Gość: kierowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.04, 20:34 skandal - do pieca z szefem oczyszczania miasta - mam nadzieje ze jutro dostanie wymówienie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wkurzony kierowca KTO ODPOWIADA ZA TE UMOWE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 22:53 Osoba, ktora w ZDMie odpowiada za umowe z firmami oczyszczajacymi ulice ze sniegu powinna zostac wyrzucona dyscypilnarnie z pracy! Dodatkowo powinno sie podpisac aneks do umow, ktory nakazalby korzystanie z informacji przekazywanych przez radar meteo i wyjezdzanie na ulice co najmniej 20 min przed opadami! Odpowiedz Link Zgłoś
peter.steele Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany 19.01.04, 23:04 czego sie mozna spodziewac ich zawsze cos zaskakuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukaszbandi Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany IP: *.icpnet.pl 19.01.04, 23:33 Niby taki wspaniały system jest w Warszawie, a co było przy ostatnim sniegu w stolicy. Rozumiem, że wczoraj było ciezko i mogło byc lepiej, ale pamietajmy, że jest zima i śnieg nie powinien dziwić, w dodatku trudno o wymierne skutki odsnieżania i posypywania solą gdy na ulicach jest spory ruch, a snieg ciągle pada i to w sporych ilosciach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gustaw Jak pada śnieg to musi być biało. IP: *.icpnet.pl 19.01.04, 23:53 Bez przesady. Jak śnieg sypie to nic nie da się zrobić. Jedna piaskarka i pług musiałby obsługiwać max 3km ulic. Aby było widać efekt odśnieżania trzeba poczekać , aż opady ustaną. Jak ktoś jedzie w gór to jakoś nie słychać narzekań ,że jest ślisko w górach. A tutaj od razu afera. Najlepiej nauczyć się jeździć na śliskim i już. Ja uwielbiam jak jest świeżutki śnieżek na jezdni. Mniam ........ Odpowiedz Link Zgłoś
aquariusss Re: Jak pada śnieg to musi być biało. 21.01.04, 09:13 Ja rowniez uwielbiam swiezy puch na jezdni... klyymacik jest :) Zeby tylko wszyscy zwolnili (wiekszosc to czyni) choc troszke, bylby to najbezpieczniejszy okres w ciagu roku. Odpowiedz Link Zgłoś
rkordus Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany 20.01.04, 00:46 Bez przesady. Jest ZIMA. Pora na koniki i sanie. W pobliskich Czechach śnieg leży, a maszyny tylko równają by leżał równo i dobrze. Jest ZIMA. Masz łyse opony to samochód na zimę na parking i nie będziesz się ślizgać. Przestańcie marudzić, a pogońcie tych co się spieszą i wpychają się pod maski, blokują pługi i piaskarki. Patrzcie jak cieszą się dzieci i Wy też ulepcie bałwanka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LA MAN a u nas w Los Angeles.... IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 20.01.04, 04:38 a u nas w Los Angeles cieplutko, sloneczko, ach ta California.... pozdrawiam zasypany Poznan :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Atak zimy - Poznań sparaliżowany - nagroda dla ZDM IP: *.epsa.pl 20.01.04, 06:26 Trzeba przyznać, że pani Katarzyna Bolimowska, wicedyrektor ZDM ds. zarządzania drogami ma niesamowite poczucie humoru. Pługów i piaskarek nie było na parkingach firm, z którymi ZDM podpisało umowy o odśnieżaniu dróg "a więc widocznie pracowały na ulicach"! Widocznie nie pracowały, bo żadnego nie było na ulicach Poznania! Może pani dyrektor łaskawie ruszy się z za biurka i zobaczy, co za bzdury opowiada! Ten, kto zgodził się, by pługi zobowiązane były wyjechać na ulice dopiero w momencie wystąpienia zjawiska (np. opadów śniegu) zapis ze specyfikacji przetargowej, a tym samym pewnie jeden z punktów umowy) wykazał się skrajną niekometencją! A mówiąc w dużym skrócie, zrobił to jakiś idiota! Niestety niczego dobrego nie można spodziewać się po ZDM i jego pracownikach. Im wyższe stanowisko, tym bezmyślność, niekompetencja i oczywiście zarobki większe, a odpowiedzialność mniejsza. Ale w naszym wspaniałym kraju to już chyba normalne. Jeśli jest nagroda za wykazanie się skrajną głupotą, to ZDM jest niekwestionowanym faworytem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany IP: *.icpnet.pl 20.01.04, 07:17 jak tak wczoraj jeździłem (stałem;) po mieście to dochodzę do wniosku, że większość kierowców nie posiada podstawowych umiejętności jazdy po śniegu ....no ale nie dziwi mnie to bo przecież u nas szkolą parkingowych a nie kierowców na "kursach" na prawo jazdy ..........a później afera bo spadło 10 cm śniegu i miasto sparaliżowane ....a pługopiaskarki były .......stały w korkach ......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 02:10 Oczywiscie, jedna z przyczyn paralizu jest to, ze ludzie nie umieja jezdzic na sniegu - mysla, ze jak auto nie rusza, to trzeba gaz do dechy wcisnac. Inna przyczyna jest to, ze wiele osob jezdzi na letnich oponach. No i najwazniejsza i najwieksza przyczyna jets glupota i bezmyslnosc ZDM. Jakos co roku ten atak zimy musi ich "wyjatkowo" zaskoczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DROGOWIEC Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany IP: *.glos.com 20.01.04, 07:33 przy tak obfitym opadzie śniegu sól nadajeje się na sznytke 8( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 02:11 Jesli solarki jezdza jak juz jest 10-cm warstwa sniegu, to owszem, sol nic nie da. Ale gdyby wyjechaly wczesniej, to kazdy platek ktory tylko spadnie na asfalt od razu sie topi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Liersch Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany IP: 150.254.150.* 20.01.04, 08:09 Czy ktoś jest w stanie oszacować jakie straty poniosły prywatne osoby z tytułu spóźnień spowodowanych przez śnieżycę ? Chyba nikt. Należy tylko tym osobom współczuć i życzyć aby poznały nazwisko lub nazwiska "geniuszy", którzy byli odpowiedzialni za tak skonstruowaną umowę dotyczącą odśnieżania Poznania. A gdy już poznają te nazwiska to może by tak tych decydentów potraktować z powództwa cywilnego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany IP: *.icpnet.pl 20.01.04, 10:00 A ja mam pytanie do Naczelnego. Czy po to zapłaciełem 2 zł za gazetę, żeby przeczytać, że spadł śnieg? Ja to widzę i wdzę, że już się topi. A jak latem spadnie dużo deszczu i będą kałuże na ulicach, i też będą korki, to kogo Szanowny Naczelny wezwie do tablicy i będzie upominać za bezmyślność - Pana Boga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukaszbandi Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany IP: *.icpnet.pl 20.01.04, 10:03 Czy niektórzy z forumowiczów mysla, że dzięki innej umowie ulice byłyby wczoraj idealnie wyczyszczone ze sniegu, a może nawet snieg by sie przestraszył i nie spadł?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 02:15 Idealne to w Polsce nigdy nie beda. Ale gdyby solarki wyjechaly w nocy i zrobily jeszcze poprawke przed poludniem - jazda by byla normalna. W poniedzialek jak patrzylem sobie przez okno, to ulice zostaly w kilka zaledwie minut zasypane tak, ze byla cienka warstewka sniegu. We wtorek po poludniu przez kilkanascie minut snieg ostro sypal. Jaki efekt? Taki, ze kazdy platek ktory spadl na ulice sie od razu rozpuszczal, bo zostala na niej poniedzialkowa sol. Jednym slowem dalo sie uniknac komunikacyjnego paralizu miasta. Trzeba tylko chciec i myslec. Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja W sprawie dwóch złotych 20.01.04, 13:13 Odpowiem w imieniu szefa, gdyż brałem udział w kolegium redakcyjnym przed napisaniem tekstu czołówkowego. Postawiliśmy przed autorem zadanie, żeby nie pisał tekstu o tym, że po prostu spadł śnmieg, tylko zastanowił się, czy wczorajsza katastrofa komunikacyjna była nieunikniona. Przyjrzał się procedurze odśnieżania i znalazł w niej, naszym zdaniem, poważny błąd. I o tym naczelny napisał. Nie miał pretensji do śniegu, deszczu i Pana Boga, tylko do tego urzędnika, który podpisał niewłaściwą umowę z firmami sprzątającymi jezdnie. pozdrawiam Błażej Wandtke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: W sprawie dwóch złotych IP: *.icpnet.pl 20.01.04, 14:30 Skoro Kolegium uznało parę centymetrów śniegu za tamat, który powinien zająć 80% czołówki, to może należało powołać zespół ekspertów, który oceniłby czy posypanie ulic solą przed opadami by coś dało. Poza zniszczonymi oponami i obuwiem oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja Re: W sprawie dwóch złotych 20.01.04, 15:11 1. Te parę centymetrów śniegu jest tematem, ale tylko dlatego, że spowodowały paraliż komunikacyjny. I żadne kolegium nie było potrzebne, by to ustalić. 2. Tym bardziej było warto o tym pisać, bo - powtarzam - procedury odśnieżania są złe. Czy coś się zmieni w tej sprawie? Odsyłam do jutrzejszego wydania "Gazety". pozdrawiam Błażej Wandtke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: W sprawie dwóch złotych IP: *.icpnet.pl 20.01.04, 15:17 A opinia ekspertów będzie? Proszę pamiętać, że wyciągnę z kieszeni znowu 2 zł. To powinno zobowiązywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: W sprawie dwóch złotych IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 02:19 Jak Ci zal dwoch zlotych to w necie gazete czytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: W sprawie dwóch złotych IP: *.icpnet.pl 21.01.04, 10:01 Szanowny Doktorku, wydanie netowe i papierowe różnią się od siebie. Poza tym śmiem twierdzić, że wersja darmowa istnieje tylko dlatego, że dobrze sprzedaje się postać papierowa. A ponieważ mam w tym swój maleńki udział, to uważam, że mogę oczekiwać na pierwszej stronie istotnych informacji, a nie pierdół o padającym śniegu i metodologii jego odgarniania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: W sprawie dwóch złotych IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 17:18 Na pierwszje stronie powinny byc sprawy wazne, czesto bulwersujace opinie publiczna. Dla mnie (i dla wielu innych osob pewnie rowniez) bulwersujace jest to, ze jakis kretyn tak podpisal umowe z firma do odsniezania ulic, ze porzadek sie robi dopiero, jak juz na ulicach jest ladny syf. Wiec ta informacja na pierwszej stronie sie powinna znalezc. Brakuje tylko nazwiska osob, ktore umowe parafowaly - zeby mozna wiedziec na kim dokladnie psy wieszac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: W sprawie dwóch złotych IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 02:18 Jakbys nie wiedzial, woda z sola ma temperature topnienia/krzepniecia okolo -11 stopni. Tak wiec posypanie sola daloby i to duzo - bo w poniedzialek temp byla okolo -3 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: W sprawie dwóch złotych IP: *.icpnet.pl 21.01.04, 10:05 A ilość i intensywność opadów nie ma wpływu na podane przez Ciebie parametry? Ja myślę, że sprawa jest na tyle ważna, że wymaga powołania ekspertów i koniecznie grupy obserwatorów z kolegium redakcyjnego "Gazety". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: W sprawie dwóch złotych IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 17:20 Pewnie intensywnosc ma znaczenie, ale nie pierwszoplanowe. Wczoraj po poludniu przez krotki czas naprwade intensywnie sypalo. I ulice byly nadal czarne. A dzien wczesniej w ciagu kilkunastu minut sie zrobila juz malutenka warstewka sniegu. No o czyms to swiadczy. Pewnie gdyby kilka(nascie) godzin non-stop padalo, to i ta sol by mogla sie kiepsko spisac, ale na poniedzialkowe wydarzenia jeden badz dwa przejazdy solarek po ulicach za wczasu zupelnie by wystarczyly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: W sprawie dwóch złotych IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 02:17 Heh - i po co to piszesz? Zaraz i tak ktos napisze, ze to by nic nie zmienilo bo opady sniegu byly duze. Artykul moim zdaniem jest bardzo dobry - bo uwazam, ze kazdy Poznaniak powinien miec swiadomosc, ze poniedzialkowy paraliz mial miejsce praktycznie tylko dlatego, ze ZDM jak zwykle pokazal swoja bezmyslnosc podpisujac idiotyczna umowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nobody Nie sypac sola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.04, 12:28 Jest zima - jest snieg. Super. Gdyby mniej bylo kierowcow na lysych oponach lub ruszajacych z jedynki na duzym gazie, to przypuszczalnie korki bylyby duze mniejsze. Ja jestem przeciwny sypaniu sola bo niszczy auta i srodowisko. Jechalem wczoraj przez miasto od 14.30 do 15.30, czyli sam szczyt sniezycy, i nie mialem zadnych klopotow nawet na zupelnie nieodsniezanych odcinkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Nie sypac sola IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 02:22 Ja sie miedzy 12 a 15 krecilem po miescie (pieszo i tramwajem) i faktycznie, wiele osob nei umie ruszac. Ale to nie zmienia faktu, ze nawet jak Ty dobrze ruszasz - to i tak inni jada 20 km/h, wiec Ty tez tak musisz jechac... Sorry, ale gruba warstwa zbitego sniegu na Jana Pawla II, Warszawskiej, Wyszynskiego, al Niepodleglosci to GRUBA PRZESADA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l´kolac Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany IP: *.ivh.uni-hannover.de 20.01.04, 14:31 to nie drogowcow zaskoczyl nagly atak zimy tylko kierowcow !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y. A Gazeta wszystko wykry& & #35 322;a! IP: *.tele2.pl 20.01.04, 22:38 Brawo! Trzeba było nagrać! Ciekawe, co odkrywczy dziennikarze by zrobili, gdyby prognoza zmieniła się i śnieg by nie spadł, a ulice byłyby posypane solą. Toż to byłoby wyrzekanie na marnotrawstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: A Gazeta wszystko wykry& & & #35 35 322;a! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 02:26 "Lepiej zalowac ze sie cos zrobilo, niz ze sie czegos nie zrobilo". A poza tym, na kilka(nascie) godzin przed, to nawet w Polsce umieja pogode przewidziec i tu w zasadzie nie bylo mozliwosci pomylki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecol Re: A Gazeta wszystko wykry& & & & #35 35 3 IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 19:38 Zasolenie poznańskich ulic jest ogromne dosyć soli Odpowiedz Link Zgłoś