Dodaj do ulubionych

Chcesz paszport? Najpierw postoisz w kolejce

12.04.12, 09:32
Co za bzdury.... tydzien temu skladałem wniosek o paszport biometryczny
Obserwuj wątek
    • mojekontox Chcesz paszport? Najpierw postoisz w kolejce 12.04.12, 09:46
      mwniski można naprawdę składać a każdym biurze na terenie wielkopolski???!!!!

a jak to sie ma do informaci na stronie urzedu wojewódzkiego?

www.poznan.uw.gov.pl/web/guest/paszporty

czy znowu ktoś czegoś nie sprawdział a dziennikarze piszą bzdury??? :-) oj GW!!!
      • Gość: SS Re: Chcesz paszport? Najpierw postoisz w kolejce IP: *.ip.netia.com.pl 12.04.12, 09:51
        Tak się ma: www.poznan.uw.gov.pl/c/portal/layout?p_l_id=PUB.1.440&p_p_id=Portlet_Content_Details_WAR_wuwportlet_INSTANCE_GJDx&p_p_action=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=&p_p_col_pos=4&p_p_col_count=5&_Portlet_Content_Details_WAR_wuwportlet_INSTANCE_GJDx_contentOid=ZW93dn4xZGMwMmRiYi1hZjhlLTE3ODUtODRiMS1hMGZiM2RiOTY3OTJ%2BcGx%2BMjIuMQ%3D%3D
        Więc najpierw sam sprawdź i się doucz a potem pouczaj innych
        • von_seydlitz I jeszcze to idiotyczne "przywiązanie do wojewody" 12.04.12, 10:25
          Choć nigdzie na paszporcie nie ma ani adresu zameldowania ani podpisu owego "wojewody"... a urzędasy rozumieją zapis "wydaje wojewoda właściwy do..." dosłownie.. A powinno być tak, tym bardziej, że jest to sieć komputerowa, składam papiery w dowolnym województwie i odbieram tam gdzie wskaże.... w sposób wirtualny i tak to "wojewoda właściwy wyda".... że w innym województwie odbiorę - co to zmienia.....

Ale nie.... średniowiecze pełną gębą.....
        • civic-to-ja Re: Chcesz paszport? Najpierw postoisz w kolejce 12.04.12, 13:58
          To strona tylko dla wtajemniczonych!!!!!!! Podziel się swoją wiedzą, w jaki sposób doszedłeś do tej strony, bo ani w zakładce wydziału, ani pod hasłem "paszporty" tych informacji ani odnośnika nie ma. Bajzel macie w Urzędzie, a administrator powinien już zacząć roboty szukać. .
          • Gość: SS Re: Chcesz paszport? Najpierw postoisz w kolejce IP: *.icpnet.pl 12.04.12, 18:45
            1. Wchodzisz na stronę główną Urzędu, 2. Na górze po prawej w zakładkę Załatw Sprawę, 3. Wybieram Paszporty z pionowego menu po lewej, 4. Klikam w Paszporty biometryczne - ważne informacje - na środku po lewej na zielonym, 5. Klikam na środku strony w: Miejsca składania wniosków o wydanie oraz odbierania paszportów biometrycznych i tyle.
            Nie wiem co "macie" w urzędzie bo na szczęście tam nie pracuję. Po prostu wybieram się wkrótce po paszport to poszukałem i znalazłem w przeciwieństwie do co poniektórych bijących pianę
          • Gość: wk po co paszport do Danii? wystarczy dowód osobisty. IP: *.icpnet.pl 09.05.12, 21:26
            do wszystkich krajów UE, oraz do:
            - Szwajcarii
            - Lichtensteinu
            - Norwegii !
            - Chorwacji !
            - Bośni, Serbii, Czarnogóry itp.

wystarczy dowód osobisty...

czasy, gdy podawało się trzęsącą reką paszport celnikowi już dawno minęły.
    • Gość: Mac Trzeba to zmienić ! IP: 150.254.99.* 12.04.12, 09:47
      Ten urząd pracował kiedyś do 18stej, a w Poznaniu były dwa punkty do oddawania wniosków paszportowych. Teraz jeden zamknęli a w drugim skrócili godziny pracy. Pewnie myślą, że jak jest umowa z Schengen, to ludzie nie potrzebują paszportów. A żeby oddać wniosek na paszport dla dziecka, muszą się stawić oboje rodzice z dzieckiem, spróbowaliśmy.... Horror
      Panie Wojewodo zapraszam na plac Wolności niech Pan zobaczy jak jest teraz zorganizowana praca tego Urzędu i to poprawi!!!!
      • Gość: gadugadu Re: Trzeba to zmienić ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.12, 10:10
        spoko, możne przecież wniosek złożyć w Koninie, Nowym Tomyślu czy Kaliszu... ooo jeszcze Szamotuły w końcu to rzut beretem :)
      • lukask73 Schengen 12.04.12, 13:28
        > Pewnie myślą, że jak jest umowa z Schengen, to ludzie nie potrzebują

No ale do Danii chyba można jechać bez paszportu? Myślę, że ponad połowa wyjazdów zagranicznych odbywa się do krajów sygnatariuszy wspomnianego układu.

Jeśli się mylę (z tą Danią), to mnie poprawcie.
        • Gość: jula Re: Schengen IP: *.utc.com 12.04.12, 14:24
          Dziecko nie ma dowodu! Na co ma wyjechać? Legitymację szkolną?
          Musi mieć dokument.
          • Gość: Passport Tu Re: Schengen IP: *.serv-net.pl 12.04.12, 17:31
            Oczywiście, że na dowód! Osoby przed 18 rokiem życia dostają dowody tymczasowe. Czeka się nań miesiąc i jest za darmo.
            • Gość: jula Re: Schengen IP: *.play-internet.pl 12.04.12, 19:04
              Tak samo się stoi w kolejce, tak samo trzeba przyjść z dzieckiem, obojgiem rodziców.
              A dzięki paszportowi możesz pojechać na wakacje poza Unię.
              • Gość: SS Re: Schengen IP: *.icpnet.pl 12.04.12, 20:25
                Niby tak, ale: wniosek na dowód tymczasowy można druknąć z netu i spokojnie wypełnić w domu - na paszport nie - musisz iść pobrać osobiście, na wizytę na dowód możesz się zarejestrować przez net na konkretną godzinę - na paszport nie - musisz iść i odstać swoje, na dowód wyjedziesz nie tylko do UE ale również do EOG, Chorwacji, Serbii, Bośni - tych krajów, które można przekraczać na dowód. Obiektywnie można stwierdzić że sprawy biurokratyczne załatwiane w Urzędzie Miejskim są od jakiegoś czasu bardziej pro-ludzkie, w Urzędzie Wojewódzkim a szczególnie wydziałach ds. cudzoziemców czy paszportowym - oba na pl. Wolności jest jeszcze pełna komuna.
                • lukask73 Re: Schengen 13.04.12, 09:51
                  > Niby tak, ale: wniosek na dowód tymczasowy można druknąć z netu i spokojnie wyp
                  > ełnić w domu - na paszport nie - musisz iść pobrać osobiście, na wizytę na dowó
                  > d możesz się zarejestrować przez net na konkretną godzinę - na paszport nie [...]

Dodam jeszcze od siebie, że co rusz słyszy się o przypadkach uznania fotografii dołączonych do wniosku paszportowego za niewłaściwe. Nie wiem czy to jest obowiązkowe, ale nie każdy uważa za naturalne pozwalać zdejmować swoje odciski palców jak jakiemuś kryminaliście. DO jednak cały czas jeszcze nie podlega takim obostrzeniom, jakby każdy jego posiadacz był terrorystą.

I jeszcze uwaga do wyjaśnienia forumowicza PassportTu: od kilku lat wszystkie dowody osobiste są tymczasowe.
            • Gość: hancura Re: Schengen IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.12, 11:06
              Jestem po rozwodzie.Mój ex ma ograniczone prawa rodzicielskie czy w tym wypadku moge wyrobić dziecku dowód tymczasowy bez jego zgody..
    • civic-to-ja Chcesz paszport? Najpierw postoisz w kolejce 12.04.12, 11:30
      Cytat: "Wielkopolanie mogą składać wnioski paszportowe również w dziewięciu oddziałach na terenie całej Wielkopolski"

Gdzie, do cholery? Na stronie Urzędu bałagan. W zakładce "Wydział Spraw Obywatelskich I Cudzoziemców" informacja: "Miejsce składania wniosków paszportowych... Plac Wolności 17".

W zakładce "Delegatury" wymieniono cztery, w: Pile, Koninie, Lesznie, Kaliszu. Dopiero w zakresie spraw załatwianych przez te delegatury z osobna można wyczytać "Paszporty".

Żadnych oddziałów struktura organizacyjna Urzędu nie przewiduję, więc skąd się wzięło "dziewięć"?
      • Gość: Ania Re: Chcesz paszport? Najpierw postoisz w kolejce IP: *.icpnet.pl 12.04.12, 19:55
        panie Grobelny już pan może stworzyć nowe miejsca pracy i choć odrobinę zadbać o komfort poznaniaków
        • Gość: ggg Re: Chcesz paszport? Najpierw postoisz w kolejce IP: *.echostar.pl 12.04.12, 22:02
          a co ma grobelny do uw? najlepeij bic pianę i pisac ze wiecej stanowisk wiecej urzednkow wiecej wszystkiego a prawda jest taka ze za 1500 na reke to malo kto chce siedzec w okienku i z ludzmi sie użerać .. bo on Pan jest on musi mieć paszport / z jego podatków siedzicie tutaj urzedasy i nic nie robicie/ kto wymysla te durne przepisy/ itd itp
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka