sluzbowo 05.04.04, 10:21 Witam! Doradźcie mi jak najlepiej objechać Wasze piękne miasto w drodze z Łodzi do Szczecina. Czy autostrada na pd. Poznania jest juz czynna? Proszę o info i z góry dziękuję :-) pzdr sluzbowo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mankut400 Re: Jak objechać Poznań? 05.04.04, 11:26 sluzbowo napisał: > Witam! > > Doradźcie mi jak najlepiej objechać Wasze piękne miasto w drodze z Łodzi do > Szczecina. Wysoko ustawiłes poprzeczkę - to nie jest łatwe... >Czy autostrada na pd. Poznania jest juz czynna? > Jest czynna i kończy się w polu - to znaczy jadącym w stronę Berlina / Szczecina niewiele daje. Jeżeli chcesz jechać A2, to proponuję: - jedź autostradą "do końca" - zjazd (ostatni) w kierunku centrum - przejedziesz około kilometra/dwóch wąską i ważną ulicą Głogowską [nr 5] - skręć w lewo w ulicę Fabianowo / Wołczyńska (nie wiem, czy jest tam jakiś drogowskaz), - dojeżdżasz do Plewisk, przejeżdżasz przez tory kolejowe (przejazd strzeżony) - jakieś 500 metrów za przejazdem są światła - skręcasz w lewo i ulicą Malwową cały czas jedziesz prosto (tam już powinny być drogowskazy), - przejeżdzasz przez Skórzewo i Przeźmierowo, musisz tylko trafić na wiadukt nad drogą nr 2, tam zjeżdzasz (kierunek Berlin / Sczecin) i jesteś "na wylocie" Trudne i skomlikowane - bez planu (choćby z internetu) ani 20-tonowym TIR-em nie próbuj. Wszystko zależy o której godzinie będziesz przez Poznań przejeżdżać. Jeżeli wieczorem czy w nocy, to śmiało możesz jechać przez miasto. Może czasu nie zaoszczędzisz, ale i nie pobłądzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
sluzbowo Re: Jak objechać Poznań? 05.04.04, 11:29 Dzięki za pierwsze info :-) W którym dokładnie miejscu kończy się autostrada? Będę jechał _niestety_ w szczycie, ale osobowym. pzdr sluzbowo Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Jak objechać Poznań? 05.04.04, 11:34 sluzbowo napisał: > W którym dokładnie miejscu kończy się autostrada? > Na południe od Poznania, skrzyżowanie (węzeł) z ulicą Głogowską - czyli drogą nr 5 w kierunku Wrocław. Oczywiście pamiętaj, że za luksus jazdy A2 "wykasują" Cię na 20 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: Jak objechać Poznań? IP: *.icpnet.pl 05.04.04, 11:43 Ja bym zjechał z autostrady we Wrześni (zaoszczędzisz 10 zł - ale uwaga tam jest perfidne oznakowanie, frajerów wyrzuca na płatny odcinek autostrady, co nie jest opisane), za Swarzędzem jechałbym prosto na centrum (rondo Śródka), na rondzie w prawo na Zawady, potem w lewo w Nowe Zawady, na końcu w lewo przez Wartę, za Wartą znowu w lewo w Serbską, Serbską do Niestachowskiej, z Niestachowskiej w prawo na Świecko. Ta trasa umożliwi Ci ominąć klika przejazdów kolejowych, które zazwyczaj są zamknięte i generują kilometrowe korki. Wg mnie możesz utknąć jedynie na moment przed Śródką i na Zawadach, no i może na Niestachowskiej. Tak poza tym powinieneś jechać płynnie od świateł do świateł. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
sluzbowo Re: Jak objechać Poznań? 05.04.04, 11:32 Spojrzałem na mapę i coś mi przyszło do głowy... A jakby tak nie skręcać do miasta, tylko wręcz przeciwpołożnie i pojechać przez Stęszew - Buk - Duszniki aż do "dwójki" ? Co sądzicie o moim pomyśle? pzdr sluzbowo Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Jak objechać Poznań? 05.04.04, 11:38 sluzbowo napisał: > > Stęszew - Buk - Duszniki aż do "dwójki" ? > Drogi wąskie, ruch mały, oznakowanie "średnie", ale jak się mapy nie boisz to dojedziesz. Jest to o tyle przyjemne, że unikasz bardzo obciążonej (na odcinku Tarnowo Podgórne - Pniewy) "starej dwójki" Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Serdeczne dzięki i pozdrowienia! [ntxt] 07.04.04, 13:38 Cała przyjemność po mojej stronie :-)) Odpowiedz Link Zgłoś