Dodaj do ulubionych

Urbaniak o Kulczykparku: prezent prezydenta

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.05.04, 08:32
Hmmm pan Urbaniak mowi z sensem.
Obserwuj wątek
    • Gość: madeski Re: Urbaniak o Kulczykparku: prezent prezydenta IP: *.icpnet.pl 19.05.04, 08:50
      A może w interesie miasta leży jednak aby najbogatszy polak inwestował w Poznaniu. W ocenie długoterminowej ta może niezbyt zyskowna dla miasta tranzakcja przyniesie wielokrotnie większe korzyści w postaci miejsc pracy, podatków oraz ucywilizowania kolejnego fragmentu miasta. Można było te tereny pozostawić we władaniu magistratu, i co - nadal mielibyśmy niezbyt urokliwy zakątek bez żadnego pomysłu na zagospodarowanie. Można było odrazu wystawić cenę kilkakrotnie przewyższającą faktycznie uzyskane kwoty, i co - nikt by tego nie kupił. Prawda oczywiście leży gdzieś pośrodku i ja szczerze mówiąc nie jestem pewien czy mam rację. Ot takie moje przemyślenia.
      • mankut400 Re: Urbaniak o Kulczykparku: prezent prezydenta 19.05.04, 10:18
        Gość portalu: madeski napisał(a):

> A może w interesie miasta leży jednak aby najbogatszy polak inwestował w
        Poznaniu.
        I owszem, na ogół żaden rozsądny głos ni czyni z tego faktu zarzutów p.
        Kulczykowi. Tyle, że jak poważany inwestor wszedł w szambo, to niech się nie
        dziwi iż te g*** również do niego się przyczepiło

> W ocenie długoterminowej ta może niezbyt zyskowna dla miasta tranzakcja prz
        > yniesie wielokrotnie większe korzyści
        Zgoda. Już kiedyś pisałem: jeżeli Zarząd Miasta by wystawił ten teren na
        przetarg z ceną wywoławczą JEDEN złoty (i z czytelnym zapisem o przeznaczeniu
        terenu pod inwestycje już w ogłoszeniu!) to nie miałbym żadnych pretensji,
        gdyby ktoś ten teren kupił choćby za wywoławczą złotówkę.

>Można było te tereny pozostawić we władaniu magistratu, i co - nadal
        mielibyśmy niezbyt urokliwy zakątek bez żadnego pomysłu na zagospodarowanie.

"Zieleń to niedoceniany majątek miast i wsi" - taki jest tytuł konferencji
        organizowanej przez SNT Inżynieów i Techników Ogrodnictwa.
        Nie piszcie mi, że rozebranie baraków i zagospodarowanie tego kawałka terenu
        jako parku przekraczało możliwości Miasta Poznania.
        A zieleni w Poznaniu coraz mniej....

(swoją drogą: wypowiedź p. Urbaniaka jest bardzo ciekawa)
    • Gość: REMI ANETA Re: Urbaniak o Kulczykparku: prezent prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 09:09
      POMIJAJĄC WSZYSTKIE ASPEKTY TEJ SPRAWY . PAN KULCZYK DLA POZNANIA W OSTATNIM
      CZASIE ZROBIŁ BARDZO WIELE.PYTANIE CO ZROBILI CI KTÓRZY GO OCZERNIAJĄ? GDY
      KOMUŚ W POLSCE SIĘ POWODZI TRZEBA GO ZGNOIĆ TACY JESTEŚMY .NIESTETY
      • Gość: Sebar REMI, madeski IP: *.reverse.qsc.de 19.05.04, 10:02
        Nikt nie przeczy ze dr Kulczyk zrobil wiele dla miasta Poznania. Osobiscie
        uwazam, ze gdyby nie Volkswagen, Browary (stary pelen szczurow), jak i nowy
        ktory stal sie kompania piwowarska, to Poznan bylby skonczona wsia. Do tego
        dochodzi sponsoring na rzecz poznanskiej kultury, co jeszcze bardziej do mnie
        przemawialo ze mamy do czynienia nie tylko z dorobkieiwiczem pokroju,
        waluciarza-konika-Gawronika tylko z kims kto naprawde moze pokazac klase.

Nie rozumiem tez jak dlaczego wielu forumowiczow atak na prezydenta Grobelnego
        odbiera jako atak na rodzine Kulczykow. Skad to utozsamianie Grobelnego z dr
        Kulczykiem?

Osobiscie dr Kulczyk zawsze byl dla mnie wzorem do momentu kiedy nie zaczal
        dyktowac miastu co miasto ma robic na spotkaniu z Rada Miasta. Takie metody
        polaczone z utlimatum, szantazem sa nie do przyjecia i psuja calkowicie image
        Kulczykow wypracowany przez ostatnie 15 lat!

Co do sprawy Grobelnego, owszem mozna bylo Kulczykowi dac nawet ta ziemie pod
        warunkiem ze byloby to jawne, w zgodzie z przepisami za wiedza mieszkancow, dla
        dobra inwestycji, Poznania i jego mieszkancow.

Nie mozna natomiast robic to pod stolem, krecic, mataczyc, klamac, oszukiwac
        mieszkancow za ich wlasne pieniadze i majatek - a wszystko po to by Grobelny
        mogl sie nazwac jego przyjacielem. TAK SIE NIE ROBI i za to Grobelny musi
        zaplacic. Odnosnie Grobelnego dochodzi cala masa innych grzechow, ktore
        swiadcza ze ten czlowiek nie nadaje sie do sprawowania swojej funkcji.

Cala afera z Kulczykparkiem dotyczy glownie prezydenta ktory odpowiedzialny
        jest za majatek miasta, a nie biznesmena ktory skorzystal z okazji i kupil
        ziemie za bezcen. Ja tez bym kupil - to normalne.

Sebar
        sebar_rysiu@yahoo.co.uk
        • Gość: Jop Czy sebar to też wymborek????? IP: *.tele2.pl 19.05.04, 15:41
    • Gość: z NowejLewicy łatwo być mecenasem sztuki za kradzione pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 13:14
      Oświadczenie Nowej Lewicy ws protokołu Komisji Rewizyjnej RMP

Wszystko wskazuje na to, iż tak jak w przypadku Komisji Śledczej badającej
      aferę Rywina, tak i prace Komisji Rewizyjnej Rady Miasta Poznania badającej
      prawidłowość sprzedaży Kulczykparku, zakończą się kompromitacją. Tam okazało
      się, że nie było grupy trzymającej władzę a tu Komisja próbuje odsunąć
      jakiekolwiek podejrzenia od osoby Ryszarda Grobelnego, Prezydenta Poznania.
      Kolejny raz prawda przegrała z chłodną, polityczną kalkulacją.
      Tymczasem, w toku prac Komisji Rewizyjnej wielokrotnie wykazano, iż Prezydent
      nie tylko wiedział więcej, niż próbuje wmówić opinii publicznej, lecz brał
      osobiście aktywny udział w przygotowaniu i przeprowadzeniu przetargu.
      Przetargu, dzięki któremu sprzedano teren inwestycyjny jako teren parkowy, za
      odpowiednio niższą cenę. Budżet miasta poniósł z tego powodu konkretne,
      wielomilionowe straty. Odpowiedzialni za to, nie poniosą najprawdopodobniej
      żadnych konsekwencji.

20 listopada ub.r. Nowa Lewica zgłosiła do Prokuratury Rejonowej Poznań Stare
      Miasto doniesienie o podejrzeniu popełnienia przez Prezydenta Poznania
      przestępstwa w związku ze sprzedażą terenu Janowi i Grażynie Kulczykom
      (działanie na szkodę interesu publicznego poprzez nie dopełnienie obowiązków -
      art. 231§1 i 296§1 oraz art. 305§1i2 KK).
      Komisja Rewizyjna jest ciałem politycznym i jak się okazuje merytoryczna
      wartość faktów ma dla niej znaczenie drugorzędne. Prokuratura natomiast, jest
      zobowiązana do rzetelnego zbadania sprawy i mamy nadzieję, że tak właśnie się
      stanie w tym przypadku.

www.nowalewica.org.pl
    • Gość: Marek Re: Urbaniak o Kulczykparku: prezent prezydenta IP: *.bracz.edu.pl 19.05.04, 14:22
      Znowu afera z PO w roli głównej.
    • Gość: Jop Do sebara!!!!!!!!!!! IP: *.tele2.pl 19.05.04, 15:45
      Sebar a powiedz mi kiedy ty ostatni raz byłeś w Poznaniu? Być może byłeś na
      meczu Lech:Legia i kibicowałeś .........Legii!!!!!!! Z twoich wypowiedzi i
      bardzo słabego rozeznania wnioskuje, że wszysko co wiesz wyczytujesz z
      internetu, lub co gorsza z wyborczej......
      • Gość: Sebar Re: Do sebara!!!!!!!!!!! IP: *.reverse.qsc.de 19.05.04, 16:19
        W Poznaniu bywam bardzo czesto, ostatnio bylem na Wielkanoc, a wkrotce znow
        przyjade. Pewnie sie dziwisz co moze powiedziec na temat Poznania osoba ktora
        mieszka i pracuje za granica. Powiem Tobie ze czesto znacznie wiecej niz
        mieszkaniec Poznania. Powodow jest wiele, ale przede wszystkim mieszkajac w
        Poznaniu nie dostrzegasz pewnych spraw, bo do nich sie przyzwyczailes obcujac z
        tym na co dzien. Przyzwyczailes sie do:
        - korupcji w policji i ich ignorancji wobec zlodzei samochodow
        -bud z kurczakami
        -lewych parkingow
        -bezczelnosci i braku kompetencji urzednikow
        -braku kontroli miasta nad swym majatkiem
        - nieudolnosci urzednikow miejskich w zatrzymaniu odplywu inwestycji i firm
        itd itd
        Ja widze Poznan ze znacznie wiekszej perspektywy, mam mozliwosc porownania
        porzadku i zwyczajow panujacych w Poznaniu do tego co mnie otacza za granica.
        ... i mysle ze tu tkwi moja sila argumentow, bo Ty bedac nawet zagorzalym
        turysta nie bedziesz widzial roznych miejskich systemow z perspektywy zwyklego
        mieszkanca.

Dlatego nie lekcewazylbym zadnego glosu krytyki tylko dlatego ze autor nie ma
        polskiego IP w podpisie. Prawda jest taka, ze wielu wyjezdza i w atmosferze
        lepszych zarobkow, lepszej pracy i perspektyw zlewa swe rodzinne miasto, a
        szkoda bo z wiekszej odleglosci czasami lepiej widac.... i mozna zawsze chcocby
        poprzez zgryzliwa krytyke (co czesto stosuje :) ), w pewnym malutkim stopniu
        wplynac na to, ze cos sie byc moze zmieni na lepsze...

A co do meczu, futbolu itd... No coz nie interesuje sie pilka nozna w
        szczegolnosci polska pilka nozna i zaraz wytlumacze Tobie dlaczego.

Polska pilka nozna juz dawno przestala byc tym co kiedys, integracja,
        wychowaniem i ksztaltowaniem mlodziezy, legenda, inspiracja. Przestala byc
        profesjonalnym widowiskiem, gdzie liczyly sie umiejetnosci pilkarskie i przy
        ktorym to widowisku naprade mozna bylo sie zrelaksowac. Dlatego szkoda mego
        cennego czasu zeby sie zajmowac tym kto z kim gra i za ile ten mecz kupil.

Srodowisko pilki noznej kojarzy mi sie z korupcja, lapowkami, podejrzanymi
        transferami, powiazaniami ze swiadkiem przestepczym, zdewastowanymi autobusami
        i tramwajami, brakiem wychowania, klasy, lenistwem i brakiem
        profesjonalizmu.... i rozbitymi butelkami na glowach kibicow

To smutne ale tak mi sie to kojarzy... Natomiast z sentymentem wspominam
        mistrzostwa swiata w pilce noznej w Hiszpani w 1982 roku... To byla pilka nozna
        i wtedy ogladalem kazdy mecz i bylem dumny z naszej reprezentacji...

Oby kiedys podobne czasy powrocily

Sebar
        sebar_rysiu@yahoo.co.uk

• Gość: Marta Re: Do sebara!!!!!!!!!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.04, 12:00
          Sebar odejdż już od tego komputera, i popracuj na świeźym powietrzu.
          Powinieneś zostać politykiem, bo skoro tropisz afery z uporem porucznika
          BOREWICZA masz duże szanse na miejsce w samoobronie...

Powidzenia i zapraszam z powrotem do Poznania. Skoro jesteś taki wykształcony i
          intelignetny napewno znajdziesz pracę w dobej firmie. Nie musisz uciekać jak
          szczur z Polski...
          • Gość: Sebar Re: Do sebara!!!! Do Marty IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.05.04, 19:27
            Skoro mowisz ze jestem wyksztalcony to chyba nie pasuje do Samoobrony - tam
            wciaz sa na etapie matur :)

Do Poznania nie wroce bo z moim fachem i poziomem technologii sektora w jakim
            pracuje, to Polska niestety nic nie ma do zaoferowania - wciaz jest na etapie
            biurka i komputera PC... a to stanowczo za malo w mej branzy.

A co do uciekania z Polski "jak szczur". No coz sloma z papci Ci wychodzi
            zapyzialo panienko... :)))))) i to jeszcze jaka sloma!!!! :))))

To ze ja sie ksztalce w kraju, wyjezdzam zeby ta nauke kontynuowac, pracuje dla
            najlepszych firm i koncernow swiatowych, w roznych krajach, po to zeby kiedys
            wrocic do kraju, zasluguje nie tylko na podziw ale i szacunek.

Ja nie zmywam garnkow w pubie za granica tak jak ty bys robila gdybys byla
            mlodsza i mogla wyjechac. Z tej racji ty siedzisz w kraju grzecznie na glodowej
            pensyjce i zazdroscia wszystkich odwaznych i zdolnych nazywasz szczurami,
            jednoczesnie otwierajac szampana z okazji wejscia do UE - siedziby
            tych "szczurow" :))))))

Godne pozalowania

Sebar
            sebar_rysiu@yahoo.co.uk
            • Gość: Sebar Re: Do sebara!!!! Do Marty IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.05.04, 22:41
              Przepraszam Marto jesli byc moze zbyt mocno Ci sie odgryzlem.
              Zly jakis dzisiaj chodze po domu, bo sklepy pozamykane i pusta lodowka...

Sebar
              sebar_rysiu@yahoo.co.uk
    • Gość: Andrzej Głupie poloczki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 17:35
      Mam pytanie ile rocznie wpływa do kasy z tytułu podatku od nieruchomości
      gruntowego.VAT, PIT,CIT ile osób ma pracę i nie musi stać po zapomogę i z
      talerzem u św. Alberta.Czasami trzeba stracić żeby mozna było zyskać to jest
      polskie piekło
    • Gość: Martyna Re: Urbaniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 17:56
      Niestety Pan dyrektor działał w tamtym czasie tak , jakby brał łapówki. Trudno
      udowodnić , że brał , choć gdyby Gazeta o to wezwała , to pewnie znaleźli by
      się Ci co dawali. To nie jest autorytet w tej sprawie. Grobelny słusznie
      rozwiązał umowę z Urbaniakiem. Prasa powinna być rzetelna i oddzielać fakty ,
      od zawiści.
    • Gość: Syncmaster900 May - koncepcja wyjazdu IP: *.icpnet.pl 19.05.04, 19:58
      Poprostu nie mogę ze śmiechu: "W protokole NIK kontrolerzy kilka razy
      wspominają o "Koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zagospodarowania
      Starego Browaru", dokumencie z końca pierwszej połowy 2001 r. Jacek May w
      swoich zeznaniach mówi, że w tym dokumencie, "który powinien znajdować się w
      Urzędzie Miasta, na planszach urbanistycznych zaznaczono drogo dojazdowe ze
      Starego Browaru (...) w kierunku działek, które w grudniu 2002 r." kupiło
      małżeństwo Kulczyków. "A zatem już wtedy było wiadomo, w jakim kierunku zmierza
      inwestor Starego Browaru" - podkreśla May w zeznaniach dla NIK". Panie Jacku
      May to qrcze gdzie oni mieli wybudować wyjazd z Browaru ?? Na Deptak ? A mozę
      mieli zburzyć budynek browaru i tam zbudować wyjazd ?? Tak na wysokości
      wierzowca :))))))) Zazdrość panie May przez pana przemawia...
    • Gość: Johnny/2 Re: Urbaniak o Kulczykparku: prezent prezydenta IP: *.talex.com.pl 20.05.04, 09:02
      Park akurat zawsze był plugawy, baraki w nim to szczyt niechlujstwa, stawek
      brudny, wszystko zniszczone. Ja bym to oddał za darmo byleby tylko ktoś to
      zechciał zagospodarować, wybudować dalszy ciąg tego reprezentacyjnego centrum
      handlowego oszczędzając stare drzewa, dać ludziom tam pracę a z tego podatki do
      budżetu miasta. A park jest 300 m dalej jeden i 300 m dalej drugi... Chyba
      ludzie naprawdę poupadali na głowy skoro myślą tylko o tym ile by miasto zyskało
      czy straciło na sprzedaży - cena to jest jedno a wartośc to drugie. Można coś
      oddać darmo aby się nie zmarnowało albo aby przyniosło pośrednio chwałę i
      dochód. czy to jest zbyt skomplikowane?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka