Dodaj do ulubionych

"Elki" wyniosą się z Winograd? To możliwe

22.04.12, 21:57
Nareszcie! Kiedyś egzaminy praktyczne na prawo jazdy mogły być prowadzone WSZĘDZIE i było niespodzianką dla kursanta, gdzie będzie egzaminowany. Dzięki temu musiał uczyć się jeździć w różnych miejscach i reagować na różne sytuacje na drodze, a nie tylko obkuwał na blachę jazdę po 3-4 uliczkach. Dlaczego do tego nie wrócić? A tak przy okazji, wspomniane osiedle przy ul. Wilczak, gdzie stoi zakaz wjazdu "elek", należy do "Wielkopolanki"...
Obserwuj wątek
    • Gość: smieszny Re: "Elki" wyniosą się z Winograd? To możliwe IP: *.centertel.pl 22.04.12, 23:42
      I niech soie taki znak stoi)))) Nie ma on żadnej mocy prawnej. Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym nie wyszczególnia takiego tworu. Więc na pewno bede go przestrzegał (ha ha ha_)
      Samochód "L''jest takim samym pojazdeem jak inni uczestnicy ruchu. A tak a propo Pani która uderzyła w "L" przed przejsciem dla poeszych i tak sie tu produkowała skierowałbym na powtórny egzamin. Skoro nie wie ze na zielonej strzałce na prawoskręcie przed pasami należy sie oowiązkowo zatrzymac. I nie wazne czy ktos jest na pasach czy tez nie. No ale to juz natura Polaka, który ma w dooopie przepisy, Bo ardzo rzadko ktos zatrzymuje sie na zielonej strzałce.
      • von_seydlitz zanim kursant wyjedzie na ulicę powinien coś umieć 23.04.12, 07:25
        Takie jest moje zdanie. nie 30 km/h przy krawężniku....

A tak na marginesie to mój instruktor miał inny problem - jego kursant ciągle jechal setką przez miasto.....

:)

Po prostu jak poszedłem na kurs to już umiałem jeździć i ... jeździliśmy w końcu na zakupy i załatwiać jego sprawy, bo i tak i tak w czasie tych obowiązkowych minut potrafiłem przejechać całe miasto, a z kolei jazda wąskimi uliczkami - hmm, też potrafiłem stawać, ruszać i włączać się do ruchu i to dość szybko....

Ale zabawa....
        • Gość: JaJo Re: zanim kursant wyjedzie na ulicę powinien coś IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.12, 12:49
          I nie potrafił przekonać do przestrzegania przepisów? Nie nadaje się na instruktora!
      • ika04 Re: "Elki" wyniosą się z Winograd? To możliwe 23.04.12, 09:29
        Ten znak postawiono za zgodą pobliskiego (ul. Wilczak) ZDM.
      • lukask73 moc prawna 23.04.12, 10:39
        > I niech soie taki znak stoi)))) Nie ma on żadnej mocy prawnej

Na drodze prywatnej moc prawną ma nawet zdecydowany ruch ręką w palcem wskazującym kierunek natychmiastowego opuszczenia terenu. Chcesz żeby postawili tam szlaban z kolcami, jak to jest modne w Warszawie?
    • Gość: pt Re: "Elki" wyniosą się z Winograd? To możliwe IP: *.197.183.176.threembb.co.uk 23.04.12, 00:54
      A ja podziwiam panią Grażynę, panią Agnieszkę, i pana Tomasza. Rzadko spotyka się geniuszy, którzy mają prawo jazdy, ale nigdy nie jechali "elką" w charakterze kursantów.

Jest takie przysłowie, "zapomniał wół jak cielęciem był".
      • pociesznybigos Re: "Elki" wyniosą się z Winograd? To możliwe 23.04.12, 07:59
        Ciekawe też gdzie syn pani Grażki będzie się uczył jeździć. Może na Starołęce ?
      • lukask73 nigdy nie jechali elką 23.04.12, 10:37
        > Rzadko spotyka się
        > geniuszy, którzy mają prawo jazdy, ale nigdy nie jechali "elką"

A ja mam wrażenie przeciwne: albo duża część kierowców ma prawo jazdy kupione na Bema albo postępującą demencję połączoną z ignorancją.

A poza tym popieram von_seydlitza. Na ulicę powinien mieć prawo wyjechać ten, kto umie przynajmniej w kontrolowany sposób ruszać, przyspieszać i hamować oraz utrzymać prosty kurs na prostej drodze, przy prędkości 50 km/h.
    • histe "Elki" wyniosą się z Winograd? To możliwe 23.04.12, 07:22
      Nagromadzenie Elek w jednym rejonie to koszmar zarówno przede wszystkim dla mieszkańców Winograd, gdzie zarowno Elki jak i egzaminy rozjezdzają kazda nawet najmniejszą uliczkę
    • xaliemorph "Elki" wyniosą się z Winograd? To możliwe 23.04.12, 08:42
      Ja podchodzę do tego nieco inaczej gdyż każdy kiedyś zdawał prawo jazdy i normalnym jest że muszą gdzieś jeździć. Ale ... totalną głupotą jest wyjeżdżanie eLkami trasy egzaminacyjnej na pamięć. Jak jadę samochodem i widzę sznur eLek jedna za drugą to mnie zalewa. Przecież Ci kursancie nie są w stanie się nauczyć poprawnie jeździć skoro jedne będzie kopiował błędy drugiego a co gorsza to jeszcze jeżdżą w kompletnie nienaturalnych warunkach gdzie w rzeczywistości primo jest płynność ruchu a tego nie zapewni eLka jadąca max 30 km/h.
    • gall.anonim.pn "Elki" wyniosą się z Winograd? To możliwe 23.04.12, 09:16
      A ja przyznam, że nawet życzyłbym sobie aby WORD powstał gdzieś w okolicach w których mieszkam. Dlaczego? A dlatego bo często "elki" to jedyne samochody które od A do Z jeżdżą zgodnie z zasadami ruchu drogowego i często siłą rzeczy narzucają ten styl jazdy innym. Natomiast wśród doświadczonych kierowców widać notorycznie takie kwiatki jak pani Grażyna z ww. artykułu, która nie ma pojęcia jak działają światła, speców od dynamicznej jazdy vide młodzieniec w białym BMW Nad Wierzbakiem, speców od wjeżdżania na skrzyżowania bez możliwości zjechania z niego, wpychania się na sąsiedni pas, a ostatnio "oszczędnych", którzy potrafią jeździć bez świateł nawet po zachodzie słońca. To dziękuję, wolę "elki".

PS Aha, zapomniałbym dodać że drogówka powinna się przyjrzeć jak kierowcy używają kierunkowskazy na rondach. Niektórzy chyba nie mają najbledszego pojęcia, że sprowadzają niebezpieczeństwo na siebie i co gorsza innych.
      • lukask73 Elki uspokajają krewkich automobilistów 23.04.12, 10:45
        > zapomniałbym dodać że drogówka powinna się przyjrzeć jak kierowcy używa
        > ją kierunkowskazy na rondach. Niektórzy chyba nie mają najbledszego pojęcia, że
        > sprowadzają niebezpieczeństwo na siebie

Święte słowa. O kierunkowskazach też. Ale policja woli stanąć sobie spokojnie i wyłapywać wykroczenia, które da się zmierzyć. Przy czym ja akurat uważam, że nikomu jeszcze nie zaszkodziło stosowanie się do narzuconych limitów prędkości. Kto lubi szybką jazdę — polecam Tor Poznań. Można za niewielką opłatą pojeździć ile fabryka da. Kto bogatszy, może zbudować prywatną drogę albo chociaż wynająć publiczną, i zablokować ją na czas swoich prób. Tak robią rajdowcy. Ale oni umieją troszeczkę lepiej prowadzić niż 99% tych królów szos, którzy nie zauważają podwójnej linii albo nawet wysepki ze znakiem z białą strzałką na godzinie 5.
      • Gość: Tom Re: "Elki" wyniosą się z Winograd? To możliwe IP: *.beyonddatacenter.com 23.04.12, 12:36
        PS. podaj więc jak należy używać kierunkowskazów na rondach z jednym pasem ruchu i podaj wykładnię z kodeksu ruchu drogowego potwierdzającą twoją opinię...
        • xaliemorph Re: "Elki" wyniosą się z Winograd? To możliwe 23.04.12, 13:21
          PS. Dopisuję się do zapytania.

Bardzo chętnie zobaczę wykładnię na podstawie której będzie jednoznacznie kropka w kropkę opisane jak korzystać z kierunkowskazów na rondzie. Mniemam iż rondo jest traktowane jak trochę inne ale jednak zwykłe skrzyżowanie. Skoro tak, to używamy kierunkowskazów jak na skrzyżowaniu.

Bardzo chętnie widziałbym jasną, taką jak chłopu wykładnię podpartą kodeksem drogowym co gdzie i jak robić. Myślę że przyda się to wszystkim.
    • histe "Elki" wyniosą się z Winograd? To możliwe 23.04.12, 10:30
      Problem Elek to nie jazda z przepisowa prędkością, ale znacznie poniżej dopuszczalnej + brak przewidywalności. Ale największy problem to ich ilość skumulowana na małym obszarze
    • czarnyhs "Elki" wyniosą się z Winograd? To możliwe 23.04.12, 12:07
      "zapomniał wół jak cielęciem był" - stara prawda i ja rozumiem tych, którzy się uczą i chcą też posiadać ten dokument. Jednakże fakt takiego zagęszczenia "elek" może faktycznie "podnieść ciśnienie" - ale uważam, że to bardziej jest wina instruktorów - po co jeden z drugim się pcha, jak już widzi dwie czy trzy "elki" przed sobą - nie może zmienić sobie trasy, bądź przepuścić kilka samochodów innych ??????
    • bimota "Elki" wyniosą się z Winograd? To możliwe 23.04.12, 17:20
      Kiedys egzaminy byly w osrodkach szkolenia. Teraz co chwile beda budowac nowe WORDy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka