Forum   kopytka

kopytka

(84 wyniki)
  • Jutro chcę zrobić kopytka na obiad,może macie sprawdzony przepis na tę potrawę. Wiem że potrzeba ziemniaki,jajka i mąka. Ale nie wiem ile tego?,aby to się zawiązało i pózniej można ugotować. Jak długo gotować. Obiad na dwie osoby dorosłe i co podac do tych kopytek??? Jak macie sprawdzony przepis,to proszę napiszcie,pierszy raz będę robić.
  • mam kopytkowy problem. nie chcą mi wychodzić twarde, takie jak powinny być. robię tak: ziemniaki ugotowane i wystudzone, jajko, mąka pszenna i wyrabiam. zazwyczaj ciasto mi się klei do wszystkiego co się da, muszę podsypywać masą mąki by uturlać wałeczki i by nie przykleiły mi się jeszcze do stolnicy i noża. gotowe kładę na talerz przed gotowaniem, wtedy przyklejają mi się też do niego. po ugotowaniu są miękkie. próbowałam z białym serem, ale efekt jest niewiele lepszy. stosowałam już ró...
  • Kopytka się rozpadają. Robię cuda, odparowuję ziemniaki, dodaje dużo jajek min dwa duże na kilogram, trochę ziemniaczanej, jako pszenną daję mąkę Szymanowską i... i część jest fajna twarda, a co 5 z tej samej partii jest miękki i się rozpada. Taki jakby był nie dogotowany. Jest jakiś sposób na to?
  • jaka jest proporcja ugotowanych, przecisnietych przez praske ziemniakoww do mąki? kiedys jakis przepis byl, ze zabieralo sie 1/3 ziemniakow i sypalo w to miejsce make (czy jakos takos), ale nie wiem czy to na slaskie czy cos innego..do kopytek mozna tez cos takiego zastosowac?
  • Co sądzicie o nowym fixie knorr: kopytka czy leniwe? Dla mnie trochę śmieszne jest to stwierdzenie: "jednakowa baza" Akurat tak się składa, że ukończyłem w tym roku szkołę gastronomiczną, zresztą i wiem to też od mojej babci która robi kopytka i leniwe że żadne ziemniaki do leniwych nie idą. Leniwe to tzw. kluseczki serowe, do których idzie tylko ser biały, a dodać ziemniaki to można, ale w tedy to już nie te same w smaku leniwe co na bazie samego sera białego i nazwał bym to raczej: Leniwe z...
  • Witam. Czy ciasto na kopytka ma być dość "ścisłe"?
  • Dzis na Kuchnia tv widzialam jak jeden z kucharzy robi "kopytka" tylko z maki, wody i szczypty soli. Czy ktos z Was robil moze takie "kopytka"?.....jak smakuja i jakie sa proporcje wody i maki?
  • zrobilam dzis kopytka- ugotowalam ziemniaki w lupinkach, obralam gorace, przecisnelam przez praske, potem utluklam takim tluczkiem do ziemniakow (nie mam maszynki do mielenia), potem -jak wystygly, dodalam sol, 1 jajko, make kukurydziana i troche oliwy, zmieszalam, ugniotlam i ciasto bylo bardzo lejace, jakos ulepilam takie w sumie nieksztaltne kulki, ugotowalam- bardzo dobre, takie lekkie, i puszyste, ale nie smakuja jak kopytka. Jak moja mama robi to sa takie zwarte, ale sprezyste... chyba ...
  • Trzeci raz w życiu robię kopytka i trzeci raz nie wyszły. Nie wiem, co jest. Tzn. za pierwszym razem zostawiłam ciasto na noc w lodówce, więc skapcniało. Za drugim razem próbowałam ziemniaki zblendować, więc pewnie zrobiły się za rzadkie. Ale tym razem robiłam wszystko prawidłowo! Kartofelki były chłodne, utłuczone, świeże... A ciasto się lepi straszliwie. Za nic nie mogę uzyskać takiej konsystencji, jaka powinna być. A o smaku juz nie wspomnę, bo dosypałam tyle mąki, ze po ugotowaniu pewnie ...
  • Kopytka(50)

    Bardzo dziwny przepis ... :/ Zastanawiam się ile kopytek zrobię z dwóch ziemniaków :] Raczej nie starczy dla dwuosobowej rodziny - no i to żółtko. Co to ma być ??? 3/4 żółtka ??? Bezsensu !!!
  • to nie kopytka, tylko kluski leniwe, jak najbardziej prawidłowe
  • nie krzyczcie od razu na mnie:) jestem facetem wcale nie gotującym:) ale zachciało mi sie kopytek...i cóż zrobić. mam przepis ilościowy- co i jak . tylko brak wagi u mnie. w małym- takim srebrnym garneczku ugotowałem ziemniaki i potłukłem. maszynki czy takiej wyciskarki też nie mam :( no, ale- ziemniaków pogniecionych jest prawie cały ten garneczek. ile do tego dać jaj, mąki zwykłej i ziemniaczanej? napiszcie, proszę na szklanki lub łyżki :) i dziękuuuuję wam baaardzo za pomoc.
  • Robiłam wszystko według przepisu. Żadna filozofia zmieszać mąkę ziemniaki i jajko. A jednak... Ugotowałam ziemniaki, ostudziłam, dodałam jajko, pierw jedną szklankę mąki... klei się. Drugą szklankę mąki... klei się Trzecią szklankę mąki.... klei się Czwartą... to samo.... Cały czas się klei, nie da się tego pokroić. A ugotowane smakują jak sama mąka. Blee Co zrobiłam nie tak?????
  • Przeczytalam mezowi Argentynczykowi przepis na "argentynskie"gnocchi, to sie poplakal ze smiechu. Ludzie, najpierw sprawdzcie co sie je w danym kraju, zanim nazwiecie dana potrawe.
  • wg kuchni polskiej roznia sie iloscia maki ziemniaczanej i pszennej, ktora sie dodaje w roznych proporcjach. Chodzi mi o to jak bardzo roznia sie smakiem, czy ktores sa bardziej miekkie? pozdrawiam s.
  • kopytka(44)

    to bylo z ziemniakow i twarogu, polane maslem z cukrem, ostatnio robilam jakies 25 lat temu, tak jak pamietalam, czy robicie je dalej tak,czy wyszly z mody albo sa ich nowe rezepty,
  • Naszło mnie na kopytka. Ale mam taką mała "traumę" z dzieciństwa, bo odkąd sięgam pamięcią, zawsze kopytka były do bitek wołowych, za którymi, najdelikatniej mówiąc, bardzo nie przepadałam. Do czego zatem pasują jeszcze kopytka ? Takie zwykłe, polskie tradycyjne kopytka.
  • Nie jestem "kluchowa",nie jadam,nie lubie,ale od czasu do czasu musze zrobic.Do tej pory udalo mi sie je zrobic tylko raz w zyciu,co sobie b.chwale;-).Jutro ma byc kolejny raz i mam w zwiazku z tym pytanie:czy lepiej robic je z ziemniakow cieplych,dopiero co przecisnietych przez praske,ugotowanych w mundurkach,czy normalnie,czy dzis ugotowac i pozwolic im spokojnie wystygnac?I w jakiej formie maja ew.stygnac?Cale,czy jako pire?Chcialabym tez,zeby mialy taka "konkretniejsza" kons...
  • to jest naprawde pycha
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się