Dodaj do ulubionych

Szach Iranu na Ratajach. Co tam robił w 1977 roku?

03.02.12, 21:18
Artykuł napisany przez największego znawcę tematu niejakiego Bojarskiego,tylko płakać nad głupotą tego redaktorka który w tych czasach chyba sikał w gacie.Szach był w Ceglarzu ponieważ W-3 robiło wagony osobowe dla Iranu w tym cały skład właśnie dla niego,i płacił a nie jak teraz Ceglarz upada przez takich mądrali jak ten paniczyk niedouczony!
Obserwuj wątek
    • Gość: CzłowiekzSołacza Re: Szach Iranu na Ratajach. Co tam robił w 1977 IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.12, 09:51
      Dobrze, że przytoczono wypowiedź p. Lamęckiego, który robił zdjęcia. Ta wizyta, to faktycznie było wielkie wydarzenie w Polsce i Poznaniu. Nie wiem, czy artykuł jest aż tak słaby jak piszesz, moim zdaniem nie, choć oczywiście jak przystało na GW i ludzi , którzy uważają, że cały świat się zaczął po 1989 roku, trochę ironiczny. Taki, że jak wtedy coś się działo to nie wiadomo po co się działo, że było takie na pokaz itp. A to nieprawda. Dobrze, że przypomnieli o tej wizycie. To był gość z innego świata. Nie Zachodniego, zza żelaznej kurtyny, nie Wschodniego, tego "przyjaznego", tylko z tajemniczej Persji, kraju o którym mało było wiadomo. Co tu robił ? Po co przyjechał ? Mieliśmy w tym interes i on miał. Tak jak zawsze w takich wizytach.
      • koham.mihnika.copyright wygnali "satrape", dostali kleryka i powrot 11.02.12, 11:36
        do ciemnogrodu.
        Szach trzymal za buzke opozycje, ale kraj szedl do przodu, moze oprocz rolnictwa, bo taniej bylo kupowac jedzenie u innych, pienadze byly za rope.
        Moze wspomniecie o roli szachowej w uwolnieniu porwanych Polakow?
    • Gość: szypa Widziałem ich osobiście !!! IP: *.icpnet.pl 04.02.12, 11:05
      Pamiętam, pamiętam. Przywieźli ich do Poznania jak kolorowe papugi. Ale muszę przyznać, że cesarzowa. Hmm. Była niezła dup..cia. Palce lizać. Widziałem osobiście ich na spędzie na Starym Rynku. Dzisiejsi celebryci to tylko cień tamtych wielkości.
      • Gość: ktos Re: Widziałem ich osobiście !!! IP: 212.160.172.* 05.02.12, 13:14
        zalosny jestes z tym dennym komentarzem.
        • Gość: szypa Re: Widziałem ich osobiście !!! IP: *.icpnet.pl 05.02.12, 20:52
          Co kto lubi. "Organista ogórki, a ksiądz proboszcz organisty córki". Jak lubisz pompę, to sobie ją kup. Ja tam wolę zwracać uwagę (chociażby) na ładne kobiety, a nie na napuszonych dygnitarzy.
          • Gość: asd szypa IP: *.liberty-it.co.uk 08.02.12, 17:33
            szypa ...wszystko ok jakbys pisal tego typu glupoty (niezla du_pa itd) i mial 14 lat, ale z twojej wypowiedzi wynika ze pamietasz tamte czasy, a wiec jestes juz dziadkiem...
            Musisz byc powaznie ograniczony zeby w tym wieku wchodzic na fora i komentaowac w ten sposob.
            • Gość: dude trzymaj fason szypa IP: *.play-internet.pl 08.02.12, 18:30
              nic załosnego w tym komentarzu nie ma, żart jak żart, a dobrze wiedzieć ze szachownica byla laseczka
            • koham.mihnika.copyright mezczyzna sie jest, albo nie, wiek nie gra roli 11.02.12, 11:38
              cesarzowa fajna laska byla. On sam prezentowal sie lepiej niz wiekszosc dzisiejszych prezywzdetow - Polski, Francji, Rosji....
            • Gość: szypa Re: szypa IP: *.icpnet.pl 11.02.12, 12:45
              Dziadkiem to jestem. Ale również facetem z jajami. A ty to makaron bezjajeczny.
              • Gość: jurmar Re: szypa IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.12, 13:22
                Brawo,już myślałem,że pozostanie bez riposty...Brawo,popieram i pozdrawiam-tak trzymać 60+ latki!!!
    • Gość: ja Re: Szach Iranu na Ratajach. Co tam robił w 1977 IP: *.icpnet.pl 06.02.12, 00:10
      To na pewno był sierpień?
      • Gość: kixx Re: Szach Iranu na Ratajach. Co tam robił w 1977 IP: *.acn.waw.pl 08.02.12, 16:00
        na pewno
        wystarczy sie wczytac w gazete ze zdjecia nr 6
      • Gość: es a tutaj o Iranie inaczej i naprawdę ciekawie: IP: *.play-internet.pl 08.02.12, 16:02
        www.radiownet.pl/#/publikacje/o-iranczykach-i-dlaczego-nie-powstaja
    • cynek2003 Aparat Zenith? 08.02.12, 16:05
      Jeśli cały artykuł jest tak fachowo napisany, to gratuluję, gratuluję....
      • Gość: miau Re: Aparat Zenith? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.12, 16:13
        Co się czepiasz, może gościu rzeczywiście zegarkiem fotografował?
      • enfitta Re: Aparat Zenith? 08.02.12, 17:21
        Masz rację, tego "h" w wersji eksportowej nie było. Praktykanci z GW mogą tego nie pamiętać :(

A co do czasu przyjazdu szacha Pahlaviego - tak, był to sierpień.
      • Gość: aaaa.. Re: Aparat Zenith? IP: *.marsoft.net 11.02.12, 13:18
        Zenith to długopis był...bardzo dobry,polskiej produkcji...Jeśli aparat to ZENIT.
        Rzeczywistość przedstawiona w serialu Alternatywy 4 to rzeczywistośc przedstawiona w krzywym zwierciadle,ale wszystko jest "z życia wzięte".podejrzewam,że większość scen z tego serialu ma swój pierwowzór w rzeczywistości.
        Tow.Winnicki,prezes Spółdzielni Mieszkaniowej,czytający w pracy kryminały,jego sekretarka,wyskakująca w czasie pracy na zakupy....itd.itp.
    • paladin4 Szach Iranu na Ratajach. Co tam robił w 1977 roku? 08.02.12, 17:20
      Kolejna nagonka na Iran
      Gadzinówka nie ma wstydu ani sumienia
      • enfitta Re: Szach Iranu na Ratajach. Co tam robił w 1977 08.02.12, 17:23
        Jaka nagonka? To było prezentowane jako wielkie wydarzenia, jedynki w dziennikach itp. Głośniej o nim było niż dziś o Rutkowskim.
        • mniklasp Re: Szach Iranu na Ratajach. Co tam robił w 1977 08.02.12, 17:31
          Polska robila interesy z Iranem ktore polegaly , podobnie jak w Libi , m.in.na masowym budowaniu drog, wodociagow , kanalow, czesc dla firm drobiarskich itp Polservice placil za kazdego Polaka spora forse , wyplacajac w Poslce rodzinom okolo 150 dolarow na miesiac co bylo fortuna. Polservice bral okolo 1500 dolarow za lebka, to byla ta forsa ktora plynela do Polski. W Iranie pracowalo okolo 20 tys Polakow.W tym calym spisku bral udzial m.in. niejaki Glazur minister owczesny budownictwa ktory bral lapoweczki od szacha w setki tysiecy dolarow za te umowy. Wtenczas ta forsa to razy dziesiec na teraz. Pozniej Glazura w Polsce skazali chyba na dwa lat pierdla i tam sie powiesil
      • Gość: Pusty.Słoik Re: Szach Iranu na Ratajach. Co tam robił w 1977 IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 17:27
        @paladin
        <<Gadzinówka nie ma wstydu ani sumienia >>

Obij żonie gębe, skoro nie ma sumienia.
      • Gość: maxx Re: Szach Iranu na Ratajach. Co tam robił ... IP: 173.233.206.* 08.02.12, 17:38
        Jaka tam "nagonka"? Przecie Szach Iranu zdobyl wladze przy pomocy amerykanskiej CIA, a wiec obecnego sojusznika Polski !
    • gnago Szach Iranu na Ratajach. Co tam robił w 1977 roku? 08.02.12, 17:51
      ""Polska Rzeczpospolita Ludowa pod przywództwem towarzysza Edwarda Gierka uchodziła za dynamicznie rozwijający się kraj, otwarty na kontakty z państwami "o odmiennych systemach politycznych i ekonomicznych"."

Była, była młodzieńcze. A miernoty ostatnich dwudziestu lat mogą jedynie marzyć o takim znaczeniu RP jaką wtedy miał PRL dlatego ją cały czas obsrywają.
      A i sami w porównaniu z Gierkiem wypadają również znacznie i to bardzo mikro
      • Gość: kazek Re: Szach Iranu na Ratajach. Co tam robił w 1977 IP: *.icpnet.pl 08.02.12, 19:36
        dodam; ówcześni politycy otaczali się fachowcami, bo mieli świadomość swoich ograniczeń, natomiast dzisiejsi tak wierzą w swoją nieomylność, że z fachowców to zatrudniają tylko wizażystki i kosmetyczki. I dlatego mamy jak mamy np niedouczonych i nierzetelnych dziennikarzy.
      • Gość: ODA Nie była, jeno się nadymała IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.12, 16:12
        "Polska Rzeczpospolita Ludowa pod przywództwem towarzysza Edwarda Gierka uchodziła za {...] kraj, otwarty na kontakty z państwami "o odmiennych systemach [...]"
        "Była, była młodzieńcze."

1 Chmmm. A oznaką tej otwartości było zapewne to, że paszport leżał sobie na milicji - broń Boże w domu, broń Boże w szufladzie. Jak człowiek pokazał zaproszenie (często lipne) od kogoś z Zachodu, to wAAAdza mogła nawet łaskawie ten paszport wydać. Ale jak człowiek "fikał", to mogła też odmówić bez podania przyczyny. A najpóźniej do bodaj trzech dni po powrocie należało paszport zwrócić (vide film "Miś").
        2 A drugą oznaką tej otwartości było to, że cały eksport twardowalutowy, pardon "do drugiego obszaru płatniczego" wynosił raptem siedem, góra osiem miliardów zielonych rocznie. Nic dziwnego, że nie takie znów wielkie, bo dwudziestomiliardowe, zadłużenie w końcu dekady sukcesu okazało się nie do udźwignięcia; skoro kredytodawcy nijak nie chcieli odbierać swych odsetek ani rat kapitałowych w złotówkach.
    • zibi715 Szach Iranu na Ratajach. Co tam robił w 1977 roku? 08.02.12, 18:01
      A ja jako młody gzub ........ przeciskając się miedzy nagami dotarłem do samego auta, którym jechał Szach. A przy TROJCE była wtedy masacra..Z okna bloku 89/94 miałem lepszy widok. Pozdrawiam ML :-)
    • kalamata99 Korekty perskie 08.02.12, 18:22
      1. Cesarzowa Farah Diba dostala doktorat honoris causa z ASP, a nie UW.
      2. Dlaczego autor wysmiewa "odwieczna przyjazn polsko-perska", skoro to prawda. Pierwsze poselstwa z Polski do Persji (i na odwrot) byly w czasach Kazimierza Jagiellonczyka.
    • drakaina Szach Iranu na Ratajach. Co tam robił w 1977 roku? 11.02.12, 11:00
      O czym właściwie jest ten artykuł? Niby o konkretnym osiedlu, ale nie wiedzieć po co, również o różnych innych rzeczach. Niby ogólnie o wizycie, ale w takim razie po co w tak krótkim artykule o konkretnym osiedlu? A tak na marginesie, zakończenie powinno mieć inny wydźwięk, bo z Iranem szacha można by bez większych problemów rozmawiać, układać się, negocjować, jeździć tam na wakacje. Szach prędzej czy później zreformowałby swój dwór, rządy itd. Panu dziennikarzowi radzę pooglądać zdjęcia z Iranu sprzed 1979, zanim prawie że będzie dawał do zrozumienia, jak to dobrze, że wygnano takiego złego króla, co to się z Gierkiem witał i fałszywy doktorat h.c. dostał.

--
      Scribere necesse est
    • spinaker206 Szach Iranu na Ratajach. Co tam robił w 1977 roku? 11.02.12, 17:02
      Pamiętam tę wizytę, widziałem przejazd 27 Grudnia w pobliżu dzisiejszej siedziby redakcji GW.
      Wydaje mi się, że jechali w otwartym samochodzie, wielki kabriolet.

Gdzieś chyba mam małą formatu A3 flagę irańską z tamtego okresu, która w centrum ma godło z lwem z szablą w łapie i cesarską koroną.
      Cała ulica była tymi małymi flagami udekorowana. Musiało to trochę kosztować, bo godło było wyszywane, a nie malowane.
    • redaktorpajacewicz Dziś doktoraty daje się za klepanie po plecach 11.02.12, 20:10
      Wielce oburzony redaktorzyna bredzi coś o doktoratach za ropę. Tylko ze tam przynajmniej było coś za coś, dla kraju, nasza współpraca z takim krajami jak Iran, Irak Syria, Algieria etc wyglądała całkiem całkiem a dziś? Dziś rabujemy te kraje ramię w ramię z Janke_SS_ami*, zaś pastuch Donaldescu. spuszcza się z radości jak go Aniela Merkel poklepie po plecach, przypomnę że w 2008 r. caryca kanclerzowa Merkel również dostała na wrocławskiej Politechnice doktorat Honoris Causa...warum?

Jankesi? a może "Janke_SS_i" ? vide www.marinecorpstimes.com/xml/news/2012/02/marine-scout-snipers-nazi-ss-logo-020912/022012mc_ss_logo2_800.JPG
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka