Dodaj do ulubionych

Kontenery? Rozkradli i sprzedali

21.08.11, 20:14
Czyli te kontenery przez mieszkańców? W Poznaniu na pewno się to nie zdarzy bo trafią tam tylko rodziny z dziećmi oraz uczciwe osoby którym się nie udało w życiu. Jeśli pojawią się tam jakieś zniszczenia to na pewno będzie to Rysiek lub członkowie Wiary Lecha.
Obserwuj wątek
    • oyabun zabrakło 2 słów 21.08.11, 20:15
      Pierwsze zdanie powinno brzmieć:
      Czyli te kontenery zostały zdemolowane przez mieszkańców?
      • Gość: 1382 wychowanie przez pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 21:11
        Ależ nie, na pewno są niewinni ;) weź takiego na pokój jeśli masz miejsce, na pewno nic Ci z mieszkania nie wyniesie.
        Jednym z tych krajów o tak rozwiniętej pomocy jest Wielka Brytania jak sądzę, a Ci co zaczęli palić i demolować to na pewno świeży imigranci którzy jeszcze nie dostali się pod opiekuńcze i wychowawcze skrzydła pomocy społecznej albo zdemoralizowana bogactwem rodziców młodzież z wyższych sfer ;P
        Faktycznie, jeśli mają te kontenery rozkraść i sprzedać to może lepiej wywalić na bruk.
        Mam pomysł aby każdemu przydzielić mały kawałeczek gruntu przeznaczonego na kontenery dać (raczej pożyczyć) materiały budowlane, udostępnić narzędzia, zatwierdzone plany budowlane (ZKZL, UM) i niech się wybudują (sam chciałbym takiego układu). Nauczą się fachu budowlanego to na pewno znajdą dobrze płatną pracę i pospłacają długi. Aha żeby nie pomyśleli sobie że to żarty to najpierw eksmisja do namiotów na plac budowy.
    • zdzichu_bhp Kontenery? Rozkradli i sprzedali 21.08.11, 20:35
      Jeżeli tacy ludzie potrafią sprzedać swoje mieszkanie to co to są za ludzie? Chyba musiało by by tak jak w więzieniu - wszystko przykręcone/przyspawane tak, aby nie można było urwać choć w warunkach niedozorowanych to jest niemożliwe. Jak ktoś nie szanuje czegoś co dostał za darmo to chyba nie zasługuje na taki dar? Czy jak to mam rozumieć?
      • Gość: poznaniak_od_ur Re: Kontenery? Rozkradli i sprzedali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 21:08
        "Mieszkanie" to jakiś żenujący eufemizm w tym przypadku. Nawiązując do słów rozmówcy w wywiadzie - w Poznaniu nie będą one żadnym wyrzutem sumienia dla miasta. Bo tu mało kto ma sumienie. Chyba, że takie piękne, polskie, katolickie, co starczy do kościółka na klęczkach i ksiądz (mam nadzieję, że Pan Bóg tak łatwo nie), odpuści zdradę małżeńską, klapsy dawane dzieciom, czy unikanie płacenia podatków, albo nienawiść do Legii, czy innego koloru skóry. A nie przepraszam, przecież to nie grzechy ;)
        • szmecierecie Re: Kontenery? Rozkradli i sprzedali 21.08.11, 21:46
          No tak, bo jak się nie DA ZA DARMO apartamentu z basenem, to oczywiście Ci niepłacący mają prawo to co DOSTALI zniszczyć!

chrześcijaństwo opiera się na piśmie świętym, w którym stoi napisane:
          "Kto nie chce pracować, niech też nie je."
          Źródło: II List Pawła Apostoła do Tesaloniczan, 3,10,53 n.e
        • Gość: cynik Re: Kontenery? Rozkradli i sprzedali IP: *.icpnet.pl 21.08.11, 22:00
          "Bo tu mało kto ma sumienie."
          No to weź sobie kilku na pokój... Zobaczymy co pozostanie po tygodniu z Twojego sumienia. :)
          • Gość: M Re: Kontenery? Rozkradli i sprzedali IP: *.28.209.222.threembb.co.uk 22.08.11, 00:55
            Myślę, że "poznaniak od urodzenia" jest tak dumny ze swojej poznańskości-od-urodzenia, że nie zawracał sobie głowy zapracowaniem na własne mieszkanie. Ergo, nikogo na pokój nie weźmie, bo sam u kogoś kątem pomieszkuje.
    • Gość: poznanski_menelek Re: Kontenery? Rozkradli i sprzedali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 21:04
      "Ci ludzie czuli się wyrzuceni poza środowisko, naznaczeni. I swój gniew wyładowywali (...)"

Ludzie...
      Bez komentarza...
    • onefoks Kontenery? Rozkradli i sprzedali 21.08.11, 21:23
      jakiś cel został osiągnięty ci ludzie wreszcie sami zatroszczyć musieli się o siebie i to zrobili .
      • Gość: mt Re: Kontenery? Rozkradli i sprzedali IP: *.xdsl.centertel.pl 21.08.11, 21:37
        kontenery rozkradli, tak, że nie dało się mieszkać, ale jako lokatorzy mieszkań są odpowiedni?

a jednak projekt przyniósł efekty. musieli znaleźć miejsce u tej rodziny i znajomych. a w takiej sytuacji ci bliscy szczególnie na nich na pewno zaczęli naciskać, żeby coś robili/nie niszczyli.

ten wywiad jeszcze bardziej przekonuje mnie do kontenerów.

faktycznie jednak nie powinno być dużo kontenerów w jednym miejscu, tylko bardziej porozrzucane po mieście, żeby nie mogli do siebie dojechać łatwo.
    • andpel Kontenery? Rozkradli i sprzedali 21.08.11, 21:34
      Hm, czyli z tego artykułu wynika, że kontenery to BARDZO DOBRY POMYSŁ! Co prawda "mieszkańcy" rozkradli wszystko i sprzedali na złom, ale wygląda na to, że za te pieniądze (ze sprzedaży złomu) znaleźli sobie inne lokum, albo zamieszkali u rodziny. Czyli problem został rozwiązany i tak naprawdę nikt jakoś strasznie poszkodowany nie był! Bardzo się cieszę, że Gazeta w końcu zaczęła promować rozwiązanie "kontenerowe" ;)
      • Gość: 1382 Re: Kontenery? Rozkradli i sprzedali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 21:46
        Jakieś rozwiązanie to jest ale jeśli w Poznaniu usunięcie jednego napisu z muru kosztuje 20 tys zł to po ile kupią kontenery? Szkoda by poszły na złom. Lepiej kupić cegły, niech sobie sami wybudują domy.
        • szmecierecie Re: Kontenery? Rozkradli i sprzedali 21.08.11, 21:55
          Gość portalu: 1382 napisał(a):

> Jakieś rozwiązanie to jest ale jeśli w Poznaniu usunięcie jednego napisu z muru
          > kosztuje 20 tys zł to po ile kupią kontenery?

załóż firmę i świadcz usługi za pół ceny, obłowisz się jak bogacz!
          • Gość: 1382 Re: Kontenery? Rozkradli i sprzedali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 22:19
            Usuwanie napisów po 20 tys. chętnie, tylko obawiam się że nie będę miał klientów na tak drogie usługi a miast czy też ZKZL już ma zaklepane jakaś znajoma firma.
            • Gość: 1382 Re: Kontenery? Rozkradli i sprzedali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 22:38
              "Chemiczne usunięcie graffiti z powierzchni niezabezpieczonej 65,00-90,00 zł/m2"
              Z cennika jakiejś specjalistycznej firmy. Czyli wandal pomazał sprayem jakieś 220 m2 ;) zanim zareagowała ochrona.
              • szmecierecie Re: Kontenery? Rozkradli i sprzedali 21.08.11, 23:31
                No to zgłoś się i zrób nawet za 100 zł, serio!
                • Gość: 1382 Re: Kontenery? Rozkradli i sprzedali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 00:03
                  100 zł/m2 bardzo chętnie, zamówię usługi jakiejś firmy według rynkowych cen i skasuje różnicę nie brudząc sobie rąk. Jest tylko jeden problem, nie będzie mnie stać na "prowizję".
    • a.lojewska szmerciemecie i reszta podobnych jemu.......... 21.08.11, 22:49
      Poznań, 22.08.2011r.

Szanowna Pani
      Aleksandra Konieczna
      Dyrektor
      Wydziału Gospodarki Mieszkaniowej UM
      W Poznaniu
      Ul. 3 Maja 46

Dotyczy: odbioru prac remontowych w lokalu przy ul. XXXXXXXXXXXXXXXXXXoraz podpisania umowy na ww. lokal

Szanowna Pani Dyrektor,

W ślad za kolejnymi sprzecznymi pismami Instytucji reprezentujących gospodarkę mieszkaniową w Poznaniu proszę o odbiór prac remontowych w lokalu przy ul. xxxxxxxxxxxxxxxxxx oraz podpisania umowy na ww. lokal

W ostatnim kwartale br. Otrzymałam szereg sprzecznych sygnałów z podległych Pani instytucji, a mianowicie:
      1. Pismo ZKZL z 1.03.2011r. w sprawie odbioru prac remontowych oraz wszczęcia procedury realizacji wyroku z 12.02.2010r. (syg.akt. I C 11/78/09)
      2. Pisma MPGM (BOM nr4) l.dz. BOM-4/2626/CO/2011 r. z 17.05.2011 z wyrażeniem zgody na dodatkowe prace remontowe w moim mieszkaniu (poza protokołem typowania robót), tj. wymianę grzejników.
      3. Rachunek MPGM nr 15/2011 z dnia 29.07.2011 za spuszczenie i napuszczenie wody do instalacji c.o po wymianie grzejników.
      4.Pismo Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w Wągrowcu (syg.akt KM 1336/11 z 09.08.2011 o wszczęciu egzekucji mnie z mieszkania na podstawie wyroku wyroku z 12.02.2010r. (syg.akt. I C 11/78/09) o eksmisji mnie z ww. mieszkania.
      5. Notatki służbowej pracowników ZKZL z marca 2011 o dokończeniu remontu mieszkania.

Prace remontowe wykonałam w oznaczonym terminie pomimo trudnej sytuacji życiowej- w okresie 1.01.2010-1.03.2011 z powodów niezawinionych przeze mnie byłam bez stałego źródła dochodu,. A w marcu 2011 roku uległam wypadkowi, co radykalnie ograniczało moje możliwości samodzielnego funkcjonowania w tym okresie. (korzystałam w tym okresie Poradni Chirurgicznej przy Szpitalu im. Cegielskiego w Poznaniu).
      Nie zalegam z płatnościami czynszowymi, a wręcz przeciwnie, mam nadpłatę czynszu, tj. opłaciłam go do 31.12.2011. Wykonałam też szereg dodatkowych prac w mieszkaniu, które nie były objęte protokołem typowania, a które podniosły jego jakośc, tj.:
      -wymiana drzwi zewnętrznych
      -wymiana domofonu
      -rekonstrukcja parapetu zewnętrznego w mieszkaniu
      -wymianę grzejników
      -pomalowanie i odświeżenie balkonu

Tutaj nadmieniam, iż jestem głęboko oburzona postawą pracowników ZKZL, tj. p. Gmerek?, na moją informację, iż przez cały czas jestem w kontakcie z MPGM i wykonuję dodatkowe prace za pisemną zgodą tej instytucji, które są konsekwencją zarówno prac podstawowych, jak też konieczności podniesienia jakości mieszkania, usłyszałam jej wulgarną odpowiedź, że owej pani to nie interesuje i nie powinnam tego robic. Zdecydowanie nie życzę sobie, aby osoby publiczne, opłacane z moich podatków w taki sposób traktowały majątek miejski.

W zaistniałej sytuacji wnoszę o:
      1. Natychmiastowy odbiór techniczny mieszkania nr xxxxxxxxxxxxxx
      2. podpisania ze mną umowy na ww. lokal.
      3. Natychmiastowego! wstrzymania egzekucji komorniczej z ww. lokalu

Przypominam też Pani uprzejmie, iż Miasto Poznań przegrało ze mną proces karny o rzekome wtargnięcie do wzmiankowanego mieszkania. Również inne zarzuty wnoszone przez pracowników ZKZL zostały tym wyrokiem uchylone.
      Wyrok z 12.02.2010r. (syg.akt. I C 11/78/09) obarczony jest wadą prawną:
      1. w dniu 14.05.2011, tj. dniu rozprawy byłam na 10-dniowym zwolnieniu lekarskim wydanym przez lekarza sądowego.
      2. Pomimo wielokrotnych monitów mojego pełnomocnika i prób wniesienia odwołania, w okresie 14.05.2010-12.02.2010 otrzymywał on pisemne informację, że wzmiankowany wyrok nie istnieje, bowiem nie został podpisany przez sędziego.

Z poważaniem,

Anna Łojewska

Do wiadomości:

1.Ryszard Grobelny- Prezydent Miasta Poznania
      2. Jarosław Pucek Prezes ZKZL w Poznaniu
      3. Ludmiła Annanikowa- Gazeta Wyborcza

• andpel Re: szmerciemecie i reszta podobnych jemu........ 21.08.11, 23:13
        Po takiej publikacji musi Pani uważać, żeby Pan Pucek z ZKZL nie nasłał teraz na Panią swoich kolegów kiboli...
        • Gość: ach Re: szmerciemecie i reszta podobnych jemu........ IP: *.icpnet.pl 21.08.11, 23:24
          no niestety, ale MPGM, ZKZL z przełozonym Kruszyńskim to jakieś nieporozumienie - W ZKZL , jeśli chodzi o wspólnoty, to można się jeszcze porozumieć - ale MPGM to jakiś PRL-owski skansen.
          • Gość: ndb Re: szmerciemecie i reszta podobnych jemu........ IP: *.ip.netia.com.pl 22.08.11, 11:22
            Pucek do dymisji!!!
      • szmecierecie Re: szmerciemecie i reszta podobnych jemu........ 21.08.11, 23:34
        Skoro już jestem wywołany do odpowiedzi:
        > "Żądam":
        >
        > 2. podpisania ze mną umowy na ww. lokal.
        > 3. Natychmiastowego! wstrzymania egzekucji komorniczej z ww. lokalu

Bez umowy ktoś zajmował lokal i teraz ma pretensje, że ktoś nie chce z nim podpisać umowy ? To może z samochodami jest tak samo: znajdę sobie jakiś samochód, wejdę tam i po wyczyszczeniu szmatką wnętrza ZAŻĄDAM podpisania umowy sprzedaży / wynajmu tego samochodu :-)

ech, komunizm widać wiecznie żywy!

• l.george.l Re: Kontenery? Rozkradli i sprzedali 21.08.11, 23:33
      "- Nie śledziłem ich losów bardzo wnikliwie, ale tak naprawdę ten problem rozwiązał się sam. Nie było jakiejś wielkiej akcji likwidacyjnej. Ci ludzie sami się stamtąd powyprowadzali, do rodziny czy znajomych. Znaleźli dla siebie nowe miejsce".

Jednym słowem sukces. Mimo zdewastowania kontenerów Łódź pozbyła się problemu. Nie było już konieczności utrzymywania kontenerów, ani opłacania menelom mieszkania w prywatnych czy miejskich kamienicach.
    • rak1963 Tak to będzie brutalna lekcja - tyle że udana 22.08.11, 08:09
      lekcja bo ci ludzie takiej właśnie potrzebują. Inne argumenty do nich nie docierają. Jeśli rozbiorą kontenery i nie będą mieli gdzie w zimę mieszkać to może ich to nauczy racjonalnego myślenia o przyszłości. A jeśli się wyprowadzą do rodzin to super - problem zostanie wspaniale rozwiązany :-) Rodziny ich zresocjalizują i zapewnią schronienie :-)
    • von.g Fatalny pomysl 22.08.11, 10:06
      Stworzymy sobie tylko getto z ktorym beda jeszcze wieksze problemy.

Zamiast wydawac kase na kontenery lepiej stworzyc budzet na prace spoleczne ktore Ci ludzie mogliby wykonywac by za czynsz zaplacic. Np sprzatanie psich odchodow etc.
      • Gość: mieszk3 Re: Fatalny pomysl IP: *.ip.netia.com.pl 22.08.11, 10:15
        sek w tym, ze ci ludzie maja mozliwosc pracy, ale po prostu maja do w d*** i nie chce im sie robic. Zadne projekty temu nie pomoga, tylko wy***** na zbity pysk moze ich jeszcze obudzic.
      • buzz11 Re: I ty naiwnie sądzisz, że będą pracować? 22.08.11, 10:23
        I ty naiwnie sądzisz, że będą pracować? Owszem jest część ludzi, która popadła w biedę w wyniku zdarzeń losowych i tym warto pomagać. Jednak olbrzymia większość to menele od kilku pokoleń, których żadna siła nie zapędzi do pracy.
      • gall.anonim.pn Re: Fatalny pomysl 22.08.11, 11:25
        To miejsce jest wręcz idealne na osiedle kontenerowe bo:
        - nawiązuje historycznie do budynków po prawej stronie Zawad, które przed wojną właśnie były budownictwem miejskim "niskonakładowym". Dodam, że condicio sine qua non było wtedy pokrywanie opłat we własnym zakresie.
        - ulica Średzka jest przyległa do Świętego Michała - a więc przy byłym osiedlu milicyjnym, dziś zasiedlonym przez policjantów, tak więc ci chyba będą stać na straży przestrzegania prawa. Ponadto "Barka" jest rzut beretem, na Świętego Wincentego, więc Tomasz i Barbara Sadowscy będą mogli codziennie wręcz bywać, przekonując mieszkańców do nieniszczenia mienia oraz pomagając im w potrzebie.
        • Gość: 1382 wychowanie przez pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 13:21
          Jakby sobie sami wybudowali domki z materiału pożyczonego przez miasto do spłaty przez długi okres czasu (na przykład przez okres w którym zwróci się stadion z opłat operatora) to z całą pewnością przestali by niszczyć mienie i wzięli się do roboty. ;)
          • Gość: zły dzielnicowy Re: Pewnie mieszkałeś tylko w "dobrych dzielnicach IP: *.icpnet.pl 22.08.11, 18:27
            Pojedź człowieku do byłych PGRów i popatrz na tych ludzi siedzących przed GS z butelką piwa albo "Mamrotem" w ręce i na ich rodziny siedzące na gankach. Ci ludzie gwoździa nie wbiją w swoim mieszkaniu bo im się wszystko należy za darmo. Pewnie mieszkałeś tylko w "dobrych dzielnicach" i nie widziałeś menelskich rodzin tkwiących w tym stanie od pokoleń ! Zasiłek społeczny, wóda, kradzieże i rozboje. To jest ich sposób na życie a ty im wychowanie poprzez pracę chcesz fundować. Może 5% da się uratować ale co z pozostałymi 95% ? Próbować można zamiast darmowej pomocy ale tylko tylko na tej zasadzie...
            • Gość: 1382 Re: Pewnie mieszkałeś tylko w "dobrych dzielnicac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 21:17
              Mieszkam w dzielnicy o złej reputacji i trochę widziałem, nie muszę jechać do PGR, w Poznaniu jest wystarczająca ilość takich co do roboty zawsze im było za daleko. Nie wszyscy którzy mają być eksmitowani są menelami. Mój sposób umożliwia oddzielenie ziarna od plew, kupno kontenerów jak widać na przykładzie Łodzi jest bez sensu. Ci co się wybudowaliby sobie domki własnymi rękami, przy pomocy miasta, dostaną szansę na lepsze życie. Jeśli menel dostanie materiały i je sprzeda to też zasłuży na mieszkanie... ale za kratkami a potem pod mostem.

• dziodu Pewnie to matki z dziećmi rozkradły 22.08.11, 10:21
      i zdemolowały łódzkie kontenery. Bo przecież większość eksmitowanych to staruszki, matki z dziećmi i kalecy ;)
    • Gość: Spec Re: Kontenery? Rozkradli i sprzedali IP: *.man.poznan.pl 22.08.11, 13:23
      Agresywnych do więzienia o chlebie i wodzie. Nierobów odizolować w kontenerach. A uczciwi i pracowici do roboty choćby za minimum i wsparcie od miasta w postaci normalnych mieszkań komunalnych.
      • Gość: M Re: Kontenery? Rozkradli i sprzedali IP: *.28.64.177.threembb.co.uk 22.08.11, 14:12
        Popieram!:)

W tej chwili ci uczciwi, ale niezbyt zamozni ludzie, ktorzy chetnie podjeliby jakas prace, nie maja szans na mieszkanie komunalne - bo mieszkania zajmuja menele albo notoryczni lenie, ktorym 'nie oplaca sie' poszukac pracy (po co, skoro i tak nie musza placic za mieszkanie?).

Ci uczciwi, chetni do pracy ludzie ledwo wiaza koniec z koncem, bo musza mieszkac katem u znajomych albo wynajmowac lokum na wolnym rynku (np. 400 zl za pokoj 2-osobowy), i jeszcze musza patrzec na to, ze ktos inny zajmuje za darmo mieszkanie, za ktore i tak placilby tyle czynszu, co oni za ten marny pokoik. Moze niech obroncy ucisnionych, zagrozonych eksmisja do kontenerow, zainteresuja sie raczej tymi opisanymi przeze mnie ludzmi?

Ale to byloby za malo medialne... Lepiej bronic nierobow.
    • poznan_iak Kontenery? Rozkradli i sprzedali 22.08.11, 17:44
      Zatem jak wynika z tekstu kontenery to i tak za dużo dla takich ludzi.
      Może lepsze drewniane baraki, skoro obowiązuje ta durna ustawa. Choć w takich łatwiej o pożar.
      Do roboty takich zapędzić i tyle.

Zresztą w Poznaniu coś takiego już było, ale w normalnym bloku na Nadolniku. "Ludzie" posprzedawali na złom grzejniki, krany. Nowy blok zamieniony w ruinę - żeby menelom żyło się lepiej...

I niby jak takie osoby mają być dołączane do normalnie funkcjonujących wspólnot - nie dziwi, że nikt nie chce mieć za sąsiada takiego wandala. No może oprócz anarchistów, artystów i niektórych profesorów, co na lewo i prawo trąbią, że należy wstrzymać eksmisje, bo to nieludzkie. To sobie niech ci obrońcy wezmą ten element do siebie, skoro się o niego tak troszczą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka