Dodaj do ulubionych

Twórca Solarisa: Nigdy nie żałowałem swoich dec...

27.12.11, 13:42
Życzę wielu nowych sukcesów. Solaris to dobrze prowadzona firma z wielką jak wierzę przyszłością a produkowane przez nią autobusy i tramwaje są po prostu super.
Obserwuj wątek
    • mmmmmm000 a mi się marzy... 27.12.11, 14:17
      marsz Solarisa w drugim kierunku. Czyli wcale nie pociągi, ale na początek jakieś ciężarówki, dostawczaki i w końcu jakieś fajne osobówki...
      Może doczekamy się w końcu w pełni polskiego samochodu osobowego, pierwszego po... syrence.
      • Gość: Toni Re: a mi się marzy... IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 27.12.11, 14:31
        Osobowek jest juz tyle na tej planecie, ze nie trzeba wiecej. Natomiast brak dobrego taboru kolejowego. Proponowal bym dopasowanie ich produkcji do hasla "tiry na tory" to za pare lat zamiast "tirostrad" bedzieny wreszcie mieli autostrady.
      • Gość: Henio Re: a mi się marzy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.11, 17:03
        to jest fajny autobus:

www.volvobuses.com/bus/poland/pl-pl/product/City%20buses/volvo_7900_articulated/Pages/Introduction.aspx
    • Gość: antysolara Ikarusie - wróć!!! IP: *.icpnet.pl 27.12.11, 16:30
      Jeden z największych bubli, który kiedykolwiek jeździł po naszych drogach. Niewygodne, wrogie osobom starszym i niepełnosprawnym (niskopodłogowe są tylko z nazwy, podczas kiedy chce ktoś usiąść, musi wdrapać się na megawysokie siedzenie, czyli wejść na wielocentymetrowy stopień), większość siedzeń ustawiona jest w przeciwnym kierunku niż jazda, klimatyzacja także tylko z nazwy - w praktyce jest to sauna, ciasnota, twarde niewygodne siedziska. Nie mam niestety nic dobrego do powiedzenia na temat tego produktu. Kiedy to coś podjeżdża na przystanek, w moich myślach pojawia się tęsknota za Ikarusami. Na szczęście mamy jeszcze MAN-y, choć ewidentnie widać, że Grobelny nie ma w planach postawić na tę markę w kolejnych przetargach. To tyle o autobusach. Nt. tramwajów się nie wypowiadam, bo nie mam wiedzy.

Zastanawia mnie tylko jedno - jakie pochodzenie ma ten pan, że michnikowszczyzna co kilkanaście dni wystawia mu na swoich łamach laurki. Laurki za nic. Rabini się domagają?
      • leszekes Re: Ikarusie - wróć!!! 27.12.11, 17:48
        Co ty masz z tym antysemityzmem? Żydów nie ma od wojny a ty jak idiota wypalasz z takimi tekstami, że tylko załamać ręce można...
      • Gość: Ola Re: Ikarusie - wróć!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.11, 21:46
        ikarus wraca...
    • emissarius Twórca Solarisa: Nigdy nie żałowałem swoich dec... 27.12.11, 16:46
      Demonstrując moim znajomym z innych miast film promocyjny Poznania - kilka razy przyłapałem ich na tym, że nie wiedzieli o produkcji samochodów w naszym mieście (VW). Za to markę Solaris wszyscy kojarzą z Poznaniem. Także dzięki sprytnemu powiązaniu nazwy siedziby firmy z nazwą naszego miasta.

W czasie powrotu z pewnej konferencji na terenie MTP - wsiadłem do miejskiego autobusu wraz z grupą ludzi w garniturach, którzy najpewniej nieczęsto mają okazję korzystać z miejskiej komunikacji. Rozglądali się zaskoczeni po niezwykle czystym nawet jak na nasze warunki autobusie, po czym jeden z nich stwierdził, że dla innych producentów - Poznań ma już pewnie zbyt wysokie wymagania... :-)

Co by nie powiedzieć - Solaris godnie reprezentuje nasz region nie tylko w Polsce, ale i w wielu krajach Europy.
    • Gość: Coach Re: Twórca Solarisa: Nigdy nie żałowałem swoich d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.11, 17:01
      jedyną zaletą pojazdu autobusopodobnego z Solarisa jest jego cena...
      Gdyby nie kryzys Solarisa nikt by nie kupował
      • Gość: pyrlander Re: Twórca Solarisa: Nigdy nie żałowałem swoich d IP: *.173.32.110.tesatnet.pl 27.12.11, 23:55
        > Gdyby nie kryzys Solarisa nikt by nie kupował

Również w Berlinie, gdzie - przed kryzysem(!) - zakupiono ponad 300 Solarisów w wyniku przetargu, w którym MAN przegrał z kretesem?
        • Gość: G.Sommer Re: Twórca Solarisa: Nigdy nie żałowałem swoich d IP: *.pools.arcor-ip.net 28.12.11, 00:51
          Mozna jajo zniesc ze smiechu pyrlanderze ! Solaris dostarcza same budy do Berlina i ma placone tylko za roboczo-godziny na wykonanie karoserii,nic wiecej.Caly koncowy montaz odbywa sie w Berlinie Lichtenberg z niemieckich czesci i przez Niemcow.POczawszy od POreczy,siedzen,elektronike i uklady jezdne.Faktycznie,masz czym sie chwalic pyrlanderze ! I nie 300 tylko 260 szt.ma byc dostarczone w nablizszych trzech latach ! Dlatego tez,zdecydowano o zakupie Solarisa,POniewaz BVG placi grosze za psia bude i na wlasnych czesciach zapewniaja miejsca pracy dla ok.100 montazystow w Berlinie.Taka jest prawda o waszym psim interesie.Buhaha :-))
          • Gość: pyrlander Re: Twórca Solarisa: Nigdy nie żałowałem swoich d IP: *.173.32.110.tesatnet.pl 28.12.11, 01:17
            A ty myślisz, ze MAN co robi w Sadach? Coś innego???

• Gość: G.Sommer Re: Twórca Solarisa: Nigdy nie żałowałem swoich d IP: *.pools.arcor-ip.net 28.12.11, 01:53
              Tu nie ma co myslec,fakty same przemawiaja za siebie ! Starachowice kleca budy a Sady montuja (silniki,skrzynie,mosty itd.) do kupy.Takie cos moze wykonywac murzyn POd palma a malpa wkladac uszczelki do szyb.Choc przypuszczam,ze u Was jest troche taniej ! Wiesz,jest to takie robienie z bialego na sile murzyna.POlski MAN ma taki zbyt na swiecie,ze w Starachowicach na dniach zwalnia 400 osob,czyli POlnische Wirtschaft z POlska jakoscia !Dobrej nocy pyrlanderze :-))
              • emissarius Re: Twórca Solarisa: Nigdy nie żałowałem swoich d 28.12.11, 11:02
                Gość portalu: G.Sommer napisał(a):

> Tu nie ma co myslec,fakty same przemawiaja za siebie ! Starachowice kleca budy
                > a Sady montuja (silniki,skrzynie,mosty itd.) do kupy.Takie cos moze wykonywac m
                > urzyn POd palma a malpa wkladac uszczelki do szyb.

W ten sposób montuje się dziś niemal wszystkie marki samochodów, w tym także luksusowych. Ale nie tylko - także samoloty, statki i prawie całą elektronikę. Czasy manufaktur, w których pod jednym dachem można było stworzyć produkt od A do Z - bezpowrotnie minęły. Dziś już nikt nie jest w stanie stworzyć od podstaw w jednej firmie tak zaawansowanego technologicznie produktu, jakim jest autobus. Byłby do tego potrzebny prawdziwy kombinat, wykwalifikowany personel, lata doświadczeń. I nie ma takiej potrzeby - istnieje wielu renomowanych producentów podzespołów, którzy w swojej dziedzinie wspięli się na wyżyny. Ich podzespoły wykorzystywane są w wielu pojazdach rożnych marek - i nie ma w tym absolutnie nic gorszącego.

Twój komputer najpewniej zmontowany został z podzespołów wykonanych w różnych krajach na kilku kontynentach. Czy ten fakt stanowi jakąś ujmę dla firmy, która dokonała montażu i sygnowała ostateczny produkt swoją marką? Wprost przeciwnie, często firmy szczycą się zastosowaniem w swych produktach podzespołów innych, renomowanych firm.

Od 2008 roku roczna produkcja pojazdów Solaris wynosi ponad 1000 pojazdów, w tym na eksport do różnych krajów Europy. Tylko w Niemczech Solaris znany jest w ponad 90 miastach. Do tego dodam ponad 1,5 tysiąca zatrudnionych pracowników. Chciałbym, by inne poznańskie firmy odnosiły tylko takie "względne" sukcesy.
            • Gość: gew Re: Twórca Solarisa: Nigdy nie żałowałem swoich d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.11, 09:31
              pyrlander sam sobie odpowiedziałeś...

Solaris ma tyle wspólnego z polską fabryką i polską myślą techniczną co MAN
    • Gość: Paweł Re: Twórca Solarisa: Nigdy nie żałowałem swoich d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.11, 09:37
      najwięcej polskiej myśli technicznej jest w autobusie SANCITY 18LF plus dobry silnik IVECO EEV
      www.autosan.eu/pl/produkt/145/sancity-18lf
      • Gość: Spec Re: Twórca Solarisa: Nigdy nie żałowałem swoich d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.11, 09:51
        rynek robi się w Polsce coraz bardziej ciasny dla Solarisa i jego modelu URBINO 18. Wraca z otchłani Ikarus i jego model V187:

www.phototrans.eu/14,402988,0,Ikarus_V187_P_03357.html
        • Gość: Forum Re: Twórca Solarisa: Nigdy nie żałowałem swoich d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.11, 09:58
          inne nowe modele Ikarusa też są niczego sobie:)

indafoto.hu/omnibusz/ujra_van_ikarus
          • Gość: Jgth Re: Twórca Solarisa: Nigdy nie żałowałem swoich d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.11, 10:06
            mnie najbardziej podoba się Solbus Solcity 18.
            Co najciekawsze projekt techniczny tych autobusów opracowywano we współpracy z Grupą inżynierską DOT3D z Czerwonaka, a więc blisko Solarisa...

pl.wikipedia.org/wiki/Solbus_Solcity_18

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka