Forum   kompot

kompot

(70 wyników)
  • W tym roku padło na mnie ugotować kompot wigilijny z suszonych owoców a ze, ja nie lubię nic wyrzucać to chcialabym je wykorzystać . Czy może ktos mi cos podpowiedzieć?
  • Kompot(33)

    W związku z dyskusją na temat reklam coca-coli pojawiła się następująca wypowiedź: forum.gazeta.pl/forum/w,14,121697968,121822911,coca_cola_co_jakis_czas_atakuje_nasze_obiady.html "Pamiętam w czasie studiów w 1991 jak wchodziły do Polski koncerny i na naszą uczelnię przyjechali jacyś państwo z CocaColi z prezentacjami, jaką to karierę można zrobić w ich koncernie itp. pamiętam była mowa o inwestycjach, że CocaCola zamierza otworzyć w Polsce jakieś swoje fabryki i rozwijać działalność. ...
  • Witam , jak gotujecie wigilijny kompot ? Znalazlam watek, w ktorym kompot na Wigilie gotuje sie w 2 osobnych garnkach, laczac dopiero po ugotowaniu , dodaje sie tez tylko wybrane owoce. forum.gazeta.pl/forum/w,77,657845,,Wigilijny_kompot_.html?v=2 Jak robicie prawdziwy wigilijny kompot ? (P.S. Bardzo mi zalezy na "domowosci" przepisu, najlepiej ze wskazowkami jakich przypraw i w jakiej ilosci uzyc :) Dziekuje za podpowiedzi Mimbla
  • Witam, tak się składa, że lubimy z rodziną kompoty (sam napój), jednak pozostałości w postaci np. jabłek, w dość ograniczonych ilościach - ile można wyjadać jablka ze słoika ;-) Czy można je np. zmiksować i coś sensownego z nimi zrobić? Na razie wykorzystałam je na koktajl na bazie kefiru lub jogurtu naturalnego, z dodatkiem miodu i cynamonu - sprawdziły się :-) Macie może jeszcze jakieś inne pomysły?
  • Witajcie, prosze podpowiedzcie mi czy mozna gotowac kompot truskawkowy nie obierajac szypułek??? Przewalilem caly net i w zasadzie wszedzie jest zeby obrac. Raz ugotowałem Z szypułkami i chyba smak byl identyczny? To po co obierac ( zakladajac iz nie chcemy potem tych truskawek jesc?) trujace, niesmaczne czy o co chodzi???
  • bo ja gotuję parę minut (12-15), na ogół z pięciu różnych owoców, ale spotkałam się z poglądem, że tylko zagotować i potrzymać na wyłączonej kuchence. Jestem zwolenniczką jak najkrótszego gotowania, ale chyba kompot trochę powinien się pogotować, aby był smaczniejszy?
  • Chciałabym zrobić na zimę kilka kompotów z agrestu, wiśni itp. Przeglądałam starsze wątki i we wszystkich przepisach trzeba "gotować słoiki". Mnie kiedyś obiło się o uszy (albo przyśniło ;) że można owoce zasypać cukrem, zalać wrzątkiem, mocno zakręcić i postawić słoiki na denkach. Wyjdzie coś z tego?
  • Czy pasteryzując kompot słoiki muszą być w całości (razem z pokrywką) przykryte wodą? Wzięłam się właśnie za robienie kompotu... i okazało się,że nie mam tak wielkiego garnka...:(
  • Wiec tak. Wzielam dobrze ponad dwa litry wody, pocukrzylam jedna trzecia szklanki cukru. Zagotowalam syrop, wrzucilam cynamon w lasce, i 7 lodyg rabarbaru w kawalkach. Jeszcze sie gotuje, ale poki co mam gar ulepku z farfoclami. Pomieszlam proporcje? Czy moze jeszcze kwas z rabarbaru wyjdzie? Dobrze ze nie wrzucilam jak w przepisie, calej szklanki cukru!
  • Kompot(7)

    ostatnio szlag mnie trafił bo w potężnym sklepie marki Auchan przez 15 minut odsyłano mnie z jednego działu do drugiego Nikt z pracujących nie wiedział gdzie mogą być KOMPOTY. W końcu znalazłem jeden słoik upragnionego kompotu wiśniowego. było jeszcze kilka śliwkowych Ludzie juz całkowicie zapomnieli o czymś takim? zupełnie nie rozumiem,czemu ludzie wolą soki w kartonach z całą tablicą mendelejewa owoc+woda+cukier. ...że nikt tego nie lansuje? przecież to żyła złota
  • Mam całą reklamówkę wiśni. Jednak nikt z domowników nie będzie ich jadł na surowo. Więc postanowiłam, że zrobię z nich kompot. Może mi ktoś napisać jakiś jasny,konkretny, i łatwy przepis na KOMPOT Z WIŚNI ?? Z góry wielkie dzieki :)
  • Może niektórym z Was wyda się to śmieszne,ale nigdy jeszcze nie robiłam kompotu z rabarbaru,a tu na życzenie "lubego" czas stawić czoła temu zadaniu;). Pogooglowałam i naszły mnie takie oto wątpliwośi: - czy rabarbar obierać z zewn. włokien? - czy po wrzuceniu rabarbaru do gorącej wody z cukrem/syropu,należy to dalej gotować, czy trzymać "na brzegu" płyty pod przykryciem? - ile - mniej więcej - cukru na 70 dag rabarbaru? - co dodać, żeby był smaczny - soku z cytryny,a może cynamonu? ...
  • kiedys wszechobecne na kazdym stole, w stolowce, w barze, nawet w eleganckich restauracjach podawano, a dzis??? jak jezdzilam na kolonie czy obozy to nienawidzilam tych letnich kompocikow podawanych po trzy razy dziennie az do znudzenia, za kazdym razem coraz bardziej rozwodniony i pachnacy tak jakby wymoczona sciera, berk(: ale taki domowy, np z agrestu czy ze sliwek, mmm, to byla super sprawa, na day after idealny na ten przyklad. dzis nie pije juz kompotow od dawna bo zastapila...
  • hej! mam małe pytanko. mam jabłka i chciałabym z nich ugotować kompot.czy ktoś mi poradzi jak sie do tego zabrać.nie znam sie na kuchni stąd to nietypowe pytanie:)pozdrawiam!!
  • co robicie z owocami z kompotu, typu śliwka? kompoty te mi smakuja, jednak nie lubie jesc owoców - a nie chce ich wyrzucać.
  • No wlaśnie jak? Mam wiśnie i chcę ugotować kompot, ale nie wiem jak... Najpiew zagotowac wode a pozniej co? Proszę bo właśnie muszę ugotowac
  • Pytam, bo pewna osoba powiedziala mi ze kompot podaje sie w miseczkach. ja nigdy tego nie praktykowalam i ciekawi mnie czy tak powinno sie to podawac. Osobiscie uwazam ze to jest strasznie niewygodne i o wiele lepiej pije sie ze szklaneczki. Jak to jest?? ;)
  • Poszukuję sprawdzonego najlepiej łatwego (bo njie jestem niestety mistrzynią w kuchni) przepisu na kompot truskawkowy. chciałabym zrobić kompot na zimę do słoików.
  • Mojego teścia zawsze rozwalam kompotem:)
  • Prosze szybciutkio o przepis na kompot z truskawek. pilnee Wielkie dzieki
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się