Dodaj do ulubionych

Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą

01.09.11, 19:14
To po co, jasny gwint, jest kuratorium, skoro zatrudnia prywatną firmę, żeby szkolić nauczycieli. Po co jest studium pedagogiczne, które muszą skończyć wszyscy nauczyciele. Może uczelnia, któa dałą takiemu nauczycielowi dyplom niech finansuje teraz jego szkolenia. A kuratorium rozwiązać, skoro nie jest do niczego potrzebne.
Obserwuj wątek
    • zenoaaaa wynużenia ciotki kutki 01.09.11, 19:24
      Panie kutka chybaś pan za często w pedałowni siedział niż w kuratorium....żenujący kolejny tekst
    • mmmmmm000 Polska to chyba jedyny europejski kraj, 01.09.11, 19:53
      w którym wynagrodzenie nauczyciela nie zależy od jego wyników nauczania!
      We Francji jest zupełnie odwrotnie. Każdy nauczyciel zaczyna pracę od nauczania początkowego. Ocena nauczyciela liczona jest na podstawie średniej ocen uczniów z niezależnych testów. To jest do zrobienia, bo w Polsce też się przeprowadza takie testy. Im uczniowie uzyskują lepsze wyniki, tym nauczyciel dostaje więcej punktów i prawo uczenia wyższych klas, aż do szkół akademickich. Wiąże się to z coraz wyższą pensją. U nas byle magister, po ledwo zdanych egzaminach zatradnia się w szkole średniej jako nauczyciel. Czego on tam może ludzi nauczyć??
      Kiedy mówię o tej francuskiej metodzie swoim znajomym nauczycielom, to mi odpowiadają, że w Polsce nie jest to możliwe, ze względu na niechęć uczniów do nauki. Ja im wtedy odpowiadam, że to nie tylko nasz krajowy problem. Na całym świecie rolą nauczyciela jest nie tylko uczyć przewidzianego materiału, ale też zachęcić do nauki. To między innymi rolą nauczyciela jest budować autorytet i dotrzeć do ucznia z wiadomościami. W Polsce nigdy auczyciele nie będą mieli poważania, jeśli nie są w żaden sposób motywowani do nauczania młodzieży. Młody nauczyciel nie bardzo ma co odpowiedzieć, kiedy mu uczeń krzyknie: "daj spokój, co ci zależy". Gdyby od wiedzy ucznia zależała przyszłość nauczyciela, mógłby odpowiedzieć: "owszem zależy, bo mam zamiar awansować i więcej zarabiać". A to już jest jakiś argument.
      Powtarzam, ocena nauczyciela powinna być średnią ocen poszczególnych jego uczniów po NIEZALEŻNEJ weryfikacji. Np. po testach rocznych organizowanych przez kuratorium. Szybko by się okazało, że można się jednak czegoś nauczyć.
      • Gość: belfe(go)r Re: Polska to chyba jedyny europejski kraj, IP: *.173.38.33.tesatnet.pl 01.09.11, 21:12
        zawsze podobają mi się takie proste recepty.
        w ten sposób nauczyciel, który pracuje w 8 lo będzie zarabiał "dużo", a taki, co trafi do zawodówki - zawsze "mało"...
      • angrusz1 Re: Polska to chyba jedyny europejski kraj, 14.09.11, 22:42
        Do mmmm000:

Pisze :"U nas byle magister, po ledwo zdanych egzaminach zatradnia się w szkole średniej jako nauczyciel. Czego on tam może ludzi nauczyć?? "

Byłeś głupku pytać o pracę w średniej szkole ?

Nie to nie pieprz " zatrudnia się "

Głupoty tez piszesz o wynikach .

Wiedza ucznia zależy głównie od samego ucznia - 80 % od jego pracy a nie od pracy nauczyciela .
        Poza tym w szkołach są różni uczniowie i brzydki zwyczaj kształtowania klas . czasem specjalnie dobiera się kiepskich uczniów np w gimnazjum patrząc na wyniki egzaminu 6-klasisty i jedni dostają - po decyzji dyrektora - świetną klasę a inni samych leni i chuliganów .
        No i jakie wyniki i jakie warunki pracy ma jeden nauczyciel i drugi .

Głupcom , laikom wydaje się wszystko takie proste .
        Skąd się to bierze .
        Oprócz że z głupoty - niektórych forumowiczów .
        • Gość: angrusz1 Re: Polska to chyba jedyny europejski kraj, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.11, 07:04
          Do palanta mmmm000 - zadufka , który sądzi że wszystkie rozumy pozjadał ale mało życie zna .

Mmmm000 pisze o nauczycielu " zatrudnia się "

Tutaj z całkiem innego wątku o sposobie zatrudniania się
          "Zawsze ktoś się znajdzie,że będzie psioczyć.
          Ja też mógłbym,że nikt nie chciał ze mną nawet rozmawiać o wiedzy kryminalistycznej,taktyce kryminalistycznej zwłaszcza,medycynie sądowej,innej wiedzy potrzebnej do pracy we wszelakich służbach.Nie chcieli,bo sami tej wiedzy nie posiadali.To jedna z kilku przyczyn - poza tym dobry znajomy nepotyzm się kłania.I tak to trwało przez ponad 7 lat od ukończenia tych studiów z II nagrodą i świetnymi opiniami od światowej sławy kryminalistyki,gzie mogę zapomnieć już o pracy w zawodzie
          Z drugiej strony znam masę przypadków ludzi bez wykształcenia prawniczego,którzy nawet nie znają podstaw wiedzy o kryminalistyce i zdobyli dobra pracę - mieli to,czego ja nie miałem - znajomości.Dzieciaki funkcjonariuszy Policji,SG,ABW,CBA,prokuratorów,sędziów,Komendantów Policji - bez problemów zdobywali pracę.Przyjmowano także do pracy - służby osoby karane.
          Nie powiem złego słowa na temat tego Wydziału Prawa mimo,że moje marzenie,by być w kryminalistyce nie spełniło się. "

jak palancie będzie szukał pracy przez pół roku będąc na zasiłku dla bezrobotnych to potem zobaczysz co to oznacza znaleźć pracę - zatrudnić się - w szkole .

Tutaj cała dyskusja - choć na inny temat .
          forum.gazeta.pl/forum/w,72,128855855,128871396,Slow_kilka_o_tym_Wydziale_.html?wv.x=2
    • seidr Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą 01.09.11, 21:21
      Więcej podwyżek, to na pewno lepiej nauczą :P Idiotyzm do kwadratu - dawać podwyżki za darcie mordy, a nie za efekty.
      • Gość: belfe(go)r Re: Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą IP: *.173.38.33.tesatnet.pl 01.09.11, 21:25
        podwyżka? nawet nie równa się inflacji!
    • Gość: elektor Re: Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą IP: *.icpnet.pl 01.09.11, 21:24
      W pierwszej kolejności to trzeba zlikwidować kuratoria oświaty, w drugiej gimnazja , w trzeciej odwołać ze stanowiska panią minister od oświaty!
    • Gość: dzieciak z gówna bata nie ukręcisz IP: *.ppp.polbox.pl 01.09.11, 22:24
      do szkół ponadpodstawowych chodzi się z własnej woli.
    • czarnyhs Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą 02.09.11, 01:04
      oceniać i wynagradzać za efekty, a nie dlatego, że są belframi z bagażem przywilejów a faktycznie obowiązków"ZERO" - za to z wiecznymi pretensjami i utyskiwaniem. A jak się nie podoba - "fora ze dwora"
      • angrusz1 Re: Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą 14.09.11, 22:35
        Do czarnuhs :

Co to są efekty ?
        Stopnie ? To bardzo łatwo nastawiać piątek nawet i na świadectwie .

Egzaminy ?

A jaka jest pewność , że ktoś dobrze zdał egzamin tylko dlatego ,że nauczyciel uczył dobrze i starał się a nie dlatego , że uczeń chodził na prywatne korepetycje .

Wykres wyników z egzaminu gimnazjalnego z angielskiego - kształt grzbietu wielbłąda dwugarbnego - świadczy o skali korepetycji z angielskiego i że to ci uczniowie uzyskują bardzo dobre i dobre rezultaty a nie ci , którzy poprzestają na nauce w szkole .

Podsumowując : z pozoru mądre ale praktycznie głupota .
        • czarnyhs Re: Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą 15.09.11, 00:00
          angrusz1 napisał:

> Do czarnuhs :
          >
          > Co to są efekty ?
          > Stopnie ? To bardzo łatwo nastawiać piątek nawet i na świadectwie .

inni uczniowie są baaardzo surowymi egzaminatorami prawdy i "umiejętności" belfra - tylko nie mogą się bać, że za prawdę belfer ich "uwali". Poza tym - ocenianie wyników nauczania na zasadzie wymienności belfrów między szkołami.

Nie wiesz co to są efekty??? A np. wyniki z testów oceniane pod "numerem" a nie nazwiskiem przez inną osoba niż ucząca ...
          >
          > Egzaminy ?
          >
          > A jaka jest pewność , że ktoś dobrze zdał egzamin tylko dlatego ,że nauczyciel
          > uczył dobrze i starał się a nie dlatego , że uczeń chodził na prywatne korepet
          > ycje .
          >

Jeśli uczeń chodził na korki, tzn. że belfer dał "ciała" i to nie pedagogicznego.

> Wykres wyników z egzaminu gimnazjalnego z angielskiego - kształt grzbietu wiel
          > błąda dwugarbnego - świadczy o skali korepetycji z angielskiego i że to ci uczn
          > iowie uzyskują bardzo dobre i dobre rezultaty a nie ci , którzy poprzestają na
          > nauce w szkole .
          Proste - bo belfry w szkole mają to w "głębokim poważaniu" - patrzą aby odwalić tylko godzinki - gdyby byli oceniani jak już napisałem... - vide wyżej
          >
          > Podsumowując : z pozoru mądre ale praktycznie głupota .

Głupota na pewno, tyle tylko - czyja???????
          • Gość: angrusz1 Re: Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.11, 06:53
            Do czarnego HS :

Przeczytałem cały twój post i ostatnie pytanie .
            Odpowiadam : twoja głupota .

Sprawy są bardziej skomplikowane niż się twojemu płytkiemu umysłowi wydaje .
            • czarnyhs Re: Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą 16.09.11, 00:45
              każdy sądzi wg siebie - prawda w oczy kole!!!!!
              • Gość: angrusz1 Re: Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.11, 08:21
                Do czarnyhs:

czy masz coś więcej do powiedzenia w dyskusji niż jakieś oderwane zwroty , bez sensu ?

Prawda właśnie w oczy kole . Ciebie kole .

A może ty nie znasz prawdy , bo jesteś dość daleko od realiów szkolnych i nie znasz ich a próbujesz stawiać stanowcze tezy .
                • czarnyhs Re: Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą 16.09.11, 08:42
                  Gość portalu: angrusz1 napisał(a):

> Do czarnyhs:
                  >
                  > czy masz coś więcej do powiedzenia w dyskusji niż jakieś oderwane zwroty , bez
                  > sensu ?
                  >
                  a właśnie, że z sensem - i to bardzo.
                  > Prawda właśnie w oczy kole . Ciebie kole .

Widocznie Ciebie kole - bo ja Tobie nie ubliżam i nie obrażam
                  >
                  > A może ty nie znasz prawdy , bo jesteś dość daleko od realiów szkolnych i nie z
                  > nasz ich a próbujesz stawiać stanowcze tezy .

w tym aspekcie - to jestem aż za bardzo w temacie - byłem przez ponad 20 lat do końca ub. roku mężem "zwłok pedagogiczno-dyrektorskich" - stałe "odwiedziny" przedstawicielek tej "profesji" w domu, narady z grupą"zaprzyjaźnionych" ( czyt. d-włazów) komu "dokopać, komu dołożyć okienek, itp. donosy, obgadywanie, lizusostwo, prezenciki dla "pani dyrektor", wizyty rodziców ( tych z rady rodziców i innych - "zaprzyjaźnionych" ), ocenianie uczniów po ... zawartości portfeli rodziców, ew. po zajmowanych przez rodziców stanowiskach,itp.. W końcu nie wytrzymałem i pogoniłem to całe lizusowsko-donosicielsko-wazeliniarskie badziewie. A że przez te ponad 20 lat setki "zwłok pedagogicznych" przewinęły się przez mój dom - to troszkę "doświadczenia" w tym środowisku liznąłem.
                  Reasumując - albo bronisz kliki nieudaczników i karierowiczów, albo - jesteś "początkująca, pełna zapału i ideałów" i dlatego nie widzisz co się wokół Ciebie dzieje. I jedno i drugie jest złe.
                  • Gość: angrusz1 Re: Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.11, 13:20
                    Do czarnyhs:

To co , przegoniłeś i żonę ?

Tak , masz rację część spora , nie wiem jak duża ale na co dzień jest to , co tym piszesz o klikach , o ocenianiu o spiskach jednej części " zwłok " przeciwko drugim .
                    Sam doświadczałem tego skutki .
                    Tu przyznam ci rację .
                    A za te 20 lat mordęgi współczuję .
                    pozdrawiam

Natomiast wiem, że są też normalni nauczyciele i także a jakże nauczycielki ( to bardzo sfeminizowany zawód ) i oni tez muszą to wszystko znosić i jakoś trwać , by nie stracić pracy .
                    Też im ciężki , jak i mnie .
                    • czarnyhs Re: Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą 16.09.11, 23:07
                      Gość portalu: angrusz1 napisał(a):

> Do czarnyhs:
                      >
                      > To co , przegoniłeś i żonę ?
                      >
                      DOKŁADNIE - JUŻ JESTEM "KAWALEREM REGENEROWANYM" :-)))))
                      > Tak , masz rację część spora , nie wiem jak duża ale na co dzień jest to , co t
                      > ym piszesz o klikach , o ocenianiu o spiskach jednej części " zwłok " przeciwko
                      > drugim .
                      > Sam doświadczałem tego skutki .
                      > Tu przyznam ci rację .
                      > A za te 20 lat mordęgi współczuję .

Dzięki serdeczne!!!!

> pozdrawiam
                      >
                      > Natomiast wiem, że są też normalni nauczyciele i także a jakże nauczycielki ( t
                      > o bardzo sfeminizowany zawód ) i oni tez muszą to wszystko znosić i jakoś trwać
                      > , by nie stracić pracy .
                      > Też im ciężki , jak i mnie .

O tym, że są NAUCZYCIELE wiem - sam znam taki niejeden przypadek. I oni w tym "buszu" mają ( niestety ) przegwizdane - tylko za to, że "nie pasują do chorągwi" bo są normalni. Sam kiedyś uczyłem w zastępstwie za kolegę PO w szkole średniej przez kilka miesięcy. Po 2 dniach pracy ( SIC !!!!) przestałem bywać w pokoju nauczycielskim. Wolałem być z uczniami na korytarzu. I w takich warunkach jakie panują w większości tych "kolektywów" (jeśli chodzi o to o czym pisałem) - za żadne pieniądze bym nie pracował. I bynajmniej nie chodzi mi o uczniów. Z nimi można rozmawiać, tylko trzeba i chęci i serca. No i zrozumienia. Pozdrawiam serdecznie.
    • Gość: Gość z Poznania Mści się stosowana selekcja negatywna, feminizacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 06:29
      Będzie gorzej. Co to znaczy nauczyciel specjalista? Śmiechu warte. Dopiero namieszają. Same kuratoria i ministerstwo należy rozgonić. Sytuacja podobna do PZPN. Nie widzę żadnych szans na samo-naprawę.
    • bimota Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą 02.09.11, 11:10
      W kazdej szkole kazdy wie, ktorzy nauczyciele sa dobrzy, ktorzy nie. Tym dobrym dac podwyzki, kiepskim obnizki... Wywalic sie pewnie nie da...
      • angrusz1 Re: Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą 14.09.11, 22:45
        Do bimota :

Ty chłoptasiu już pracujesz ?
        A nie słyszałeś w twojej pracy jak majster swoim ludziom daje lżejszą pracę i potem wysokie premie .
        To samo jest i w szkole .
        Skąd tu tylu durniów ?
        • bimota Re: Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą 15.09.11, 11:43
          Nie pracuje ani w szkole, ani na budowie. Nie mam takich doswiadczen jak ty... Kiepsko pracowales na tej budowie i tyle. Majster chyba az tak glupi nie jest...
          • Gość: angrusz1 Re: Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.11, 14:09
            Do bimota :

Pisze : "Majster chyba az tak glupi nie jest.."

Taak , on dba o swój interes i swoich kolesi - czasem rodziny .
            A nie o uczciwe ocenianie pracowników .
            W tym problem .

Mało masz doświadczenia życiowego - to bije z daleka z twoich postów
    • bimota Re: Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą 02.09.11, 11:16
      A co beda z tego mieli ? PRzetarg juz pewnie ustawiony...

PRzyjmijcie do wiadomosci w koncu, ze to instytucje biznesowe, nie charytatywno-zapomogowe...
    • airamwiak Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą 13.09.11, 19:53
      Znane mi nauczycielki są wyjątkowo ograniczonymi ludzmi, a z wiekiem dziecinnieją.
      Trudno oczekiwać lepszych efektów w nauczaniu.
      • czarnyhs Re: Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą 13.09.11, 22:27
        airamwiak napisał:

> Znane mi nauczycielki są wyjątkowo ograniczonymi ludzmi, a z wiekiem dziecinnie
        > ją.
        > Trudno oczekiwać lepszych efektów w nauczaniu.

ja nawet bym powiedział więcej - z wiekiem ich wiedza i normalność jest odwrotnie proporcjonalna do zadufania w sobie
    • angrusz1 Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą 14.09.11, 22:29
      Wyniki poprawek z matur też są fatalne .
      Uczeń miał kilka miesięcy na to , by tylko do jednego przedmiotu się przygotować .
      No i połowa z nich ponownie nie zdołała - głównie matematyka.

Na pewno są i źli nauczyciele , lekceważący pracę - jak w każdym zawodzie ale to nie jest problem najważniejszy .

Problem z kiepską dyscypliną i na lekcji i w domu .
      To leniwi uczniowie nie uczą się i nikt ich nie potrafi zmotywować do pracy .

A do tego tacy uczniowie przeszkadzają w prowadzeniu lekcji i nauczyciel sporo czasu musi tracić nawet nie na uspokajanie klasy ale formalnie na wypowiadanie uwag : nie jemy , nie używamy komórkowego telefonu , nie chodzimy po klasie itd itp . To zabiera sporo czasu .
      Część uczniów świadomie rozbija lekcję , żeby nauczyciel jak najmniej " przerobił " materiału i potem nie mógł wymagać .

Podsumowując : lenistwo i złe zachowanie uczniów jest powodem słabych wyników .
    • angrusz1 Dawniej bywało 14.09.11, 22:57
      że jak uczeń się nie uczył to dostawał jedynkę ( no to było tak dawno, że wtedy jeszcze nie było jedynek a najgorszym stopniem była dwója ) i taki uczeń nie zdawał do następnej klasy .
      Może były egzaminy poprawkowe .
      teraz uczeń nawet może nie zdać egzaminu poprawkowego a rada pedagogiczna swoją decyzją może przepchnąć takiego nieuka do następnej klasy .

No a w klasach podst od 1-3 to w ogóle nie można nie zdać .

Wróćmy więc do starych zasad, że uczeń musi umieć by zdać .

Ba dowiedziałem się, że w niektórych niemieckich szkołach ( w niektórych , bo w landach różnie bywa no i są szkoły kiepskie tzw Realschule ) jak się ma dwie oceny dopuszczające - czyli nasze dwóje - to już się pisze z tych przedmiotów egzaminy poprawkowe - i są rzetelnie przeprowadzane .

P.S. w jednej szkole, gdzie pracowałem , gimnazjum , dość odległej od mojego domu , dyrektorka na koniec roku szkolnego ( a w kolejnym roku już tam miałem nie pracować ) zawołała mnie do swojego gabinetu i powiedziała, że nie muszę przyjeżdżać na egzamin poprawkowy .

W innym gimnazjum dyrektor zrobił egzamin - tak mi oświadczył - w lipcu . A dobrze wiedział, że w lipcu nie będzie mnie w domu .
      Zrobił egzamin czy " zrobił " .
      No i tak to leni i durniów przepycha się z klasy do klasy i powoli dyscyplina i chęć do nauki spada , bo po co się wysilać .

Ale to wszystko wprowadzili tzw postępaki - pora postępaków odsunąć od władzy nad oświatą .( postępaki - lewacy i liberałowie )
    • angrusz1 Nauczyciele do tablicy! Słabo uczą 16.09.11, 10:37
      Oto link do

www.bbc.co.uk/news/education-14927898
      Taak, połowa rodziców w Wlk.Brytanii chce powrotu tzw kar cielesnych - want canning came back .

Kiedy były tzw łapy w szkole to i dyscyplina i komfort nauczania i uczenia się był o wiele większy .

To tzw postępaki zakazali kar cielesnych , czyli łap .
      A to była prosta, skuteczna i sprawiedliwa kara dla chuligana za złe zachowanie
      Pora tych postępaków odsunąć od władzy ,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka