Dodaj do ulubionych

Zmarł twórca Pro Sinfoniki

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.04.11, 18:25
Mając kilkanaście lat czytałem książkę Śp. A.A. Łuczaka "Głód" - wspomnienia z okupowanego przez Niemcow Poznania. Pamiętam, jakie wrażenie wywarła na mnie te wspomnienia. Za niwłasnie dziękuję.
R.I.P.
Obserwuj wątek
    • Gość: An Re: Zmarł twórca Pro Sinfoniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.11, 19:25
      Jako dziecko byłam słuchaczką Pro Sinfoniki, jako nastolatka sama dla niej śpiewałam, wiele razy odbierając osobiste gratulacje od pana Alojzego Łuczaka. Z dużym smutkiem przeczytałam informację o jego śmierci.
      Dzięki Pro Sinfonice ogrom dzieci i młodzieży z rodzin bez tradycji muzycznych miało szansę brać udział w koncertach, oswoić się z muzyką klasyczną i nabrać nawyku przychodzenia do filharmonii.
      Jego ojciec był kolejarzem, matka pochodziła z rodziny wiejskich rzemieślników; nie miał tradycji inteligenckich. Wydarzenia wojenne musiały odcisnąć na nim silne piętno, wspomina je chyba we wszystkich swoich książkach. Na początku lat '40 gestapo zaaresztowało jego starszego brata. Po rewizji mieszkania oskarżono chłopaka o działalność dywersyjną i wywieziono do berlińskiego więzienia, mimo usilnych starań rodziny nie udało się go uwolnić; zmarł na dzień przed zaplanowana egzekucją. Pan Łuczak silnie przeżywał te wydarzenia, teraz dołączył do brata.
      • Gość: ktoś Re: Zmarł twórca Pro Sinfoniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.11, 19:50
        Pro sinfonika - to były czasy. Kupa frajdy i moje pierwsze zetknięcie z muzyką poważną (no, może nie pierwsze, bo jeszcze w podstawówce pani nam czasem coś puszczała). Nasze liceum - XI LO - rokrocznie (w czasach, gdy do niego chodziłam) zdobywało główne nagrody w konkursach Pro sinfoniki. Niestety sprawczyni tego, p. prof. Przechera, także już nie żyje. A nietuzinkowa to była postać. Jak zasiadła przy pianinie i huknęła swoim potężnym głosem, to cała szkoła się trzęsła ;)
        • Gość: Zbigniew Re: Zmarł twórca Pro Sinfoniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.11, 20:56
          Szkoda, zmarł wielki i zasłużony Poznaniak
    • linka.raz Zmarł twórca Pro Sinfoniki 29.04.11, 21:24
      Cześć Jego pamięci! Stworzył wspaniały ruch - dzięki Młodym Melomanom w Szkole Podstawowej nr 39 stałam się miłośniczką muzyki klasycznej.
    • prezeskaprosinfoniki Zmarł twórca Pro Sinfoniki 01.05.11, 20:49
      Myślę,że Jego życie nie należało do najłatwiejszych. Jedak życie wielu z nas stało się lepsze i piękniejsze dzięki temu, że On Był. Prezesie Prezesów Dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka