Dodaj do ulubionych

Spisz się sam w necie

01.04.11, 21:59
Z tym, że są jakieś błędy. Nie mogę zaznaczyć na pierwszej stronie wypełniania formularza nic innego jak "taki sam, jak adres zameldowania na pobyt stały", a chciałem wybrać: "inny adres w Polsce". Być może coś poknociłem na etapie wypełniania formularza identyfikacyjnego a więc tak pozostanie i będzie to NIEPRAWDA! To według mnie błąd, że nie można tego poprawić!
Obserwuj wątek
    • kosztorysik Spisz się sam w necie 01.04.11, 22:01
      A swoją drogą to bardzo ciekawe, jak może być w Wielkopolsce 1,5 rachmistrza! Ja wiem, że Wielkopolanie są oszczędni ale bez przesady! Żeby ciąć ludzi na pół?!
    • kordelk.a A ja wcale nie mogę się zalogowac 01.04.11, 22:22
      Nie mamy telefonu stacjonarnego i system odrzuca nasze zgłoszenia identyfikacyjne. Co za bałagan!! Nie sądziłam, że wg GUSu każdy musi mieć numer stacjonarny. Rozczarowujące :/
      • Gość: spisoamator Re: A ja wcale nie mogę się zalogowac IP: *.173.20.141.tesatnet.pl 01.04.11, 22:38
        Zgadza się - procedura zarejestrowania się jest do ... - podane wszystkie pola wymagane, ciąg znaków z obrazka i ... kicha. W końcu pojawiło się 'Wyślij zgłoszenie', po naciśnięciu którego wyświetlony został komunikat, że w ciągu 24 godzin zgłosi się do mnie konsultant. No dobra, niech się zgłosi - usłyszy parę słów prawdy o bublu sporządzonym za nasze ... moje pieniądze.

Uczyć się GUS'owi od Ministerstwa Finansów - w ub. roku po sieciowym rozliczeniu zwrot nadpłaty otrzymałem po 3 tygodniach, a w tym - po dwóch.
        • Gość: spisoamator Re: A ja wcale nie mogę się zalogowac IP: *.173.20.141.tesatnet.pl 03.04.11, 17:04
          Okazuje się, że na stronie jest błąd. Jeśli ktoś zamiast podawać NIP posłuży się miejscem urodzenia i nazwiskiem panieńskim matki, nie może dokonać rejestracji. Powód? W bazie GUS nie ma nazwisk rodowych matek respondentów. Tyle, że w takim razie na stronie rejestracji tych pól być nie powinno.
      • kosztorysik Re: A ja wcale nie mogę się zalogowac 02.04.11, 08:33
        Nie podałem wcale telefonu stacjonarnego i przeszło.
        • wnukmarycha Re: A ja wcale nie mogę się zalogowac 02.04.11, 12:50
          kosztorysik napisał:

> Nie podałem wcale telefonu stacjonarnego i przeszło.

Próbowałem różnych konfiguracji podawania danych do rejestracji - za każdym razem uzyskiwałem taki sam komunikat:

Nie udało się poprawnie zweryfikować tożsamości użytkownika. Proszę sprawdzić poprawność wprowadzonych danych lub skorzystać z innych pól dostępnych w sekcji „Dane do weryfikacji”

I nie miało znaczenia, czy korzystałem z IE, FF lub Opery.

Knot jakich mało. Najgłupszy sposób rejestracji - z 'otwartym tekstem' dla podawania hasła.

• Gość: pieszy tez mam to samo IP: *.ip.netia.com.pl 02.04.11, 14:15
            chyba nie istnieję:)
          • wnukmarycha Re: A ja wcale nie mogę się zalogowac 02.04.11, 21:02
            Zadzwoniła do mnie konsultantka i ... bardzo się zdziwiła, że nie chciałem z nią rozmawiać, bo akurat jestem w trasie, jadę samochodem, za chwile stracę zasięg i nie mam zamiaru rozmawiać abstrakcyjnie o czymś, czego nie mam przed oczyma. Szczytem jednak było to, że wmawiała mi, iż mam .... nieprawidłowo skonfigurowany komputer oraz oprogramowanie.

No cóż, GUS nie popisał się. Ciekaw jestem, kto i ile zgarnął za ten teleinformatyczny bubel. Ciekawe, że niewielki IPS potrafił stworzyć aplikację mogącą wysyłać dane z formularzy na serwer, aplikację de facto nie wymagającą instalowania w systemie, a mimo to dobrze działającą i współpracującą z serwerem.

Dziwi mnie ten cały proces rejestrowania i logowania - rozliczanie podatków też wymaga identyfikacji, ale nie trzeba się w żaden sposób logować - wystarczy NIP, PESEL i ... wszystko gra, delikwent jest prawidłowo identyfikowany w systemie. A wystarczyłoby w GUS'ie wykluczyć możliwość ponownego wprowadzania danych na serwer przez respondenta z już wprowadzonymi danymi z określonym nr. PESEL i wszystko byłoby O.K., bez jakichkolwiek komplikacji.

W ten oto efektowny sposób GUS okpił ideę informatyzacji społeczeństwa.

Coś o sposobie podejścia GUS.
            Podkreślanym aspektem spisu jest to, ze rachmistrzowi nie wolno wchodzić do mieszkania. Ciekaw w takim razie jestem, co ów zrobi, gdy ktoś odmówi udzielania odpowiedzi w drzwiach, na korytarzu (ja tak zrobię, o ile w ogóle będę w domu, bo czekać na rzeczonego nie mam zamiaru).
            Drugim dowodem całkowitego niezrozumienia technologii jest posługiwanie się smartfonami (w tym przypadku HTC, ale o firmę mniejsza). Rzecz w tym, że ciągła praca (przy włączonym GPS) 'zżera' baterie w bardzo szybkim tempie.
            Sprawa trzecia: Prezes GUS chwalił się, że lokalizacja ustalana będzie za pomocą GPS. Czy p. Prezes wie, że w budynku GPS nie zadziała???
      • Gość: bez telefonu Re: A ja wcale nie mogę się zalogowac IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.04.11, 15:00
        Też nie mam stacjonarnego telefonu i bez problemu się spisałam:)
    • borluuk bubel!!! 01.04.11, 23:08
      jak tak można?? w Polsce potrafią spieprzyć nawet coś takiego! Byłem rachmistrzem w 2002r. ale jak zobaczyłem ten formularz rejestracji to ręce opadają.
      1. Po co w centralnym miejscu pytanie o pesel i hasło? Logowanie jest potrzebne tylko do sprawdzenia odpowiedzi w wypełnionym przez obywatela spisie.
      "Logowanie do aplikacji samospisu internetowego odbywa się poprzez podanie numeru PESEL oraz hasła.W celu uzyskania hasła proszę wypełnić formularz identyfikacyjny. "
      No właśnie nie do aplikacji samospisu tylko do tego, co już spisywany wypełnił. Do aplikacji spisowej (czyli do ankiety) dostajemy się przez link "formularz identyfikacyjny" - nazwa ta sugeruje identyfikacje, np. w celu rejestracji, która z kolei ma umożliwić spisanie A TO JEST WŁAŚCIWY LINK do ankiety spisowej, który powinien być w centralnym miejscu (wyróżniony kolorowym buttonnem z napisem "przejdź do spisu" lub podobnym).
      2. Miasto i nazwisko rodowe matki nie działa, tylko nip a captcha (tekst wpisywany z obrazka) się zawiesił. Musiałem odświeżyć całą stronę, bo samego tekstu z obrazka nie można.
      3. 16 pytań... to wygląda na żart, ponieważ dotyczą one miejsca zamieszkania 31.03.2011, narodowości, języka którym się posługujemy w domu i stanu cywilnego. Prawie połowa jest już wypełniona na podstawie numeru PESEL (np. płeć) i danych o zameldowaniu.
      4. Jeżeli ktoś nie wie jak przejść do następnych pytań podpowiadam, że przycisk "DALEJ" jest na samym dole strony!
      • Gość: Morf Re: bubel!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.11, 23:16
        2. u mnie działało
        3. "Dlatego ankietę można wypełnić przez internet. Wystarczy wejść na stronę www.stat.gov.pl/gus. Jeśli w drodze losowania zostaliśmy wybrani do badania reprezentacyjnego, musimy odpowiedzieć na 100 pytań. Tak zostanie przepytany co 5 Polak. Resztę czeka badanie pełne, czyli odpowiedź na 16 pytań."
        4. no comment...
        • borluuk Re: bubel!!! 01.04.11, 23:29
          ad3. "Dlatego ankietę można wypełnić przez internet. Wystarczy wejść na stronę www.stat.gov.pl/gus. Jeśli w drodze losowania zostaliśmy wybrani do badania reprezentacyjnego, musimy odpowiedzieć na 100 pytań. Tak zostanie przepytany co 5 Polak.
          Resztę czeka badanie pełne, czyli odpowiedź na 16 pytań."
          Też to czytałem, tylko że spis powszechny jest tzw badaniem zupełnym (nie wiem co to jest badanie pełne) - czyli przepytujemy całą populację a nie opieramy się na reprezentatywnej próbie. Badanie reprezentatywne może zrobić OBOP,CBOS lub inna instytucja, spis powszechny nie jest do tego potrzebny. Jeżeli zmieniła się metodologia, to należy się wyjaśnienie. Właśnie na zupełności opierała się wartość spisu i nacisk na wypełnienie przez wszystkich, jeżeli chcemy reprezentatywność możemy olać spis, bo wystarczy próba ok 1000 osób. Druga kwestia to taka, że nie przepytają co piątego, tylko go zaproszą do wzięcia udziału w spisie, to czy go przepytają zależy od tej osoby a to oznacza, że będą musieli zastosować wagi aby zapewnić reprezentację spisu.
          • zderzacz-hadronow Re: bubel!!! 02.04.11, 15:11
            I czego marudzi, he?

Spisz się i wylewaj swoje żale u cioci na imieninach albo zgłoś swoje uwagi do organizatora spisu. Co Ty myslisz, że jak tu posmęcisz jak to jest do dupy to nagle wszystko zacznie działać na medal? Ciesz się, że nie musisz już zaiwaniać od drzwi do drzwi ( skoroś w tym uczestniczył kiedyś ) a ludzie moga zrobić to w kilka minut przez własnym komputerem.

Spisałem się w jakieś 3 minuty bez żadnych problemow. Moja żona też.
            • Gość: KIEPSKI Re: bubel!!! IP: 80.87.35.* 02.04.11, 16:22
              Przyszły konfidident . Patrzta Panstwo sam siem spisał i jeszcze na żone doniósł.
              Brawo misiu.
              Spełniłeś swój obywatelsko-konfidencki obowiązek.

Ojczyzna bedzie o tobie pamietać.
    • danek5 Spisz się sam w necie 01.04.11, 23:59
      Przez Internet? Zgroza!!!!
      W naszym domu mieszka 6 osób, w tym 3 gospodarstwa domowe. Formularz nie przyjmuje danych, jeśli nie podam numerów pesel wszystkich lokatorów! Absurd! Porażka! Paranoja!
    • Gość: r inwigilacja IP: *.icpnet.pl 02.04.11, 06:32
      Ciekawe, że nikt nie kwestionuje samej idei tej przymusowej inwigilacji. E-totalitaryzm.
      • kosztorysik Re: inwigilacja 02.04.11, 08:37
        Państwo nie inwigiluje - państwo zbiera dane!
        • Gość: KIEPSKI Re: inwigilacja IP: 80.87.35.* 02.04.11, 16:18
          Niedługo bedzie -DONIEŚ NA SIEBIE SAM.
          Niech wyypiee...ją kury liczyć
      • Gość: KIEPSKI Re: inwigilacja IP: 80.87.35.* 02.04.11, 16:19
        Mało tego tu wszyscy pieją z zachwytu
    • basior Spisz się sam w necie 02.04.11, 20:57
      Panie redaktorze!

W języku polskim nie ma słowa "net" w takim znaczeniu, w jakim Pan je użył. Net może co najwyżej wystąpić przy okazji meczu w tenisa stołowego. Natomiast w tytule artykułu powinien Pan użyć swojsko brzmiącego słowa "sieć", a więc "Spisz się sam w sieci". Niech Pan następnym razem będzie łaskaw nie zaśmiecać języka polskiego anglicyzmami!
    • v.i.k.k.a a co jak ktos nie ma mieszkania? 03.04.11, 19:03
      tylko dom albo dwa i nie wie ile maja powierzchni, a kazdy domownik wpisze cos innego?
    • marek.es Spisz się sam w necie 10.04.11, 22:41
      Spisałem się. Mam jednak wątpliwości. Po co w ogóle jest spis? Oprócz dania zajęcia rachmistrzom, ludziom w GUS, nie widzę sensu w tym przedsięwzięciu. Czy ktoś korzysta z tych danych? Co państwu z wiedzy,że urodziłem się tu, zameldowany jestem tam, mieszkam zupełnie gdzie indziej? Weźmy Poznań. Każdy logicznie myślący wie,że jak powstaje osiedle mieszkaniowe, pojawią się ludzie w wieku reprodukcyjnym. Potrzebna będzie szkoła. Nasi wspaniali urzędnicy albo są z innego wymiaru, albo nie korzystają z wiedzy GUS (ew.nie potrafią stworzyć kwerendy-trudne słowo). Dowodem jest szkoła na Strzeszynie Greckim. Powstała, ale odnoszę wrażenie,że władze sfinansowały ją aby mieszkańcy przestali zawracać im 4 litery i marudzić. Logika podpowiada,że jeżeli ludzie zamieszkali poza miastem, lecz miejsca ich pracy zostały w Poznaniu, to będą chcieli dróg dojazdowych do miasta. A władze Poznania wydają się być zaskoczone takimi żądaniami. LOGIKA-gdy chodziłem do liceum (VIII) była w pierwszej klasie. Lata minęły, wiedza została. Nie bez kozery mówią,że matematyka jest królową nauk :-))
    • l.george.l Czy system zidentyfikował Wasze dzieci? 10.04.11, 23:57
      Dzieci do 16 roku życia dopisuje się do formularza rodzica. Dziecko, które ukończyło 16 lat wypełnia własny formularz. Tyle, że system moich dzieci nie odnalazł. W zasadzie brakuje jakiejkolwiek informacji, że dzieci pomiędzy 16 a 18 rokiem życia objęte są spisem. Czy to takie oczywiste? Dzwoniłem w tej sprawie na infolinię. Wyjaśniono mi, że wg prawa unijnego dziecko 16-letnie uznaje się za pełnoletnie. Wiedzieliście o tym? W szkołach moich dzieci, owszem, uczą klepania pacierzy i mam wrażenie, że niczego innego, ale o tym, że mają obowiązek się spisać nikt im nie powiedział.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka