Dodaj do ulubionych

ile za chrzest w Plocku?

13.07.08, 21:07
Jak w temacie. Interesuje mnie parafia Królowej Jadwigi.Dzieki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: ile za chrzest w Plocku? 13.07.08, 21:37
      Hm... na forum są tylko dwa dość stare (z 2005 roku) wątki dotyczące gł.
      Stanisławówki:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=66&w=32323387&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=66&w=29285142&v=2&s=0
      10 lat temu w kościele Matki Boskiej Fatimskiej usłyszeliśmy odpowiedź "co
      łaska, ale nie mniej niż 100 zł".

Na Płockich Mamach jest wątek zeszłoroczny:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37021&w=64799044&v=2&s=0
    • kraulista1980 Re: ile za chrzest w Plocku? 14.07.08, 08:02
      mysle ze kolo 200... tyle płaciłem 2 tygodnie temu ale w innym kosciele w Płocku
    • krzysiek_33 Re: ile za chrzest w Plocku? 14.07.08, 08:06
      Na Podolszycach, u "niestrudzonego dzwonnika", cołaska wynosi 200zł.

k.
    • ainipoajom Re: ile za chrzest w Plocku? 14.07.08, 09:52
      po co chcesz finansowac tych darmozjadow ?
      • Gość: robert nic - bóg zapłać IP: *.209.c70.petrotel.pl 15.07.08, 10:38
        tyle kosztuje ile dasz - a obowiązkiem księdza jest udzielić
        sakramentu chrztu bez względu na twój datek. Wiosną załatwiałem
        dokumenty do ślubu - zapłaciłem 50 zł za zapowiedzi, a tzw półślubek
        było cołaska (250Zł)ale oczywiście nie zapłaciłem. Te pieniadze
        otrzymała parafia która udzielała ślubu. A co to jest za wiara
        jezeli trzeba za nia płacić ??
        • Gość: do-radca Re: nic - bóg zapłać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 11:44
          Jak siępewnie domyślasz wiara nie jest obowiązkowa,w tym
          chrzty,sluby a nawet pogrzeby z księdzem.Za slub cywilny też musisz
          zapłacić w urzędzie.To twoj wolny wybór.Widzę,że wiara dla ciebie
          ma wyłacznie charakter spektakularny,a za każdy spetakl trzeba
          autorom zapłacić.Zatem radzę ci nie trać już pieniędzy.Zyj na tzw
          kocią łapę i ,bron boże, nie chrzcij dziecka.To też pewnie jakiś
          wydatek.Zamiast kosztów obrzędu ogranicz się wyłacznie do sutej
          libacji w gronie przyjaciół.Tak zrobiłem gdy przy stole ustaliliśmy
          imię dla mojego pieska.Było bardzo sympatycznie.
          • Gość: jolka Re: nic - bóg zapłać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.08, 16:14
            To bardzo pouczająca wypowiedź jak mniemam osoby wierzącej i
            kierującej się miłością bliźniego. Łatwo sprawdzisz w Nowym
            Testamencie, podobnie w prawie kanonicznym, że Sakramentów Świętych
            każdy ksiądz powinien udzielać nieodpłatnie z miłości do współbraci
            w wierze, ponieważ to niereglamentowany dar od Boga. Zapewne jest ci
            obca także wiedza o tym, że w Polsce istnieje wielu księży
            sprzeciwiających się praktyce pobierania opłat za Sakramenty Święte.
            Wiara Chrześcijańska w swej podstwie ma zaufanie, miłość i
            bezinteresowaność. Porównywanie Sakramentu Ślubu do rejestracji w
            urzędzie świadczy o tym, że widzisz kościół tylko jako instytucję,
            może sklep? Współczuję. Kościół to wspólnota. Za miłość, współczucie
            i połączenie w wierze nie można płacić. Ale to tylko moja opinia.
            • Gość: do-radca Re: nic - bóg zapłać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 18:31
              Masz racje,a ksiadz powinien rabować i kraść,Zeby nie chodzic boso i
              nie przymierać głodem ,a bblijne ptaki niebieskie nad każdą parafią
              powinny rozrzucac mannęw wyniku sprzedaży której ksiądz zdobywałby
              srodki na utrzymanie kościoła.Ale pewnie też by było żle bo w imię
              przywoływanej przez ciebie milości powinien rozdawać za darmo
              częstując jeszcze spragnionych przechodniów i błądzące dusze lampką
              okowity.Czy znasz przypadek aby ksiąz odmówił posługi kapłańskiej
              komuś będącemu w potrzebie?Ja nie.Znam natomiast mnóstwo przykładów
              pomocy materialnej udzielanej przez księży nabiedniejszym z datków
              tych,ktorzy swiadczenie pieniężne na SWOJ Kościól uwazaja za cos
              normalnego,naturalnego i niezbędnego.
              • Gość: płocczanie Re: nic - bóg zapłać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.08, 21:13
                doinformuj sie biedaku ile kasy państwowej płynie do kieszeni tych czarnych
                darmozjadów
              • Gość: lil Re: nic - bóg zapłać IP: *.099.c90.petrotel.pl 17.07.08, 12:41
                chodzic boso na bank nie bedzie...
                pozostaja jeszcze dobrowolne dary i "taca"

zgadzam sie z Toba Jolu, pogrzeb, a przede wszytskim chrzest( przede wszytskim
                gdyz nie jest to zadna oddzielna msza tylko zwykla ndz)powinny byc bezplatne, a
                jezeli nawet platne to, dac tyle ile jest sie w stanie dac, a nie ponad miare,
                jezli co laska to co laska, a nie co laska od 200zl!!!
                • Gość: zkruchty Re: nic - bóg zapłać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 13:47
                  Na szczęście jola jest singlem i takich problemów mieć nie
                  będzie.Najbardziej sa kompetentne osoby wypowiadające się w
                  sprawach,które ich nie dotyczą.Czego wy jestescie najepszym
                  przykladem.Pozdrawiam.
            • Gość: zkruchty Re: nic - bóg zapłać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 19:02
              Jesteś bardzo ortodoksyjna w kwestii "udzielania nieodpłatnie z
              miłości do współbraci wierze".Znasz także dobrze prawo
              kanoniczne.Brawo!Ciekawe czy ortodoksyjna jesteś równie bardzo w
              swoich swiadczniach miłości do współ braci w wierze i nie mam tu na
              mysli tego oczym teraz pewnie myślisz tylko zwykły twoj stosunek do
              obowiązków wobec wspolnoty religijnej,przestrzegania dziesięciorga
              przykazn i innych kanonów.Mniema,że tak i szczerze ci tego
              zazdroszczę.
              • Gość: jola Re: nic - bóg zapłać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.08, 11:50
                Po pierwsze dzięki konkordatowi Kościół Katolicki w Polsce jest
                dotowany z budżetu państwa. Katecheci i nauczający w szkołach
                religii księża pobierają pensję także z budżetu. Czy znam przypadki
                odmówienia udzielenia Sakramentu - tak, niestety z przyczyn
                przyziemnych takich jak brak pieniędzy w przypadku pogrzebu albo
                niejasny status matki, czyli panna z dzieckiem, w przypadku chrztu.
                Dziesięciu przykazań staram się przestrzegać bo to uniwersalne
                zasady zdrowego współżycia społecznego. Zresztą chyba trudno o
                mądrzejszą zasadę niż: nie rób bliźniemu co tobie nie miłe, czy
                miłuj bliźniego swego jak siebie samego. Jestem zwolennikiem zasad
                jakie panują w wielu europejskich wspólnotach Kościoła Katolickiego,
                gdzie, tak jak w m.in. w Niemczech wierni oddają procent podatku na
                Kościół, tam też decyzje nie sa podejmowane autorytarnie przez
                proboszczów, ale przez całą wspólnotę. Sprzeciwiam się
                średniowiecznej hierarchii i czołobitności jaka dziś obowiązuje w
                kościele polskim. Kościół tworzą ludzie. Jezus wyrzucił z Domu Swego
                Ojca kupców i zniszczył kramy.Ale to nadal tylko moje poglądy.
                • Gość: qtas Re: nic - bóg zapłać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 12:12
                  Zamiast starać się przestrzegać po prostu przestrzegaj.Czy to takie
                  trudne?Nie grzesz i nie blużnij.Będziesz szczęśliwa bez konieczności
                  zdradzania męża,ale to tylko moje poglądy.Sie ma.
                  • Gość: ptas Re: jolu-sorry bardzo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 12:40
                    Oczywiście p-t-a-s, a nie q-t-a-s.Jeszcze raz wielkie sorki.
                    • Gość: jola Re: jolu-sorry bardzo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.08, 13:02
                      Zabrakło mi intelektu, żeby odnieść sie do kwestii zdradzania męża,
                      którego nie mam. Napisałam "staram się", by nie wpaść w pychę:) Nie
                      wierzę w ludzi bez winy.
                      • Gość: ptas Re: jolu-sorry bardzo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 14:00
                        To może chociaż zdradzasz chłopaka co moze nie jest grzechem
                        smiertelnym ,ale stanowi jednak swoiste wiarołomstwo?
                        • Gość: ptas Re: jolu-sorry bardzo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 16:33
                          Tylko nie mow ze chlopaka też nie zdradzasz,bo go nie masz.Nie
                          uwierzę.
                          • Gość: jola Re: jolu-sorry bardzo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.08, 16:45
                            Jestem singlem, mogę zdradzać siebie, swoje ideały, przyjaciół i
                            cudze tajemnice
                            • Gość: ptas Re: jolu-sorry bardzo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 10:40
                              Znam fajnego kolegę.Może byś była zainteresowana?Wyznaje podobne
                              zasady zyciowe co ty.Mogłaby byc z was spoko parka.
                            • Gość: linda Re: jolu-sorry bardzo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 17:17
                              To ty Jola zła kobieta jesteś!
              • Gość: Z-Degustator Re: nic - bóg zapłać IP: *.075.c80.petrotel.pl 18.07.08, 18:34
                Gość portalu: zkruchty napisał(a):

> Jesteś bardzo ortodoksyjna w kwestii "udzielania nieodpłatnie z
                > miłości do współbraci wierze".Znasz także dobrze prawo
                > kanoniczne.Brawo!Ciekawe czy ortodoksyjna jesteś równie bardzo w
                > swoich swiadczniach miłości do współ braci w wierze i nie mam tu na
                > mysli tego oczym teraz pewnie myślisz tylko zwykły twoj stosunek do
                > obowiązków wobec wspolnoty religijnej,przestrzegania dziesięciorga
                > przykazn i innych kanonów.Mniema,że tak i szczerze ci tego
                > zazdroszczę.

Nie czepiam się nicka.
                swiadczniach- Piszemy świadczeniach
                współ braci - piszemy współbraci
                oczym - piszemy o czym
                przykazn - piszemy przykazań

Czego wymagać od człowieka ciemnego, niedouczonego - czytaj PARAFIANINA. Gdzie
                miał, ów biedny, zacietrzewiony parafianin nauczyć się pisać? Przecież nie na
                pielgrzymce, ani procesji. Tam nie ma na to czasu. Tam trzeba śpiewać ile sił w
                płucach, żeby ksiądz proboszcz usłyszał i łaskawym skinieniem głowy nagrodził.
                To jest ponad wszystkie nagrody : ŁASKA PANA (proboszcza).
                Żal mi ciebie
                • Gość: płocczanin Re: Ile za chrzest w Plocku. IP: *.plock.mm.pl 18.07.08, 18:40
                  Cały czas łamanie Regulaminu Forum. Temat ciągnięty na silę przez nie naszych.
                  W każdym kościele jest Kancelaria. Wszystkiego można się dowiedzieć i Polacy
                  z tym nie mają kłopotów. Jest piątek , zachodzi słonce , dajcie se spokój
                  dobrzy ludzie.
                  • Gość: koliba [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 19:23
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • Gość: Zainteresowany Chrzest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 21:34
                      A ile za chrzest od pary nie będącej po ślubie ? Jest taka
                      możliwość ?
                      • Gość: Janek Re: Chrzest, wątek zawodowca vicarage IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 09:37
                        idź do rzezaka albo sam to zrób, bedzie najtaniej,
                        • Gość: menel Re: niby co łaska za sakrament- gdzie, w Polsce? IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.08, 15:41
                          Za pogrzeb KAŻĄ (o co łaska nawet nie ma rozmowy) zapłacić 900 zł,
                          bo przecież ZUS zwraca 5900 zł za koszty pochówku, więc zostaje
                          jeszcze tyle pięniędzy, czysty zarobek. Nie obchodzi ich wcale, czy
                          ktoś ma ubezpieczenie i może liczyć na jakieś świadczenia ZUS. Cała
                          ceremonia z udziałem księdza i pomocnika trwa ok. 45min, pomocnik ma
                          z tego 200zł. Wychodzi, że za jedno machnięcie kropidłem ksiądz
                          liczy 350 zł- były dwa jedno w kaplicy, drugie na grobem.
                          Wydają zaświadczenie dla ZUS, że złożono "dobrowolną O F I A R Ę".
                          Jest to kolejny sposób na jawne dotowanie KK przez państwo - wszak
                          ZUS jest w większości dotowany z budżetu.
                          Jeśli pgrzeb w innej parafi (a w Płocku to całkiem częsty przypadek,
                          gdy pochówek jest na cmentarzu przy Kobylińskiego) dochodzi jeszcze
                          kilkaset zł "dobrowolnej OFIARY". A przedsiębiorca na nieczynnym od
                          ponad 40 lat cmentarzu aby zrobić miejsce w środku miasta pod nowe
                          groby teraz wystąpił do miasta o zgodę na rozszerzenie granic
                          cmentarza o cały przylegający wolny teren, i dostał ją.
                          Alleluja i do przodu i niech interes się kręci.
                          • Gość: menel Re: niby co łaska za sakrament- gdzie, w Polsce? IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.08, 16:17
                            w jednym ze zdań część wypadła, a powinno być tak:
                            A przedsiębiorca (proboszcz Fary) tłukący obecnie interes na
                            nieczynnym przez około 40 lat cmentarzu, zlecił na początku lat 90.
                            spychaczem zniszczyść praktycznie wszystkie zabytkowe nagrobki aby
                            zrobić miejsce w środku miasta pod nowe. Teraz zaś wystąpił do
                            miasta o zgodę na rozszerzenie granic cmentarza o cały przylegający
                            wolny teren, i dostał ją o zgorozo. Kiedyś ten cmentarz był około
                            kilometra za miastem, dzisiaj jest odwrotnie: cmentarz w centrum a
                            miasto na obrzeżach - osiągnięcie płockiej szkoły urbanistyki pod
                            czarnosukienkowy dyktat w ramach konkordatu.
                            Alleluja i do przodu a interes się kręci.

• Gość: JK mozesz nic nie dać,wszystyko wydaj na gorzałę J. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 16:43
                              wez sie za leczenie, nie jesteś jeszcze taki stary,
                            • Gość: płocczanin Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.plock.mm.pl 19.07.08, 16:45
                              menel, duduś, anipojąć , to ta sama osoba. tematy z Biskupem, Placem 13
                              Straconych, chrztem, ataki na przywódców RP, ataki na piszących o
                              tradycji polskiej i kulturze polskiej, MPNarodowej, to ten sam plan
                              niszczenia systemu RP. Kto bierze w tym udział , widać tu na Forum. Ślepe
                              są tylko Służby, Admini i Moderatorzy.

Link Kreuza wiele wyjaśnił.
                              • Gość: jacky Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 17:39
                                Nie ma atakow na opiekunów MPN.Jest tylko pewna polemika z
                                właścicielem wybrakowanych portek,a ten mysli,że jest pepkiem
                                swiata,chociaz jest po prostu dwulicowcem=dziś w swoim mniemaniu
                                patriotą a jeszcze<wczoraj> komuszkiem z zsmp ktory za aktywnosc
                                dostal mieszkanie od czerwonych.
                                • Gość: kris Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 18:09
                                  Panie Zenonie do kogo te pretensje?Sam pan pierwszy kpił z Premiera
                                  Tuska,ale co,panu wolno bo jest pan OMPN,cokolwiek by to znaczylo?
                                  • Gość: plocczanin. Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.plock.mm.pl 19.07.08, 18:22
                                    Jaka dusza taka mowa. nie kpiłem z premiera, pisałem tylko o dobry
                                    człowieku , o spolegliwej scenie miejskiej. Mało spotykany obraz. Premier
                                    idzie przez miasto na pieszo.... Nie konwencjonalny obrazek i tyle. A co
                                    znaczy reszta , dowiesz się niedługo.
                                    • Gość: kris Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 19:12
                                      Nie strasz nie strasz nie strasz ,bo.......zrobisz ogromna kupe i
                                      nasmrodzisz
                                      • Gość: ariel Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 19:37
                                        wielonickowcu "kris' tym razem,
                                        zrobisz kupe i to nie jedną, fee
                                        • Gość: menel Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.08, 14:05
                                          Zacytujcie chociaż ślad "ataku na wiarę, MPN i RP, w tym co
                                          napisałem w tym oraz innych wątkach. Po prostu podaję sprawdzalne
                                          fakty i dowody braku umiaru funkcjonariuszy KK w Polsce w dojeniu
                                          wiernych. Z wiarą nie ma to nic wspólnego, wręcz stanowi
                                          zaprzeczenie jej zasad. Urojenia, zwidy to objawy schizofrenii i
                                          nawiedzenia.
                                          • Gość: gość Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.158.c85.petrotel.pl 20.07.08, 14:33
                                            Prawda.Nie mamy ślubu kościelnego tylko cywilny(przyczyna zrozumiała
                                            dla kościoła).Gdy chcieliśmy ochrzcić dziecko,odmówiono mam.Gdy na
                                            biurku pojawiła się koperta(chrzest swoją drogą opłacony)dziecko
                                            ochrzczono
                                            • Gość: mo Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.08, 14:46
                                              jestes przestepca, odtajnić ci IP ?
                                              • Gość: gość Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.158.c85.petrotel.pl 20.07.08, 15:48
                                                Jesteś gorzej głupi(a)niż ustawa pzrewiduje,ja mogę się podpisywać
                                                jako autor,tak jak mi się
                                                podoba.Raz "gość",raz"gospodarz",ważne,abym nie zaprzeczał sam sobie
                                                i nie wdawał się w dysksję ze sobą,ani też nie "napędzał"sztucznie
                                                tematu
                                                • Gość: obs.for Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.08, 17:18
                                                  Tak.Nie zaprzeczał sam sobie raz pozując na wyjątkowego,
                                                  ortodoksyjnego katolika,a za chwile wyznawał i propagował moc
                                                  czakramów i innych poganskich guseł.
                                                  • Gość: do goscia Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.08, 17:44
                                                    czy mozesz podać nr tej Ustawy na która sie powołujesz ?
                                                  • Gość: zmazakow [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.08, 18:52
                                                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                              • Gość: zaciekawiony Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.08, 22:50
                                zmiana obsesji ? juz nie ma grupy 8 ?
                                • Gość: nikoś Re: Ataki na Wiarę, MPN, i RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 10:09
                                  Zmiana taktyki.Kazde przypomienie zetmesowskiego fragmentu zyciorysu
                                  pewnego forumowicza,ktory uczynil sam z siebie w pewnym okresie
                                  sumienie i serce narodu, a nawet instytucje udzielajaca koncesji na
                                  patriotyzm,powoduje natychmiastowy reset.Widac Gazeta woli to wyciac
                                  na zasadzie "nie rusz...bo smierdzi"/ktos to trafnie ująl w innym
                                  wątku/,niz wysluchiwac skarg i obelg pod adresem administratorow,
                                  Agory, wreszcie samej Gazety.Może i slusznie.
    • Gość: plocczanin Re: ile za chrzest w Plocku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 12:52
      Moze ktoś wie ile daje się teraz na 18 urodziny dla chrzesniaczki?
      • Gość: buc Re: ile za chrzest w Plocku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 14:07
        Najmarniej samochod,ale nie tanszy niz toyota yaris.
      • Gość: gość Re: ile za chrzest w Plocku? IP: *.002.c69.petrotel.pl 21.07.08, 14:47
        > Moze ktoś wie ile daje się teraz na 18 urodziny dla chrzesniaczki?>

To zależy od zasobności portfela.No i od wymagań
        chrześniaczki:):):):):):)
        Myślę,że średnio zarabiający jeżeli podarowałby do 500zł,to byłoby
        ok.Ja dałbym tyle,chociaż i tak uważam,że to zależy od osoby która
        ma ten prezent dać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka