Dodaj do ulubionych

Ranking poznańskich liceów ogólnokształcących 2004

IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 15.03.04, 23:06
Marcinek i tak jest wspaniały
Obserwuj wątek
    • Gość: Agnieszka "M.W" Ranking poznańskich liceów ogólnokształcących 2004 IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 15.03.04, 23:15
      Chodze do Marynki i twierdzę że ta szkoła jest fatalna i tragiczna, po ostatnim
      roku atmosfera stała sie naprawdę nie do zniesienia (a to przez pewna grupę
      nauczycieli) odradzam wszystkim zainteresowanym te szkołę!!!
    • Gość: XXL Ranking jest wypaczeniem poziomu nauczania...... IP: *.echostar.pl 15.03.04, 23:57
      Takie rankingi są właściwie pozbawione sensu. One WCALE nie mówią
      o jakości uczenia w tych szkołach, a jedynie odzwierciedlają
      poziom uczących się tam uczniów. I to uczących się najczęściej samemu.
      Te renomowane licea jedynie sprawnie egzekwują wiedzę zdobytą
      samodzielnie przez ucznia lub wyuczonych przez korepetytora.
      95% jeżeli nie 100% jest wspomaganych "siłami" zewnetrznymi.

A może by reakcja w rankingu uwzględniła poziom uczniów rozpoczynających
      naukę ? W tym roku jest to możliwe, bo ten rocznik po raz pierwszy
      zdawał jednolity egzamin po podstawówce i łatwo te punkty porównać.
      Miarodajne było by porównanie ocen wejściowych do i wyjściowych ze
      szkoły. Na takiej podstawie można było by dopiero obiektywnie
      ocenić wkład szkoły w rozwój ucznia.
      Nie sztuka wykazać się gdy ma się najzolniejszych, sztuką jest
      wykazać się gdy ma się przeciętnych uczniów.
      • Gość: dr huckenbush Re: Ranking jest wypaczeniem poziomu nauczania... IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 16.03.04, 23:08
        Gość portalu: XXL napisał(a):

> Takie rankingi są właściwie pozbawione sensu. One WCALE nie mówią
        > o jakości uczenia w tych szkołach, a jedynie odzwierciedlają
        > poziom uczących się tam uczniów.

Nie moge sie z Toba zgodzic.

> I to uczących się najczęściej samemu.
        > Te renomowane licea jedynie sprawnie egzekwują wiedzę zdobytą
        > samodzielnie przez ucznia lub wyuczonych przez korepetytora.
        > 95% jeżeli nie 100% jest wspomaganych "siłami" zewnetrznymi.

Liczby wziete z kapelusza. Te licea to nie sa zwykle szkoly, to cos wiecej. Jako
        przyklad powiem, ze ja oraz okolo polowy mojej klasy bez zadnego wspomagania
        swietnie sobie poradzila na maturze, egzaminach wstepnych itp.

> A może by reakcja w rankingu uwzględniła poziom uczniów rozpoczynających
        > naukę ?

Zauwaz, ze do tych najlepszych szkol zazwyczaj jest duzo kandydatow na jedno
        miejsce i dostac sie tam jest trudno. Wniosek: ida tam ludzie inteligentni,
        ktorzy po tych 4 latach staja sie jeszcze madrzejsci i dostanie sie na studia to
        dla nch formalnosc.

> Na takiej podstawie można było by dopiero obiektywnie
        > ocenić wkład szkoły w rozwój ucznia.

Tez nie masz racji. Jak ktos jest naprawde dobry, to zda egzaminy wstepne "na
        szostke" - i tak samo egzamin maturalny. Wiec oceny sie nie poprawily, ale
        wiedza - nie wiadomo.

> Nie sztuka wykazać się gdy ma się najzolniejszych, sztuką jest
        > wykazać się gdy ma się przeciętnych uczniów.

Wiadomo, ze latwiej nauczyc tych zdolnych. Ale prawda jest taka, ze ocena ocenie
        nie jest rowna. I trojka w marcinku, VIII LO itp jest warta wiecej niz piatka w
        liceum XXX-ilestam.

Ale faktem jest, ze te renomowane szkoly wlasnie przez renome stracily dusze.
    • Gość: HeHe Re: Ranking poznańskich liceów ogólnokształcących IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 01:42
      W pełni zgadzam się z opinią XXL, co do miarodajności kryteriów jakie przyjęła
      Wyborcza. Ranking powyższy uwzględnia poziom uczniów przyjętych a nie poziom
      nauczania w szkołach. Słuszną wydaje się idea dokonania klasyfikacji wg
      bardziej oddających jakość nauczania i przydatność poszczególnych liceów choćby
      za pomocą niezależnych testów pod koniec gimnazjum i matur sprawdzanych poza
      murami szkoły. Niesłusznym wydaje mi się od lat kryterium Cezar badające
      atrakcyjność kierunków na które dostali się absolwenci. Trzeba bowiem założyć
      że wyboru kierunków dokonuje się kierując przedmiotem studiów,
      zainteresowaniami, predyspozycjami uczniów a nie liczbą chętnych na jedno
      miejsce. Założenie Wyborczej, że lepsze liceum to takie których absolwenci
      dostali się na bardziej oblegane kierunki jest nie do przyjęcia.
      • Gość: Czytelnik Vide:ranking NewsweekaPolska IP: *.singnet.com.sg 16.03.04, 08:39
        Te rankingi maja taki sens,ze stymuluja grono pedagogiczne i uczniow.Jednak
        porownajmy np.ostatni ranking NewsweekaPolska,ostatni z Wprostu,
        z tym obecnym.Bez sensu!Chyba lepiej urzadzic im plebiscyt na najmilsza
        uczennice,zawody w skokach na jednej nodze,albo w pluciu na odleglosc;to
        bardziej zabawne.
        • redakcja Re: Vide:ranking NewsweekaPolska 16.03.04, 11:24
          Dziękujemy bardzo za uwagi do naszego rankingu. Niestety, nie wszystkie Wasze
          propozycje poprawienia jego metodologii są możliwe do zrealizowania (np.
          porównywanie ocen "w punkcie startu" i "na końcu"). Taką pracę musiałoby
          wykonać kuratorium (w sile kilkunastu osób), a trwałoby to parę
          miesięcy. "Gazeta" nie mogłaby tego zresztą zrobić, bo moglibyśmy naruszyć
          ustawę o ochronie danych osobowych. Ponadto, nawet gdyby ktoś zebrał takie dane
          porównawcze, mogłyby one - moim zdaniem - posłużyć ewentualnie jako dodatkowe
          np. czwarte kryterium, gdyż nie unieważnia ono wcale pozostałych trzech (a już
          na pewno nie Cezara!).

Zdajemy sobie sprawę, że stworzenie idealnego rankingu jest w zasadzie
          niemożliwe - nieskromnie jednak uważamy, że nasz ranking, mimo pewnych wad, na
          które zwracacie uwagę, jest zdecydowanie najbardziej profesjonalny w Polsce.
          Poza tym ranking nasz uzupełniamy zawsze następnego dnia obszernym informatorem
          o każdej szkole (są w nim informacje, które mówią o nich trochę więcej niż
          suche liczby - jakie koła zainteresowań, kontakty zagraniczne itp.). Ponadto
          stworzylismy Ligę Liceów, w której szkoły rywalizują w dyscyplinach nie
          mających związku ze szkolnymi ocenami. W Lidze można po prostu zobaczyć, gdzie
          są fajni ludzie, którzy nie spędzają czasu wyłącznie na korepetycjach.

Pozdrawiam
          Wojciech Bartkowiak
          red. nacz. GW w Poznaniu
          • Gość: XXL Re: Vide:ranking NewsweekaPolska IP: *.echostar.pl 16.03.04, 12:41
            redakcja napisała:

> Dziękujemy bardzo za uwagi do naszego rankingu. Niestety, nie wszystkie Wasze
            > propozycje poprawienia jego metodologii są możliwe do zrealizowania (np.
            > porównywanie ocen "w punkcie startu" i "na końcu"). Taką pracę musiałoby
            > wykonać kuratorium (w sile kilkunastu osób), a trwałoby to parę
            > miesięcy. "Gazeta" nie mogłaby tego zresztą zrobić, bo moglibyśmy naruszyć
            > ustawę o ochronie danych osobowych.

Oj nie, to naprawdę jest proste do zrobienia. Te wszystkie dane są nie
            w kuratoriach a w samych szkołach. Punktacja uzyskana w teście
            kończącym szkołę podstawową jest głównym kryterium przyjęcia do
            ogólniaków. I nie trzeba naruszać danych osobowych, wystarczy zsumować
            te punkty z arkuszy przyjęć do LO i podzielić przez liczbę kandydatów.
            Uzyskano by średnią "poziomu" przyjętych. Ewentualnie można by uwzględnić
            olimpijczyków.
            To naprawdę jest proste i podejrzewam, że te dane są już nawet
            wyliczone przez same ogólniaki.

> Ponadto, nawet gdyby ktoś zebrał takie dane
            > porównawcze, mogłyby one - moim zdaniem - posłużyć ewentualnie jako dodatkowe
            > np. czwarte kryterium,gdyż nie unieważnia ono wcale pozostałych trzech (a już
            > na pewno nie Cezara!).

Oczywiście, że tak. Nawet teraz, gdybyście podali te dane jako suplement
            do rankingu było by to niezwykle interesujące.

PS.
            Ja oczywiście nie deprecjonuje waszej olbrzymiej, mrówczej pracy
            w opracowanie wyników. Bo jest to faktycznie najlepszy ranking w
            Polsce. Brakuje mi tylko tego jednego elementu - "przyrostu wiedzy"
            uczniów. Moim zdaniem elementu, który dopiero właściwie oddaje
            wkład szkoły w rozwój dziecka.
            Bo tak po prawdzie to poziom szkoły można by oceniać dopiero
            gdyby nabór uczniów uśredniono i szkoły startowały by z takim samym
            "potencjałem intelektualnym" uczniów.

pozdrawiam
            XXL
      • Gość: dr huckenbush Re: Ranking poznańskich liceów ogólnokształcących IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 16.03.04, 23:12
        Gość portalu: HeHe napisał(a):
        > Niesłusznym wydaje mi się od lat kryterium Cezar badające
        > atrakcyjność kierunków na które dostali się absolwenci. Trzeba bowiem założyć
        > że wyboru kierunków dokonuje się kierując przedmiotem studiów,
        > zainteresowaniami, predyspozycjami uczniów a nie liczbą chętnych na jedno
        > miejsce. Założenie Wyborczej, że lepsze liceum to takie których absolwenci
        > dostali się na bardziej oblegane kierunki jest nie do przyjęcia.

Zgadzam sie, ze kryterium jest zle. Tzn absolwent, ktory dostal sie tam, gdzie
        bylo sie gorzej dostac, powinien dawac wiecej punktow szkole - bo to swiadczy o
        tym, ze byl mocny.
        Jednak kierunek kierunkowi nierowny. Kiepskiemu uczniowi trudno jest sie dostac
        wszedzie. Ale dla dobrego absolwenta, latwiej jest sie dostac na psychologie,
        gdzie masz 20 k/m, niz na medycyne, prawo czy informatyke, gdzie masz 5 k/m.
    • Gość: taki_jeden_ze_wsi Re: Ranking poznańskich liceów ogólnokształcących IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.04, 08:56
      Zawsze wiedziałem, że moja szkoła (VIII lo) jest the best!!!
      • Gość: Marynkowicz czyzby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 22:03
        moze zamiast topic sie w piance wspanialosci zaczniesz z dystansem patrzec na
        rzeczywistosc? Nie szkola,tylko ludzie sie licza...A w dobrych liceach
        proznosci,leserstwa i brakorobstwa nie brakuje...Swoja droga to od rankingow
        pewnym dyrektorom sie poprzewracalo co nieco pod sufitem - mam na mysli
        dyrektor LO MM...
    • Gość: Pio Re: Ranking poznańskich liceów ogólnokształcących IP: 193.54.67.* 16.03.04, 11:06
      Mysle, ze nie mozna porownywac rankingu GW do tego zrobionego przez Newsweek,
      to zupelnie inny poziom kompetencji i profesjonalizmu, to tak jakby sie chcialo
      porownac wiejska latryne do ceramicznegosedesu podwieszanego ze spluczka
      podtynkowa!

A Marcnka polecam!
    • Gość: Iza Re: Ranking poznańskich liceów ogólnokształcących IP: *.local.pl / 62.233.187.* 16.03.04, 12:52
      Marcinek jest super. Może cisną przez te 4 lata, ale maturę wspominam
      wspaniale.
      • Gość: dr huckenbush Re: Ranking poznańskich liceów ogólnokształcących IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 16.03.04, 23:21
        Cisna???
        Bo twardym trzeba byc, nie mietkim :P
    • Gość: syrio@o2.pl SZUKAM DOBREJ SZKOŁY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 12:55
      Jestem humanistą, interesuje mnie historia, geografia wos, angielski. Szukam
      dobrej szkoły, spodziewam się około 135-145 pktów.Pomoże ktoś ? :)
    • Gość: weizer ranking nie oddaje sytuacji IP: *.icpnet.pl 16.03.04, 14:44
      Najnowszy ranking GW nie pokazuje rzeczywistej sytuacji w LO.
      Sam chodziłem do XXI LO i wiem, że była to szkoła ok i kto z naszej klasy
      chciał isć na dany kierunek to sie dostał...
      Przeliczac poziom iatmosfere danej szkoly na ilosc osob ktore sie dostaly
      gdzies tam nie ma sensu...
      Dlaczego w tym rankingu nie ma osiagniec sportowych w konkurencach
      ogolnopolskich??? Poniewaz wprowadzenie tej kategorii zmienilo by ten
      ranking!!! Moja dawna szkola była Mistrzem Polski w siatkowce wsrod wszystkich
      ogolniakow naszego kraju i jakos tego nie bylo w rankingu a GW nawet slowem o
      tym nie wspomniala - a w tamtym czasie bylo to najwieksze osiagniecie mlodziezy
      szkolnej Poznania...
      No coz wiadomo...
      LO MM najlepsze... jak sie jedzie na korkach bogatych rodzicow...
      • Gość: Ja Re: ranking nie oddaje sytuacji IP: 80.50.59.* 16.03.04, 17:26
        "LO MM najlepsze... jak sie jedzie na korkach bogatych rodzicow..."

A to mnie rozbawiłeś.
      • Gość: dr huckenbush Re: ranking nie oddaje sytuacji IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 16.03.04, 23:23
        Mam wrazenie, ze zazdrosc przez Ciebie przemawia.
        Co z tego, ze szkola byla najlepsza w siatkowce? Kogo to obchodzi? Tak samo
        uwazam, ze nie powinno sie brac w rankingahc pod uwage olimpijczykow - to bez
        sensu. Licyz sie normalne ksztalcenie - przygotowanie do matury i egzaminow na
        studia.
    • Gość: weizer ranking to sciema IP: *.icpnet.pl 16.03.04, 14:54
      Co do rankingo to jeszcze jedno...
      Slyszalem, ze GW zbiera dane do rankingu przez wypelnianie ankiet i telefony do
      sekretariatow szkol i dyrektorow...
      Jezeli tak jest to jaki to ma sens... niektorzy dyrektorzy moga sobie dodac
      liczbe absolwentow np. na AM, UAM, SGH ITD. ITP.
      A wracajac do mojej wczesniejszej wypowiedzi to sami uczniowie dobrze wiedzo
      jak jest w danym LO a ranking nic nie da...
      Pozdr Gimnazjalistow (nie kierujcie sie rankingiem tylko gadajcie z ludzmi z
      tych LO oni Wam powiedza jak jest i absolwentami)
      • redakcja Ranking to sciema 16.03.04, 18:57
        Słyszałeś tylko połowę. Faktyczie zbieramy dane dzwoniąc do sekretariatów
        szkół, ale... weryfikujemy je w dziekanatach.

pozdrawiam
        Błażej Wandtke
    • wybieralski XI LO - awans o 5 oczek, a będzie lepiej! 16.03.04, 18:50
      Polecam XI LO, szczególnie zainteresowanym polityką i dziennikarstwem oraz
      chemia (umowa z wydziałem chemii UAM) - odpowiem na pytania (jestem uczniem a
      nie belfrem agitatorem)
      • Gość: chaker Re: XI LO - awans o 5 oczek, a będzie lepiej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 22:53
        buehehehehe taaa XI to jest rzeczywiście lajtowa szkoła...I ta wiara co teraz
        tam chodzi-po prostu tragedia:(
        Kiedyś to była ekipa ale teraz to zastali sami ambitni niestety i dlatego w
        rankingach XI idzie w góre.
        • wybieralski Re: XI LO - awans o 5 oczek, a będzie lepiej! 21.03.04, 18:54
          Co ci sie nie podoba? Wiara jest lajtowa, że są też ambitni i czasem dzieje sie
          coś bardziej nazwyczajnego niż fajka w toalecie to chyba dobrze?
    • Gość: piotrek Re: Ranking poznańskich liceów ogólnokształcących IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.04, 20:18
      marcinek to najlepsza szkola i tak winno byc. a tu druga pozycja?!
    • Gość: niedzwiedz Re: Ranking poznańskich liceów ogólnokształcących IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.04, 21:25
      nie taki ranking był mi potrzebny. mnie bardziej interesowały kryteria przyjęc
      do szkół(ilośc punktów. choć uwarzam że ranking szkół jest bardzo dobrze
      przygotowany. jednak wolał bym ranking dostawania się do szkól
      • redakcja Re: Ranking poznańskich liceów ogólnokształcących 17.03.04, 13:10
        Informator o kryteriach przyjmowania do poszczególnych szkół średnich
        opublikujemy w czwartek 18 marca.

pozdrawiam
        Błażej Wandtke
    • Gość: Maturzysta Re: Ranking poznańskich liceów ogólnokształcących IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.04, 21:52
      No cóż... w tym roku nie damy im satysfakcji i znów wrócimy na swoje prawowite
      miejsce. Moja już w tym głowa. Popieram Wikusia; Marcinek jest i tak the best
      Pozdrawiam wszystkich licealistów- maturzystów
    • Gość: lacky luc Ósemka rządzi, ósemka radzi... IP: *.icpnet.pl 16.03.04, 22:16
      ...ósemka nigdy cię nie zdradzi!!!
      pozdro dla mojego LO od obecnego studenta :)
      • Gość: Qba Re: Ósemka rządzi, ósemka radzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 10:24
        ...ósemka nigdy cię nie zdradzi!!!
        moje obecne liceum :D Polecam zwlaszcza wszystkim scislym umyslom(ale nie
        tylko:) Klimat wspanialy, nawet nieliczne dresy jakies takie lepsze jakosciowo :P
    • Gość: bigi Re: Ranking poznańskich liceów ogólnokształcących IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 23:01
      I LO... nie polecam
    • Gość: dr huckenbush marcinek - du** jestescie, nie staracie sie IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 16.03.04, 23:33
      Oj, kiepsko, kiepsko.
      Przez pierwsze kilka lat jak GW robila rankingi, to prawie zawsze 1LO bylo the
      best. A teraz co? Juz drugi rok z rzedu na drugim miejscu.
      Czasy sie zmieniaja, szkola tez.
      TAMTEGO marcinka dobrze wspominam - ale czy do TEGO marcinka bym swoje dziecko
      poslal? Sam nie wiem.
    • Gość: Maturzystka 2001 Re: Ranking poznańskich liceów ogólnokształcących IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.04, 14:53
      Kończyłam Marcinka. Chociaż faktycznie nauczyciele sporo wymagają i rzadko kto
      dotrwa do IV klasy bez korepetycji to jednak warto się pomęczyć. Ludzie są
      naprawdę fajni (przynajmniej w moim roczniku), niektórzy nauczyciele to
      postrach i śnią się nocami, nawet po skończeniu szkoły, ale jak ma się
      szczęście to można na nich nie trafić przez całe lata nauki. Może ostatnio
      poziom się obniżył, ale to ,mam nadzieje chwilowy kryzys formy, tak jak u
      Małysza ;o) Pozdro dla wszystkich a w szczególności dla ludzi z I LO
    • Gość: Iza Re: Ranking poznańskich liceów ogólnokształcących IP: *.local.pl / 62.233.187.* 18.03.04, 13:57
      Ja nie miałam nigdy żadnych korepetycji. I bez problemu skończyłam Marcinka.
      Dostałam się bez problemu na studia.Było to co prawda przeszło 10 lat temu, ale
      wtedy to korpetycje uczniowie brali z języków. Jak juz ktos brał korki z
      innych przedmiotów, to uchodził za głąba. Ludzie byli bardziej samodzielni, a
      teraz to każdy woli iśc na korki, niż się samemu uczyć. A poza tym teraz to
      każdy ma ambicję(albo jego rodzice) pójść do dobrego liceum, a możliwosci
      starcza pewnie na zawodówkę. Stąd ta korepetycjomania.
      • Gość: dr huckenbush Re: Ranking poznańskich liceów ogólnokształcących IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 19.03.04, 15:48
        Dokladnie. Teraz to kazdy by chcial skonczyc dobre liceum, a najlepiej to studia
        rowniez. A nie nalezy zapominac, ze stolarze, smieciarze, fryzjerki, murarze itp
        ludzie sa bardzo potrzebni - jak ktos nie ma w glowie to truno - niech idzie do
        zawodowki i jakiegos rzemiosla.
    • Gość: cosmo1 Re: Ranking poznańskich liceów ogólnokształcących IP: *.lonet.gdynia.pl / *.lonet.gdynia.pl 19.03.04, 11:56
      Mar(t)ynka rządzi! BRAWO! A Mariany były genialne:)!
    • Gość: godylek CALA PRAWDA !!!! IP: *.icpnet.pl 19.03.04, 15:17
      smiesza mnie te wszystkie rankingi ! czy Wy naprawde nie wiecie jak wyglada
      matura w II LO albo Marcinku ?! przeciez tam kazdy MUSI zdac mature...nie
      dlatego ze sa dobrzy ! tylko dlatego ze w ten sposob nie traca punktow w
      rankingu ! przez to rubryka matura 10/10 i wiecej absolwentow na studiach...bo
      Ci ktorzy nie zdadza nie moga nawet podchodzic do egzaminow !
      ludzie przeciez kazdy o tym wie...
      ja tez jestem w LO z pierwszej dziesiatki i niestety u nas nauczyciele
      podchodza do tego inaczej...im nie zalezy na miejscu w Gazecie ! i otwarcie
      smieja sie z tych w/w szkol...
      • Gość: dr huckenbush Re: CALA PRAWDA !!!! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 19.03.04, 15:52
        G***o mozesz o tym wiedziec. Smieja sie nauczyciele, bo zazdroszcza pierwszej
        pozycji marcinkowi czy LOMM. Matury nie zdaja wszyscy - jak ja zdawalem to chyba
        2 albo 3 osoby mialy ustna we wrzesniu. Zreszta jakbys nie zauwazyl, to na
        pozycje w rankingu matura ma niewielki wplyw. Zobacz sobie, ze w marcinku, LOMM
        itp szkolach prawie 100% uczniow ktorzy zdadza mature dostaja sie na studia. To
        swiadczy o tym, ze ta matura jest cos warta i nie "kazdy MUSI zdac" - bo jak w
        takim razie wytlumaczysz, ze ktos jst glabem, zdaje mature i do tego dostaje sie
        na studia? I to nie jedna osoba, a ze 200 osob?
      • agaagnes Re: CALA PRAWDA !!!! 21.03.04, 22:43
        Nie prawda, nie każdy MUSI zdać ,jak zdawałam maturę w Marcinku to oblewali na
        polskim pisemnym i ustnym, jezykach obcych i nie tylko itd.
        • Gość: dr huckenbush Re: CALA PRAWDA !!!! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.03.04, 23:17
          Kolzeko najwyrazniej nam zazdrosci dobrej szkoly ;)
    • Gość: katar_ynka Re: Ranking poznańskich liceów ogólnokształcących IP: *.icpnet.pl 29.03.04, 13:18
      taak Wikus, my to wiemy najlepiej ;) pzdr !!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka