Dodaj do ulubionych

Lepsze know-how czy święci Piotr i Paweł?

02.02.11, 10:11
Ta gwiazdka jest obciachowa. Wyjątkowo nieudane logo, które w żaden sposób nie kojarzy się z Poznaniem.
Ubolewam nad tym, że ktoś dostał duże pieniądze za wymyślenie czegoś tak brzydkiego.
Dużo lepszy był ten kolorowy koziołek który był używany przy promocji do ESK.
Żałuję, że Poznań odcina się od swoich najbardziej rozpoznawalnych atrybutów ( chyba żadne miasto w Polsce takich koziołków nie ma, jest to charakterystyczny symbol miasta) na rzecz nijakiej niebieskiej gwiazdki. Nie będę się już tutaj rozpisywać nad tematem samego hasła know - how, bo też uważam że jest nieudane, ale to osobny, dłuuugi wątek.
Obserwuj wątek
    • Gość: zenek Logo Iglopolu wzięte po prostu z d..y IP: 95.108.69.* 02.02.11, 10:32
      Ktoś zatwierdził kasę (niemałą) za tego koszmarka i teraz ten sam ktoś z uporem maniaka próbuje go wcisnąć wszędzie.
      Radni są radnymi Miasta Poznania a nie urzędnikami, powinni używać herbu miasta lub innego historycznego symbolu, a nie zwidu grafika fantasty, miłośnika mrożonek.
    • Gość: qqqryqqq Re: Lepsze know-how czy święci Piotr i Paweł? IP: *.centertel.pl 02.02.11, 10:34
      Bzdura lo_0 piszesz głupoty jakich mało, koziołki nas cofają do średniowiecza. Poznań to nie zagroda z kozłami. Logo i hasło pasują idealnie do miasta. Wystarczy poczytać wcześniejsze dyskusje na forum.
      A co do artykułu to redaktor Wybieralski trochę mało dobitnie, ale jednak pokazał, że radni Wiśniewski i Aleksandrowicz nie wiedzą jakie uchwały Rady Miasta obowiązują.
      • lo_0 Re: Lepsze know-how czy święci Piotr i Paweł? 02.02.11, 10:37
        Logo idealnie pasuje do miasta?
        A co Ci się w naszym mieście kojarzy z tą gwiazdką rodem z radzieckich lodówek?
        • Gość: cp Re: Lepsze know-how czy święci Piotr i Paweł? IP: 89.204.153.* 02.02.11, 13:34
          Symbol jest trafny, a i skojarzeń dużo: radziecka gwiazda z obelisku na Cytadeli, kuchenki Amiki...
          • Gość: Żówno Re: Poznań Hau Hau! = .ówno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 18:13
            Z tego Poznania Hau, Hau wyszło żówno!
    • Gość: tsuranni dokładnie IP: *.man.poznan.pl 02.02.11, 10:42
      jw
    • mig1anc Lepsze know-how czy święci Piotr i Paweł? 02.02.11, 10:44
      No cóż. Ładne to, co się podoba, smaczne to, co smakuje.
      Jak dla mnie P&P na logo to niestety XX wiek - siermięga.
      A * znajdziemy wszędzie - i tchnie czymś świeższym, nowocześniejszym. Poza tym jest pojemniejsze medialnie - wychodzi poza sztampę herbu.
      Miałem okazję trafić na spoty Poznania w Hiszpanii i Francji. I nie miałem powodów do wstydu - pełen profesjonalizm.
      • cegla000 Tylko, że jak przyjadą na miejsce to raczej czeka 02.02.11, 10:51
        ich głębokie rozczarowanie. Czy o to nam chodzi?
      • lo_0 Re: Lepsze know-how czy święci Piotr i Paweł? 02.02.11, 11:04
        No własnie. Gwiazdkę znajdziemy wszędzie, nie ma w niej NIC poznańskiego.
    • w105n4 Proponuję zmienić godło Polski... 02.02.11, 10:46
      ...ten qrna ptok nas cofa do średniowiecza.

Zastąpmy go kółeczkiem.
      Nie kojarzy wam się z Polską?
      Jak to?

Ale w Poznaniu ludzie niekumaci.
      -----------
      Pluję na was!
      • w105n4 Szacunek dla radnych! (nt) 02.02.11, 11:20
        • Gość: fiorka Re: Szacunek dla radnych! (nt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 13:16
          banda niedouczonych kolesi, ktorym wydaje sie ze na wsszystkim znaja sie najlepiej a w zyciu nie slyszeli o podstawach reklamy czy marketingu... szef promocj miasta ma racje, mozna roznie odbierac gwaizdke i haslo ale jezeli uz tak jest to wlasnie to powinnismy wykorzystywac
          • Gość: SUN OF A BEACH Szacunek dla radnych! 3mam kciuki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 13:21
            Na tym forum wypowiada się banda niedouczonych kolesi, którym wydaje się że na wszystkim znają się najlepiej, a w życiu nie słyszeli o podstawach reklamy czy marketingu... szef promocji miasta nie ma racji, herb to nasz symbol.

Jeżeli wartość gwiazdki mierzyć pieniędzmi jakie na nią wydaliśmy to potrzeba jeszcze z 200 lat wydawania kasy żeby dorównała Piotrowi i Pawłowi.
    • cegla000 Logika:"skoro wydaliśmy pieniądze to trzeba się 02.02.11, 10:48
      trzymać tego bzdurnego hasła" pokazuje, że szef promocji miasta nie ma ŻADNYCH argumentów na poparcie tej bzdurnej "kampanii".
      Jakoś tego KNOW-HOW w życiu codziennym Poznania nie widać. Jeździmy rozpier. tramwajami, drogi są dziurawe, chodniki pozastawiane samochodami że przejść nie sposób. PYTAM się: Co uzasadnia taką promocję??? Gdzie my jesteśmy? Gdzie???
      Najpierw zróbmy coś z tym miastem sensownego a później chwalmy się swoim 'know-how'.
    • Gość: mgr. Re: Lepsze know-how czy święci Piotr i Paweł? IP: *.icpnet.pl 02.02.11, 11:19
      od pewnego czasu lansuje się na szeroką skalę Gożdzior,skąd on się wziął, jak widzę wciąż ma mało na promocje miasta na którym miasto traci duże miliony.Tradycyjny herb Poznania
      zmieniono na jakieś hau hau,którego nikt nie rozumie za wyjątkiem oczywiście samego Gożdziora, niech wreszcie radni coś zrobią z tym darmozjadem.Poznań coraz bardziej przypomina wioche,już w całej Polsce zaczynają się z nas śmiac,m.in. stadion jest (olbrzymie
      zadłużenie miasta,prawie miliard zł.),a 'trawy nie ma",jako poznaniakowi jest mi naprawdę przykro że Poznań otacza się takimi ludzmi.A tak naprawdę w ostatnim czasie największą w świecie reklamę miastu Poznań i Warcie zrobiła rodowita poznanianka prezes Warty pani Izabella Łukomska-Pyżalskai bez milionów Grobelnego! Poznań na ustach Europy i świata jest super...
      • belotto Re: Lepsze know-how czy święci Piotr i Paweł? 02.02.11, 11:48
        A tak naprawdę w ostatnim czasie największą w świecie reklamę miastu Poznań i Warcie zrobiła rodowita poznanianka prezes Warty pani Izabella Łukomska-Pyżalskai bez milionów Grobelnego!

Można zapytać w jaki sposób?

Zaś kampania promocyjna miasta jest prowadzona w sposób wyjątkowo spójny i wyróżniający, nie psujmy tego.
        • emissarius Re: Lepsze know-how czy święci Piotr i Paweł? 03.02.11, 07:40
          belotto napisał:

> A tak naprawdę w ostatnim czasie największą w świecie reklamę miastu Poznań
          > i Warcie zrobiła rodowita poznanianka prezes Warty pani Izabella Łukomska-Pyżal
          > skai bez milionów Grobelnego!

>
          > Można zapytać w jaki sposób?

W taki prosty sposób, że informacja ta stała się bardzo medialna i pojawiła się w wielu massmediach nie tylko w Polsce. I kiedy rozmawiam ze znajomymi z Gdyni, Krakowa, czy Opola - pamiętają, że szefem klubu piłkarskiego w Poznaniu jest piękna modelka. Podpytują, szukają zdjęć. Sam zobacz [link na końcu tekstu]. Kiedy zaś ja ich pytam, z czym więcej kojarzy im się Poznań - przebąkują coś o Targach, koziołkach, niektórzy kojarzą, że Solaris mieści się tu blisko. Już znacznie mniej osób kojarzy z naszym miastem fabrykę VW. Wiedzą o stadionie [sprytnie fotografowanym tylko z jednej strony], czasem wspominają o festiwalu Malta lub Lednicy. Absolutnie nikt z tej grupy nie wie o istnieniu logotypu, tym bardziej Ostrowa Tumskiego i całej reszty związanej z historią. Są zachwyceni spotem reklamowym z YouTube, ale gdyby mieli okazję skonfrontować to z rzeczywistością...

Na podobnej zasadzie wiele milionów osób na świecie potrafi powiedzieć o Islandii tylko to, że pochodzi stamtąd słynna wokalistka Bjork, która zresztą została wiele razy uhonorowana za popularyzacje kraju w świecie. Prócz tego czynny wulkan i kryzys - to dla wielu osób jedyne skojarzenia.

Jestem zdania, że to nie dziesiątki mln stanowią o wartości promocji, tylko sprytny pomysł i szczęście. Finanse też, ale w trzeciej kolejności.

www.sportmarketing.pl/newsroom/2109,nowa-prezes-wciagnela-warte-na-czolowki
      • Gość: gniowoj Re: Lepsze know-how czy święci Piotr i Paweł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 13:13
        ale Ty jestes baranem...
        • Gość: Wrocław Re: Lepsze know-how czy święci Piotr i Paweł? IP: *.icpnet.pl 05.02.11, 09:46
          Gniowoj ma rację>ale Ty jesteś baranem<I to jest właściwa promocja Poznania.
          Kiedy jestem wśród Poznaniaków w Wrocławiu i zazdroszczę im świetnego prezydenta to w trakcie dyskusji o logo złośliwie dodają-żadna gwiazdka,żadne koziołki. Rozpoznawalnym znakiem Poznania powinien być BARAN. Przed tym stadem potulnych baranków idących na rzeż /WYBORY/,kroczy dumnie pasterz Ryszard mówiąc te słowa.." Dajcie mi władze a ja was urządzę"..Niestety słowa staną się ciałem już w lipcu 2012 roku po Euro. BANKRUCTWO!!!
    • kamil.aleksy Logo jest świetne! 02.02.11, 11:29
      LOGO JEST ŚWIETNE! Uwielbiam tę kampanię promocyjną miasta, logo łatwo zapamiętać, a herb? Niech z szacunkiem zostanie na oficjalne okazje, nie musi być drukowany na każdej wizytówce, kubku czy rolce papieru toaletowego w urzędzie.
      • Gość: W105N4 Re: Logo jest denne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 12:20
        LOGO JEST DENNE! Nienawidzę tej kampanii promocyjnej miasta, herb łatwo zapamiętać, a logo? Niech bez szacunku zostanie na lodówkach, może być drukowane na rolce papieru toaletowego w urzędzie.
        • Gość: czarek Re: logo jest ok IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.11, 12:39
          herb miasta to meganudy i nie sluzy dobrze promocji :/

Gwiazdka moze nie jest idealna i mozna wiele fajnych przeinaczen zrobic (co moze juz nie bylo celem autorow symbolu)
          • Gość: W105N4 Herb jest ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 12:43
            gwiazdka miasta to meganudy i nie sluzy dobrze promocji :/
    • Gość: rokton Re: Lepsze know-how czy święci Piotr i Paweł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 13:18
      czegos tak brzydkiego???????????? Ta, jak piszesz, "obciachowa gwiazdka" zgarnia WSZYSTKIE najwazniejsze nagrody w dziedzinie!! troche pokory trolu!
      • Gość: SUN OF A BEACH Święci Piotr i Paweł!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 13:23
        Wymień jakąś nagrodę proszę..
        • belotto Re: Święci Piotr i Paweł!!! 02.02.11, 14:09
          Złote Orły
          Złote Formaty: kampania outdoorowa, 2 miejsce działalność promocyjna, wyróżnienie za www.poznanprzyciaganajlepszych.pl

Poczytaj też:
          POZnań know-how (marketingowe podsumowanie 2009 roku)
          • Gość: SUN OF A BEACH Precz z gwiazdką! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 14:36
            Nie mogę znaleźć tej Twojej kategorii.

– Chyba nie chodzi Ci o kampanię 'wielkie marki' – tu zwyciężyliśmy z Rudą Śląską!
            – A może o kategorię DZIAŁALNOŚĆ PROMOCYJNA GRAND PRIX bo tu przegraliśmy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego?
            – W kategorii wydawnictwa promocyjne przegraliśmy ze Starym Sączem!!!
            (Ludność: 9200)

Hurrrrra – zwycięstwo!!!!!
            ---
            poczytaj o Złotych Formatach bo chyba lecisz z pamięci:
            www.outdoordlamiast.pl/festiwal/laureaci.asp---
            Listy płac nie czytam, zwłaszcza że efekty tych działań są mizerne. Nawet radni się wstydzą wizytówek:).
            • Gość: SUN OF A BEACH www.outdoordlamiast.pl/festiwal/laureaci.asp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 14:37
      • Gość: cp Re: Lepsze know-how czy święci Piotr i Paweł? IP: 89.204.153.* 02.02.11, 13:36
        Mógłbyś wymienić choć jedną nagrodę, "trolu"?
    • zezik-2 Lepsze know-how czy święci Piotr i Paweł? 02.02.11, 23:07
      W logo Poznania powinna być psia kupa z gwiazdką i know how.
    • gared Re: Lepsze know-how czy święci Piotr i Paweł? 03.02.11, 01:16
      A mi bardzo odpowiada nowe logo. Nie obraź się, ale może jest to kwestia wykształcenia, wieku itp (sądzę, że młodym bardziej się podoba). I co z tego że hasło "miasto know-how" nie zawsze odzwierciedla znanej mieszkańcom rzeczywistości? W akcji promującej miasto nie chodzi przecież o Poznaniaków (promowanie Poznania wśród Poznaniaków nie byłoby zbyt uzasadnione z ekonomicznego punktu widzenia), chodzi o inwestorów zagranicznych, by to "kupili". To za zagranicznymi korporacjami idą duże pieniądze i niestety jest to praktycznie jedyna droga rozwoju ekonomicznego miasta (Wrocław już to zrozumiał znacznie wcześniej).
      • Gość: W105N4 Lepsi święci Piotr i Paweł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 05:58
        Co my takiego know-how?
        Wytłumacz mi na przykładzie porównania z dowolnym miastem.
        Nie będę Ci tłumaczył czym się powinniśmy promować. Agencje reklamowe za pomysły biorą gigantyczne pieniądze, ale dlaczego za tak nietrafione i nie mające odzwierciedlenia w rzeczywistości?
        ---
        A mi bardzo nie odpowiada nowe logo. Nie obraź się, ale może jest to kwestia wykształcenia (sądzę, że lepiej wykształconym mniej się podoba), wieku (młodym też) itp. Hasło "miasto know-how" nie odzwierciedla znanej mieszkańcom rzeczywistości! W akcji promującej miasto chodzi także przecież o Poznaniaków (promowanie Poznania wśród Poznaniaków jest uzasadnione z ekonomicznego punktu widzenia – nie wyprowadzają się z niego i płacą coraz wyższe podatki), jak i inwestorów zagranicznych, by to "kupili". To za kulturą i tradycją kryją się duże pieniądze i niestety jest to doskonała droga rozwoju ekonomicznego miasta (Wrocław już to zrozumiał znacznie wcześniej).
        • gared Re: Lepsi święci Piotr i Paweł! 03.02.11, 13:04
          > Co my takiego know-how?
          > Wytłumacz mi na przykładzie porównania z dowolnym miastem.

Nie wiem czy jesteś zaznajomiony z terminem know-how, wydaje mi się że nie, jeśli się mylę tu jest odpowiedź na twoje pytanie:
          Biżuteria (W.Kruk), montaż aut (Volkswagen), e-biznes (Allegro), ważenie piwa (KP), produkcja wódki (Wyborowa), IT (np. Sygnity), BPO i wiele innych.
          W porównywaniu know-how naszego i innych miast nie widzę większego sensu, nie to jest istotne.

> promowanie Poznania wśród Poznaniaków jest uzasadnione z ekonomicznego punktu widzenia
          > nie wyprowadzają się z niego i płacą coraz wyższe podatki

Na prawdę podejmując decyzję o przenosinach do innego miasta ma dla Ciebie znaczenie jakiego loga i sloganu używa miasto i jak się reklamuje w telewizji, internecie?! Dla mnie większe znaczenie mają perspektywy zawodowe, szeroko pojęta jakość życia, mnogość wydarzeń kulturalnych (tu chyba promocyjnie miasto nie odstaje).

> To za kulturą i tradycją kryją się duże pieniądze.

Niestety kulturę i tradycję ciężko jest przekuć na realny wzrost PKB w mieście, łatwiej jest przyciągać inwestorów.
          • Gość: W105N4 Re: Lepsi święci Piotr i Paweł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 18:42
            Myślę, że nie wiesz co to znaczy know-how w odniesieniu do bogatego organizmu jakim jest miasto. Jeżeli termin know-how oznacza, że mamy tu jubilera, browar, montownię samochodów i firmę IT (z pełnym szacunkiem dla nich) to zapewniam Cię, że Poznań nie wyróżnia się niczym nadzwyczajnym. Unikalne cechy miasta (bardzo skomplikowanego produktu) są mocno zakorzenione w historii, tradycji, mieszkańcach (unikalnych!) – przez co silnie wyróżniają i zapadają w pamięć. Dlatego właśnie się różnimy od Warszawy, Krakowa, Wrocławia, czy Zielonej Góry (nie jestem pewien, ale tam chyba też mają jubilerów). Nie powiem co takiego ma tylko Poznań bo za taką wiedzę kasowane są tutaj ogromne pieniądze.

Dodam tylko, że fakty codziennie przeczą tezie z gwiazdką. Począwszy od psich gówien... przez brak zdecydowania wobec chamstwa do rządów z zarzutami prokuratorskimi. Takie same psie gówna są w każdym mieście, ale nie każde miasto jest know-how.
            ---
            – Cześć Johny widziałeś tę reklamówkę o mieście w Polsce? Mówią, że są know-how. Mają jubilera i robią piwo, a także montują samochody, a do tego mają 2 duże koncerty rocznie.
            – WOW! To chyba jedyne takie miejsce na świecie!
            – Super. Dobrze, że mówią, bo tego nie wiedziałem. Trzeba tam zainwestować. W innych miastach w Polsce tego nie ma więc tam nie zainwestujemy. Nareszcie znaleźliśmy doskonałe miejsce. Przekonali mnie.
            • gared Re: Lepsi święci Piotr i Paweł! 04.02.11, 17:11
              Żenujący komentarz, ale odpowiem. Know-how nie musi być unikalne, rozumiesz? Nie musi być.
              Żadna korporacja nie zdecyduje się na inwestycję w mieście opierając się na jakimś sloganie - jest on tylko małym elementem większej układanki, w której chodzi o to, by nasze miasto było przedstawiane jako produkt nowoczesny. W takiej akcji chodzi o najprostsze skojarzenia: hasło know-how może się kojarzyć osobom zaznajomionym z terminem np. z nowoczesnością, z kolei autentyczny slogan: "Stalowa Wola – jagodowa stolica Polski" np. z wędrówkami po lesie... Włodarze Stalowej Woli, widać, postawili na UNIKALNOŚĆ, czy w jakikolwiek sposób taka jagodowa strategia się im opłaci, zobaczymy.
              Jednak ja wolę nasz poznański slogan.
              • Gość: W105N4 Lepsi święci Piotr i Paweł!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 07:50
                Mam nadzieję, że budżet tej akcji zostanie ograniczony do minimum, a pieniądze będą przeznaczone na KONKRETNE działania.

Życzę satysfakcji z kolejnych wypocin "kreatorów" "naszego" "wizerunku".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka