Dodaj do ulubionych

Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy

27.01.11, 08:07
Jak zwykle wszyscy zafajdani obroncy pokrzywdoznych krzycza tam gdzie nie powinni.. Jaki dialog?? To bydlo trzeba nauczyc zasad wspolzycia w spoleczenstwie a nie dialog. KAżdy pewnie widzial jak taka banda wpada do restauracji...rozsiadaja sie, wrzeszcza, jakby normlanie byli u siebie w domu... jeden wielki syf i burdel. i to nie ma nic do rzeczy narodowość - przeciez swego czasu w krakowie w pubach tez byl wprowadzony zakaz...dla angoli...dlaczego? Bo robili burdel. I od tego trzeba zaczac...od nauki..
Obserwuj wątek
    • Gość: lechu Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.um.poznan.pl 27.01.11, 08:11
      polecam autorowi wizyte w fantasy parku. szybciutko zrozumie niechec restauratorow i daruje sobie political corectness
      • Gość: Piano Bar Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: 62.233.246.* 27.01.11, 08:20
        Piano Bar to lokal znajdujący się w starym Browarze pani Kulczykowej.

PANI KULCZYKOWO PANI NA TO POZWALA.

TO RASIZM.
        • Gość: mlx Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.11, 10:45
          Nie, to utrzymywanie porządku w lokalu. Może niech towarzystwo romskie dostosuje się jako tako do norm obyczajowych obowiązujących w naszym społeczeństwie, to wtedy będziemy mieli równouprawnienie.
          • wymiatator1 Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 13:33
            "Helsińska fundacja obrony praw morderców i gwałcicieli" znowu bruździ.
        • meth.p Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 10:46
          Niestety, najlatwiej jest odmowic wstepu wszystkim Romom i zupelnie wlascicieli rozumiem i popieram. Natomiast kulturalni Romowie (bo rozumiem ze to o takich jest artykul, bo ze awanturnikow sie nei wpuszcza to chyba wszyscy rozumiemy) niech walcza o zmiane zachowan w swoim kregu etnicznym.
        • watako23 Mój lokal więc wpuszczam tam kogo chcę 27.01.11, 12:03
          Co do zasady to nie widzę w tym nic nienormalnego że ktoś nie chce kogoś w lokalu bo mu się nie podoba.
        • Gość: rybomix Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.ip.netia.com.pl 02.02.11, 03:38
          afera goni aferę
          www.youtube.com/watch?v=vmKWXh8B1d4&feature=player_embedded
      • Gość: Ja Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.telia.com 29.01.11, 17:01
        Polacy za granica sa postrzegani jako zlodzieje alkoholicy i bandziory.
    • Gość: axs Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: 80.48.238.* 27.01.11, 08:21
      W pełni popieram... Wystarczy popatrzeć jak toto się zachowuje w części gastronomicznej Starego Browaru.
      • wymiatator1 Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 11:54
        Ja rzadko tam bywam a mimo to byłem świadkiem odbierania haraczu przez dwóch cyganów.
    • whitenabuchodonozor Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 08:27
      Tu nie chodzi o rasizm, tylko o porządek.
      Jak przyjdziesz do restauracji i zrobisz dym, to choćbyś był najbardziej nordyckim z blondynów to i tak cię wywalą (może ewentualnie grzecznie wyproszą). Jak zrobisz wielką zadymę, to ciebie zapamiętają i na drugi raz nie wpuszczą.
      Akurat Romów łatwo zapamiętać i oni zawsze robią dym i zachowują się tak, że przeszkadzają innym gościom, więc wniosek jest prosty: tych klientów sobie nie życzymy. I nie jest ważne, czy oni są Romami i Chińczykami. Robią dym i tu jest problem.
      • Gość: cosmo Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.home.aster.pl 27.01.11, 10:24
        No tak ale nie wszyscy Romowie robią dym. W artykule chodzi o stereotyp. Sami się oburzamy jak jedziemy na zachód i tam buduje się takie same uprzedzenia wobec nas, a nie jesteśmy lepsi w tym od Anglików, Niemców czy innych europejskich nacji. Ktoś robi dym, konkretnie zdjęcie, informacja do ochrony i ten gość nie wchodzi, a nie nie wpuszczamy wszystkich Romów. Polacy też nie jeden dym zrobili się założę i jakoś nikt nie wydał oświadczenia, że Polaków nie wpuszczamy.
        • three-gun-max Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 10:34
          Ale ten stereotyp jest jak najbardziej prawdziwy.
          • Gość: Qwak Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.11, 17:07
            Uważam, że właściciel ma prawa do dobierania sobie klientów wg. własnego uznania nie podając przyczyn.Ostatnio była mowa o właścicielu warsztatu nie obsługującego taksówkarzy, teraz o cyganach.Wolny rynek nie wszystkim się jak widać podoba.
        • Gość: mkrs Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: 195.2.222.* 27.01.11, 10:56
          Tak? A kto zwróci właścicielowi za straty wywołane przez to, co już się stało w związku z wpuszczeniem takiego bydła do środka? Niestety nikt, więc nie dziwię się, że odmawiają.

Choć z drugiej strony dziwię się, że ochrona używa tak bezpośrednio wypowiedzianego argumentu. Bez porównania łatwiej byłoby użyć argumentu "impreza zamknięta", "stoliki zajęte" albo "nieodpowiedni strój". Przynajmniej nie byłoby problemu :)
        • Gość: Genio Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.leon.com.pl 27.01.11, 11:50
          Opowiadasz bzdury i nie znasz życia. U nas robi tak powiedzmy 5-10 % populacji,natomiast u romów 95%. Romowie to w 90% złodzieje.Przychodzi np.kilku osobowa grupa do sklepu na peryferie to zaraz dzieci rozbiegają się po całym sklepie i wszystko macają a co się da kradną.
          Jedna osoba nie upilnuje. Starsi niby kupują stosując znany przekręt na 200 zł.(dłuższa opowieść) Wiem, bo brat prowadzi taki sklep-jak widzi romów to natychmiast zamyka.
          • wymiatator1 Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 11:55
            W pasażu "Rondo" przy starołęcę sklepiki są zamykane gdy tylko pojawią się cyganie i nikt nie widzi w tym nic dziwnego lub niestosownego. Jaka nacja takie traktowanie.
        • Gość: sam robisz dym Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.play-internet.pl 12.03.11, 02:00
          ty robisz dym jestes nie normalny troche kultury
    • Gość: autor Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: 163.9.165.* 27.01.11, 08:27
      Dokładnie masz rację. Romowie to tragedia. Nareszcie coś się dzieje w tej sprawie. Nie raz widziałem jak się Romowie zachowują w restauracjach, porażka. Chcą usiąść z rodziną po pierwsze nie ma gdzie, po drugie to bydło, które jest bardzo zaczepne (oczywiście w grupie bo w pojedynkę do pięciu nie umieją policzyć). Uważam, że na reszcie restauratorzy przebudzili się i zobaczyli kto faktycznie daje im zrobić.
      • Gość: ndb Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.ip.netia.com.pl 27.01.11, 08:32
        dlatego też ja nie jadam w części gastronomicznej starej częsci Browaru. Co tam się dzieje to obłęd.
        Zresztą gdziekolwiek się pojawią tam jest gnój. Kiedyś na Przystani - klub biladrowy - wpadło 15 Romów a tylko dwóch wzięło kij i grało. Reszta... Zachowywała się jak by ktoś ich z klatki wypuscił przed chwilą. Biegali po ławkach, darli się do siebie, przeszkadzali co chwila pozostałym gością szturchając ich (chcący czy niechcacy nie wnikam). W takich warunkach nie dało się grać i musiałem wyjść...
      • johram Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 08:42
        o wreszcie-bo dotychczas tylko słyszeliśmy o złych Polakach co całym osiedlem zasadzili się na biedną rodzinę cygańską w Limnowej.I to za co?
        za to że jeden cygan chciałożenić siekierkę komuś na osiedlu-przecież to nie powod by się odrazu tak sierdzić...Przecież dzieciatka cygańskie tak pięknie operujące polszczyzną a w zasadzie jej knajacką odmianą są folklorem a stada spasionych wyjących rodziców to też tylko dowód na to,jakimi sąotwartymi ludzmi!

a przcież rozwiązania są proste

-US-czyżby tylko łupić potrafił kioskarki i babcie z pietruszką?
        -MOPS-weryfikacja dochodów i praw do zasiłkow
        -prokuratura-kto obcuje z małoletnią ponizej 15 roku życia....
        -MEN-chyba jest obowiązek edukacji przynajmniej doskonczenia gimnazjum

• Gość: Widz Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.man.poznan.pl 27.01.11, 09:29
          Brawo,
          Dorzucę:
          - Policja za łamanie wszelkich przepisów drogowych np. do taksówki osobowej na moich oczach wsiada 6 tłustych romów, dziecko na kolanach, taxa ledwo jedzie, żałosne
          • reviri Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 09:39
            Dorzucę do tej policji i ogólnie sądownictwa
            - reagować na zgłoszenia przestępstw przez Cyganów popełnianych! I surowsze kary za recydywę.

W rodzinnym mieście na mojej ulicy dwie rodziny cygańska i połcygańska mieszkały. I spokój był tylko wtedy, kiedy dzieciarnia siedziała w poprawczaku. Jak byli w domu to co chwila się przyłapywało na podwórzu swoim niechcianych "gości" zwijających owoce, warzywa, złom metalowy, kable, dawnymi czasy kury z kurnika i oczywiście włamujących się do budynków gospodarczych. A policja rzadko kiedy przyjeżdżała na czas, czy choćby odzyskiwała skradzione sprzęty.
            Już nawet przemilczę to, że "rodzice" urządzają co chwila awantury, wyłudzają pieniądze na tanie wino czy inny denaturat, dochodzi do wzajemnych ataków, okaleczeń i w ogóle.

Tak: nie jestem dla Cyganów tolerancyjna, i proszę to uszanować.
    • goodwater Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 08:40
      Popieram! Moja żona pracuje w aptece. Na widok każdego Roma cierpnie jej skóra, nie rozumieją, że na niektóre leki potrzeba recepty i większośc wizyt kończy się awanturą i wizytą policji.
    • bb5555 Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 08:42
      Mój znajomy jest dentystą. Też Cyganów nie obsługuje, bo kilkakrotnie wyszli zapominając zapłacić i od momentu zakończenia leczenia zachowując się bardzo agresywnie. To bydło, więc niech siedzi na polu, tam ich chamskie zachowanie najwyżej wkurzy byka. Takie towarzystwo niezależnie od narodowości powinno być wypraszane z lokali. Chcesz mieszkać w jakimś kraju - szanuj panujące w nim zwyczaje albo wypad.
      • Gość: xxx Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.messagelabs.net 27.01.11, 11:19
        i tu sie zgadzam .. cygany to bydlo i nic wiecej. pakujcie manatki i wyjazd z Polski nikt was tu nie chce sciawy ..
    • Gość: obserwator Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.icpnet.pl 27.01.11, 08:50
      Romowie sami sobie są winni, bo przynajmniej w Poznaniu sami się izolują od reszty otaczającego ich społeczeństwa. W miejscach publicznych takich jak kawiarnie, restauracje czy centra handlowe zwracają na siebie uwagę innych, nie tylko odmiennym kolorem skóry, ale też przede wszystkim innym ubiorem, innym językiem i specyficznym zachowaniem, które nie każdemu może się podobać. Nie spotkałem Roma, który będac w miejscu publicznym z innymi Romami używałby w rozmowie z nimi języka polskiego. Ich zachowanie też jest inne niż reszty otaczających ich osób - są głośniejsi, ignoranccy narzucają swój styl mimo, że są w mniejszości. W zeszłym roku w jednej z galerii handlowych widziałem jak ojciec Rom dał do zabawy swojemu kilkuletniemu synowi coś co przypominało pistolet. Gdyby wtedy zareagowała ochrona mogłoby dojść do skandalu, któremu winni byliby Romowie, ale konsekwencje poniosłaby prawdopodobnie wyłącznie ochrona działająca zgodnie ze swoimi procedurami.
    • Gość: Znam Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.man.poznan.pl 27.01.11, 09:23
      Pełne poparcie dla właścicieli lokali!!!!!!!!
      Cyganie tylko szkodzą Polsce, nie stosują się do żadnych zasad i przepisów, są agresywni i niebezpieczni.
      Przypominam, że jeden cygan niedawno zamordował taksówkarza na Ogrodach prowadząc po pijaku i z ogromną prędkością samochód!!! To cygaństwem czas sie zająć, nie właścicielami lokali!
      • Gość: Gorat Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 09:36
        Pracowałem jako jeden z menagerów dyskoteki w Poznaniu, przez pewnei czas wspuszczaliśmy Romów, ale oni mają brak kultury i nie potrafią się zachować, przepychają się do baru, na parkiecie tworzą kółka samych facetó, rozpychają się, a jak tylko ktoś im podpadnie z klientów, atakują całą watachą. Po wprowadzeniu zakazu wstępu Romów wszystko wróciło do normy.
    • mapo0 Ale o co chodzi? 27.01.11, 09:45
      Ale o co chodzi? Gdyby Cyganie byli dobrymi klientami i zachowywali się kulturalnie, to restauratorzy i przedsiębiorcy z pocałowaniem ręki obsługiwaliby takich klientów. Przecież żaden przedsiębiorca nie zrezygnuje z własnej woli z dobrego klienta. Właściciel lokalu ma prawo sam dbać o swój biznes. Z jakiegoś powodu wolą zrezygnować z cygańskich klientów. Może Gazeta napisałaby raczej poradnik dla Cyganów w jaki sposób należy zachowywać się w miejscach publicznych? Polskie dzieci uczą się tego w domach rodzinnych, w przedszkolu i w szkole. Dzieci cygańskie nie mają gdzie nauczyć się zasad kulturalnego zachowywania się. Do szkoły z reguły nie chodzą. Potem takie rzeczy się dzieją, że źle się zachowują i ludzie nie chcą ich obsługiwać. Skoro są w stanie nauczyć się jazdy samochodem, to i z podstawowymi zasadami dobrego wychowania sobie na pewno poradzą. Gazeto, proszę o akcję "Savoir-Vivre dla Roma"!
      • Gość: punek Re: Ale o co chodzi? IP: *.aerostrada.com.pl 27.01.11, 09:58
        jak zwykle nie rzetelność gw. oczywiscie pokazuja jedna strone medalu. haslo- rasizm i juz podchwytuja jakby w ogole nie rozumieli kontekstu. niech opisza sytuacje jak wchodzi rodzina romow do restauracji.siada 15 osob. i zamawiaja 2 cole.. i siedza 3 godziny. sam widzialem bojke romow jak romskie kobiety siedzialy w ogrodku piwnym.. i w jednej chwili przyszla dwoch mezczyzn romow z jakas palka.. i chcieli je pobic i chyba zaciagnac do domu. wlascielka lokalu plus menager plus kelnerzy zaczeli bronic kobiety ale kompletnie nie wiedzieli co zrobic. oczywiscie po killku sekundach pojawili sie jeszcze kucharze. awantura na 20min. i goscie sobie poszli. dalej.sam kiedys zostalem wyzwany w starym browarze gdy chcialem zrobic zdjecie mojej dziewczynie w czescie gastronomicznej. przypadkowo w kadrze znalazl sie rom. i jak mnie wyzwali grozac mi.. etc etc.. na koniec.. czy w lokalach nie ma selekcji. wiem ze moze to troche ulomne.. ale sam nie chodze do takich lokali poniewaz nie chce uslyszec "ma pan wejsciowki" lub "pan nie wchodzi".. polakow tez nie wpuszczaja.. i co.. ktos mowi halo.. jezeli beda sie lepiej zachowywac... a nie pretensjonalnie do calego swiata wymagali tolerancji.. to bedzie ok.. ale sami musza sie zmienic..
        • Gość: Zbyszek Re: Ale o co chodzi? IP: *.cable.net-inotel.pl 27.01.11, 10:11
          Najgorzej jest z nimi w kawiarniach w wielkich centrach handlowych, np. w King Crossie. Zachowują się jak w dżungli. Przychodzą całą, kilkunastoosobowa rodziną. Dzieciaki rozrabiają jak pijane zające, baby siedzą osobno, jak muzułmanki w meczecie a rozwaleni we fotelach faceci drą ryja na całą knajpę. Nie widziałem nigdy żadnej innej nacji tak się zachowującej a trochę świata zjeździłem. Sami sobie są winni. Wszędzie robią siarę. Na Morawach, w Bułgarii, we Francji, że o Rumunii nie wspomnę. Jest to faktycznie wielki problem ze względu na poprawność polityczną. Najlepiej by było zapakować towarzystwo na statek i wio z powrotem do Indii ale wiadomo, że to tylko marzenie. Inne metody ćwiczył Adolf i też mu się nie udało...
          • mapo0 Re: Ale o co chodzi? 27.01.11, 10:20
            Zauważyłem, że w King Crossie są oni bardzo dobrze ubrani i okupują wielkimi grupami lokale w tym centrum handlowym. Tym bardziej, jeśli stać ich na dobre ciuchy i jedzenie, to powinni być w stanie przyswoić sobie zasady dobrego wychowania. No i podstawowa zasada życia społecznego: żyj tak by dać żyć innym.
          • Gość: romka77 Re: Ale o co chodzi? IP: *.A151.priv.bahnhof.se 27.01.11, 11:37
            ´ Inne metody ćwiczył Adolf i też mu się nie udało.´
            niewiem czy jestes polakiem mam nadzieje ze nie poniewasz potym co napisales powinienes sie wstydzic bo nietylko cyganuw twuj hitler zabijal ale i polakuw a co do cyganuw okturych piszesz to cojest zlego wtym ze ido calo rodzino do restauracij ?
            • mapo0 Re: Ale o co chodzi? 27.01.11, 11:45
              Pisanie o adolfie jest haniebne, to fakt. Tu popieram Cię w całej rozciągłości. Ja bym chętnie poznał fajnych Cyganów i ich kulturę. Słyszałem, że organizujecie w Swarzędzu dni cygańskie, gdzie można się pobawić na imprezach. To jest OK. A dlaczego zachowujecie się źle w lokalach?
            • johram Re: Ale o co chodzi? 27.01.11, 12:04
              Gość portalu: romka77 napisał(a):

> ´ Inne metody ćwiczył Adolf i też mu się nie udało.´
              > niewiem czy jestes polakiem mam nadzieje ze nie poniewasz potym co napisales p
              > owinienes sie wstydzic bo nietylko cyganuw twuj hitler zabijal ale i polakuw a
              > co do cyganuw okturych piszesz to cojest zlego wtym ze ido calo rodzino do rest
              > auracij ?

ale że jak? trzydzieści parę lat,trzy klasy podstawówki i do 'u z kreską nie doszliśmy?

ot,jak widać-na zasiłku od zawsze..
              • wymiatator1 Re: Ale o co chodzi? 27.01.11, 12:39
                Sądząc po początku nicku mamy tu do czynienia z cyganką. Takie, jak wiadomo, do szkół nie chodzą. Jaka nacja taka edukacja.
      • wlodzimierz_nowak ...nie boli. 27.01.11, 10:28
        mapo0 napisał:

> Ale o co chodzi? Gdyby Cyganie byli dobrymi klientami i zachowywali się kultura
        > lnie, to restauratorzy i przedsiębiorcy z pocałowaniem ręki obsługiwaliby takic
        > h klientów. Przecież żaden przedsiębiorca nie zrezygnuje z własnej woli z dobre

Twoje twierdzenie sprowadza się do tego, że statystycznie Polacy pochodzenia romskiego częściej brudzą niż Polacy o innych korzeniach. Pomijam już ewidentne przyzwolenie na dyskryminację. Ale jesteś pewien, że dobrze to przemyślałeś? Przejdź się po okolicach Starego Rynku wieczorem w piątek.
        • mapo0 Re: ...nie boli. 27.01.11, 10:47
          To nie jest żadna dyskryminacja. To Cyganie wykluczają się sami zachowując się jak bydło. Dlaczego jakoś nikt na forum nie ma dobrych doświadczeń z cygańskimi klientami?
          • wlodzimierz_nowak Re: ...nie boli. 27.01.11, 11:03
            Równie uprawnione jest pytanie:
            Dlaczego nikt na forum nie ma dobrych doświadczeń z polskimi klientami? Zawsze znajdzie się jakiś Polak zachowujący się jak bydło. Zresztą otrzymałbyś odpowiedź twierdzącą pytając przeciętnego Austriaka, czy Niemca z Berlina Zachodniego, Hanoweru itd jeszcze przed 20 laty.
            • three-gun-max Re: ...nie boli. 27.01.11, 11:05
              No bo Polacy też sobie na ten stereotyp zasłużyli. W końcu niemieckie samochody nie znikały same. Ale porównywanie cyganów z Polakami nie ma sensu. U nas takie złodziejstwo to jednak jakieś odstępstwo od reguły, u cyganów to norma.
            • mapo0 Re: ...nie boli. 27.01.11, 11:49
              Musimy dbać o to, żeby zasady polskie były w naszym kraju przestrzegane. Jeśli o to nie zadbamy, to będziemy mieli jak mają Belgowie, Holendrzy czy Francuzi z Arabami, którzy byli leniwi i "tolerancyjni". Obecnie mniejszość gości, obcych narzuca swój własny porządek gospodarzom, zastrasza i terroryzuje naród w swoim własnym kraju.
        • Gość: mkrs Re: ...nie boli. IP: 195.2.222.* 27.01.11, 11:02
          Bycie Polakiem to nie tylko wpis w dowodzie osobistym, ale też pewien standard zachowań i wychowania. To towarzystwo na każdym kroku pokazuje, że nie tylko nie umie, ale nawet nie chce się zasymilować z Polską i Polakami. Na własne życzenie wykluczają się ze społeczeństwa i lewackie hasełka o dyskryminacji nic tu nie dają. Dyskryminację mamy wtedy, kiedy ktoś ma gorzej bez powodu, a tutaj powód jak najbardziej jest.
          • wlodzimierz_nowak Re: ...nie boli. 27.01.11, 11:07
            Gość portalu: mkrs napisał(a):
            > ie dają. Dyskryminację mamy wtedy, kiedy ktoś ma gorzej bez powodu, a tutaj pow
            > ód jak najbardziej jest.

Do lewaków nie należę. Ale zapewne należę do skrajnych wyjątków wśród białych Polaków i miałem okazję poznać dwie cygańskie rodziny, poobcować z nimi, gościć w ich mieszkaniach na starych Jeżycach. I doskonale wiem, że problem asymilacji, to nie jest problem jednostronny. Podobnie jak problem asymilacji imigrantów w Niemczech, Holandii, Anglii to także nie jest ich jednostronna niechęć do przyjęcia norm społeczeństw, w których się osiedlają. To takie proste do zrozumienia, że trudno mi w dobrej wierze przyjmować słowa o "samowykluczeniu". Szczególnie to boli, gdy się ma świadomość jak dużo dla Polaków znaczyła emigracja, z jakimi przeżyciami się wiązała. 1/4 Polaków to społeczeństwo, które z emigracją miało coś wspólnego.
            • tutuna Re: ...nie boli. 27.01.11, 12:39
              Podobnie jak problem asymilacji imigrantów
              > w Niemczech, Holandii, Anglii to także nie jest ich jednostronna niechęć do prz
              > yjęcia norm społeczeństw, w których się osiedlają. To takie proste do zrozumien
              > ia, że trudno mi w dobrej wierze przyjmować słowa o "samowykluczeniu".

Tylko Włodku - jest mały problem "techniczny" - to nie są imigranci, to są obywatele polscy.
              • wlodzimierz_nowak Re: ...nie boli. 27.01.11, 13:10
                Co to zmienia w ocenie sytuacji?
                • Gość: adiunkt Re: ...nie boli. IP: *.au.poznan.pl 27.01.11, 13:38
                  wlodzimierz_nowak napisał:
                  > Co to zmienia w ocenie sytuacji?

Wszystko. Aż trudno uwierzyć, że nie stać Cię na zrozumienie tego.
                  To nie społeczeństwo ich wyklucza, ale to oni pasożytując na tym społeczeństwie (kradnąc, świadomie naruszając prawo nie posyłając dzieci do szkół) stawiają się na tej pozycji, gdzie teraz są.
                • tutuna Re: ...nie boli. 27.01.11, 13:41
                  Sporo.
                  Bo jeśli mówimy o "imigrantach", to z definicji są to osoby z zewnątrz, które przyjechały do jakiegoś kraju (bez względu na powód emigracji) i mają odmienne (choć niekoniecznie) wyposażenie kulturowe - im większość krajów (Polska również) stawia warunki pozostania: ekonomiczne, prawne, kulturowe (vide: zezwolenia na pracę, legalizacje pobytu, a w przypadku chęci uzyskania obywatelstwa np."egzaminy na Holendra");
                  Inaczej rzecz się ma z obywatelami polskimi - zgodnie z konstytucją - wszyscy równi wobec prawa. Ale i obowiązków. I obawiam się, że o te obowiązki właśnie chodzi...
                  Czy jest to objaw rasizmu czy dbałość o własne interesy - kwestia interpretacji.

Ja osobiście chciałabym, aby z restauracji wypraszano każdego ch.ama, bez względu na narodowość czy przynależność etniczną. Bo jeden taki typ wystarczy aby popsuć zabawę reszcie towarzystwa i nie ma tu znaczenia czy śniady czy nordycki blondyn.
    • xnols Że tak powiem-sami są sobie winni 27.01.11, 10:07
    • agnen Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 10:21
      Niestety popieram. To nie jest rasizm tylko dbanie o własne interesy. Gdyby nie chamski sposób zachowania romów nikt by ich nie wypraszał.
      • jurekzie Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 10:38
        To jest delikatny temat. Nieprzyjemna sprawa. Nikt nie chce być tak traktowany. Reakcja restauratora, ochrony powinna następować po interwencji innych klientów ewentualnie w momencie nieodpowiedniego zachowania i nie sugerować się kolorem skóry czy tez pochodzeniem. Jedno jest pewne - niestety Romowie w większości zachowują się poniżej krytyki, jest rzeczą normalną że nie zważają na otoczenie ... i wtedy to ja w swoim kraju czuję się jak dyskryminowany.
        Jak o dyskryminacji mówimy, to do obrońców np. z urzędu - jeśli sprawa dotyczy Romów lub innej nacji której zachowanie odbiega od przyjętych norm to co ? lament .... idziemy w stronę dyskryminacji ... a co jeśli do restauracji wchodzi biedny śmierdzący odchodami człowiek (przez wielu zwany menelem) co wtedy, kto się za nim wstawi ???
    • Gość: aga Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.11, 10:25
      Święta prawda, gdyby się zachowywali cywilizowanie nikt by ich nie wypraszał..
      Wczoraj jechalam autobnusem z banda Romską...małe gnojki plus mamusia...Boże bylo ich czworo a rumor jaki powodowali..wrzaski ..był jakby cała klasa szkolna jechała...w knajpach wszędzie tak samo to wygląda...
    • Gość: Sprinter2010 GW powinna się zastanowić... IP: *.echostar.pl 27.01.11, 10:25
      dlaczego "rasizm" dotyka akurat, jakże sympatycznych i lubianych, Romów, a nie np. obywateli Chin, Japonii, Niemiec itd. Ano dlatego, że jest ludek przystosowany wyłącznie do przebywania w sowim w własnym towarzystwie. Drą mordy, awanturują się, palą wszędzie, z windami włącznie.
    • marc1975 Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 10:25
      A to się redakcja zdziwiła... ;) miało być poprawnie politycznie a tu takie komentarze ;)
      • three-gun-max Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 10:42
        Dlatego zaraz wyłaczą forum, jak wczoraj pod artykułem o Żydach :)
      • Gość: PanMarcepan Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.adsl2.static.versatel.nl 27.01.11, 10:43
        Ja mysle, ze oni dobrze wiedzieli, ze taki efekt w komentarzach bedzie.
        Nikt nie lubi Romow i sami sa sobie winni. To, ze zapraszam gosci, nie znaczy, ze mam wpuszczac do domu kogos kto robi rozpierduche. Popieram wlascicieli i sam bym sie tak samo na ich miejscu zachowal! Chce w lokalach spokoju, a nie Romow! Ze paru pozadnych z nich bedzie sie czulo pokrzywdzonymi to niech maja pretensje tylko do swoich rodakow. Bo niby czemu dla tych paru pozadnych 'gosci', mamy my o wiele liczniejsi 'gospodarze' cierpiec!
    • Gość: Igor Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.um.poznan.pl 27.01.11, 10:25
      ...słusznie - nikt nie chce mieć do czynienia z tymi prymitywami !
    • boolander Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 10:30
      Widać po niektórych komentarzach jak bardzo nasiąknięte jest nasze społeczeństwo ksenofobią i rasizmem.Sam byłem świadkiem nagannego zachowania grupy pijanych Romów w jednym z poznańskich barów.Jednak nie zauważyłem dużych różnic pomiędzy ich zachowaniem,a zachowaniem grupy polskich,białych(sic!) wyrostków spotkanych tydzień wcześniej w tym samym miejscu.
      Krótko mówiąc trzeba oczywiście reagować kiedy łamane są normy społeczne,jednak nie można dyskryminować przedstawicieli danej rasy lub narodowości z powodu kilku złych doświadczeń.
      Swoją drogą,z tego co kojarzę Lopez nie jest polskim nazwiskiem..?!
      Ciekaw jestem czy wpuściliby mnie do Cuba Libre z psem,bo podobno tylko Romów nie wpuszczają..?To pytanie natury pseudofilozoficznej,gdyż wcale się tam nie wybieram..
      • meth.p Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 10:50
        > Jednak nie zauważyłem dużych różnic pomiędz
        > y ich zachowaniem,a zachowaniem grupy polskich,białych(sic!) wyrostków spotkany
        > ch tydzień wcześniej w tym samym miejscu.

Rzecz w tym, ze Romowie *zazwyczaj* zachowuja sie w tym sposob. Mozna oczywiscie walczym z tym kazdego dnia wyrzucajac ich po zrobieniu burdy, ale wlasciciele sa tym zmeczeni i wola zapobiec temu w latwy sposob pozbywajac sie problemu raz a dobrze. Nikt by Romow nie wyrzucal, gdyby burdy robili tak samoc zesto i na taka sama skale jak klienci innych narodowosci. Niestety tak nie jest.
        • Gość: mkrs Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: 195.2.222.* 27.01.11, 11:07
          To po pierwsze.

A po drugie, nie budzi sprzeciwu niewpuszczanie do knajp ludzi nawalonych albo takich, których zachowanie już od wejścia sugeruje, że nadchodzi rozróba. Ale kiedy taka osoba ma ciemniejszą skórę, to już się krzyczy o rasizmie.
      • Gość: j Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.utc.com 27.01.11, 10:53
        Tyle, ze ja nie widziałam jeszcze NIGDY, ani razu, Cyganów zachowujących się jak reszta ludzi.
        NIGDY! a widuję w King Crossie np. bardzo często.
        Nawet w ZOO zrobili rozrubę.
      • boolander Polska dla Polaczków! 27.01.11, 17:01
        Widać po niektórych komentarzach jak bardzo nasiąknięte jest nasze społeczeństwo ksenofobią i rasizmem.Sam byłem świadkiem nagannego zachowania grupy pijanych Romów w jednym z poznańskich barów.Jednak nie zauważyłem dużych różnic pomiędzy ich zachowaniem,a zachowaniem grupy polskich,białych(sic!) wyrostków spotkanych tydzień wcześniej w tym samym miejscu.
        Krótko mówiąc trzeba oczywiście reagować kiedy łamane są normy społeczne,jednak nie można dyskryminować przedstawicieli danej rasy lub narodowości z powodu kilku złych doświadczeń.
        Swoją drogą,z tego co kojarzę Lopez nie jest polskim nazwiskiem..?!
        Ciekaw jestem czy wpuściliby mnie do Cuba Libre z psem,bo podobno tylko Romów nie wpuszczają..?To pytanie natury pseudofilozoficznej,gdyż wcale się tam nie wybieram..
        • Gość: smerf_maruda Re: Polska dla Polaczków! IP: *.dip.t-dialin.net 16.02.11, 19:12
          Bo ksenofobia to zupełnie naturalny mechanizm obronny. Oczywiście od najmłodszych lat tłuką ci w szkole, że tolerancja, poszanowanie, i takie tam. Niestety mimo, że wydaje się to być szlachetne, to w praktyce oznacza na dłuższą metę samozniszczenie. Tolerancja to brak reakcji na to co inne, także ZŁE, a więc ignorancja. Dlaczego nie ZŁE? Czy nie mogę podjąć moralnej oceny pewnych zachowań bazując na wzorcach kulturowych wpojonych mi poprzez społeczeństwo? Czy jak ktoś będzie kopulował w parku na ławce to mam to tolerować i nie oceniać moralnie??
    • three-gun-max Brawo poznańscy restauratorzy 27.01.11, 10:33
      Nikt nie chce syfu w swojej knajpie, bójek na noże ani, żeby jego klientom ginęły portfele. Oby tak dalej. Politpoprawni niech założą knajpę tylko dla Cyganów. Tylko niech wezmą na nią dofinansowanie z Unii bo jak ma się utrzymać skoro co chwila będą znikały sztućce, talerze i wazony z kwiatami.
    • anaila Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 10:34
      rasizm...
      jak się nie chce czegoś widzieć, to się nie zobaczy:
      www.gazetakrakowska.pl/nsacz/limanowa/361488,konflikt-trwa-romowie-z-limanowej-oskarzeni-o-grozby-i,id,t.html
      • anaila Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 10:59
        nawiasem mówiąc: gdzie zginęły wcześniejsze wpisy (m.in. mój)?
        ależ sprawnie czyści się forum z niepoprawnych politycznie komentarzy!
        żebyście zawsze tacy operatywni byli w poprawianiu swoich błędów gramatycznych i ortograficznych!
    • agnesa81 Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 10:36
      Wypraszanie 2 Romów bądź nie wpuszczanie do lokalu to chyba przesada. Faktem jest, że Romowie nie szanują zwyczajów u nas panujących. Przyznam, że w King Crossie często zajmują całe kawiarnie, a do tego są strasznie głośni. Nie czuję się wtedy bezpiecznie, tym bardziej, że raz Rom próbował mnie okraść. Znam też historie z pierwszej ręki, że sprzedawcy muszą za nimi krok w krok chodzić, żeby nic ze sklepu nie wynieśli.

Jak my jedziemy do innego kraju, to wymagają od nas szanowania ich zwyczajów. Musimy się odpowiednio ubierać, zachowywać, czy np. nie pić napojów publicznie. Dlaczego Romowie nie mogą uszanować naszych zwyczajów/reguł?
      • alfalfa Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 13:59
        agnesa81 napisała:
        Przyznam, że w King Cros
        > sie często zajmują całe kawiarnie(...)

Z moich obserwacji wynika, że nie zajmują całej ale część, reszta jest pusta lub szybko pustoszeje...
        A.
    • teaforme Poznańscy restauratorzy: a moskali? 27.01.11, 10:36
      Na wschodzie Polski zdarza sie, ze dyskryminuje sie moskali, uwazajac ich za gorszy rodzaj ludzi. Na szczescie jest to zjawisko marginalne.
    • tsuranni niech najpier Romowie zastanowią się nad sobą 27.01.11, 10:37
      a później skamlą...

Każdy właściciel ma prawo podjąć wszelkie środki, które uchronią jego własność przed zniszczeniem, a biznes przed stratami materialnymi i finansowymi.

I wara od tego. To jest święte prawo własności.
    • pg77 Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 10:38
      proponuję szanowne panie autorki, politpoprawne obronczynie praw mniejszosci, Sylwię Sałwacką, Joannę Żarnoch-Chudzińską, zostawic z grupa agresywnych cyganow (jacy oni romowie, to CYGANIE).
      albo jeszcze lepiej wyslac do londonistanu, do jakiejs dzielnicy muslimow hehe.
      • mapo0 Skończmy z łamaniem języka polskiego 27.01.11, 11:19
        Skończmy z łamaniem języka polskiego. W języku polskim nację - bohaterów artykułu - określa się słowem "Cyganie". W swoim własnym języku Cyganie mogą nazywać się "Rom", "Roma", mogą nawet "Siabadabadaamore", jeśli tylko chcą, ale słowo to w języku polskim to "Cyganie" i nikogo nie obraża. Nie jest nacechowane ani negatywnie ani pozytywnie. To słowo jak "Polacy", "Niemcy", "Włosi". Tak samo nie istnieje w języku polskim słowo "Afroamerykanin", tylko "Murzyn" po prostu!
    • de_m0nika A reszta w knajpie jak w kościele? 27.01.11, 10:43
      cichutko poszeptują z serwetkami pod brodą?
      Ciekawe, czy pani Klaudia wyrzuciłaby wesołych Kubańczyków czy głośnych Włochów. Bo dresiarzy i ich panny z co drugim słowem "k...a" zapewnie gości bez przeszkód.
      • boolander Re: A reszta w knajpie jak w kościele? 27.01.11, 11:00
        Hej!Poza moim to chyba tylko twój komentarz jest "rozsądny" w swojej wymowie..:)

pozdrawiam

Tomek
      • Gość: mkrs Re: A reszta w knajpie jak w kościele? IP: 195.2.222.* 27.01.11, 11:12
        Chyba nie widziałaś romskiej imprezy... w większości przypadków nawet polskie dresiarstwo przy tym to potulne baranki.

Poza tym w całej sprawie rozchodzi się też o to, że niewpuszczenie do knajpy albo wywalenie z niej dresiarzy będzie postrzegane jao wysoce pożądane zjawisko, ale już usunięcie Roma za każdym razem GW będzie się starała pokazać jako przejaw dyskryminacji. Żenada.
      • Gość: Lili Re: A reszta w knajpie jak w kościele? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.01.11, 13:30
        Nigdy nie byłaś w Cuba Libre!!!!! Nie ma tam "dresiarzy" ze swoimi panienkami...I nie jest to kościół, a większość ludzi potrafi się bawić i nie zostawiają gnoju. Pisz jak coś wiesz a nie opowiadaj bajek. Beznadzieja :(
    • piskorzobslizgly Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 10:57
      Znam kilku "romów" (znaczy tych bezpaństwowych włóczęgów) i niestety wszyscy oni są ciężkimi frajerami albo skończonymi sku......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka