razparuk 04.11.10, 18:28 Jaj zwykle pan Jaśkowiak ma coś do powiedzenia....reszta to dno. Szkoda ze wygra Rychu.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: west Wilda,kiedy zacznie się dbać IP: *.173.30.91.tesatnet.pl 04.11.10, 18:31 o te dzielnicę, która posiada ogromny potencjał ?! Odpowiedz Link Zgłoś
poz3 Re: Wilda,kiedy zacznie się dbać 04.11.10, 18:46 Miejmy nadzieję, że jak najszybciej wjadą tam buldożery aby uwolnić ten potencjał terenowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Wilda 05.11.10, 10:22 poz3 napisał: > Miejmy nadzieję, że jak najszybciej wjadą tam buldożery aby uwolnić ten potencj > ał terenowy :) ...upodabniając Poznań do setek tuzinkowych miast bez przeszłości na wielu kontynentach... Wilda to nieodłączna część poznańskiego śródmieścia. Jego rewitalizacja (bez wątpienia proces długotrawały, który zajmuje nie kadencję, czy kadencje, czy dekadę, a dekady) do stanu jaki łatwo i szybko można zobaczyć w pobliskim Wiedniu, Salzburgu, czy Hanowerze w tym co tam pozostało z centrum. Ale w 1991 roku gdy byłem w Hanowerze pierwszy raz ich śródmieście wyglądało tylko nieco lepiej od naszego. Tak o 5 lat wytężonej pracy przed nami. Doskonale jestem w stanie wyobrazić sobie odnowione stare kamienice, wypełnienia parkingami wielopoziomowymi na poprzemysłowych terenach obrośnięte na model szwajcarski drzewami, kilka deptaków promieniście odchodzących od Rynku z głównymi na Wierzbięcicach i w stronę tunelu łączącego Wildę z Łazarzem, a w tunelu wejście na stację Kolei Aglomeracyjnej "Rynki Wildecki i Łazarski", tramwaj, którym w 6 minut dojedziemy do Marcina, 10 minut w pobliże Starego Rynku Garbarami na skrzyżowanie z Woźną oraz 10 minut do Areny tramwajem w tunelu pod torami, Strusia, Wyspiańskiego i dalej do Grunwaldzkiej. Samochodami zaś zamiast dzisiaj przeciążoną 28 czerwca wyjeżdżałoby się z Wildy na wschód na Dolną Wildę albo na Zachód na nową ulicę wzdłuż torów i nowej dzielnicy akademicko-biurowej. To wizja zupełnie oczywista, dla kogoś kto te procesy obserwuje w innych miatach. Ostatnio widziałem takie miejsca w Strassbourgu, gdzie główna ulica kwartału została przekształcona w deptak z tramwajem i ścieżką rowerową, a samochody objeżdżąją kwartał bokami. To wizja na wiele lat i moja osobista, nie mniej możliwa jeśli się za nią zabiorą ludzi z pasją do życia w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
poz3 Re: Wilda 05.11.10, 11:10 Ale nas nie stać na takie kosztowne mrzonki z wątpliwym rezultatem. Po co wyrzucać pieniądze na ratowanie trupa? Tym bardziej, że ten dzielnicowy trup jest z z samej swojej urbanistycznej natury depresyjny i antyludzki. Rozumiem, że dzisiaj jest chwilowa moda na zachwycanie się kamienicami aby pokazać jacy to my nie jesteśmy Juropejscy że oh i ah, ale to jest całkowicie obłudny zachwyt z ust ludzi zabunkrowanych w swoich domkach z ogródkami którym znudziły się CH i szukają innych miejsc aby sobie przysnobować, oczywiście na koszt normalnych mieszkańców miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Europejska Wilda 06.11.10, 11:53 Nie pierwszy raz Tobie napiszę, że całkowicie nie rozumiem Twojej awersji do klasycznej europejskiej zabudowy kwartałowej. Może po prostu nie miałeś okazji widzieć takowej w zadbanym mieście, a może nie lubisz miast Europy. Nie wiem. Ja za każdym razem padam na kolana wchodząc do kamienicy znajomych we Florencji o obskurnych barwach i wcale nie zadbanej, natomiast wypielęgnowanej dalece bardziej niż nowe poznańskie domki z ogródkami, z dziedzińcem z fontanną, drzewkami, ławkami dla mieszkańców. A mieszkańcy Centro Storico swe samochody parkują na głównych ulicach, te małe przeznaczając na rowery i motorino. Odpowiedz Link Zgłoś
poz3 Re: Europejska Wilda 06.11.10, 15:34 Nie widzę nic przyjemnego w mieszkaniu w ponurym i ciemnym centrum handlowym, a do tego przecież w najlepszym przypadku takie dzielnice się sprowadzają. Może być urządzone niewiadomo z jakim przepychem, mieć największe fontanny, ale nie zmieni to tego, że do mieszkania dla normalnych ludzi się to nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
poz3 Re: Europejska Wilda 06.11.10, 19:23 Jeszcze jako bonus znalazłem Wildę w wersji zachodniej :) img580.imageshack.us/img580/2412/imgp0808.jpg Różnica tylko taka, że bardziej bogato więc wszystko odnowione, ale nie zmienia to faktu, że to jest jeden wielki obrzydliwy parking gdzie ludzie nie mają gdzie się podziać a chodniki służą jako miejsca parkingowe... Po co komu taka samochodowa i antyludzka dzielnica? Całe życie w smrodzie spalin i tylko jakieś rachityczne drzewka trochę rozweselają krajobraz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER o stadionie im. Szyca IP: *.spray.net.pl 04.11.10, 20:01 Stadion Warty im. Szyca mam nadzieję że kiedyś będzie stadionem olimpijskim na którym rozgrana będzie olimpiada Poznań 2024 ;) Czyli i piłka nożna i lekkoatletyka i koncerty i inne imprezy masowe. Stadion musi mieć w podziemiach wielki parking tak żeby miało co na niego zarabiać. Musi być wbudowany w budynki w których będą biura i hotele. Reszta terenu wokół musi być wolna od zabudowy, w końcu to jest teren klina zieleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: Co ze stadionem Warty i centrum? - kandydaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.10, 20:09 Dawniej miasta rozwijały się wokół centrum handlowego jakim był rynek. Dlaczego dzisiaj ma być inaczej?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wind of change Re: Co ze stadionem Warty i centrum? - kandydaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.10, 22:20 Może jestem idealistą, ale widzę takie ożywienie społeczne w Poznaniu jakiego nie było od lat - jeżeli Jaśkowiak pokona w I turze Ganowicza i dojdzie do starcia pomiędzy nim a Grobelnym to może powieje wiatr zmiany ;p? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Człowiek z Sołacza Re: Co ze stadionem Warty i centrum? - kandydaci IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.10, 00:14 Nie, moim zdaniem nie jesteś idealistą. Po prostu widzisz, słuchasz i wyciągasz wnioski. Ja mam podobne przeczucie, że zainteresowanie wyborami jest coraz wieksze i powinno to przełożyć się na frekwencję 21 listopada. Druga tura, wbrew różnym sondażom (na czyje zamówienie robionym ?) na pewno się odbędzie. Jaśkowiak jest absolutnie w kręgu zainteresowania wielu ludzi. Starcie odbędzie sie pomiędzy 3 kandydatami. R. Grobelny, G. Ganowicz i właśnie Jacek Jaśkowiak. Ten trzeci bez poparcia wielkiej partii, za to popierany przez ruch społeczny o solidnych wielkopolskich korzeniach, ten drugi tylko dzięki poparciu PO w zasadzie istnieje, a pierwszy jest prezydentem i jest znany. Pozostali Quandt, Bachalski, Dziuba są mało wyraziści nie mają szans. nie oferują nic ciekawego dla wyborców. Tylko My-Poznaniacy ! Nie bądźmy bierni ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilda Re: Co ze stadionem Warty i centrum? - kandydaci IP: *.icpnet.pl 06.11.10, 20:53 Odpowiadam człowiekowi z Sołacza. Jeżeli Poznaniacy się przebudzą po 20 latach niewoli to Jacek Jaśkowiak i My Poznaniacy wygraja w cuglach wybory. Kiedy słyszę,że Grobelnego już znają a Jaśkowiaka jeszcze nie to się pytam,z czego znacie Grobelnego,z przekrętów zasiadani na ławach oskarżonych czy dewastacji stadionu Warta,własności Miasta Poznania od 2000 roku??Straciliśmy na tym wg skromnych wyliczeń około 400 milionów złotych!!! Jest to oczywiście największa AFERA Poznania. Nikt z odpowiedzialnych służb nie chce się zmierzyć z tym śmierdzącym tematem. Czy naprawdę będziecie głosować na tego pana??? Zróbmy coś dla Poznania. Głosujmy na Jaśkowiaka i ludzi z My Poznaniacy.Prosimy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ze_starego_miasta Ciociu Wildo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 21:11 Dewastacja stadionu (niegdyś) Warty to proces "naturalny" ;-)) "My Poznaniacy", to nieznane szerzej jakieśtam "towarzystwo", kojarzone - jeśli już - z rozrubami Rozbratu. Ryśka tolerujemy jak starą żonę.... Żyjemy tu na co dzień, jeździmy, chodzimy, załatwiamy sprawy... Jakośtam jest... Zagłosowanie na "wynalazka" z organizacji, z definicji łamiącej prawo, jakoś słabo zachęca... Chyba jednak wolę przejść się do Browaru, wydać 50 zł na smaczną sałatkę z czosnkowym pieczywem + sok , niż ryzykować piewcę "Poznań dla roweruf" , "Precz z *** ramą!" "Piesi na św. Marcinie rulez!" "Precz z samochodami!" , "Niech żyją skrzypiące rowery!" ...... i ..... zagłosować na ..... "Najbardziej lubimy piosenki, które dobrze znamy..." Odpowiedz Link Zgłoś