Dodaj do ulubionych

Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna?

23.04.04, 19:03
Czytając o moim ukochanym „mleczu” łezka zbiera się w oku Moje dziecko kończy
teraz moją szkołę i nie wiem, czy się cieszyć, że jeszcze zdążyło, czy
ubolewać, że następne już jej nie skończy?. Cały czas śledzę, co się z nim
dzieje. Interesuje mnie wszystko, śledzę z moimi kolegami wszystkie ostatnie
poczynania, słucham różnych opinii, może i plotek (nie wiem czy są to plotki)
i wierzyć mi się nie chce, a mam już swój wiek. Wymienione przez lokalną
gazetę zarzuty są niewiarygodne, aż trudno uwierzyć, że ludzie, którzy
kierowali tą szkołą mogli do tego doprowadzić. Odpowiedzi „nie wiem, nie znam
się” są żenujące – po prostu wstyd mi za to! Czy dyrektor wiedział, jakie
zajmuje stanowisko i co należy do jego obowiązków? Gdzie byli jego zastępcy?
Czy oni nie umieli wpłynąć na totalną bierność dyrektora? Czy oni również
odpowiadali „nie wiem, nie znam się”? Bardzo przykre! Należy tylko współczuć
temu, który chyba za nie swoje winy musi to posprzątać, Żal człowieka bo
widać, ze wziął się za porządki! Tylko czy poradzi?
Z drugiej strony, jak to było możliwe, że stare jak i nowe władze powiatowe
nie kontrolowały tej szkoły? Jak to było możliwe, ze podjęto decyzję o
likwidacji szkoły i nie przeprowadzono żadnej kontroli, która pozwoliłaby
stwierdzić jaki jest stan faktyczny przed ostatecznym wchłonięciem szkoły
przez „wet”? Jak to jest możliwe, (kiedyś pisała lokalna gazeta a teraz
wszyscy w mleczu mówią) że starostwo wystąpiło o nagrodę ministra dla byłego
dyrektora, który zresztą ją otrzymał od samej pani minister w
szkole „jedynce”? JEST TO JAKAŚ PARANOJA! Pytam jeszcze raz! Gdzie byli
poprzedni i obecni starostowie, kierownicy oświaty, kontrolerzy księgowi itd.?
Szanowny panie redaktorze i starosto!
„Mlecz” i „Wet” nigdy nie miały wspólnych korzeni, zawsze były osobnymi
szkołami w przeciwieństwie do „koszar” i „wojska” Z tego, co się słyszy to w
koszarach było zdecydowanie jeszcze gorzej i dlaczego nie włączono tej szkoły
do wojska? DLA MNIE szkoła z 75 letnią tradycją została zbyt pochopnie
zlikwidowana, mimo że rządzona była fatalnie. Były chyba jednak szkoły
jeszcze gorzej rządzone i dlaczego tu się milczy?
Co będzie z ogłoszonym zjazdem ? Czy rzeczywiście się nie odbędzie?
Obserwuj wątek
    • barnabawielki Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 23.04.04, 22:52
      Kompromitacja kierujących mleczem!

Jeszcze większa kompromitacja starostów i urzędników oświaty, którzy poparli
      czy wystąpili o nagrodę dla dyrektora! - Czyżby za skandaliczne zarządzanie?

Jest to jednak nic w porównaniu z koszarami. Tam zostały swego czasu w
      bardzo „ciekawy” sposób przeprowadzone matury w ogólniaku dla dorosłych.
      Zapomniano tylko, że powinno się zdawać na maturze język obcy. „Drobnostka –
      prawda?” Za to pan filipek w naszej najmądrzejszej gazecie był zdziwiony, że ma
      się jakieś uwagi do kierowania koszarami, że nie wybrano byłej dyrektorki na
      stanowisko, krytykował kuratorium itd. Tam również nie było inwentaryzacji
      protokołu zdania szkoły i wielu innych spraw, o których swego czasu
      bagatelizując wypowiadał się pierwszy najważniejszy człowiek powiatu i
      oczywiście redaktor ww opisujący dzisiaj mlecz.
      Kompromitacja gazety!

DLACZEGO MILCZYCIE PANOWIE POWIATOWI WŁODARZE?
      DLACZEGO MILCZYSZ MIEJSCOWA GAZETO?

• barnabawielki Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 24.04.04, 07:06
        i jeszcze jedno
        Co na to wszystko nowy dyrektor koszar?
        czyżby nabrał już tak szybko wody w usta?
        no, no żeby tylko nie było tak jak z poprzednikiem
        prędzej czy później prawda wyjdzie, bo jest o tym bardzo głośno!
        KOLEJNA KOMPROMITACJA!
        DLACZEGO MILCZYSZ DYREKCJO KOSZAR?
      • wercyngetoryks_wp Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 09.05.04, 07:46
        Osobiście jestem przeciw patetyzmowi chociaż w przypadku wydarzeń historycznych
        trudno jest tego uniknąć. Są to jednak duperele , bo jak się nie ma do czego
        przyczepić to trzeba poszukać jakiejś bzdury. Może temu człowiekowi odpowiada
        poziom „siema, ściema i nara” praktykowany w kanajpach? Nie wdawajcie się w
        tego typu polemiki, bo one i tak przez tego typu pisarczyka nie będą zrozumiane.
        Do eryka!
        Nigdzie się nie popisuję, ani wymądrzam. Każdy ma prawo mieć swoją hierarchię
        ważności spraw tak samo jak ty, który właśnie też to tak w swoich postach
        traktujesz. Przestań uważać swoje „myśli” za najważniejsze. Wszystko to, co
        piszesz jest MOIM zdaniem niczym w porównaniu z koszarami. Pytam się jeszcze
        raz:
        Dlaczego przestępstwa fałszerstwa popełnione na koszarach (czytaj Poznańską)
        starosta powiatowy i dyrektor tej szkoły nie zgłosili prokuraturze?

• ojojojoj Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 13.06.04, 15:50
        oj barnabo oj janiemario5,jestescie z zalozenia podobni.
        • janmaria5 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 18.06.04, 15:08

Do Pana, Pani "ojojoj"
          Widzę Wielce Szanowna Osobo, że uprawiasz coś w rodzaju partyzantki. Rozumiem,
          że dzień 13 musiał być dla Ciebie wyjątkowo nieszczęśliwy. Jest mi z tego
          powodu bardzo przykro i jeżeli bym mógł pomóc, to chętnie to uczynię służąc
          odpowiednimi adresami dobrych specjalistów od różnych dziedzin, w tym świetnych
          psychoanalityków i psychoterapeutów.

Proszę jeszcze raz przyjąć moje szczere współczucie.
          Pozdrawiam
          • ojojojoj Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 22.06.04, 20:01
            choinkoooo pięęękna jak laaaas choooinko zostań wśrod naaaaas Mario gdyby tacy
            ludzie jak ty mnie rozumieli to mieszkałabym w zakładzie psychiatrycznym...

Nie zauwazyles ze to Ty potrzebujesz psychoterapeuty....wieku
            dzieciecego....Jestes kobietą?
    • euglena_pl Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 25.04.04, 15:37
      Zjazd odbędzie się na pewno! Dzisiaj w Kościele Farnym czytano to w
      ogłoszeniach dementując taką chyba celowo napisaną wiadomość. Blamaż pana
      redaktora Filipa , który wprowadziła taką dezinformację w Wiadomościach jest
      całkowity. Co na to Redaktor Naczelny naszych Wiadomości? Czy takie
      wprowadzanie w błąd opinii publicznej jest etyczne? Czy wyciągnie Pan Waldemar
      konsekwencje służbowe od pana Filipa? A może to jest tak jak z nagrodą Ministra
      dla dyrektora mlecza? Coś mi się wydaje, że taka dezinformacja miała celowo
      wprowadzić w błąd absolwentów mlecza. Jednocześnie zgadzam się z wszystkimi
      poprzednimi wypowiedziami. Jak to jest, że najpierw daje się komuś nagrodę
      Ministra a potem ujawnia się nieprawidłowości człowieka którego wcześniej się
      nagrodziło? Czemu to miało służyć Krajach Unii Europejskiej za takie coś
      starosta, powiatowi oświatowcy zapłaciliby utratą stanowisk. A u nas jak w
      jaskini.
      • barnabawielki Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 25.04.04, 19:09
        Po prostu są to „jaja” !. Jestem ciekawy jak zachowa się PANI MINISTER EDUKACJI
        jak dowie się za co przyznała nagrodę? A może powiadomić powinno się czołowe
        osobistości Platformy Obywatelskiej i PSL o tych niesamowitych zasadach
        przyznawania ministerialnych nagród? Przecież przedstawiciele tych opcji rządzą
        naszym powiatem. Co o tym wszystkim sądzą radni związani z oświatą? Przecież w
        radzie zasiadają byli i aktualni dyrektorzy, nauczyciele. Może ludzie z mlecza
        by się wypowiedzieli co o tym sądzą?
    • janmaria5 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 25.04.04, 21:00
      Wielce Szanowni Forumowicze

Czytając artykuł jak i wasze wypowiedzi pozwolę sobie na pewne przemyślenia.

1. Jeżeli to, co piszą Szanowni poprzednicy jest prawdą (dotyczy
      przyznania Nagrody Ministra Edukacji Narodowej), to można śmiało powiedzieć, że
      powiatowi decydenci stracili poczucie odpowiedzialności i czas najwyższy nadać
      bieg sprawie, czyli nagłośnić ją w prasie ogólnopolskiej wolnej od
      jednostronnych, reżyserowanych artykułów (może sponsorowanych) oraz tak, jak
      pisze przedmówca u czołowych postaci Platformy np. Panowie Dzikowski, Tusk,
      Rokita. Słysząc szczególnie o osobowości Pana Rokity myślę, że podejdzie do tej
      sprawy bardzo stanowczo.
      2. Bardzo mnie dziwi to, że ludzie odpowiedzialni za powiatową oświatę do
      czegoś takiego doprowadzili i zgadzam się z Panem absolwentem, że za taki stan
      rzeczy równomiernie odpowiada były dyrektor i starostwo.
      3. Artykuł napisany w wiadomościach teraz potwierdza jednoznacznie
      wcześniejsze moje wypowiedzi, że w przypadku „mlecza” zastosowano
      odpowiedzialność zbiorową zamiast odpowiedzialności jednoosobowej tylko dla
      kierującego tą placówką. Biorąc pod uwagę, że zaczął się XXI wiek i wchodzimy
      do Unii Europejskiej można powiedzieć, że jest to typowo socjalistyczne (PRL –
      owskie) działanie.
      4. Postępowanie redaktora, który wprowadził w błąd opinię publiczną nadaje
      się do skierowania do KOMISJI ETYKI DZIENNIKARSKIEJ, która funkcjonuje przy
      Stowarzyszeniu Dziennikarzy RP. Zainteresowanym proponuję takie rozwiązanie.
      Swoją drogą postępowanie tego pana ( mówi, że jest dziennikarzem) nie ma nic
      wspólnego z prawdziwym obiektywnym i rzetelnym dziennikarstwem. Tego typu
      kaczki wypuszczają najczęściej brukowce. Wielkie Uznanie należą się Księdzu
      Kanonikowi za prawdziwe ogłoszenie w kościele tego, co było kłamstwem w
      wiadomościach. Moje Wielkie Uznanie!
      5. Jeżeli tak postępują czołowe powiatowe postacie związane z PO, to nie
      ma co się dziwić, że w sondażach przedwyborczych Samoobrona zrównała się z
      Platformą Obywatelską. Kierownictwo PO powinno wiedzieć, że głosy wyborców są
      również i to w większości na prowincji.
      6. Można śmiało powiedzieć, że nasi powiatowi „reformatorzy” od edukacji
      wykazali się bardzo marnym profesjonalizmem, a całe ich działanie nie miało nic
      wspólnego z reformą oświaty, która notabene jest potrzebna, ale nie w wykonaniu
      laików.
      7. Co się tyczy koszar, to myślę, ze sprawa jest bardzo przykra i wymaga
      pełnej jawności. Dlaczego jest ukrywana? – Różne plotki na ten temat chodzą.
      8. Na koniec mam jedno pytanie. Czy całe to zamieszanie wokół „mlecza” nie
      jest związane z prywatną wyższą szkołą, dla której miały być przeznaczone
      budynki „mlecza”?

• janmaria5 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 29.04.04, 20:43
        Właśnie przeczytałem, ale muszę przyznać, że było trochę trudno dostać
        dzisiaj „Poznańską”
        Zgadzam się z moim przedmówcą ( Panem Jackiem),co do wywodów tyczących ogólnie
        polskiego szkolnictwa. W tym wszystkim jest dużo odgórnego wariactwa, a jeżeli
        dochodzi to tego niekompetencja lokalnych urzędników na dole, to jest jeszcze
        gorzej. Parę miesięcy temu pisałem, że źle przeprowadzane reformy są czymś
        gorszym od ich braku. I sprawdza to się w 100% u nas.
        Dzisiejszy wywiad w „Poznańskiej”, potwierdza jeszcze raz to wszystko, co
        wielokrotnie pisałem:
        - zbyt szybko podjęto decyzję o likwidacji mlecza
        - jeżeli włodarze byli tacy skrupulatni to dlaczego tego samego nie
        uczynili w przypadku „koszar” i „wojska”?
        - czy jednakowo traktowane są wszystkie szkoły?
        - jaką rolę w tym wszystkim odgrywa prywatna wyższa szkoła?
        - czemu miały służyć artykuły dotyczące mlecza w wiadomościach?
        - czemu miała służyć dezinformacja dotycząca zjazdu w mleczu?
        - dlaczego nie pisano w wiadomościach o koszarach, mimo że działo się tam
        zdecydowanie gorzej niż w mleczu?
    • jackowrzesnianin Problem szkolnictwa!! 26.04.04, 09:42
      • jackowrzesnianin Re: Problem szkolnictwa!! 26.04.04, 10:05
        Coś mnie rozłączyło>
        Dobra, do rzeczy.
        1. Artykuł o "mleczu",to niezależnie od prawdy, czy mijania się z prawdą, to
        odpowiedź WW NA ZAPOTRZEBOWANIE STAROSTWA. W dalszym ciagu, trwa dyskusja, czy
        decyzja, o likwidacji "Mlecza" (połączeniu) była słuszna. Zaczyna sie dyskusja,
        o błedach i niekompetencji Starostwa i Gminy. Więc LOJALNA WW DOSTARCZA
        ARGUMENTÓW NA OBROINE NASZYCH SAMORZĄDOWCÓW. W końcu powiazanych z władzami WW.

2. Sprawa szkół średnich jest problemem w całej Polsce i Wrzesnia nie jest tu
        wyjatkiem. Malejąca liczba młodzieży, brak chętnych do ZSZ, i CHĘĆ UTRZMAMNIA
        MIEJSC PRACY NAUCZYCIELI ( czemu, przy galopujacym bezrobociu, trudno sie
        dziwić), powoduje OPADANIE POZIOMU WIELU TECHNIKÓW, poniżej poziomu
        przyzwoitości. Matury w 10 miesięcy to kolejny przykład deprecjacji
        wykształcenia średniego i matury.
        DO TEGO POTWORNE ROZWARSTWIENIE DOBRYCH SZKÓŁ SREDNICH, DAJACYCH MŁODZIEŻY
        JAKIES PERSPEKTYWY I ZŁYCH SZKÓŁ SREDNICH BĘDĄCYCH FABRYKA KOLEJNYCH
        BEZROBOTNYCH. Niestety, to rozwarstwienie przebiega dosć wyraźnie po
        linii "duże aglomeracje" i "land". Przykro na to patrzec, ale Wrzesnia jest w
        tym "landzie", czyli "prowincji". Skończysz kiepski ogólniak, albo kiepskie
        techników, to musisz skończyć kiepską uczelnię. Oczywiście sa wyjatki. Ale
        wyjatki potwierdzaja regułę.

3. "KOSZARY" to niewątpliwie koszmar, albo koszmarek. Wg mnie szkoła trzyma sie
        tylko na dwóch chwiejnych filarach. Utrzmanie miejsc pracy dla nauczycieli. I
        danie mozliwości najmniej chętnym do nauki ukończenia jakiejs szkółki. Prawdą
        jest, że w przypadku wyrzucenia ucznia z tej szkły, trafia on praktycznie na
        ulicę. Bez miejsca do dalszej nauki i bez perspektywy na zatrudnienie. I jets
        to rzeczywiście poważny problem moralny, CZY MAMAY PRAWO PRZEKREŚLAC MŁODYCH
        LUDZI NA POCZATKU ICH ZYCIA?? Tym bardziej, że często problemy tej młodzieży
        wynikają z głupoty, chamstwa, czy skur...twa dorosłych.
        Kiedys było OHP (dziś w stanie szczatkowym), dwuletnia służba wojskowa z
        możliwością nauki (np we Wrześni). Te instytucje często pozwalały naprawić
        błedy wychowawcze popełnione najczęściej przez GŁUPICH RODZICÓW.
        DLATEGO SPYTAM:
        ZLIKWIDOWAĆ "KOSZARY" I CO Z TA MŁODZIEŻĄ??????
        KTO NAPRAWI BŁĘDY DOROSŁYCH IDIOTÓW (RODZICÓW).
        A MOŻE RZECZYWIŚCIE BRAKUJE TYCH OHP????????????

• barnabawielki Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 29.04.04, 18:06
      Muszę powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczony wywiadem pani dyrektor dla
      gazety Poznańskiej. NALEŻY Cofnąć słowa „DLACZEGO MILCZYSZ NOWA DYREKCJO!”
      Pani dyrektor moje uznanie! Czyli to, co napisano na tym Forum odnośnie koszar
      jest prawdą, zresztą głośno się o tym mówiło w mieście. Czytając wyjaśnienia
      byłej dyrektor myślę, że nawet komentarza szkoda . Zastanawia mnie jedno,
      dlaczego nie wypowiada się pan starosta na ten temat? Widać, jak chętnie
      wypowiadał się na temat mlecza, a na temat koszar milczy? Teraz wyraźnie widać,
      że nie ma porównania między mleczem a koszarami, tylko, że mlecz zlikwidowano,
      a „koszary sobie robiły co?.........”! Jestem ciekawy, co na to powiedzą „nasze
      ukochane Wiadomości”? Jak to jest drogi panie filipku, że pan o takich
      skandalicznych rzeczach nie pisał, tylko krytykował nową dyrektor i kuratorium
      za chęć wyjaśnienia „prawdy „? Jaki nadzór sprawował wydział oświaty nad tą
      szkołą z jej kierownikiem na czele? Jak to się ma do wcześniejszych wypowiedzi
      na łamach ww najważniejszej osoby w powiecie?

DLACZEGO PAN MILCZY PANIE STAROSTO?
      DLACZEGO O TYM NIE PISAŁAŚ MIEJSCOWA GAZETO?
      JAKI NADZÓR SPRAWOWAŁ WYDZIAŁ OŚWIATY NAD TĄ SZKOŁĄ?
    • euglena_pl Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 30.04.04, 17:24
      W dzisiejszym wydaniu WW jest sprostowanie dotyczące zjazdu absolwentów w
      mleczu. Cechą charakterystyczną tego sprostowania jest napisanie go drobnym
      maczkiem. Czyżby gazety nie było stać na wyraźne napisanie tego i bardziej
      jednoznaczne przeproszenie wszystkich absolwentów za tego typu dezinformację?
      W dalszym ciągu uważam, że takie praktyki są niedopuszczalne w cywilizowanym
      świecie i może dobrze, że wchodzimy jutro do Unii, bo może ona wymusi
      przestrzeganie pewnych standardów i przyzwoitych zachowań na naszych
      instytucjach czy mediach. Zgadzam się z panami (paniami) Barnabą i Janem
      Marią, co do zachowań powiatowych włodarzy – włodarza. Jest mi wstyd za to, że
      nie potrafili przeciwdziałać wszystkiemu temu co działo się na koszarach, że
      dziwnie milczą i nie wypowiadają się w tak ewidentnej, skandalicznej i
      kompromitującej sprawie oraz, że nie czynili tego wcześniej, mimo że proceder
      trwał już dłużej. Nie usprawiedliwia to poprzedników i tym bardziej obecnych
      decydentów. Rodzi to bardzo wiele, bardzo smutnych domysłów. Wielu ludzi o tym
      opowiada, a niektórzy z nich twierdzą, że rozpętanie zawieruchy wokół mlecza
      miało za zadanie oddalić na plan dalszy to, co się działo na koszarowej. Na
      szczęście wybory coraz bliżej i mam nadzieję, że Platforma zweryfikuje
      swoich „działaczy” na dołach, bo jak pisze Jan Maria tam jest najwięcej
      wyborców.
      Jestem za tym, żeby powiadomić czołowe postacie PO i jeszcze inne media, o tym
      co się u nas dzieje, a to co napisała poznańska mówi wyraźnie, że dzieje się
      ŹLE!
      • janmaria5 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 30.04.04, 18:54
        Dziękuję, Dziękuję Pani Eugleno (tak myślę, że Pani), bo ja to na pewno ON.
        W zupełności popieram ostatnią propozycję zawartą w Pani ostatnim zdaniu, a
        dotyczącą zainteresowania tym wszystkim czołowych postaci Platformy.

Intryguje mnie jednak jeszcze jedna sprawa. Przyznam, że dla mnie zupełnie
        niezrozumiała, irracjonalna i chyba bardzo kompromitująca kompetencje.

Dlaczego starosta – starostwo (chyba to wszystko jedno) wystąpił - wystąpiło do
        Ministerstwa Edukacji o nagrodę dla byłego dyrektora mlecza? Moim zdanie jest
        to wręcz nieprawdopodobne postępowanie, ośmieszające urząd, ministerstwo i
        chyba samą nagrodę . Kiedy powiedziałem to moim znajomym (dałem również do
        przeczytania artykuł o mleczu) z Poznania, którzy zajmują się nauką w tym
        również trochę pedagogiką, to poczuli się najpierw bardzo zażenowani, a potem
        wywołało to wielką wesołość z odpowiednimi anegdotami. Na końcu stwierdzili, że
        na pewno zaskoczymy Unię Europejską kryteriami przyznawania nagród Ministra.
        Zanim Unia się w tym wszystkim zorientuje, to będzie już po niej.

„ ku pokrzepieniu serc dla eurosceptyków”
    • euglena_pl Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 01.05.04, 07:49
      Witam wszystkich w Unii Europejskiej!
      Jak widać zaczynamy być znani już w Poznaniu, w którym się śmieją z naszych
      bardzo mądrych decyzji. Panie JANIE bardzo mi się podobało stwierdzenie Pna
      przyjaciół dotyczące przyznawania nagród ministra, a Unii.
      Właściwie to gdzie jest największa Stajnia Augiasza?Jeżeli ktoś podejmuje
      takie mądre decyzje to chyba już wszyscy wiedzą, bo w Poznaniu chyba odrazu to
      wiedzieli! Wstyd zaczyna się rozprzestrzeniać poza naszą już “unijną”
      miejscowość.
      Wszystim urzędnikom, a w szcególności najważniejszym lokalnym decydentom życzę
      miłego u siebie sprzątania. ZANIM CHCECIE POSPRZĄTAĆ U KOGOŚ, ZACZNIJCIE OD
      SIEBIE, TAM GDZIE SIEDZICIE, a budyneczek zabytkowy.
    • nemezis111 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 01.05.04, 16:21
      Może odpowie pan Starosta dlaczego tak usilnie forsował poprzednią panią
      dyrektor na to stanowisko, a później jej zastępcę, który musiał wiedzieć o tych
      przekrętach. Pamiętacie Państwo artykuły w gazetce WW jak niczym Rejtan własną
      piersią bronił jednego i drugiego. W artykułach mówił jaki to dobry kandydat na
      dyrektora jest jego kolega a poprzedni v-ce dyrektor. Może mi ktoś powie, że
      poprzednia dyrektorka robiła to sama, a kandydat starosty nie wiedział o niczym?
      jak to jest Panie Starosto z tym wyborem na stanowisko dyrektora koszar - może
      powie pan teraz, że nie wiedział o przestępstwach w tej szkole??? Niech pan
      teraz powtórzy te banialuki, że kuratorium, obecna dyrektor i nielubiane przez
      pana związki zawodowe nie miały racji!!!!
      Jak to pan kiedyś powiedział, chyba nazwał pan to (wybór dyrektora, który robi
      teraz porządki) falandyzacja prawa. Jak nazwałby pan swoje działania dzisiaj?
      przecież nie chciał pan tego za diabła wyjaśnić. Może wreszcie dowiemy się
      dlaczego.
      • wercyngetoryks_wp Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 05.05.04, 06:57
        Jeżeli było fałszowanie dokumentów - bardzo poważne przestępstwo ścigane przez
        prawo to dlaczego nowa dyrektor nie zgłosiła tego do prokuratury
        Nie uważacie, że jest to trochę dziwne? Jak to jest?
        • radca-gogola Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 05.05.04, 17:14
          Obserwując wszystko to, co się tyczy wszelkich posunięć dotyczących oświaty
          średniej, trudno nie kryć zdziwienia. Właściwie wygląda to jak procesy
          zachodzące w czarnej dziurze, o których bardzo mało się wie.
          Trudno jest mi zrozumieć wypowiedzi osób ze starostwa ze starostą na czele na
          temat szkoły przy ul. Gnieźnieńskiej Jeżeli było tak źle, jeżeli było tyle
          zaniedbań, to w pierwszej kolejności świadczy źle o organie nadzorującym,
          którym jest starostwo ze starostą na czele. Jak można było dopuścić do takiego
          czegoś? Gdzie były organy starostwa odpowiedzialne za kontrolę swoich jednostek
          organizacyjnych? Pnie i Panowie urzędnicy jest to zwyczajne się ośmieszanie .
          Widać z tego, że nikt nie pomyślał o żadnym bilansie otwarcia. Panowie
          jedziecie na byłym „dyrektorze jak na łysym koniu”, a tak naprawdę to wy
          jesteście za ten cały bałagan odpowiedzialni w pierwszej kolejności.
          Wypowiadając się na ten temat na łamach prasy obnażyliście swoja wielką słabość-
          czyli brak kompetencji i umiejętności zarządzania. Widać wyraźnie, że to
          wszystko was przerasta, a wasze działania nie mają nic wspólnego z jakimkolwiek
          porządkowaniem oświaty.
          Jeżeli chodzi o nagrodę MEN, to przyznam szczerze, że brakuje mi tutaj
          wyobraźni, ale może w tej sprawie należy charakteryzować się specjalną
          wyobraźnią. Jest to nie do pojęcia.

Jeżeli chodzi ul. Koszarową, to sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana.
          Jeżeli to, co czytałem w gazecie Poznańskiej jest prawda, to tutaj najwięcej do
          roboty wg mnie ma prokurator. Zgadzam się z przedmówcą, że jeżeli stwierdzono
          przestępstwo typu fałszerstwa, to obecny dyrektor lub starosta powinien zgłosić
          to prokuraturze. Rozumiem również, że na ten temat jest wydana ekspertyza
          biegłych od fałszerstw. Ciężar gatunkowy sprawy jest nie do porównania ze
          sprawami przy ul. Gnieźnieńskiej. Jest to dużego kalibru skandal! Należy
          wyrazić tylko wielkie zdziwienie, że starosta powiatowy nic na ten temat się
          nie wypowiadał. Z punktu widzenia ważności sprawy jest to bardzo dziwne i
          rzeczywiście snujące jakieś może nieprawdziwe domysły.
          Ale tutaj również brak wszelkiego rodzaju kontroli ze strony organu
          nadzorującego - czyli starostwa jest ewidentny. Jak można było nie kontrolować
          szkoły, w jakim świetle jest teraz postawione starostwo?
          Proszę Państwa, jest to ogromny wstyd, dla powiatu, dla urzędu. Chyba, że
          wszystko co zostało opisane w gazecie Poznańskiej nie jest prawdą. Jednak
          obojętnie jak na to patrzeć jest to wielka kompromitacja i wstyd.
    • euglena_pl Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 05.05.04, 18:31
      Widocznie komuś zaczyna zależeć, żeby zatuszować całą sprawę. Teraz widać,
      gdzie jest prawdziwa Stajnia Augiasza. Tak jak pisał Kącki "Polska w pigułce"
      Jesteśmy najlepszym tego przykładem.
      • wercyngetoryks_wp Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 05.05.04, 20:02

Cały czas jest dla mnie niejasne zachowanie nowego dyrektora.Właściwie czemu
        miał służyć ten wywiad w poznańskiej? Jeżeli popełnia się przestępstwo, to
        należy w pierwszej kolejności powiadomić organy ścigania. Trzeba mieć również
        dowody popełnienia przestępstwa. Z drugiej strony, jeżeli były dyrektor jest
        niewinny, to powinien całą sprawę sprostować lub oddać sprawę do sądu za
        zniesławienie.Dlaczego w tej sprawie nie wypowiada się starosta trudno
        zrozumieć. Chyba jest to w jego interesie, bo on za wszystko ponosi
        odpowiedzialność. Zgadzam się, że jest to "kosmiczna czarna dziura" Ale prawda
        musi w końcu być ujawnina. Jest to w interesie opcji rządzącej powiatem i chyba
        wszystkich mieszkańców naszego, nękanego "ciekawymi zjawiskami" miasta.
        • janmaria5 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 05.05.04, 21:43

Jako zwolennik prawicy zgadzam się z przedmówcą, że w interesie PRAWICY jest
          wyjaśnienie tych nieczystych i bulwersujących spraw. Jeżeli, drodzy internauci
          oglądaliście dzisiaj Fakty w TVN, to podano, że Samoobrona i pan Lepper
          prowadzą w sondażach przedwyborczych. Dzieje się to również dzięki takiej
          polityce jak u nas, którą prowadzą lokalni działacze mówiący, że są z
          prawicowych ugrupowań. Czas najwyższy się za to zabrać i zacząć mówić nie
          pewnym panom i ich irracjonalnym postępowaniom na dołach. Czas zacząć sprzątać
          w prawicowych ugrupowaniach, bo możemy się obudzić z panem Andrzejem na głowie.
          • wercyngetoryks_wp Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 06.05.04, 06:48

Jeżeli co światlejsi z nich sami nie posprzątają tej swojej stajni, to już
            niedługo zrobią to za nich wyborcy. Jeżeli to do nich nie dotrze, to wynik
            Leppera będzie jeszcze lepszy. Lokalna prawico rób tak dalej, a podzielisz los
            obecnej lewicy.
            • eryk8 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 06.05.04, 20:29
              Barnaby, Jacki, Jany ,Eugleny, Wercyngetoryksy itd.,itd. Po co to wszystko
              piszecie, po co popisujecie się swoim intelektem czy erudycją. Przecież już od
              samego początku nowych samorządowych rządów realizowana jest tylko
              jedna „powszechnie słuszna” polityka oświatowa. Jej jedynym i głównym celem
              jest ”jakaś szkoła wyższa”, która musi znaleźć odpowiednie lokum. Jeżeli sobie
              przypominacie rok ubiegły, słynny artykuł „kolegi” Filipa, atakującego
              bezpardonowo jednego dyrektora, a jeszcze wcześniej opisującego i porównującego
              walkę o mlecz do bitwy pod Kurskiem, to jak myślicie, po co to robiono? Wtedy
              już zaczęto realizację tej bardzo sprytnej polityki. Dzisiaj również, może już
              nie tak jawnie, gdzieś w kuluarach, albo jeszcze gdzie indziej prowadzi się
              takie działania, szczególnie wobec ludzi, którzy nie uginają się decydentom.
              Może jakaś cicha kampania negatywna przeciw szkole, żeby zniechęcić do niej
              dzieciaki itp. Przecież na Gnieźnieńskiej stoi bardzo ładny kameralny
              budyneczek, który bardzo się nadaje na ich zaplanowane przedsięwzięcie. Stąd
              wziął się ten artykuł o mleczu w wiadomościach, żeby zniechęcić młodzież i ich
              rodziców do przyjścia do szkoły o nowej zmienionej nazwie, a przy okazji
              dostanie się również Kaliskiej. Przy jednym ogniu może upiecze się dwie
              pieczenie? Decydenci się będą cieszyć, może i inni „szkolni wielmoże”- sama
              radość i szczęśliwość zapanuje na ich „dworach” W końcu - mu, im dokopali.
              Dlaczego nie napisano o innych edukacyjnych placóweczkach, do których również
              byłoby można się solidnie przyczepić, nie trzeba wyjaśniać. Po prostu są równi
              i równiejsi, są ulegli i nieugięci, są włodarze- absolwenci konkretnych szkół i
              szkoły, do których nie czują sympatii. Dlatego obywatele równi i niecieszący
              się sympatią włodarzy NIE DAJCIE SIĘ! BĄDŹCIE SOBĄ! NIE ZRAŻAJCIE SIĘ RZUCANYMI
              KŁODAMI! MIEJCIE KRĘGOSŁUP! A wy „wielcy myśliciele i pisarze” zacznijcie
              trochę myśleć i przeciwstawiać się takim postępowaniom. Może czas najwyższy
              zacząć ujawniać na ogólnopolskich arenach to wszystko, tak jak dzisiaj u
              Stokłosy.
              • jackowrzesnianin Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 07.05.04, 00:47
                1. Nie o żadne popisy mi chodzi.

2. Wkurza mnie WW i Starostwo z jedyną słuszna linią i opluwaniem w imie tej
                linii. Wkurza mnie traktowanie społeczeństwa jak masy(żeby było kulturalnie) do
                ogłupiania. Gazety powinny pisac o faktach. Dobrych i złych, niezależnie od
                zamierzen i planów władz. Niestety nasz najbardziej poczytny tygodnik WW stał
                sie po ostatnich wyborach tubą propagandową władzy.

3. Dyskusyjne jest , które szkoły nalezy zlikwidować, lub połączyć. Które
                nalezy przeprofilować.

Zgodnie z normami UE gdzie szkolnictwo na poziomie ZSZ własciwie nie istnieje,
                nalezy dążyć do utrzymania Techników (praktycznie jako substytutów niedawnych
                ZSZ) i utworzenia bardzo silnych Liceów Ogólnokształcących dla kandydatów na
                studia wyższe. Licencjackie (jako substytutów dawnych techników) i akademickie.
                ZSZ pozostaną praktycznie dla najbardziej naukowo opornych. Zresztą likwidacja
                ZSZ następuje praktycznie samoistnie, z braku chętnych. ( Mówię tu o typach
                szkól, a nie o konkretnych placówkach).

Rzeczywiście w związku z reorganizacją szkolnictwa (gimnazja i 3, a nie 4
                letnie licea i 4, a nie 5 letnie technika), oraz spadkiem populacji młodzieży
                reorganizacja placówek szkolnictwa średniego i likwidacja niektórych z nich
                jest konieczna.
                Tylko:
                a) należy głęboko przemyślec i przedyskutowac, których,
                b) zamykanie szkól nie musi sie wiązać z ich "opluwaniem" w miejscowej prasie,
                dla uzasadnienia wyboru.

Jest koniecznością likwidacja, czy połączenia na drodze kompromisu, w miarę
                możliwości z zachowaniem tradycji.

4. Utworzenie WSZ jest wskazane, a nawet niezbedne dla rozwoju miasta.
                (uzasadnienie wyżej WSZ przejmuja praktycznie funkcje dawnych dobrych
                techników, a licencjaci, czy inzynierowie funkcje technków czy np nauczycieli
                po SN na rynku pracy).

Problemem jest pozyskanie dobrych WSZ. U nas niestety ta ekonomiczna jest
                gdzies w ogonie rankingów (chętnie przeczytałbym informację władz tej szkoły na
                ten temat). Ta jezykowa, to w ogóle jakiś "nie pies nie wydra cos na kształt
                świdra". Jeszcze na śp forum WW próbowałem się dowiedzieć coś o jej
                właścicielu, czy organie założycielskim. Co to znaczy pod patronatem UAM?? Kto
                sygnuje dyplomy?? Niestety ŚCIŚLE TAJNE PRZEZ POUFNE.
                To Boli.
                A szcególnie, może zaboleć absolwentów, kiedy obudzą się z "ręką w nocniku".

5. Nagłaśnianie bolącze wyżej. Tu jest problem. Pozio korupcji i skandali w tym
                kraju jest tak wysoki, że nasze małe problemy na nikim juz chyba nie zrobia
                wrażenia. W dodatku góra, Warszawka, a nawet Poznań juz dawno połozyły "lachę"
                na prowincje. DLATEGO NASZE PROBLEMY MUSIMY ROZWIĄZYWAĆ SAMI. PRZYNAJMNIEJ W
                ZAKRESIE JAKI JEST MOZLIWY, PRZY SRODKACH JAKIE NAM SKAPNĄ Z WARSZAWSKIEGO, CZY
                UNIJNEGO STOŁU.
                Stokłosa to inna sprawa. Kilka tysięcy zatrudnionych niewolników i zasmrodzony
                cały, w dodatku turystyczny region.

POZDRAWIAM. I OBY BYŁO LEPIEJ.
                • eryk8 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 07.05.04, 16:11
                  Przepraszam, ale trochę mi nerwy puściły. Po prostu trochę mnie poniosło.

Czytając od paru dni wasze wszystkie posty po prostu się zastanawiam, gdzie
                  byli absolwenci szkoły mleczarskiej, kiedy w imię jakiś partykularnych
                  interesów likwidowano im "mlecz"? Dlaczego nikt z nich nie oprotestował jawnych
                  dezinformacji, manipulacji dotyczących zjazdu absolwentów? Ludzie, oni robią
                  wam koło tyłków, a wy siedzicie spokojnie? Czego się boicie? Dyktatura
                  proletariatu odeszła już do lamusa i musicie wiedzieć, że macie prawo do
                  własnych wypowiedzi i własnych poglądów. Misja PRL – owskich Trybun Ludu dawno
                  się skończyła.
                  Zauważcie, że jeżeli trzeba wywołać jakąś zawieruchę, to zaczyna się do tego
                  wykorzystywać lokalny tygodnik z jej “redaktorkiem “ filipkiem? Czy tego typu
                  artykuliki ktoś zleca, czy są one pisane za czyjąś aprobatą? Trzeba było
                  zlikwidować mlecz, to “kolega “ filip wysmyczył artykuł mówiący tylko źle,
                  stosował porównania typowe dla radzieckiego komisarza, a Kursk stał się jego
                  ulubionym miejscem boju, tak jak u komisarza ludowego. Jak trzeba było jeszcze
                  dołożyć, to znowu filipek zadziałał. Jak trzeba było bronić “starą
                  nomenklaturę” z ”koszar”, to również wyznaczono do tego szczytnego
                  działania “komisarza filipka” Jak trzeba było dołożyć licealistom, którym
                  zachciało się wystawiać sztukę teatralną w WOK desygnowano również pana
                  komisarza. Być może przeszkadzał mu ksiądz reżyser. Zresztą świetnie to opisał
                  na śp. Forum jeden z internautów porównując jego znajomość teatru do
                  umiejętności teatralnych Nerona “do Cezara filipa”. Jeżeli trzeba skrytykować
                  jakąś uroczystość lub święto, to komisarz filipek jest na pierwszej linii
                  frontu. Może wg towarzysza komisarza program artystyczny na uroczystościach
                  patriotycznych powinien się składać z piwa i kiełbasy, albo z golonki po
                  bawarsku suto zakrapianej piwem? Czy wg obywatela komisarza, w związku z
                  wejściem Polski do Unii Europejskiej należało zmienić historię bitwy pod
                  Sokołowem? Może na ten czas prelegent powinien wygłosić mowę dziękczynną dla
                  Niemców, lub ich przeprosić, że kosynierzy stawiali im opór? A to wszystko
                  tylko ze względu na wejście Polski do UE. Pan komisarz z iście “sowietikus
                  styl” by naginał historię do potrzeb danej chwili. Panie komisarzu filipku
                  nie ma już ZSRR i PRL . Nie są one już razem w Układzie Warszawskim, ani nie
                  wyznają sobie proletariackiej miłości. Pan nie rozumie zupełnie historii, a
                  przynajmniej nie ma pan pojęcia o jej znaczeniu i interpretacji. Wg
                  przemyśleń pana komisarza Niemcy będąc razem z nami w Unii, nie powinny mieć
                  teraz przypominanej historii krzywd, które nam kiedyś wyrządziły. Teraz panowie
                  Niemce muszą być cacy, tak jak za czasów Bieruta, Gomółki, Gierka cacy musiał
                  być Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich. Z takim myśleniem ma pan
                  panie komisarzu przyszłość w Korei Płn. Może pana szef wyśle tam pana na
                  placówkę korespondenta ww? ŚWIETLANA PRZYSZŁOŚĆ PRZED PANEM!
                  Swoją drogą jaką szkołę ten człowiek skończył i kto go uczył historii? Będę
                  bardzo wdzięczny za odpowiedź na to pytanie “XXI wieku!”
                  Czy kiedykolwiek ktoś mu powiedział, “że naród, który nie pamięta o swojej
                  historii i kulturze traci swoją tożsamość”? Panie, Panowie nauczyciele,
                  dlaczego nie wytłumaczyliście tego naszemu filipkowi?
                  • janmaria5 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 07.05.04, 18:39
                    Wcale nie czuję się obrażony. Co prawda trochę nie rozumiałem Pana ostatniego
                    wątku z tymi patriotycznymi uroczystościami, ale na stronie www. wiadomości
                    przeczytałem związany z tym artykuł. Myślę, że nie jest on wart jakiegokolwiek
                    komentarza. Człowiek , który coś tam opisuje z dopiskiem takiego komentarza, na
                    który Pan zareagował, powinien poszukać sobie psychoanalityka lub alergologa. W
                    pierwszym przypadku mogą mu dokuczać jakieś kompleksy, a w drugim cierpi na
                    alergię zwaną edukacja. Co do Pana pytania „XXI” wieku to chyba skończył nasze
                    liceum , ale nie jestem pewien.
                    Pozdrawiam.
                    • euglena_pl Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 08.05.04, 18:53
                      Myślę, że jeżeli nawet ktoś zleca takie "twórcze" pisanie temu "dżentelmenowi"
                      to tak do końca nie może być pewny co on napisze. Ten mini komentarzyk do 2
                      maja chyba napisał nie wiedząc co pisze, bo rzeczywiście wychodzi tutaj brak
                      elementarnej umiejętności interpretacji historii. Cóż, jacy "fachowcy" taka
                      gazeta. Pan "redaktor" musiał się przestraszyć, że po takim przedstawieniu
                      historii bitwy pod Sokołowem 1948, Niemcy zgłoszą oficjalny protest do
                      Brukseli, że wypominamy im przeszłość i mogą nas po 2 dniach z
                      Unii "eksmitować".
                      Ku pamięci!
                      "Ucz się dżentelmenie ucz, bo nauka to potęgi klucz"
                      "Nie chciało się nosić szkolnej teczki, trzeba teraz paplać bzdureczki"
                      I tak małymi kroczkami nasi lokalni "redaktorzy" i politycy tworzą kapitał
                      wyborczy dla Samoobrony. "Życzę powodzenia"
                      • euglena_pl Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 08.05.04, 18:55
                        Przepraszam: 1848r.
                    • euglena_pl Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 08.05.04, 18:56
                      Myślę, że jeżeli nawet ktoś zleca takie "twórcze" pisanie temu "dżentelmenowi"
                      to tak do końca nie może być pewny co on napisze. Ten mini komentarzyk do 2
                      maja chyba napisał nie wiedząc co pisze, bo rzeczywiście wychodzi tutaj brak
                      elementarnej umiejętności interpretacji historii. Cóż, jacy "fachowcy" taka
                      gazeta. Pan "redaktor" musiał się przestraszyć, że po takim przedstawieniu
                      historii bitwy pod Sokołowem 1848, Niemcy zgłoszą oficjalny protest do
                      Brukseli, że wypominamy im przeszłość i mogą nas po 2 dniach z
                      Unii "eksmitować".
                      Ku pamięci!
                      "Ucz się dżentelmenie ucz, bo nauka to potęgi klucz"
                      "Nie chciało się nosić szkolnej teczki, trzeba teraz paplać bzdureczki"
                      I tak małymi kroczkami nasi lokalni "redaktorzy" i politycy tworzą kapitał
                      wyborczy dla Samoobrony. "Życzę powodzenia"
                      • wercyngetoryks_wp Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 09.05.04, 07:47
                        Osobiście jestem przeciw patetyzmowi chociaż w przypadku wydarzeń historycznych
                        trudno jest tego uniknąć. Są to jednak duperele , bo jak się nie ma do czego
                        przyczepić to trzeba poszukać jakiejś bzdury. Może temu człowiekowi odpowiada
                        poziom „siema, ściema i nara” praktykowany w kanajpach? Nie wdawajcie się w
                        tego typu polemiki, bo one i tak przez tego typu pisarczyka nie będą zrozumiane.
                        Do eryka!
                        Nigdzie się nie popisuję, ani wymądrzam. Każdy ma prawo mieć swoją hierarchię
                        ważności spraw tak samo jak ty, który właśnie też to tak w swoich postach
                        traktujesz. Przestań uważać swoje „myśli” za najważniejsze. Wszystko to, co
                        piszesz jest MOIM zdaniem niczym w porównaniu z koszarami. Pytam się jeszcze
                        raz:
                        Dlaczego przestępstwa fałszerstwa popełnionego na koszarach (czytaj gazetę
                        poznańską) starosta powiatowy i dyrektor tej szkoły nie zgłosili prokuraturze?

• euglena_pl Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 10.05.04, 07:34
                          Prawdopodobnie dla kogoś jest to bardzo niewygodne. Czyżby lokalna władza miała
                          jakieś opory z wyjaśnieniem tej bulwersujacej sprawy?
                          • wercyngetoryks_wp Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 12.05.04, 06:43

Kto jest odpowiedzialny za totalną Stajnie Augiasza na koszarach?
                            • aleksander_absolwent Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 13.05.04, 22:43
                              Na to pytanie dano już w powyższych wypowiedziach odpowiedź.
                              - kto kierował tą szkołą?
                              - kto kierował działem oświaty w powiecie?
                              - kto był organem prowadzącym tą szkołą?
                              - dlaczego bagatelizowano decyzję kuratorium, które nie zatwierdziło byłego
                              dyrektora koszar po wygraniu konkursu?
                              - dlaczego nie zgłoszono prokuraturze przestępstw fałszerstwa?
                              - dlaczego lokalne wiadomości nic nie piszą o skandalu na koszarach?
                              - czy artykuł o mleczu w lokalnej gazecie miał za zadanie odwrócić uwagę od
                              skandalu na koszarach?
                              - kto bezpośrednio odpowiada za powiatową edukację - starosta czy wicestarosta?
                              - dlaczego na ten temat milczą najważniejsze osoby w powiecie?
                              • barnabawielki epopei filipowej ciąg dalszy 14.05.04, 17:19
                                Epopei filipowej ciąg dalszy. To, co pisał wcześniej Eryk w pełni się
                                potwierdza. Po prostu lokalna gazeta i lokalni urzędnicy prowadzą zakrojoną na
                                szeroka skalę kampanię przeciwko szkole z 75 letnią tradycją. Tego typu
                                wypowiedzi są szczególnie pozbawione etyki w momencie zdawania przez uczniów
                                mlecza matury oraz w momencie naboru do mlecza. Można przypuszczać, że jest to
                                swojego rodzaju rewanż za nagłośnienie w katolickiej prasie i w kościołach
                                sprostowania dezinformacji, którą wprowadziły lokalne wiadomości poprzez
                                swojego "redaktora", a dotyczącej zjazdu absolwentów "mlecza". Należy
                                rzeczywiście się zastanowić, w czyim interesie pisze się takie artykuły, albo
                                czy można nie mieć przypuszczeń, że są to artykuły sponsorowane? Nagłaśnia się
                                jakiś konflikt starosty z prezesem, a rzeczywiste zło, przestępstwa
                                fałszerstwa, przyznawanie nagród MEN człowiekowi, które fatalnie rządził szkołą
                                jest przemilczane, ukrywane. Jak to jest możliwe w dobie demokratycznego
                                państwa? Jak to jest możliwe, żeby w obecnym wolnym kraju lokalne władze
                                postępowały tak, jakbyśmy jeszcze tkwili w komunistycznym systemie? Starosta,
                                przewodniczący komisji powinni charakteryzować się bezstronnością, wyczuciem
                                taktu szczególnie w dobie najważniejszego dla młodego człowieka egzaminu
                                dojrzałości. Niektórzy z nich nawet mówią, że byli parędziesiąt lat dyrektorami
                                szkoły.
                                W dzisiejszej prasie piszą, że do jednej ze szkół przyjechał kurator czy
                                wicekurator oświaty (chyba Tygodnik).
                                Drogi Panie Kuratorze!
                                Może przyjechałby Pan do naszego Starostwa i wyjaśnił te wszystkie bulwersujące
                                sprawy, których nie wyjaśnia naszemu społeczeństwu starosta? Może Pan by się
                                zainteresował złym traktowaniem przez lokalnych powiatowych urzędników szkoły z
                                75 letnią tradycją.
                                To co się dzieje w naszej miejscowej oświacie jest żenującym zjawiskiem.
    • eryk8 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 14.05.04, 21:43
      TAAAK!
      Niektórzy obywatele tego zacnego miasta tak przesiąkli starymi czasami,że nie
      są w stanie inaczej myśleć jak zasadami, pryncypjami sprzed 1989r., mimo że
      chcieliby, żeby społeczeństwo kojarzyło ich z prawicą i to nowocześnie myślącą.
      Pana komisarza ludowego – filipka trzeba dzisiaj przekwalifikować na agenta
      tajnych służb, ponieważ nasz wielce uzdolniony wywiadowca stwierdził, że prezes
      mleczarni ma jakieś niezidentyfikowane kontakty z jakimś małżeństwem oraz, że
      nie lubi starosty z Platformy. Czytając to przez pewien czas poczułem się jak w
      dawnym PRL – u, kiedy to służba bezpieczeństwa inwigilowała prywatne życie
      obywateli i sprawdzała ich sympatie polityczne. Wierny starym wzorcom, kiedy
      można było czuć tylko „sympatię” do PZPR, wywiadowca filipek próbuje zrobić z
      całej sprawy sprawę polityczną. W innym artykule tego „inteligentnego”
      tygodnika wywiadowca filipek zajął się zatrudnianiem belfrów puentując swoje
      rozważania tym, że szkoły nie są prywatnymi folwarkami dyrektorów, którzy
      zatrudniają nauczycieli wg swoich „widzi misie” . Wywiadowca filipek popisał
      się ponownie fatalną wiedzą historyczną, z wyjątkiem historii socjalistyczno -
      komunistycznej. Tylko w epoce komunizmu i realnego socjalizmu o zatrudnieniu
      decydowała Komunistyczna Partia Związku Radzieckiego w ZSRR, albo Polska
      Zjednoczona Partia Robotnicza w PRL. Czyżby u wywiadowcy filipka odezwała się
      nostalgia do byłych czasów? Co na to właściciel gazety, który swego czasu
      mówił, że był antykomunistą, że tworzył struktury NZS itd.? Czyżby się
      odmieniło? Czyżby również wystąpiła tęsknota za dawnymi czasami?
    • nemezis111 Re: Dwie wersje tego samego artykułu? 14.05.04, 23:29
      Zobaczcie Państwo jak różnią się dwie wersje tego samego artykułu w gazetowej
      mówi się o powiązaniach p. Ponieważa z jakimś małżeństwem ale już o godz. 9.13
      nasza gwiada redaktorów wraz z naczelnym w wersji elektronicznej (styl oby
      panów rodem z Białorusi, dla niewtajemniczonych tam jest taki, no wiecie
      skansen komunizmu)zmienia treść i pisze już:

"Powiat nie chce wyjść na krowę, która da się łatwo wydoić. Wiadomo, że dzisiaj
      nie ma nic za darmo. Za czynsz trzeba płacić! Rozmowy na temat stawki czynszu
      trwają już prawie rok. A mimo to trudno odczytać intencje władz spółdzielni.

Chyba powodem takiej postawy prezesa Ponieważ nie jest plotka, że sympatyzuje z
      SLD? I że nie pasuje mu starosta z Platformy Obywatelskiej?

Czy źródłem tego konfliktu są rozgrywki polityczne? "

Zamiast małżeństwa kreującego rodzimą politykę jest co? SLD!!!!!!!!

Doprawdy osłabiacie mnie, czyżbyście redaktorzy popełnili następny błąd, który
      może znowu drogo kosztować?
      O demokracji, obiektywiźmie nie wspominam, bo w odniesieniu do tych dwóch panów
      to całkowicie pozbawione sensu.
      Prawda jest taka, że nie lubicie ludzi mądrzejszych, uczciwych, prawdomównych
      etc. ale to problem , który proponuję rozwiązać wam wraz z lekarzem
      odpowiedniej do waszych objawów specjalizacji.
    • nemezis111 dwie wersje artykułu? 15.05.04, 21:18
      Jest jeden pozytyw w tym wszystkim, że jednak panowie z ww czytają to FORUM,
      ponieważ znów powrócił w wersji elektronicznej tekst z małżeństwem kreującym
      politykę wrzesińską i to w dodatku z tą samą godziną 9.13 aby nas ogłupić. jest
      to prosty manewr polegający na wcześniejszym zmienieniu daty sytemowej i godz.
      przed wysłaniem na serwer. Tak się jednak składa że zapisałem sobie tą
      wcześniejszą wersję na dysku i służę wszystkim poniżej.
      Co do artykułu to po prostu czyste świństwo jakie gazeta razem z mocodawcami
      robi szkole przy ul. Gnieźnieńskiej i to przed nowym naborem. Widać nie
      zrezygnowano z planów likwidacji szkoły ze względu na budynek. Czy jest to
      sprawa polityczna? Owszem jest ale polityczna nie ze strony prezesa,
      nauczycieli czy też owego małżeństwa. Politykę i to w najgorszym komunistycznym
      stylu uprawia władza, która wyalienowała się z tego społeczeństwa dosyć dawno,
      a gazetka - cóż to przecież ten sam krąg wzajemnej adoracji. Jest już regułą,
      że jak kogoś lub coś(np. szkoły, ludzi ale nie pospolitych kryminalistów)
      opisuje brukowiec to znaczy, że są to ludzie lub szkoły bardzo wporządku tylko
      władzy nie pasują a jak władzy to i gezetce.
      Apeluję do nauczycieli i młodzieży w tej szkole - nie dajcie się, to jest wojna
      o szkołę a na wojnie w obronie swojego dobrego imienia wydaje mi się wszystkie
      chwyty dozwolone.
      Podaję link do starej-nowej wersji , cholera wie jakiej:
      nemezis_111.webpark.pl/
      Pozdrawiam normalnych ludzi w tym mieście
      • barnabawielki Re: dwie wersje artykułu? 16.05.04, 17:27
        Powiedzcie, jak obecni włodarze sobie wyobrażają zdobywanie akceptacji
        mieszkańców miasta, powiatu skoro po dwóch latach rządów popełnili tak dużą
        ilość błędów? Zauważcie, że o naszej miejscowości źle pisały gazety
        ogólnopolskie i regionalne. Sprawa ogródków , sprawa przyznawania nagród
        Ministra Edukacji człowiekowi, który kompletnie nie potrafił zarządzać,
        milczenie w sprawie „autentycznych „ ( tak pisali w wojewódzkiej prasie)
        fałszerstw dokumentów szkolnych na koszarach oraz brak reakcji na
        takie „przestępstwo” przez miejscowego starostę i lokalnego tygodnika, ogromne
        zadłużenie powiatu, położony sport, zmiany personalne na stanowiskach w
        powiecie i gminie będące bardziej partyjnym partykularyzmem niż potrzebą
        kompetencyjności, manipulacje w lokalnej gazecie, przykładem czego może być to,
        co napisała przedmówczyni, nieetyczne postępowanie z „mleczem” w momencie
        pisania matury przez młodzież tej szkoły, niejasna w tym wszystkim pozycja
        prywatnej wyższej szkoły w jakiś sposób kojarzonej z obiektami szkoły
        mleczarskiej.
        Śmierdzi to wszystko skandalem, co obecnej opcji rządzącej nie wróży wielkiego
        powodzenia w jakichkolwiek wyborach. Jednak na taki wizerunek obecni włodarze
        zapracowują sobie sami. Szkoda, że inni nie związani z nimi koligacjami
        partyjnymi czy stanowiskami, będą również ponosili konsekwencje.
        • wercyngetoryks_wp szkoła powinna być szkołą! 17.05.04, 20:45
          Pewno, że będą mieli problemy w wyborach, ale szlag mnie trafił, jak widziałem
          dzisiaj panów z samoobrony koło szkół na wojska i ogólniaka, jak rozdawali
          jakieś gazety. Co tu jest grane? Co to za manifestacje polityczne wokół szkół?
          Co mają wspólnego z jakimiś prawyborami szkoły? Szkoła ma być z dala od
          polityki i partii. U nas jest jednak inaczej. Podejrzewam, że takie procedery
          miały miejsce koło wszystkich szkół. Co na to wszystko władze oświatowe
          powiatu, gminy czy kuratorium? Co na to dyrektorzy szkół? Róbcie sobie
          prawybory w amfiteatrze, na rynku przed ratuszem w WOK lub w starostwie ale,
          nie w szkołach!
          Zgadzam się z poprzednikami, że w czasie matur „obrabianie” jakiejś szkoły
          jest wysoce nieetyczne. Komuś wyraźnie zabrakło taktu i przyzwoitości. Powinni
          pamiętać, że każdy uczeń, niezależnie do jakiej szkoły chodzi powinien być tak
          samo traktowany i mieć taki sam komfort przed tak ważnym egzaminem. Tutaj
          widać, że jednym ten komfort naruszono. WSTYD!
          Ponownie stawiam pytanie
          Dlaczego w sprawie fałszerstwa na koszarach ( czytaj poznańską) starosta i
          dyrektor szkoły nie zawiadomili prokuratora?
          • nemezis111 Re: szkoła powinna być szkołą! 17.05.04, 21:20
            Szanowny kolego, tu nie chodzi o maturzystów (oni mają dzisiaj inne problemy)
            tylko o potencjalnych uczniów I klas - czyli o nowy nabór. Wyobraźcie sobie jak
            taki gimnazjalista usłyszy, że szkoła ma iśc na bruk czy wybierze tę szkołę?
            Rok szkolny w gimnazjach się kończy, za chwilę będą składać do szkół
            ponadgimnazjalnych papiery i co... pojawia się wredny artykuł o wydumanych
            problemach szkoły, o osobach których nikt nie podejrzewa o złe intencje (oprócz
            WW)a wręcz przeciwnie pomagają jej jak mogą. To z uporem maniaka władze powiatu
            dążą do fizycznej likwidacji tej szkoły, a ci co im przeszkadzają w tym
            zamiarze są opisywani w gazetce.
            O nową dyrektor bym się nie martwił , myślę że sobie poradzi a co zaczęła to
            pewnie skończy, dowód artykuł w GP. Dlaczego jednak Starosta milczy i gazeta
            lokalna to to jest dopiero dziwne. No może nie chcą wyjść na idiotów jak się
            bzdury pisało i dziwnych wywiadów udzielało. A przypominam że za chwilę minie
            dokładnie 1 rok od czasu kiedy wszyscy decydenci o tym wiedzieli. Polityka?
            Prywata? Buta? Indolencja? Niekompetecja? Dobro społeczności lokalnej? Strach?
            Głupota? Wybierzcie sobie Państwo odpowiedź sami.
            P.S.
            Pytanie za 100 pkt.: Co by było, gdyby Dyrektorem zostały osoby wcześniej
            promowane przez władze i WW?
          • jackowrzesnianin Re: szkoła powinna być szkołą! 17.05.04, 21:41
            Troche przesadzasz> Mamy demokracje i każda legalna partia, jeżeli to nie
            zagraza bezpieczenstwu może agitowac w miejscach publicznych. Wiele partii
            agituje nawet w szkołach (syn mówił cos o spotkaniu z Panem Nałęczem w
            Gimnazjum nr 2). Mi osobiście to nie przeszkadza. Bardziej szlag mnie trafiał
            na agitacje Unijną. I nie dlatego, ze była, ale dlatego,że była nachalna.
            Momentami przypominało mi się TPPR (wiesz co to było) z czasów mojej młodosci.
            Rozumiem, że nie pałasz miłościa do SO.Ja tez nie jstem ich fanem, ale nie
            potepiam w czambuł i wolę ich od komunistów, albo farbowańców z PO. No i
            miejmy jednakową miarkę dla wszystkich, w ich zabiegach o elektorat

POZDRAWIAM I ZYCZĘ PRZYZWYCZAJENIA DO DEMOKRACJI.
            OBY BYŁA LEPSZA NIZ DOTYCHCZAS.
            • janmaria5 Re: szkoła powinna być szkołą! 18.05.04, 20:56
              Demokracja nie polega na tym, że ze szkół robi się kolejny Sejm. Myślę, że
              trochę Pan przesadza z tą „szkolną lekcją demokracji”. Szkoła, będąc
              specyficzną instytucją, w której rodzice dzieci, młodzieży mogą mieć różne
              zapatrywania polityczne nie powinna preferować żadnej opcji, powinna być
              neutralna politycznie i nie powinna być miejscem spotkań partii czy ich
              przedstawicieli. Dlatego jestem przeciwny jakiejkolwiek agitacji na jej
              terenie. Jeżeli na terenie szkoły prowadzona jest agitacja polityczna, to winę
              za to ponosi głównie dyrektor. Również nauczyciele mogą mieć swoje upodobania
              partyjne, ale nigdy nie powinni tego okazywać w szkole. Myślę, że obecnie, jak
              i poprzednio nasze miejscowe szkoły zostały mocno upolitycznione przez
              rządzących włodarzy. Dlatego jestem przeciwny podległości szkól pod samorządy,
              przynajmniej tak sprawujących władzę jak obecne.
              Matura jest maturą i czas najwyższy, żeby miejscowi notable wznieśli się raz
              ponad wszystko i zauważyli, że demokracja mówi również o tym, że młodzież ze
              wszystkich szkół należy traktować tak samo. Na lokalny tygodnik zbytnio bym nie
              liczył.
              Pozdrawiam
              • jackowrzesnianin Re: szkoła powinna być szkołą! 18.05.04, 22:53
                Szanowny Panie Janie Mario ( przepraszam, czy dopisać Władysławie, Piotrze)!!!

Po tekscie
                wercyngetoryks_wp
                "... szlag mnie trafił, jak widziałem
                dzisiaj panów z samoobrony koło szkół na wojska i ogólniaka, jak rozdawali
                jakieś gazety. ...",
                napisałem:
                "Troche przesadzasz> Mamy demokracje i każda legalna partia, jeżeli to nie
                zagraza bezpieczenstwu może agitowac w miejscach publicznych."

A przecież chodnik, to nie szkoła, a miejsce publiczne. I konsekwentnie uważam,
                że nie ma w tym nic złego.

Napisałem dalej, że
                "Wiele partii agituje nawet w szkołach (syn mówił cos o spotkaniu z Panem
                Nałęczem w Gimnazjum nr 2). Mi osobiście to nie przeszkadza"
                Bo to jest moje zdanie. I to zdanie juz podlega dyskusji. Uważam jednak, że
                takie spotkania moga byc nawet pozytywne, jezeli zostanie zachowana równowaga,
                tzn jeżeli zaprosimy przedstawicieli wszystkich znaczacych partii. Niepokojace
                jest zaproszenie przedstawicieli tylko wybranych , ulubionych partii Dyrektora,
                czy jakiegos innego decydenta.

I teraz dwie uwagi na ten temat:

1. Spotkanie z Marszałkiem Nałęczem w gimnazjum odbyło się i ponoć jak to
                określił jeden z uczestników(nie mój syn) "Nałęcz lał wodę i kręcił jak zwykle".
                Ciekawe jakie są opinie innych??

2. Nie jestem fanem SO, nie głosuję na nich. Uważam jednak, ze nagonka medialna
                na tę partie jest grandą. Krytyka tak, ale nie zmasowana nagonka. Dlatego tak
                oburzyła mnie uwaga "wercyngetoryks_wp". Szanowny Panie wercyngetoryks_wp, a
                gdyby rozdawali tam ulotki PO, albo SLD to co? to byłoby OK???
                Zresztą nagonke na SO i LPR ogłosił sam Redaktor Naczelny GW w artykule z
                okazji 15 -lecia GW (bodaj "Gazeta na zakręcie, Polska na zakrecie"

Piszesz:
                "Myślę, że obecnie, jak
                > i poprzednio nasze miejscowe szkoły zostały mocno upolitycznione przez
                > rządzących włodarzy."
                Sądzę, że większość szkól w Polsce jest upolitycznionych. Pamięta Pan relacje z
                przygotowan szkól do referendum, a później do wejścia do UE???
                Czy to dobrze, czy źle?? Powtórzę, to kwestia wyważenia i dopuszczenia różnych
                opinii i partii. Przeraza, gdy szkoła agituje "w jedyną słuszna stronę" (skąd
                my to pamiętamy).

Podległość szkół. No dobra. A co Pan proponuje???

> Matura jest maturą i czas najwyższy, żeby miejscowi notable wznieśli się raz
                > ponad wszystko i zauważyli, że demokracja mówi również o tym, że młodzież ze
                > wszystkich szkół należy traktować tak samo. Na lokalny tygodnik zbytnio bym
                nie liczył.

No i tego akapitu nie rozumiem, albo inaczej, rozumiem, ze miał on cos znaczyć,
                że chciał Pan cos przez to powiedzieć, nie mówiac wprost. Poproszę jednak o
                więcej szczegółów.

POZDRAWIAM PANA, PANA wercyngetoryks_wp, WSZYSTKICH WRZESIŃSKI FORUMOWICZÓW I
                CZYTELNIKÓW TEJ STRONKI

• jackowrzesnianin Re: szkoła powinna być szkołą! 18.05.04, 22:54
                  Przepraszam za żarcik z Władysławem. Mam nadzieje, że nie uraziłem.
                  Jeszcze raz
                  Pozdrawiam
                  • janmaria5 Re: szkoła powinna być szkołą! 19.05.04, 17:44
                    Oczywiście, że się nie gniewam za Władysława, Piotra, chociaż wolę, żeby nie
                    kojarzono mnie z towarzyszem Gomółką lub Jaroszewiczem. Jan Maria są moimi
                    autentycznymi imionami i jest mi z tym dobrze również na forum gazety. Co się
                    tyczy tej niezrozumiałej części mojej wypowiedzi to uważam, że podczas pisania
                    matur, jako najważniejszego egzaminu dla młodych ludzi nie powinno się w
                    lokalnej gazecie specjalnie upubliczniać konflikty między prezesem a starostą
                    opatrując to jeszcze komentarzem, że uczniowie i nauczyciele „mlecza” zostaliby
                    wyrzuceni na bruk. Dlatego przychylam się do wypowiedzi, że wypowiedziano tutaj
                    wojnę szkole w imię jakiś partykularnych spraw.
                    Panie Jacku pozdrawiam!
                    Jan Maria
                    • jackowrzesnianin Re: szkoła powinna być szkołą! 19.05.04, 22:12
                      1. No nie, taki to nie jestem i tych imion nie kojarzyłem z Gomułką, tylko z
                      nabardziej w Polce znanym Janem Marią itd Rokitą
                      2. Jeżeli chodzi o szkoły to podzielam zdanie Nemezis (jeżeli pomyliłem nick
                      przepraszam). Podzielam zdanie, ze nie chodzi o maturzystów a o nabór nowego
                      rocznika. Należy maksymalnie zniechęcić, tę młodszą młodzież i jej rodziców
                      do "mlecza". Brak kandydatów do tej szkoły będzie doskonałym argumentem
                      podtrzymującym słuszność decyzji o jej likwidacji.

Pan Starosta powie poprostu: TAK PAŃSTWO WALCZYLISCIE O TE SZKOŁĘ, A TAM NIE MA
                      SIĘ KTO UCZYC. CZYLI TO JA MIAŁEM RACJE I MOJE NA WIERZCHU".

Ot lokalna polityczka. Wiadomo, że takie podjaździki i zajaździki sa w każdej
                      gminie, w każdym powiecie. To normalne w demokracji. Żałuje tylko, ze
                      największa i praktycznie jedyna lokalna gazeta nie jest bezstronna, nie próbuje
                      przynajmniej byc obiektywna, dmie w tę samą trąbę co "jej" władza. To właśnie
                      źle wróży Wrzesińskiej demokracji.

I jeszcze jedno. Juz od dawna brak na tym forum dyskusji o wrzesińskiej
                      gospodarce. Czy za nowych władz przybywa, czy ubywa miejsc pracy. Jakie mamy w
                      tym względzie perspektywy???

POZDRAWIAM
                      • janmaria5 Re: szkoła powinna być szkołą! 19.05.04, 23:20
                        Oczywiście, miałem na myśli Gomułkę sekretarza, a nie Gomółkę kompozytora
    • aleksander_absolwent Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 17.05.04, 21:12
      Dziękuję za troskę o maturzystów mojej ukochanej szkoły. W tym roku zdaje moje
      dziecko.
      Ja mam jeszcze inne pytanie.
      Dlaczego nie połączono "koszar" z "wojska", skoro rzeczywiście na koszarach
      było skandalicznie i szkoły te 10 lat temu stanowiły jedność?
      Dlaczego obecne starostwo tego nie uczyniło tylko połączyło "mlecz" z "wetem" -
      szkoły, które nigdy nie były razem?
      • jackowrzesnianin Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 17.05.04, 21:19
        Powodzenia na "drugiej" w życiu maturze. Podobno jest gorsza od własnej.
        A o to ja łaczono spytaj Starostę, albo jego "towarzycho"
        • barnabawielki Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 21.05.04, 18:39
          Teraz nastąpiła niesamowita zmiana! „Agencja ww” od wywiadu, postanowiła
          zmienić swój obiekt zainteresowania oraz wyznaczyć nowych wywiadowców. Obiektem
          tym stała się tym razem nowa dyrektor koszar a komisarz i zarazem wywiadowca
          felip został zastąpiony dwójką „wyśmienitych i doświadczonych” wywiadowców don
          tomaso i mada me anet. Wywiadowcy ci zostali pozbawieni przez obiekt swojego
          zainteresowania możliwości wejścia do placówki edukacyjnej, która jak się
          okazało miała takie prawo nie wpuszczenia tych znamienitych asów wywiadu.

Należy jednak pamiętać, że ta jedyna w swoim rodzaju agencja jakoś nie kwapi
          się z opublikowaniem bulwersujących spraw związanych z fałszerstwami i innymi
          niesamowitymi sprawami opublikowanymi kiedyś w dzienniku poznańskim.
          Dlaczego ta bardzo bulwersująca sprawa jest przemilczana przez lokalny tygodnik
          i naczelne władze powiatu?
          Wszyscy u nas wiedzą o co chodzi i czekają, co na to władza z jej medialnym
          poplecznikiem?
          • wercyngetoryks_wp Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 21.05.04, 22:07
            Nasza władzuchna cierpi na „zapalenie języka i gardła”. Po prostu nasze
            kochane chłopaki nabawiły się tej choroby w wolfenbytel, kiedy
            musieli „wygłaszać bardzo dużo przemówień” Za czyje pieniążki tam pojechali?
            Chyba podatników polskich? A na szkoły brakuje – prawda panie włodarzu,
            szczególnie na czynsz - prawda (patrz wiele wydań wiadomości i tygodnik)
    • rodzicemlecz Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 27.05.04, 16:10
      "Przyjaciele" mlecza działają i to jak tylko mogą imając się różnych sposobów.
      Dzisiaj nasze dzieci opowiadały, że wychowawcy klas pytali się czy są uczulone
      na emulsję do malowania sufitów i ścian bocznych , bo w szkole trwa malowanie
      bardzo brudnych ścian korytarzy. Na początku mówiły, że nie wiedziały o co
      chodzi, bo specjalnie nic nie czuć na korytarzach, a szkoła, mówią staje się o
      wiele czystsza, że zupełnie inaczej się w niej przebywa. Jednak jak im
      wytłumaczono, że jest chyba ktoś "życzliwy", któremu zależy na tym, żeby ta
      szkoła byłą brudna, zaniedbana , szczególnie, że zbliża się jej 75 lecie.
      Szkoda, że te "życzliwe" osobniki nie interesowały się szkołą wcześniej, kiedy
      odpadały tynki i farby z sufitów, kiedy ściany przypominały chodniki, kiedy
      przeciekały dachy, a o malowaniu ta szkoła słyszała chyba dwadzieścia lat temu.
      Wszyscy rodzice, będąc na wywiadówkach bardzo często o tym mówili.
      O co tutaj chodzi? Może wypowiedzieliby się nauczyciele? Komu zależy na brudzie
      i zrujnowaniu naszej szkoły? Chyba dobrze, że w szkole tej o wiele lepiej się
      dzieje, staje się czystsza i estetyczniejsza? Chyba, że po wejściu do Unii,
      będzie się ceniło brud i bałagan? Jak to jest obywatele "zatroskani"?
    • aleksander_absolwent Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 27.05.04, 19:37
      Należy tylko
      > współczuć
      > temu, który chyba za nie swoje winy musi to posprzątać, Żal człowieka bo
      > widać, ze wziął się za porządki! Tylko czy poradzi?

Tak, zaczyna być schludnie i czysto. Przychodząc po córkę, która zdawała ustną
      maturę widziałem, że pomalowana jest cała część szkoły gdzie jest aula oraz
      korytarz w hali gimnastycznej. Rzeczywiście zupełnie inaczej się człowiek
      czuje, a córa opowiadała, że wszyscy mówią, że przez 10 miesięcy więcej
      zrobiono niż przez dziesięć lat. Widać jednak, że dla kogoś jest to nie do
      przyjęcia i dlatego zaczynają bruździć. Jestem pełen obaw, czy nowego
      dyrektora nie złamią? Facet jest postrzegany jako twardziel i nie daje sobie w
      kaszę dmuchać, ale oni potrafią intrygować i zawsze będą coś knuli. Przykładem
      tego są ostatnie artykuły w WW, które można przyjąć jako wstęp do czegoś
      większego, mającego uderzyć w mlecz. Myślę jednak, że absolwenci, rodzice,
      uczniowie i nauczyciele przeciwstawią się tym niecnym knowaniom.
      Pamiętajcie
      Kto mieczem wojuje od miecza ginie!
      Do kolejnych wyborów już tylko dwa lata.

• wercyngetoryks_wp Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 27.05.04, 20:08
        Komu zależy to wiadomo od dawna i nie potrzeba tutaj wielkiego śledztwa.
        Zróbcie sobie wycieczkę ulicami kompozytorów, wież z kogutami i prywatnych
        szkól to zobaczycie kim oni są. Należy odwrócić również uwagę od koszbar, a
        dlaczego to tu już napisano
    • barnabawielki Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 11.06.04, 13:31
      Proszę, Proszę

Ile to trzeba było czasu żeby „szanowna lokalna gazeta” zechciała napisać to,
      co działo się na koszarach. Styl, w jakim to uczyniła jest zgoła przedziwny,
      tak jakby był to temat bardzo niewygodny panom lokalnym artystom od pióra.
      O to pierwsza uwaga!
      Nasz redaktorek pisze, że starosta na wyraźne życzenie dyrektora szkoły
      skierował sprawę do prokuratora.
      Panie i Panowie coś jest tu nie tak. W gazecie poznańskiej z dnia 29 kwietnia
      2004r. nowa dyrektor szkoły mówi o fałszowaniu dokumentów. O ile mi wiadomo,
      jest to ścigane prawem karnym, a po udowodnieniu zagrożone pozbawieniem
      wolności i to na ładnych parę lat. Albo ktoś tutaj znowu poprzekręcał słowa,
      albo lokalny włodarz nie wie, że pewne sprawy należą do jego obowiązków jako
      zwierzchnika szkół średnich. Szczególnie, jeżeli wcześniej powołał komisję do
      zbadania wszystkich spraw związanych z koszarami. To nie dyrektorka szkoły
      tylko starosta i to o wiele wcześniej powinien powiadomić prokuratora o
      wystąpieniu czegoś takiego jak fałszerstwo dokumentów. Panu staroście i panu
      redaktorowi radzę ponownie przeczytać poznańską z 29 kwietnia i przeanalizować
      to, co powiedziała nowa dyrektor.

Najdziwniejsze wydają się ostatnie pytania

Czy sprawami koszar powinien zainteresować się prokurator?

Panie drogi, jeżeli występuje fałszerstwo, to na pewno TAK . Jak pan sobie
      wyobraża np. ściganie fałszerzy pieniędzy? Człowiekowi, który jest
      odpowiedzialny za przestrzeganie prawa w powiecie nikt nie powinien tego
      tłumaczyć!

Czy obecny dyrektor szkoły musi kontrolować poprzednika?

A jak wg. Gazety powinno się przejmować mienie publiczne?

Pytania bardzo głupie i naiwne chyba skierowane do dzieci?

Panowie nie kompromitujcie się, bo jest to żenująca wiedza na temat
      przestrzegania prawa!!!!!!

• janmaria5 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 11.06.04, 15:01
      Co tutaj więcej dodać, może tylko parę uwag.

1. Należy rozumieć, że starosta uznał prośbę dyrektorki za słuszną i
      postanowił zgłosić do prokuratora wszystkie nieprawidłowości w tej szkole?
      2. Jak uznać rozbieżności między dyrektorką szkoły a starostą – dyrektorka
      szkoły stwierdza, że nie słyszała o powiadomieniu przez starostę prokuratury?
      Tutaj prośba, tutaj nic nie wie – kto mówi prawdę?
      3. Jeżeli o popełnieniu przestępstwa fałszerstwa dokumentów było już
      wiadomo 29 kwietnia ( a może już wcześniej) – wywiad dyrektorki dla Gazety
      Poznańskiej, to dlaczego tak późno z powiadomieniem prokuratora zwlekał Pan
      starosta? Fałszerstwa dokumentów są bardzo poważnym przestępstwem i jak pisał
      poprzednik ściganym z mocy prawa karnego.
      4. Dlaczego o takich skandalicznych sprawach długo nie powiadamiała
      lokalna gazeta, zważywszy, że o mniejszej mocy nieprawidłowościach w „mleczu”
      trąbiła znacznie wcześniej?
      5. Czy końcowe pytania dziennikarza wiadomości mają służyć
      zbagatelizowaniu sprawy?

Jako podatnik chciałbym zauważyć, że wszyscy urzędnicy samorządowi są opłacani
      z naszych podatków, dlatego dziwię się głównym włodarzom, jak i działowi
      oświatowemu, że wykazały tak mało profesjonalizmu w tej bulwersującej sprawie.
      Zgadzam się, że można to uznać za kompromitację.

Jako zwolennik i wyborca prawicy jestem zdumiony takim postępowaniem lokalnych
      decydentów. Czuję się urażony i nigdy więcej nie popełnię błędu, jakim było
      głosowanie na obecnych ludzi rządzących tym samorządem. Myślę, że na stronie
      prawicy są jeszcze inne opcje, które bardziej zasługują na zaufanie moje i
      wielu moich przyjaciół.

• barnabawielki Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 11.06.04, 16:55
        Osobiście mnie mało obchodzi, czy rządzi prawica, lewica, czy centrum. Ważne
        żeby dobrze i uczciwie rządzili.
        Myślę, że pytania postawione przez przedmówcę są dla niektórych zbyt kłopotliwe
        i raczej odpowiedzi na nie bym się nie spodziewał.
        Zgadza się natomiast z tym, że za nasze, podatników pieniądze mamy niezłą hecę.
        Chciałbym również zarabiać ładnych parę tysięcy i tak lawirować.

Bo dla mnie jest to jakieś nieudolne usprawiedliwianie się decydenta, że
        zgłosił coś prokuraturze, ale on tego chyba nie chciał, to dyrektorka szkoły
        tego chciała, a on wynika z tego musiał spełnić prośbę dyrektorki itd. Nie
        uważacie, że jest to co najmniej dziwne? Myślę, że w naszym urzędzie są
        prawnicy, którzy by ocenili zarzuty pod względem wymogów prawa karnego? Jeżeli
        takich nie ma, to jak taki urząd funkcjonuje? Nie wiem, może teraz oddawanie
        sprawy do prokuratora jest czymś normalnym? „Jak się spóźnisz do roboty to
        pracodawca idzie już do prokuratora”
        Przepraszam za tą ostatnią ironię!
        • oskar1 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 11.06.04, 23:06
          Rok temu w czerwcu Starosta Wrzesiński, jeszcze przed I konkursem został
          poinformowany przez dwóch radnych - członków zarządu o prawdopodobnych
          przestępstwach w tej szkole, jakie zgłaszali im nauczyciele tam pracujący były
          to m.in.:
          - fałszowania arkuszy
          - nieważna matura
          - sporych finansowych "nieprawidłowościach"
          i proponowali oddanie sprawy do prokuratury celem wyjaśnienia.
          Wiedział o tym cały rządzący dzisiaj powiatem aparat władzy.
          Rok temu proszę państwa!!!
          W tym czasie przystąpiono do ataków, (także w słynnej ze swojej "niezależności
          i obiektywizmu" gazecie) na wszystkich tych, którzy chcieli wyjaśnienia tej
          sprawy i finału w sądzie o ile zarzuty by się potwierdziły. Jak nazwać
          działania i perfidną nagonkę lokalnej gazety wyłącznie na kilka tych kilka
          osób, które mimo cholernych trudności i frontalnych ataków doprowadziło to
          wreszcie do końca ?. Jak nazwać tych "znamienitych”, którzy się w niej
          wypowiadali na temat: jak to związki po zfalandyzowaniu prawa wybrały panią
          dyrektor na to stanowisko . To właśnie ci związkowcy ze Związku Pracowników
          Samorządowych , dyrektorka szkoły, dwoje radnych w tym jeden członek zarządu,
          który później zrezygnował (pewnie z bezsilności na „strażników” prawa).
          Komu zależało, aby tego nie wyjaśniać, tym niech się dzisiaj zajmą
          odpowiedzialne organy. Zaniechanie powiadomienia o przestępstwie to też jest
          chyba karane.
          Niech dzisiaj nikt, kto maczał w tym palce nie błaźni się - zachowajcie resztki
          godności i uderzcie się w pierś - to wyłącznie wasza wina, ten cały roczny cyrk
          wokół tej sprawy!!! ( i to wszystko niestety za nasze podatki). Jest to
          ostatnia chwila aby uratować resztki honoru.
          Powiedzcie dzisiaj głośno i wyraźnie panowie jak to by było z tą sprawą gdyby
          nie właśnie ta pani dyrektor i tych kilka osób, czy w ogóle zgłosilibyście
          cokolwiek komukolwiek?
    • oskar1 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 12.06.04, 08:07
      Przepraszam ale wcześniej wkradło się kilka błędów.

Rok temu w czerwcu Starosta Wrzesiński, jeszcze przed I konkursem został
      poinformowany przez dwóch radnych - członków zarządu o prawdopodobnych
      przestępstwach w tej szkole, jakie zgłaszali im nauczyciele tam pracujący były
      to m.in.:
      - fałszowania arkuszy
      - nieważna matura
      - sporych finansowych "nieprawidłowościach"
      i proponowali oddanie sprawy do prokuratury celem wyjaśnienia.
      Wiedział o tym cały rządzący dzisiaj powiatem aparat władzy.
      Rok temu proszę państwa!!!
      W tym czasie przystąpiono do ataków, (także w słynnej ze swojej "niezależności
      i obiektywizmu" gazecie) na wszystkich tych, którzy chcieli wyjaśnienia tej
      sprawy i finału w sądzie o ile zarzuty by się potwierdziły. Jak nazwać
      działania i perfidną nagonkę lokalnej gazety wyłącznie na tych kilka
      osób, które mimo cholernych trudności i frontalnych ataków doprowadziło to
      wreszcie do końca ?. Jak nazwać tych "znamienitych”, którzy się w niej
      wypowiadali na temat: jak to związki po zfalandyzowaniu prawa wybrały panią
      dyrektor na to stanowisko . To właśnie związkowcy ze Związku Pracowników
      Samorządowych , dyrektorka szkoły, dwoje radnych w tym jeden członek zarządu,
      który później zrezygnował (pewnie z bezsilności na „strażników” prawa),
      spowodowali aby ta sprawa nie umarła śmiercią naturalną.
      Komu zależało, aby tego nie wyjaśniać, tym niech się już dzisiaj zajmą
      odpowiedzialne organy. Zaniechanie powiadomienia o przestępstwie to też jest
      chyba karane.
      Niech dzisiaj ten, kto „maczał” w tym palce nie błaźni się - zachowajcie
      resztki godności i uderzcie się w pierś - to wyłącznie wasza wina, cały ten
      roczny cyrk wokół tej sprawy!!! ( i to wszystko niestety za nasze podatki).
      Jest to ostatnia chwila aby uratować resztki waszego honoru.
      Powiedzcie dzisiaj głośno i wyraźnie panowie jak to by było z tą sprawą gdyby
      nie właśnie ta pani dyrektor i tych kilka osób, czy w ogóle zgłosilibyście
      cokolwiek komukolwiek?
      • janmaria5 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 12.06.04, 14:03

Przepraszam

Czy dobrze zrozumiałem, że o tym wszystkim powiatowi włodarze wiedzieli już
        przed konkursem?
        • janmaria5 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 12.06.04, 14:05
          Czy o tym wiedział również wydział powiatowej oświaty?
          • oskar1 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 12.06.04, 14:28
            Dokładnie TAK - wiedzieli wszyscy co wtedy powinni wiedzieć
    • janmaria5 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 12.06.04, 15:47
      No to mamy do czynienia z niezłym skandalem. Właściwie teraz zrozumiałem
      stanowisko kuratorium, które jako jedyne zareagowało na wszystkie
      nieprawidłowości na koszarach.
      Jest dla mnie niesłychaną rzeczą, że główny powiatowy włodarz wiedząc o
      bulwersujących sprawach na koszarach dopuścił do konkursu poprzedniego
      dyrektora, który zresztą go wygrał. Dlaczego nie reagował wydział oświaty jest
      kolejną bulwersującą sprawą . Pachnie to po prostu skandalem!!!!!!!!!!!
      Dlatego Panie i Panowie podatnicy zobaczcie jak są wykorzystywane wasze
      pieniądze.

Czy lokalne wiadomości wiedziały o tego typu sytuacji?
      • oskar1 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 12.06.04, 16:31
        Myślę, że byli karmieni głodnymi kawałkami przez osoby, którym bardzo zależało
        na tym aby nie zmieniło się nic w tej szkole (w tym także przez wicka szkoły).
        Kilka osób ułożyło sobie niezłą historię i obarczali winą wszystkich dookoła ,
        aby cień tylko nie padł na nich. Nawet wymyślali inne zastępcze tematy aby
        tylko nie pisać na ten temat. A gazeta?- cóż nie pytali się tych co wiedzieli
        albo wysyłali do rozmów takich, którzy artykuł mieli już napisany a spotkania
        miały im tylko pomóc pro forma w celu uzasadnienia wcześniej obranej (lub
        wskazanej przez w/w)tezy. Myślę że ta gazeta nie jest jeszcze do końca na
        straconej pozycji obiektywizmu i prawdę o tym ustali sama. Jak bym był
        włascicielem tej gazety nie darował bym takiego wpuszczenia w maliny.
        Oczywiście nie wyjaśni to ten gazetowy "spec" F.B. wrzesiński ...... - ten to
        nic w swoim życiu jeszcze nie zrozumiał i jest już stracony dla potomnych. Może
        nowa pani redaktor zapoczątkuje także nową erę tej gazety - może wtedy
        zacząłbym ją ponownie kupować a może i inni.
        • barnabawielki Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 12.06.04, 16:43
          No to mamy hecę jak diabli.!
          Na gazetę bym specjalnie nie liczył, że się zmieni. Dlaczego nie pisała o takim
          skandalu? Może nie wiedziała? Może było to dla niej niewygodne?
          W gazecie tej mamy po prostu złych dziennikarzy (oczywiście jest to moje
          zdanie). Jeden z nich pisze ale nie wie co właściwie opisuje, inny nie umie
          liczyć np. wg niego 237: 180 = 2 ( jak to przeczytałem na forum, to wielki
          śmiech mnie ogarnął) i to jest ta bardzo słaba jej strona .
          • janmaria5 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 12.06.04, 19:07
            Ale Pan redaktor naczelny miał rację z tą nadopiekuńczością rodziców nad swoimi
            dziećmi. Może kara chłosty już nie przystaje do cywilizowanego społeczeństwa,
            ale powinno być wiele innych rozwiązań, które by były skuteczne. Czy każdy w
            tym kraju musi skończyć szkołę? Jeżeli rodzice nie potrafią odpowiednio
            wychować, to niech sami ponoszą trud edukacji swoich dzieci.
            • jackowrzesnianin JUZ MIAŁEM SIĘ NIE ODZYWAĆ 13.06.04, 02:05
              Ale muszę. Musze poprzec Pana Jana Marię i "Śliwę".
              Rzeczywiście sytuacja w wielu naszych szkołach zaczyna przypominac "CYRK NA
              KÓŁKACH".
              Niestety co raz częściej nieodpowiedzialni (powinno byc głupi) rodzice nie
              widzą belki w oczach swoich i swoich "biednych", "krzywdzonych" w szkole
              dzieci, a widzą drzazgi w oczach nauczycieli.
              SZANOWNI RODZICE
              BEZSTRESOWE WYCHOWANIE DZIECI MOŻE WAS ZAPROWADZIĆ DO PRZYTUŁKÓW, A NAWET DO
              EUTANAZJI.
              POMYSLCIE O TYM!!!
    • aleksander_absolwent Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 12.06.04, 20:01

TERAZ WIDAĆ GDZIE JEST NAJWIĘKSZA STAJNIA AUGIASZA!
      Myślę, że mlecz nie był jescze najgorszy.
    • marych1 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 12.06.04, 21:31
      MLECZ to szkoła która miała pecha (kiepskiego dyrektora). Pani KAMILA miała
      chętkę na ten budynek dla swojej śmiesznej szkoły "wyższej " Nasz starosta
      chciał miec szk0ołę wyższą i chciał oddać to co nie jego pani Kamili. Ostatni
      dyrektorek mlecza to człowiek d.. bez swojego zdania ..... Dali mu nagrodę i
      zgodził sie na likwidację w czasie inwentaryzacji wyszły jaja ....Pan starosta
      nie zgodził sie na kierunek hotelarstwo bo twierdził że dla tych absolwentów
      nie ma pracy ( patrz serwisy o pracy Cypr czeka .....) Zastanawiam się dlaczego
      naszej władzy( i nie tylko ) tak zależy na całkowitej likwidacji Mlecza!!!!!
      Tak naprawdę F.B. kłamie i wymysla na nauczycieli i szkołę .
      koszty ogrzewania Mlecza są kilkukrotnie niższe niż innych szkół średnich we
      Wrześni .
      Można by pisać i pisac JUZ NIE DŁUGO WYBORY ODWDZIĘCZYMY ŚIE PANIE STAROSTO NA
      PEWNO CI nIE WYBIERZEMY !!!!!!!!!!!!!!! TWOJA KADENCJA SIĘ KOŃCZY!!!!
      • janmaria5 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 13.06.04, 13:19
        Myślę Szanowny Panie, że obwinianie tylko dyrektora jest nie do końca w
        porządku. Zgadzam się, że dyrektor odpowiada za wszystko i on jest zawsze
        najbardziej odpowiedzialny. Ale czy w szkole tej nie było zastępców? Czy w
        szkole tej nie było rad nauczycieli, szkoły? Czy w szkole tej nie było związków?

Sam dyrektor spowodował taką sytuację?

Swoją drogą uważam przyznanie dyrektorowi nagrody ministra za skandal! Jest to
        popieranie nieudacznictwa i bałaganiarstwa. Za to powiat powinien się wstydzić.
    • jackowrzesnianin MIAŁEM SIEDZIEĆ CICHO W TYM TEMACIE, ALE 13.06.04, 02:10
      no właśnie

Dobry wieczór!!

Miałem już nie odzywać się w tym temacie forum, bo dalsze dyskusje o wyższości
      mlecza nad koszarami lub odwrotnie uważam za bicie piany.

1. Jeżeli są zarzuty podlegające pod prokuratora, to nie należy dyskutować, a
      uruchomić prokuratora, niezależnie, czy zarzuty dotyczyć będą sprzątaczki
      szkolnej, dyrektora, czy starosty. Prokuratura jest od zbadania wszystkich
      wątków sprawy mlecza i koszar, a ewentualnie sąd od oceny winy.

2. Jest rzeczą oczywista, że likwidacja niektórych szkół średnich jest
      konieczna. I niestety mlecz, nie będzie chyba ostatni.
      Brak młodzieży związany z niżem demograficznym i wrzesiński marazm powiązany z
      bezrobociem powoli prowadzi do wyludnienia tego miasta. Do zamiany z miasta
      młodzieży w przystań pogodnej starości i umieralnię. Zwracam na to uwagę od
      dawna i nie pomogą tu zaklęcia włodarzy, czy zatroskanych o pracę pedagogów.

(będę odrobinę złośliwy i przypomnę niektórym członkom szanownego ciała
      pedagogicznego, jak jeszcze niedawno trudno im było pojąć krzyk zwalnianych z
      pracy "tonsilowców", "stokbetowców", ..... itp. No cóż syty głodnego nie
      zrozumie, a przynajmniej nie każdy)

Oczywiście pozostaję trzy pytania:

Pierwsze:
      JAK OŻYWIĆ NASZE MIASTO???? CZYLI JAK DAĆ LUDZIOM PRACĘ, a tym samym zwiększyć
      liczbę młodzieży chętnej do nauki???

Drugie
      JAKI POWINIEN BYĆ SYSTEM ZAMYKANIA SZKÓŁ???
      I jest to problem bardzo trudny.
      Jak w kulturalny sposób odebrać ludziom sens ich wieloletniej pracy?
      Jestem przekonany, że na ten problem nie ma mądrych. I w każdym rozwiązaniu,
      będą niezadowoleni i ci trochę zadowoleni.

Sądzę, że najlepszą metodą byłoby przedstawienie, przez Starostę długofalowego
      planu dla wrzesińskich szkół i określenie jasnych kryteriów ich wygaszania.

Trzecie
      JAK PODNIEŚĆ POZIOM NAUCZANIA W NASZYCH SZKOŁACH, aby wielu rodziców nie robiło
      tak ja Pan Jan Maria, czyli nie namawiało zdolne dzieci do nauki w Poznaniu.

3. Sprawa szkółki Pani Kameli.
      Nie wiem, czy ta i ta druga szkółka językowa jest szczytem naszych marzeń.
      Wiem i wielokrotnie to uzasadniałem, że powstanie w naszym mieście nawet kilku
      Wyższych Szkół Zawodowych jest cywilizacyjna koniecznością. Jest taka sama
      koniecznością, jaką było utworzenie 40, 50, czy 80 lat temu szkól średnich.
      Takie są trendy europejskie i nie wolno się temu opierać, aby nie
      zostać "dziurą zabita dechami".

I znów pytanie.
      Jakie to powinny być szkoły, gdzie i na jakich zasadach lokalizowane???

I tu widzę trzy problemy.
      Pierwszy
      RZETELNA INFORMACJA ZE STRONY WŁADZ TYCH SZKÓŁ, ZE STRONY GMINY I STAROSTWA.
      Rzetelna informacja, czyli uświadomienie społeczeństwu, jaki jest charakter
      tego typu "szkół wyższych" i co reprezentują sobą konkretne szkoły.
      TAKIEJ INFORMACJI OCZEKUJE RÓWNIEŻ OD NASZYCH POCZYTNYCH WW.

I tu uwaga
      RZETELNA INFORMACJA, A NIE REKLAMA, NIE BEZMYŚLNA PROPAGANDA
      "Studiuj u najlepszych" jest tak samo dobre jak reklama proszku do prania.
      Dlaczego szkółka Pani Kameli jest najlepsza?? Z jakiego to wynika rankingu???
      Jeszcze gorzej jest z informacją o tej szkółce lingwistycznej.

Drugi.
      Jak podnieść kwalifikacje naszych szczególnie młodych nauczycieli, aby mogli
      prowadzić zajęcia w tych powstających WSZ. Przecież nie cała kadra tych szkół
      musi przyjeżdżać z zewnątrz. Przecież nie jesteśmy „murzynami”, których
      muszą „światli” i „światowi” oświecić. Jestem przekonany, że wiele zajęć w tych
      WSZ mogliby z powodzeniem prowadzić nasi najlepsi nauczyciele, przy okazji
      doktoryzując się.

Trzeci.
      To problem natury ogólnej. Problem kontaktu władzy z wyborcami.
      Dlaczego przed wyborami kandydat na burmistrza umiał posługiwać się WW, forum
      WW, potrafił rozmawiać z wyborcami, a po wyborze zapomniał jak to się robi????
      I tu powtórzę ten slogan:
      " PRZED WYBORAMI WEJDZIE WYBORCY, BEZ MYDŁA DO DUPY, A PO WYBORACH MA WYBORCĘ W
      DUPIE".
      Brzydkie???
      A takie zachowanie "wybranych", nie jest brzydkie???

___________________________________________________________POZDRAWIAM

• janmaria5 Re: MIAŁEM SIEDZIEĆ CICHO W TYM TEMACIE, ALE 13.06.04, 13:09
        1. Myślę, że na tym forum odzywać jest się warto, bo jest to jedyna
        możliwa forma polemiki np. z miejscowymi wiadomościami. Dlatego tutaj piszę,
        bez względu na to czy się z kimś zgadzam, czy nie. Uważam również, że jest ono
        niezależne w przeciwieństwie do byłego forum lokalnej gazety.
        2. Brakuje w naszym powiecie konkretnej polityki oświatowej. I nie chodzi
        tutaj o likwidację szkól tylko o umiejętne ich przekształcenie. Żeby to
        osiągnąć, to muszą się tym zająć ludzie, którzy się na tym znają, a nie
        zatrudniani z nepotycznego punktu widzenia. Zmiany są potrzebne i nikt tego nie
        powinien kwestionować. Powinno to być czynione obiektywnie i bez żadnego
        kunktatorstwa. Tutaj się okazało, że koszary ochroniono, mimo że było tam
        znacznie gorzej niż w mleczu. Każdy decydent tego miasta i powiatu powinien
        swoje sympatie i antypatie pozostawiać na wycieraczce przed swoim urzędem. To
        jest główna przyczyna tych nieporozumień.
        3. Przepraszam, ale nie jestem zwolennikiem wyższych szkół takich jak u
        nas, czy w Środzie, Jarocinie itd. Mając na uwadze naszą małą odległość od
        Poznania, zawsze będę zwolennikiem renomowanych uczelni poznańskich takich jak:
        UAM, AM, AR, AE, Politechnika, AWF itp. Z poczynań mających miejsce u nas
        bardziej wygląda to na sprawę ambicjonalną lokalnych decydentów niż na
        racjonalne, merytoryczne podejście. Panowie ci zapomnieli, że edukacja jest
        wielką inwestycją i jak już inwestować to w dobre wykształcenie, a nie byle
        jakie .
        4. Uważam, że w naszej oświacie średniej jest za dużo zewnętrznego
        sterowania. O poziomie szkoły decydują nauczyciele, uczniowie i rodzice a w
        szczególności ich świadomość, że powinni ich dobrze nauczyć, że uczą się dla
        swojej przyszłości, że oni są odpowiedzialni za przyszłość swoich dzieci. Im
        będzie więcej instytucji strzegących tylko praw ucznia, a mniej
        przypominających im o ich obowiązkach, tym będzie gorzej w oświacie.
        5. Młoda kadra pedagogiczna powinna przechodzić wszystkie szczeble pracy w
        szkolnictwie, tj. od szkoły podstawowej przez gimnazjum do szkoły średniej.
        Uważam również, że wyższe uczelnie powinny zmienić swój sposób kształcenia
        przyszłych pedagogów.
        6. Myślę, że nasze miasto ma dobre tradycje edukacyjne. Kiedyś o naszej
        edukacji decydowało liceum, weterynaria i szkoła elektroniczna. Z poziomem jest
        różnie ale co niektórzy przestali o niego dbać i za wszelką cenę przyjmują
        wszystkich byleby utworzyć więcej klas i dać więcej godzin nauczycielom.
        Powoduje to niestety ale degradację szkoły czy kierunku. Tak być nie powinno.
        • jackowrzesnianin Re: MIAŁEM SIEDZIEĆ CICHO W TYM TEMACIE, ALE 13.06.04, 20:42
          Szanony Panie Janie Mario
          Krótko!!

ad3. Ja też popieram porządne szkoły akademickie. One daja prawdziwe wyższe
          wykształcenie.
          Popieram jednak także np we Wrześni tworzenie Wyższych Szkół Zawodowych. To
          europejsko- unifikacyjna koniecznosć. Ważne jest tylko, żeby potencjalni
          studenci i absolwenci zdawali sobie sprawę, że kończą Wyższe studia zawodowe,
          co na nasz tradycyjny język Polski należy tłumaczyc jako WYKSZTAŁCENIE
          PÓŁWYŻSZE. Szkoły te należy traktować jako następców dobrych techników na
          liście wykształcenia i oferowanych dla ich absolwentów stanowisk pracy, albo
          jako "podkład" pod pełne studia akademickie.
          Dlatego właśnie popieram tworzenie takich szkół, ale jednocześnie uświadamianie
          zarówno młodzieży, jak i rodzicom czym są te "szkoły wyższe".
          Ich poziom jest zgodny z systemem stosowanym w Europie i nie warto "walić łbem
          w mur", aby ten proces unifikacji zatrzymać.

Napisał Pan
          "> 6. Myślę, że nasze miasto ma dobre tradycje edukacyjne. "
          tak i warto te tradycje utrzymac tworząc WSZ.

ad 6. Poziom techników spada znów zgodnie z Europejska unifikacją. Praktycznie
          zanika zainteresowanie Zasadniczymi Szkołami Zawodowymi (to w tej chwili
          praktycznie przytułki dla głabów).
          Młodzież mniej zdolna, albo zwyczajnie leniwa, czy zaniedbana wybiera technika.
          Taka jest europejska kolej rzeczy i tego tez nie warto zatrzymywać.
          A biorąc pod uwagę, że nie mamy raptem samych zdolnych, do techników trafia
          coraz gorszy narybek. To i wymagania muszą maleć. Cudów nie ma.

I WŁASNIE wspomniane wyżej WYŻSZE SZKOŁY ZAWODOWE, MAJĄ KSZTAŁCIĆ TYCH, KTÓRZY
          ZA NASZEJ MŁODOŚCI KOŃCZYLIBY EDUKACJĘ NA POZIOMIE TECHNIKUM.
          Powtórzę dlatego zachęcam do tworzenia tych WSZ.

WNIOSKI:
          PRZESUNĄŁ SIĘ POZIOM WYKSZTAŁCENIA.
          -Ci, których kiedys stac było (umysłowo) tylko na ZSZ kończa dzis technika
          -Ci, których kiedys stac było (umysłowo) na technikum, kończą dziś na studiach
          w WSZ
          -ci najlepsi studiowali i studiuja na uczelniach akademickich, które Pan
          poleca, (po maturze, bądź po WSZ)
          przy czy wzrasta zainteresowanie doktoratami.

Dlaczego tak się dzieje.
          Dla wyrównani poziomów z UE
          Tam taki system funkcjonuje od lat w UE.
          Wprowadzenie go u nas jest konieczne mi ze względu na pracę w UE.
          (porównywalność wykształcenia).
          Takie przestawienie poprwai też nasze statystyki wykształcenia wyższego w
          Polsce i UE, czy USA.
          To nasze statystyczne zacofanie wynika właśnie mi z systemem kształcenia.
          Nasze studia, były praktycznie tylko akademickie, u nich były od lat,
          te "łapane" studia zawodowe, po których klient może sobie wpisać "wykształcenie
          wyższe"

No tak miało byc krótko, ale nie udało się (może za tępy jestem).

POZDRAWIAM

• jackowrzesnianin Re: MIAŁEM SIEDZIEĆ CICHO W TYM TEMACIE, ALE 13.06.04, 21:40
            Aha. Zapomniałem. Wyższa szkółka śmiesznie nazwane "SALE ZAMIEJSCOWE" w
            Środzie, podobnie jak istniejąca tam do lat szkółka średnia, czyli matura w 10
            miesięcy (tylko sobota niedziela), to zwykłe KPINY I CIĘZKA GRANDA. NO ALE TO
            POLSKA WŁASNIE.
            Pisałem juz o tym wielokrotnie i nawet szkoda nerwów na odgrzewanie tematu
          • janmaria5 Re: MIAŁEM SIEDZIEĆ CICHO W TYM TEMACIE, ALE 14.06.04, 17:48
            Absolutnie nie jestem zwolennikiem tworzenia WSZ zamiast techników. Spowoduje
            to degradację szkolnictwa tzw. wyższego, a byle jakie technika zostaną
            zastąpione byle jakimi szkołami wyższymi, co ma obecnie miejsce. Nie można
            generalizować, że wszystkie technika są złe . Są dobre i kiepskie technika ;
            dobre i kiepskie licea, dobre i kiepskie uniwersytety itd. Europa zachodnia
            swego czasu popełniła błąd wprowadzając strukturę kształcenia 80% ogólne – 20%
            zawodowe. Teraz się z tego szybko wycofują, a obecna struktura jest na poziomie
            50% ogólne i 50% zawodowe. Oczywiście powinna zostać podniesiona poprzeczka
            wymagań do techników, jak i do innych szkół średnich, ale to wymaga zmian
            systemowych w oświacie no i oczywiście innych nakładów finansowych .
            Doktoryzować się można równie dobrze ucząc w technikum, liceum czy szkole
            wyższej.
            • jackowrzesnianin Re: MIAŁEM SIEDZIEĆ CICHO W TYM TEMACIE, ALE 14.06.04, 21:38
              Twardo będę obstwał za tworzeniem WSZ.

Nie zamiast techników, ale jako dodatkowy element szkolnictwa, którego
              absolwenci przejma stanowiska pracy dawnych techników.

To jest trend w całym cywilizowanym świecie i nie ma sensu się jemu opierac.

"WY NIE COFNIECIE ŻYCIA FAL,
              NIC SKARGI NIE POMOGĄ,
              DAREMNE ŻALE PRÓŻNY TRUD
              ŚWIAT PÓJDZIE SWOJA DROGĄ"

Nie ma sensu opierać się trendowi, który nie jest zły.
              Należy tylko opanować pojęcie "wykształcenia wyższego" z jego oczywistym
              podziałem.

Jak świat światem były szkoły dobre i złe. Mówiąc o spadających poziomach nauki
              w technikach, mówiłem o tendencjach wynikających z "samolikwidacji"
              Zasadniczych Szkół Zawodowych (istnieja w postaci szczatkowej), i związanym z
              tym "narybkiem" chcącym uczyc się w technikach.

Podział pomiędzy szkolnictwo zawodowe i ogólnokształcące, to temat,którego nie
              poruszałem. Sądzę, że te 50 do 70 % w ogólniakach jest OK. Biorąc pod uwagę WSZ.
              Niestety, tego poziomu jeszcze nie osiągnęliśmy.

Przy czym zwracam uwagę. SZKOLNICTWO ZAWODOWE NA ZACHODZIE, o którym mówisz to
              SZKOLNICTWO SREDNIE, CZYLI NA POZIOMIE TECHNIKUM, a nie zasadniczej szkoły
              zawodowej. Zreszta dlatego u nas odchodzimy od Zasadniczych Szkół Zawodowych
              (zwanych potocznie zawodówkami), a nie od szkolnictwa zawodowego, czyli
              techników.

Doktoryzować można się wszędzie, to prawda, ale w WSZ doktorat powinien byc
              obowiązkowy ( po kilku latach pracy)
              • jackowrzesnianin Re: MIAŁEM SIEDZIEĆ CICHO W TYM TEMACIE, ALE 14.06.04, 21:41
                czywiście Daremne trudy, próżny żal
    • rodzicemlecz Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 16.06.04, 17:13
      Idźcie teraz panowie radni, redaktorzy i ci co wami rządzą zobaczyć, jak ta
      nazwana przez was Stajnią Augiasza (szkoła mleczarska) obecnie wygląda. Czysta,
      pomalowana nie do poznania. Na pewno można było tak wcześniej zrobić, tylko
      nikomu z was nie chciało się nadzorować tej szkoły. Winę za to ponoszą również
      nowe i stare władze powiatowe, które są i były opłacane za pieniądze
      podatników. Wszystko zależy od człowieka!
      • euglena_pl Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 16.06.04, 20:07
        Myślę, że tak szybko to oni tam nie pójdą. Bo to przecież oni podjęli decyzję o
        likwidacji mlecza, dlatego najlepiej dla nich by było jak byłby tam bałagan.
        Nie ulega wątpliwości, że to ich poprzednicy i teraz oni odpowiadają za cały
        bajzel, jaki miał miejsce w mleczu i na koszarach. Też nie mogę zrozumieć
        dlaczego nie kontrolowali funkcjonowania tych szkół, oraz dlaczego przyznali
        nagrodę Ministra. Jeżeli w mleczu jest już o wiele lepiej to tylko chwalić,
        zważywszy, że mają okrągłą rocznicę 75 lecia.
        • czekista2 Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 16.06.04, 20:29
          mlecz do rolniczka koszary do ogolniaczka i mamy spoko STAJNIE

woja gorą
          • wercyngetoryks_wp Re: do inteligenta od czekistów! 16.06.04, 20:41

W księgarni czekista prosi o coś lekkiego do czytania.
            No... (zastanawia się sprzedawca)
            Mamy " W pustyni i w puszczy"
            Dobra. Wezmę "W puszczy"
        • mateuszmars Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 17.06.04, 17:26
          Zaczyna być to wszystko wkurzające.

A do tej pory tam nikt nie widział brudu ? To musiał przyjść ktoś z zewnątrz,
          żeby im pomalować i porządek wprowadzić? Poprzednia „generalicja” tej szkoły
          miała klapki na oczach?

Kto ma zadbać o dobre imię tej szkoły jak nie ci, którzy nią kierowali?

Teraz jest łatwo powiedzieć przyjdźcie i zobaczcie. Szkoda, że wcześniej jakoś
          nikt z tych, którzy widzieli ten bałagan codziennie nie reagowali na niego.
          75 lat to bardzo piękny jubileusz, ale był czas żeby zadbać o uchronienie
          Jubilatki.

Mądry Polak po szkodzie, tylko kto za tą szkodę odpowiada?
          • aleksander_absolwent Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 17.06.04, 22:48
            > Kto ma zadbać o dobre imię tej szkoły jak nie ci, którzy nią kierowali?
            Teraz jest łatwo powiedzieć przyjdźcie i zobaczcie. Szkoda, że wcześniej jakoś
            > nikt z tych, którzy widzieli ten bałagan codziennie nie reagowali na niego.
            > 75 lat to bardzo piękny jubileusz, ale był czas żeby zadbać o uchronienie
            > Jubilatki.
            >
            > Mądry Polak po szkodzie, tylko kto za tą szkodę odpowiada?

Tak! Masz rację! Za ten cały bałagan powinno odpowiadać całe kierownictwo tej
            szkoły, czyli główny szef i jego zastępcy, a było ich aż trzech. Niektórzy
            potrafią tylko dużo gadać i opowiadać jaka krzywda im się stała, bo myślą, że
            wszystko się samo zrobi i uczniowie też sami przyjdą. A pytanie jest bardzo
            zasadne. Gdzie oni byli jak źle się działo? Dlatego się dziwię "nowej miotle",
            że jeszcze ich nie odsunął.

Ale zawsze będę twierdził, że to nie mlecz powinien być zlikwidowany, bo
            zawiniło paru ludzi, a całość ukarano! Tego zdania jest bardzo wiele osób.
    • aleksander_absolwent Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 20.06.04, 18:13
      Byłem! Uczestniczyłem! Bardzo, Bardzo Dziękuję!

W sobotę uczestniczyłem w 75 – leciu mojego „MLECZA”
      Uroczystość rozpoczęła się przepiękną Mszą Świętą w Kościele Farnym, za co
      szczególne uznanie i podziękowania należą się wszystkim Księżom, szczególnie
      Księdzu Proboszczowi i Księdzu głoszącemu kazanie za bardzo piękne słowa
      skierowane pod adresem Mojej Szkoły.
      Następnie w asyście Wspaniałej Orkiestry wszyscy przeszli ulicami naszego
      miasta do Domu Kultury na uroczystą akademię. Widać było wielkie poruszenie
      wśród mieszkańców, którzy bardzo przyjaźnie na nas patrzyli. Tam wielu z nas
      spotkało się po raz pierwszy od ładnych paru lat. Akademia z programem
      artystycznym była wielkim przeżyciem. Potem spotkaliśmy się w Szkole, która
      była pięknie przystrojona, odmalowana a ekspozycja wyrobów mleczarskich w hali
      sportowej była niesamowita.
      Jednak największe przeżycie to spotkanie w klasie z wychowawczynią – trudno
      powstrzymać było łzy. Potem super Bal!

Wielkie Uznanie należą się Organizatorom – absolwentom, nauczycielom, dyrekcji
      za stworzenie tak wspaniałej atmosfery. Bardzo, Bardzo Dziękuję i chylę czoła
      dla was wszystkich!

Ps. Panowie Włodarze Samorządowi!

Jeżeli takie „Stajnie Augiasza” likwidujecie, to rzeczywiście zmierzamy ku
      przepaści. Na temat tego, co próbowaliście powiedzieć przed tym wielkim gronem
      absolwentów z całej Polski nie będę się tutaj wypowiadał, bo po prostu nie ma o
      czym!
      • wercyngetoryks_wp Re: Stajnia Augiasza tak, ale czy jedyna? 21.06.04, 06:54

I TAK TRZYMAĆ!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka