Dodaj do ulubionych

Poznań: potrącenie na Alei Solidarności

24.03.11, 10:26
Rowerzysta jechał za szybko ul. Witosa, w dodatku środkowym pasem.
Gdyby ktoś nie wierzył to oświadczam, że widziałem coś takiego i na Witosa i na Mieszka I (gdzie de facto jest świetna ścieżka rowerowa).
Obserwuj wątek
    • Gość: Gleba Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: *.ip.netia.com.pl 24.03.11, 11:26
      Stwierdzenie "świetna ścieżka rowerowa" mógł napisać tylko niedzielny rowerzysta, który nigdy nie wyszedł poza poziom przejażdżek z rodziną. Jadąc średnio 35-45 km/h jazda poznańskimi ścieżkami rowerowymi to samobójstwo - że wymienię tylko kilka przyczyn: piesi zmieniający nagle pasy ruchu, samochody wyhylające się z bocznych uliczek idealnie na środek ścieżek rowerowych, czy w końcu sama ich jakość - dziury i konstrukcja z kostki brukowej np. przy cytadeli. Wolę płacić 50 zł mandatu niż mieć zmarnowany cały sezon po ciężkiej kraksie.
      • Gość: Slowfox Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: 194.39.141.* 24.03.11, 11:49
        "Jadąc średnio 35-
        > 45 km/h jazda poznańskimi ścieżkami rowerowymi to samobójstwo ...".
        Tiaaa... kolejny wyczynowiec. I na długo starcza Ci tej pary, żeby tak szybko jeździć? Prędkość ma być dostosowana do warunków na drodze. Ścieżek nie projektuje się na jazdę z taką szybkością. Jak chcesz poszaleć to wyjedź za miasto i gnaj ile wlezie. Zimą przecież się nie chciało, to musisz "w sezonie" nadrobić.
        • Gość: Adam Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: 150.254.124.* 24.03.11, 12:17
          Dopuszczalna prędkość pojazdu w ruchu miejskim to 50 km/h. Rower jest pojazdem i może się poruszać po drodze dla rowerów z taką prędkością maksymalną.
          • Gość: xtrmntr Rowerzysta powinien odpowiadac za obrazenia pasaze IP: 198.86.109.* 24.03.11, 17:53
            ...row. Czy jego rower byl przeznaczony dle pieciu osob?
        • Gość: jowej Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.11, 15:13
          > Tiaaa... kolejny wyczynowiec. I na długo starcza Ci tej pary, żeby tak szybko j
          > eździć? Prędkość ma być dostosowana do warunków na drodze. Ścieżek nie projektu
          > je się na jazdę z taką szybkością. Jak chcesz poszaleć to wyjedź za miasto i gn
          > aj ile wlezie. Zimą przecież się nie chciało, to musisz "w sezonie" nadrobić.

Projektuje się. Sam widziałem w Szwecji jak kolarze szosowi robili treningi na drogach dla rowerów w kilkanaście osób.
      • kazek100 Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności 24.03.11, 12:32
        Wybacz "Gleba", ale Twój post jest wyjątkowo nonsensowny.

Wszystkie zagrożenia, jakie wymieniasz a'propos ścieżki rowerowej wzdłuż Mieszka I - na samej Mieszka I występuja także, tyle że w wiekolotnie większym stężeniu. Więc ryzykujesz nie tylko mandat, ale także i kolizję, i spotkanie z dziurą, i wszystko poza tym.

A najgorsze jest, że tacy jak TY daja argumenty wąskogłowym typu "po co budować ściezki rowerowe, skoro np. na Mieszka I barany i tak jeżdżą jezdnią"?

Swoją drogą jest to wyjątkowy przykład buractwa - jest ściezka, a taki tłumok spowalnia ruch na całej dwupasmówce (a jeszcze bardziej na odcinkacj z jednym pasem) bo ON jedzie!

Inna recz, że w niektórych fragmentach, zwłaszcza blisko Plazy, jest ta ścieżka mocno rozjechana np. przez traktory Zieleni Miejskiej, motocyklistów etc - stąd te dziury. Ale i tak życzyłbym sobie podobnych ścieżek w całym mieście....
        • Gość: Gleba Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: *.ip.netia.com.pl 24.03.11, 13:13
          Nieprawda, że na jezdni są te same zagrożenia co na ścieżce:
          - nie ma pieszych z pieskami na smyczach
          - kierowcy nagle zaczynają zwracać uwagę na rowery, które olewają gdy te jadą ścieżką

Zaręczam Cię, że w godzinach w których jeżdżę po mieście, żaden samochód nie porusza się szybciej ode mnie, nie mogę więc ich spowalniać. Co więcej to one mnie spowalniają.

Ścieżki rowerowe trzeba budować tak jak w krajach cywilowanych tj. w pasie jezdni, a nie w pasie chodnika. A w krajach najbardziej cywilowanych są w pasie jezdni + dozwolony ruch dla nieletnich po chodniku.
          • kazek100 Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności 24.03.11, 13:56
            Gość portalu: Gleba napisał(a):

> Nieprawda, że na jezdni są te same zagrożenia co na ścieżce:
            > - nie ma pieszych z pieskami na smyczach
            > - kierowcy nagle zaczynają zwracać uwagę na rowery, które olewają gdy te jadą ś
            > cieżką

co do pieszych z pieskami - zgoda, wyjątkowo namolna nacja. Ale jako rowerzysta od zawsze mimo wszystko nie traktuje ich jako zagrożenie podobne do rozpędzonego TIRa. Kierowcy zwracają uwage na rowerzystów? Optymista ;-) . Ja mam gorsze doświadczenia. Chyba mi nie wmówisz, że kierowcy na ulicy będą zwracać uwagę na rower, jeśli tego nie robią na ścieżce? A mam wrażenie, że do tego zmierzasz. Tą ściezką jeździłem tysiące razy, też mnie irytowali kierowcy, wyjeżdżający bez żadnej uwagi z osiedli i przejeżdzający tę ścieżkę z ewedentnym zagrożeniem dla rowerzystów, ale w porównaniu z zagrożeniem na ulicy - to pan pikuś.

Przez kilka lat mojego zycia jeździłem kilka razy dziennie przez Mieszka I. O różnych porach. Zdarzały się korki, ale zwykle jeździłem szybko i sprawnie. Niestety - niekiedy w ruchu przeszkadzali własnie rowerzyści, którzy jechali ulicą zamiast ścieżką.

> Ścieżki rowerowe trzeba budować tak jak w krajach cywilowanych tj. w pasie jezd
            > ni, a nie w pasie chodnika. A w krajach najbardziej cywilowanych są w pasie je
            > zdni + dozwolony ruch dla nieletnich po chodniku.

a tu akurat zgoda.
            • Gość: KT4D Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: *.cust.exponential-e.net 24.03.11, 14:37
              To Niemcy nie sa "krajem cywilizowanym" wzgledem rowerzystow? Trzy lata mieszkalem w Bremie, gdzie sciezki glownie skladaly sie z czesci chodnikow pomalowanych na czerwono, a rowerzystow bylo tyle samo co w Holandii (ok. 20% przejazdow w miescie pokonywanych jest rowerem).
              • Gość: kierowca Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: 89.204.137.* 24.03.11, 16:17
                W Monachium (też w Niemczech) ścieżki rowerowe są przeważnie asfaltowe, oddzielone od jezdni krawężnikiem, a często są to po prostu wydzielone pasy na jezdni. Ścieżek wyznaczonych na chodniku poprzez pomalowanie jego części na czerwono nie widziałem.
              • kazek100 Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności 24.03.11, 20:55
                KT4D

po prostu myslę, że jedno drugiemu nie przeszkadza.

w zalezności jak szeroka jest jezdnia, jak szeroki chodnik etc. Byle te ściezki były, byle rowerzyście (niektórzy) nie byli idiotami narazającymi swoje i cudze życie - każde rozwiązanie jest dobre.
                • Gość: KT4D Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: *.cust.exponential-e.net 25.03.11, 10:29
                  Tez prawda, ze w Niemczech jednak piesi sa karni i raczej nie wlaza na sciezki. W Polsce jasnie panstwo sie panoszy skolko godno...
                • Gość: geordi Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.03.11, 10:46
                  nie zgodze sie. Kontrprzyklad - Strzeszynska o ktorej niedawno tu dyskusja sie toczyla. Niskie natezenie ruchu rowerowego przeklada sie tam na traktowanie sciezki jako pobocza i robienie sobie trzeciego pasa do wyprzedzania 70-90km/h. Ze skutkami wiadomymi.

To nie Zachód, a zagrożenie ze strony kierowców da sie wyeliminować zachowujac "szczególną ostrożność podczas zbliżania się do skrzyżowania". Co nie jest jakimś szczególnym wymogiem od użytkownika drogi. Przekładając to na samochody, zbliżanie się 35km/h do podejrzanego skrzyzowania to jazda 70km/h samochodem i skręcanie bez kierunkowskazów :P
                  • Gość: mkrs Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: 195.2.222.* 25.03.11, 11:07
                    Przykład Strzeszyńskiej pokazuje, że nie ma jednego prostego rozwiązania i że oprócz urzędniczych reguł konieczne jest a) używanie mózgu b) konsultacje z ludźmi znającymi temat od podszewki, czyli użytkownikami dróg. Dlatego cieszy mnie przeogromnie fakt, że GDDKia zatrudniła Marcina Hyłę - czapki z głów! Szkoda, że w "mieście hau hau" podejmuje się tylko dobrze wyglądające konsultacje, które przeważnie kończą się bez konkretnych efektów.
                    • bimota Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności 25.03.11, 13:18
                      Serio ? Przeciez on nie zna przepisow... a napewno dziwnie je interpretuje.
                      • Gość: mkrs Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: 195.2.222.* 25.03.11, 13:39
                        Jaki "on" i co dokładnie masz na myśli?
                        • bimota Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności 28.03.11, 12:58
                          Hyla, a o kim pisales...
            • Gość: jowej Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.11, 15:11
              > Tą ściezką jeździłem tysiące razy, też mnie irytowali kierowcy, wyjeżdżający be
              > z żadnej uwagi z osiedli i przejeżdzający tę ścieżkę z ewedentnym zagrożeniem d
              > la rowerzystów, ale w porównaniu z zagrożeniem na ulicy - to pan pikuś.

No nie wiem. Na jezdni czuję się o wiele bezpieczniej, a jeżdżę od 25 lat. Większość niebezpiecznych sytuacji jakie miałem były właśnie na drogach rowerowych.

Jak mogę to jeżdżę trasami gdzie nie ma dróg rowerowych lub łamię przepisy i jadę po jezdni.
              • kazek100 Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności 24.03.11, 20:59
                > Jak mogę to jeżdżę trasami gdzie nie ma dróg rowerowych lub łamię przepisy i ja
                > dę po jezdni.

I masz w pompce, że utrudniasz ruch setkom innych osób.

rozumiem, jesli ścieżki nie ma. Ale gdy jest?

Ręce opadają.

Jako jeżdżący mnóstwo zarówno samochodem, jak i rowerem - jakoś nie mogę uwierzyć, że ktokolwiek za podobne zagrożenie uważa bacię z pieskiem, jak 12tonowego Tira.
                • bimota Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności 24.03.11, 23:46
                  A jak sciezki nie ma to wtedy jazda jezdnia nie utrudnia...
                  • kazek100 Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności 25.03.11, 10:58
                    Oczywiście, że tez utrudnia.

Nie wciskaj mi sóww nienapisanych przeze mnie, bo to zwykłe trollowanie.
                    • bimota Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności 25.03.11, 13:22
                      Ale wtedy sie nie pienisz...

To naprawde jakis fenomen, ze np mi, przez 20 lat jazdy samochodami, nigdy zaden rowerzysta nie przeszkadzal, a samochody, ktore np. nie potrafia wyprzedzic rowerzysty - caly czas...
    • patata Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności 24.03.11, 11:28
      Co to znaczy ze rowerzysta jechał za szybko ?
      Więcej niż dozwolona prędkość w tym miejscu ?
      Więcej niż 50 Km/h ?
      A to że jechał po ulicy - nie będę komentował ilości i jakości dróg rowerowych w Poznaniu.
      Nawet jak gdzieś są - to fatalnie skomunikowane ze sobą.
      • Gość: janusz Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: *.buderus.pl 24.03.11, 12:24
        Te debile na"cinkich" dówch kółkach zapomnieli / zapominają nie tylko, że istnieje cos takiego jak auta, ale też piesi! A przepisy ruchu drogowego zawsze podkreślają, że nalezy zachować prędkość bezpieczną. Nigdzie też nie namawiają do zap...nia z kosmiczną prędkością, bez zwracania uwagi na najważniejszych, czyli najabrdziej narażonych / zagrożonych - czyli pieszych, Vide np. w tamtej okolicy, a konkretnie wzdłuż i wszerz osiedla Zwycięstaw - czyli wzdłuż Solidarności & wzdłuż Mieszka 1.
        • Gość: kierowca Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: 89.204.153.* 24.03.11, 23:26
          "w tamtej okolicy"? Od miejsca wypadku do osiedla zwycięstwa jest coś koło kilometra, jeśli nie lepiej. To nie ta część Alei Solidarności, o której myślisz.
        • Gość: mkrs Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: 195.2.222.* 25.03.11, 10:30
          Wybacz, ale sprawa jest śmiesznie prosta. Na Solidarności na praktycznie całej długości ulicy DDR i chodnik są od siebie oddzielone. O ile na wszelkich punktach przecięcia obu tych ciągów bezwzględne pierwszeństwo mają piesi, o tyle na DDR pieszy w ogóle nie ma prawa się znaleźć, a w razie wypadku na DDR może dziękować jedynie własnej głupocie. Na dodatek są to co prawda tylko moje subiektywne obserwacje, ale mam nieodparte wrażenie, że w sytuacjach takich jak opisana (tzn. równoległe do siebie, ale rozdzielone DDR i chodnik) znacznie częściej piesi znajdują się na DDR, niż rowerzyści na chodniku.

Nie staram się bronić na siłę rowerzystów, bo zdarza się wielu wariatów (tak jak po każdej stronie tego konfliktu), ale trzymajmy się faktów.
    • l.george.l Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności 24.03.11, 11:39
      Kierowca autobusu zrobił to, o czym ja zawsze marzę, gdy widzę rowerzystę na ulicy, choć obok biegną ścieżki rowerowe.
      • Gość: Kierowca Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: *.man.poznan.pl 24.03.11, 11:47
        Zapisz się na kurs prawa jazdy głąbie.

• Gość: kierowca Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: 89.204.137.* 24.03.11, 12:09
        Aby otrzymać prawo jazdy, należy przejść badania lekarskie. Widzę jednak, że dodatkowo kandydaci na kierowców powinni przechodzić obowiązkowe badania psychiatryczne. Pomogłoby to nie dopuścić do naszego grona psychopatów, chcących zabijać innych uczestników ruchu za nieprzestrzeganie przepisów prawa o ruchu drogowym.
        • Gość: KT4D Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: *.cust.exponential-e.net 24.03.11, 14:44
          W jez. angielskim istnieje nawet bardzo ladne pojecie - "road rage".

l.george.l zycze natomiast - tradycyjnie i po polsku - polamania nog. Przez samochod. Doslownie.
      • piter_wlkp Art. 177 Kodeksu Karnego 24.03.11, 15:15
        Jak już dopuścisz się tego o czym marzysz, prokurator wyjaśni ci znaczenie tego paragrafu
    • Gość: poznaniak Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: *.ip.netia.com.pl 24.03.11, 11:58
      znaczy widziałeś to wydarzenie?? czy widziałeś inne?? to dość istotne
    • Gość: Adam Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: 150.254.124.* 24.03.11, 12:15
      Tylko, że autobus nr 83 nie jedzie ul. Witosa, ale prosto al. Solidarości nad ul. Witosa. Do wypadku doszło na górze, na wiadukcie.
    • piter_wlkp Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności 24.03.11, 15:06
      > Rowerzysta jechał za szybko ul. Witosa, w dodatku środkowym pasem.

Za szybko ? tzn. o ile przekroczył dopuszczalną prędkość w tym miejscu ? Jestem za tym, aby rowerzyści korzystali ze ścieżek (i sam tak robię gdy wsiadam na 2kółka), ale jeśli dany odcinek drogi nie jest objęty zakazem ruchu rowerów, to ten koleś ma prawo korzystać z tej drogi tak samo jak inni.
      • Gość: mkrs Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: 195.2.222.* 25.03.11, 10:42
        No, nie do końca. Jeżeli wzdłuż jezdni biegnie DDR, wówczas rowerzysta ma obowiązek jechać DDR i obejmuje go zakaz jazdy jezdnią.

Absolutnym wyjątkiem jest sytuacja, kiedy stan DDR zagraża bezpieczeństwu przejazdu (cytat za PoRD: "Art. 60. 1. Zabrania się:
        1) używania pojazdu w sposób zagrażający bezpieczeństwu osoby znajdującej się w pojeździe lub poza nim,"), ale umówmy się, że są to sytuacje dość rzadkie.
    • Gość: mkrs Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności IP: 195.2.222.* 25.03.11, 10:25
      O, jakiś remont był na Mieszka? Bo nazywanie tego świetną ścieżką to chyba kpina.

Poza tym (a raczej: przede wsystkim) dlaczego zmyślasz? 83 nie jeździ przecież ul. Witosa, a górą al. Solidarności.
    • zderzacz-hadronow Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności 25.03.11, 11:31
      Pewnie kolejna święta krowa, której wydaje się, że jest nietykalny. To jakaś plaga ci ludzie na tych miejskich rowerach, którzy przeslizgują się zygzakiem między autami, jeżdżą środkiem jezdni czy też spowalniają ruch samochodów zamiast korzystać ze ścieżek ( Mieszka I, Hetmańska, Jana Pawła etc. ).
      Generalnie cykliści mają jakąś dziwną tendencję do użalania się jak to kierowcy ich "terroryzują" uniemożliwiając jazdę zgodnie z obowiązującymi przepisami. Nie wiem kto bardziej łamie te przepisy, w kontekście olewania ścieżek rowerowych ( pal licho czy dobrej czy złej jakości - ja jako kierowca nie jadę chodnikiem kiedy jezdnia jest w opłakanym stanie ), jazdy środkiem jezdni czy slalomem. Nie wspomnę o przjeżdżaniu na czerwonym, na przejściach dla pieszych, jazdy chodnikiem etc.
      • bimota Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności 25.03.11, 13:34
        Pewnie kolejny "nauczyciel" z MPK... PRzy okazji "nauczyl" kilku pasazerow...

ja jako kierowca nie jadę chodnikie
        > m kiedy jezdnia jest w opłakanym stanie ), jazdy środkiem jezdni czy slalomem.

No wiadomo, ze w samochodach to same praworzadne aniolki... ;)
        • dziodu Re: Poznań: potrącenie na Alei Solidarności 25.03.11, 13:41
          Za epoznan:
          Według wstępnych ustaleń, rowerzysta nagle wtargnął na jezdnię przed nadjeżdżającym autobusem. Policja bada wciąż dokładne przyczyny wypadku.
          Pewnie kolejny "nauczyciel" na dwóch kółkach. Przy okazji "nauczył" paru pasażerów... No wiadomo, ze na rowerach to same praworządne aniołki ;)
    • dziodu Autobus potrącił rowerzystę. Jest 5 rannych 25.03.11, 12:10
      Za epoznan:
      Według wstępnych ustaleń, rowerzysta nagle wtargnął na jezdnię przed nadjeżdżającym autobusem. Policja bada wciąż dokładne przyczyny wypadku.
      Czterej pasażerowie i cyklista zostali odwiezieni do szpitala na ul. Lutyckiej. Mają obrażenia głów i kończyn.
      • Gość: mkrs Re: Autobus potrącił rowerzystę. Jest 5 rannych IP: 195.2.222.* 25.03.11, 12:16
        Jeżeli to się potwierdzi, to jestem za postawieniem pomnika ludzkiej głupoty. Nawet fajne by to było - w miejscu wypadku stawiać tabliczkę pamiątkową z danymi sprawcy :)
    • bimota Autobus potrącił rowerzystę. Jest 5 rannych 28.03.11, 11:48
      A na stronie RM gosc twierdzi, ze to bylo na przejezdzie rowerowym...
      • Gość: zuza Re: Autobus potrącił rowerzystę. Jest 5 rannych IP: *.cable.net-inotel.pl 28.03.11, 12:54
        Ścieżki często są zaprojektowane idiotycznie, np. trasa od pętli PST na Sobieskiego na Morasko- dosyć szeroka ścieżka rowerowa biegnie obok wąziutkiego chodnika. Zawsze jest tam więcej pieszych niż rowerzystów- studenci, ludzie z dziećmi, wózkami, psami itd. nie mieszczą się na chodniku i schodzą na ścieżkę. Idąc z dzieckiem trzeba mieć oczy dookoła głowy, żeby przypadkiem nie wybiegło pod nadjeżdżający rower. Korzystanie z tej trasy jest frustrujące zarówno dla rowerzystów jak i pieszych, a przecież to ścieżka biegnąca przez pola, można było zaplanować ją zupełnie inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka