carolinestar4 07.08.10, 14:24 urodziłam tam dwójkę dzieci w odstępie 4 lat korzystałam z patologii ciąży , oddziału noworodkowego nie mogę niczego zarzucić temu szpitalowi :) opieka w porządku przyjazna atmosfera :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gooyas Re: Polecam Raszei :) 26.01.11, 16:58 Ja również 31 grudnia urodziłam tam moją Olge. Poród to była moja pierwsza wizyta w szpitalu i naprawdę wspominam ją miło. Fakt, że sam poród był dosyć bolesny ale personel i wysoki standard szpitala bez zastrzeżeń. Odpowiedz Link Zgłoś
madziakarolka Re: Polecam Raszei :) 28.01.11, 14:51 Ja rodziłam w Raszei 18 grudnia i również polecam..mój poród był długi więc zwiedziłam wszystkie oddziały i o każdym mam świetne zdanie. Fachowa opieka i wszyscy bardzo sympatyczni i pomocni. A sama porodówka to rewlacja, poznałam położne aż z 3 zmian - wszytskie to młode kobitki, które świetnie znają się na swojej pracy. Dziewczyna, która odbierała moj porod znala super sposoby radzenia sobie z bólem i widząc, że wygodniej mi w pozycji siedzącej w fotelu porodowym pozwoliła mi tak rodzić, co mysle, że przyspieszyło i ułatwiło parcie. Lekarz, który odbierał poród wiedział, że boje sie rodzenia łożyska to tak mi wymasował brzuch, że samo wyszło..a drugi wiedział że boje sie szycia to szył mnie jakies pół godziny ale tak delikatnie, że nic nie poczułam - mówie wam dziewczyny - rewelacja - pełen profesjonalizm! potem trafiłam na nowooddany oddział poporodowy gdzie świetnie zajęto się mną i dzieckiem. Nikogo wczesniej w tym szpitalu nie znałam i nikomu tam nie płaciłam za opieke przy porodzie więc myślę, że dbaja tak o wszystkich:) Odpowiedz Link Zgłoś
marta82-1 Re: Polecam Raszei :) 28.01.11, 20:14 dziewczyny napiszcie proszę co zabierałyscie do szpitala dla siebie i dla dziecka. co okazalo sie potrzebne, a co niepotrzebnie spakowałyście. Proszę tez o informacje ilu osobowe sa pokoje na oddziale noworodkowym i czy sa z lazienkami. dziekuje za wszelkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
madziakarolka Re: Polecam Raszei :) 29.01.11, 18:05 Hej, na noworodkowym to są cyba tylko dzieci jak im coś dolega.. tak to Ty i dziecko będziecie na położniczym czy poporodowym czy jak tam sie nazywa ten oddział:) Pokoje są dwuosobowe z łazienką i jest tez przwijak z dużym zlewem slużącym do mycia dzieci - bardzo to jest wygodne, na korytarzu jest kuchnia z lodówką, mikrofalówką, czajnikiem, sztućcami itp. Na oddziale teoretycznie dają wszystko dla Ciebie i dziecka ale jak się skończy to trzeba sie upomnieć a wcześniej iść na wycieczkę do położnych więc lepiej mieć swoje. Najbardziej były potrzebne podkłady higieniczne (podpaski poporodowe), pieluszki i chusteczki, mozna mieć jakiś kaftanik dla dziecka bo szpitalne są duże:) No i oczywiście kosmetyczka, jakiś szlafrok, koszule (też swoją trzeba miec do porodu), kapcie i poleam majteczki poporodowe bo te podkłady jakos nie chcę się trzymać w jednym miejscu, szczególnie w nocy;) położnym lepiej się nie przyznawać, że się ich uzywa;) Odpowiedz Link Zgłoś
gooyas Re: Polecam Raszei :) 22.02.11, 22:42 Dzięki położnej mój poród trwał tylko 6 godzin, polecam mieć taką Panią która poda oksytocynę i dolargan :) Odpowiedz Link Zgłoś
madziakarolka Re: Polecam Raszei :) 24.02.11, 13:14 A ja polecam TENS porodowy, wystarcza w zupełności, nie potrzeba już żadnych znieczuleń i środków przeciwbólowych:) Odpowiedz Link Zgłoś
adamczykowa Re: Polecam Raszei :) 27.02.11, 23:15 Rodziłam w Raszei kilka dni temu. Poród bardzo dobrze wspominam. Położne bardzo mi pomogły, mogłam aktywnie przejść poród, skorzystałam z wanny w czasie porodu. Musiałam leżeć tylko podczas badania KTG i w czasie skurczy partych. Opieka po porodzie dobra, tak samo jak opieka nad dzieckiem na oddziale noworodkowym :) Polecam ten szpital!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maluszek1991 Re: Polecam Raszei :) 03.05.11, 13:37 a porodówka jak wygląda? Na jednej sali rodzi pare koniet czy kazda w osobnym powieszczeniu? I moze ktos orientuje sie ile kosztuje porod rodzinny. Mam termin na koniec czerwca i chce wlasnie rodzic na Raszei. Odpowiedz Link Zgłoś
madziakarolka Re: Polecam Raszei :) 03.05.11, 17:20 no co Ty.. w jednej sali rodzi jedna kobitka..i to w jakiej sali, duże, przestronne, super wyposazone, każda z łazienką i w innym kolorze, nazwane nazwami kwiatów..nic tylko rodzic;) a poród rodzinny kosztował tam 50 zł ale teraz podobno weszła ustawa, że się nie płaci za poród rodzinny..ale najlepiej zadzwonić albo podjechać i zapytać. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
maluszek1991 Re: Polecam Raszei :) 04.05.11, 13:17 no to super :) a co trzeba zabrac do szpitala dla dziecka? Pieluszki daja czy trzeba miec swoje? Odpowiedz Link Zgłoś
madziakarolka Re: Polecam Raszei :) 04.05.11, 17:01 teoretycznie daja pieluchy ale trzeba po nie samemu chodzic wiec lepiej miec swoje.. no i chusteczki nawilzone sie przydadza..moja mała miała długie paznokcie i sie bardzo drapała więc mozna zabrac rekawiczki..bluzeczki są dosyć duże więc też mozna wziąc własne.. ale oczywiscie mozesz nie brac nic a ktos Ci dowiezie jak bedzie potrzeba:) Odpowiedz Link Zgłoś
maluszek1991 Re: Polecam Raszei :) 10.05.11, 14:15 a do porodu trzeba miec swoja koszule czy oni daja? Slyszalam rozne opinie, wolalabym uslyszec od kogos kto rodzil jakis czas temu. Odpowiedz Link Zgłoś
madziakarolka Re: Polecam Raszei :) 10.05.11, 17:59 no ja rodzilam w grudniu 2010 to trzeba bylo miec swoja..i ubiera sie ja juz na izbie przyjec a dla osob towarzyszących pani w izbie przyjec daje ubranko ale je sie zaklada na swoje ubranie Odpowiedz Link Zgłoś
makuffka Re: Polecam Raszei :) 21.06.11, 17:16 Podpisuję się obiema rękami i również polecam. Urodziłam córę 16 czerwca, wcześniej leżałam chwilę na patologii ciąży, bo dziecko było sporo po terminie (10 dni) i czekałam na wywołanie. Urodziłam jednak naturalnie. Trafiłam tam przypadkiem, bo chciałam do sw. Rodziny, ale nie było miejsc - nie zamieniłabym miejsca porodu na inne. Opiekę i standard rewelacyjne, mam bardzo dobre doświadczenia z porodu. Bez wątpienia, kiedy zdecyduję się na drugie dziecko, rodzić będę chciała właśnie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
maluszek1991 Re: Polecam Raszei :) 27.06.11, 12:30 Zgadzam się :) Tydzien temu rodziłam na raszei i nie zaluje. Opieka naprawde rewelacyjna, porodowka wyremontowane i sale po porodowe. Wszystko ladne, czyste, zadbane.. Polozne chodzily, chetnie pomagaly we wszystkim, gdy sie zadzwonilo od razu przyszly i widac ze z powolania bo zadna problemu nie robila jak ktos potrzebowal pomocy. Same tez przychodzily i pytaly sie czy niczego nie trzeba.. Naprawde jestem bardzo, ale to bardzo zadowolona i polecam z calego serca!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monako77 Re: Polecam Raszei :) 12.09.11, 19:58 Cześc Mamuśki! Mam pytanie do rodzących w szpitalu Raszei - czy któraś z was prosiła o znieczul. zewn.opon.? Miałam b. ciężki pierwszy poród i teraz wiem już co mnie ponownie czeka. Myślę, że zzo by mi b.pomogło, tylko jakie jest podejście tamtejszego personelu? Czy macie jakieś doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
babeczka83 Re: Polecam Raszei :) 13.09.11, 22:07 Cześć. Ja prosiłam o zzo podczas porodu w Raszei (rodziłam 2 miesiące temu), ale nie dostałam :( Połozna powiedziała, że oni w tym szpitalu tego nie dają. Dostałam tylko dolargan. Z tego co słyszałam, to zzo bez problemu można dostać tylko w szpitalu św. rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_milusmak Re: Polecam Raszei :) 02.10.11, 13:30 Rodziłam na Raszei dwa tygodnie temu i jestem bardzo zadowolona z opieki jaką tam dostałam. Na porodówce trafiłam na znakomitą położną, dzięki której pomiędzy skurczami potrafiłam się śmiać i żartować! Nie pozwolono mi leżeć, zachęcano mnie to aktywności (piłka, wanna, chodzenie, drabinki) co bardzo mi pomagało. I mimo że poród stanął na kilka godzin i bolało jak cholera to mile wspominam ten czas, bo położna razem z lekarzami (trafiłam na dyżur z dr Koźlikiem oraz Kasprzakiem) robili wszystko bym jak najmniej cierpiała i szybko urodziła. Na oddziale położniczym też opieka była znakomita, każda położna cierpliwa, miła i chętna do pomocy. Bardzo się bałam pobytu w szpitalu i samego porodu, ale po pobycie na Raszei z chęcią poszłabym rodzić jeszcze raz :) Odpowiedz Link Zgłoś
agassowa Re: Polecam Raszei :) 07.11.11, 09:50 Ja mam termin na początek stycznia. Pierwsze dziecko rodziłam na Polnej, ale tym razem jakoś bardzo kusi mnie Raszei. W związku z tym mam kilka pytań: czy znacie aktualny cennik porodu rodzinnego? czy za porodówkę z wanną (bo z tego co słyszałam jest tam tylko jedna taka) płaci się inaczej niż za pozostałe? czy dziecko jest przez cały czas z mamą? i ile tych koszul? jedna na poród a druga na po porodzie? (na polnej podawali tyle ile było potrzebnych). Odpowiedz Link Zgłoś
mama-emilki Re: Polecam Raszei :) 07.11.11, 19:10 Poród rodzinny kosztuje 50 zł. Za pokój z wanną nic nie dopłacasz-a wiem, bo akurat w tym byłam (nazywa się słonecznikowy) Dziecko praktycznie cały czas było ze mną :) Co do koszul, to nic nie wiem, bo ja miałam swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_roberta Re: Polecam Raszei :) 07.11.11, 22:39 My płaciliśmy za poród rodzinny 40 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieckoziemi Re: Polecam Raszei :) 10.11.11, 23:00 Tzw. "opłata" za poród rodzinny (poza tym, że jest nielegalna), wynosi w Raszei 50zł. Dostaje się na to kwitek, na którym widnieje, że 10zł to jest opłata za ubranie szpitalne dla tatusia, a 40 zł to "dobrowolna wpłata rodziców na oddział noworodkowy" czy coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
makuffka Re: Polecam Raszei :) 15.11.11, 12:48 poród kosztował nas... 20 zł (za ubranie męża), wszystko inne za darmo. mieliśmy porodówkę z wanną. rodziłam w swojej koszuli, ale gdy po porodzie potrzebowałam czystej a swojej nie miałam, dostałam bez problemu. były dostępne wkłady poporodowe. dziecko cały czas było ze mną, po porodzie może z 5-7 minut badane było na stole obok, potem 2 godzinny kontakt skóra do skóry, pozostawiono nas w trójkę z mężem. ja leżałam na 2 osobowej sali poporodowej, są też większe z tego co wiem. z dzieckiem oczywiście. dziecko kąpano rano przy mnie, zabierano na badania za moją zgodą. naprawdę gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_ka81 Re: Polecam Raszei :) 16.11.11, 17:40 Mam pytanko ile jest sal porodowych w Raszei??oraz dziewczyny które rodziły czy jak Wy tam rodzilyście było przepełnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_roberta Re: Polecam Raszei :) 02.12.11, 22:06 Niestety nie pamiętam ile było tam sal do porodu. Jak ja rodziłam w czerwcu, to wszędzie było przepełnienie i ze wszystkich szpitali odsyłali do Raszei bo tylko tam jeszcze mieli miejsca :) Lekarze latali jak w ukropie, bo tyle było pacjentek, najpierw mnie położyli na patologii i czekałam trochę na wolną salę. Ale warto było, bo opieka tam była bardzo profesjonalna. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_milusmak Re: Polecam Raszei :) 10.12.11, 10:01 Są 4 sale porodowe i jedna sala tzw. "zabiegowa" ale tam też są porody. Ja osobiście rodziłam na słonecznikowej. Opłata wyniosła nas 20 zł, za ubranie męża. Jak rodzić to tylko na Raszei! Sąsiadka która rodziła na Polnej bardzo źle się wypowiadała o opiece tam - musiała czekać 2 godziny aż położna przyjdzie po wezwaniu "guziczkiem", a mężowi powiedzieli że jeżeli nie jest to konieczne to żeby nie brał dziecka na ręce... Dla porównania dodam że na Raszei po wezwaniu położnej, najdłużej czekałam 2 minuty a mąż mógł tulić dziecko, bo pewnie nikomu by nie przyszło do głowy by mu tego zabronić. Odpowiedz Link Zgłoś
agassowa Re: Polecam Raszei :) 12.01.12, 17:58 A powiedzcie jak to jest po porodzie? Ile czasu tata może przebywać z mamą i dzieckiem? I jak później wygląda kwestia odwiedzin, tzn. w jakich są godzinach i czy w sali gdzie matka leży z dzieckiem czy trzeba np. wychodzić na korytarz? Odpowiedz Link Zgłoś
mala_milusmak Re: Polecam Raszei :) 13.01.12, 22:35 Po samym porodzie mój mąż był ze mną z 3 godziny na sali porodowej, potem z godzinę na normalnej sali (mimo że nie był to czas odwiedzin). Odwiedziny są z tego co pamiętam od 14 do 18 i w sali może być tylko jedna osoba (czasem jak przyjdą dwie to przymykają na to oko). Odwiedziny są na sali, jedynie gdy położne coś przy nas robią, to wtedy na chwilkę wypraszają. I dodam jeszcze, że pozytywnie zaskoczyło mnie to że wypisali mnie do domu w niedzielę! Urodziłam w piątek i bałam się że będę musiała leżeć do poniedziałku, ale na szczęście puścili mnie w niedzielę, w szpitalu spędziłam po porodzie 2 i pół doby :) Odpowiedz Link Zgłoś
to_me Re: Polecam Raszei :) 15.03.12, 21:26 Leżałam w styczniu kilka dni na Patologii, termin mam na czerwiec i teraz tylko modlę się, żeby na Raszei znalazło się dla mnie w ten dzień miejsce :) Nie wyobrażam sobie innego szpitala! Położne są fantastyczne, jest czysto, schludnie, NORMALNIE. Gdybym jeszcze miała do dyspozycji wannę, byłabym w siódmym niebie ;-) Ale prysznice są nowiutkie i też w zupełności wystarczą. Aż się nie chce wracać do domu :D Przed ciążą leżałam tu też na Laryngologii i było równie miło i profesjonalnie. Lekarze pozwalają na naprawdę wiele i są bardzo pomocni. Zastanawiam się tylko, co pakować do torby szpitalnej- czy kosmetyki do kąpieli maleństwa? Duży zapas pieluch? Kocyk, becik? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-emilki Re: Polecam Raszei :) 15.03.12, 23:07 to_me napisała: > Leżałam w styczniu kilka dni na Patologii, termin mam na czerwiec i teraz tylko > modlę się, żeby na Raszei znalazło się dla mnie w ten dzień miejsce :) Nie wyo > brażam sobie innego szpitala! Położne są fantastyczne, jest czysto, schludnie, > NORMALNIE. > Gdybym jeszcze miała do dyspozycji wannę, byłabym w siódmym niebie ;-) Ale prys > znice są nowiutkie i też w zupełności wystarczą. Aż się nie chce wracać do domu > :D > > Przed ciążą leżałam tu też na Laryngologii i było równie miło i profesjonalnie. > Lekarze pozwalają na naprawdę wiele i są bardzo pomocni. > > Zastanawiam się tylko, co pakować do torby szpitalnej- czy kosmetyki do kąpieli > maleństwa? Duży zapas pieluch? Kocyk, becik? Kocyk, becik-nie będą potrzebne, dziecię dostanie ;) Kosmetyków do kąpieli nie potrzeba-używają swoich (dzieci kąpane są na sali, przy mamach). Koniecznie weź pieluszki i mokre chusteczki. I ubranka, jeśli nie chcesz, żeby dziecię było cały czas ubrane w przyduże kaftaniki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
to_me Re: Polecam Raszei :) 16.03.12, 14:11 O, dziękuję za szybciutką odpowiedź :) Odpowiedz Link Zgłoś
baranek44 Re: Polecam Raszei :) 26.05.12, 18:16 ja także z czystym sumieniem polecam! położne super dziewczyny! Odpowiedz Link Zgłoś
mama.zosi75 Re: Polecam Raszei :) 10.10.12, 22:34 Ja też polecam! urodziłam synka na początku lipca, cieszę się, że wybrałam ten szpital (m.in. po lekturze tego wątku). Atmosfera bardzo miła, od samego wejścia do IP, trafiłam na bardzo miłą lekarkę, w ostatniej fazie porodu zmieniła się zmiana i trafiłam na super położną (obiecuję, że jutro sprawdzę nazwisko, teraz pamiętam tylko, że to p. Magda), kompetentna, rzeczowa, dzięki niej nie byłam nacinana, lekarka stała już z nożycami. Opieka na oddziale poporodowym świetna, pomocne i miłe pielęgniarki, warunki komfortowe (pytano mnie nawet, czy jestem na diecie np. wegetariańskiej:)), wygodne, nowoczesne łóżka, ładne sale i łazienki (jedna na dwie sale). Oddział noworodkowy - to samo, świetni lekarze i pielęgniarki. Odpowiedz Link Zgłoś