m5 19.04.10, 08:05 Ciekawe jak pieskowi rasy Shih Tzu mam założyć kaganiec?! ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mkrs Od dziś nowe ceny biletów MPK IP: 195.2.222.* 19.04.10, 08:59 Aż miło patrzeć, że coś w tym folwarku nareszcie zmienia się na lepsze. Szkoda, że to kiełbasa wyborcza, ale jeśli wybrany zostanie inny prezydent, wówczas jest nawet szansa na przyjazną KM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Od dziś nowe ceny biletów MPK IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.10, 09:03 Masz z psiakiem nie jechac MPK. Jazda MPK to nie jest obowiazek ale przywilej. Odpowiedz Link Zgłoś
tufi_ Re: Od dziś nowe ceny biletów MPK 19.04.10, 09:05 Całkiem normalnie, jak każdemu innemu psu - w sklepach zoologicznych jest bardzo duży wybór. Może w końcu skończy się dyskryminacja rasowa. Jeszcze należałoby wprowadzić opłaty za przewóz kotów i byłoby ok. Odpowiedz Link Zgłoś
cfalek a sredni czas przejazdu 19 min 19.04.10, 09:43 dlaczego nie ma biletu dostosowanego do średniego czasu przejazdu? a reszta oparta na jego wielokrotności? epoznan.pl/index.php?section=news&subsection=news&id=15461 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: a sredni czas przejazdu 19 min IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.10, 10:15 Bo to się MPK nie opłaca. Obniżono bilety nie 'dla dobra mieszkańców' (choć tak się to próbuje przedstawić). Kto musi kupić sieciówkę i tak zapłaci za nią tyle, co dotychczas. Kto musi podjechać gdzieś na odległość 2, 3, 4 przystanków (jak napisano wyżej - większość kupujących bilety jednorazowe) i tak kupi bilet 15 minutowy. Obniżono ceny, bo to, paradoksalnie, może przynieść większe zyski. Namawia się nas do kupna biletu na 30 min (który potaniał, pozornie więc wydaje się, że oszczędzamy) zamiast biletu na 15 min. Wydajemy 3 pln zamiast 2 pln. Rusak zarabia zlotówkę więcej od każdego pasażera, w zamian mamy... podobno komfort jazdy: kanar nie zarzuci nam, że przekroczyliśmy czas o minutę. Jeszcze raz podkreślam: nie obniżono cen sieciówek, bo jakie by one nie były,część ludzi i tak je kupi (dojazd do szkoły, pracy). Nie obniżono też ceny najpopularniejszego biletu, ktory - kto musi, ten kupi. Obniżka ma nas zachęcać do wydawania o tę złotówkę więcej. Zniesienie opłat za instrument czy psa brzmi rozsądnie, ale to najprawdopopodobniej kiełbasa, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: a sredni czas przejazdu 19 min IP: *.karolin.pl 19.04.10, 11:20 mieszkańcy okolicznych gmin znów zostali wydymani bez mydła, w szczególności gmina Czerwonak w tym Koziegłowy, których koryto z placu kolegiackiego nienawidzi, mamy tak dziurawą drogę, że nie da się po niej jeździć, zdm nie robi nic aby poprawić na niej bezpieczństwo, czekamy na pourywane koła i awarie autobusów mpk i wypadki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: a sredni czas przejazdu 19 min IP: 77.252.38.* 19.04.10, 12:51 A od kiedy urząd gminy Czerwonak mieści się na placu Kolegiackim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anticar Re: a sredni czas przejazdu 19 min IP: *.icpnet.pl 19.04.10, 13:53 Podpisuje się pod Twoja wypowiedzią. Pytanie tylko jak długo jeszcze będziemy pozwalać aby transport publiczny był zarządzany w sposób ewidentnie niekorzystny dla mieszkańców? Skoro ZTM wie, że średni czas to 18 minut, nie wprowadzając biletu 20 minutowego zwyczajnie naciąga pasażerów. Dlaczego ludzie mają płacić za niewykorzystane 12 minut? Tej kalkulacji cenowej powinien przyjrzeć się UOKiK. Ja póki co gdzie mogę tam wybieram rower. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jackx Re: a sredni czas przejazdu 19 min IP: *.icpnet.pl 19.04.10, 18:24 Nie dość, że obniżyli cenę biletów to jeszcze ciągłe narzekania. Podejrzewam, że jakby zrobili bilety 20 minutowe zamiast 15 odezwaliby się niezadowoleni ci co jeżdżą 24 lub 14 minut. Według mnie to jest naprawdę duży postęp szczególnie z tym co było proponowane w sierpniu. Powodów do narzekania nie mają także ci spod Poznania. Bilety jednorazowe tanieją. A ceny sieciówek także relatywnie spadają. Na razie głównie dla tych co korzystają z dawnej 101 i 107, ale kto broni gminom podpisać umowę z ZTM Mam tylko nadzieje, że to dłuższa tendencja a nie tylko związana z samorządowymi wyborami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anticar Re: a sredni czas przejazdu 19 min IP: *.icpnet.pl 19.04.10, 20:37 Powyżej kolega "nn" rozpisał ładnie, jaka to jest w rzeczywistości "obniżka". Owszem po wprowadzeniu 20 minutowych mogliby się odezwać niezadowoleni, jednak byłaby to sytuacja korzystna dla WIĘKSZOŚCI korzystających z MPK, podczas gdy w tym momencie jest ona dla tej większości niekorzystna. Podział na strefy to w ogóle głupota, miasto nie pomieści wszystkich, nie każdy może mieszkać w centrum i z jakiej racji ma przez to płacić więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
yano78 Od dziś nowe ceny biletów MPK. Niższe! 19.04.10, 11:03 Szkoda tylko, że po zmianach cen i oprogramowania w biletomatach przestały one przyjmować dwuzłotówki. Obleciałem (wraz z kilkoma innymi zdesperowanymi pasażerami) 3 stacje Pestki oraz jeszcze jeden biletomat w centrum - wszystkie pluły 2-złotówkami jednocześnie anulując zakup. Udało mi się tylko kupić ulgowy dla syna - jednozłotówka przeszła bez mrugnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Od dziś nowe ceny biletów MPK. Niższe! IP: *.polkomtel.com.pl 19.04.10, 12:41 Na Polwiejskiej dzis rano biletomat wogole nie dzialal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Od dziś nowe ceny biletów MPK. Niższe! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.10, 13:38 Przez biletomaty przy Al.Solidarności, Słowiańskiej, Roosevelta (Bałtyk) wszystkie monety "przelatywały". Pani z info ZTM powiedziała mi w rozmowie telefonicznej,że to nie jej problem i co najwyżej może zgłosić awarię! Odpowiedz Link Zgłoś
ppzaw Od dziś nowe ceny biletów MPK. Niższe! 19.04.10, 13:01 Mam stary bilet za 3,60 zł. Dlaczego aby go wykorzystać musze gdzieś chodzić i go wymieniać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria Re: Od dziś nowe ceny biletów MPK. Niższe! IP: 95.108.3.* 19.04.10, 13:21 Stare bilety sa wazne jeszcze przez pol roku.Nie musisz go wymieniac. Odpowiedz Link Zgłoś
ppzaw Re: Od dziś nowe ceny biletów MPK. Niższe! 19.04.10, 21:45 Cytat z artukułu: "Co zrobić ze starymi biletami? Swoją ważność przez pół roku zachowają bilety 15-minutowe (na terenie Poznania) i tygodniowe (w strefie A i B), bo ich ceny się nie zmieniają. We wszystkich punktach sprzedaży ZTM (dawniej MPK) można wymieniać za to stare i droższe bilety np. na pół godziny" czyli trzeba gdzieś z nimi iść!!! Mam sieciówkę, bilet kupiłem w kiosku i teraz chciałbym go wykorzystać Odpowiedz Link Zgłoś
cfalek pamietac ze pasazer nie placi za postoj w korku 19.04.10, 14:23 forum.gazeta.pl/forum/w,553,66191152,77152027,Re_postoj_w_bimbie.html Odpowiedz Link Zgłoś
marsyla dzieci do 5 roku za darmo, a niemowlaki ? 19.04.10, 23:38 ZA wózek trzeba płacić? Przecież bez wózka miesięczne dziecko nie pojedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
kajciech Nowa taryfa = wiecej aut PZ na ulicach PO 20.04.10, 14:58 Skoro z Lubonia-Żabikowa nie można juz dojechać na Górczyn za 2zł (czas przejazdu 12 minut) tylko jest bilet "tańszy" w cenie 3,20 zł za 12 minut jazdy (podwyżka o 60%!!) to niech się nikt nie dziwi, że ludzi na ulice zaczną wyjeżdżać samochodami. Zobaczmy: mąż+żona+dziecko - do tej pory w obie strony: 10 zł - po nowemu: 16 zł Naprawdę warto odpalić samochód! Odpowiedz Link Zgłoś
rogalozerca Rusak = narzędzie w rękach Grobelnego i betonu PO 20.04.10, 19:54 Tylko dlaczego tak nieskuteczne. Czyżby zbyt tępe było to narzędzie? Odpowiedz Link Zgłoś
mclion Od poniedziałku nowe ceny biletów MPK. Niższe! 21.04.10, 08:18 Koniec z opłatą za bagaż i psa Chwila, a gdzie to jest napisane, ja jak byk widzę opłatę za bagaż na stronie. Tak samo nie zmodernizowano opłaty za instrumenty muzyczne. Rozumiem, ze kontrabas, wiolonczela czy gitara w "trumnie" to klamot, ale od gitar w "tekstyliach", jakie często wożą czy to harcerze, czy ludzie na jakieś wyjazdy (już coraz mniej) mogli by się odczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna czas przejazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 18:11 Zastanawiam się czy jeśli jest podany orientacyjny czas przejazdu, który powinien wynosić 12 minut a pojazd dotarł do celu w ciągu 19 minut czy powinnam kasować drugi 15 minutowy bilet? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cfalek Re: czas przejazdu IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 18:38 nie, patrz co napisalem wyzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: czas przejazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 23:58 Czy są na to jakieś podstawy prawne? Kolega mówił, że dzwonił dzisiaj do informacji i pani grzecznie powiedziała mu, że powinien skasować drugi bilet. Teraz już nic nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
cfalek Re: czas przejazdu 30.04.10, 06:37 to jest zdanie rzecznika naszych konsumenckich praw, pytaj go sie w watku forum.gazeta.pl/forum/w,553,66191152,77152027,Re_postoj_w_bimbie.html najlepiej nagraj rozmowe i przeslij. MPK zapewniło mnie na piśmie, że w sytuacji, gdy czas jazdy ulega przedłużeniu ze względu na korki, nie będzie nakładało na pasażerów kary. Gdyby rzeczywistość była inna, to proszę o kontakt. Pozdrawiam serdecznie, Marek Janczyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena Re: Od dziś nowe ceny biletów MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 22:24 Nie ma biletu POWYŻEJ 10 przystanków (jazdy tym samym autobusem)? Był taki a teraz nie widzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x byłem kilka dni w Poznaniu pod koniec kwietnia, IP: *.unitymediagroup.de 02.05.10, 08:53 kupiłem bilet trzydniowy za 20 PLN, z okien tramwaju czy autobusu więcej widać niż z taksówki. W sumie byłem zadowolony, najbardziej podobał mi się przystanek przed Polonezem ;) Ale to uwagi turysty kilkudniowego. Na cmentarz do Owińsk jechałem już taksówką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do m5 Re: Od dziś nowe ceny biletów MPK IP: *.versanet.de 02.05.10, 20:08 Slyszalem ze te zasrance szczekaja dupami,wiec na dupe!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Od dziś nowe ceny biletów MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 11:45 Bilety ogólnie nie staniały, ale zdrożały Odpowiedz Link Zgłoś
thesaturday Od poniedziałku nowe ceny biletów MPK. Niższe! 12.05.10, 19:51 No to jest kpina! I oni nas zachęcają do jeżdżenia komunikacją miejską? kpina i jeszcze raz kpina. Naprawde warto w tym momencie odpalić samochód. Ja chcąc jechać na 2 przystanek do Kozich to musze kupić na 30 min bo na 15 nie mam. i musze kupowac na jakas strefe B...gdzie w sklepach i kioskach nie mają na strefe B! KPINA MPK! pan z mpk mowi ze chce zachecic poznaniakow to kupowania biletu na 30 i wogle chcialby zeby tylko takie bilety byly... to ja mam na 2 - 3 przystanki kupować bilet na 30 min? NOO myślcie troche! Ciekawe czy ten pan podróżuje mpk? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BaBa Re: Od dziś nowe ceny biletów MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 15:06 Bierze się go na ręce i nic się nie płaci. Odpowiedz Link Zgłoś