Dodaj do ulubionych

Nie ma korków - mówi naczelnik drogówki

05.01.12, 18:46
To jest skandal.... po co w ogóle w takim razie JEST drogówka??? Od wystawiania mandatów!!??? Powinni ruchem kierować i rozblokować korki.... Jak zwykle policja nie robi tego co powinna! Za każdy dzień z korkami, a bez policjanta kierującego ruchem odcinać im z pensji!
Obserwuj wątek
    • cherrydor Nie ma korków - mówi naczelnik drogówki 05.01.12, 19:03
      nie ma korkow??!!!! to ja sie pytam co robilam przez 1,5 godziny na odcinku krancowa-srodka????
      • wlodzimierz_nowak chowanie głowy w piasek 05.01.12, 20:52
        Wracałem dzisiaj od 18tej do domu ze Swarzędza na Grunwald i jechałem wzdłuż Warszawskiej od Mogileńskiej do Śródki. Od Krańcowej cały ruch stał do Śródki (na oko 1-1,5 h postoju), a potem ślimaczyły się Jana Pawła II do Kórnickiej, gdzie odbiłem na Most Rocha. Dla mnie jadącego 60 minut rowerem ze Swarzędza na Grunwald postój przez godzinę na krótkim odcinku byłby nie do przeżycia. Jak można stać i patrzeć na upływające paliwo i życie, szargać sobie dobrowolnie nerwy. Widać to było po kierowcach, którzy chaotycznie wjeżdżali na chodniki, szukali jak spanikowane szczury drogi ucieczki. Te zachowania, ta agresja, którą wywołuje taka niemoc to doskonale zbadane zjawisko. Tylko w Poznaniu władze nie sięgają po know-how.

Niestety to jest konsekwencja polityki miejskiej, strachu przed rozwianiem samochodowej iluzji (wszyscy cywilizowani w Europie od dawna wiedzą, że po miastach nie jeździ się samochodami, jeśli tuż obok jedzie tramwaj itd.). Teraz ktoś musi spić tę pianę od piwa.

I słusznie trafiło. Policja ma duży udział w motoryzacyjnym rozpasaniu. Od 5 lat nie widziałem karania kierowców wjeżdżających na czerwone (a przecież mnóstwo skrzyżowań ma monitoring), za wyhamowanie biegu tramwajów, za wymuszenie pierwszeństwa na pieszych. Złe parkowanie to już poznański zwyczaj. Narzekamy na wymierający Św. Marcin. Między Ratajczaka i Piekarami obowiązuje całkowity zakaz parkowania. Oczywiście dzień w dzień stoi tam 10-20 samochodów.

Dzisiaj przejeżdżam tamtędy i widzę, że zatrzymuje się policja. Myślę sobie "oho, coś się zmienia. Wczoraj napisałem na forum, że sfotografowałem Straż Miejską mijającą obojętnie zaparkowane nielegalnie samochody, to dzisiaj policja się wzięła do roboty." Niestety policjanci zamiast się zatrzymać częściowo na jezdni zajęli cały chodnik ledwie zostawiając legalne (w nielegalnym miejscu) 1,5 metra, wygramolili się sprężystym krokiem z radiowozu chyba nr 447 (sfotografowałem, nie pamiętam) i udali się do sąsiedniego bistro... Tyle z ich praworządności.

Można powiedzieć, że to mały problem. Ale to właśnie ta powszechnie przez czasy rządów Grobelnego świadomość, że w samochodzie kierowca jest bezkarny, gdy jadąc tramwajem naraża się na niepogodę, ale także na pochlapanie przez samochody i jeszcze upokarzająco musi czekać 1-2 minuty na czerwonym świetle w sercu miasta, żeby się tylko samochody zmieściły, a do tego przejazd samochodem jeszcze często jest szybszy, sprawia, że człowiek rozsądny wybiera samochód zamiast tramwaju. Taka polityka to samobójstwo. Dziękuję panie Klimczewski. Proszę dalej zamykać oczy.
        • Gość: antos Re: chowanie głowy w piasek IP: *.icpnet.pl 05.01.12, 21:12
          Bardzo mądrze powiedziane. Niestety nie każdy może korzystać codziennie z roweru. Ja na przykład wożę sprzęt w samochodzie (praca) i nie mam możliwości korzystania z roweru. Natomiast wracając do dzisiejszych zatorów (w których też stałem):
          - niestety bez parkingów park&ride nic nie osiągniemy, bo nie można z peryferii dojechać do pętli tramwajowych aby tam zostawiać auta. ŻADNA poznańska pętla - dworzec nie daje nam takiej możliwości.
          - odnośnie policji - niestety to jest bardzo smutny fakt, że policja nie karze łamiących przepisy. Kilka dni intensywnej pracy policjantów na ulicach i załatalibyśmy dziurę w budżecie miasta! Weźmy chociażby ulicę Marcelińską, na wysokości Piotra i Pawła: naliczyłem pięciu kierowców jadących pod prąd po buspasie w ciągu jednej zmiany świateł! (dziś, 20:30).
          Pod tym samym Piotrem i Pawłem też codziennie Patrol Policji zajeżdża pod zakaz i na makaron do picolo.....
          - wciąż czekam na moment, kiedy komunikacja miejska będzie miała faktyczny priorytet! buspas razem z torowiskiem na Dąbrowskiego to świetny pomysł, więcej buspasów na Alei Solidarności również!
        • bimota Re: chowanie głowy w piasek 05.01.12, 23:31
          wszyscy cywilizowani w Europie od dawna wiedzą, że po miastach
          > nie jeździ się samochodami, jeśli tuż obok jedzie tramwaj itd.

A w tej zachodniej do pracy wiekszosc dojezdza autem. Kiedy oni sie doczekaja cywilizacji... :P

Niestety policjanci zamiast się zatrzymać częściowo na jezdn
          > i zajęli cały chodnik ledwie zostawiając legalne (w nielegalnym miejscu) 1,5 me
          > tra

Jesli byl 1.5m to po grzyba blokowac jezdnie ??
        • Gość: G.Sommer Re: chowanie głowy w piasek IP: *.pools.arcor-ip.net 05.01.12, 23:47
          Wlodek,ktorym swoim rzechem szoferowales ?? Buhaha
    • Gość: ryszard_groberny bezczelność! IP: *.echostar.pl 05.01.12, 19:37
      Kolejny przykład bezczelności tak dobrze znanej u poznańskich urzędników! Kiedy w końcu tego typu ludzi wywieziemy stąd na taczkach?
      • miroo Bezczelnie pluje ludziom w twarz.. 05.01.12, 19:39

• fackir Madrość policjantów jest ogólnie znana 05.01.12, 19:44
      w społeczeństwie. a awansują pewnie tych "najmądrzejszych"
    • piotrek.szm Re: Nie ma korków - mówi naczelnik drogówki 05.01.12, 20:01
      Jadąc oznakowanym "Caddy"-lakiem na bombach to pewnie nie ma.
    • Gość: Poznaniak Zasada Petera IP: *.ip.netia.com.pl 05.01.12, 20:16
      W organizacji hierarchicznej każdy awansuje aż do osiągnięcia własnego progu niekompetencji.

Gratulujemy Panu Klimczewskiemu spełnienia Zasady Petera.
      Poznaniacy
    • mkkafe-6 Nie ma korków - mówi naczelnik drogówki 05.01.12, 20:36
      Witam.Jeśli nie ma korków,to dlaczego stałem 1,5godziny na przystanku przy ul.Bobrzańskiej czekając na autobus linii 66.Gorąco pozdrawiam.Marek.
    • panczarodziej Nie ma korków - mówi naczelnik drogówki 05.01.12, 20:57
      ze swrzędza na grunwald 2,5 godziny w tym 2 swarzędz -śródka
      fakt, nie ma korków
    • delphine85 Nie ma korków - mówi naczelnik drogówki 05.01.12, 21:59
      od wjechania na śródkę do zjazdu z ronda rataje - 1 godzina 45 minut. Nie no, nie ma żadnych korków.

W takie dni doceniam to, że na co dzień po mieście jeżdżę tramwajami, ale mam po prostu taką możliwość. A jak te korki ma ominąć ktoś, kto jedzie autobusem miejskim? A, zapomniałam, przecież korków nie ma.
    • bright_witch Nie ma korków - mówi naczelnik drogówki 05.01.12, 22:11
      Skoro nie ma korków to ciekawe gdzie się podziały moje 2h z życia dzisiaj po południu :-) 2h wracałam ze swarzędza na garbary... Za śródką tłoczno, ale da się przejechać, ale do... masakra! I jeszcze cwaniaki jadące do samego końca pasu z prawoskrętem i wp*** swoje dupy tuż przed sygnalizatorem na krzywy ryj na pas do przodu - zatłukłabym!
      • Gość: szybkoibezpiecznie Re: Nie ma korków - mówi naczelnik drogówki IP: *.echostar.pl 05.01.12, 23:34
        Podejrzewam, że reprezentujesz tych, którzy nieśpiesznie i koniecznie z kilkumetrowym co najmniej odstepem przemieszczają swe szacowne ciała i ukochane maszyny przez skrzyżowanie.
        I nie daj, żeby mu ktoś wjechał - niech jedzie powietrze. Zgadzam się, że zachowania kierowców są jednym z najwazniejszych czynników powstawania korków. Ale korków nie da się "zatłuc"
        • Gość: Zenon Re: Nie ma korków - mówi naczelnik drogówki IP: 194.28.40.* 08.01.12, 19:55
          Ty jesteś tym wpie...jącym się zawsze dupkiem który jedzie prawym pasem po to żeby na końcu dać migać w lewo żeby wpieprzyć się na lewy pas, blokując jeszcze tych którzy za Tobą jadą w prawo.
          • Gość: szybkibezpiecznie Re: Nie ma korków - mówi naczelnik drogówki IP: *.echostar.pl 09.01.12, 20:46
            Tak, to ja. Tyle że nikogo nie blokuję. W przeciwieństwie do Ciebie myślę o innych i zdaje mi się że w tym przypadku należałoby powiedzieć "w ogóle myślę". A Ty się baw dobrze nie spoglądając w lusterko, zostawiaj sobie siedem metrów "oddechu" - Ci za Tobą niech stoją na środku skrzyżowania - w końcu TWOJE PRAWO. A jak Ci jakiś "dupek" (może się wysilisz na jakis inny komplement) spróbuje naruszyć TWOJE siedmiometrowe prawo kapelusznika od razu przypomnij sobie, żę lepiej trzymać się blisko zderzaka. Oczywiście nie po to, by sprawnie pojechać dalej. Chodzi o to by KTOŚ INNY nie przejechał ! To TWOJE PRAWO. Korzystaj.
            W ogóle drogi i ulice są TWOJE ! A nie innych "dupków". Pozdrowienia, nieudaczny pożal sie boże kierowco. :-)
    • Gość: zedthered Re: Nie ma korków - mówi naczelnik drogówki IP: 95.108.80.* 05.01.12, 22:56
      Szkur......a ludzie !!!!!!
      Klimczewski powiedział, że nie MA to nie MA i nie kwękać!!!!
      On się zna a Wy nie!!!!
      • manissa Re: Nie ma korków - mówi naczelnik drogówki 05.01.12, 23:20
        Gość portalu: zedthered napisał(a):

> Szkur......a ludzie !!!!!!
        > Klimczewski powiedział, że nie MA to nie MA i nie kwękać!!!!
        > On się zna a Wy nie!!!!

Nobla mu!
        • Gość: Oslo Re: Nie ma korków - mówi naczelnik drogówki IP: *.pools.arcor-ip.net 05.01.12, 23:29
          Predzej Jobla ! :-))
    • bimota Nie ma korków - mówi naczelnik drogówki 05.01.12, 23:28
      I to z powodu tylko 1 dnia wolnego nie ma tych korkow ?? I jak na zlosc, jak wyjatkowo wzialem auto, trafily mi sie braki... :P

No ale mowili w radiu, ze ruchem kieruje policja...
    • dwabe Nie ma korków - mówi naczelnik drogówki 06.01.12, 00:13
      pan komendant ma problemy ze wzrokiem - i to takie, że nie wiem, czy może być policjantem nadal. jeśli nie widzi czegoś, co ma 2 kilometry (stałem dziś niemalże od nowobudowanego wiaduktu w antoninku do śródki) to ja się zastanawiam jak może kierować komendą, która jest przecież jednak znacznie mniejsza. a jeśli jednak widzi - to znaczy, że bezczelnie kłamie i tym bardziej nie powinien sprawować tej funkcji... nic się nie zmieniło od czasów, kiedy stefan kisielewski nazwał rządzących nami dyktaturą ciemniaków.
    • drifer Nie ma korków - mówi naczelnik drogówki 06.01.12, 00:36
      Od MPK naczelnik dostał złotą wajchę za zasługi-hm ciekawe jakie?
    • Gość: maruda mpk mu dało złotą wajchę... IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.12, 09:16
      za co?
    • Gość: ble zapomniał dodać, że koguta włączył? IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.12, 09:27
      jw
    • zderzacz-hadronow Re: Nie ma korków - mówi naczelnik drogówki 09.01.12, 08:15
      Po takiej wypowiedzi p.Naczelnik powinien przestać pełnić swoją funkcje, skoro nie ma pojęcia jak wygląda sytuacja drogowa na podległym mu terenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka