Dodaj do ulubionych

Atak zimy - Poznań sparaliżowany

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.04, 20:34
skandal - do pieca z szefem oczyszczania miasta - mam nadzieje ze jutro
dostanie wymówienie
Obserwuj wątek
    • Gość: wkurzony kierowca KTO ODPOWIADA ZA TE UMOWE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 22:53
      Osoba, ktora w ZDMie odpowiada za umowe z firmami oczyszczajacymi ulice ze
      sniegu powinna zostac wyrzucona dyscypilnarnie z pracy! Dodatkowo powinno sie
      podpisac aneks do umow, ktory nakazalby korzystanie z informacji
      przekazywanych przez radar meteo i wyjezdzanie na ulice co najmniej 20 min
      przed opadami!
    • peter.steele Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany 19.01.04, 23:04
      czego sie mozna spodziewac ich zawsze cos zaskakuje
    • Gość: lukaszbandi Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany IP: *.icpnet.pl 19.01.04, 23:33
      Niby taki wspaniały system jest w Warszawie, a co było przy ostatnim sniegu w
      stolicy. Rozumiem, że wczoraj było ciezko i mogło byc lepiej, ale pamietajmy,
      że jest zima i śnieg nie powinien dziwić, w dodatku trudno o wymierne skutki
      odsnieżania i posypywania solą gdy na ulicach jest spory ruch, a snieg ciągle
      pada i to w sporych ilosciach.
      • Gość: gustaw Jak pada śnieg to musi być biało. IP: *.icpnet.pl 19.01.04, 23:53
        Bez przesady. Jak śnieg sypie to nic nie da się zrobić. Jedna piaskarka i pług
        musiałby obsługiwać max 3km ulic. Aby było widać efekt odśnieżania trzeba
        poczekać , aż opady ustaną. Jak ktoś jedzie w gór to jakoś nie słychać
        narzekań ,że jest ślisko w górach. A tutaj od razu afera. Najlepiej nauczyć się
        jeździć na śliskim i już. Ja uwielbiam jak jest świeżutki śnieżek na jezdni.
        Mniam ........
        • aquariusss Re: Jak pada śnieg to musi być biało. 21.01.04, 09:13
          Ja rowniez uwielbiam swiezy puch na jezdni... klyymacik jest :) Zeby tylko
          wszyscy zwolnili (wiekszosc to czyni) choc troszke, bylby to najbezpieczniejszy
          okres w ciagu roku.
    • rkordus Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany 20.01.04, 00:46
      Bez przesady. Jest ZIMA. Pora na koniki i sanie. W pobliskich Czechach śnieg
      leży, a maszyny tylko równają by leżał równo i dobrze. Jest ZIMA. Masz łyse
      opony to samochód na zimę na parking i nie będziesz się ślizgać.
      Przestańcie marudzić, a pogońcie tych co się spieszą i wpychają się pod maski,
      blokują pługi i piaskarki.
      Patrzcie jak cieszą się dzieci i Wy też ulepcie bałwanka.
    • Gość: LA MAN a u nas w Los Angeles.... IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 20.01.04, 04:38
      a u nas w Los Angeles cieplutko, sloneczko, ach ta California.... pozdrawiam
      zasypany Poznan :)
    • Gość: Poznaniak Atak zimy - Poznań sparaliżowany - nagroda dla ZDM IP: *.epsa.pl 20.01.04, 06:26
      Trzeba przyznać, że pani Katarzyna Bolimowska, wicedyrektor ZDM ds. zarządzania
      drogami ma niesamowite poczucie humoru. Pługów i piaskarek nie było na
      parkingach firm, z którymi ZDM podpisało umowy o odśnieżaniu dróg "a więc
      widocznie pracowały na ulicach"! Widocznie nie pracowały, bo żadnego nie było
      na ulicach Poznania! Może pani dyrektor łaskawie ruszy się z za biurka i
      zobaczy, co za bzdury opowiada! Ten, kto zgodził się, by pługi zobowiązane były
      wyjechać na ulice dopiero w momencie wystąpienia zjawiska (np. opadów śniegu)
      zapis ze specyfikacji przetargowej, a tym samym pewnie jeden z punktów umowy)
      wykazał się skrajną niekometencją! A mówiąc w dużym skrócie, zrobił to jakiś
      idiota! Niestety niczego dobrego nie można spodziewać się po ZDM i jego
      pracownikach. Im wyższe stanowisko, tym bezmyślność, niekompetencja i
      oczywiście zarobki większe, a odpowiedzialność mniejsza. Ale w naszym
      wspaniałym kraju to już chyba normalne. Jeśli jest nagroda za wykazanie się
      skrajną głupotą, to ZDM jest niekwestionowanym faworytem.
    • Gość: driver Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany IP: *.icpnet.pl 20.01.04, 07:17
      jak tak wczoraj jeździłem (stałem;) po mieście to dochodzę do wniosku, że
      większość kierowców nie posiada podstawowych umiejętności jazdy po
      śniegu ....no ale nie dziwi mnie to bo przecież u nas szkolą parkingowych a
      nie kierowców na "kursach" na prawo jazdy ..........a później afera bo spadło
      10 cm śniegu i miasto sparaliżowane ....a pługopiaskarki były .......stały w
      korkach .........
      • Gość: dr huckenbush Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 02:10
        Oczywiscie, jedna z przyczyn paralizu jest to, ze ludzie nie umieja jezdzic na
        sniegu - mysla, ze jak auto nie rusza, to trzeba gaz do dechy wcisnac. Inna
        przyczyna jest to, ze wiele osob jezdzi na letnich oponach. No i najwazniejsza i
        najwieksza przyczyna jets glupota i bezmyslnosc ZDM. Jakos co roku ten atak zimy
        musi ich "wyjatkowo" zaskoczyc.
    • Gość: DROGOWIEC Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany IP: *.glos.com 20.01.04, 07:33
      przy tak obfitym opadzie śniegu sól nadajeje się na sznytke 8(
      • Gość: dr huckenbush Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 02:11
        Jesli solarki jezdza jak juz jest 10-cm warstwa sniegu, to owszem, sol nic nie
        da. Ale gdyby wyjechaly wczesniej, to kazdy platek ktory tylko spadnie na asfalt
        od razu sie topi...
    • Gość: Jacek Liersch Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany IP: 150.254.150.* 20.01.04, 08:09
      Czy ktoś jest w stanie oszacować jakie straty poniosły prywatne osoby z tytułu
      spóźnień spowodowanych przez śnieżycę ?
      Chyba nikt. Należy tylko tym osobom współczuć i życzyć aby poznały nazwisko lub
      nazwiska "geniuszy", którzy byli odpowiedzialni za tak skonstruowaną umowę
      dotyczącą odśnieżania Poznania. A gdy już poznają te nazwiska to może by tak
      tych decydentów potraktować z powództwa cywilnego ?
    • Gość: george Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany IP: *.icpnet.pl 20.01.04, 10:00
      A ja mam pytanie do Naczelnego. Czy po to zapłaciełem 2 zł za gazetę, żeby
      przeczytać, że spadł śnieg? Ja to widzę i wdzę, że już się topi. A jak latem
      spadnie dużo deszczu i będą kałuże na ulicach, i też będą korki, to kogo
      Szanowny Naczelny wezwie do tablicy i będzie upominać za bezmyślność - Pana
      Boga?
      • Gość: lukaszbandi Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany IP: *.icpnet.pl 20.01.04, 10:03
        Czy niektórzy z forumowiczów mysla, że dzięki innej umowie ulice byłyby
        wczoraj idealnie wyczyszczone ze sniegu, a może nawet snieg by sie
        przestraszył i nie spadł??
        • Gość: dr huckenbush Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 02:15
          Idealne to w Polsce nigdy nie beda. Ale gdyby solarki wyjechaly w nocy i zrobily
          jeszcze poprawke przed poludniem - jazda by byla normalna. W poniedzialek jak
          patrzylem sobie przez okno, to ulice zostaly w kilka zaledwie minut zasypane
          tak, ze byla cienka warstewka sniegu. We wtorek po poludniu przez kilkanascie
          minut snieg ostro sypal. Jaki efekt? Taki, ze kazdy platek ktory spadl na ulice
          sie od razu rozpuszczal, bo zostala na niej poniedzialkowa sol. Jednym slowem
          dalo sie uniknac komunikacyjnego paralizu miasta. Trzeba tylko chciec i myslec.
      • redakcja W sprawie dwóch złotych 20.01.04, 13:13
        Odpowiem w imieniu szefa, gdyż brałem udział w kolegium redakcyjnym przed
        napisaniem tekstu czołówkowego. Postawiliśmy przed autorem zadanie, żeby nie
        pisał tekstu o tym, że po prostu spadł śnmieg, tylko zastanowił się, czy
        wczorajsza katastrofa komunikacyjna była nieunikniona. Przyjrzał się procedurze
        odśnieżania i znalazł w niej, naszym zdaniem, poważny błąd. I o tym naczelny
        napisał. Nie miał pretensji do śniegu, deszczu i Pana Boga, tylko do tego
        urzędnika, który podpisał niewłaściwą umowę z firmami sprzątającymi jezdnie.

pozdrawiam
        Błażej Wandtke
        • Gość: george Re: W sprawie dwóch złotych IP: *.icpnet.pl 20.01.04, 14:30
          Skoro Kolegium uznało parę centymetrów śniegu za tamat, który powinien zająć
          80% czołówki, to może należało powołać zespół ekspertów, który oceniłby czy
          posypanie ulic solą przed opadami by coś dało. Poza zniszczonymi oponami i
          obuwiem oczywiście.
          • redakcja Re: W sprawie dwóch złotych 20.01.04, 15:11
            1. Te parę centymetrów śniegu jest tematem, ale tylko dlatego, że spowodowały
            paraliż komunikacyjny. I żadne kolegium nie było potrzebne, by to ustalić.
            2. Tym bardziej było warto o tym pisać, bo - powtarzam - procedury odśnieżania
            są złe. Czy coś się zmieni w tej sprawie? Odsyłam do jutrzejszego
            wydania "Gazety".

pozdrawiam
            Błażej Wandtke
            • Gość: george Re: W sprawie dwóch złotych IP: *.icpnet.pl 20.01.04, 15:17
              A opinia ekspertów będzie? Proszę pamiętać, że wyciągnę z kieszeni znowu 2 zł.
              To powinno zobowiązywać.
              • Gość: dr huckenbush Re: W sprawie dwóch złotych IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 02:19
                Jak Ci zal dwoch zlotych to w necie gazete czytaj.
                • Gość: george Re: W sprawie dwóch złotych IP: *.icpnet.pl 21.01.04, 10:01
                  Szanowny Doktorku, wydanie netowe i papierowe różnią się od siebie. Poza tym
                  śmiem twierdzić, że wersja darmowa istnieje tylko dlatego, że dobrze sprzedaje
                  się postać papierowa. A ponieważ mam w tym swój maleńki udział, to uważam, że
                  mogę oczekiwać na pierwszej stronie istotnych informacji, a nie pierdół o
                  padającym śniegu i metodologii jego odgarniania.
                  • Gość: dr huckenbush Re: W sprawie dwóch złotych IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 17:18
                    Na pierwszje stronie powinny byc sprawy wazne, czesto bulwersujace opinie
                    publiczna. Dla mnie (i dla wielu innych osob pewnie rowniez) bulwersujace jest
                    to, ze jakis kretyn tak podpisal umowe z firma do odsniezania ulic, ze porzadek
                    sie robi dopiero, jak juz na ulicach jest ladny syf. Wiec ta informacja na
                    pierwszej stronie sie powinna znalezc. Brakuje tylko nazwiska osob, ktore umowe
                    parafowaly - zeby mozna wiedziec na kim dokladnie psy wieszac.
          • Gość: dr huckenbush Re: W sprawie dwóch złotych IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 02:18
            Jakbys nie wiedzial, woda z sola ma temperature topnienia/krzepniecia okolo -11
            stopni. Tak wiec posypanie sola daloby i to duzo - bo w poniedzialek temp byla
            okolo -3 stopni.
            • Gość: george Re: W sprawie dwóch złotych IP: *.icpnet.pl 21.01.04, 10:05
              A ilość i intensywność opadów nie ma wpływu na podane przez Ciebie parametry?
              Ja myślę, że sprawa jest na tyle ważna, że wymaga powołania ekspertów i
              koniecznie grupy obserwatorów z kolegium redakcyjnego "Gazety".
              • Gość: dr huckenbush Re: W sprawie dwóch złotych IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 17:20
                Pewnie intensywnosc ma znaczenie, ale nie pierwszoplanowe. Wczoraj po poludniu
                przez krotki czas naprwade intensywnie sypalo. I ulice byly nadal czarne. A
                dzien wczesniej w ciagu kilkunastu minut sie zrobila juz malutenka warstewka
                sniegu. No o czyms to swiadczy. Pewnie gdyby kilka(nascie) godzin non-stop
                padalo, to i ta sol by mogla sie kiepsko spisac, ale na poniedzialkowe
                wydarzenia jeden badz dwa przejazdy solarek po ulicach za wczasu zupelnie by
                wystarczyly.
        • Gość: dr huckenbush Re: W sprawie dwóch złotych IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 02:17
          Heh - i po co to piszesz? Zaraz i tak ktos napisze, ze to by nic nie zmienilo bo
          opady sniegu byly duze. Artykul moim zdaniem jest bardzo dobry - bo uwazam, ze
          kazdy Poznaniak powinien miec swiadomosc, ze poniedzialkowy paraliz mial miejsce
          praktycznie tylko dlatego, ze ZDM jak zwykle pokazal swoja bezmyslnosc
          podpisujac idiotyczna umowe.
    • Gość: nobody Nie sypac sola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.04, 12:28
      Jest zima - jest snieg. Super.
      Gdyby mniej bylo kierowcow na lysych oponach lub ruszajacych z jedynki na duzym
      gazie, to przypuszczalnie korki bylyby duze mniejsze.
      Ja jestem przeciwny sypaniu sola bo niszczy auta i srodowisko.

Jechalem wczoraj przez miasto od 14.30 do 15.30, czyli sam szczyt sniezycy, i
      nie mialem zadnych klopotow nawet na zupelnie nieodsniezanych odcinkach.
      • Gość: dr huckenbush Re: Nie sypac sola IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 02:22
        Ja sie miedzy 12 a 15 krecilem po miescie (pieszo i tramwajem) i faktycznie,
        wiele osob nei umie ruszac. Ale to nie zmienia faktu, ze nawet jak Ty dobrze
        ruszasz - to i tak inni jada 20 km/h, wiec Ty tez tak musisz jechac... Sorry,
        ale gruba warstwa zbitego sniegu na Jana Pawla II, Warszawskiej, Wyszynskiego,
        al Niepodleglosci to GRUBA PRZESADA.
    • Gość: l´kolac Re: Atak zimy - Poznań sparaliżowany IP: *.ivh.uni-hannover.de 20.01.04, 14:31
      to nie drogowcow zaskoczyl nagly atak zimy tylko kierowcow !!!
    • Gość: Y. A Gazeta wszystko wykry& & #35 322;a! IP: *.tele2.pl 20.01.04, 22:38
      Brawo! Trzeba było nagrać! Ciekawe, co odkrywczy dziennikarze by zrobili, gdyby
      prognoza zmieniła się i śnieg by nie spadł, a ulice byłyby posypane solą. Toż
      to byłoby wyrzekanie na marnotrawstwo.
      • Gość: dr huckenbush Re: A Gazeta wszystko wykry& & & #35 35 322;a! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 02:26
        "Lepiej zalowac ze sie cos zrobilo, niz ze sie czegos nie zrobilo". A poza tym,
        na kilka(nascie) godzin przed, to nawet w Polsce umieja pogode przewidziec i tu
        w zasadzie nie bylo mozliwosci pomylki.
        • Gość: ecol Re: A Gazeta wszystko wykry& & & & #35 35 3 IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.01.04, 19:38
          Zasolenie poznańskich ulic jest ogromne dosyć soli
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka