, że Sakramentów Świętych każdy ksiądz powinien udzielać nieodpłatnie z miłości do współbraci w wierze, ponieważ to niereglamentowany dar od Boga. Zapewne jest ci obca także wiedza o tym, że w Polsce istnieje wielu księży sprzeciwiających się praktyce pobierania opłat za Sakramenty Święte. Wiara Chrześcijańska w swej podstwie ma zaufanie, miłość i bezinteresowaność. Porównywanie Sakramentu Ślubu do rejestracji w urzędzie świadczy o tym, że widzisz kościół tylko jako instytucję, może sklep? Współczuję. Kościół to wspólnota. Za miłość, współczucie i połączenie w wierze nie można płacić. Ale to tylko moja opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do-radca Re: nic - bóg zapłać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 18:31 Masz racje,a ksiadz powinien rabować i kraść,Zeby nie chodzic boso i nie przymierać głodem ,a bblijne ptaki niebieskie nad każdą parafią powinny rozrzucac mannęw wyniku sprzedaży której ksiądz zdobywałby srodki na utrzymanie kościoła.Ale pewnie też by było żle bo w imię przywoływanej przez ciebie milości powinien rozdawać za darmo częstując jeszcze spragnionych przechodniów i błądzące dusze lampką okowity.Czy znasz przypadek aby ksiąz odmówił posługi kapłańskiej komuś będącemu w potrzebie?Ja nie.Znam natomiast mnóstwo przykładów pomocy materialnej udzielanej przez księży nabiedniejszym z datków tych,ktorzy swiadczenie pieniężne na SWOJ Kościól uwazaja za cos normalnego,naturalnego i niezbędnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanie Re: nic - bóg zapłać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.08, 21:13 doinformuj sie biedaku ile kasy państwowej płynie do kieszeni tych czarnych darmozjadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lil Re: nic - bóg zapłać IP: *.099.c90.petrotel.pl 17.07.08, 12:41 chodzic boso na bank nie bedzie... pozostaja jeszcze dobrowolne dary i "taca" zgadzam sie z Toba Jolu, pogrzeb, a przede wszytskim chrzest( przede wszytskim gdyz nie jest to zadna oddzielna msza tylko zwykla ndz)powinny byc bezplatne, a jezeli nawet platne to, dac tyle ile jest sie w stanie dac, a nie ponad miare, jezli co laska to co laska, a nie co laska od 200zl!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zkruchty Re: nic - bóg zapłać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 13:47 Na szczęście jola jest singlem i takich problemów mieć nie będzie.Najbardziej sa kompetentne osoby wypowiadające się w sprawach,które ich nie dotyczą.Czego wy jestescie najepszym przykladem.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zkruchty Re: nic - bóg zapłać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 19:02 Jesteś bardzo ortodoksyjna w kwestii "udzielania nieodpłatnie z miłości do współbraci wierze".Znasz także dobrze prawo kanoniczne.Brawo!Ciekawe czy ortodoksyjna jesteś równie bardzo w swoich swiadczniach miłości do współ braci w wierze i nie mam tu na mysli tego oczym teraz pewnie myślisz tylko zwykły twoj stosunek do obowiązków wobec wspolnoty religijnej,przestrzegania dziesięciorga przykazn i innych kanonów.Mniema,że tak i szczerze ci tego zazdroszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: nic - bóg zapłać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.08, 11:50 Po pierwsze dzięki konkordatowi Kościół Katolicki w Polsce jest dotowany z budżetu państwa. Katecheci i nauczający w szkołach religii księża pobierają pensję także z budżetu. Czy znam przypadki odmówienia udzielenia Sakramentu - tak, niestety z przyczyn przyziemnych takich jak brak pieniędzy w przypadku pogrzebu albo niejasny status matki, czyli panna z dzieckiem, w przypadku chrztu. Dziesięciu przykazań staram się przestrzegać bo to uniwersalne zasady zdrowego współżycia społecznego. Zresztą chyba trudno o mądrzejszą zasadę niż: nie rób bliźniemu co tobie nie miłe, czy miłuj bliźniego swego jak siebie samego. Jestem zwolennikiem zasad jakie panują w wielu europejskich wspólnotach Kościoła Katolickiego, gdzie, tak jak w m.in. w Niemczech wierni oddają procent podatku na Kościół, tam też decyzje nie sa podejmowane autorytarnie przez proboszczów, ale przez całą wspólnotę. Sprzeciwiam się średniowiecznej hierarchii i czołobitności jaka dziś obowiązuje w kościele polskim. Kościół tworzą ludzie. Jezus wyrzucił z Domu Swego Ojca kupców i zniszczył kramy.Ale to nadal tylko moje poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qtas Re: nic - bóg zapłać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 12:12 Zamiast starać się przestrzegać po prostu przestrzegaj.Czy to takie trudne?Nie grzesz i nie blużnij.Będziesz szczęśliwa bez konieczności zdradzania męża,ale to tylko moje poglądy.Sie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptas Re: jolu-sorry bardzo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 12:40 Oczywiście p-t-a-s, a nie q-t-a-s.Jeszcze raz wielkie sorki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: jolu-sorry bardzo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.08, 13:02 Zabrakło mi intelektu, żeby odnieść sie do kwestii zdradzania męża, którego nie mam. Napisałam "staram się", by nie wpaść w pychę:) Nie wierzę w ludzi bez winy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptas Re: jolu-sorry bardzo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 14:00 To może chociaż zdradzasz chłopaka co moze nie jest grzechem smiertelnym ,ale stanowi jednak swoiste wiarołomstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptas Re: jolu-sorry bardzo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 16:33 Tylko nie mow ze chlopaka też nie zdradzasz,bo go nie masz.Nie uwierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: jolu-sorry bardzo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.08, 16:45 Jestem singlem, mogę zdradzać siebie, swoje ideały, przyjaciół i cudze tajemnice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptas Re: jolu-sorry bardzo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 10:40 Znam fajnego kolegę.Może byś była zainteresowana?Wyznaje podobne zasady zyciowe co ty.Mogłaby byc z was spoko parka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linda Re: jolu-sorry bardzo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 17:17 To ty Jola zła kobieta jesteś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z-Degustator Re: nic - bóg zapłać IP: *.075.c80.petrotel.pl 18.07.08, 18:34 Gość portalu: zkruchty napisał(a): > Jesteś bardzo ortodoksyjna w kwestii "udzielania nieodpłatnie z > miłości do współbraci wierze".Znasz także dobrze prawo > kanoniczne.Brawo!Ciekawe czy ortodoksyjna jesteś równie bardzo w > swoich swiadczniach miłości do współ braci w wierze i nie mam tu na > mysli tego oczym teraz pewnie myślisz tylko zwykły twoj stosunek do > obowiązków wobec wspolnoty religijnej,przestrzegania dziesięciorga > przykazn i innych kanonów.Mniema,że tak i szczerze ci tego > zazdroszczę. Nie czepiam się nicka. swiadczniach- Piszemy świadczeniach współ braci - piszemy współbraci oczym - piszemy o czym przykazn - piszemy przykazań Czego wymagać od człowieka ciemnego, niedouczonego - czytaj PARAFIANINA. Gdzie miał, ów biedny, zacietrzewiony parafianin nauczyć się pisać? Przecież nie na pielgrzymce, ani procesji. Tam nie ma na to czasu. Tam trzeba śpiewać ile sił w płucach, żeby ksiądz proboszcz usłyszał i łaskawym skinieniem głowy nagrodził. To jest ponad wszystkie nagrody : ŁASKA PANA (proboszcza). Żal mi ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: Ile za chrzest w Plocku. IP: *.plock.mm.pl 18.07.08, 18:40 Cały czas łamanie Regulaminu Forum. Temat ciągnięty na silę przez nie naszych. W każdym kościele jest Kancelaria. Wszystkiego można się dowiedzieć i Polacy z tym nie mają kłopotów. Jest piątek , zachodzi słonce , dajcie se spokój dobrzy ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliba [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 19:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainteresowany Chrzest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 21:34 A ile za chrzest od pary nie będącej po ślubie ? Jest taka możliwość ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Chrzest, wątek zawodowca vicarage IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 09:37 idź do rzezaka albo sam to zrób, bedzie najtaniej, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: niby co łaska za sakrament- gdzie, w Polsce? IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.08, 15:41 Za pogrzeb KAŻĄ (o co łaska nawet nie ma rozmowy) zapłacić 900 zł, bo przecież ZUS zwraca 5900 zł za koszty pochówku, więc zostaje jeszcze tyle pięniędzy, czysty zarobek. Nie obchodzi ich wcale, czy ktoś ma ubezpieczenie i może liczyć na jakieś świadczenia ZUS. Cała ceremonia z udziałem księdza i pomocnika trwa ok. 45min, pomocnik ma z tego 200zł. Wychodzi, że za jedno machnięcie kropidłem ksiądz liczy 350 zł- były dwa jedno w kaplicy, drugie na grobem. Wydają zaświadczenie dla ZUS, że złożono "dobrowolną O F I A R Ę". Jest to kolejny sposób na jawne dotowanie KK przez państwo - wszak ZUS jest w większości dotowany z budżetu. Jeśli pgrzeb w innej parafi (a w Płocku to całkiem częsty przypadek, gdy pochówek jest na cmentarzu przy Kobylińskiego) dochodzi jeszcze kilkaset zł "dobrowolnej OFIARY". A przedsiębiorca na nieczynnym od ponad 40 lat cmentarzu aby zrobić miejsce w środku miasta pod nowe groby teraz wystąpił do miasta o zgodę na rozszerzenie granic cmentarza o cały przylegający wolny teren, i dostał ją. Alleluja i do przodu i niech interes się kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: niby co łaska za sakrament- gdzie, w Polsce? IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.08, 16:17 w jednym ze zdań część wypadła, a powinno być tak: A przedsiębiorca (proboszcz Fary) tłukący obecnie interes na nieczynnym przez około 40 lat cmentarzu, zlecił na początku lat 90. spychaczem zniszczyść praktycznie wszystkie zabytkowe nagrobki aby zrobić miejsce w środku miasta pod nowe. Teraz zaś wystąpił do miasta o zgodę na rozszerzenie granic cmentarza o cały przylegający wolny teren, i dostał ją o zgorozo. Kiedyś ten cmentarz był około kilometra za miastem, dzisiaj jest odwrotnie: cmentarz w centrum a miasto na obrzeżach - osiągnięcie płockiej szkoły urbanistyki pod czarnosukienkowy dyktat w ramach konkordatu. Alleluja i do przodu a interes się kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK mozesz nic nie dać,wszystyko wydaj na gorzałę J. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 16:43 wez sie za leczenie, nie jesteś jeszcze taki stary, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.plock.mm.pl 19.07.08, 16:45 menel, duduś, anipojąć , to ta sama osoba. tematy z Biskupem, Placem 13 Straconych, chrztem, ataki na przywódców RP, ataki na piszących o tradycji polskiej i kulturze polskiej, MPNarodowej, to ten sam plan niszczenia systemu RP. Kto bierze w tym udział , widać tu na Forum. Ślepe są tylko Służby, Admini i Moderatorzy. Link Kreuza wiele wyjaśnił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 17:39 Nie ma atakow na opiekunów MPN.Jest tylko pewna polemika z właścicielem wybrakowanych portek,a ten mysli,że jest pepkiem swiata,chociaz jest po prostu dwulicowcem=dziś w swoim mniemaniu patriotą a jeszcze<wczoraj> komuszkiem z zsmp ktory za aktywnosc dostal mieszkanie od czerwonych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 18:09 Panie Zenonie do kogo te pretensje?Sam pan pierwszy kpił z Premiera Tuska,ale co,panu wolno bo jest pan OMPN,cokolwiek by to znaczylo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plocczanin. Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.plock.mm.pl 19.07.08, 18:22 Jaka dusza taka mowa. nie kpiłem z premiera, pisałem tylko o dobry człowieku , o spolegliwej scenie miejskiej. Mało spotykany obraz. Premier idzie przez miasto na pieszo.... Nie konwencjonalny obrazek i tyle. A co znaczy reszta , dowiesz się niedługo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 19:12 Nie strasz nie strasz nie strasz ,bo.......zrobisz ogromna kupe i nasmrodzisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariel Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 19:37 wielonickowcu "kris' tym razem, zrobisz kupe i to nie jedną, fee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.08, 14:05 Zacytujcie chociaż ślad "ataku na wiarę, MPN i RP, w tym co napisałem w tym oraz innych wątkach. Po prostu podaję sprawdzalne fakty i dowody braku umiaru funkcjonariuszy KK w Polsce w dojeniu wiernych. Z wiarą nie ma to nic wspólnego, wręcz stanowi zaprzeczenie jej zasad. Urojenia, zwidy to objawy schizofrenii i nawiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.158.c85.petrotel.pl 20.07.08, 14:33 Prawda.Nie mamy ślubu kościelnego tylko cywilny(przyczyna zrozumiała dla kościoła).Gdy chcieliśmy ochrzcić dziecko,odmówiono mam.Gdy na biurku pojawiła się koperta(chrzest swoją drogą opłacony)dziecko ochrzczono Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mo Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.08, 14:46 jestes przestepca, odtajnić ci IP ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.158.c85.petrotel.pl 20.07.08, 15:48 Jesteś gorzej głupi(a)niż ustawa pzrewiduje,ja mogę się podpisywać jako autor,tak jak mi się podoba.Raz "gość",raz"gospodarz",ważne,abym nie zaprzeczał sam sobie i nie wdawał się w dysksję ze sobą,ani też nie "napędzał"sztucznie tematu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obs.for Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.08, 17:18 Tak.Nie zaprzeczał sam sobie raz pozując na wyjątkowego, ortodoksyjnego katolika,a za chwile wyznawał i propagował moc czakramów i innych poganskich guseł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do goscia Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.08, 17:44 czy mozesz podać nr tej Ustawy na która sie powołujesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmazakow [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.08, 18:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaciekawiony Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.08, 22:50 zmiana obsesji ? juz nie ma grupy 8 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikoś Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 10:09 Zmiana taktyki.Kazde przypomienie zetmesowskiego fragmentu zyciorysu pewnego forumowicza,ktory uczynil sam z siebie w pewnym okresie sumienie i serce narodu, a nawet instytucje udzielajaca koncesji na patriotyzm,powoduje natychmiastowy reset.Widac Gazeta woli to wyciac na zasadzie "nie rusz...bo smierdzi"/ktos to trafnie ująl w innym wątku/,niz wysluchiwac skarg i obelg pod adresem administratorow, Agory, wreszcie samej Gazety.Może i slusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plocczanin Re: ile za chrzest w Plocku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 12:52 Moze ktoś wie ile daje się teraz na 18 urodziny dla chrzesniaczki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buc Re: ile za chrzest w Plocku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 14:07 Najmarniej samochod,ale nie tanszy niz toyota yaris. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ile za chrzest w Plocku? IP: *.002.c69.petrotel.pl 21.07.08, 14:47 > Moze ktoś wie ile daje się teraz na 18 urodziny dla chrzesniaczki?> To zależy od zasobności portfela.No i od wymagań chrześniaczki:):):):):):) Myślę,że średnio zarabiający jeżeli podarowałby do 500zł,to byłoby ok.Ja dałbym tyle,chociaż i tak uważam,że to zależy od osoby która ma ten prezent dać Odpowiedz Link Zgłoś