szmecierecie 09.11.11, 16:01 "Uroczystości z okazji 5-lecia stacjonowania F-15 w Polsce O ja głupi, całe pięć lat myślałem, że nad naszym niebem latają F-16. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tsuranni powoli zbliżamy się do standardów demokracji 09.11.11, 20:09 naszego Wielkiego Brata. Demonstranci mogą się cieszyć, że trochę nam jeszcze brakuje, a policjanci ich nie zabili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nestor Re: powoli zbliżamy się do standardów demokracji IP: *.devs.futuro.pl 10.11.11, 01:23 Cóż, polityka miłości atakuje. Poza tym polscy politycy muszą mieć kogoś komu dają ciała. Kiedyś robili to w Moskwie, wcześniej w Berlinie (Piłsudski był przecież na liście płac niemieckiego wywiadu), dziś robi się to w Washingtonie. A protestujących traktowano tak zawsze. Potem pojawiał się Jerzy Urban czy inny rzecznik i tłumaczył, że interwencji milicji nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER F-16 won z Poznania! IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.11, 21:06 mam nadzieję że te co są w równie szybkim tempie zostaną zjedzone przez rdzę, albo pospadają i przestaną mnie wku...ać swoimi hałaśliwymi przelotami F-16 won z Poznania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żona pilota A może tak ... IP: 69.195.136.* 09.11.11, 22:27 A może byś się gdzieś na wieś wyniósł, co ? Może gdzieś w łódzkie ? Do Łasku na przykład ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: real Re: A może tak ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.11, 23:32 Pani żono, proszę zapytać męża dlaczego piloci robią sobie skróty nad miastem? Może nam to coś wyjaśni. Jest pani w stanie logicznie to wytłumaczyć? Ale logicznie, a nie po wojskowemu. Może piloci spieszą się na obiad do domu, bo wiadomo jaka jest stołówka w Krzesinach. Płacz i zgrzytanie zębów. I pytanie jak pani coś hałasuje to nie ma problemu? Nie przeszkadza? Młodzież za oknem, impreza u sąsiadów, sasiad wieracy 60 półek albo odkurzajacy pół dnia? Tryskacie z mężem radością i energią? Bo samoloty z Krzesin robią mi taką imprezę regularnie i ja nie mogę pracować. I to mnie wkurza. Wkurza mnie, że wojsko ma to d... Skoro żyjecie z podatków wszystkich obywateli, to demokratyczne zdanie wszystkich obywateli przynajmniej aglomeracji poznanskiej powinno byc brane pod uwage. A nas sie nikt nie pytal czy chcemy bazy. Zdecydowalo kolesiostwo i wygoda dowodztwa wojsk lotniczych z Poznania. I naszego zdania nie zmieni nic, nawet zenujace proby ocieplenia wizerunku, jak dzisiejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
organizator_org.domow_inc Re: A może tak ... 10.11.11, 01:02 a możę by tak po prostu; wypierd-lajcie z naszego miasta..!! .nikt nie zapytał się mieszkańców czy latanie nad miastem przynosi nam radość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: A może tak ... IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.11, 09:57 dokładnie tak, niech wojsko wypie... ze swoimi złomami F-16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: A może tak ... IP: *.icpnet.pl 10.11.11, 10:22 zmien sobie nick na : KOLABORANT.....bo z takim podejsciem do obrony kraju to mozna w razie W byc tylko kolaborantem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: A może tak ... IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.11, 13:44 Jesteś ograniczony intelektualnie? Wiesz co to jest racjonalność? ekonomia? wykorzystanie zasobów? sprawiasz wrażenie że masz z tym poważny problem. Obrona kraju nie może szkodzić miastu, a nam obecność F-16 w mieście szkodzi. To jest znacznie więcej strat finansowych niż korzyści, to jest hałas, to jest zagrożenie okazyjnym oberwaniem rykoszetem w razie ataku na bazę, to jest ograniczanie rozwoju miasta. Myślenie boli czy mam dalej wyjaśniać jak trzylatkowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: A może tak ... IP: *.icpnet.pl 10.11.11, 10:17 chlopie,Ciebie porabalo !!! widze,ze na lotnictwie to sie znasz jak ekspert Macierewicz....ale nie o to mi chodzi...prosze tylko mi odpowiedziec jak maja cwiczyc zolnierze ?tak sie sklada,ze zylem i mieszkalem w okolicach,gdzie stacjonowaly sowieckie jednostki i byly poligony..prosze mi uwierzyc,ze bylo o wiele gorzej niz tutaj...i nikt nie placil nam odszkodowan !!! a trzeba zaznaczyc,ze ich samoloty wielokrotnie przekraczaly bariere dzwieku nad miastem...mowi to cos Panu,Panie Gosc ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: A może tak ... IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.11, 13:49 jak to jak mają ćwiczyć? Skutecznie i bezpiecznie. O wojsku nie powinno być słychać, oni mają robić swoje a my swoje. Tymczasem codziennie nam latają nad głowami i tak faktycznie to ćwiczą nad miastem. Czy to jest rozsądne? Skąd wiadomo czy nie ma tu np. "studentów"/terrorystów al Kaidy szukających okazji do medialnej akcji? Okazja czyni nie tylko złodzieja, a w dużym mieście okazji jest więcej niż w wiosce na uboczu w jakiej powinno się wojsko umieszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
rejestr1 Re: A może tak ... 10.11.11, 16:32 Porównanie do działań armii sowjeckiej ma wykazać, że obecność lotniska wojskowego pośrodku sporej aglomeracji to jest pikuś? Jeszcze lepiej by wyszło, gdybyś porównał do działań tych co zakładali lotnisko w Krzesinach, jako że sprawowali się jeszcze gorzej niż sowjeci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: A może tak ... IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.11, 23:46 III Rzesza nie była gorsza od Sowietów, wolałbym żyć pod rządami niemieckich nazistów niż sowieckich komunistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: A może tak ... IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.11, 09:54 1. paniusiu ja jestem rdzennym poznaniakiem od pokoleń i nie życzę sobie hałasu w moim mieście! 2. Żyję w Poznaniu i nie interesują mnie przenoszenia gdziekolwiek a zwłaszcza do Łasku gdzie też stacjonują te złomy F-16 i też hałasują. Ale o ile tam baza wojskowa jest błogosławieństwem o tyle w Poznaniu jest zmorą. Z tej bazy żyje garstka ludzi a szkodzą ponad milionowi. Ja rozumiem że bazę ulokowano w Poznaniu żeby żoneczki miały blisko na zakupy, ale miasto nie jest dla lotnictwa i wygody żoneczek ale dla jego mieszkańców którzy nie zasłużyli na pogorszenie jakości życia jakie zafundowało wojsko przez obecność F-16. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: F-16 won z Poznania! IP: *.icpnet.pl 10.11.11, 10:09 po pierwsze- Twoj nick wskazuje na germanskie pochodzenie..po drugie-z pewnoscia bylbys pierwszym krzykaczem,gdyby doszlo do zagrozenia..po trzecie-kiedys jednostka wojskowa byla duma miasta..po czwarte-jak sie komus nie podoba,ze mamy armie (co prawda slaba) to niech sobie jedzie do Tybetu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: F-16 won z Poznania! IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.11, 13:37 1. Tak, mam germańskie pochodzenie jak co trzeci poznaniak. Co czwarty poznaniak to potomek bambrów, a ich ściągnięcie do miasta nie było jedyną germańską falą osadnictwa. 2. Tak, byłbym krzykaczem, po czym wziąłbym odpowiednią zabawkę i poszedłbym robić swoje czyli zadawać przeciwnikowi tak duże straty jak to tylko możliwe. Oczywiście jak ten byłby na moim terenie, nie popieram interwencji zagranicznych. Co więcej w razie zagrożenia pierwsze co się robi poważny przeciwnik to zapewnia sobie przewagę w powietrzu. Czyli ucisza lotnictwo. Ucieszenie lotnictwa w Poznaniu niesie za sobą ryzyko że oberwą też mieszkańcy Poznania. Rakieta balistyczna może mieć błąd w programie, bomba szybująca może stracić sterowność i walnąć na Ratajach. Rozumiem że wojsko chowa się za plecami mieszkańców tak? Psychologiczna zagrywka zadziała tylko w relacjach z państwami które obecnie są w NATO. Taki Iran będzie miał to w dupie, Białoruś też, za to jest to raj dla terrorystów bo można walnąć i wojsko i cywilów - sprawa bardzo medialna czyli warta uwagi dla kumpli bin Ladena. 3 i 4. Kiedyś jednostka była dumą miasta? Może, ale teraz jest wrzodem na ...dupie, co widzą wszyscy poznaniacy a nie dostrzega tego tylko MON i WP. Da się pogodzić obronność z ekonomią i jakością życia. Tu w Poznaniu tego nie zrobiono tylko podłożono nam taką świnię. Nie twierdzę że nie lubię wojska i militariów, wręcz przeciwnie to moje hobby, ba! dwadzieścia lat temu w LO moim marzeniem było bycie pilotem F-16 a potem F-22. Jednak czasy a zwłaszcza świadomość się zmieniły, wystarczyło skończyć ekonomię i trochę policzyć, wniosek jest taki że: dobrem jest miasto a nie wojsko w mieście. Wojsko niech sobie siedzi na poligonie a my w mieście spokojnie pracujmy żeby m.in. była kasa na wojsko (chociaż bardziej przydadzą nam się tramwaje, pociągi i radiowozy zamiast myśliwców). A teraz kolego Polaku, mam w dupie emocjonalne gadki o dumie, o polskości, o słabej armii. Ma być efektywnie i skutecznie a nie dumnie i polsko. Utrzymanie wojska kosztuje, wojsko powinno siedzieć tam gdzie ma do tego warunki i nikomu nie szkodzi. Czyli w małych miejscowościach gdzie jednostka stanie się poważnym pracodawcą, poważnym podatnikiem, gdzie mieszkania dla wojskowych będą tanie. Umieszczenie bazy w Poznaniu w dzielnicy Nowe Miasto na fyrtlu Krzesiny wymyka się wszelkiej ekonomicznej ale też wojskowej logice. Tego się nie robi nigdzie na świecie, takie coś robił Saddam żeby uchronić się przed nalotami amerykańskimi w czasie wojny o Kuwejt, oczywiście się nie uchronił a instalacje p-lot na dachach szpitali i szkołach zostały zniszczone niezależnie od przeznaczenia budynków na których się znalazły. Co oznacza że: NIE MAMY OCHOTY BYĆ ŻYWYMI TARCZAMI ZA KTÓRYMI CHOWA SIĘ WOJSKO W RAZIE NAPAŚCI, PRZECIWNIK I TAK W NICH WALNIE I TAK, W NAS TEŻ. Jak to będzie uderzenie atomowe to Poznania i aglomeracji poznańskiej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eco_Osholom Re: Pięć lat F-16. Tort, sztandar i protesty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.11, 02:08 Ty jak zawsze na nie albo obok... Jestem wdzięczny NIK, że wstrzeliła się w te durne obchody rocznicy swoim raportem pokontrolnym kilka dni temu, stwierdzającym debilizm lokalizacji bazy F16 w Poznaniu na Krzesinach... brawo NIK! chociaż gdyby ten tydzień poczekała byłoby uroczo.. Odpowiedz Link Zgłoś