Dodaj do ulubionych

W Poznaniu korki mniejsze, bo benzyna zdrożała?

26.04.11, 07:24
Mała uwaga, polityka transportowa Poznania od lat zakłada preferencje dla transportu publicznego, gdyż tylko zwiększając jego wykorzystanie możemy zlikwidować korki. Niestety realna polityka nie realizuje miejskiej polityki, która od 1999 jest martwym plikiem kartek.

Dr Krych twierdzi, że rezygnując z przywilejów dla samochodów na skrzyżowaniach można faktycznie przyspieszyć tramwaje średnio o 20% tylko poprzez odpowiednie regulacje algorytymu systemu sterowania. Może wreszcie czas na to? Ale to jest bez wątpienia działanie polityczne, a nasi politycy dotychczas od polityki stronili...

Na Starym Grunwaldzie obserwujemy dotąd największą falę wykorzystywania dzielnicy jako parking. Wiele osób dojeżdża wciąż samochodami do pracy w bestialsko przekształconych willach na biura. Ale wiele także zostawia samochody i tramwajem jedzie dalej do centrum. W Poznaniu chcemy budować parkingi Park&Ride za pieniądze inwestorów. Warszawa zbudowała z własnych i unijnych środków i ma takich parkingów 7 czy 10. Tak ich przybywa, że przestałem śledzić.
Obserwuj wątek
    • drifer W Poznaniu korki mniejsze, bo benzyna zdrożała? 26.04.11, 07:57
      NARESZCIE mniej samochodów!To o czym marzyli ROWERZYŚCI.Będą mogli jeździć środkiem jezdni.Ale Mam teraz pytanie-Jak nie będzie samochodów to kto będzie płacił za utrzymanie tych szerokich dwu/czteropasmowych czarnych dróg?ROWERZYŚCI? PIESI? MPK?...?
      • Gość: ławica Re: W Poznaniu korki mniejsze, bo benzyna zdrożał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.11, 08:13
        > Ale Mam teraz pytanie-Jak nie będzie samochodów to kto będzie płaci
        > ł za utrzymanie tych szerokich dwu/czteropasmowych czarnych dróg?ROWERZYŚCI? PI
        > ESI? MPK?...?
        Tak, jak do tej pory - wszyscy mieszkańcy. Nie ma absolutnie żadnego związku między ilością jeżdżących i tankujących samochodów, a kwotami wpływającymi do budżetu miasta. Z tego co wiem, to auta nie płacą PITu, CITu i podatku od nieruchomości - a to są główne źródła dochodów miasta. Może spadną nieco wpływy z VATu i akcyzy (o ile spadek sprzedaży benzyny będzie relatywnie większy niż wzrost cen, a to wcale nie takie pewne), ale to są w całości dochody budżetu państwa. Niech się Rostowski o to martwi.
      • Gość: em Re: W Poznaniu korki mniejsze, bo benzyna zdrożał IP: *.ip.netia.com.pl 26.04.11, 11:29
        Drogi w mieście są utrzymywane z pieniędzy wszystkich podatników, płacących podatki w Poznaniu - pieszych, rowerzystów, kierowców. Ciekawe, skąd się bierze durne przeświadczenie 90% kierowców (przodują tym zwłaszcza Ci z blachami PZ, którzy ani grosza nie dołożyli do poznańskich ulic), że to oni utrzymują drogi w mieście?

PS. rowerzyści, których znam, nie marzą o jeździe środkiem jezdni. Marzą o tym, żeby móc bezpiecznie jechać jezdnią (zgodnie z przepisami), a nie być ciągle spychanym na chodnik przez hołotę, której wydaje się, że jezdnie służą do jazdy samochodem, a chodnik do parkowania.
      • Gość: wojtek wszyscy płacą - a mniejszy ruch = mniejsze zużycie IP: *.zurawinet.maverick.com.pl 26.04.11, 11:36
        hehehe...
      • Gość: KIEPSKI Re: W Poznaniu korki mniejsze, bo benzyna zdrożał IP: 80.87.35.* 26.04.11, 12:56
        Płaci misiu kazdy ,w podatkach
        Czy jezdzi czy nie
    • Gość: kierowiec Dziwne te wnioski pseudo-specjalistów IP: *.poczta-polska.pl 26.04.11, 08:54
      1) 20-30 proc. kierowców w Poznaniu ma dobre warunki do korzystania z komunikacji miejskiej

2) W pierwszym kwartale 2011 r. liczba sprzedanych biletówjednorazowych wzrosła o350 tys., a miesięcznych o 23 tys., czy li ok. 5 proc.

Ad. 1. kierowców = mieszkańców, Ten wskaźnik powinien oscylować w pobliżu 50%
      Ad. 2. wzrost sprzedaży o 5% przy stałym obniżaniu się jakości usług (przede wszystkim częstotliwość kursów, bo akurat pojazdy są nienajgorsze, ale też wydłużanie się czasu jazdy, przede wszystkim związane jest to z pogorszającym się stanem torowisk i dróg)

Podsumowując - wnioski specjalistów od transportu miejskiego są nie do końca prawidłowe. Czynników jest dużo więcej, ale przede wszystkim jest to, że coraz więcej Poznaniaków pracuje w gminach powiatu poznańskiego, a coraz mniej w granicach miasta; dodatkowo ludzie się wyprowadzają poza miasto, często w pobliżu miejsca pracy i dojeżdżają do niej omijając Poznań.
      I jeśli pomiary dotyczyły marca, to trzeba też wziąć pod uwagę, że w zeszłym roku osttni weekend marca, to była niedziela palmowa - ostatni weekend przed wielkanocą i duże świąteczne zakupy - w tym roku ta niedziela wypadła 3 tygodnie później.
      Wpływ na ilość samochodów ma też ilość remontów prowadzonych w mieście i wiele innych czynników!
      Zbawieniem dla Poznania będzie otwarcie pod koniec roku wschodniej obwodnicy Poznania, a w przyszłym roku 3/4 zachodniej obwodnicy Poznania (bez odcinka blokowanego przez miłośnika przyrody, p. Bąkowskiego od kurczaków ;) ). Wówczas większość tirów rozjeżdżających obecnie Rondo Rataje i Rondo Śródka, a także miejską obwodnicę (Lechicką) będzie omijało Poznań dużym łukiem.
      I akurat cena benzyny nie koniecznie ma tutaj największy wpływ.

A przy okazji - jak to się dzieje, że np. tymczasowa sygnalizacja świetlna instalowana przez firmy budujące drogi jest dużo wydajniejsza i nie powoduje korków a przejazd jest płynny, podczas gdy ta programowana przez służby miejskie działa tragicznie (w szczególności gdy sie świecą ze wszystkich stron czerwone, pieszych na przejściu nie ma, a zielone się nie zapala dopiero, gdy kolejny samochód podjedzie na skrzyżowanie - czasem po 2-3 minutach!!
      • Gość: agata Re: Dziwne te wnioski pseudo-specjalistów IP: *.kp.pl 26.04.11, 11:35
        Bardzo dobra analiza i świetna uwaga o tej sygnalizacji :-)
        Faktycznie, więcej ludzi pracuje w gminach podpoznańskich, wiele osób dojeżdza do pracy drogami ościeżnymi, należy też zwrócić uwagę, że np. na Obornickiej ruch zmalał, ale za to wzrósł niewspółmiernie na Strzeszyńskiej, czy nawet Zakopiańskiej (wiem, bo jeżdzę z Suchego Lasu codziennie). Nadal brakuje jednak parkingów- np. na Sobieskiego parking osiedlowy był przez mieszkanców Sucheglo lasu, Złotnik- wykorzystywany do pozostawienia auta i przeskoczenia na PSTke, teraz jest już płatny i kicha. Myślę, że ani ruch nie zmalał, ani benzyna cudów nie zrobiła- zmieniły się raczej uczęszczane trasy :-)
      • Gość: kierowiec Re: Dziwne te wnioski pseudo-specjalistów IP: *.poczta-polska.pl 26.04.11, 14:41
        W uzupełnieniu poprzedniej mojej wypowiedzi:

Wpływ na zmniejszenie ruchu mogły mieć podwyżki w strefach parkowania w zeszłym roku, a przede wszystkim rozszerzenie strefy czerwonej na strefę zieloną i żółtą, które obejmowały część centrum miasta do tamtego czasu (podwyżka z 1zł na 3zł. Minęło trochę czasu, zanim kierowcy zmienili swoje przyzwyczajenia... ale raczej nie jest to zamiana auta na komunikację miejską, a zmianę miejsca parkowania - czyli dojazd samochodem do PST i dalsza podróż tramwajem, parkowanie auta na Jeżycach, zamiast dotychczas w zielonej strefie, czy też traktowanie parkingu przy Politechnice Poznańskiej, jako P+R.

Kolejne rozszerzenie strefy spowoduje kolejne zmiany w miejscach docelowych, ale nie spowoduje, że ktoś, kto dotychczas z Suchego Lasu, z Kiekrza, z Naramowic czy Baranowa dojeżdżał samochodem do Poznania, przesiądzie się na autobus czy rower - po prostu będzie gdzie indziej parkował, czyli w pobliżu linii tramwajowych, gdzie samochód zostawi za darmo i szybko dojedzie do centrum.
        A w strefie parkowania nadal będą parkować samochody, tylko coraz więcej będzie pojazdów parkujących długotrwale za 10zł/m-c, a coraz mnie tych, które korzystają z parkomatów.
        Z resztą teraz już wielu studentów załatwia sobie meldunek w centrum miasta, żeby móc za 10zł/m-c korzystać z pół-darmowego parkowania w centrum miasta (równowartość 2h48' parkowania).

A wzrost cen paliwa w przeciągu roku o 15% przy wzroście cen za parkowanie od 1 lutego o 300% (w byłej zielonej, obecnej czerwonej strefie) jest jedynie kosmetyczny. Lepiej teraz parkować koło Pestki i kupić sobie liniówkę do 6 przystanków, niż za tą samą cenę parkować w czerwonej strefie przez 10 godzin.

Dodam jeszcze, że dobrze by było zamienić starą czerwoną strefę (obowiązującą do początku 2010r.) na strefę, na którą nie będą wydawane preferencyjne karty do parkowania. Stara czerwona strefa dotyczy ścisłego centrum, obejmująca Stary Rynek i ulice przylegające ograniczona Garbarami, Podgórną, Św. Marcinem, Gwarną, 23 Lutego, Masztalarską i Stawną. Tam by było dopuszczone parkowanie tylko przy pomocy opłąt z parkowaniów z ograniczeniem czasu ważności biletu do 2 godzin, natomiast po godzinie 20:00 do godz. (6:00 arkowanie powinno być całkowicie zabronione (znak zakaz postoju w godzinach 20:00 - 06:00).
    • kamraabc Sprawa prosta i jasna 26.04.11, 09:22
      Gdyby bilety MPK były jeszcze tańsze (i można było je kupić tak jak np. we Wrocławiu w automacie na każdym większym przystanku i prawie każdym tramwaju i autobusie, z możliwością płacenia kartą) to jeszcze więcej ludzi korzystałoby z MPK i korki byłyby jeszcze mniejsze.
      No, ale skoro jest tak pięknie, to nasi włodarze ze "specjalystami" z ZTM na czele, już kombinują podwyżki biletów.
      Więc pewnie niebawem wszystko wróci do normy i korki będą po staremu.
      • brak-uje Re: Sprawa prosta i jasna 26.04.11, 14:47
        Ta u nas są biletomaty - najlepsze co może być to to jak idziesz do takiego a tam napisane coś w stylu "sorry nie działa, następny 10 ulic dalej" :/
        • Gość: zezo Re: Sprawa prosta i jasna IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.11, 19:45
          Dzisiaj rano chciałem doładować komkartę. Były święta więc się "smyknęło" a i z gotówką gorzej.
          Więc naiwnie podjechałem na Strzeszyńską do biletomatu licząc, że tam ją doładuję i zapłacę kartą.
          A tu doopa - komkart ten automat nie doładowuje.
          Miła pani na przystanku mnie poinformowała, że na 100% komkartę można doładować na przystanku pestki, przy Pestce. No to podjechałem. Super - jest. Można doładować komkartę.
          Tylko jedno małe ale - płatność tylko gotówką.
          Koorwa - normalnie załamka. Nie chciało mi się już szukać bankomatu i dalej pojechałem na gapę. Kartę doładowałem po południu - po pracy.
          Dobrze, że miałem jeszcze kilka biletów jednorazowych, bo bez tego całkiem na gapę musiałbym jechać.
          Zastanawiam się jak to jest, że w jednych miastach można coś dobrze zorganizować (i bilety można kupić i trawa im rośnie) a u nas wciąż coś jest robione od doopy strony.
    • Gość: RAUBER Tak, to dzięki paliwu IP: *.spray.net.pl 26.04.11, 09:54
      Tu zdecydowanie zadziałała cena paliwa, mam nadzieję że również nasze przekonywania do MPK i rowerów, choć to w stopniu bardzo niewielkim. Tą samą prawidłowość zauważyłem w Warszawie. Też jest mniejszy ruch.

Mamy całkiem wygodną i w miarę sprawną komunikację miejską. Gdyby tak teraz jeszcze porobić wuchte buspasów i przeprogramować sygnalizacje świetlną tak żeby tramwaje przyspieszyć aby nie musiały stać w korku. Dobro wspólne powinno być na pierwszym miejscu. To jest też okazja do porobienia deptaków i wywalania samochodów z centrum, okazja do odrodzenia drobnego handlu w mieście :)
    • nishio Literówki.... 26.04.11, 09:54
      Wiem, że jest dzień po świętach ale ile można zrobić literówek w tak krótkim tekście?? Ja raz czytając znalazłem 5......
      • Gość: Aleksy Jezdziłbym więcej ale.. IP: *.mn.man.de 26.04.11, 10:57
        Kierowcy autobusów MPK na niektórych liniach np.63 jeżdżą jak wariaci. Człowiek się czuje jak bydło tak nim rzuca....

Wiem,że akurat ta linia ma taką trasę, że nie da się spokojnie jechać. Poza tym MPK wprowadziło niemiecki system jakości i pewnie każda minuta opóźnienia liczy się na konto kierowcy bez względu na linię po jakiej jeździ. Ale może dałoby się coś tu zmienić??

Tramwajem jeszcze się przejadę ale niektórymi autobusami to jak w roller coasterze...Dzięki.
        • Gość: stantutaj Re: Jezdziłbym więcej ale.. IP: *.tktelekom.pl 26.04.11, 11:22
          Gość portalu: Aleksy napisał(a):

> Kierowcy autobusów MPK na niektórych liniach np.63 jeżdżą jak wariaci. Człowiek
          > się czuje jak bydło tak nim rzuca....

To łapy trzymaj na poręczy, a nie na pośladkach pasażerek...
      • Gość: KIEPSKI Re: Literówki.... IP: 80.87.35.* 26.04.11, 12:58
        Znalazłeś coś jeszcze ?
        Jak nie to idz do lekcji
    • arti9944 W Poznaniu korki mniejsze, bo benzyna zdrożała? 26.04.11, 10:57
      "zmuszający do czekania w kolejkach jest skandaliczny "
      Nie moja wina, że ludzie nie myślą i chodzą dzień/dwa przed końcem miesiąca. Można np.
      15.03 doładowac komkartę na czas 01.04-01.05

Po za tym wiele osób nie wie, że w biletomatach można doładowywać i w kioskach ruchu.
    • Gość: em Re: W Poznaniu korki mniejsze, bo benzyna zdrożał IP: *.ip.netia.com.pl 26.04.11, 11:25
      No proszę, to jednak da się przeżyć bez auta? A tak mi wmawiano, że to niemożliwe, że jeżdżenie MPK jest tylko dla biedoty, której nie stać na auto, że dobrze zarabiający informatyk bez auta to jakiś dziwoląg, że dwa samochody na rodzinę czteroosobową to nie żadna fanaberia, że tylko nienormalni chodzą na piechotę do sklepu po zakupy, a elita jeździ te 300m samochodem... Czyżby wzrost cen benzyny otrzeźwił co niektórych? :)
      • Gość: wojtek ___________ najlepsi są ci "mesjasze" pracujący kierownicą IP: *.zurawinet.maverick.com.pl 26.04.11, 11:47
        co to muszą "utrzymać rodzinę", "harować", bo "życie to nie bajka", a piesi, rowerzyści, MPK, oraz każdy kierowca, który jeździ PRZEPISOWO, są dla nich zawalidrogami na ciężkiej drodze życia, których trzeba z teatralnym piskiem opon wyprzedzić, albo trąbić, gdy się zatrzymają na późnym żółtym, bo... "prawdziwa menczyzna musi" zrobić 10 tys. km. miesięcznie.
        A w weekend jadą pucować "autko na myjni", aby jechać do rodziny na wiochę (obowiązkowa rejestracja np. PZ, albo PSZ), pokazując rodzinie, jak się obsługuje CB-radio - "szerokości" "miłego dzionka" plus jeszcze jakieś gadżety typu GPS i antyradar...
        ale spoko - tych misiów ubywa - schodzą na zawał - może to też miało wpływ na zmniejszenie korków.
        • Gość: deeed masz cos do PZ ? :) IP: *.gsk.com 26.04.11, 12:29
          ja bede mial za chwile blachy PZ, ale to nie znaczy, ze jak mieszkam w powiecie poznanskim tom wsiok. Pojedz sobie do pleszewa czy innych obornik, to zobaczysz jakie dziwolagi tam jezdza. Mowia, ze dobry kierowca przewiduje sytuacje na drodze, prawda, ale takiego PPL w starym pasacie 93r. nie daje sie przewidziec za cholere. pozdr
          • wlodzimierz_nowak PO i PZ 26.04.11, 14:38
            Co trzeci mieszkaniec Poznania mieszka już w PZ. Ponad 80% mieszkańców PZ wg badańz 2004 roku nie było mieszkańcami tych gmin od kilku pokoleń, lecz wychowało się w Poznaniu albo przeniosło się z Poznania. Trudno nazywać naszych mieszkańców niechcianymi, wieśniakami, czy jakoś tam inaczej negatywnie.

Przenoszenie się pod miasto zwane jest rozlewaniem się miasta, skrajnie silną postacią suburbanizacji.
            Jest to zjawisko negatywne, choć wpierw mieszkańcy uzyskują lepsze warunki życia. Ale szybko odczuwają, że to czasowe, gdy za nimi podąża mnóstwo innych ludzi. Okazuje się, że szybki dojazd staje się powolnym kulaniem się w korkach, że dla małych dzieci brakuje szkół i przedszkoli, że wszędzie daleko, głucho, czegoś brakuje, a gmina i miasto robią za mało żeby uczynić życie lepszymi, domagają się budowy III ramy czy czegoś co pozwoli wygodnie jeździć samochodem po mieście jak dawniej.
            Jednocześnie miasto traci to co dla niego najważniejsze, miasta w wielu krajach w tym i w Polsce, żyją dzięki udziałowi w podatku PIT od swoich mieszkańców. Mniej albo mniej zamożni mieszkańcy (dokładnie to dzieje się w Poznaniu i to w najszybszym w całej Polsce tempie - w 12 lat liczba mieszkańców Poznania zmalała o 25 tys., a PZ wzrosła o 80 tys, w uproszczeniu z Poznania do PZ wyprowadziło się ok. 75 tys. zamożnych mieszkańców, którzy kupili tam domy, 5 tys. dzieci im się urodziło, a w ich miejsce sprowadziło 50 tys. nowych poznaniaków zaczynających swoje życie zawodowe w naszym mieście), to mniej pieniędzy na poznańskie drogi, szkoły, przedszkola, kulturę, imprezy, a większe koszty (dzieci z PZ w ogromnej mierze uczęszczają do poznańskich szkół, samochody mieszkańców PZ w ogromnej mierze jeżdżą po poznańskich drogach i większość swych przejeżdżanych kilometrów przejeżdżają nie po drogach swej gminy, ale krajowych i miejskich itd.). A gminy nie dokładają się do wspólnej kasy jak by to nakazywała logika, lecz budują ładne chodniki, baseny, place zabaw. W gminach jest ładnie.

PIT 1/3 wszystkich wpływów oraz ok. 45% wpływów podatkowych. Jest to zdecydowanie największa pozycja, na którą miasto ma realny wpływ. Służy to mobilizowaniu miast do poprawy warunków życia i zachęcania swych mieszkańców do pozostawania w jego granicach, powstrzymywaniu ludzi przed zajmowaniem nowych terenów naszej wspólnej przyrody i krajobrazu i przekształcaniem ich w osiedla, w sytuacji, gdy tempo przyrostu ludności (poniżej 10% w 10 lat) tego w takim stopniu nie uzasadnia.
            Zjawisko takie występuje praktycznie wszędzie i związane jest po części z naturalną tendencją, wzorcem cywilizacyjnym (ów amerykański domek z ogródkiem, model dzisiaj już w dużych miastach Europy zdecydowanie przestał dominować po doświadczeniach poprzedniego pokolenia z suburbanizacją, o których wyżej pisałem), a po części z błędami w zarządzaniu rozwojem miasta (o czym My Poznaniacy piszemy od lat i coraz więcej osób je rozumie, czyli Poznań nie korzysta z Know-How*), po części zaś z lukami w prawie i/albo mentalności naszych polityków.
            Odnieść można wrażenie, że wójtowie gmin Dopiewo czy Rokietnica na wyścigi chcą ściągać mieszkańców do siebie (kasa, kasa...) bez refleksji nad przyszłością i bez woli udziału w kosztach, rozwiązywania wspólnych problemów. Z drugiej strony władze Poznania najlepszej opinii w woli współpracy także nie mają. I znając ich wolę działania w mieście, takie opinie mnie nie zaskakują.
            Jedno jest pewne, w wielu krajach nie udało się namówić na współpracę miasta i gmin dla zahamowania rozlewania się miasta. I wprowadzono tam obligatoryjne związki metropolitalne wyjmujące z gmin i miast kompetencje do zarządzania transportem i planowaniem przestrzennym, albo przekazano je miastom organom kolegialnym kontrolowanym przez miasta. W polskim Sejmie ustawa metropolitalna kwitnie już szósty, czy siódmy rok i po PO przełomu się nie spodziewam, gdyż to partia, w której samorządowcy podmiejscy mają bardzo silną pozycję.
            Dlatego cała nadzieja w nowych mieszkańcach PZ, że zrozumieją, że teraz swoim ruchem odejmują potencjał Poznaniowi stanowiącemu o atrakcyjności całej ich metropolii i że muszą wymóc na swoich reprezentantach (wójtach, burmistrzach, radnych powiatu, posłach do sejmiku oraz posłach do Sejmu, którzy także wybierani są w odrębnym okręgu wyborczym) działania na rzecz scalania aglomeracji również kosztem dobrostanu swojej gminy. A to dlatego, że obecny dobrobyt gmin powstaje kosztem miasta. A miasto przez swoją błędną politykę tylko sprzyja takim wyprowadzkom, gdyż jakość życia się pogarsza zamiast polepszać, a koszty życia, szczególnie nieruchomości, rosną.
            • kanalizatorio Nowak to okropny manipulant (i to kłamliwy) 26.04.11, 15:06
              to mniej pieniędzy na poznańskie drogi, szkoły, przedszkola, kulturę, imprezy, a większe koszty (dzieci z PZ w ogromnej mierze uczęszczają do poznańskich szkół, samochody mieszkańców PZ w ogromnej mierze jeżdżą po poznańskich drogach i większość swych przejeżdżanych kilometrów przejeżdżają nie po drogach swej gminy, ale krajowych i miejskich itd.). A gminy nie dokładają się do wspólnej kasy jak by to nakazywała logika, lecz budują ładne chodniki, baseny, place zabaw. W gminach jest ładnie.

Jesteś tak zaślepiony w swych pretensjach do PZ, że nie widzisz faktów.
              Krych oszacował, że ruch na poznańskich ulicach to 75% PO, a 25% nie-PO (w tym PZ).
              Od PL, PK, FZ czy CB też będziesz chciał dopłat mądralo kawiarniany?
              O czym Ty zatem nam trujesz z tą swoją konfrontacyjną polityką PO vs PZ !?
              Każdy PO który chce opuścić Poznań MUSI przejechać po drogach PZ.
              Mało jest PO moczących swoje 4 litery w basenach zbudowanych z pieniędzy PZ?
              Twoje gó.no też oczyszczane jest kosztem poziomu życia w PZ, a niedługo spalane będą też śmieci a wyziewy pójdą na PZ.
              Jak Ci się nie podoba to zmień prezydenta PO, żeby uruchomił tereny pod zabudowę jednorodzinną w PO to będziesz miał nowych mieszkańców w PO a nie w PZ. Poznań wybrał Grobelnego, więc najpierw rozwiążcie się swój problem z zarządem miasta, a potem możesz pleść swoje głupoty o ościennych gminach.

Twoje teksty to bufonada poparta sporą dozą ignorancji!
              Jak dobrze, że mieszkańcy Grunwaldu poznali się na Tobie i nawet nie pozwolili Ci wejść do Rady Osiedla. Razem z Dziubą możecie sobie otworzyć klubokawiarniena swoje durackie pogaduszki.
              • Gość: egar Re: Nowak to okropny manipulant (i to kłamliwy) IP: 31.63.210.* 26.04.11, 16:10
                Lepiej bym tego nie ujął. Trafiłeś w sedno. Gratulacje :) Najgorsi są tacy, co to im się wydaje, że na wszystkim najlepiej się znają, a w swoich demagogicznych pogladach powołują się na wybiórczo cytowane dane i fakty. Człowiek czuje się zupełnie jak za Gomółki.
                • Gość: mis bury Re: Nowak to okropny manipulant (i to kłamliwy) IP: *.icpnet.pl 26.04.11, 16:34
                  Nie uzywajcie epitetów osobistych - mozna sie nie zgadzac z pogladami, ale nie obrazajcie.

Wlodek Nowak pisze to co mysli - jego poglady sa przemyslane i uzasadnione wiedzą.

Osobiscie zmigrowalem z PO do PZ. Nie czuje sie winny - winne jest miasto Poznan i jego prezydent. Kiedy jadę do domu w PZ gdzie mam wszystkie media mijam dwie male dzielnice POznania gdzie jezdzą szambonurki. POznan nie robi nic by dac szanse ludziom na tansze i wieksze mieszkania. Jesli kogos nie zadowalaja 3 pokoje w wielkiej plycie - nie ma wyboru. Dlaczego?
                  a) bo Poznan nie zbudował instratruktury (vide kolektor sciekowy budowany 10 lat za pozno)
                  b) bo Poznan nie uchwalil Planow i nie uruchomil gruntow na inwestycje. Wiekszosc osciennych gmin ma plany zagospodarowania
                  c) bo Poznan promuje budownictwo substandardowe gdzie mozna sasiadowi z bloku obok podac dłon przez okno na 3 pietrze
                  d) bo na Piatkowie, Szczepankowie czy Fabianowie ludzie na ziemi wartej miliony uprawiają ziemniaki - bo nie ma planow
                  e) bo Poznan zbudował autostrady do PZ - Glogowska, Bukowska, ktory mowia - wyprowadz się!
                  Wina gmin PZ to ok 10-20%. Reszta to wina Poznania, ktory zbudował stadion gniot, buduje zamek gargamela i termy nierentowne zamiast kilku malych basenow w kazdej dzielnicy.

ALe czy to zmienia rzeczywistosc - ze suburbanizacja zniszy calą aglomeracje ? Nie - ignorowanie reguł nie powoduje ze one przestają działać.

Nie wyzywajcie zatem Włodka od najgorszych - ma gość racje i jego celem nie jest konfilktowanie PZ z PO.
                  • wlodzimierz_nowak Re: Nowak to okropny manipulant (i to kłamliwy) 02.05.11, 11:29
                    Gość portalu: mis bury napisał(a):

> Nie uzywajcie epitetów osobistych - mozna sie nie zgadzac z pogladami, ale nie
                    > obrazajcie.
                    >
                    > Wlodek Nowak pisze to co mysli - jego poglady sa przemyslane i uzasadnione wied
                    > zą.
                    >
                    > Osobiscie zmigrowalem z PO do PZ. Nie czuje sie winny - winne jest miasto Pozna
                    [...]
                    > ALe czy to zmienia rzeczywistosc - ze suburbanizacja zniszy calą aglomeracje ?
                    > Nie - ignorowanie reguł nie powoduje ze one przestają działać.
                    >
                    > Nie wyzywajcie zatem Włodka od najgorszych - ma gość racje i jego celem nie jes
                    > t konfilktowanie PZ z PO.

Dzięki za tak rzeczowo ujętą obronę. Lepiej bym tego nie ujął. Aglomeracja cierpi, czyli cierpi nasze miasto, które za 20-30 lat będzie dużo słabsze niż być by mogło. Moje pisanie ma na celu uświadamianie tego faktu wszystkim mieszkańcom aglomeracji, którzy muszą wypracować na przyszłość model współpracy (skoro mamy polityków niezdolnych do skopiowania rozwiązań zachodnich, które wprowadziły obowiązkową współpracę i kontrbucję ze strony gmin na rzecz wspólnych inwestycji), a nie dzielenie kategoriami kto dobry kto zły.

Nikt nie może czuć się winnym tego, że przenosi się do PZ, czy że jeździ samochodem ponieważ wygodniej. Tak system aglomeracji określa na dziś warunki życia determinując co jest racjonalne, a co nie. Inna rzecz, że na pewno to się w przyszłości zmieni. Niestety wszystko w aglomeracji poznańskiej (szczególnie polityka miasta Poznania) w ostatnich kilkunastu latach wygląda tak jakby rozlewanie się miasta było celowo stymulowane. Argumentów na to przytaczam wiele i od lat. To oczywiście może ale nie musi wiązać się z konkretnymi partykularnymi interesami. W końcu nie jest tajemnicą, że osiedla w gminach budują się nie tyle na ziemii kupowanej od rolnika, który z dziada pradziada ją uprawiał, lecz, że przechodzą one z rąk do rąk czasem kilka razy - to rynek inwestycyjny silnie uwarunkowany politycznie przez okres niepewności związany z dziurą planistyczną.

Zarzucanie mi braku krytyki polityki miasta Poznania jest czymś z czego mogę się tylko śmiać. Do Kanalizatorio moje argumenty i wielokrotne wyjaśnienia nie trafiają, więc pozostaje mi go tylko ignorować. Ma jakąś swoją misję i nie przytacza żadnych rzeczowych argumentów, czasem tylko okraszając wybiórczo jakimiś. Np. te 25% inż Krycha to najmniejsza liczba i odnosząca się pochodzenia samochodów. Podczas gdy ZPRTP wyraźnie określa 30% wcale nie jako samochody pochodzenia (to w końcu nie jest dzisiaj aż tak ważne), ale w jakich relacjach te samochody jadą.
                    30% samochodów na poznańskich ulicach to samochody jadące do PZ z PO i z PO do PZ. To jest miara rozlania się miasta i fiaska polityki transportowej, która zakładała obniżanie, a nie zwiększanie zapotrzebowania na ruch samochodowy.
                    • kajciech Re: Nowak to okropny manipulant (i to kłamliwy) 02.05.11, 12:45
                      > Nikt nie może czuć się winnym tego, że przenosi się do PZ, czy że jeździ samoch
                      > odem ponieważ wygodniej. Tak system aglomeracji określa na dziś warunki życia d
                      > eterminując co jest racjonalne, a co nie. Inna rzecz, że na pewno to się w przy
                      > szłości zmieni. Niestety wszystko w aglomeracji poznańskiej (szczególnie polity
                      > ka miasta Poznania) w ostatnich kilkunastu latach wygląda tak jakby rozlewanie
                      > się miasta było celowo stymulowane.

Pierwszy raz czytam tak obrana linię - gratuluję trzeźwego spojrzenia na realia.
                      To nie wina mieszkańców Tarnowa Podgórnego, że od lat mają dwupasmówkę od Poznania i dalej trasę na Niemcy. To nie wina mieszkańców Komornik, że mieszkają przy węźle A2 z ekspresówką wprost do miasta za pieniądze które wydał na to Grobelny. Ale to przykłady gmin, gdzie lokują się firmy, a ludzie szukają spokoju i wybierają Rokietnice, Dąbrowy . To wina tego, że Poznań pozwala na betonowanie i "plombowanie" każdego zieleńca, a samochody zastawiaja wszędzie chodniki. W Poznaniu nie da się normalnie i godnie żyć.
                      Pewnie mieszkańcy Lubonia czy Swarzedza chętnie dojechaliby tramwajem zamiast samochodem, gdyby tylko Grobelny wpadł na pomysł takiej propozycji dla tych gmin.
                      Ale lepiej zamknąć tramwaje w obrębie ringu kolejowego i patrzeć jak rośnie ruch samochodowy poza.
                      Nie piętnuj mieszkańców PZ i nie wiń wójtów i burmistrzów PZ za ich działania do ktorych prowokuje ich Poznań i jego polityka. Albo jest się liderem aglomeracji albo nie, albo nadaje się ton aglomeracyjnej polityce albo nie. W pierwszym kroku uporządkujcie sobie sprawy w Poznaniu a dopiero potem wytykajcie błedy gminom, bo na razie żadna nie miała szans by podejmować wspólne działania. Aglomeracja instytucjonalnie nie istnieje i to jest fakt.
                      • wlodzimierz_nowak Re: Nowak to okropny manipulant (i to kłamliwy) 02.05.11, 13:31
                        kajciech napisał:
                        > Nie piętnuj mieszkańców PZ i nie wiń wójtów i burmistrzów PZ za ich działania d
                        > o ktorych prowokuje ich Poznań i jego polityka. Albo jest się liderem aglomerac
                        > ji albo nie, albo nadaje się ton aglomeracyjnej polityce albo nie. W pierwszym
                        > kroku uporządkujcie sobie sprawy w Poznaniu a dopiero potem wytykajcie błedy gm
                        > inom, bo na razie żadna nie miała szans by podejmować wspólne działania. Aglome
                        > racja instytucjonalnie nie istnieje i to jest fakt.

Nie wiem co Ty tam w moim tekście wyczytałeś, ale z pewnością nie to co miałem na myśli, gdyż się z Tobą całkowicie zgadzam!

Oczywiście nie można też nie widzieć tego, że sporo gmin tylko zaciera ręce bezrefleksyjnie na możliwość ściągnięcia kolejnych mieszkańców bez zapewnienia ich mieszkańcom sensownych warunków na przyszłość, o martwieniu się rozlewaniem się aglomeracji nie wspominając... A to jest wspólny problem całej aglomeracji. Dlatego każdy wydany 1 PLN z poznańskiego budżetu powinien być rozpatrzony pod kątem powstrzymywania odpływu mieszkańców.
                        • kajciech Re: Nowak to okropny manipulant (i to kłamliwy) 02.05.11, 13:38
                          > Nie wiem co Ty tam w moim tekście wyczytałeś, ale z pewnością nie to co miałem
                          > na myśli, gdyż się z Tobą całkowicie zgadzam!

Co prawda to prawda.
                          Trochę źle odczytałem cały kontekst dyskusji przedmówców i to chyba dlatego.
                          Najważniejsze, że problem jest i przed problemem nie można się chować a wniosek jest jeden - aglomeracja musi żyć jendolicie i spójnie na każdej płaszczyźnie.
              • Gość: a tak patrzę sobie a ty jesteś tchórz i też jesteś kłamliwy IP: *.spray.net.pl 26.04.11, 16:34
                A może przedstaw się z imienia i nazwiska, wstaw swoją fotkę i opis, dyskutuj w sposób otwarty, Włodek to potrafi a ty jesteś jesteś nie wiadomo kim/czym, ot jakiś tam głos w necie. Jak nie tu to dawaj na facebooka i tam dyskutuj, otwarte poglądy, jawne personalia, dawaj...

• kordelk.a Re: a ty jesteś tchórz i też jesteś kłamliwy 26.04.11, 19:06
                  przyganiał kocioł garnkowi chciałoby się powiedzieć...
                  • Gość: a tak patrzę sobie Re: a ty jesteś tchórz i też jesteś kłamliwy IP: *.146.188.164.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.04.11, 20:08
                    serio? dlaczego?
                    anonimowi zwróciłem uwagę komuś kto anonimowo atakuje kogoś kto odważnie firmuje swoje poglądy swoim nazwiskiem, jak chce merytorycznie dyskutować to niech się ujawni i rozmawia otwarcie, bez oszczerstw i inwektyw
                    • Gość: atakitam mylisz dwie rzeczy Kolego IP: *.aster.pl 26.04.11, 23:04
                      Mylisz uczestnictwo w dyskusji na forum, czyli wypowiedzi kolegi kanalizatorio z ordynarną propagandą lewacko-pseudoekologiczną, którą reprezentuje włodek.
                      Kolega kanalizatorio nie musi przedstawiać się na forum imieniem i nazwiskiem, ponieważ nie startuje tak jak włodek do wszelkich możliwych wyborów, od samorządowych począwszy do rad osiedla skończywszy. Nie zależy mu więc by pamietać jago nazwisko. Naprawdę tak trudno to zauważyć?
                      Mnie np. dziwi, że bajdurzenie włodka znajdują jakichkolwiek słuchaczy, co świadczy tylko o głupocie niektórych internautów, którym nie chce się wysłuchać tych bredni, które wciska inteligentnym inaczej na stronach wszechwiedzącego stowarzyszenia.
                      Chociaż prawdopodobnie te głosy zachwytu pochodzą od kilku rowerowych terrorystów albo innych oszołomów, którzy podobnie jak reszta frajerów zostanie przez włodka wystawiona do wiatru jak tylko zostanie wybrany do czegokolwiek.
                      • Gość: geordi Re: mylisz dwie rzeczy Kolego IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.04.11, 23:16
                        punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Szkoda tylko, że Twoja wypowiedź nie wnosi niczego do tej dyskusji poza porcją żółci i antycyklistycznej flegmy. Ataki ad personam nazywasz dyskusją, a opinię propagandą.
                        No z czym do ludzi?

A chamski pracownik Aquanetu w swej frustracji nawet nie zauwazyl ze slowa Krycha w niczym nie przeczą opinii Włodka. Krych ocenil autorów ruchu po poznanskich drogach, a nie kierunki ruchu PZtów.
                        Może większość PZtów jeździ do/przez Poznań (i Włodek ma racje), może nie(i moze sie myli). Z tej wypowiedzi Krycha nic nie można wywnioskować na ten temat. Ot polackie bicie piany i to w dodatku z pomyjami. Przykre.
                        • wlodzimierz_nowak Re: mylisz dwie rzeczy Kolego 02.05.11, 11:45
                          To samo podkreśliłem wyżej. Wypowiedź poprzednika uzupełnię jeszcze o dwie rzeczy.
                          - Moje wypowiedzi na forum, w których przekazuję te same twierdzenie można znaleźć już od 2003 roku. Do udziału w polityce namówił mnie natomiast jeden z działaczy ekologicznych w wiosną przed rokiem, gdy też zostałem zaproszony do zespołu, który wysondował jakie są szanse na sformułowanie przez tak zróżnicowane środowisko jakim jest MyP spójnego, wspólnego programu i jakie MyP ma realne możliwości przygotowania kampanii wyborczej.
                          - Nazywanie moich liberalnych poglądów lewackim oszołomstwem może pochodzić tylko z głowy kogoś kto nie ma bladego pojęcia o rzeczywistości albo poglądy skrajnie konserwatywne (dla jasności, konserwatywnymi nazywam także poglądy ludzi, którzy chcieliby żyć w świecie takim jak przed kilkoma dekadami, a w Polsce mamy pokaźne grono ludzi, którzy chcieliby żyć w realiach XIX wieku, jak i takich którzy chcieliby żyć w małym miasteczku na dzikim zachodzie). Prace podejmowane w Unii Europejskiej zmienią nasz świat. To jest bezdyskusyjne. A my w tym świecie możemy za 50 lat stać niczym górnicy domagający się by było tak jak wtedy, gdy poszli do szkoły albo możemy zacząć demokratyczną dyskusję nad rozwiązaniami na przyszłość.

Jak widzicie, mam w nosie poprawność polityczną i mówię to co myślę, a nie to co może się spodobać.
                    • kanalizatorio Trzymam siereguł forum 27.04.11, 10:20
                      Rozmawiam zgodnie z regułami tego forum i nie widzę potrzeby podawać takim ludziom jak Ty swoich danych. To, że Nowak ma parcie na szkło to jego problem - nie mój
                • kanalizatorio To że Nowak używa danych z kapelusza to fakt 27.04.11, 10:18
                  Nowak używa danych których źródło zna jedynie on sam.
                  Tak zwane fakty używa do swoich przedziwnych teorii jakoby PZ żerowało na PO.
                  Skoro ruch w Poznaniu jest badany to niech Nowak się do tego odnosi, a nie podaje nam swoje iteorie na ten temat. Jego fantasmagoryczne wizje bardzo pasują do opisywania świata w życzeniowy sposób na potrzeby wyborów itp. ale z faktami często się mijają i to jest fakt.

Nie było moim zamiarem obrażanie Nowaka i nie użyłem żadnego epitetu mającego na celu jego obrażenie.
                  Ktoś kto manipuluje faktami to manipulant, ktoś kto używa świadomie niekonkretnych lub fałszywych danych sięga po kłamliwość.

Był kiedyś na tym forum wątek skrzętnie przemilczany przez Nowaka, gdy rozwinął teorię, że nigdzie nie ma tak blisko lotniska od Centrum i ktoś mu udowodnił, że takich lotnisk w Europie jest chyba ze 20 w dużych miastach wyliczajac wszytskie kilometry.
                  To w zabawny sposób pokazuje demagogię w teoriach Nowaka i pasuje idealnie do szaleńczych pomysłów My Wszechwiedzących
              • zderzacz-hadronow Re: Nowak to okropny manipulant (i to kłamliwy) 26.04.11, 17:29
                Brawo! Trafniej nie mogłeś tego ująć.

• Gość: EM Re: Nowak to okropny manipulant (i to kłamliwy) IP: *.adsl.alicedsl.de 26.04.11, 17:37
                Dlatego wreszcie potrzebna jest ustawa metropolitalna. Inaczej wzajemne wypominanie sobie, ze ojciec medze zaoral nigdy sie nie skonczy.
                • mathias_sammer Re: Nowak to okropny manipulant (i to kłamliwy) 26.04.11, 17:40
                  jesli odbierzesz poznaniakom jeden jedyny argument do narzekania to o czym beda mowic?
                  o poprawie jakosci stylu zycia? hahaha
                  m.s.
              • Gość: mkrs Re: Nowak to okropny manipulant (i to kłamliwy) IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.11, 22:57
                Bzdury gadasz, kolo.

Wyjazdy z Poznania są w większości po drogach krajowych, a więc budowanych i utrzymywanych z budżetu centralnego, a nie samorządowego.

Baseny są inwestycjami czysto komercyjnymi, więc zarabiają na siebie. Poza tym PO płącą za wizyty na tych basenach tym z PZ, więc jeśli PZ będą płacić za korzystanie z dróg w PO, będzie można mówić o sprawiedliwości.

Za oczyszczalnię PO płaci PZ gigantyczne pieniądze, więc znów argument z d... wzięty.

Mówiąc więc krótko: chrzanisz, kolo, i to w stopniu niepojętym.
                • kanalizatorio Re: Nowak to okropny manipulant (i to kłamliwy) 28.04.11, 23:22
                  > Wyjazdy z Poznania są w większości po drogach krajowych, a więc budowanych i ut
                  > rzymywanych z budżetu centralnego, a nie samorządowego.

Omijający Obornicką kierowcy PO korzystający z objazdu przez Strzeszyńską siłą rzeczy rozjeżdżają Sucholeską utrzymywaną przez Suchy Las. Chętni do spacerów po arboretum w Kórniku, odwiedzający masowo Śnieżycowy Jar, czy amatorzy wypoczynku w Puszczy Zielonce rozjeżdżają drogi powiatu i Kórnika, Murowanej Gośliny czy Czerwonaka. ITP, ITD.
                  Jak się nie podoba Nowakowi to niech wypoczywa nad Maltą lub Strzeszynkiem i nie opuszcza Poznania.

> Baseny są inwestycjami czysto komercyjnymi, więc zarabiają na siebie.
                  Dziwnym trafem gminy zainwestowały w nie SWOJE miliony, a Poznań nie zainwestował w żaden z czynnych basenów ani złotówki. Te baseny nie "zarabiają" pieniędzy. One się utrzymują. Zwrotu z inwestycji nie będzie.

> Za oczyszczalnię PO płaci PZ gigantyczne pieniądze, więc znów argument z d... w
                  > zięty.
                  Z konia spadłeś? Nie słyszałem, aby za smród gówein tysięcy poznaniaków mieszkańcy Koziegłow otrzymywali jakikolwiek ekwiwalent. Wyraźnie mówię o jakości życia, tak jak i Nowak utyskuje na jakosć życia poznaniaków majacyh pod oknami auta z rejestracją PZ.

> Mówiąc więc krótko: chrzanisz, kolo, i to w stopniu niepojętym.
                  Nie palę szajsu którym się raczysz to i może nie trafiam na Twój pułap.
                  • Gość: mkrs Re: Nowak to okropny manipulant (i to kłamliwy) IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.11, 02:46
                    > Omijający Obornicką kierowcy PO korzystający z objazdu przez
                    > Strzeszyńską siłą rzeczy rozjeżdżają Sucholeską utrzymywaną przez Suchy Las.

Lada moment problem przestanie istnieć, kiedy powstanie obwodnica, i tym samym argument z hukiem upadnie.

> Dziwnym trafem gminy zainwestowały w nie SWOJE miliony, a Poznań
                    > niezainwestował w żaden z czynnych basenów ani złotówki.

Lada moment powstaną choćby Termy Maltańskie, więc kolejny argument upada.

> Te baseny nie "zarabiają" pieniędzy. One się utrzymują.
                    > Zwrotu z inwestycji nie będzie.

A mimo to im więcej jest gości, tym większa jest szansa na utrzymanie się basenu. Basen to nie droga, która zużywa się w tempie liniowo niemal proporcjonalnym do intensywności użytkowania.

> Z konia spadłeś? Nie słyszałem, aby za smród gówein tysięcy poznaniaków
                    > mieszkańcy Koziegłow otrzymywali jakikolwiek ekwiwalent.

Otrzymują ogromne stawki od Poznania za samą możliwość korzystania z tych obiektów, więc nie wiem kto tu z czego spadł (i na jaką część ciała). Przypominam, że oczyszczalni nie budowało pod przymusem wojsko, tylko podpisano dobrowolnie umowę w tej sprawie.

Bardzo mi przykro.
          • Gość: hehehe oki - z tym PZ, to przesadziłem :) IP: *.zurawinet.maverick.com.pl 28.04.11, 00:29
            po prostu spośród wlaścicieli PZ/PSZ i tym poodbnych literek rekrutuje się najwięcej krzykaczy na ulicach - sam prawie codziennie jeżdżę samochodem i np. jak przepuszczam pieszych na przejściu, to co kilka dni mnie taki nerwus obtrąbi - ponieważ w lusterku widzę tych kierowców, z czasem stworzył mi się portret typowego "mesjasza", który prawie zawsze wygląda na zaharowanego, dopinguje się redbullami, czy innymi świństwami, robi za dziesięciu i tego samego wymaga od innych uczestników ruchu - aby ruszali w 2 sekundy z zera do setki, aby przejeżdżali na czerwonym, jeździli 80km/h w centrum i wszędzie tylko "szybko szybko"... tacy współcześni niewolnicy, z żonami siedzącymi nad garnkami w jakiejś Dąbrówce, Rokietnicy, czy Koziegłowach.
            • manissa Re: oki - z tym PZ, to przesadziłem :) 01.05.11, 14:30
              Niby Żurawiniec na dawnej wsi Naramowice to taka "metropolia"?:D
        • kanalizatorio Re: najlepsi są ci "mesjasze" pracujący kierownic 27.04.11, 23:52
          >(obowiązkowa rejestracja np. PZ, albo PSZ)

Miało być śmiesznie a wyszło żałośnie.
          To nie wina PZ, że mieszkasz w desce z wielkiej płyty a na przystanek masz pod górkę i z powodu niskiego wzrostu każdego dnia wąchasz cudze smrody z poziomu cudzej pachy.
          Rozumiem, że jesteś kumplem Nowaka?
    • mmmmmm000 Oczywiście, że tak! 26.04.11, 12:36
      Nie tylko w mieście jest luźniej, ale generalnie na wszystkich drogach. Sporo jeżdżę w sprawach zawodowych i od jakiegoś czasu, tam gdzie spotykało się całe potoki samochodów, teraz da się nawet wyprzedzać!
      Jest w tym jedna dobra wiadomość! Skoro jeździ o 10% mniej samochodów, to i zyski branży paliwowe zmalały o około 10%. Uważam, że to może oznaczać obniżki cen.
    • hotin W Poznaniu korki mniejsze, bo benzyna zdrożała? 26.04.11, 17:36
      BRAWO RZĄ POLSKI,brawo P.Płemierze TUsku!!!Kolejny sukces pańskiej PO widać gołym okiem!!!
    • Gość: Na stojaka Re: W Poznaniu korki mniejsze, bo benzyna zdrożał IP: *.man.poznan.pl 27.04.11, 11:05
      Na przystankach miejsca nie uświadczysz, to tam śpią żule.
      • Gość: albert camus Nowak i jego sojusze z Wybiorcza :) IP: 95.108.98.* 01.05.11, 14:26
        Wizje Wlodzimierza i jego wszechwiedzacych artystow (uklony dla slugi Wyborczej Bialasa) odejda w sina dal. Wyborcza i takie sluzalcze Stowarzyszonka zaczynaja przypominac oblezona twierdze. Tylko zapasow zeby przezyc nie macie:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka