Dodaj do ulubionych

Budki to po prostu syf i poruta

22.09.09, 10:24
"A co Państwo sądzicie o budkach w centrum Poznania?"

To oczywiste - jaki pan taki kram. Dla ekipy Grobelnego zrobienie czegoś z tym przekracza możliwości. Inna rzecz, że zlikwidowania budek pozbawiłoby miasto możliwości zjedzenia na ciepło czegoś "w biegu". Nie abym był zwolennikiem budek, ale alternatyw często zwyczajnie nie ma - są miejsca gdzie trzeba najpierw stać w kolejce a później usiąść (różne spaghetti bary), albo nieliczne bistra gdzie trzeba sięgnąć głębiej do kieszeni.
Obserwuj wątek
    • Gość: kociara Re: Budki to po prostu syf i poruta IP: *.centertel.pl 22.09.09, 11:18
      W kazdym takim spagetti barze dostanie Pan porcje na wynos i nie ma z tym
      problemu a kolejki nie sa kilometrowe... Uprzedzam kolejne pytanie: ze
      zjedzeniem spagetti na wynos jest tak samo duzy problem jak z obgryzieniem
      cwiartki kurczaka :)
      Z reszta nie chodzi tu o zakaz jedzenia kurczakow. Gdyby te budy wygladaly
      przyzwoicie nie byloby problemu, nie byloby tego artykulu i tej dyskusji :)
      • Gość: kryl Re: Budki to po prostu syf i poruta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.09, 11:32
        Nie rozumiem problemu. Przecież budki i kramiki z jedzeniem występują na całym
        świecie i cóż w tym wstydliwego, że w Poznaniu także możemy zjeść kurczaka czy
        inną zapiekankę ? Budki w większości są legalne o czym świadczy fakt, że nie
        można ich usunąć mimo starań urzędasów. Oczywiście niektórym mogą się te bud
        ki nie podobać, ale to już kwestia gustu. Przecież równie dobrze możnaby nakazać
        aby do centrum wjeżdżały wyłącznie mercedesy w kolorze czarnym, bo Pani Strzałko
        uznałaby to za kanon piękności.
        • whitenabuchodonozor Re: Budki to po prostu syf i poruta 22.09.09, 11:45
          ja tez nie kumam w czym rzecz, żarcie w budkach jest tak samo potrzebne, jak
          gdzie indziej
          inna sprawa, ze powinni ci syfiarze zadbać o porządek dookoła budy, a nie jak
          przy Teju, że można się przykleić do chodnika - jeszcze tylko brakuje, żeby było
          nasr..e
        • Gość: kociara Re: Budki to po prostu syf i poruta IP: *.centertel.pl 22.09.09, 12:35
          Oczywiscie, w wielu miastach europejskich sa takie budki gdzie mozna na szybko
          kupic cos do jedzenia. ALE WYGLADAJA STO RAZY LEPIEJ. I tu jest problem. Gdybym
          myslala ta jak Pan, ze wszystko jest kwestia gustu to moglabym wybudowac przed
          panskim domem mala swiniarnie a gdyby Pan przyecial do mnie w te pedy ze okna
          nie mozna u Pana otworzyc bo gnojem zajezdza to moglabym Pana smialo zacytowac:
          "Wszystko Panie jest kwestia gustu" bo przeciez zapach gnojka jest dla mnie
          mily, mi sie podoba a ze Panu nos odpada to juz nie moje zmartwienie.
          I jeszcze jedno. Gdyby Pan przeczytal uwazniej artykul z wczoraj, wiedzialby Pan
          ze budki nie sa legalne bo powinny dawno stamtad zniknac jak przewiduje prawo o
          zabudowie tymczasowej. A to ze urzednicy nie moga sie ich pozbyc to kulawosc
          naszego prawa a nie dowod na to cos jest dozwolone.
          I na koniec: zaobserwowal Pan tam kiedys kase fiskalna w ktorejs z tych budek ?
          Bo ja nie...
          • whitenabuchodonozor Re: Budki to po prostu syf i poruta 22.09.09, 17:47
            Gość portalu: kociara napisał(a):

> Oczywiscie, w wielu miastach europejskich sa takie budki gdzie mozna na szybko
            > kupic cos do jedzenia. ALE WYGLADAJA STO RAZY LEPIEJ. I tu jest problem. Gdybym

to fakt - te budki to syfioza straszna

> I na koniec: zaobserwowal Pan tam kiedys kase fiskalna w ktorejs z tych budek ?
            > Bo ja nie...

Jeśli nie ma kasy fiskalnej to sprawa jest prosta - urząd skarbowy zje delikwenta.

Tak swoją drogą, jesli nasi miejscy urzędnicy sobie nie radzą z usunięciem budy,
            to zawsze mogą poprosić kolegów np. z Sanepidu albo wspomnianego US - tamci
            zawsze coś znajdą i budę będzie trzeba zamknąć. Jak nie kijem go, to pałką, a co!
            • Gość: Iga Re: Budki to po prostu syf i poruta TO ZALEŻY IP: *.icpnet.pl 22.09.09, 19:51
              TYLKO NAJPIERW TRZEBA UREGULOWAĆ SPRAWY GRUNTÓW! czyżby autor?ka tekstu
              udawal/a niewiedze na ten temat - szczególnie jeśli chodzi o sprawę KUPCA a Pan
              przewodnik Sowa też taki niedoinformowany - większość Poznaniaków zna TEMAT
              • Gość: kociara Re: Budki to po prostu syf i poruta TO ZALEŻY IP: *.centertel.pl 22.09.09, 20:59
                Sprawa gruntow jest uregulowana z tego co wiem. Kupiec nalezy do miasta, dzialka
                obok do Pana B. Pan B. chce na niej wybudowac piekna kamienice ale mu wredni
                urzednicy nie pozwalaja. I na takiej bajce jedzie juz kilka lat. Podobnie mial
                dzialke przez czesc ktorej przechodzila nowa trasa tramwajowa na Rataje i tam
                tez byly przepychanki o niewiadomo co. Moim zdaniem Pan B. to PIENIACZ i tyle.
                • Gość: emisariusz Re: Budki to po prostu syf i poruta TO ZALEŻY IP: 95.108.16.* 22.09.09, 22:07
                  pan B. czyli niejaki Dariusz Bąkowski
      • Gość: normalny Re: Budki to po prostu syf i poruta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.09, 13:33
        Jeżdze często do Berlina i tam jakoś nikt nie robi problemu,ze stoją
        tam imbisy (budki) z hinskim jedzeniem,tureckie , kurczaki itp.
        Zajmijcie sie czymś sensownym a nie opowiadajcie bzdur,że turysci
        filmują budki jako okaz którego nie ma nigdzie tylko w Polsce...
        paranoja
        • emissarius Re: Budki to po prostu syf i poruta 22.09.09, 13:41
          Budki stoją i pewnie jeszcze długo będą stały. Zwłaszcza te, które stoją na prywatnym terenie. Także ta ze słynnego narożnika. Czy to się komu podoba, czy nie. Chodzi tylko o to, że część z nich stoi nielegalnie, a urzędnicy są bezradni.
        • Gość: Ja Re: Budki to po prostu syf i poruta IP: *.icpnet.pl 22.09.09, 21:54
          Dokładnie sobie o Berlinie pomyslałam czytając ten artykul.Tam tego jest multum
          i nikomu nie przeszkadza.Malo jeszcze widzial pan przewodnik z Poznania.
    • mmmmmm000 Prawo własności jest prawem najświętszym!!! 22.09.09, 11:25
      Czas się tego nauczyć po dziesiątkach lat komuny!!!!!
      • Gość: watcher Prawo dobra wwyzsz jest prawem najświętszym!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.09, 11:51
        to nie jest q kwestia gustu, to jest kwestia bamberstwa! |Ttrzeba umiec rozroznic subiektywny odbior od zbiorowego i powszechnie uznawanego kanonu, a przestrzen srodmiejska nalezy do wlasnie do tej zbiorczej masy ludzi co dumnie sie chca nazywac 'poznanczykami'.
      • emissarius Re: Prawo własności jest prawem najświętszym!!! 22.09.09, 13:21
        "Prawo własności jest prawem najświętszym!!!" W jakim to kraju?

Nie rozumiem co ma prawo własności do budek z kurczakami? Jeśli ustawie Sprintera na chodniku to moja własność jest święta i nienaruszalna? Dlaczego w takim razie straż ma prawo założyć mi blokadę, a policja może odholować auto?

Jeśli prawo własności jest takie święte i bezwzględne, to może niech słynny obrońca narożnika założy sobie tam np. prywatną spalarnię śmieci. Nie może? Dlaczego, przecież to jego własność? Jestem zwolennikiem uszanowania tego - w granicach norm. I dobrze mu życzę - jeśli tylko będzie szanował prawa innych.

Budki z żywnością o których mowa są dowodem ułomności naszego prawa. Pod wieloma względami. Przykład: właściciel porządnej pizzerii jest narażony na ciągłe wizyty rożnej maści kontroli i inspekcji, które np. mierzą mu odległość kranu z wodą od gniazdka, albo szerokość drzwi, i kręcą nosem, bo jest na to jakaś norma. Podobnie jeśli chodzi o wykładziny, kafelki, wyposażenie, technologie, produkty itp. A właściciele budek, w których chyba nie zawsze jest bieżąca woda, podlegają jakimś normom?

Dlaczego nie wolno np. ustawić auta dostawczego w ustronnym miejscu i sprzedawać świeżego mleka prosto od krowy, pysznego sera, jaj, a kurczaki już wolno bez przeszkód?
        • Gość: ja Re: Prawo własności jest prawem najświętszym!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.09, 13:38
          hehehe, koles odbrze robi... urzedasy w warunkach zabudowy pozwolily mu
          wybudowac budynek, jezeli zapewni na dzialce miejsca parkingowe dla sporej
          ilosci samochodow, musialby albo wkopac sie na 5 pieter, albo wybudowac parking
          pietrowy, ktory zajalbym cala dzialke... czyli totalny absurd... jak oni mu, tak
          on im- niech jego kurczaki rosna w sile!
        • Gość: kryl Re: Prawo własności jest prawem najświętszym!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.09, 13:43
          Proszę o jakiś racjonalny argument przeciwko budkom (oczywiście tym legalnym)
          jak np. ta na Wodnej. Dzisiaj sprawdzałem, budka z kurczakami na Wodnej to
          przyczepa samochodowa więc na jej zaparkowanie na prywatnej działce żadnej zgody
          nie trzeba było uzyskiwać, a sam handel kurczakami też w tym kraju jest jeszcze
          legalny.
      • Gość: kodeks Tylko że nad twoją własnością jest inna większa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.09, 14:56
        własność która ci wydaje przepisy o estetyce, BHP i kodeksie pracy
      • Gość: bąbelek agencja PR IP: *.beyond.pl 22.09.09, 15:16
        Coś wydaje się , że dziennikarze Gazety nie wykazali " rewolujcyjnej
        czujności " i dali się podpuścić agencji PR obsługującej Kupca
        Poznańskiego. Sprawa na małe dochodzenie w Redakcji.
        Ale do rzeczy - ten człowiek od kurczaków ma rację. Winny tej
        sprawie jest prezydent Ryszard Grobelny , który chciał tego
        człowieka od kurczaków wywłaszczyć i zmusić do sprzedaży swoim
        kumplom tego kawałka ziemi. Kupiec Poznański to nie jest czysta
        sprawa i uniewnnienie Grobelnego nastąpiło " od zarzucanego mu
        czynu " nie zaś od przekrętu.
        Jeżeli użyto słowa syf w tym artykule ( nieładnie ) to powiem , że
        to kawałek poznańskiego bałaganu który nie dało się zatuszować.
        • Gość: kurczak Re: agencja PR IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.09, 21:22
          To jakiś absurd, skoro są chętni na kurczaki, zapiekanki i kebaby z
          nędzną urzędniczą pensyjkę. Lepiej byłoby gdyby właściciele budek przeszli na
          bezrobocie albo napadali na staruszki w parku?
          Esteci z psiej wólki.
          Większość poznaniaków chodzi ubrana jak ostatnie bezguścia w tandetnych
          garniturkach za 500 zł i innych ciuszkach chińskich marek i dotyczy to także tej
          Pani Marii, która ma ambicje do jednoosobowego decydowania co w Poznaniu jest
          ładne a co nie i gdzie mam kupić sobie kurczaka jeśli mam na niego ochotę.
    • radek-2525 Budki to po prostu syf i poruta 23.09.09, 09:12
      Autor tego artykułu chyba nigdy nie był w Kopenhadze. Tutaj od
      różnego rodzaju budek to aż się roji. I to nie gdzieś na obrzeżach,
      tylko w samym centrum miasta. Na głównym placu ratuszowym stoją
      budki z hot-dogami, budki z piwem itp. I nikogo to nie razi. To jest
      po prostu swoboda działania. Jeśli płacisz za to różnego rodzaju
      podatki-proszę bardzo.
      • Gość: skn Re: Budki to po prostu syf i poruta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.09, 15:10
        To może powinno się wprowadzić ogólny zakaz jedzenia na ulicy i byłoby po
        sprawie, bo budki straciłyby rację bytu. A tak na marginesie to kioski ruchu też
        są obskurne, obskurne i syfiate są tramwaje, autobusy i pociągi, że nie wspomnę
        o budach handlarzy pamiątek na Starym Rynku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka