Dodaj do ulubionych

Osiedle odpowiednie dla studenta

05.09.11, 12:04
Witam i pozdrawiam forumowiczów. Chciałbym poradzić się w kwestii poszukiwania osiedla/ulicy odpowiedniego dla osoby, która rozpoczyna studia, nie znając miasta. Chodzi o to by było to miejsce z którego łatwo można dotrzeć na stary rynek (wiadomo imprezy), ważne by było dobrze skomunikowane z resztą miasta (autobusy i tramwaje) , chciałbym by było to miejsce gdzie dominują młodzi ludzie a nie emeryci, ale w miarę spokojne ( nie slumsy), no i cena, żeby student dał rade wynająć chociaż mały pokój. Wiem. że takie rzeczy to tylko w erze :) , ale chciałbym byście podsunęli mi propozycje najbliższe tym kryteriom.
Obserwuj wątek
    • l.george.l Re: Osiedle odpowiednie dla studenta 05.09.11, 12:21
      Zabrakło dwóch informacji: gdzie będziesz mieć zajęcia i czy do lokum może dobiegać łomot dzwonów kościelnych.
    • bimota Re: Osiedle odpowiednie dla studenta 05.09.11, 12:29
      Rozwalaja mnie ci wiesniacy, dla ktorych dojazd 5 km to jak wyprawa na koniec swiata... :)
    • gocha221 Re: Osiedle odpowiednie dla studenta 05.09.11, 12:44
      W Poznaniu nie ma slumsów.
      A Twoje pytanie nie ma za wiele sensu bez informacji, gdzie będziesz studiował.
      No chyba, że liczy sie tylko odległość od rynku, a odległość od uczelnie nie ma znaczenia...
      Co do dostępności komunikacji miejskiej, to polecam mapki:
      www.mpk.poznan.pl/rozklad-jazdy/mapy
    • mapo0 Re: Osiedle odpowiednie dla studenta 05.09.11, 13:18
      Witamy serdecznie nowego, młodego mieszkańca Poznania! Mam nadzieję, że dobrze Ci się tu będzie mieszkało, a lata studenckie będa dla Ciebie niezapomniane. Nie zrażaj się powyższymi postami - nie wszyscy w Poznaniu są tacy nieżyczliwi i zgorzkniali! Z pewnością spotkasz tu wiele życzliwych, energetycznych i wesołych ludzi. Opisane przez Ciebie kryteria spełniają dzielnice: Winogrady, Piątkowo, Rataje. Wszędzie tam jest mnóstwo mieszkań w blokach, które wynajmują studenci, jest łatwy i szybki dojazd do centrum tramwajem, a po imprezie łatwy powrót do domu nocnym autobusem (pełnym zwykle zresztą rozbawionych młodych ludzi). Jeśli lubisz stare kamienice, to możesz wziąć pod uwagę również takie dzielnice jak Stare Miasto-centrum, Jeżyce, Wilda, Grunwald. Ogłoszeń szukaj w Internecie (gratka, gumtree itp.) lub na uczelniach. A akademik Ci nie przysługuje? To moim zdaniem najlepsza opcja do mieszkania podczas studiów.
      • gocha221 Re: Osiedle odpowiednie dla studenta 05.09.11, 15:17
        Tak, tak, wszyscy są bardzo tutaj zgorzkniali.
        Twoja rada jest niby dobra, bo spełnia kryteria podane w poście, ale co innego należy raczej rekomendować komuś, kto będzie studentem polibudy, a co innego jeśli będzie studiował ma Morasku...
        A tak to mamy mało precyzyjne pytanie oraz niewiele mówiącą odpowiedź.
        • mapo0 Re: Osiedle odpowiednie dla studenta 05.09.11, 19:53
          W zasadzie wszystkie trzy lokalizacje: Winogrady, Rataje, Piątkowo pasują studentom trzech najważniejszych poznańskich uczelni: PP, UEP, UAM. Jeśli student studiuje na Morasku, to bardziej Piątkowo i Winogrady. Przyjąłem założenie, że student ów nie podał nazwy uczelni, to pewnie studiuje gdzieś w centrum albo blisko centrum.
          • gocha221 Re: Osiedle odpowiednie dla studenta 06.09.11, 10:05
            Wymieniłeś w sumie wszystkie dzielnice miasta :)
            Bo i blokowiska, i Stare Miasto i Jeżyce.
            No ale jakie pytanie, taka odpowiedź.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka