Dodaj do ulubionych

Jak ożywić centrum Poznania? Dyskusja kandydató...

IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.10, 19:47
pana Rysia Grobelnego chyba umysł opuścił ! parking na ul. za bramką???? przecież to centrum starego rynku!
proponuję parking u ciebie na ogródku
Obserwuj wątek
    • 0_gonia123 Jak ożywić centrum Poznania? Dyskusja kandydató... 30.09.10, 20:35
      nie bardzo wierzę w debaty publiczne pana Ganowicza, mimo,że w sumie nieźle wypadł.
      dotychczas z konsultacji społecznych,( które się odbywały-to prawda,)niewiele wynikało oprócz tego,że były.Każdy wniosek mieszkańców skutecznie był przez niego odrzucany i tłumiony , MPU tłumaczone , ludziom pozwolono się wygadać i tyle..
    • belotto Nie każdy chce mieszkać w domu z ogródkiem 30.09.10, 20:56
      Ponieważ podpięliście pod artykuł inny wątek, więc wklejam raz jeszcze:

Drodzy panowie Grobelny, Ganowicz, Bachalski:
      Nie każdy chce mieszkać w domu z ogródkiem. Niektórzy cenią sobie miejskie życie, gęstą zabudowę, mnóstwo sklepów i lokali gastronomicznych wokół, atmosferę miasta. Niestety, przez dotychczasowe działania władz miejskich centrum zaczyna przypominać podupadające Wildę i Jeżyce, podczas gdy kierunek powinien być zupełnie odwrotny - prawdziwie miejskie centrum oraz rewitalizacja Wildy, Jeżyc itp.
      Szkoda, że jedynym kandydatem, który zwraca na to uwagę, jest kandydat organizacji pozarządowej, a nie rzekomo doświadczeni i obeznani w sprawach miejskich działacze jak Grobelny czy Ganowicz. Bachalski to inna sprawa, bo SLD coś tam jeszcze mówi o centrum. PO głównie o trzeciej ramie.
      • Gość: Krze Re: Nie każdy chce mieszkać w domu z ogródkiem IP: *.echostar.pl 30.09.10, 22:06
        No właśnie, ta III rama to jest jakiś mityczny artefakt naszej poznańskiej PO. Znając ich to wielu z nich zrobi na tym dobry interes...
        Poza tym Grobelny przeczy sam sobie. Najpierw mówi, że nie ma środków na poprawienie jakości Św. Marcina a następnie, że nie wyobraża sobie uspokojenia ruchu na tej ulicy...
        • Gość: talsen Re: Nie każdy chce mieszkać w domu z ogródkiem IP: *.icpnet.pl 01.10.10, 01:26
          Obiecują, obiecują a gdy ich wybiorą, to i tak powiedzą, że niema na nic pieniędzy, bo jest kryzys. Znam te gadki nie od dziś, a żyję już ładnych parę lat w tym mieście.Tych ludzi trzeba po prostu zmienić. Oni już nie mają żadnych pomysłów. Za długo są we władzach miasta.
      • wlodzimierz_nowak mitologia domku z ogródkiem 30.09.10, 22:11
        Dlaczego szkoda? To jest poniekąd symbol tego gdzie rozwojowo są ludzie, którzy działają w Polsce w sferze publicznej. Są oni od lat edukowaniu w urbanistyce. I co? I nic. Nie dociera. Zdruzgotała mnie wizja Bachalskiego, gdyż potraktował Centrum jak opuszczone koszary (wsadźmy tam studentów i miejsca balang, skoro nikt w tych ruderach nie chce mieszkać). Dopiero dzieci tych ludzi wytłumaczą rodzicom, jak bardzo błądzili. Ich dzieci jeżdżą po świecie i nie potrzebują urbanistów by widzieć jak się świat organizuje.

Ma rację Jacek, że z upadek Centrum i Śródmieścia to spirala z finansowego punktu widzenia. Miasto wygania zamożnych, a odpływ ich podatków do gmin pogrąża miasto finansowo. A potem obecny prezydent "zdziwiony" deklaruje, że skończyła się era inwestycji (zanim się zaczęła). Gminy PZ przez 12 lat wzbogaciły się o 80 tys. najlepszych podatników kosztem Poznania. Na poznańskie własne życzenie.

A przecież miejsca jak boczne ulice Starego Miasta, Taczaka, Masztalarska, Mielżyńskiego, Johowo (okolica Parku Wilsona), Wierzbięcicie, Słowackiego, to wszystko przestrzenie mieszkalne, które w centrach Wiednia, Zurychu, Frankfurtu, Hamburga, Brukseli, Paryża, czy Rzymu zajmowaliby najzamożniejsi, z tych którzy nie muszą doglądać fabryki na przedmieściach. Zajmowaliby je adwokaci, notariusze, finansiści, doradcy z naukowymi tytułami, architekci, właściciele wszystkich firm, których życie związane jest z miastem, a nie przestrzeniami stref przemysłowych, ci wszyscy których na Śródmieście życiowo stać. A domki w zieleni to kupują na pojezierzach, w górach albo nad morzem.
        • alfalfa Re: tak, oczywiście - "mitologia" 30.09.10, 23:38
          bo te 80tys to własnie "mitologia".
          A.
          • wlodzimierz_nowak Re: tak, oczywiście - "mitologia" 01.10.10, 00:35
            Dwie uwagi:
            - ja piszę o stanie pożądanym, o tym co inni zrobili i jak, a Ty o tym do czego doprowadził obecny prezydent,
            - a dlaczego te 80 tys. nie mogło zamieszkać w mieście, wybudować domów na terenie miasta?
        • Gość: talsen Re: mitologia domku z ogródkiem IP: *.icpnet.pl 01.10.10, 01:35
          Całkowicie się zgadzam z tą analizą upadku centrum miasta.To władze miasta doprowadziły przez swą politykę do "rozwlekania " miasta, rozrzedzania struktury mieszkalnej centrum, oraz jej degradacji. Nie ma ludzi, nie ma życia społecznego a centrum umiera.
    • piter_wlkp Interesy kandydata Jaśkowiaka 30.09.10, 23:09
      Szanowny kandydat powiedział
      "Chciałbym zatrzymać powstawanie kolejnych galerii handlowych, by ratować handel w śródmieściu,"

A ja chciałbym aby pan Jaśkowiak wytłumaczył swoim potencjalnym wyborcom kilka kwestii
      1) ile lokali handlowych posiada w śródmieściu ?
      2) czy przez ratowanie handlu w śródmieściu rozumie również wspomaganie swoich prywatnych biznesów lub działania prowadzące do zwiększenia wartości posiadanych przez niego nieruchomosci jeśli są one zlokalizowane w śródmieściu ?
      3) dlaczego tylko handel w śródmieściu miałby być ratowany , a co z płacącymi podatki poznaniakami prowadzącymi swoje działalności handlowe poza śródmieściem (nawet jeśli prowadzą je w jednej z galerii) ? Jak wobec tych deklaracji pan Jaśkowiak rozumie równość podmiotów gospodarczych wobec prawa ?

Takie pytania należy zadawać kandydatom do władzy, bo pamiętam jeszcze niespełna 10lat temu w Sejmie jakiś cwaniak bodajże z Samoobrony próbował przepchnąć ustawę ograniczającą handel wielkopowierzchniowy, a tymczasem sam miał udziały w jakiejś sieci handlowej.
      Chcę wierzyć że intencje pana Jaskowiaka są czyste, ale w mieście w którym urzedujący prezydent posiada zarzuty prokuratorskie za niedozwolone sprzyjanie interesom pewnego bardzo bogatego biznesmena, potencjalni kandydaci do rządzenia powinni być maksymalnie uczciwi wobec wyborców i wszystkie takie wątpliwości wyjaśniać.
      • qwardian Re: Interesy kandydata Jaśkowiaka 30.09.10, 23:23
        piter_wlkp napisał:

> A ja chciałbym aby pan Jaśkowiak wytłumaczył swoim potencjalnym wyborcom

Gość jest naprawdę odseparowany od rzeczywistości. Czy on chce Ikeę na Podgórnej, Castoramę na Ratajczaka, a Merlin na Starym Rynku? Wysłuchiwanie tych bzdur to strata czasu dla mieszkańców...
        • alfalfa Re: Interesy kandydata Jaśkowiaka 30.09.10, 23:43
          Nie kolego, chodzi np. o teren zajezdni na Gajowej. Był inwestor ale niedobry, bo chciał zarobić. Teraz ładnie, prawie i sprawiedliwie a nawet obywatelsko niszczeje. I bardzo dobrze bo pewnie znowu by samochodów naprzyjeżdzało i zechcieliby np. poszerzenia Bukowskiej!
          A.
          • wlodzimierz_nowak Re: Interesy kandydata Jaśkowiaka 01.10.10, 00:41
            alfalfa napisał:

> Nie kolego, chodzi np. o teren zajezdni na Gajowej. Był inwestor ale niedobry,
            > bo chciał zarobić. Teraz ładnie, prawie i sprawiedliwie a nawet obywatelsko nis
            > zczeje. I bardzo dobrze bo pewnie znowu by samochodów naprzyjeżdzało i zechciel
            > iby np. poszerzenia Bukowskiej!
            > A.

A ja myślałem, że inwestor kupił ten teren i dlatego miasto buduje zajezdnię na Franowie. Ale może coś pomyliłem...

A Ty Piter masz rację. Oczywiście, że przyjdź na spotkanie i nie wahaj się zadać nurtujących Cię pytań.
            Nie zapomnij też zapytać i posłuchać jak obecny prezydent się wytłumaczy ograniczenie podaży gruntów pod budownictwo i ukierunkowanie północnego Poznania na Morasku na budownictwo willowe (choć miało to kiedyś być blokowisko, dalszy ciąg Piątkowa) oraz zakup tam gruntów i budowę domu. A także zapytaj, czy jest związek między tym, że blokował powstanie północnej obwodnicy Poznania oraz tym, że mieszka kilometr od jej planowanego przebiegu oraz między tym, że po przejęciu projektu północnej obwodnicy przez GDDKiA prezydent (według pogłosek) sprzedał dom w Radojewie, gdzie jeszcze do końca roku mieszka.
      • Gość: india Zgadzam się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.10, 09:35
        Rzeczywiście Jaśkowiak nie jest osobą wiarygodną, zbyt uwikłaną w swoje interesy w centrum miasta (jest m.in. kamienicznikiem). Nie był wiarygodny na spotkaniu w cafe gazeta
      • jaskowiak_0 Re: Interesy kandydata Jaśkowiaka 01.10.10, 09:59
        W Poznaniu mam pięć nieruchomości i są zlokalizowane w różnych częściach Poznania. Z tych kilku nieruchomości tylko jedna jest lokalem handlowym w centrum (pow. ok 130 m2). Jedna z nieruchomosci zlokalizowana jest na obrzeżach Poznania (Ławica). Trzy nieruchomości zlokalizowane są na Jeżycach. Dla mojej dzialalności ta nieruchomośc w centrum ma marginalne znaczenie. Nie stanowi problemu sprzedaż tej nieruchomości i zainwestowanie pozyskanych srodków w inne przedsięwzięcia. Tak robi wielu przedsiębiorców z Poznania. Inwestują w innych miastach. Moim zdaniem odpływ kapitału nie jest korzystny dla Poznania. Nie jest mozliwe przedstawienie na forum uzasadnienia tezy, iż powstanie galerii handlowych przyczyniło sie do degradacji centrum i okalających śródmieście dzielnic. Nie jestem przeciwnikiem galerii handlowych. Uważam, iz pożądane jest zachowanie równowagi. Powstanie Starego Browaru jest dla Poznania korzystne. Rozbudowa już korzystna nie była. Odsyłam do fachowych opracować Andreasa Billerta.
        Jacek Jaśkowiak

• piter_wlkp Dziękuję za tą odpowiedź 01.10.10, 23:05
          Pana deklaracja w tym wątku, że nie jest Pan przeciwnikiem galerii handlowych pozostaje w rozbieżności z zacytowanym przeze mnie fragmentem z artykułu, być może wynika to z nieścisłej relacji redaktorów. Mam nadzieję że ma Pan świadomość, że ewentualne występowanie o zmiany służące Pana prywatnym interesom będzie rodziło podejrzenia o prywatę.

Jeszcze kwestia, o której dowiedziałem się dziś. Rzekomo kawiarnia w należącym do Pana lokalu musiała ustąpić miejsca bardziej dochodowemu bankowi. Oczywiście dobrze to świadczy o pańskiej zaradności. Nie mniej jednak w środowisku popierających Pana osób modne jest oburzanie się na wszechpanoszące się po Centrum banki, które wypierają księgarnie i inne lokale.
          Mam nadzieję że nie będzie miał Pan problemu wytłumaczyć swoim zwolennikom dlaczego tak się dzieje, jak również nie będzie Pan wymagał innej moralności od zarządzających lokalami miejskimi
    • Gość: Człowiek z Sołacza Jak ratować centrum? Dyskusja kandydatów na pre... IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.10, 23:10
      Na spotkaniu najlepiej wypadł pan Jacek Jaśkowiak i ..................obecny prezydent.
      Panowie Bachalski i Ganowicz nie popisali się. J.Bachalski trochę za szczegółowymi planami w odniesieniu do centrum i przez to mało realnymi. Tutaj była raczej potrzebna ogólna koncepcja, jej zarys.
      A G. Ganowicz nie bardzo jest dla mnie wiarygodny, bo jako urzedujący przewodniczący rady miasta miał przeciez wpływ na sprawy Poznania. Jego kandydowanie to dla mnie koło ratunkowe obecnych powiązań w UM i RM.. Jeśli by wygrał to będzie to tylko nowa wizytówka starych porządków. A więc iluzja zmian.
      • Gość: india Kamienicznik Jaśkowiak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.10, 09:47
        Sorry, ale pomimo przychylności pan Jaśkowiak głosił przede wszystkim populistyczne idee, które chcą usłyszeć tłumy. Robił to ładnie (parkowanie aut za oknem cafe gazeta), chytrze (rowerem do paracy). Brakowało mi jednak odniesienia do budżetu miasta, innych inwestycji miejskich. Ma zaletę, że jest spoza 'układu". Ganowicz nie ma zachowania wodza, lidera, ale na spokojnie powiedział najwięcej konkretów. NAJWIĘCEJ. I co dla mie jest ważne zauważył, że miasto to nie tylko centrum Okrąglak-Św. Marcin-Browar-Stary Rynek. Szkoda, że tego nie widział przez poprzednie lata na stanowisku pzew. rady
        • Gość: Eco-Osholom Re: Kamienicznik Jaśkowiak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.10, 00:53
          Tej, jesteś nie tylko złośliwy, ale i głuchy. Akurat Jaśkowiak jako jedyny ujawnił swoje interesy w centrum wprost. Ty go oskarżasz zamiast zapytać o interesy Ganowicza (Perfect), Rycha (firma konsultingowa) nie mówiąc o Bachalskim i jego biznesach.
          A głuchy, bo Jaśkowiak analizował budżet i jego deficyt. No ale jak się chce psa walnąć, to kij się znajdzie
    • qwardian Jak ratować centrum? Dyskusja kandydatów na pre... 30.09.10, 23:18
      Dom z ogródkiem i migracja z tym związana to jednak fakt. Czemu jednak przed wojną i za komuny realizowano dzielnice willowe, a dzisiaj nie? Osiedli mieszkaniowych w Poznaniu nie brakuje i wydaje mi się, że miasto powinno powiedzieć, stop. Na terenach miejskich aprobatę powiiny zyskać projekty domw szeregowych z ogródkami.

Chyba tyle co do centrum, bo rynek ma tu najwięcej do powiedzenia. Dworzec to dla podróżujących centrum Poznania. Mieszkańców wsi i miasteczek, którzy codzienie przyjeżdżają do pracy i dla podróżujących do duzych miast. Będzie więcej powierzchni handlowych, będą niższe ceny za czynsz, a tym samym szansa dla większej ilosci sklepów. Nie przyjmuję argumentu o złym wpływie galerii handlowych na obrzeżach miasta. W końcu to wpływa na mniejszy ruch w centrum i stan, że jednak zawsze znajduję parking koło urzędu miejskiego, lub wojewódzkiego. A zakupy robię w King Cross, albo Tarnowie Podgórnym zawsze przy okazji innych spraw. I niech już tak zostanie...
    • 0_gonia123 Jak ratować centrum? Dyskusja kandydatów na pre... 01.10.10, 00:28
      wydaje mi się, że nie należy popadać w skrajność.Chodzi o zrównowazony rozwój szeroko pojęty.W takim mieście powinno byc miejsce i dla galerii handlowych i dla sklepów w centrum.Powinno byc miejsce i dla tych , którzy wybieraja centrum miasta z jego wadami ,ale i dla tych , którzy chcą domku z ogródkiem.Mój syn twierdzi,że on chetnie zamieszka w centrum, bo wszędzie blisko, ale to nie znaczy,że ma się przeciskac między samochodami idąc na uczelnię, albo wdeptywac w psie kupy, a po zajeciach nie może odpocząć zrobiwszy zakupy w nieduzym , lokalnym sklepiku, na skwerku w centrum miasta.Wydaje mi się,że obecne władze gdzieś tę równowagę zgubiły , postawiły tylko na rozwój galerii, tylko na transport samochodowy i tylko domki na obrzeżach miasta, nie dając nam , mieszkańcom wyboru.A przecież to tak jak z jedzeniem-co za duzo to niezdrowo, nawet gdybyśmy jedli same warzywa, bo są zdrowe, to przecież zacznie nam w końcu doskwierać brak żelaza.
      Wybór nalezy do nas, mieszkańców, ale nie mamy z czego wybierać i to jest smutne.Jak sport-to tylko piłka nożna , jak handel to tylko w galeriach itd.
    • Gość: talsen Jak ratować centrum? Dyskusja kandydatów na pre... IP: *.icpnet.pl 01.10.10, 01:18
      W WTK, usłyszałem tylko,że Pan Ganowicz chce sadzić zieleń w centrum a Pan Grobelny, cieszy się z nowego (kolejnego) centrum handlowego u zbiegu ulic Św.Marcin i Alei Marcinkowskiego. Marne te propozycje. Nie mają pomysłów na centrum. Nie ma w czym wybierać. Znów 4 lata będą zmarnowane a środek miasta, się wyludni.
      • Gość: Greg Debatę wygrał Bachalski IP: 82.177.194.* 01.10.10, 15:49
        Debatę wygrał Bachalski bo był najkonkrętniejszy i miał już gotowe pomysły co w przeciwieństwie do swoich rywali wyróźnia go profesjonalizmem i znakomitym przygotowaniem.Zrobił na mnie najlepsze wrażenie.

Jaśkowiak jest cienki jak barszcz a krzyki i komentarze tej hołoty która przybyła by mu kibicować podczas debaty nie najlepiej o nim świadczą.To nie poważny polityk tylko kompletny kosmita oderwany od rzeczywistości.
        • Gość: Inny poznaniak Panom z Kolegiackiego już dziękujemy IP: *.icpnet.pl 01.10.10, 17:11
          Każdy ma prawo do własnej oceny, ale mnie nie przekonały ani zapowiadające kolejne lata stagnacji (przepraszam - "analiz" i "konsultacji") wypowiedzi obu panów z tych samych partyjno-biznesowych kręgów obecnej władzy, ani utopijna wizja centrum jako "deptaku rozrywki" Bachalskiego. Nieporozumieniem lub walką wyborczą jest dla mnie obdarzanie epitetem "kamienicznika" Jaskowiaka, który ma najmniejsze ze wszystkich kandydatów prywatne interesy w centrum (bodaj 3% udziałów w jednej wspólnocie mieszkanowej). Jeśli już, to analizujmy interesy i powiązania wszystkich kandydatów, a wtedy okaże się, kto przez kolejne kadencje ładnie mówi, ale pilnując przede wszystkim własnych interesów resztę codziennych spraw poznaniaków ma w nosie. Szkoda, że tylko Jaskowiak prezentuje świeże spojrzenie, proponując nowoczesne europejskie rozwiązania na trudnym lokalnym podwórku. Nawet jeśli nie jest bez wad, to przynajmniej tym razem będzie na kogo głosować.
    • Gość: mamunio Jak ratować centrum? Dyskusja kandydatów na pre... IP: *.lexell.com.pl 01.10.10, 06:24
      pewnie na tym forum nie bedzie to zbyt popularne, ale najsensowniej brzmi Grobelny. Redaktor musi przeredagowac ten artykul! Koniecznie,bo nie zgadza sie z linia!
      • Gość: J Re: Jak ratować centrum? Dyskusja kandydatów na p IP: *.icpnet.pl 01.10.10, 09:05
        Wydaje sie, że jedyny sensowny program przedstawił pan Jacek Jaśkowiak. Panowie Grobelny i Ganowicz to utrwalenie obecnego stanu rzeczy, a pan Bachalski z tego co zrozumiałem zamierza uczynić z centrum jedną wielką dyskotekę, skutecznie dobijając tym resztki normalności.
        • Gość: ciekawski Re: Jak ratować centrum? Dyskusja kandydatów na p IP: *.xdsl.centertel.pl 01.10.10, 09:43
          Gość portalu: J - czyżby J jak Jacek Jaśkowiak ;)
    • Gość: poldziu Czy to był casting tapeciarzy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 08:57
      Wstyd wielki, gazeta z ambicjami ... a tu w malutkim lokaliku poważne osoby startujące do urzędu, gdzie obracają się miliardy złotówek. To powinno być show min. w Arenie.
    • Gość: india Chciwość i kamienicznicy wyludniają centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.10, 10:00
      Chciwość kamieniczników w tym pana Kamienicznika Jaśkowiaka, który zlikwidował w swojej kamienicy w centrum kawiarnię i wynajął pomieszczenia bankowi. Czy nie dziesiątki placówek banków drażnią nas w centrum? A tu pan Jaskowiak, kandydat na prezydenta, któremu leży na sercu ludne centrum przykłada rękę do wyludnienia. To mi się nie spodobało.
      Chciwość ludzka to rzecz normalna, napędza rozwój cywilizacji (rozumiem pana Jaśkowiaka i nie krytykuję jako człowieka) , ale chciwość miasta (czynsze) to już głupota. I zapewne po stronie złej polityki miasta trzeba też szukać jednej z przyczyn wyludniania się centrum.
      Żona cezara pownna być poza wszelkim podejrzeniem - pan Jaśkowiak mając nieruchomości w centrum, wynajmując je bankom nie jest osobą, która mnie przekonała. Obym się mylił, bo może to właściwy człowiek, aby przewietrzyć Poznań na plau Kolegiackim
      • Gość: maria Re: Chciwość i kamienicznicy wyludniają centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.10, 11:46
        Nic nie zrozumiano z tej wypowiedzi, przecież to wynajmujący lokal na prowadzenie kawiarenki zrezygnował z dalszej dzierżawy i kontynuacji prowadzenie tej działalności. Rozumiem ze propozycja jest taka aby Pan Jaśkowiak sam poprowadził ten całkowicie nieopłacalny mały biznesik??? Pytanie - komu miałoby to służyć?
      • andrzej_bialas Re: Chciwość i kamienicznicy wyludniają centrum 01.10.10, 13:50
        A wydawać by sie mogło że jest to zrozumiałem. Czy India zakłada tak, że jak ktos zrezygnował z prowadzenia kawiarni to lokal cały czas powinien stac pusty?. Czemu szanowny kolego nie chodziłeś do kawiarni i nie dałeś jej szanse sie utrzymac??? Udział Pana Jaśkowiaka w kamienicy to 3%. Drogo bojówko rządzących pa pa pa pa pa- czas na zmianę
        • piter_wlkp Proszę nie obrażać inteligencji czytelników forum 01.10.10, 23:19
          może jeszcze dowiem się że Grobelny uwalił kawiarnię w lokalu pana Jaśkowiaka i wcisnął tam bank. Kilka postów wyżej pan Jaśkowiak przyznaje się do posiadania m.i. 130m lokalu w Centrum , zapewne o ten chodzi. Więc o jakich 3% tu piszesz ?
          Jeśli pan Jaśkowiak w ten sposób maksymalizuje zyski z lokalu, to dlaczego jego zwolennicy mają problem zrozumieć że miasto działa podobnie? Niby dlaczego prywatny przedsiębiorca ma zgarniać same rodzynki w postaci dobrze płacących z najem banków , a miasto ma zadowalać się ubogimi najemcami ?
    • Gość: swojak Jaśkowiak(My-Poz) najbliżej problemów mieszkańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 10:30
      Najwyraźniej rozumie i dostrzega (przynajmniej na razie, póki jeszcze nie jest wybrany;) nasze codzienne bolączki komunikacyjne, estetyczne itp. Grobelny to jak zwykle pełen odjazd i prostactwo: na pytanie mieszkańca świętego marcina musiał odpowiedzieć arogancko i bezmyślnie...oby zniknął jak najprędzej ten pseudo-niezależny (niby od kogo niezależny, bo Poznaniacy łatwo wskażą, od kogo JEST zależny) człowieczek
    • der-rauber Debatę wygrał Jaśkowiak 01.10.10, 10:33
      Debatę wygrał Jaśkowiak. Merytorycznie najlepszy, nie bał się powiedzieć prawdy.
      Medialnie nieźle wypadł RG ale ten ma już praktykę więc nie dziwi mnie to specjalnie. Ganowicz i Bachalski lepiej żeby nie zasiadali nawet w radzie miasta, merytorycznie denne przypadki. Szczególnie zawiódł mnie Ganowicz w końcu to PO na którą od lat lojalnie głosuję. Cała trójka, Ganowicz, Grobelny i Bachalski nie mają wizji miasta. Przerażające jest to co mówili.
    • andrzej_bialas Jak ratować centrum? Dyskusja kandydatów na pre... 01.10.10, 10:38
      W dyskusji kandydatów najbardziej wyraziste poglądy przedstawił Jacek Jaśkowiak. Miasto Poznań musi wsłuchiwać sie w głosy mieszkańców i ich problemy. Nie można i nie nalezy w sposób partyjny określać rolę Miasta w oderwaniu od samych jego mieszkańców. Widac to było wyraźnie w pytaniach mieszkańców zgromadzonych na konferencji. Panie Jacku będę na Pana GŁOSOWAŁ.
      www.facebook.com/bialas.andrzej
      • kordelk.a Re: łapię się za głowę 01.10.10, 20:57
        Bardzo Panu dziękuję za ten głos. Całkowicie zgadzam się ze wszystkim o czym Pan napisał
        Od dłuższego czasu czytam forum, choć jak dotąd nie zabierałam głosu nie chcąc być zakrzyczaną. Zauważyłam bowiem, że jest ono okupowane przez grupkę osób przedstawiających jedną, jak się domyślam, według nich jedynie słuszną wizję miasta, w której samochód to wróg, zaludnione centrum to bezwzględna konieczność, a kierowcy to potwory (w kategorii zło bezwzględne przegrywają tylko z prezydentem Grobelnym). Sprawia to mylne wrażenie, że ten jednostronny pogląd jest zdaniem większości mieszkańców naszego pięknego miasta.
        Opinie te, tak chętnie promowane przez Gazetę Wyborczą i popierane przez nią ugrupowanie My- Poznaniacy, reprezentowane na forum głównie przez pana Włodzimierza Nowaka, w przededniu zbliżających się wyborów samorządowych są zwyczajnie przejawem kampanii wyborczej i jako takie powinny być traktowane z pewną rezerwą.
        Do takiej konkluzji skłania mnie również fakt lekceważenia i marginalizowania faktów niewygodnych i niezgodnych z prezentowaną przez nich linią. Przykładem jest między innymi wiadomość dotycząca nagrody dla Poznania jako miasta najlepiej zarządzanego w Polsce. Informacja na ten temat, tak chętnie podawana w innych lokalnych serwisach informacyjnych na czołówkach na głównej stronie Gazety wisiała zaledwie chwilę wczoraj po południu. Może nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że tematy o konieczności ograniczania ruchu w centrum, czy problemach miejskich rowerzystów zajmują tam miejsce nawet przez dwa dni. To daje do myślenia.
        Wkrótce zobaczymy czy wizję pana Włodzimierza Nowaka i jego Stowarzyszenia, w którym Poznań to nieprzyjazne i źle zarządzane miasto podzieli większość jego mieszkańców. Myślę, że nie - również dlatego, że Poznaniacy to rozsądni ludzie i nie lubią gdy nagina się rzeczywistość do własnych potrzeb, próbuje wskazać swoją wizję jako jedyną słuszną, bez miejsca na kompromis. Był już jeden taki, który twierdził, że nie damy się przekonać, że białe to białe, a czarne to czarne. Pogoniliśmy go w Poznaniu jak w mało którym miejscu w Polsce.
        • kordelk.a Przepraszam za pomyłkę 01.10.10, 21:02
          Bardzo przepraszam za ten post. Przypadkowo znalazł się w niewłaściwym temacie. Jest częścią dyskusji o Poznaniu jako mieście najlepiej zarządzanym. Przez nieuwagę wkleił się i tu. Obiecuję poprawę :)
          • piter_wlkp Nie szkodzi. Miło przeczytać taką wypowiedź 02.10.10, 22:38
            Cieszy mnie, że na tym forum jeszcze są obecni ludzie o tak wyważonych poglądach jak Pani.
            Serdecznie pozdrawiam
            • cfalek to Wy nie chcieliście do UE? 03.10.10, 09:45
              www.miastowruchu.pl/info/zrownowazony-transport
              pl.wikipedia.org/wiki/Karta_Lipska
              jakieś szczególne powody macie?
              • piter_wlkp Re: to Wy nie chcieliście do UE? 03.10.10, 23:20
                Panie Cfalek, nie rozumiem dlaczego zwracasz się do mnie w liczbie mnogiej, mogę odpowiedzieć tylko sam za siebie. Oczywiście że popieram wizję zrównoważonego transportu, ale nie zgadzam się z taką jej interpretacją, która każe traktowac ruch samochodowy jako zło wymagające zwalczania. Sam na codzień korzystam z komunikacji miejskiej jadąc do/z pracy (bo mi się to opłaca), a mój samochód w tym czasie stoi w garażu. Ale jeśli mam do załatwienia kilka spraw na terenie miasta lub jakieś większe zakupy , to nie wyobrażam sobie zrobienie tego bez samochodu. Komunikacja publiczna w Poznaniu cały czas jest bardzo nieefektywna, dopóki to się nie zmieni, nie należy traktowac jako wrogów tych co wybrali samochód
                • Gość: cfalek Re: to Wy nie chcieliście do UE? IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.10, 10:44
                  a gdzie w chęci zmiany priorytetów co do wydawania pieniędzy z budżetu miasta, w kierunku transportu zbiorowego, rowerowego i pieszego, celem dania dobrej alternatywy wobec ruchu samochodowego jest wrogość?
                  Dopiero jak alternatywa będzie dobra, będzie można powiedzieć, że wybrali samochód. Bo na razie jest nieefektywna bo jest doinwestowana. Nie rozumiem jak można być za czymś i się tego bać. skoro tego właśnie tak na prawdę chce lud:
                  - 70 proc. popiera pomysł ograniczenia ruchu w śródmieściu

poznan.naszemiasto.pl/artykul/263723,raport-komunikacyjny-naukowcy-z-uam-sprawdzili-nasze,id,t.html?kategoria=687#material_2
                  Ja nie jestem zwolennikiem hipokryzji.

Transport szynowy - szczególnie ważny w dużych aglomeracjach - jest w fatalnej kondycji. Oferowane pasażerom wagony tramwajowe są przestarzałe i maksymalnie wyeksploatowane: blisko 75% z nich ma ponad 20 lat (w Szczecinie i Gdańsku niemal wszystkie: 149 na 153 i 190 na 204), stan torowisk i trakcji jest coraz gorszy, a długość i gęstość linii zmniejsza lub nie zmienia się.

"Według wszystkich strategii, przyjętych przez samorządy objęte kontrolą,systemy transportowe miast wymagają zachowania odpowiedniej równowagi pomiędzy ruchem samochodowym, transportem zbiorowym oraz ruchem pieszych i rowerzystów. Oznacza to, że podejmowane działania nie powinny zmierzać wył...ącznie w kierunku modernizacji i rozbudowy infrastruktury drogowej, ale również w kierunku rozwoju i modernizacji systemów transportu zbiorowego oraz stworzenia udogodnień dla ruchu pieszego i rowerowego. Deklarowane przez samorządy w dokumentach strategicznych opcje tzw. „zrównoważonego rozwoju transportu” w ośrodkach miejskich, rozmijały się z faktycznie realizowanymi inwestycjami."

www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-drogach-w-duzych-miastach.html
      • idusan Re: Jak ratować centrum? Dyskusja kandydatów na p 02.10.10, 14:09
        Pan jako kandydat w wyborach samorządowych z ramienia tego samego ugrupowania z którego startuje pan Jaśkowiak chyba nie musi składać takich deklaracji.
        Nic dziwnego,że dla Pana poglądy kandydata z własnego stowarzyszenia są najbardziej wyraziste. Pisanie postu z poparciem bez wskazania całego kontekstu jest jeśli nie mało etyczne to co najmniej śmieszne.
    • Gość: Człowiek z Sołacza Jak ratować centrum? Dyskusja kandydatów na pre... IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.10, 20:00
      Na spotkaniu najlepiej wypadł pan Jacek Jaśkowiak i ..................obecny prezydent.
      Panowie Bachalski i Ganowicz nie popisali się. J.Bachalski trochę za szczegółowymi planami w odniesieniu do centrum i przez to mało realnymi. Tutaj była raczej potrzebna ogólna koncepcja, jej zarys.
      A G. Ganowicz nie bardzo jest dla mnie wiarygodny, bo jako urzedujący przewodniczący rady miasta miał przeciez wpływ na sprawy Poznania. Jego kandydowanie to dla mnie koło ratunkowe obecnych powiązań w UM i RM.. Jeśli by wygrał to będzie to tylko nowa wizytówka starych porządków. A więc iluzja zmian.

W kawiarni w kamienicy Pana Jaśkowiaka byłem kilka razy przed laty. Zawsze było pustawo chociaż obsługa była miła, a kawka z ciastkami doskonałe. Była nawet prasa, która można było czytać. Uważam, że wrzucanie tej sprawy do kampani wyborczej to małe zachowanie małych ludzi. Skupmy sie na sprawach istotnych. To, że ktoś wynajął temu lub tamtemu lokal to (poza kilkoma wyjątkami ) jego sprawa. Paradoksalnie podobnie wyraził sie na debacie Ryszard Grobelny mówiąc, że dobanku przecież też przychodzą ludzie i wnoszą ruch do danego miejsca. Zresztą temat bankowy był przez GW poruszany również i w innych miastach gdzie ubolewano, że ulice zamieniają sie w ulice bankowe. Np. w Krakowie.
      Ze wszystkich "poznańskich spraw" krytykowanych na debacie nie rozumiem i nie zgadzam się tylko z jedną. To Browar. Pisałem o tym więc się nie będę powtarzać. To jedna z nielicznych rzeczy, która się kapitalnie udała w Poznaniu w ostatnich latach. To przedmiot zadrości reszty Polski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka