der-rauber 21.05.10, 11:41 No to na co jeszcze czekamy? Do dzieła, po cholerę wywalać kasę na dwujezdniową Bukowską i III ramę skoro można tak ożywić centrum i poprawi jakość życia w mieście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
whitenabuchodonozor Trzeba zbudować trasę tramwajową w Ratajczaka! 21.05.10, 11:42 Pewnie, że tak! Do tego z Ratajczaka zrobić deptak i taki jebitny próg na szerokość ulicy dla samochodów jadących Marcinem. Obawiam się tylko, że skrzyżowanie Królowej Jadwigi/Niezłomnych/Al. Niepodległości/Towarowa/Wierzbięcice wtedy padnie na amen i już nikt z alei nie wyjedzie Odpowiedz Link Zgłoś
der-rauber Re: Trzeba zbudować trasę tramwajową w Ratajczaka 21.05.10, 11:54 Deptak to oczywistość :) Do tego musi być deptak na św. Marcinie a na Alejach buspas. Większość samochodów jeździ pusta, jakby ci wszyscy kierowcy powsiadali w komunikację miejską to zaraz zrobiłoby się przejezdniej, samochodu warto używać w nagłych sprawa, w momencie gdy jest ich sporo do załatwienia, jak się jedzie na większe zakupy. Do centrum nie ma sensu się pchać autem. Niedawno spod Panoramy na Góreckiej dojechałem rowerem w 7 minut pod Collegium Altum. W jakim czasie zrobisz to samochodem? Mi ta trasa zajmuje 15-18 min, a potem szuka się miejsca do parkowania. Warto więc wsiąść na rower lub MPK i auto zostawić w garażu Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Tak jak powidział prof. Gurawski w wywiadzie 21.05.10, 13:31 Tramwaj i deptak w Ratajczaka to nie tylko opłacalna inwestycja, ale duża szansa na rewitalizację. No i podczas wyborów warto pamiętać, kto zamroził ten gotowy od kilkunastu lat projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Behemot Normalnie Poznań rewitalizacjami (w planach) stoi! IP: *.awakom.net 21.05.10, 18:37 Proponuje by rewitalizacją zajęli się Ci sami ludzie co rewitalizowali Półwiejską. Będzie podobny cót-mjut-óltramaryna. A co z rewitalizacją Kulczykparku??? Czy aby odświeżenie części zielonej nie było warunkiem sprzedaż terenów pod Browar? Co z rewitalizacją starej drukarni przy Sheratonie? A jak tam rewitalizacja placyku przy wylocie Sikorskiego w Roosevelta? A zbieg Półwiejskiej i Krysiewicza? Muszę się przed gośćmi spoza Poznania tłumaczyć z tych planów rewitalizacyjnych w obrębie centrum. Normalnie Poznań rewitalizacjami stoi! Proponuję zwiększyć prężność zrewitalizacji tego co już od dawna ciągnie się jak glut z nosa, a nie wymyślać kolejne plany. Odpowiedz Link Zgłoś
dziecko.szczescia Re: Normalnie Poznań rewitalizacjami (w planach) 21.05.10, 19:17 Przypominam jeszcze o długo przeze mnie wyczekiwanej rewitalizacji Śródki! :)) Tak ja zrewitalizowano, że aż iskrzy nocą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Po co? IP: *.icpnet.pl 21.05.10, 11:48 Ano po to, że od 12 lat budujemy już nasze przedmieścia, zamiast inwestować w miasto. Podmiejskiej Bukowska, Grunwaldzka i 3 rama to część składowa całej polityki, która winduje ceny gruntów i podwyższa wartość oraz ciśnienie na grunty na Morasku. Priorytetem dla nas niech będzie centrum, a drogowo objad Głogowskiej przez Kolejową, objazd Dąbrowskiego przez Wawrzyńca i dokończenie I ramy przez Ostrów, żeby zamknąć Estkowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
belotto Re: Po co? 21.05.10, 12:04 Co do trzeciej ramy się zgadzam - są ważniejsze rzeczy do zrobienia, a trzeba umieć ustalać priorytety, a na pewno takim priorytetem jest św. Wawrzyńca + domknięcie pierwszej ramy. Co do Bukowskiej - nie zgadzam się, dobrze by było gdyby wylotówki z miasta miały jednak po te dwie jezdnie, w końcu dzięki temu miasto szybciej opuszcza także tranzyt wewnętrzny. Chociaż w sensie ogólnym zgadzam się z tym, że nie powinno się wciąż myśleć o rozwoju przedmieść jako zjawisku pozytywnym. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Po co? 21.05.10, 13:27 Wczoraj padło takie porównanie Poznań-Lipsk. Jest ono z wielu powodów słuszne. I jak tam napisałem Lipsk ani nie zamierza budować obwodnicy wewnętrznej, ani nie rozbudowuje bezkolizyjnych wylotówek. A bezkolizyjna dwupasmowa, a zwykła dwupasmowa to w kosztach budowy potężna różnica. Lipsk bezkolizyjne wyloty ma 2, Poznań buduje sobie właśnie 5-ty. Nie wiem dlaczego nie zamierza się tam budować dróg dla ruchu miedzydzielnicowego. Ale mogę się domyślać. Działa tam już to co u nas powstanie czyli IV rama. A także zapewne ruch związany z pracą koncentruje się w centrum miasta. To polskie zjawisko firmy w dzielnicach mieszkalnych, czy wożenie dzieci do szkoły dokładnie na drugą stronę miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
belotto Re: Po co? 21.05.10, 22:11 Żeby była jasność - absolutnie nie jestem zwolennikiem bezkolizyjnych wylotówek, chodziło mi po prostu o zwykłe dwie jezdnie po dwa pasy, w stylu Zamenhofa czy Mieszka. Trzecia rama, jeśli chodzi o jej przebieg, też nie jest głupim pomysłem. Ale pod warunkiem, że nie będzie bezkolizyjna, za duże koszty - i finansowe i urbanistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Po co? 24.05.10, 21:30 Tak. Kiedyś nam się przyda. W swoim artykule sprzed roku postulowałem takie właśnie rozwiązanie. Ale dziś kluczowe jest podłączenie do sieci tramwajowej dwóch wielkich osiedli Naramowice i Kopernika oraz udrożnienie węzełka Roosvelta przez tramwaj w Szelągowskiej. Niechby nawet część tramwajów z Solidarności tamtędy jechała, to byłoby świetnie (tramwaj w ostatnim odcinku Winograd). Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Po co? 21.05.10, 22:49 wlodzimierz_nowak napisał: > To polskie zjawisko firmy w dzielnicach mieszkalnych, czy wożenie dziec > i do szkoły dokładnie na drugą stronę miasta. A wożenie do szkoły oddalonej o kilometr lub jeszcze bliżej?? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Po co? 24.05.10, 21:21 dobrusia_to_ja napisała: > wlodzimierz_nowak napisał: > > To polskie zjawisko firmy w dzielnicach mieszkalnych, czy wożenie dziec > > i do szkoły dokładnie na drugą stronę miasta. > A wożenie do szkoły oddalonej o kilometr lub jeszcze bliżej?? 1 km, to nie 10 km. Do tego nie potrzebujesz III ramy. Czyż nie? :-) A o niej dyskutowaliśmy. Odprowadzając Tadka do przedszkola co rano przyjeżdża mama z dwójką w zadaszonej przyczepce rowerowej. Takie alternatywy na takie dystanse też istnieją ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontemplator07 Re: Po co? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.10, 14:46 Po co budować dwujezdniowe wlotówki, jak nie ma III ramy? Żeby na II Ramie i wenątrz niej było jeszcze gorzej? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak ecco! III rama to przekleństwo 24.05.10, 21:27 Gość portalu: kontemplator07 napisał(a): > Po co budować dwujezdniowe wlotówki, jak nie ma III ramy? Żeby na II > Ramie i wenątrz niej było jeszcze gorzej? Ta wypowiedź z ust - jak pamiętam - zwolennika III ramy pokazuje do czego ma służyć i komu ma służyć. I tego właśnie Poznań nie powinien chcieć. Nie powinien chcieć zassania ruchu do miasta. Niech ten ruch sobie objedzie miasto IV ramą do właściwego z niej zjazdu i cofnie się do miasta po jego okrążeniu. Dla Poznania zyskiem będzie zmniejszenie ruchu na II ramie, gdy znikną z niej samochody z PZ i tranzyt w 2012 po uruchomieniu IV ramy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www i wreszcie zabrać się za rewitalizację Wildy !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.10, 11:58 ta dzielnica ma potencjał, a jest zapomniana i zaniedbana przez włodarzy, a potrzebuje pomocy organizacyjnej i samych decyzji miasta aby tam zacząć działać i to szybko, bo może być za późno tak jak dla samego centrum Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: i wreszcie zabrać się za rewitalizację Wildy 21.05.10, 22:50 Wilda jest przepiękna i szkoda, że o niej się nie pamięta. Odpowiedz Link Zgłoś
baran_zodiakalny Re: i wreszcie zabrać się za rewitalizację Wildy 23.05.10, 22:22 Wilda, pod względem społecznym, "socjologicznym", "średnim" , nadaje się raczej do zaorania... Większość mieszkańców należałoby przenieść gdzieś do Naramowic, albo innego Swarzędza, zabudowy - wyburzyć i założyć piękne parki! Byłby to fajny teren dla turystów odwiedzających centrum Poznania! Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Trzeba zbudować trasę tramwajową w Ratajczaka! 21.05.10, 12:43 Jeszcze szybciej by sie zwrocilo wywalenie wszystkich tramwajow i zastapienie ich autobusami. Ale radocha, ze zrobili nowa trase praktycznie rownolegla do starej, wywalili z ulicy nie tylko samochody ale nawet rowery, korkow na niej nie ma (i wczesniej tez nie bylo), za ta sa wieksze w innych miejscach. Rewelacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: Trzeba zbudować trasę tramwajową w Ratajczaka IP: *.spray.net.pl 23.05.10, 20:33 Coś takiego funkcjonuje w Ameryce Południowej i jest tylko namiastką tramwaju. Przede wszystkim kopci i przechodnie wdychają spalinki. Odpowiedz Link Zgłoś
real-janosik1 Trzeba zbudować trasę tramwajową w Ratajczaka! 21.05.10, 14:15 Moze najpierw poprawic logistyke obecnych linii tramwajowych, tzn. swiatla i ich uprzywilijowanie dla tramwajow. Obecnie wiecej czasu zajmuje stanie na swiatlach niz na jezdzie. I dlaczego nie wykorzystac gotowego przejazdu przez Towarowa? Odpowiedz Link Zgłoś
cfalek a towarowa? 21.05.10, 14:25 tez nie kumam tego. pewnie dlatego, ze na każdą linię patrzy się oddzielnie, że ma się "opłacać" w ilości pasażerów i takie pierdoły, zamiast patrzenie na tramwaje jako sieć, która by być konkurencyjna wobec auta, gdzie na pewnych odcinkach może być "niedochodowa" bo kasa wróci pod postacią mniejszych uszkodzeń chodników, zieleni - bo im mniej aut tym lepiej w mieście(centrum) pod każdym względem. Ale co tam, jest ok, zdanie ZTM: "Specyfika istniejącego układu torowisk preferuje istniejący system promienisty, z wieloma węzłami, wysoko częstotliwością kursów i pełną synchronizacja odjazdów zapewniając optymalne warunki do przesiadek" hipokryzja, schizofrenia lub zwykłe chamstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: Trzeba zbudować trasę tramwajową w Ratajczaka IP: 213.241.61.* 23.05.10, 22:47 Ano właśnie. Po co trasa Ratajczaka skoro obok jest Towarowa i Gwarna którą może jechać tramwaj praktycznie w trzech kierunkach. ZMARNOWANE PIENIĄDZE!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Znak "T" 21.05.10, 15:05 Na rysunku Ratajczaka po zmianach zobaczyłem stare logo przystanków tramwajowych. Miękko zrobiło mi się w podbrzuszu. Nie wydaje Wam się, że taki znak powinien wrócić? Odpowiedz Link Zgłoś
skowronp Trzeba zbudować trasę tramwajową w Ratajczaka????? 21.05.10, 23:03 Mieszkam naprzeciwko Multikina na Królowej. Te wyliczenia co skrócenia czasu dojazdu z Wildy - dokąd? na św Marcin? - po co? większość jak już to chce się dostać w okolice Starego Rymku. To co zyska się na dojeździe straci się później na dojściu pieszo. Dla mnie tory na Ratajczaka to nic dobrego. Żeby dojechać na Rynek Wildecki będę potrzebował bilet 30 min. Będę musiał przesiadać się na na Wieżbięcicach co wydłuży całą drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgrunwaldu Re: Trzeba zbudować trasę tramwajową w Ratajczaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.10, 23:31 "Wczoraj padło takie porównanie Poznań-Lipsk. Jest ono z wielu powodów słuszne. I jak tam napisałem Lipsk[...]" A co Ty tam wielkopomnego napisales? Lepiej sluchaj takich jak ja, co znaja naprawde Lipsk i niemieckie rozwiazania urbanistyczne a nie ogladaj google maps. Ja rozumiem ze mozna nie lubic III ramy, ale zeby wszystko nalezalo w niej krytykowac z uporem Taliba?? Moze byc i 3 rama i tramwaj na Ratajczaka. Chociaz ja mieszkam niedaleko petli gorczynskiej i poki co dla mnie tramwaj nie jest zadna alternatywa dla samochodu - dlaczego piątka czy ósemka ma juz na petli na starcie takie duze opoznienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Trzeba zbudować trasę tramwajową w Ratajczaka IP: *.icpnet.pl 21.05.10, 23:54 Trzeba to wielu rzeczy w tym mieście. Przede wszystkim trzeba zachęcić czy też umożliwić ludziom przesiadanie się z samochodów do tramwajów (przełużanie linii, budowa tam, gdzie ich w zasięgu kilkuset metrów nie ma, budowa parkingów P+R przy pętlach tramwajowych), a skracanie czasu dojazu tym, którzy tramwajami jeszcze jeżdżą, to kwestia drugorzędna. Doprawdy, czy 6 czy 11 minut, to różnica niewielka i nie decyduje o wyborze tramwaj - samochód. "Prostowanie" linii może też skutkować koniecznością przesiadek, a te już są kłopotliwe i zabierają te parę dodatkowych minut, a więc dla części pasażerów będzie to strata, a nie zysk. Jeśli przydałaby się nowa trasa tramwajowa to ulicą Solną. Jest tam nowa prokuratura, za kilka lat obok będą nowy wielki gmach sądów i urząd marszałkowski. A do tramwaju dość daleko. Skrót ze Śródki na Sołacz i Winogrady też byłby niebagatelny. Poza tym myślenie o centrum jako wyłącznie o okolicach Św. Marcina, Placu Wolności i Starego Rynku jest śmieszne i tchnie dziewiętnastym wiekiem. Centrum Poznania jako aglomeracji to co najmniej wszystko wewnątrz I ramy, jeśli nie również Wilda, Łazarz, Grunwald, Jeżyce. A może by tak jeszcze tramwaj Garbarami? Myślenie, że Poznań wypięknieje i ożyje dzięki tramwajowi mnie nie przekonuje. Półwiejska żyje bez tramwaju. Przy trasie Most Św. Rocha - Podgórna jakoś nie widać knajpek i tłumu spacerowiczów. Wywalenie samochodów, remont chodników i posadzenie paru krzewinek mogło nastąpić zresztą i bez budowy torów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ian g. Hetmanska miedzy Glogowska a Arciszewskiego! IP: 77.252.233.* 24.05.10, 20:50 tramwaje,tiry,autobusy,auta z niemieckich szrotow.ze 165 decybeli,nikt nas nie pyta czy sie cieszymy. Odpowiedz Link Zgłoś