Dodaj do ulubionych

Rowerzyści protestowali przed urzędem [Wideo]

15.04.10, 15:20
Oczywiscie do zabezpieczenia pokojowej demonstracji miasto bez problemu
znajduje kilkudziesieciu policjantow. Ale kiedy sa potrzebni do pilnowania
porzadku zawsze jest ich 'za malo'. Chyba ze to z powodu 'odwodow rezerwowych'
w UM.
Obserwuj wątek
    • der-rauber Rowerzyści protestowali przed urzędem [Wideo] 15.04.10, 15:41
      Byłem, widziałem, zostałem nagrany kamerą ale jakoś mnie nikt nie spisał,
      pewna sympatyczna pani dała mi ulotkę pod wejściem do urzędu. Jakieś starsze
      małżeństwo pod nosem marudziło że pikieta to pewnie sprzeciw wobec pochowania
      LK na Wawelu, nie ma to jak "pochylanie się i zainteresowanie" tym co się
      dzieje w mieście.

Nabijacie sobie plusy u mnie, jeszcze trochę i przestanę nawoływać do
      likwidacji Rozbratu ;)
      Fajna pikiety, dziękuję za popieranie rozwoju ruchu rowerowego w mieście.
      Minus to to że przekraczaliście łańcuch i łaziliście pomiędzy zielenią.
      Przemówienie trochę niedopracowane. Marketingiem to Wy nie grzeszycie a można
      było to zrobić bardziej medialnie ;)
      Z postulatami się zgadzam i je popieram, chociaż ja jestem bardziej radykalny
      niż Wy.

Dziękuję
      Rauber
    • stefan_26 Re: Rowerzyści protestowali przed urzędem [Wideo] 15.04.10, 15:44
      a Billert łże. Poznań nie buduje ścieżek rowerowych, tylko wyloty rowerowe gdzie
      popadnie, potrzebne by pojechać z willowej dzielnicy do lasu, a nie do jazdy
      rowerem po mieście zamiast samochodem, tramwajem, autobusem. Starczy zrobić mapę
      jak po Poznaniu można jechać rowerem, gdzie są ścieżki, by zobaczyć, że nabiorą
      one sensu za dziesięć lat. Taki pomysł za to mi podpasował.
      forum.gazeta.pl/forum/w,67,109803781,109814420,trywialne_rozwiazanie.html
      • poznanczyk Re: Rowerzyści protestowali przed urzędem [Wideo] 15.04.10, 16:00
        Może lepiej, aby pan Andrzej Billert pochwalił się ile dróg rowerowych zamknął,
        aby zalegalizować parkowanie?
        www.srm.eco.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=882&Itemid=33
    • onefoks Rowerzyści protestowali przed urzędem [Wideo] 15.04.10, 16:34
      sprzedarz każdego roweru opodatkować 50 zł na drogi rowerowe
      • Gość: ... Re: Rowerzyści protestowali przed urzędem [Wideo] IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.10, 16:42
        Wyborcza tez się rzetelnością nie popisała...Nazwisko gościa, który rzekomo
        przemawiał jest mi znane i nie było go w ogóle na tej pikiecie...

Tak pozatym to ten Bilert wyszedł na niezłego durnia- najpierw przyznaje, że
        poznań potrzebuje 300 km dróg rowerowych, a potem mówi, że na najbliższe 2 lata
        planowana jest budowa 15 km..żenada. No ale cóż, prezio grobelny popełnił pewną
        wypowiedź, w której oznajmił, ze w POznaniu nie ma tradycji rowerowej, więc nie
        trzeba budować dróg rowerowych...czekamy na kolejne śmiertelne ofiary...
      • Gość: respu Re: Rowerzyści protestowali przed urzędem [Wideo] IP: *.ip.netia.com.pl 15.04.10, 16:42

i paliwo dla rowerów też, no nie??
        porażka...
    • slawczan Drogi rowerowe? Smiechu warte... 15.04.10, 16:57
      Pan Billert wpomniał o kilometrach dróg rowerowych? Chyba
      dwukolorowych chodników jak np ten durnowaty bubel na Fredry albo na
      27 Lutego.Piesi nie zauważją tych osiągnięć i chodzą gdzie
      popadnie.Nie dziwię sie - nie mają takiej wyobraźni jak panowie z
      ZDM.Typowa grobelistowska ściema-popieramy to bo to ekologiczne i
      robimy korzystanie z tego jak najuciążliwym po czym możemy
      powiedzieć ,że nikt nie korzysta z tego więc nie ma po co budować
      • wlodzimierz_nowak węższe jezdnie = miejsce na ścieżki rowerowe 16.04.10, 12:02
        Jak zaproponowałem w innym wątku, można zastosować rozwiązanie spotykane w wielu
        miastach Europy, gdzie jezdnia nie ma naszych 350 cm, ale znacznie mniej, a obok
        dwóch pasów wydzielone krawężnikiem (np. plastikowym jakie stosuje się podczas
        robót drogowych) są jezdnie rowerowe.

Zalety dla rowerzystów - możliwość szybkiego, sprawnego udostępnienia asfaltowej
        ścieżki wydzielonej z ruchu samochodowego, bez wielkich nakładów inwestycyjnych
        i drażnienia lobby samochodowego.

Zalety dla kierowców samochodów - oddzielenie ruchu rowerowego od samochodowego,
        choć zmusi to kierowców do nieco wolniejszej jazdy, gdyż węższa jezdnia wymusza
        większą uwagę.

Oczywiście dotyczyłoby to przede wszystkim rejonów, gdzie ze względu na
        trudności budowlane, brak miejsca, świeżo zakończone inwestycje szkodą byłoby
        rozpoczynanie dziś prac budowlanych (pomijając fakt, że z dzisiejszymi władzami
        to jest utopia).
        Dotyczyłoby to przede wszystkim I ramy i ulic promieniście zbiegających się do
        centrum, by skończyć z fikcją budowania 12 km dróg rowerowych rocznie, które
        nikomu niemal nie służą, gdyż nie leżą w ciągach komunikacyjnych mieszkańców miasta.
    • dzakarta Rowerzyści protestowali przed urzędem [Wideo] 15.04.10, 17:08
      Grobeliści nie mają najmniejszego pojęcia o drogach rowerowych. To,
      co robią - to poprostu wielka ściema! Dbają tylko o własną kieszeń i
      kieszenie krewniaków!
      PRECZ Z GROBELIZMEM!
    • dzakarta Rowerzyści protestowali przed urzędem [Wideo] 15.04.10, 17:08
      Grobeliści nie mają najmniejszego pojęcia o drogach rowerowych. To,
      co robią - to poprostu wielka ściema! Dbają tylko o własną kieszeń i
      kieszenie krewniaków
      PRECZ Z GROBELIZMEM!
      • Gość: Posnaniak Re: Rowerzyści protestowali przed urzędem [Wideo] IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.10, 17:46
        Myslicie naiwniacy ze ograniczenie do 30km/h bedzie skuteczne? Mozna wprowadzic dowolnie restrykcyjne przepisy ktore i tak nie beda przestrzegane. Sam przestrzegam skrupulatnie przepisow poza oczywiscie ograniczeniami predkosci. Drogi dla rowerow tak naprawde powinny byc pasami ruchu odgrodzonymi od jezdni dla aut.
        • Gość: turysta Re: Rowerzyści protestowali przed urzędem [Wideo] IP: 194.156.48.* 15.04.10, 18:48
          Gość portalu: Posnaniak napisał(a):

> Myslicie naiwniacy ze ograniczenie do 30km/h bedzie skuteczne?

Jak się postawi kilka szykan skutkujących zniszczeniem zawieszenia, to tak.
        • Gość: respu Re: Rowerzyści protestowali przed urzędem [Wideo] IP: *.icpnet.pl 15.04.10, 20:33
          ciekawe czym odgrodzone?? chyba zaporami z betonu. i ciekawe jak to sobie
          wyobrażasz na ulicach poznania.
          bez jaj, jeżdżę samochodem, czasem też rowerem i wiem jedno, jeżdżenie dwuśladem
          jest związane ze sporym ryzykiem, biorąc pod uwagę, np. stan pobocza. stąd nic
          dziwnego że w centrum wolę poruszać się chodnikiem, choć przepisy tego
          zabraniają. dodam że poruszam się wtedy ostrożnie, ze względu na pieszych
    • Gość: anka Re: Rowerzyści protestowali przed urzędem [Wideo] IP: *.icpnet.pl 16.04.10, 09:01
      Rotterdam, Berlin, Wiedeń - ale tam nikt nie robi ścieżek rowerowych szerokości
      niemal półtora metra, zostawiając zaledwie metr. Nie można przejść z dzieckiem.
      Ja mam dreptać gęsiego a rowerzyści robią sobie normalne wyścigi, pędzą jak
      szaleni i nie przejmują się małymi dziećmi bo "mają swoją ścieżkę rowerową". O
      kulturze jazdy na zachodzie a w Polsce w ogóle nie wspomnę i nie dotyczy to
      jedynie samochodów. Ciągle o biednych rowerzystach słyszę, może o pieszych też
      by ktoś pomyślał.
      • Gość: respu Re: Rowerzyści protestowali przed urzędem [Wideo] IP: *.ip.netia.com.pl 16.04.10, 10:08
        a;le w tamtych miastach robi się ścieżki po obu stronach drogi, w dodatku
        kierowcy są surowo karani za potrącenie rowerzysty (stąd może ta "kultura" -
        choć penalizacja to zło) inna budowa ulic itp., itd.
        poznań jest dość "wąskim" miasteem, jeżeli chodzi o ulice, problem jest w
        wydzielaniu, choć teraz to rowery powinny mieć absolutne pierwszeństwo jeśłi
        chodzi o ruch miejski.
        problem pieszych jest rozwiązywalny, wystarczy zgrabnie zaplanować ruch
        rowerowy, ale do tego trzeba mieć głowę, a nie tylko krawat i ładną fryzurę :)
      • Gość: Tom Re: Rowerzyści protestowali przed urzędem [Wideo] IP: 213.17.202.* 16.04.10, 11:03
        a po co porownywac poznan z tak wielkimi aglomeracjami ?? podajcie
        pedalowcy jakies polskie duze miasta z calkowita siecia rowerowa- i
        niech te darmozjady zaczna placic za korzystanie ze sciezek
        rowerowych tak jak kierowcy aut placa za korzystanie z jezdni -
        wowczas jak juz bedziecie placic i obowiazkowo bedziecie posiadac OC
        to porozmawiamy teraz milczec
        • Gość: ... Re: Rowerzyści protestowali przed urzędem [Wideo] IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.10, 12:08
          To ty zamilcz a nie wygadujesz bzdury. Zastanów się ile państwo kosztuje
          utrzymanie dróg samochodowych, a ile rowerowych, a potem pisz swoje wypociny.
          Nie można podawać polskich miast jako przykładu, bo wszędzie w polsce jest z tym
          tragicznie. Wyjedź chociaż raz ze swojego zachcianka na przykład do Berlina,
          przejdź się po centrum i zobacz jak to tam wygląda. Trzeba równać do lepszych a
          nie zadowalać się mętnymi iluzjami serwowanymi przez urzędasów i takich troli na
          ich usługach.
          • Gość: Tom Re: Rowerzyści protestowali przed urzędem [Wideo] IP: *.icpnet.pl 16.04.10, 21:16
            jak tak hołdujesz niemcomtosie tam wyprowadz skorotakci sie tam podoba bojestes
            prostym czlowiekiem ciekawe kim byltwoj dziadek
        • wlodzimierz_nowak trudno o większą pomyłkę 16.04.10, 12:56
          Mój drogi Tom. Każdy kierowca płacący podatki w paliwie (a takie tylko są w
          polskim systemie) płaci za drogi krajowe i wojewódzkie. Natomiast każdy obywatel
          Poznania (także jeżdżący rowerem albo wyłącznie komunikacją zbiorową albo w
          ogóle nie mający samochodu!) płaci na utrzymanie dróg w mieście poprzez swój PIT
          (pytanie na marginesie - jeżdżąc samochodem po poznańskich ulicach płacisz PIT w
          Poznaniu, czy może podpoznańskiej miejscowości?). Dlatego Twoja ocena sytuacji
          jest CAŁKOWICIE błędna. Kolokwialnie mówiąc, jest odwrotnie, o 180'.

Ścieżki rowerowe, system ścieżek umożliwiający komunikację po centralnym
          Poznaniu (a nie jakieś ścieżki do lasu), dałyby wiele korzyści:
          - kierowcom samochodów zdjęły by obciążenie związane z ryzykiem wypadku, z
          napięciem wywołanym pojawieniem się rowerzysty na jezdni
          - miastu, czyli nam wszystkim, przyniosłyby oszczędności - odciążenie centrum z
          ruchu części samochodów i zmniejszenie obciążenia tramwajów i autobusów.

Natomiast nie można twierdzić, że wydzielone trakty komunikacyjne dla
          rowerzystów są luksusem. Po prostu ich potrzeba ich istnienia to racjonalny
          wniosek z obserwacji dobrych pomysłów na Zachodzie i odrzucenia złych pomysłów
          na Zachodzie. A do tego psi obowiązek naszego miasta wobec paru tysięcy
          Poznaniaków płacących TU podatki.
          • Gość: Tom Re: trudno o większą pomyłkę IP: 213.17.202.* 16.04.10, 13:25
            Włodzimierzu (sadząc po imieniu jestes juz wiekowym czlowiekiem)
            wiec nie do konca wiesz co i jak ma sie i z czym i piszesz
            prawdopodobnie o rzeczach ktore obowiazywaly jakies 30 moze troche
            wiecej lat temu - ale wiedziec musisz ze budzet wielkopolski a w tym
            i poznania dotowany jest w jakims stopniu przez budzet centralny -
            czli moje podatki ktore place w paliwie w jakims stopniu i tak
            zasilaja konto wielkopolski a w tym i poznania to raz
            po drugie - wytlumacz mi prosze dorgo wszystko wiedzacy
            wlodzimierzu - dlaczego rowerzysci - najwiekszy krzykacze w
            poznaniu - nie placa obowiazkowego ubezpieczenia OC - co wowczas jak
            kogmus zrobi krzywde rowerzysta albo uszkodzi czyjesmienie ?? o tym
            juz nie wspomnisz bo wytlumaczenia nie masz
            wiec moze traktujmy wszystkich tak samo a pozniej wymagajmy a nie ze
            pedalujacy za nic nie placa - a ryja nadzieraja
            podam przyklad - tam gdzie masz juz sciezki rowerowe i tak
            pedalujaca brac pcha sie ulica przyklad ul. Szelągowskiej
            Trzym sie dziadzia
            • wlodzimierz_nowak Re: trudno o większą pomyłkę 17.04.10, 12:17
              Gość portalu: Tom napisał(a):

> Włodzimierzu (sadząc po imieniu jestes juz wiekowym czlowiekiem)
              > wiec nie do konca wiesz co i jak ma sie i z czym

Wiedza z zaawansowanym wiekiem z reguły przyrasta, a nie maleje. Ale to jako
              dygresja. Mam pod 40 lat i nieco wiedzy o prawie, jeśli już ma to dla Ciebie, a
              nie argumenty znaczenie. Dlatego - proszę - mimo swoich około dwudziestu lat na
              co wskazuje rozwinięty język, przestań stosować argumentację godną
              trzynastolatka, któremu buzują hormony. Inaczej szkoda będzie czasu na ripostę.

i piszesz
              > prawdopodobnie o rzeczach ktore obowiazywaly jakies 30 moze troche
              > wiecej lat temu

30 lat temu nie było, ani PIT, ani VAT, ani podziału finansów na wojewódzkie,
              gminne, ani powiatowe. Wszystko wpadało do worka centralnego budżetu i było
              dzielone poprzez wyszarpywanie. Wystarcza poczytać, nie trzeba tego było wcale
              doświadczać.

- ale wiedziec musisz ze budzet wielkopolski a w tym
              > i poznania dotowany jest w jakims stopniu przez budzet centralny -
              > czli moje podatki ktore place w paliwie w jakims stopniu i tak
              > zasilaja konto wielkopolski a w tym i poznania to raz

Poznań od 90 lat dopłaca do budżetu centralnego więcej niż dostaje, znacznie
              więcej. Dlatego nie ma znaczenia ile wraca z centralnego worka.
              Subwencje centralne dotyczą edukacji, służby zdrowia, policji, wojska, dróg
              krajowych i pośrednio ZUS. Ale i tak dla wsparcia Twego argumentu wielkiego
              znaczenia to nie ma, gdyż bilans jest negatywny. Są głosy, że bardziej niż w
              Warszawie, która otrzymuje wpływy z utrzymania całego aparatu państwa
              zasilającego jej system finansowy.

> po drugie - wytlumacz mi prosze dorgo wszystko wiedzacy
              > wlodzimierzu - dlaczego rowerzysci - najwiekszy krzykacze w
              > poznaniu - nie placa obowiazkowego ubezpieczenia OC

Ponieważ są różne systemy. Przykładowo w Niemczech nie tylko rowerzysta musi
              mieć OC, ale każdy człowiek. Każdy pełnoletni chodzący po ziemi.

> - co wowczas jak
              > kogmus zrobi krzywde rowerzysta albo uszkodzi czyjesmienie ??
              o tym
              > juz nie wspomnisz bo wytlumaczenia nie masz

Jak to co? Zapłaci odszkodowanie w pełnej wysokości wynikającej z Kodeksu
              Cywilnego. Nie widzę problemu. Prawdopodobnie traktujesz OC (być może wysokie
              jak na swoje dochody człowieka wchodzącego w dorosłe życie, nie mam racji?), jak
              kolejny podatek. A to jest doprawdy co innego. Pocieszę Cię - OC w Polsce jest
              dalece jednym z niższych w UE. W ogóle wbrew wielu głosom w Polsce są bez
              porównania niższe podatki samochodowe, stawki ubezpieczeń, czy opłaty za autostrady.

> wiec moze traktujmy wszystkich tak samo a pozniej wymagajmy a nie

Traktujemy, kto wyrządzi szkodę, ten płaci. Kodeks Cywilny jest jeden. Dzięki
              ubezpieczeniu OC płaconemu solidarnie możesz nie zbankrutować wyrządzając komuś
              szkodę np. kasując nowy samochód i wyrządzając choćby tylko obrażenia. Rowerem
              takich szkód raczej nie wyrządzisz, choćbyś był bardzo, bardzo nieuważny. Ale
              jak spowodujesz wgniecenie, to za drzwi płacisz Ty.

ze
              > pedalujacy za nic nie placa - a ryja nadzieraja

Rozumiem, że powinni partycypować w Twoich kosztach paliwa ;-) Dobrze odczytałem?
              Popatrz na to inaczej. Jeśli oni nic nie płacą to się przesiądź na rower.
              Tak samo jest z samochodami napędzanymi LPG. Płacą oni w mojej ocenie
              bezzasadnie dwukrotnie niższe podatki. Ale być może jest jakieś tego uzasadnienie.

> podam przyklad - tam gdzie masz juz sciezki rowerowe i tak
              > pedalujaca brac pcha sie ulica przyklad ul. Szelągowskiej

I źle czynią.

> Trzym sie dziadzia

I co Ci na taką dziecinadę odpowiedzieć? Myślałeś, że to wzmocni siłę Twoich
              słów, czy może mnie obrazi? :-)))))
              • Gość: Tom Re: trudno o większą pomyłkę IP: *.icpnet.pl 17.04.10, 13:14
                Wiedza z zaawansowanym wiekiem z reguły przyrasta, a nie maleje. Ale to jako
                > dygresja. Mam pod 40 lat i nieco wiedzy o prawie, jeśli już ma to dla Ciebie, a
                > nie argumenty znaczenie. Dlatego - proszę - mimo swoich około dwudziestu lat na
                > co wskazuje rozwinięty język, przestań stosować argumentację godną
                > trzynastolatka, któremu buzują hormony. Inaczej szkoda będzie czasu na ripostę.
                nie majac nic do powiedzenia mowisz to co ci slina na jezyk przyniesie - pisac
                tutaj mozesz wszystko co chcesz i pisac kze jestes nawet papiezem nie rusza mnie
                to zupelnie a wiedza twoja niestety jest odwrotnie proporcjonalna do wieku i u
                ciebie nie ma zastosowania to co napisales w pierwszym zdaniu - mozesz mnie
                obrazac odnosnie wieku nie rusza mnie to naprawde wierz mi
                co do budzetu poznania jest taka uchwala o nazwie Uchwała Budżetowa dla miasta
                Poznania na rok 2010 chocby i tam masz wyartyjkulowane jakie masz przychody i z
                jakiego tytulu i jaka jest dotacja budzetu centralnego - ale spomko mozesz isc w
                zaparte i zaslaniac sie niewiedza co i tak juz stosujesz
                dlaczego przyrownujesz nas do niemiec co jestesmy w polsce i jestesmy polakami a
                niemcy niech sobie zyja swoim zyciem porownaj nas moze do wschodniej sciany czy
                tam ktos w ogole sie rowerzystami przejmuje ?? wiec takie porowniania poostawmy oki
                co do OC - jesli korzystasz z pojazdu powinienes je miec i obojetnie czy to auto
                czy rower - a nie ze dana grupka bo to tylko tak mozna okreslic - korzysta sobie
                ze wszystkiego za darmo unikajac jakichkolwiek konsekwencji a jak sie zwroci
                uwage ze jedzie po chodniku to wielka afera sie robi
                smieszny jestes o wlodzimierzu wspominajac o dochodach to ze tobie brakuje w
                domu na niektore rzeczy to nie znaczy ze wszyscy tak maja - jesli chcesz moge ci
                finansowo pomoc jak az tak fatalnie u ciebie ze nie masz co do garnka wlozyc
                i wierz mi ja OC za swoje samochody place bez problemu nie dzielac ich na raty
                jak ty
                co do tego
                Rozumiem, że powinni partycypować w Twoich kosztach paliwa ;-) Dobrze odczytałe
                > m?
                > Popatrz na to inaczej. Jeśli oni nic nie płacą to się przesiądź na rower.
                > Tak samo jest z samochodami napędzanymi LPG. Płacą oni w mojej ocenie
                > bezzasadnie dwukrotnie niższe podatki. Ale być może jest jakieś tego uzasadniee
                mi zarzucasz interpretacje dziecka a to co wg ciebie znaczy wlodku ?
                nic wiecej jak tylko brak logiki w twoich przemysleniach
                mowisz ze mam sie na ropwer przesiadac bo nie placa hmmm to moze sie wyprowadz
                do niemiec bo tam maja lepsze dorgi rowerowe jak to napisales wyzej
                Wiec trzym sie cieplo Dziadzia - i nie komentuj tego nie musisz w koncu i tak
                widac ile cie kosztuje napisanie takiej wypowiedzi az 2 dni sie zbierales z
                odpowiedzia tudziez moze bez spania cala noc pisales to na klawiaturze ?? a moze
                dyktowales wnukowi bo jemu szybciej idzie pisania ??
                • Gość: Tom Re: trudno o większą pomyłkę IP: *.icpnet.pl 17.04.10, 13:42
                  wybacz pomylilem się nie myslales 2 dni tylko 1 dzien widzisz umiem sie do blędu
                  przyznac
                  • wlodzimierz_nowak Re: trudno o większą pomyłkę 19.04.10, 11:42
                    > nie majac nic do powiedzenia mowisz to co ci slina na jezyk przyniesie - pisac
                    > tutaj mozesz wszystko co chcesz i pisac kze jestes nawet papiezem nie rusza mni
                    > e
                    > to zupelnie a wiedza twoja niestety jest odwrotnie proporcjonalna do wieku i u
                    > ciebie nie ma zastosowania to co napisales w pierwszym zdaniu - mozesz mnie
                    > obrazac odnosnie wieku nie rusza mnie to naprawde wierz mi

Widzę, że niepotrzebnie w ogóle odpowiadałem... Ale wybacz jeśli Cię obraziłem.
                    Istotnie mało taktownie zabawiłem się w zgadywanie wieku. Serio myślałem, że
                    jesteś w wieku studenckim.
                    A co do argumentacji dwunastolatka, to już było celowe. Dalej kontynuujesz
                    przekomarzanie się zamiast dyskusji. Odpowiem niżej na parę punktów, ale dalej
                    nie rozwinę, dopóki nie pojawią się argumenty.

> co do budzetu poznania jest taka uchwala o nazwie Uchwała Budżetowa dla miasta
                    > Poznania na rok 2010 chocby i tam masz wyartyjkulowane jakie masz przychody i z
                    > jakiego tytulu i jaka jest dotacja budzetu centralnego - ale spomko mozesz isc
                    > w
                    > zaparte i zaslaniac sie niewiedza co i tak juz stosujesz

Znam budżety, przeglądam od kilku lat. I podtrzymuję to co wcześniej napisałem.
                    Albo to uzupełnisz, wskażesz czego nie ująłem, jaka jest luka w mojej
                    argumentacji, albo nie zawracaj głowy. Na teraz to co napisałeś wygląda na
                    popisywanie się wiedzą, że istnieje coś takiego jak budżet miasta.

> dlaczego przyrownujesz nas do niemiec co jestesmy w polsce i jestesmy polakami
                    > a

I konsekwencje naszego niedorozwoju widać na wielu polach. Dlatego lepiej
                    zastanawiać się nad procesami i brać to co korzystne, a odrzucać to co
                    negatywne. Mamy jako Polska szansę przejąć doświadczenie miast Europy Zachodniej
                    mówiące o tym, że rozwój miasta musi ograniczać rolę samochodu, zamiast na nim
                    rozwój opierać. Na dziś rozwijamy aglomerację w oparciu o komunikację
                    samochodową, czyli ... kopiujemy Niemcy z lat 50/60-tych. Im szybciej zobaczymy
                    negatywne konsekwencje tego co kopiujemy, tym mniej wydamy na likwidację skutków
                    tych działań w przyszłości.

> niemcy niech sobie zyja swoim zyciem porownaj nas moze do wschodniej sciany czy
                    > tam ktos w ogole sie rowerzystami przejmuje ??

Brawo! To porównanie można rozciągnąć. Czy ktoś się przejmuje rowerzystami w
                    Pekinie? Codziennie w wypadkach na ulicach tego miasta ginie ponoć 20
                    rowerzystów (tyle co kierowców samochodów w Polsce). To może na nich się wzorować?

> co do OC - jesli korzystasz z pojazdu powinienes je miec i obojetnie czy to aut
                    > o
                    > czy rower -

Czyli dla hulajnogi, wrotek i segwaya także? A tak serio - jeśli ustanowiono by
                    obowiązek OC dla rowerów, to zgaduję, że stawka wynosiłaby ok. 10-20 PLN
                    rocznie. Satysfakcjonowało by Cię to? Po prostu tak nikła jest szkodowość
                    (iloczyn liczby wypadków i wartości wyrządzonych szkód podzielony na ilość
                    rowerzystów).

a nie ze dana grupka bo to tylko tak mozna okreslic - korzysta sobi
                    > e
                    > ze wszystkiego za darmo unikajac jakichkolwiek konsekwencji

Nie pleć, tylko czytaj ze zrozumieniem - za szkodę odpowiada każdy zgodnie z KC.
                    OC dla kierowców samochodów pozwala unikać sytuacji, w których człowiek wyrządza
                    szkodę w czyimś samochodzie wartości 5 tys. PLN (typowa szkoda) i nagle musi ze
                    swej kieszeni je wysłupłać. Wielu ludzi bez istnienia obowiązkowego OC nie
                    byłoby stać na samochód. Po prostu.

a jak sie zwroci
                    > uwage ze jedzie po chodniku to wielka afera sie robi

Tak jak napisałem - jadąc rowerem trzeba robić to bardzo odpowiedzialnie, gdyż
                    to jest miejsce dla pieszych. A skoro piszesz, że drogi to miejsce dla
                    samochodów, to powinieneś z całych sił popierać rowerzystów by i oni mieli swoje
                    miejsce.

> smieszny jestes o wlodzimierzu wspominajac o dochodach to ze tobie brakuje w
                    > domu na niektore rzeczy to nie znaczy ze wszyscy tak maja - jesli chcesz moge c
                    > i
                    > finansowo pomoc jak az tak fatalnie u ciebie ze nie masz co do garnka wlozyc
                    > i wierz mi ja OC za swoje samochody place bez problemu nie dzielac ich na raty
                    > jak ty

I znów te głupawe próby obrażenia adwersarza... Płacę OC za trzy samochody,
                    jeśli już Cię to interesuje. Nie narzekam na biedę, natomiast myślę po
                    wielkopolsku, ekonomicznie. A do centrum jeżdżę głównie rowerem albo tramwajem,
                    gdyż akurat mam dobrą linię niedaleko. Niestety nie wszyscy w Poznaniu mają tak
                    dobrze.

> mi zarzucasz interpretacje dziecka a to co wg ciebie znaczy wlodku ?
                    > nic wiecej jak tylko brak logiki w twoich przemysleniach

1 litr LPG jest znacznie niżej opodatkowany niż 1 litr benzyny, czy diesla. Nie
                    znam uzasadnienia takiego uprzywilejowania jednej branży. Ale to jest
                    uprzywilejowanie.

> mowisz ze mam sie na ropwer przesiadac bo nie placa hmmm to moze sie wyprowadz

Nie, zamiast narzekać na wysokie koszty OC i podatków drogowych w benzynie po
                    prostu pomyśl ekonomicznie i przesiądź się na rower. To jest logiczne rozwiązanie.
                    Podatki drogowe w benzynie pokrywają ok. 50% kosztów utrzymania dróg w Polsce.
                    Wiedziałeś o tym? Nie ma oczywiście w tym mowy o pieniądzach na nowe drogi,
                    obwodnice itd.

> Wiec trzym sie cieplo Dziadzia - i nie komentuj tego nie musisz w koncu i tak
                    > widac ile cie kosztuje napisanie takiej wypowiedzi az 2 dni sie zbierales z
                    > odpowiedzia tudziez moze bez spania cala noc pisales to na klawiaturze ?? a moz
                    > e
                    > dyktowales wnukowi bo jemu szybciej idzie pisania ??

> wybacz pomylilem się nie myslales 2 dni tylko 1 dzien widzisz umiem sie do blęd
                    > u
                    > przyznac

Jeśli już koniecznie chcesz by ktoś Cię zaatakował, to proszę bardzo:
                    Dlatego odpowiedź zajmuje mi tyle czasu, że niektórzy mają czasem więcej zajęć
                    niż siedzenie cały dzień na Onecie.

Wierzę w ludzi, w ich przemianę, ale w Twoją wierzę wyjątkowo słabo. Do kiedyś
                    tam... Na razie nie przewiduję dalszej dyskusji, przynajmniej dopóki nie
                    nabędziesz jakikolwiek argumentów.
                    • Gość: Tom Re: trudno o większą pomyłkę IP: 213.17.202.* 19.04.10, 12:22
                      czyli regula namyslasz sie 2 dni i pozniej kazesz jakiesmus chlopcu
                      przepisywac ciekawe w zamian za co trzym si - tych twoich wypocin
                      nawet sie czytac nie chce bo i tak sa bez sensu
                • cfalek thx Tom 17.04.10, 18:31
                  smieje sie z kabaretow, ale co to znaczy ROTFL poznaje dzieki Tobie, ale zaraz
                  niestety przytomnieje bo mysle ze mozesz byc nie daj bog z ZDM...
                  • Gość: Tom Re: thx Tom IP: *.icpnet.pl 17.04.10, 23:37
                    a co to ZDM ??to budzetowka jakas?? wybacz ale moje aspiracje sięgaja znacznie
                    dalej niz Twoje i praca w ZDM
                  • wlodzimierz_nowak ROTFL 19.04.10, 11:44
                    Nie mniej dzięki ekspansywności ludzi takich jak on, być może szybciej niż
                    myślimy doczekamy się centrum zamkniętego dla samochodów. Po prostu polityka
                    Wojciecha Szczęsnego Kaczmarka pobudziła sporo Poznaniaków do myślenia, w końcu
                    bardzo wielu z nas zwiedza miasta zachodnie. Rzadko kto tak jak Poznaniacy miał
                    kontakty z zachodem za komuny.
              • Gość: Eco-Osholom Re: trudno o większą pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 13:31
                Kierowcy generalnie mają za złe całej "reszcie" użytkowników publicznej
                przestrzeni komunikacyjnej – pieszym, rowerzystom, osobom korzystającym z
                komunikacji publicznej, których jest zdecydowana większość (w Poznaniu ok. 75%)
                – że ponoszą oni o wiele mniejsze koszty przemieszczania się po mieście niż
                samochodziarze. Fakt: auto kosztuje, kredyt też, ubezpieczenia i opłaty,
                podatki, paliwo, parkingi, autostrada, serwis + mandaty... A tu koleś kupi rower
                za równowartość dwóch tankowań i jeździ po mieście niewiele wolniej, nic nie
                płacąc! I jeszcze domaga się bezpieczeństwa, drogi rowerowej! Zresztą piesi też
                ośmielają się mieć samochodziarzom za złe, że blokują chodniki, zajmują
                przestrzeń pod parkingi, hałasują, smrodzą...

Można mieć wrażenie, że samochodziarze uważają iż wszystko im wolno, bo sporo
                płacą
                . A inni nie płacą albo o wiele mniej. "Zapłaciliśmy za nasze
                uprawnienia (przywileje)!"
                Władze zdają się podzielać ten punkt widzenia,
                olewając infrastrukturę rowerową i tolerując ekscesy kierowców wobec innych
                użytkowników przestrzeni komunikacyjnej.

Rzecz w tym, że kierowcy płacą mniej, niż faktycznie, całościowo kosztuje
                zaspokajanie potrzeb ruchu samochodowego: od inwestycji drogowych, po straty
                środowiskowe, destrukcję miast itd. Według znanych mi szacunków, nieoficjalnych
                oczywiście, bo oficjalnie problemu nie ma, paliwo z opłatami powinno
                kosztować na poziomie 10 zł/litr, żeby pokryć rzeczywiste, całkowite koszty
                ruchu samochodowego
                .

Obecna sytuacja polega na tym, że to większość niekorzystających z samochodów
                użytkowników dróg poprzez podatki funduje kierowcom ich komfort
                przemieszczania się na czterech kółkach. Niby dlaczego? Bo politycznie i
                ekonomicznie kierowcy to bardzo silna grupa, kojarzona z władzą, postępem,
                bogactwem. Testosteronem...

Drugi powód, żeby ten koszt (dla kierowców) radykalnie podnieść to
                zniechęcanie do korzystania z samochodu. Z samej geometrii przestrzeni
                wynika, że przy pewnym nasyceniu samochodami i gęstości zaludnienia (duże
                miasta), przestrzeń komunikacyjna musi się zatkać – o ile nie zacznie się
                ograniczać użytkowania samochodów. Inaczej wszyscy stają w gigant korkach, co
                dopiero zaczyna być udziałem Poznania. Dlatego przekonywanie kierowców do
                rowerów oraz transportu publicznego i inwestycje w tym zakresie, to podstawowe
                zadanie władz. Które idą dokładnie w przeciwnym kierunku.

Przewiduję radykalny wzrost agresji komunikacyjnej z powodu licznych i wielkich
                inwestycji (a raczej remontów) drogowych w najbliższych miesiącach i latach...
                • Gość: Tom Re: trudno o większą pomyłkę IP: *.icpnet.pl 17.04.10, 13:37
                  kolejny - z wlodasem sypiacie czy jak ??
                  • Gość: Eco-Osholom Re: trudno o większą pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 19:23
                    Może byś tak coś do rzeczy? Jeśli jesteś w stanie...
                    • Gość: Tom Re: trudno o większą pomyłkę IP: *.icpnet.pl 17.04.10, 23:40
                      polecam poprzednie moje wypowiedzi tam masz wsystko co sadze o takich jak ty i z
                      podobnym tokiem myslenia
                      • Gość: Eco-Osholom Re: trudno o większą pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.10, 01:17
                        O mnie nic nie wiesz, odnoś się do problemów i argumentów, a nie rzucaj wyzwiska..
                        • Gość: Tom Re: trudno o większą pomyłkę IP: *.icpnet.pl 18.04.10, 17:55
                          aczym cie obrazilem w poscie do ktorego sie odniosles ?? widze ze jakas trauma z
                          dziecinstwa męczy?? bo nie wiem czy wiesz ale nie kazda wypowiedz musi sie
                          odnosic do ciebie nie jestes pępkiem swiata jakby ci sie moglo wydawac
                      • glootech Re: trudno o większą pomyłkę 18.04.10, 22:44
                        Gdybyś Misiu stosował interpunkcję, to pewnie komuś chciałoby się przeczytać to co napisałeś. Ja nawet nie próbuję - nie stosujesz interpunkcji, więc nie szanujesz mnie jako dyskutanta. Powiem więcej, skoro nie chciało Ci się nawet zastosować interpunkcji, to sam uważasz, że to co napisałeś jest nic nie warte. Wróć do szkoły podstawowej, a kiedy ją ukończysz, to zapraszam do dyskusji.
                        • Gość: Tom Re: trudno o większą pomyłkę IP: 213.17.202.* 19.04.10, 07:01
                          ojej ale sie przejalem ze nie przeczytales moich wypowiedzi naprawde
                          nie wiem jak to przezyje a teraz wsiadaj na rowerek i zjezdzaj
                • cfalek pytanie do Eco 17.04.10, 18:26
                  czesc

mozesz podac linka do tych nieoficjalnych wyliczen, najbardziej mnie halas
                  interesuje ? Ja na razie patrzylem na podręcznik do analizy kosztów i korzyści
                  co do duzych projektow dofinansowanych przez ue i jest tam
                  Noise_Exposure_Forecast, ale za bardzo mi to wszystko opiera sie na cenach
                  nieruchomosci, wobec negatywnego wplywu halasu na zdrowie
                  www.mpu.pl/studium2008/index.php?studium=158

• Gość: Eco-Osholom Re: pytanie do Eco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.10, 01:34
                    Podał to Rakower w debacie w Głosie
                    www.gloswielkopolski.pl/fakty24/237084,debata-bez-sprawnego-transportu-nie-ma-aglomeracji,id,t.html
                    • Gość: Tom Re: pytanie do Eco IP: 213.17.202.* 19.04.10, 07:03
                      no no to tez podales konkrety i bardzo wazne wyliczenia podane przez
                      najwiekszego furiata w miescie co to nawet ma problemy z wymowa -
                      dane prawie potwierdzone przez PAN - widzisz czlowieczku wami
                      rowerzystami sie nikt nie przejmuje
      • wlodzimierz_nowak Anka, bez dwóch zdań masz rację 16.04.10, 13:00
        Brak kultury wśród części rowerzystów to jedno. Brak zainteresowania pieszymi w
        Poznaniu to drugie.
        Dlatego proponuję wyżej by w centrum na ścieżki wygospodarować część jezdni
        samochodowej, by chodniki pozostały dla pieszych.
        A niezwracanie uwagi na słabszego (jogger wobec pieszego, rowerzysta wobec obu,
        kierowca samochodu wobec tej trójki, kierowca ciężarówki albo dostawczaka wobec
        tej czwórki), to niestety nasza spuścizna po poprzednim systemie. Jak będziemy o
        tym w kółko trąbić, to za 20 lat będzie poprawa. Niestety.
    • dziodu Iu ich było? 16.04.10, 13:30
      liczba protestujących w porównaniu do liczby mieszkańców Poznania i rowerzystów,
      których widzę w Poznaniu jakoś nie wywołuje zawrotów głowy. Może dzień tygodnia
      i godzina na demonstrację nieodpowiednia? Trzymam kciuki za rowerzystów i ich
      ścieżki - niech już zjadą z dróg (samochód/rower) i zaczną jeździć swoimi -
      rowery osobno, samochody osobno.
      • Gość: poznan Re: Iu ich było? IP: *.icpnet.pl 16.04.10, 17:35
        masa krytyczna w piątek + kilkaset osób, te same hasła. kwestia terminu, prawda
        • Gość: TOM Re: Iu ich było? IP: *.icpnet.pl 17.04.10, 11:04
          ale liczyles ich 6 razy w kolo tak - rowerzystow w tej smiesznej masie
          krytycznej, która lepiej bty zrobila jakby sie rozwiazala, nie ma wiec nie
          sciemniaj malkontencie
          • Gość: Eco-Osholom Re: Iu ich było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.10, 01:23
            Byłem od początku do końca na masie krytycznej w piątek, 9 kwietnia. Widziałem,
            było minimum 500 osób na rowerach, potwierdziły to wszystkie poznańskie media.
            Nie byłeś, nie widziałeś, nie czytasz gazet – więc nie pieprz..
            • Gość: Tom Re: Iu ich było? IP: *.icpnet.pl 18.04.10, 17:53
              LOl 500 osob toz to prawdziwy tlum nie ma co - i co zescie wywalczyli poza
              zrobieniem halasu i klopotow dla prawowitych uzytkownikow drogi ??
              no napisz będący do konca masy krytycznej (zwanej potocznie BEZSENSOWNEJ)
              czlowieczku??
              • Gość: xxxyyy Re: Iu ich było? IP: *.icpnet.pl 18.04.10, 19:46
                nie karmcie trolla.
                • Gość: Eco-Osholom Re: Iu ich było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.10, 21:44
                  masz racje... żadnych złudzeń jeśli chodzi o chamstwo i głupotę, same rosną
                • Gość: Tom Re: Iu ich było? IP: 213.17.202.* 19.04.10, 07:04
                  ciekawe ciekawe - to znow twoj stary zrec nie dostanie ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka