chirurgjezyce Swoje wzburzenie zgłośmy na mailu! 26.07.10, 12:22 prezydent@um.poznan.pl Ja już wysłałem maila i Hinca na dywanik wezwałem jako jeden z jego pracodawców! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Swoje wzburzenie zgłośmy na mailu! 26.07.10, 12:43 Sformułuj krótki tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
chirurgjezyce Panie Hinc 26.07.10, 12:42 Swym głęboce nieprzemyślanym działaniem spowodował Pan olbrzymie straty wizerunkowe miasta jako ostoi PRL-owskich sposobów pojmowania instytucji kultury stawiając się ponad dany Panu mandat umowy społecznej jakim był wybór Grobelnego na stanowisko Prezydenta. Szantaż "dotacyjny" lub wpływanie na prezentowania własnego światopoglądu przez artystów (takich jak Pan i ja, mających do tego prawo) to perfidna i cyniczna gra polityczna realizowana przez Pana jako wyraz nadgorliwości lub na partyjne zamówienie. Jako wyborca i jako podatnik, a zatem majacy pełne prawo wyrażania oczekiwań co do Pańskiej pracy - wzywam Pana do odpowiedzi - jakim prawem wpływa Pan na wolność słowa artystów Teatru Ósmego Dnia? Nie ma na to zgody! Być może głównie dzięki Pańskiemu "wyskokowi" ESK 2016 przypadnie innemu niż Poznań miasto. Pana wąskie postrzegasnie świata to skandal i niegodziwość. To ja teraz będę musiał się wstydzić przed kolegami z innych miast. Gdzie Pan widzi instytucje kultury?? W kątach korytarzy urzedu miasta lub w kolejce żebrajacej o dotację na zamówione realizacje? Pan jest wiceprezydentem - oczekuję od Pana pracy i zajmowania się problematyką miasta w zakresie do którego został Pan zatrudniony! Nie życzę sobie jako współpracodawca (z innymi mieszkańcami Poznania) aby urządzał Pan w pracy polityczne hucpy. Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni ale twarz ma wojewoda zaciętą 26.07.10, 13:04 w filmach o II WŚ miałby rolę bez charakteryzacji. Nie muszę dodawać jako kto... Odpowiedz Link Zgłoś
dariusz_bojda na dywanik, to za mało! 26.07.10, 13:21 ...bzdury, zawracanie gitary, mydlenie oczu. "Gazeta Wyborcza", jako organ obecnego reżimu "miłości", odwraca uwagę Obywateli miasta od np. tego, że władze Poznania nie dają sobie rady z namiastką klęski żywiołowej, jaką była ostatnia ulewa skutkująca potopem w mieście... Artyści są od tego żeby ględzić i paplać co im się żywnie podoba, byleby robili to artystycznie (na scenie) - i zgodnie z oczekiwaniami swoich chlebodawców. Prywatnie, czyli poza sceną, to nic nie muszą robić - zwłaszcza pod szyldem "sztuki". Niech se popierają Palikota, a nawet samego Drzepsa - byleby robili to za jego, Palikota lub Drzepsa pieniądze. Robienie "afery" z takiego "tematu" jak wzywanie na dywanik Pani Dyrektorki jakiegoś teatrzydła, wobec palących problemów codziennej rzeczywistości Obywateli Poznania, to nic innego, jak przemawianie przez "Gazetę Wyborczą" dawnych standardów "Trybuny Ludu" i "Trybuny Robotniczej" - czysta żenada i PRL "bis". A jeżeli ten wpis znowu zostanie ocenzurowany przez Moderatora, i nie ukaże się na forum, to - po pierwsze - nastąpi samopotwierdzenie mojej tezy, a po drugie - i tak opublikuję ten komentarz, tylko że na facebook'u (z dopiskiem o cenzurze wyborczej, żywcem wziętej z PRL-u właśnie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kzps Re: na dywanik, to za mało! IP: *.echostar.pl 26.07.10, 17:00 teatrzydło to, to nie jest, radze jak się juz tak wypowiadasz o tym teatrze zgłębić jego historię!!! A palące problemy codzienności są przez takiego Pana Hinca olewane, ale na to już nie zwróciłeś uwagi(?) Odpowiedz Link Zgłoś
podhajce Dyrektorka teatru na dywaniku za poparcie Palikota 26.07.10, 13:24 Pani dyrektor -wkrótce wybory samorządowe. POGONIMY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
stangor Re: Dyrektorka teatru na dywaniku za poparcie Pal 26.07.10, 13:53 Nasza władza (każdego szczebla ) to nieudaczniki, boją się podjąć prostej decyzji i to decyzji za którą stoi Konstytucja. Ale polecenia partyjne wykona nawet wbrew logice i własnemu sumieniu (jeśli je ma). Błazenada i pośmiewisko nie tylko w Europie ale na cały świat. Tylko nieliczni mają odwagę mówić to co myślą.Władza doprowadziła do głosu kler poprzez Konkordat a teraz się go boi. Komedia, kabaret, cyrk - wszystkie określenia pasują tylko nam Polakom nie do śmiechu. Nadchodzą nowe wybory więc należy wybrać ludzi kierując się ich dokonaniami i opinią a nie wykształceniem czy nazwiskiem lub zajmowanymi stanowiskami. I jeszcze jedno najważniejsze określone przysłowiem " modli się pod figurą a diabła ma za skórą". Odpowiedz Link Zgłoś
maciejso Poparcie dla radykalow? 26.07.10, 13:37 udzielanie poparcia radykalnym inicjatywom politycznym, jakimi sa pomysly posla Palikota, przez instytucje publiczne, jakim jest Teatr Osmego Dnia, pomyslem dobrym nie jest. Teatr ten otrzymuje fundusze z urzedu miasta i dlatego nie powinien angazowac sie w polityke. Odpowiedz Link Zgłoś
stangor Re: Poparcie dla radykalow? 26.07.10, 14:00 A może radykalizm jest lekarstwem na niemoc i lenistwo władzy. Na jej zacofanie i uległość wobec kleru i ugrupowań z nim związanych i grającym jej na nosie. Na walkę z biurokracją i przerostem administracji. Na ciągły wzrost obciążeń obywateli podatkami. Na reformę finansów publicznych i publicznej służby zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
stangor Dyrektorka teatru na dywaniku za poparcie Palikota 26.07.10, 14:15 Panie Januszu jeśli większość PO jest podobna do w/w wiceprezydenta to załóż Pan własną partię. W trzy miesiące poparcie będzie porównywalne do PO. Dzisiaj w sejmie nie ma ani jednego ugrupowania które racjonalnie myśli o gospodarce i zarządzaniu. Obecny Sejm to mieszanina głównie (ok3/4) nauczycieli, lekarzy i prawników. Co oni wiedzą o zasadach zarządzania i gospodarowaniu. I ci ludzie stanowią prawo w Polsce. Dlatego budżetówka i biurokracja ma się tak dobrze. Ci którzy Pana chcą sądzić lub usunąć to karierowicze i krzykacze. Tylko w ten sposób mogą błysnąć. Jak długo jeszcze???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bydle bartoszewski Stangor jęczysz ale POkraki POparłeś! IP: 83.238.194.* 26.07.10, 21:18 Jak cyztam takiego stangora to mi sie noz kieszeni otwiera bo jecza, ze POdatki coraz wieksze, koszty rosna ale w kazdych wyborach POsluszne leca glosowac na jedynie sluszna Partie Oszustow + Idioci czy samobojcy Odpowiedz Link Zgłoś
stangor Re: Stangor jęczysz ale POkraki POparłeś! 26.07.10, 23:02 Jesteś jasnowidzem? Tylko potrafisz ubliżać, na więcej twoja inteligencja nie pozwala. Jeśli brak argumentów w dyskusji najlepiej uciec do obelg i inwektyw. Indolencja to ciężka przypadłość. Odpowiedz Link Zgłoś
0721x Dyrektorka teatru na dywaniku za poparcie Palikota 26.07.10, 15:16 niestety takich niedojebków jak hinc w Polsce dostatek Odpowiedz Link Zgłoś
samgra Dyrektorka teatru na dywaniku za poparcie Palikota 26.07.10, 17:38 Panie Hinc mam nadzieje,że Pana dni na Tym stanowisku są policzone.Jest mi wstyd za takiego urzędasa.Przypminam Panu,że urzędnik ma służyć ludziom a nie odwrotnie i łapy precz od wolności artystów Panu chyba epoki się pomyliły i żądam na łamach gazety wyjaśnień Pana przełożonego odnośnie łamania praw demokracji i Pana skandalicznego zachowania.Za co Pan bierze nasze pienądze-Panu już dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z innej beczki Re: Dyrektorka teatru na dywaniku za poparcie Pal IP: *.toya.net.pl 26.07.10, 18:19 takie rzeczy dzieją się nieustająco: www.ratujkulture.pl :( Odpowiedz Link Zgłoś
arielka2 Dyrektorka teatru na dywaniku za poparcie Palikota 26.07.10, 18:55 To już kompletna żenada i co z tego,że poparli? każdy ma do tego suwerenne prawo, żyjemy w wolnym kraju i wolno nam popierać kogo chcemy!! Jak można kogoś karać za przekonania...! Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Pani Ewo - dziekuję! 26.07.10, 19:41 Cytat w podziękowaniu dla Pani Ewy Wójciak: "...idź wyprostowany wśród tych co na kolanach wśród odwróconych plecami i obalonych w proch ocalałeś nie po to aby żyć masz mało czasu trzeba dać świadectwo..." Herbert "Przesłanie Pana Cogito" Panu Hincowi natomiast polecam "Traktat o gnidach" Piotra Wierzbickiego - do kupienia np. tu: www.poczytaj.pl/91 Odpowiedz Link Zgłoś
andriejrublow Re: Pani Ewo - dziekuję! 27.07.10, 12:28 A co do tego wiceprezydenta, który widocznie nie wszystko jeszcze sobie przemyślał, bo nie wątpię, że jest w stanie, udzielam młodzieńcowi darmowej porady. Apolityczność osiąga się w dziedzinie sztuki dopuszczając do głosu różne opcje, a nie każdej odbierając poglądy i każąc mówić tylko o pogodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jogin13 Dyrektorka teatru na dywaniku za poparcie Palikota 26.07.10, 21:57 Chciałabym bardzo podziękować wszystkim, którzy wspierają Teatr. Ta cała sytuacja jest absurdalna. Ludzie wykształceni, intelektualiści, inteligencja naszych czasów, artyści, czy w końcu przeciętni ludzie, mają prawo wyrażać swoją opinię, wspierać ludzi, którzy nie boją się o Coś walczyć, którzy szukają konsensusu, i są w gruncie rzeczy realistami; świadomi tego, że czasami trzeba użyć absurdu, groteski, aby do niektórych dotarło, o co naprawdę chodzi. Osoby, które tak bardzo oburzają się na te sposoby, po prostu nie rozumieją ich. To jest niepokojące i tak naprawdę straszne. Nie mówiąc już o tym, że Poznaniakom jest po prostu wstyd za tych wszystkich ignorantów, którzy nieświadomi swojej niewiedzy, braku kompetencji, obrażają zasłużonych ludzi, którzy każdego dnia reprezentują nasze miasto na scenie międzynarodowej od wielu lat. Zgadzam się z Ewą Wójciak, że jest to ograniczenie swobody działania, nawet więcej, ograniczenie swobody myślenia! Myślę, że wiele młodych ludzi sądzi, że Te czasy już się skończyły. Jak widzimy nie dla wszystkich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agr palikot to taki lepper dla ćwierćinteligentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 23:22 palikot to taki lepper dla ćwierćinteligentów (wykształciuchów) - fatalnie to świadczy o tych ludziach... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: palikot to taki lepper dla ćwierćinteligentów 27.07.10, 09:38 Masz prawo do takiego zdania. Również staram się nie wchłaniać tego co mają do powiedzenia Palikot i Kurski. Nie mniej nie wypowiedziałeś się w kwestii kluczowej - polityk samorządowy zachowuje się jak cenzor wobec specjalisty. Jak się to Tobie podoba. To zgodne z ideami Solidarności, na których ufundowano nasz wolny kraj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drmw Re: palikot to taki lepper dla ćwierćinteligentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.10, 18:47 Gość portalu: agr napisał(a): > palikot to taki lepper dla ćwierćinteligentów (wykształciuchów) - fatalnie to ś > wiadczy o tych ludziach.. *********************************************Re: ,,,idioten ! Odpowiedz Link Zgłoś
niebieskamartucha06 Dyrektorka teatru na dywaniku za poparcie Palikota 26.07.10, 23:46 Sztuka to jedno a poglądy polityczne to drugie osobiście nie lubię Janusza Palikota ale uważam że to co zrobił Pan Hinc jest żenujujące My mam być europejską stolicą kultury i nie umiemy uszonować najlepszego zespołu teatralnego, który rozsławił Poznań na całym świecie Kolejna Czerwona kartka dla ekipy Grobelnego Poznaniacy w jesiennych wyborach powiedzmy NIE tej ekipie Odpowiedz Link Zgłoś
saosao Dyrektorka teatru na dywaniku za poparcie Palikota 27.07.10, 00:04 Hinc po takiej kompromitacji powinien odejsc. Kropiwnicki uwalil Lodz w staraniach o stolice kultury 2016, czy Hinc chce byc od niego lepszy??? Bo wzor mnie nie dziwi! Wspolny ZChN-owski background. Odpowiedz Link Zgłoś
sokolanski jak to działa 27.07.10, 09:03 Facet z papier mache otacza się ludźmi ze styropianu. Jak tacy mogą widzieć cokolwiek ponad blatem swojego biurka? Żałosna żenada. Rugać dyrektora teatru - owszem. Przeciwstawić się Kurii w sprawie innej Ósemki - to niebezpieczne. Jaki Pan taki kram. Pamiętajmy o tym jesienią i spakujmy ich. To ekipa która nie powinna rządzić osiedlem, a co dopiero 600-tys. miastem! Odpowiedz Link Zgłoś
plendz Dyrektorka teatru na dywaniku za poparcie Palikota 27.07.10, 09:40 Kulą w płot z Pośpieszalskim. Przecież nikt nie ma pretensji, że TVP puszcza programy publicystyczne o zabarwieniu politycznym. Problemem jest prezentowanie jednej opcji w mediach publicznych i brak pluralizmu światopoglądowego. Pośpieszalski zbiera gromy za skrajny subiektywizm, grę na najniższych instynktach i manipulacje. Miasto (w tym przykładzie odpowiednik TVP) powinno wspierać różnorodne projekty, kierując się ich wartością artystyczną. Artyści mają prawo do manifestacji światopoglądowych, tak jak każdy człowiek. Odpowiem kontrargumentem: przy Twoim podejściu potępiłbyś niemieckich artystów, którzy w państwowych i miejskich teatrach, czy filharmoniach (nie mówię już o miejscach prywatnych, np. kabaretach) i w życiu publicznym, protestowali przed i po 33 roku przeciwko Hitlerowi i faszystom. Część z nich poniosła za to śmierć... Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Re: Dyrektorka teatru na dywaniku za poparcie Pal 27.07.10, 10:17 Bez demagogii poproszę - dzisiaj nikt za poglądy nie zarobi kulki :) A z Pospieszalskim sytuacja taka sama jak z T8D -gdyby prowadził swoje programy w prywatnej TV, za własne pieniądze to pies go trącał. Natomiast Pospieszalski w publicznej TV (m.in. za moje i twoje pieniądze) promuje nachalnie pisiorów, co nieustannie wytyka mu m.in. Gazeta Wyborcza (i słusznie). Zauważ, że nikt T8D nie wpiernicza w się w repertuar ani nie każe grać "jedynie słusznych" sztuk. Zarzut dotyczy wpierniczania się T8D w politykę. I moim zdaniem zarzut jest słuszny. Odpowiedz Link Zgłoś
plendz Re: Dyrektorka teatru na dywaniku za poparcie Pal 27.07.10, 10:43 Odpowiedziałem takim przykładem, ponieważ jest lepszy niż Twój z Pośpieszalskim. Aktor, naukowiec, piekarz są wolnymi ludźmi. Nikt nie odbiera pieniędzy na badania profesorom, którzy poparli Jarosława, albo Bronisława, ba, nikt się nawet nie zająknął o takiej możliwości. to samo dotyczyło artystów i całej reszty. Więc przełóż to sobie proszę na sytuację Teatru Ósmego Dnia. Tylko w szkołach obowiązuje ustawowy nakaz apolityczności, ale już nauczyciel poza szkołą ma prawo wyrażać swoje poglądy - ma nawet prawo podpisać się, że jest nauczycielem w takiej, a takiej szkole. Gdyby Ósemki protestowały przeciw Rysiowi, albo Hincowi, to może nawet bym się uśmiechnął i próbował zrozumieć nakładanie kagańca (bez powodzenia zresztą). Ale tu chodzi o gierki wewnątrzpartyjne (między F. Kaczmarkiem a J. Palikotem), które nie mają nic wspólnego z polityką miasta. Więc - bez demagogii - Hinc próbował nadużyć władzy, a Zespół Teatru nie zrobił nic sprzecznego z celem,na który dostaje dotacje miejskie. Tyle już napisałeś na ten temat, że pewnie teraz trudno Ci się pogodzić, że się pośpieszyłeś i nie masz racji. Więc nie przyznawaj, ale też nie ukrywaj swoich poglądów, zwłaszcza w słusznej sprawie, tylko dlatego, że np. jesteś urzędnikiem, albo artystą, chyba, że ich głoszenie wiązałoby się z łamaniem prawa, czy nielojalnością. Ale nielojalnością nie jest np. wskazywanie nieprawidłowości i przestępstw, popieranie słusznej sprawy, czy upominanie się o przestrzeganie prawa i praw człowieka w szczególności. Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Re: Dyrektorka teatru na dywaniku za poparcie Pal 27.07.10, 11:45 > Tyle już napisałeś na ten temat, że pewnie teraz trudno Ci się > pogodzić, że się pośpieszyłeś i nie masz racji. Więc nie przyznawaj, > ale też nie ukrywaj swoich poglądów, zwłaszcza w słusznej sprawie, > tylko dlatego, że np. jesteś urzędnikiem, albo artystą, chyba, że > ich głoszenie wiązałoby się z łamaniem prawa, czy nielojalnością. > Ale nielojalnością nie jest np. wskazywanie nieprawidłowości i > przestępstw, popieranie słusznej sprawy, czy upominanie się o > przestrzeganie prawa i praw człowieka w szczególności. Dziękuje, że wskazałeś mi właściwą drogę ;)A tak na poważnie - dalej uważam, że robienie polityki przez teatr (za pieniądze podatników) to jest wybitnie kiepski pomysł. A jeśli to są gierki wewnątrzpartyjne to dla T8D tym gorzej, bo bierze w nich udział. Odpowiedz Link Zgłoś
plendz Wiedziałem, że coś takiego odpiszesz;-)) 27.07.10, 12:36 dziodu napisał: > Dziękuje, że wskazałeś mi właściwą drogę ;)A tak na poważnie - dalej uważam, że > robienie polityki przez teatr (za pieniądze podatników) to jest wybitnie kiepski > pomysł. A jeśli to są gierki wewnątrzpartyjne to dla T8D tym gorzej, bo bierze w nich udział. Akurat ten teatr jest od robienia polityki i głośnego mówienia, jakie ma poglądy. Właśnie za zasługi w tej sferze Miasto go objęło mecenatem. Ale dodatkowo, to nie Hinc decyduje, na kogo łoży Miasto, a Rada Miasta. Hinc przekroczył swoje uprawnienia w sposób skandaliczny i jeszcze pokazał, że nie zna ani prawa, ani reguł demokracji. To są wewnątrzpartyjne gierki dla Hinca. Dla Teatru tu idzie o pryncypia, o nazywanie rzeczy po imieniu. Oczywiście to nie w smak aparatczykom-karierowiczom, których działania Teatr obnaża. Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Re: Wiedziałem, że coś takiego odpiszesz;-)) 27.07.10, 13:57 Akurat ten teatr jest od robienia polityki i głośnego mówienia, jakie ma poglądy. Zrozum jedno - nie za moje pieniądze. Po prostu najzwyczajniej w świecie sobie tego nie życzę. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
plendz Re: Wiedziałem, że coś takiego odpiszesz;-)) 27.07.10, 14:15 dziodu napisał: > Zrozum jedno - nie za moje pieniądze. Po prostu najzwyczajniej w świecie sobie > tego nie życzę. I tyle. > To musisz się przeprowadzić do innego miasta, albo doprowadzić do zmiany decyzji RM o objęciu mecenatem TÓD. Bo Poznaniacy (specjalnie z dużej) decyzją Rady Miasta postanowili, iż Miasto będzie wspierać ten Teatr, za to jaki jest i w uznaniu jego charakteru. Ja sobie życzę, aby moje pieniądze były przeznaczane na ten cel, natomiast nie będę tolerował sytuacji, w której urzędnik przekraczając swoje uprawnienia, będzie uzurpował sobie prawo do mówienia wybitnym fachowcom cieszącym się międzynarodowym autorytetem, jak się mają zachowywać. Zwłaszcza, że nie złamali umowy zawartej z Miastem. Na razie argumenty merytoryczne są po mojej stronie. Nie chcesz ich uznać - Twoja sprawa (i strata). Zrobiłem co w mojej mocy, by przy niewielkiej ilości czasu, którą dysponuję wykazać Ci słuszność mojej argumentacji. Na szczęście, jak na razie, Teatr ma prawo głosić swoje poglądy w sposób nieskrępowany głupotą jakiegokolwiek urzędasa i mam nadzieję,że Hinc przeprosi za swoje niestosowne zachowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
stangor Re: Wiedziałem, że coś takiego odpiszesz;-)) 27.07.10, 14:32 Jeśli ktoś nie rozumie co to jest wolność słowa i wyznania oraz wyrażania poglądów gwarantowana Konstytucją to szkoda zachodu. Jego zawsze będzie na wierzchu. Lepiej ignorować. Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Re: Wiedziałem, że coś takiego odpiszesz;-)) 27.07.10, 14:52 wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Po-co-glaskac-bulteriera-Tuska,wid,12472925,wiadomosc.html miłej lektury Odpowiedz Link Zgłoś
airamwiak Dyrektorka teatru na dywaniku za poparcie Palikota 27.07.10, 16:48 Dyrektorka przyznaje, że grupa artystów, którymi kieruje jest na poziomie Palikota! Żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
robokopo Dyrektorka teatru na dywaniku za poparcie Palikota 30.10.13, 10:09 Niech Hinc wymaga takiej apolityczności i areligijności od wszystkich! Niech wezwie z tego powodu w takim razie także Grobelnego, bo powód jest taki sam! Odważny się znalazł, jak chodzi o słabszych. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad1025 Re: Dyrektorka teatru na dywaniku za poparcie Pal 30.10.13, 11:17 wszystko jasne lotnictwo.net.pl/gallery/photo/aircraft-Airport_-_Airport_Overview/airline-/reg-EPLL/cn-/foto-216772.html Odpowiedz Link Zgłoś