Gość: Sebar IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.05.04, 08:32 Hmmm pan Urbaniak mowi z sensem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: madeski Re: Urbaniak o Kulczykparku: prezent prezydenta IP: *.icpnet.pl 19.05.04, 08:50 A może w interesie miasta leży jednak aby najbogatszy polak inwestował w Poznaniu. W ocenie długoterminowej ta może niezbyt zyskowna dla miasta tranzakcja przyniesie wielokrotnie większe korzyści w postaci miejsc pracy, podatków oraz ucywilizowania kolejnego fragmentu miasta. Można było te tereny pozostawić we władaniu magistratu, i co - nadal mielibyśmy niezbyt urokliwy zakątek bez żadnego pomysłu na zagospodarowanie. Można było odrazu wystawić cenę kilkakrotnie przewyższającą faktycznie uzyskane kwoty, i co - nikt by tego nie kupił. Prawda oczywiście leży gdzieś pośrodku i ja szczerze mówiąc nie jestem pewien czy mam rację. Ot takie moje przemyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Urbaniak o Kulczykparku: prezent prezydenta 19.05.04, 10:18 Gość portalu: madeski napisał(a): > A może w interesie miasta leży jednak aby najbogatszy polak inwestował w Poznaniu. I owszem, na ogół żaden rozsądny głos ni czyni z tego faktu zarzutów p. Kulczykowi. Tyle, że jak poważany inwestor wszedł w szambo, to niech się nie dziwi iż te g*** również do niego się przyczepiło > W ocenie długoterminowej ta może niezbyt zyskowna dla miasta tranzakcja prz > yniesie wielokrotnie większe korzyści Zgoda. Już kiedyś pisałem: jeżeli Zarząd Miasta by wystawił ten teren na przetarg z ceną wywoławczą JEDEN złoty (i z czytelnym zapisem o przeznaczeniu terenu pod inwestycje już w ogłoszeniu!) to nie miałbym żadnych pretensji, gdyby ktoś ten teren kupił choćby za wywoławczą złotówkę. >Można było te tereny pozostawić we władaniu magistratu, i co - nadal mielibyśmy niezbyt urokliwy zakątek bez żadnego pomysłu na zagospodarowanie. "Zieleń to niedoceniany majątek miast i wsi" - taki jest tytuł konferencji organizowanej przez SNT Inżynieów i Techników Ogrodnictwa. Nie piszcie mi, że rozebranie baraków i zagospodarowanie tego kawałka terenu jako parku przekraczało możliwości Miasta Poznania. A zieleni w Poznaniu coraz mniej.... (swoją drogą: wypowiedź p. Urbaniaka jest bardzo ciekawa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REMI ANETA Re: Urbaniak o Kulczykparku: prezent prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 09:09 POMIJAJĄC WSZYSTKIE ASPEKTY TEJ SPRAWY . PAN KULCZYK DLA POZNANIA W OSTATNIM CZASIE ZROBIŁ BARDZO WIELE.PYTANIE CO ZROBILI CI KTÓRZY GO OCZERNIAJĄ? GDY KOMUŚ W POLSCE SIĘ POWODZI TRZEBA GO ZGNOIĆ TACY JESTEŚMY .NIESTETY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebar REMI, madeski IP: *.reverse.qsc.de 19.05.04, 10:02 Nikt nie przeczy ze dr Kulczyk zrobil wiele dla miasta Poznania. Osobiscie uwazam, ze gdyby nie Volkswagen, Browary (stary pelen szczurow), jak i nowy ktory stal sie kompania piwowarska, to Poznan bylby skonczona wsia. Do tego dochodzi sponsoring na rzecz poznanskiej kultury, co jeszcze bardziej do mnie przemawialo ze mamy do czynienia nie tylko z dorobkieiwiczem pokroju, waluciarza-konika-Gawronika tylko z kims kto naprawde moze pokazac klase. Nie rozumiem tez jak dlaczego wielu forumowiczow atak na prezydenta Grobelnego odbiera jako atak na rodzine Kulczykow. Skad to utozsamianie Grobelnego z dr Kulczykiem? Osobiscie dr Kulczyk zawsze byl dla mnie wzorem do momentu kiedy nie zaczal dyktowac miastu co miasto ma robic na spotkaniu z Rada Miasta. Takie metody polaczone z utlimatum, szantazem sa nie do przyjecia i psuja calkowicie image Kulczykow wypracowany przez ostatnie 15 lat! Co do sprawy Grobelnego, owszem mozna bylo Kulczykowi dac nawet ta ziemie pod warunkiem ze byloby to jawne, w zgodzie z przepisami za wiedza mieszkancow, dla dobra inwestycji, Poznania i jego mieszkancow. Nie mozna natomiast robic to pod stolem, krecic, mataczyc, klamac, oszukiwac mieszkancow za ich wlasne pieniadze i majatek - a wszystko po to by Grobelny mogl sie nazwac jego przyjacielem. TAK SIE NIE ROBI i za to Grobelny musi zaplacic. Odnosnie Grobelnego dochodzi cala masa innych grzechow, ktore swiadcza ze ten czlowiek nie nadaje sie do sprawowania swojej funkcji. Cala afera z Kulczykparkiem dotyczy glownie prezydenta ktory odpowiedzialny jest za majatek miasta, a nie biznesmena ktory skorzystal z okazji i kupil ziemie za bezcen. Ja tez bym kupil - to normalne. Sebar sebar_rysiu@yahoo.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z NowejLewicy łatwo być mecenasem sztuki za kradzione pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 13:14 Oświadczenie Nowej Lewicy ws protokołu Komisji Rewizyjnej RMP Wszystko wskazuje na to, iż tak jak w przypadku Komisji Śledczej badającej aferę Rywina, tak i prace Komisji Rewizyjnej Rady Miasta Poznania badającej prawidłowość sprzedaży Kulczykparku, zakończą się kompromitacją. Tam okazało się, że nie było grupy trzymającej władzę a tu Komisja próbuje odsunąć jakiekolwiek podejrzenia od osoby Ryszarda Grobelnego, Prezydenta Poznania. Kolejny raz prawda przegrała z chłodną, polityczną kalkulacją. Tymczasem, w toku prac Komisji Rewizyjnej wielokrotnie wykazano, iż Prezydent nie tylko wiedział więcej, niż próbuje wmówić opinii publicznej, lecz brał osobiście aktywny udział w przygotowaniu i przeprowadzeniu przetargu. Przetargu, dzięki któremu sprzedano teren inwestycyjny jako teren parkowy, za odpowiednio niższą cenę. Budżet miasta poniósł z tego powodu konkretne, wielomilionowe straty. Odpowiedzialni za to, nie poniosą najprawdopodobniej żadnych konsekwencji. 20 listopada ub.r. Nowa Lewica zgłosiła do Prokuratury Rejonowej Poznań Stare Miasto doniesienie o podejrzeniu popełnienia przez Prezydenta Poznania przestępstwa w związku ze sprzedażą terenu Janowi i Grażynie Kulczykom (działanie na szkodę interesu publicznego poprzez nie dopełnienie obowiązków - art. 231§1 i 296§1 oraz art. 305§1i2 KK). Komisja Rewizyjna jest ciałem politycznym i jak się okazuje merytoryczna wartość faktów ma dla niej znaczenie drugorzędne. Prokuratura natomiast, jest zobowiązana do rzetelnego zbadania sprawy i mamy nadzieję, że tak właśnie się stanie w tym przypadku. www.nowalewica.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Urbaniak o Kulczykparku: prezent prezydenta IP: *.bracz.edu.pl 19.05.04, 14:22 Znowu afera z PO w roli głównej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jop Do sebara!!!!!!!!!!! IP: *.tele2.pl 19.05.04, 15:45 Sebar a powiedz mi kiedy ty ostatni raz byłeś w Poznaniu? Być może byłeś na meczu Lech:Legia i kibicowałeś .........Legii!!!!!!! Z twoich wypowiedzi i bardzo słabego rozeznania wnioskuje, że wszysko co wiesz wyczytujesz z internetu, lub co gorsza z wyborczej...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebar Re: Do sebara!!!!!!!!!!! IP: *.reverse.qsc.de 19.05.04, 16:19 W Poznaniu bywam bardzo czesto, ostatnio bylem na Wielkanoc, a wkrotce znow przyjade. Pewnie sie dziwisz co moze powiedziec na temat Poznania osoba ktora mieszka i pracuje za granica. Powiem Tobie ze czesto znacznie wiecej niz mieszkaniec Poznania. Powodow jest wiele, ale przede wszystkim mieszkajac w Poznaniu nie dostrzegasz pewnych spraw, bo do nich sie przyzwyczailes obcujac z tym na co dzien. Przyzwyczailes sie do: - korupcji w policji i ich ignorancji wobec zlodzei samochodow -bud z kurczakami -lewych parkingow -bezczelnosci i braku kompetencji urzednikow -braku kontroli miasta nad swym majatkiem - nieudolnosci urzednikow miejskich w zatrzymaniu odplywu inwestycji i firm itd itd Ja widze Poznan ze znacznie wiekszej perspektywy, mam mozliwosc porownania porzadku i zwyczajow panujacych w Poznaniu do tego co mnie otacza za granica. ... i mysle ze tu tkwi moja sila argumentow, bo Ty bedac nawet zagorzalym turysta nie bedziesz widzial roznych miejskich systemow z perspektywy zwyklego mieszkanca. Dlatego nie lekcewazylbym zadnego glosu krytyki tylko dlatego ze autor nie ma polskiego IP w podpisie. Prawda jest taka, ze wielu wyjezdza i w atmosferze lepszych zarobkow, lepszej pracy i perspektyw zlewa swe rodzinne miasto, a szkoda bo z wiekszej odleglosci czasami lepiej widac.... i mozna zawsze chcocby poprzez zgryzliwa krytyke (co czesto stosuje :) ), w pewnym malutkim stopniu wplynac na to, ze cos sie byc moze zmieni na lepsze... A co do meczu, futbolu itd... No coz nie interesuje sie pilka nozna w szczegolnosci polska pilka nozna i zaraz wytlumacze Tobie dlaczego. Polska pilka nozna juz dawno przestala byc tym co kiedys, integracja, wychowaniem i ksztaltowaniem mlodziezy, legenda, inspiracja. Przestala byc profesjonalnym widowiskiem, gdzie liczyly sie umiejetnosci pilkarskie i przy ktorym to widowisku naprade mozna bylo sie zrelaksowac. Dlatego szkoda mego cennego czasu zeby sie zajmowac tym kto z kim gra i za ile ten mecz kupil. Srodowisko pilki noznej kojarzy mi sie z korupcja, lapowkami, podejrzanymi transferami, powiazaniami ze swiadkiem przestepczym, zdewastowanymi autobusami i tramwajami, brakiem wychowania, klasy, lenistwem i brakiem profesjonalizmu.... i rozbitymi butelkami na glowach kibicow To smutne ale tak mi sie to kojarzy... Natomiast z sentymentem wspominam mistrzostwa swiata w pilce noznej w Hiszpani w 1982 roku... To byla pilka nozna i wtedy ogladalem kazdy mecz i bylem dumny z naszej reprezentacji... Oby kiedys podobne czasy powrocily Sebar sebar_rysiu@yahoo.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Do sebara!!!!!!!!!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.04, 12:00 Sebar odejdż już od tego komputera, i popracuj na świeźym powietrzu. Powinieneś zostać politykiem, bo skoro tropisz afery z uporem porucznika BOREWICZA masz duże szanse na miejsce w samoobronie... Powidzenia i zapraszam z powrotem do Poznania. Skoro jesteś taki wykształcony i intelignetny napewno znajdziesz pracę w dobej firmie. Nie musisz uciekać jak szczur z Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebar Re: Do sebara!!!! Do Marty IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.05.04, 19:27 Skoro mowisz ze jestem wyksztalcony to chyba nie pasuje do Samoobrony - tam wciaz sa na etapie matur :) Do Poznania nie wroce bo z moim fachem i poziomem technologii sektora w jakim pracuje, to Polska niestety nic nie ma do zaoferowania - wciaz jest na etapie biurka i komputera PC... a to stanowczo za malo w mej branzy. A co do uciekania z Polski "jak szczur". No coz sloma z papci Ci wychodzi zapyzialo panienko... :)))))) i to jeszcze jaka sloma!!!! :)))) To ze ja sie ksztalce w kraju, wyjezdzam zeby ta nauke kontynuowac, pracuje dla najlepszych firm i koncernow swiatowych, w roznych krajach, po to zeby kiedys wrocic do kraju, zasluguje nie tylko na podziw ale i szacunek. Ja nie zmywam garnkow w pubie za granica tak jak ty bys robila gdybys byla mlodsza i mogla wyjechac. Z tej racji ty siedzisz w kraju grzecznie na glodowej pensyjce i zazdroscia wszystkich odwaznych i zdolnych nazywasz szczurami, jednoczesnie otwierajac szampana z okazji wejscia do UE - siedziby tych "szczurow" :)))))) Godne pozalowania Sebar sebar_rysiu@yahoo.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebar Re: Do sebara!!!! Do Marty IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.05.04, 22:41 Przepraszam Marto jesli byc moze zbyt mocno Ci sie odgryzlem. Zly jakis dzisiaj chodze po domu, bo sklepy pozamykane i pusta lodowka... Sebar sebar_rysiu@yahoo.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Głupie poloczki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 17:35 Mam pytanie ile rocznie wpływa do kasy z tytułu podatku od nieruchomości gruntowego.VAT, PIT,CIT ile osób ma pracę i nie musi stać po zapomogę i z talerzem u św. Alberta.Czasami trzeba stracić żeby mozna było zyskać to jest polskie piekło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Urbaniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 17:56 Niestety Pan dyrektor działał w tamtym czasie tak , jakby brał łapówki. Trudno udowodnić , że brał , choć gdyby Gazeta o to wezwała , to pewnie znaleźli by się Ci co dawali. To nie jest autorytet w tej sprawie. Grobelny słusznie rozwiązał umowę z Urbaniakiem. Prasa powinna być rzetelna i oddzielać fakty , od zawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syncmaster900 May - koncepcja wyjazdu IP: *.icpnet.pl 19.05.04, 19:58 Poprostu nie mogę ze śmiechu: "W protokole NIK kontrolerzy kilka razy wspominają o "Koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zagospodarowania Starego Browaru", dokumencie z końca pierwszej połowy 2001 r. Jacek May w swoich zeznaniach mówi, że w tym dokumencie, "który powinien znajdować się w Urzędzie Miasta, na planszach urbanistycznych zaznaczono drogo dojazdowe ze Starego Browaru (...) w kierunku działek, które w grudniu 2002 r." kupiło małżeństwo Kulczyków. "A zatem już wtedy było wiadomo, w jakim kierunku zmierza inwestor Starego Browaru" - podkreśla May w zeznaniach dla NIK". Panie Jacku May to qrcze gdzie oni mieli wybudować wyjazd z Browaru ?? Na Deptak ? A mozę mieli zburzyć budynek browaru i tam zbudować wyjazd ?? Tak na wysokości wierzowca :))))))) Zazdrość panie May przez pana przemawia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johnny/2 Re: Urbaniak o Kulczykparku: prezent prezydenta IP: *.talex.com.pl 20.05.04, 09:02 Park akurat zawsze był plugawy, baraki w nim to szczyt niechlujstwa, stawek brudny, wszystko zniszczone. Ja bym to oddał za darmo byleby tylko ktoś to zechciał zagospodarować, wybudować dalszy ciąg tego reprezentacyjnego centrum handlowego oszczędzając stare drzewa, dać ludziom tam pracę a z tego podatki do budżetu miasta. A park jest 300 m dalej jeden i 300 m dalej drugi... Chyba ludzie naprawdę poupadali na głowy skoro myślą tylko o tym ile by miasto zyskało czy straciło na sprzedaży - cena to jest jedno a wartośc to drugie. Można coś oddać darmo aby się nie zmarnowało albo aby przyniosło pośrednio chwałę i dochód. czy to jest zbyt skomplikowane? Odpowiedz Link Zgłoś