Dodaj do ulubionych

Międzynarodowy Dzień Romów. Dość dyskryminacji

08.04.11, 20:37
artykuł bardzo obiektywny, skoro mówimy o jednej stronie to może kilka słów o drugiej stronie ?
I oczywiście to oczekiwanie do zmian ... tylko po jednej stronie oczywiście .... śmiechu warte ... takie teksty nie tworzą dobrego klimatu do zmian .... jeśli tak to ma wyglądać jestem przeciw .... ludzi którzy nie potrafią się przystosować .... wyautować
Obserwuj wątek
    • epox Re: Międzynarodowy Dzień Romów. Dość dyskryminacj 08.04.11, 20:39
      i żeby nie było czwartek , sklep H&M Pestka .... jakieś hałasy, dzieciaki drą się jak nie wiem co, dorośli krzyczą do siebie a nie mówią ... a to romowie na zakupach .....
      • Gość: KIEPSKI Re: Międzynarodowy Dzień Romów. Dość dyskryminacj IP: 80.87.35.* 08.04.11, 22:46
        Bardzo przepraszam mam takie pytanko..
        A gdzie są te wszystkie cygany ,które nigdy nie splamiły sie pracą ?
        Mamy tero za to jakieś romy ?
        Ja siem pytam:
        Kto wywiózł w cholere te wszystkie cygany ?
        Jakieś dni miłości dla pedzióf,cyganów nam tu lansują ..
    • Gość: zenek Re: Międzynarodowy Dzień Romów. Dość dyskryminacj IP: 95.108.74.* 08.04.11, 22:03
      > Aby pomóc Romom, musimy jednak najpierw ich zrozumieć: poznać tradycje i obyczaje.

Aby Cyganie pomogli sobie, muszą jednak najpierw nas zrozumieć: poznać nasze tradycje i obyczaje. I język.
      A tak gdzie następuje styk naszych kultur, starać się nie razić swoim zachowaniem.

Absolutnie nie przeszkadzają mi osoby w "dziwnych" strojach, nakryciach głowy czy o odmiennej karnacji. W zasadzie to nie zwracam na nie uwagi.
      Natomiast zawłaszczanie wspólnej przestrzeni publicznej hałaśliwym i agresywnym zachowaniem na pewno nie mieści się w moim pojęciu integracji kulturowej.
      • Gość: Michał Re: Międzynarodowy Dzień Romów. Dość dyskryminacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.11, 00:02
        Zgadzam się. Pozdrawiam.
    • Gość: macio żenujący artykuł... szał ideologiczny trwa IP: 95.108.126.* 08.04.11, 23:07
      Trwa oszołomskie zacietrzewienie dziennikarzyn wybiórczej, którzy nie są w stanie zrozumieć niechęci przytłaczającej większości społeczeństwa do Cyganów, wynikające bezpośrednio z ich zachowania.
      Żenada...
    • Gość: nadinterpretacja W Krakowie biją Angoli ;) i co? i nic!! IP: *.icpnet.pl 08.04.11, 23:08
      W Krakowie nie wpuszczają do pubów Anglików, ale jakoś gazetka nie staje w ich obronie!!

Dlaczego? - się pytam....
      W czym Anglik jest gorszy od Roma??
      Jaka jest różnica w zachowaniu...?
      właściwie to jest jedna - Anglicy płacą za siebie, a Romy nie!!
    • Gość: typowy Poznaniak Prośba do Romów IP: *.icpnet.pl 09.04.11, 09:27
      Zacznijcie w miejscach publicznych używać języka polskiego - to na pewno pomoże poprawić nasze wspólne relacje
      • Gość: CDROM Kilka słów IP: *.icpnet.pl 09.04.11, 10:23
        Odwieczny niepisany kodeks Romanipen nakłada na Roma obowiązek posługiwania się językim romskim. Kto tego nie przestrzega naraża się na konsekwencje ze strony swoich współbratyńców. To właśnie przestrzeganie kodeksu powoduje że poprzez wieki cyganie nie zostali zasymilowani nawet siłą. Nie udao się to nikomu od 600 lat i zapewne nie uda.
        • Gość: Złośliwizna Re: Kilka słów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.11, 18:39
          Dobrze,że ten kodeks nie zobowiązuje do pogrzebu w formie całopalenia w miejscu publicznym, a później uczty z upolowanych w okolicy zwierząt.
      • Gość: zzzzzzzzzzz Re: Prośba do Romów IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.11, 10:26
        i dodaj do tego przestańcie się zachowywać jak zwierzęta...
        Poznań jest miastem otwartym kulturowo na wszystkich, trzeba tylko trochę kultury zaprezentować :D
      • antrejka Re: Prośba do Romów 10.04.11, 02:26
        Styczności z Romami mam żadne; bo kiedyś zdarzały mi się Cyganki koniecznie chcące mi powróżyć, ale od wielu lat nie. W Poznaniu jest tylu studentów z różnych stron świata, że mi nie przeszkadzają słuchane (w tramwaju, autobusie, albo na ulicy) rozmowy po chińsku, norwesku, hiszpańsku... romsku. Oczywiście Romowie/Cyganie nie przyjechali tu na studia, tylko od dawna mieszkają, i umieją mówić po polsku i tak się z Polakami porozumiewają; ale między sobą mają prawo mówić w swoim języku! Emigrujesz ze swoją rodziną do Niemiec, i tam w miejscach publicznych będziesz rozmawiał z dziećmi i żoną po niemiecku, a tylko w domu po polsku...?!
    • amirez Szanowny Rycho! 09.04.11, 11:09
      Zamiast wypisywać hasełka, trza było samemu przejść się do miasta i rzucić na szyję kilku cyganom, ew. wycałować kilka cyganek, uściskać dzieciątka cygańskie.
      A tak to wyszedł cwany Rycho, który zza biurka dobre rady daje mieszkańcom.
      Jakosik nigdzie nie pisze, że prezio miasta z okazji dnia Romów zaprosił na kawę do siebie kilka rodzin romskich, ugościł, złożył życzenia, dzieciom upominki wręczył.
      No, nie sorry, cygaństwo po urzędzie nie może się pałętać i w ważkich sprawach ład burzyć ważnym urzędasom.
      ==================================
      Ot, taka mała dzikość krainy wielkopolskiej ;)
    • agnieszka-poznan Międzynarodowy Dzień Romów. Dość dyskryminacji 09.04.11, 13:23
      CZĘŚĆ ROMÓW MIESZKAJĄCYCH W NIEMCZECH KUPILA SOBIE MIESZKANIA W POZNANIU (ATANER). W NIEMCZECH PRAWDOPODOBNIE ROWNIEŻ KASUJĄ KASUJĄ SOCJAL. CI ROMOWIE SA MOŻE BARDZIEJ OBYCI.
      • Gość: wojtek541 Re: Międzynarodowy Dzień Romów. Dość dyskryminacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.11, 15:09
        Taaa. Widać tych Romów na rynku Osiedla Polanka. Wrzaski i żebranie jak wszędzie. Niestety.
    • Gość: Precz Re: Międzynarodowy Dzień Romów. Dość dyskryminacj IP: *.man.poznan.pl 11.04.11, 10:04
      Won z Cygaństwem! Precz a wybiórczą!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka