ksmx 29.06.10, 08:28 Zawracanie kijem wisły. Jeśli ziemia będzie po 400 zł/m2 to ludzie będą walić drzwiami i oknami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukask73 Po co miejska spółka 29.06.10, 09:36 Po co kolejna miejska spółka? Żeby tworzyć następne stanowiska? Sprzedać tę ziemię prywatnemu inwestorowi oczywiście po ustaleniu planu zagospodarowania. Niech prywaciarz wyposaży ziemię w co trzeba - na pewno zrobi to szybciej i taniej, niż miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogulo2 Re: Po co miejska spółka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.10, 09:44 "Jeśli Poznań będzie sprzedawał działki (...) po cenach rynkowych, to będzie mieć problem ze znalezieniem zainteresowanych." Bełkot postsocjalisty nie mającego pojęcia o wolnym rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Po co miejska spółka IP: 77.252.233.* 29.06.10, 12:55 no przecież będzie kolejny prezes, wiceprezes członkowie zarządu, sekretarki i do tego wszyscy z jedynie słusznego układu :) w końcu poznań - miasto know how... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Ponad 100 ha pod domy jednorodzinne w Poznani IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.06.10, 09:38 "Z analizy wyszło, że doprowadzenie tam tramwaju będzie nieopłacalne. Zarówno dziś, jak i za kilkanaście lat. Zbudujemy więc jedynie układ drogowy, a mieszkańcy będą korzystać z pętli tramwajowej przy ul. Malwowej, gdzie powstanie węzeł przesiadkowy." Ta jasne, a układ drogowy będzie opłacalny ? Coroczne remonty po zimie. Jak ludzie nie będą mieli łatwego dostępu do tramwaju to "na pewno" wsiądą do autobusu... Jeszcze tylko niech świateł dostawią, to może ludzie na piechotę zaczną chodzić bo będzie szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: Ponad 100 ha pod domy jednorodzinne w Poznani 29.06.10, 14:22 Co innego zabezpieczyć się na przyszłość a wykluczać budowę w scenariuszu kolejnych 10 lat. Zaniedbanie zabezpieczenia na przyszłość to fatalny błąd bo przecież z czasem więcej ludzi będzie mieszkać na tym terenie, dzieci będą rosnąć a same samochodem nie pojadą do szkoły, jak to często bywa średnia względna zamożność spadnie z czasem i inne dzielnice czy miejscowości pod poznańskie w przyszłości będą na topie, tzn. nie wszyscy będą korzystać z samochodu. Jednakże co do opcji teraz/dziś to uważam że OK. Skoro kogoś będzie stać na budowę domu to w znakomitej większości ta osoba porusza się samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ach Re: Ponad 100 ha pod domy jednorodzinne w Poznani IP: *.icpnet.pl 29.06.10, 09:39 dokładnie, a po drugie - sorry - ale osiedle kwiatowe ze swoim połączeniem z centrum - chodzi mi o auto - to kiepsko wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
ben_nabrotzky Ponad 100 ha pod domy jednorodzinne w Poznaniu 29.06.10, 09:41 Uzbrojenie terenu za 56 milionów? Ciekawość ile będzie kosztował metr terenu, uzbrojonego za taką cenę. Poza tym: miejsc w przedszkolach czy dobrych szkołach już nie ma na rok do przodu. Kasę robią szkoły społeczne i prywatne, gdzie rodzice przechodzą regularny casting pod kątem przydatności dla szkoły, warunkujący przyjęcie dzieci (szanse mają rodzice pracujący w zawodach: stomatolog, anglista, germanista, księgowy, skreślani są: architekci, taksówkarze, poloniści, handlowcy). Tak, że ten wabik renomowanych szkół i przedszkoli, o którym bredzi radny Kręglewski to idiotyzm, myślenie życzeniowe, nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: Ponad 100 ha pod domy jednorodzinne w Poznani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.10, 10:11 Przeciez to przedwyborczy PR Kręglewskiego i Kruszyńskiego. Pytanie jest jedno ile w tym rejonie jest działek prywatnych. Nie dajmy się zwieść. Te propozycje nie uratują umierającego centrum, Wildy czy Jeżyc. O nowych przedszkolach możemy tylko pomażyc, szkołę- nową, po 20 latach budują na Strzeszynie, jaka to była walka. Każda ościenna gmina ma lepsze oferty dla mieszkańców, a mały biznes można zabrać ze sobą. Zycie kulturalne w Poznaniu też nie jest na dobrym poziomie, ciekawej oferty dla młodzieży jak na lekarstwo. To miasto ma tylko i wyłącznie oferty dla bogatych. Śrdnia klasa , a już w szczególności biedniejsi, słabsi, nie mają w tym mieście co szukać. Ratujmy Poznań przed tą zgrają rządzących. Odpowiedz Link Zgłoś
otec1 Pomysł spóźniony o kilka lat 29.06.10, 10:00 Ciekawe zresztą po ile będzie ta ziemia skoro tyle milionów ma iść na uzbrojenie terenu. Ponadto sama ziemia to nie wszystko. Potrzebne są żłobki, przedszkola, drogi itp. A jeśli o to chodzi to okoliczne gminy biją Poznań pod każdym względem. Ja 3 lata temu wyniosłem się z Poznania i jestem bardzo zadowolony, dziecko bez problemu dostało się do przedszkola, a w Poznaniu niektórzy znajomi mają z tym duże problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
kajciech Nie wierzę w to co czytam 29.06.10, 10:06 To że rozważano tramwaj to juz coś, ale dlaczego na poczet podniesienia ceny za metr o powiedzmy 50 zł nie skalkulowano podciągnięcia go mimo wszystko. Brak opłacalności na etapie projektowania to tylko pozory. Nie stać nas na kolejne kilkaset samochodów na Grunwaldzkiej przed 8:00 Odpowiedz Link Zgłoś
whitenabuchodonozor Ponad 100 ha pod domy jednorodzinne w Poznaniu 29.06.10, 10:08 Przyłączyć te wszystkie gminy do miasta i będą płacili podatki tam, gdzie trzeba. Teraz już i tak wszystkie PZ mówią, że mieszkają w Poznaniu, bo kto poza tubylcami wie co to za miejscowość Komorniki. Albo Rokietnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: Ponad 100 ha pod domy jednorodzinne w Poznani IP: 195.216.109.* 29.06.10, 13:52 PZ mówia,że mieszkaja w Poznaniu bo tak...ładniej, po miejsku Panie;) a poza wszystkim wiekszosc to uciekinierzy z miasta;) (niech im ogródek lekkim bedzie;)) (i tylko smieci własne ciagle miastu podrzucaja!!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SD Rachunek na uzbrojenie IP: 62.29.174.* 29.06.10, 10:13 Na 100ha można zmieścić 1000 domów przy założeniu że działka ma 800m2 i że infrastruktura (drogi i inne) zabierze 20%. Przy takim założeniu owe 56mln rozkłada się w ten sposób że na każdą działke przypada 56 000 zł na uzbrojenie. Moim zdaniem to się mieści w jakiś realiach cenowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Rachunek na uzbrojenie IP: 77.252.233.* 29.06.10, 12:59 > Moim zdaniem to się mieści w jakiś realiach cenowych moim zdaniem w tej skali - zdecydowanie wykracza poza owe :/ - no chyba, że uwzględniamy premie i extrasy dla prezesów i innych Odpowiedz Link Zgłoś
umultowianka Umultowo do Suchego Lasu!!!!! 29.06.10, 10:25 Szukając działki rozważaliśmy również Suchy Las, i często żałuję, że wybraliśmy jednak Poznań - Umultowo. Marzę, aby było możliwe odłączenie Umultowa od Poznania i uczynienie go wsią w gminie Suchy Las, czyli odwrócenie decyzji administracyjnych z lat 70-tych, ale zapewne, co wnioskuje nawet Pan Nowak, będzie raczej odwrotnie i to Poznań położy swoją łapę na podatkach mieszkańców Suchego Lasu. I co za te pieniądze dostaną???? Rock in Rio....... Bo raczej nie inwestycje w infrastrukturę, poprawę jakości życia, transport publiczny na poziomie, szkoły i przedszkola, czyli to, o co zabiega dla swoich mieszkańców każdy burmistrz i sołtys. Ja mieszkam w Poznaniu, rządzi tu prezydent - to brzmi dumnie, przy błotnistej, nieutwardzonej drodze, nie mam wodociągu, moi sąsiedzi bardziej na północ nie mają kanalizacji, moje dziecko nie dostało miejsca w publicznym przedszkolu, zostałam zmuszona umieścić je w prywatnym, a teraz idzie do szkoły społecznej, mogę skorzystać z lini autobusowej nr 67 tkwiącej w korku na Naramowickiej (Suchy Las puszcza tą trasą 918 bodajże i to aż do Biedruska), mogę też pójść w gumiakach na 98 lub 87. Dodam, że jako zatrudnieni na etat specjaliści, nie mamy jak uciec z podatkami w koszty czy wybrać liniowej formy opodatkowania, i naprawdę płacimy obłędne podatki i wyprzedzę od razu komentarze, że podatek jest świadczeniem bezzwrotnym i nie mam prawa do niczego w zamian, oraz że zasilają one głównie budżet centralny, mam przynajmniej prawo powiedzieć do innych takich jak ja - uciekajcie ze swoimi pieniędzmi z Poznania. Do powyższego dodam jeszcze, że załatwienie jakiejkolwiek sprawy w UM (poza Wydziałem Spraw Obywatelskich na Libelta i Wydziałem Działalności Gospodarczej na Matejki - które są naprawdę OK), czyli wszystkie rzeczy związane z budową - Geopoz, Kolegiacka - warunki zabudowy etc. to droga przez mękę, wszystko załatwiane w terminach ustawowych, i dla każdeg mieszkającego w mniejszej gminie brzmiałoby to conajmniej egzotycznie. Ludzie nie dajcie się naciągnąć - zagłosujcie nogami: Grobelny ręce precz od naszej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Re: Umultowo do Suchego Lasu!!!!! 29.06.10, 11:26 Dokładnie. Poznaniacy uciekają ponieważ płacąc podatki nie dostają w zamian nic poza dziurami w drogach, błotem i biurokracją w UM. Mniejsze gminy wydają się być lepiej zarządzane, bardziej ludzkie, budują drogi, baseny, szkoły, boiska, dlatego też mieszkańcy wolą żyć w gminie Suchy Las, Rokietnica czy nawet hen daleko Szamotuły! Jest problem z zarządzaniem Poznania u podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Droga Umultowianko! W pyry z tym Poznaniem.Zaorać! 29.06.10, 11:46 Muszę zacząć od tego wstępu o tym co się dzieje. poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,8031360,Poznan_sie_rozlewa__Jak_poradzila_sobie_z_tym_Haga_.html Dlaczego Poznania ie stać na nowe inwestycje? Dlaczego nagle jesteśmy na skraju dopuszczalnego zadłużenia? Ponieważ koszty rosną, a wpływy podatkowe przez opuszczanie miasta kolejnych mieszkańców niestety nie nadążają. Do tego nie czujemy by realizowane inwestycje coś istotnie w mieście zmieniały. To jest niestety problem złego kierunku rozwoju miasta od długiego czasu. Tylko niektórym wydaje się wciąż, że wszystko jest świetnie. Istotnie na przedmieściach dużo się zmienia. Wjeżdżając z przedmieść na lukrowany plac Kolegiacki, gdzie czeka wydzielone miejsce parkingowe zamiast ładnego zielonego podwórza na dziedzińcu, to istotnie można czuć się zadowolonym. Poznań rozwija się w złym kierunku, a gminy wykorzystują sytuację. Ale te gminy nie są lepszą opcją. One także wkrótce stracą na skutek osłabienia Poznania, który jest motorem ich rozwoju. Tylko - domyślam się - wójtowie tego nie rozumieją patrząc na swój czubek nosa. poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,8065020,Potrzebny_jest_masterplan_dla_srodmiescia_Poznania.html Czy chcemy w ogóle pogrzebać to miasto? Czy może jednak czas się przed wyborami zmobilizować i odrzucić tych co rządzili do tej pory? Od 12 lat wciąż ci sami ludzie rządzą Poznaniem. I mają monopol. Najpierw wytypowano ich z UW ze wsparciem SLD, potem wielu wstąpiło do PO. Niestety oni rządzą jak rządzą dzięki NAM, naszej bierności. Prezydenta Grobelnego 15 lat temu wybrało 15% uprawnionych do głosowania Poznaniaków! Tylko 15%! Czas się popukać we własne czoło, zmobilizować przed wyborami do działania, do pójścia na wybory i ocenienia. Nie czas uciekać przed problemami. Ucieczka pod Poznań jest pozornym rozwiązaniem problemu. Dziś w Poznaniu jest tak jak jest, ponieważ gminy korzystają na poznańskiej słabości, a nie dlatego, że są dobrze zarządzane. Mam nadzieję, że artykuł pana Billerta Ci to już zasugerował. Gminy mają dochody własne i subwencje. Subwencje to jakby zwroty z budżetu państwa na utrzymanie różnych instytucji np. szkolnictwa, policji itd. I to jest jakoś tam równo rozdzielane przez Warszawę. Natomiast miasta mają wpływ na dochody własne, które w Poznaniu stanowią 2/3 środków jakimi dysponuje gmina. Żeby zrozumieć dlaczego tak ważne jest powstrzymanie negatywnych procesów odpływu ludzi, wystarczy sobie uświadomić, że PIT mieszkańców stanowi dla Poznania 50% całości dochodów własnych! A przecież mieszkanie pod miastem to więcej samochodów, więcej dróg. Więcej dróg a dochodów mniej. Czy gminy dokładają się do kolei aglomeracyjnej by zapewnić mieszkańcom alternatywę wobec jazdy samochodem? Nie. Gminy kasują podatki, a Poznań ma budować drogi. Taki mamy dziś układ sił. A miasto Poznań zamiast przeciwdziałać, tylko swą polityką do wyprowadzek zachęca. Dlatego tak dobrym ruchem było we Wrocławiu rozpoczęcie ściągania inwestycji w bylejakie, ale nieco lepiej niż średnia płatne miejsca pracy już od 2002 roku. My w tym czasie szukaliśmy jak Godota drugiego Volkswagena. I dziś Wrocław ma niższe PKB, a większe wpływy do budżetu na mieszkańca. Co zrobili Poznań, prezydent Grobelny i poznańscy posłowie dla lobbowania zmian ustawy o dochodach gmin? A są na zachodzie sprawdzone modele, które m.in. dzięki udziałowi w dochodach z VAT pozwalają wykorzystywać potencjał gospodarczy regionów dla ich rozwoju. Idź na wybory i namów do tego sąsiadów. Platforma Obywatelska chce za nasze pieniądze zbudować mieszkańcom powiatu ziemskiego III ramę, która finansowo wykończy Poznań na dekady, a nie tylko lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: Droga Umultowianko! W pyry z tym Poznaniem.Za IP: *.mtp.com.pl 29.06.10, 14:05 Panie Włodku Dlaczego Pan nie lubi mieszkańców Gmin otaczających Poznań - w Pana wypowiedzi powoli mam wrażenie że to nie są juz ludzie - tylko hymm jakies inne istoty..., nie rozumiem również cały czas atakowania tych co wyprowadzili sie z Poznania do miejscowosci połozonych poza Granicami miasta Poznania - wielu zrealizowało swoje mażenia a że te mażenia są tańsze w realizacji zgodnie z zasada im dalej od centrum tym taniej to tylko kwestia kalkulacji finansowych - żyjemy w wolnym kraju i każdy ma prawo mieszakc i pracowac tam gdzie jemu się podoba - z własnych obserwacji wiem że wiele osób z Poznania pracuje w podpoznańskich gminach (Tarnowo Podgórne, Czerwonak, Murowana Goslina, Swarzedz i inne) Pozdrawiam ZZ Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Re: Droga Umultowianko! W pyry z tym Poznaniem.Za 29.06.10, 14:13 Włodkowi wydaje się, że z Poznania robi się Los Angeles ;) Niech mi pokaże takie miasto na Świecie, które jednocześnie rozlewa się i zmniejsza liczbę mieszkańców ;) Przez długi czas analizuję jego wypowiedzi i wg mnie spory procent jego wypowiedzi na temat infrastruktury drogowej to manipulacja (inwestycje drogowe, rzekoma budowa dróg dla PZów, III rama, czy też brak inwestycji w transport publiczny). Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Droga Umultowianko! W pyry z tym Poznaniem.Za 29.06.10, 18:47 Też potrafię napisać, że Twoje wypowiedzi to manipulacja. Jeśli chcesz tego dowieść, to przytocz argumenty. Choćby hasłowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Re: Droga Umultowianko! W pyry z tym Poznaniem.Za 30.06.10, 11:38 Proszę bardzo. Głównym czynnikiem "rozlewania" się miast jest gwałtowny wzrost liczby ludności. To są procesy proporcjonalne. Poznań zawsze miał stosunkowo niewielką gęstość zamieszkania tj. liczbę mieszkańców na km2, taka jest i była specyfika tego miasta. W ciągu 20 lat liczba ludności zmniejszyła się o 36 tysięcy: upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/timeline/97f4f01b71162340a1e447cf69b4e11a.png Cóż to jest za liczba? W Poznaniu jest 150 tys studentów! Naprawdę procesy, o których piszesz są symboliczne. Ani w Poznaniu nie ma jakiegoś boomu gospodarczego, ani nie napływają emigranci z Chin czy Wietnamu. Warszawa i owszem! Twoje wyimaginowane rozlewanie się jest w moim przekonaniu z kapelusza i poparte jedynie tym, że zamiast rejestracji PO widzisz rejestracje PZ. A przecież nieraz Tobie pisałem, że na moim osiedlu stoją PGNy, PZy, PWRy i inne wszelakiej maści rejestracje. Wiele firm leasingowych też ma samochody PZ! Liczba podmiotów gospodarczych w Poznaniu jest imponująca i pierwsze co ludzie robią to kupują samochód, niekoniecznie Wx czy Dx...ale często PZ. Problem jest inny. Samochodów jest więcej, to fakt. Wieś się wzbogaciła i zamiast PKP dojeżdżają do bogatego Poznania samochodami. Czyż można im tego zabronić? Skoro widzą różnicę to każdy z nas jest wolny. A, że Ciebie i innych boli kasa, że odmawiasz "wsi" jeżdżenia po poznańskich drogach? Who cares? Niech się dogada Poznań z okolicznymi wsiami, niech powstanie wspólna strategia rozwoju infrastruktury, niech wspólnie płacą za wiadukty typu Grunwaldzka itd...zlikwidujmy przyczyny, nie leczmy objawów. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: Droga Umultowianko! W pyry z tym Poznaniem.Za 29.06.10, 14:36 Ale nietrudno się jednak w części nie zgodzić. Wystarczy spojrzeć na mapę Poznania. Ile to terenów Poznania jest niezagospodarowanych ?! Multum. Dosłownie mnóstwo. A co jeśli ktoś chce się wybudować? Znacznie lepszy bilans kosztów ma po stronie gmin pod poznańskich niż w Poznaniu. W Poznaniu nie masz zazwyczaj co liczyć na budowę drogi i długi czas jeździsz po gruntowej ubijanej drodze. A w gminach koło domów dosyć szybko (oczywiście jest niewątpliwie zależne od gminy) poprowadzone niedrogie drogi z kostki brukowej. Ile trzeba się namęczyć z załatwianiem formalności w Poznaniu a w pod poznańskich gminach jeśli chodzi pozwolenia na budowę etc.? A zwykła edukacja dzieci? Niestety zdarza się że łatwiej by dziecko się dostało w gminie pod poznańskiej niż telepało się niemałą (względnie) część Poznania. Jest też wiele innych czynników którzy sami zainteresowani mogą z pewnością przytoczyć. Ale tak czy inaczej wystarczy spojrzeć na mapę Poznania i zobaczyć jak wiele terenów MIEJSKICH jest zaniedbanych. U nas jest wyjątkowo dziwna kultura pseudokorupcyjna. Jak pojawia się developer to opracowanie zagospodarowania przestrzennego pojawia się za mrugnięciem oka ale jednocześnie woli by rozruszać i zrewitalizować tereny które powoli dostają oddechu slumsów kompletnie nic się nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak mieszkańcy PZ 29.06.10, 18:40 Doprawdy nie wiem, jak mogłeś to tak odebrać (na forum wszyscy jesteśmy na Ty, więc proszę się nie przejmować moją "dekonspiracją"). To jest proces szkodliwy dla aglomeracji, co gorsza przeprowadzany chaotycznie, złe decyzje podejmują tak gminy, jak i miasto Poznań. Obecny pomysł jest usiłowaniem łatania dziury w garnku przez postawienie kubka. To co się ma gotować i tak się nie ugotuje choć wody nie stracimy. Ale nie o nią chodzi. Jednak jak pisałem w swoim artykule - w wypowiedzi podałem link i naprawdę zapraszam do lektury, choć długi - to, że mieszkańcy dziś z miasta uciekają, to jest LOGICZNA konsekwencja polityki rozwojowej aglomeracji szczególnie ostatnich 10 lat. Jak w takiej sytuacji można mieć ludziom za złe, że podejmują logiczne decyzje? Czy sprawiam wrażenie, że oczekuję jakiegoś heroizmu, patriotyzmu? Jedynie uświadamiam, że to co dziś widzą jako korzystną opcję dla nas jako aglomeracji jest niekorzystne, więc trzeba wybrać władze MIASTA i GMIN, które będą myślały dalej niż o czubku nosa. Udział i to masowy w wyborach oraz świadomy wybór, to to co mieszkańcy mogą zrobić. Uświadamiam też, że w przyszłości, obojętnie czy wreszcie zawrócimy Poznań z katastrofalnego kursu, czy dalej będzie się rozlewał, to co dziś jest dobrą opcją, będzie znacznie gorzej wyglądało. Inni to już przerobili. I tylko tyle. Uświadamiam, że ucieczka nie jest żadnym rozwiązaniem. Ucieczka od problemu sprawi, że Poznań zostanie z tyłu, gdyż już dziś gospodarczo stojąc w miejscu dał się dogonić innym. I na tym straci tak zapuszczone miasto, jak i bogate dziś gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
umultowianka W pyry z tym Poznaniem.Zaorać molocha!!! 29.06.10, 22:26 W 90% zgadzam się z Pana wypowiedziami, ale 1. Głosuję, głosuję i co? A w ogóle czy jakiś kontrkandydat się pojawił??? Najłatwiej siedzieć w loży szyderców... 2. Mieszkam w Poznaniu, do niedawna pracowałam w Suchym Lesie, jeździłam na łyżwach w Suchym Lesie, chodziłam na basen do Suchego Lasu... w sumie super, wszędzie w 10 min, ale może ktoś się ulituje, nad ludźmi dojeżdzającymi np z Piątkowa do Rabena, H&M etc. 3. Nie neguję istnienina inwestycji "aglomeracyjnych" i chętnie powitałabym jakiś rodzaj zrzeszenia miasta z gminami podmiejskimi i partycypacji w kosztach, ale powiększanie inercji poprzez zwiększanie wielkości miasta to pomysł conajmniej chybiony. Nie sądzę, żeby za wzrostem dochodów poszła dbałość o elementarne zadania samorządu, i nie chodzi tylko o obecną ekipę, ale o pryncypia. Takie działania są moim zdaniem sprzeczne z ideą decentralizacji i samorządności. Może pójście dalej z reformą rad osiedli coś by dało, bo w tej chwili domaganie się takich burżuazyjnych udogodnień jak chodnik czy kanalizacja nie dociera na Parnas... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: W pyry z tym Poznaniem.Zaorać molocha!!! 29.06.10, 23:34 Teraz tylko krótko i za kilka dni postaram się szerzej - robimy małą rewolucję na Grunwaldzie i wchodzimy w decydującą fazę. Kontrkandydat? Naprawdę nie rządzi jeden człowiek. Grobelny to emanacja środowiska mającego najsilniejszą pozycję w PO. Jak nie Grobelny, to kto inny go zastąpi. Niestety trzeba szukać w innych ugrupowaniach. I chyba każde z liczących się będzie lepsze od tego ugrupowania towarzystkiego pozbawionego wizji (PO uchwaliło fajny program w tej kadencji, ale nawet nie udawano, że chcą go realizować). Ja namawiam My Poznaniacy do startu i zaczynają pękać lody. Ale wciąż one są i są silne. To środowisko wyjątkowo kompetentne, choć mało medialno-spektakularne, ale to środowisko społeczników, działaczy broniących praworządności, kontestatorów. I są poważne bariery do przejścia na drugą stronę lustra. Odnośnie ustrojów dodam tylko, że planowanie nie narusza samorządności. W zakresie planistycznym zachodzą tak negatywne zjawiska, których kosztów najbogatsze społeczeństwa nie są w stanie udźwignąć. Cała Europa stosuje związki aglomeracyjne, gdzie jeden ośrodek decyduje o ilości gruntów uruchamianych pod inwestycje. Poznań ma 10-20 tysięcy pustostanów oraz tysiące hektarów terenów, które można przeznaczyć pod budownictwo. Z punktu widzenia ogólnego kosztu rozwojowego nie ma żadnej przesłanki dla masowej i drogiej w konsekwencjach urbanizacji podpoznańskiej. Oczywiście z punktu widzenia kasy podpoznańskich wójtów wygląda to inaczej. Ale nie oni poniosą tego koszty, więc się nie zastanawiają nawet. Odpowiedz Link Zgłoś
kajciech Re: W pyry z tym Poznaniem.Zaorać molocha!!! 30.06.10, 10:23 Nie dziwię się, że My Poznaniacy boją się startu w wyborach, gdyż pomimo mojego poparcia dla tej inicjatywy to, za przeproszeniem, przy całej tej menażerii w My Poznaniacy nie ma osób które umiejętnie kierowałyby nurtem społecznym. Niekonsekwencja w opiniach jest tu grzechem i istotą byłoby wypracowanie takiego kierunku by umiejętnie omijać krytykanctwo (vide Mergler w sprawie kontenerów - totalne pudło). Fachowcy fachowcami, ale scalenie tego w jeden obraz to podstawowa sprawa przed pójściem do wyborów. My-Poznaniacy to póki co obraz mętnego stawu na pustynnej równinie. Chciałbyś sie napić, ale nie wiadomo co to za woda. Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Re: W pyry z tym Poznaniem.Zaorać molocha!!! 30.06.10, 11:40 wlodzimierz_nowak napisał: > Poznań ma 10-20 tysięcy pustostanów oraz tysiące hektarów terenów, > Chętnie się wprowadzę do jednego z nich! Naprawdę! Gdzie są te pustostany. Popyt na mieszkania w Poznaniu jest potężny ale ty może tego nie widzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: W pyry z tym Poznaniem.Zaorać molocha!!! 30.06.10, 12:48 www.gloswielkopolski.pl/stronaglowna/258526,debata-u-nas-nie-ma-rynku-wynajmu-mieszkan,id,t.html#pzw_46141 Podczas tej debaty siedząca w najodleglejszym "punkcie kadru" dyrektor Przewoźna podała tę liczbę. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: W pyry z tym Poznaniem.Zaorać molocha!!! 30.06.10, 12:48 bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/organizacje.html?co=print&or_id=17&or_typ=W Powyżej masz do niej nr telefonu. Przedzwoń i się zorientuj. I podaję tę informację publicznie. Też jestem ciekaw definicji stosowanej. Natomiast bezsprzecznym faktem jest istnienie 1000 faktycznych pustostanów w zasobach, którymi opiekuje się ZKZL, co potwierdzał dyrektor Pucek. A teraz przeczytaj jeszcze to poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,8065020,Potrzebny_jest_masterplan_dla_srodmiescia_Poznania.html Może nabierzesz nieco oddechu z tym popytem. Odnoszę coraz bardziej wrażenie, że zajmujesz się nieruchomościami w podpoznańskich gminach. Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Re: W pyry z tym Poznaniem.Zaorać molocha!!! 30.06.10, 13:34 wlodzimierz_nowak napisał: > > Odnoszę coraz bardziej wrażenie, ż > e > zajmujesz się nieruchomościami w podpoznańskich gminach. > Hahahahah! Nie Włodku. Jestem małym robaczkiem z luzackim podejściem do życia. Nie noszę garnituru, krawata, a nawet koszuli. Nie jestem nikim ważnym, nie lansuję się. Nie mam własnego biznesu i mieć nie będę. Jeżdżę tramwajami od czasu do czasu, jeżdżę samochodem. Na Poznań patrzę z pewnej perspektywy, może nie tak szerokiej jak twoja, ale być może szerszej niżby się mogło wydawać. Głęboko wierzę w ideę zrównoważonego rozwoju tj. możne coś zrobić dla wszystkich ale nie na zasadzie rozwiązań wyrwanych z kontekstu. Wiesz co to jest rozwiązanie wyrwane z kontekstu? Np. uspakajanie ruchu samochodowego tyko i wyłącznie poprzez stawianie znaków naiwnie licząc na przestrzeganie przepisów ;) Jeszcze coś. Jestem więcej niż przekonany, że w Poznaniu brakuje rozwiązań radykalnych i jeśli jest jakaś barykada to radykalizm przydałby się po obu stronach. Radykalny byłby tunel albo dwa. Radykalne byłoby zrobienie oddzielnych ścieżek pieszo- rowerowych. Radykalne są kładki i podziemne przejścia dla pieszych (na 2-3 pasmowych drogach) w miejsce świateł i zebry. Radykalna jest likwidacja 80% miejsc postojowych wzdłuż ulic ale kosztem wybudowania parkingów podziemnych. Radykalne jest wymiecenie samochodów ze starego rynku. Brakuje konsekwencji. Tam gdzie samochody mają jechać, wprowadza się światła i utrudnienia. Tam gdzie nie ma ich być, robi się płatne parkingi i toleruje bałagan. Wszystko na głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Re: W pyry z tym Poznaniem.Zaorać molocha!!! 30.06.10, 15:23 Jeśli można mieć do Ciebie pretensje to tylko o to, że zabierasz do problemu od dupy strony i pokładasz zbyt dużą wiarę w rozwiązania klucze tak jakby schematy i scenariusze miały się powtarzać. Dajmy na to zostajesz prezydentem, czego Ci życzę, zaczniesz podejmować decyzje na podstawie psychicznego malowidła, które tam sobie w głowie umyśliłeś. A co jeśli się mylisz? Brak decyzji oznacza brak decyzji i brak postępu ale zła decyzja oznacza rozpacz i zmarnowane miliony. A co jeśli III rama jest potrzebna? Wydaje się Tobie, że jesteś w stanie przewidzieć wszystkie jej konsekwencje. Szkoda, że nie liznąłeś symulacji komputerowych układów chaotycznych i złożonych. A może film pt. "efekt motyla" pomoże Tobie zrozumieć to, że bez wywalenia paru milionów na analizy i symulacje nie da się definitywnie stwierdzić tego co ty tutaj na forum piszesz ;) Upraszczasz rzeczywistość i wyciągasz wnioski niczym historyk, no bo przecież historia się powtarza i błędów można uniknąć. Przede wszystkim nie można porównywać gruszek z jabłkami. Jest pewna ewolucja, którą przytaczane przez Ciebie miasta "przeżyły". Obecny stan np. Kopenhagi czy Berlina to efekt wszystkich kroków, które zarząd miasta przedsięwziął. Ty proponujesz od razu wskoczenie na ostatni etap, podczas gdy miasta te funkcjonują tak jak funkcjonują z rozdmuchaną infrastrukturą drogową (w stosunku do Poznania). A jakby funkcjonowały gdyby zacząć tam zamykać drogi? Dramat! Przeżyłem kiedyś zamknięcie jednego tunelu w jednym 800 tys mieście (zachodnim), w którym rzekomo wszyscy jeżdżą metrem i rowerami. Oczywiście jechałem samochodem. Nagle okazało się, że kierowcy nie są uprzejmi, że każdy ma w samochodzie klakson, że nie wpuszcza się, że utrudnia się zmianę pasa itd. Póki co wydaje mi się, że rzadko docierasz do przyczyn problemów ale zadowalasz swoimi wypowiedziami zgorzkniałych ludzi. Niczym Kaczyński piszesz często to co chcą usłyszeć np. piesi i rowerzyści. Jeśli chcesz coś dla tego miasta zrobić (w co wierzę), to musisz myśleć o wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
0_gonia123 Ponad 100 ha pod domy jednorodzinne w Poznaniu 29.06.10, 11:24 Czy na Szczepankowie nie wybudował się radny Michał Tomczak?Czy nie ma się niezadługo wprowadzić?Może już się wprowadził?Czy to nie takie proste:po co ma mieć bloki pod oknem, skoro mozna szybko uzbroić teren i sprzedać pod działki wolnostojące?po co samemu zakładać stowarzyszenie na budowę drogi, jak można skorzystac z gotowca?I wreszcie raz na zawsze skończy sie problem z lokalizacją tam spalarni!!!!!!!Szkoda,że w tak błyskawicznym tempie nie reaguje się na oczekiwania innych mieszkańców! Panie Tomczak, a co Pan zrobił dla niepełnosprawnych w Poznaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Ponad 100 ha pod domy jednorodzinne w Poznaniu 29.06.10, 14:18 Kochani włodarze. Pragnę zwrócić zapobiegawczo uwagę na jedną rzecz. Działki nie mogą być same w sobie towarem, sprzedawane byle jak, niczym w mięsnym. Jeżeli chcecie sprzedawać działki indywidualne w Poznaniu to chwała za to ale te działki nie dość że uzbrojone to jeszcze muszą jakoś wyglądać. Nie można golić ludzi z pieniędzy za sprzedaż ziemi a nie oferować nic w zamian. Samo zwykłe uzbrojenie nie wystarczy. Tu potrzeba ARCHITEKTURY krajobrazu. Nie mogą stać chaty jedna koło drugiej niczym cygańskie w Rumunii. W ten sposób to równie dobrze można się wybudować pod Poznaniem bo zdecydowanie taniej będzie. Oprócz ziemi przeznaczonej stricte pod zabudowę część terenu MUSI być przeznaczona na drzewa, alejki, być może niewielki teren rekreacyjny (wcale nie musi być duży, tu chodzi o uporządkowanie przestrzeni a nie budowę parków) i teren komponujący się w jedną całość. Bo raczej zwykłe szeregowanie domów w najzwyklejszą najbardziej nudną kratownicę, kompletnie zaniedbanie chodników (najmniejsze jak to możliwe bądź całkowity brak), fatalny wyjazd z "osiedla" gdzie kwadrans się stoi zanim dołączy się do ruchu na głównej trasie z pewnością nie przysporzą klientów. W tym momencie znacznie lepiej będzie się wybudować pod Poznaniem gdzie będzie taniej. Mam nadzieję że szanowni włodarze rozumieją ten problem. A jak nie to znaczy że mentalność pudla-Grobelnego czyli kumplować się z developerami i tylko im łakome kąski sprzedawać góruje. Odpowiedz Link Zgłoś
0_gonia123 Ponad 100 ha pod domy jednorodzinne w Poznaniu 29.06.10, 18:07 wydaje mi się, iz ktos tu nie czyta ze zrozumieniem.Włodkowi z tego zo rozumiem nie chodzi o to, by dotknąć mieszkańców z aglomeracji, ale o to, byśmy zauważyli problem, że na tym,że Poznań traci, stracą również za moment gminy-jest to tylko kwestią czasu.należy więc mysleć o całości, jako aglomeracji-z transportem, komunikacją,polityką mieszkaniową, dogadać się z gminami, bo w końcu wszystko powinno być dla nas-MIESZKAŃCÓW, aby żyło nam się lepiej.I tak jak część włodarzy gmin zauwazyło już jakie to ważne, tak nadal nasi , poznańscy nie zauwazyli.Zachwyty nad najdroższym stadionem świata, w tym dni otwarte, noc świetojańska na stadionie-wszystko fajnie, ale skoro jest tak dobrze, dlaczego jest tak źle.Ile w prasie teraz(czytaj:przed wyborami) pisze się o tym, co POznań będzie realizował-pytanie a co się działo przez 4 ostatnie lata, przez całą kadencję?Włodarze stosują tą samą sztuczkę od lat i ciągle im się udaje.Tez mnie to uderza, więc Włodek ma rację-idźmy na wybory.A skoro nie bedzie w czym wybierać w wyborach prezydenckich, przynajmniej wybierzmy swoich radnych,nie tych samych którzy są od 20 lat w radzie miasta!!!!Bo to przecież radni w naszym imieniu sprawdzają Prezydenta, udzielają mu absolutorium,zatwierdzają budżet, wnoszą poprawki!! Odpowiedz Link Zgłoś
billert Ponad 100 ha pod domy jednorodzinne w Poznaniu 30.06.10, 16:05 Przeciez to jest własnie suburbanizacja. Administracyjna granica nie ma tu nic do rzeczy. Zamiar polega na zajmowaniu nowych, nieuzbrojonych terenow pod zabuidowę, zamiast szukac rezerw na zurbanizowanych terenach zdegradowanych. Oznacza to m.in. odciągniecie potencjałów finansowych prywatnych (domki) i publicznych (infrastruktura) ze srodmiescia. Tego typu myslenie jest wynikiem kompletnej ignorancji w zakresie polityki rozwoju miejskiego i podstępną proba politykow identyfikacji suburbanizacji z wychodzeniem poza granice administracyjne miasta. Może jednak prezydenci i fachowcy admninistracji Poznania powinni najpierw zapoznać się z europejskimi zasadami zrównoważonego rozwoju miasta i sensem programow "Przebudowa Miasta". Wciąż uprawia się krętactwo słów, pojęć, języka i pomysłów, aby wyszło na to samo: dać zarobić deweloperom ze szkodą dla rozwoju miasta i nie ruszyc palcem w zakresie zintegrowanego planowania rozwoju miasta zgodnego z zasadami unijnej polityki rozwoju miejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś