kosztorysik 21.06.12, 17:36 A według mnie budowa takiego biurowca w tym miejscu jest nieporozumieniem! Aż się prosi w tym miejscu ZIELONY SKWER a nie ekologiczny budynek! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukask73 275 samochodów 21.06.12, 17:50 Idźcie w pyry z taką ekologią. Budowa powierzchni, na której będą stały te samochody pochłania energię i pieniądze. O zanieczyszczeniach, jakie będą generować te samochody podczas codziennych dojazdów nie mam już siły mówić. Oczywiście jeden menedżer w jednym samochodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azg Re: 275 samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.12, 00:29 Oczywiście, że budowa biurowca, poźniejsze jego użytkowanie oraz dojazdy pracowników oznacza zuzycie surowców i zanieczyszczenia, ale lepiej jak budują budynek minimalizujący wpływ na środowisko niż zwykły biurowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: 275 samochodów 25.06.12, 21:50 Tylko że w opisie zawarta jest sprzeczność. Przypomina mi się szczyt klimatyczny, na który każdy przyleciał z innego zakątka świata samolotem, emitując do atmosfery parę ton dwutlenku ekstra. Odpowiedz Link Zgłoś
kontemplator07 Re: Eko-biurowiec rośnie nad Maltą. Będzie gotowy 21.06.12, 18:39 kosztorysik napisał: > A według mnie budowa takiego biurowca w tym miejscu jest nieporozumieniem! Aż s > ię prosi w tym miejscu ZIELONY SKWER a nie ekologiczny budynek! Zielony skwer obok parku? Chyba dla klientów galerii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Eko-biurowiec rośnie nad Maltą. Będzie gotowy IP: *.icpnet.pl 21.06.12, 19:55 Budowa tego budynku strasznie mnie wkurza,kompletnie nie pasuje!najważniejsze jednak że będą bezwodne pisuary,nie mogę się doczekać,kiedy w końcu tam naszczam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek I to jest ten optymistyczny konstruktywizm IP: 95.108.88.* 21.06.12, 20:36 o które walczę na tym forum! Francuz powiedziałby pesymistycznie "merde", Rosjanin wulgarnie "Job twoju mat' " a Polak optymistycznie, z duszą eksplorera "kiedy(ś) w końcu tam naszczam". I to misie kurna podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Bezwodne pisuary... IP: *.171.32.2.static.cdpnetia.pl 22.06.12, 08:41 ...to żadna nowość. Ale czy zamiast wody nie używa się w nich chemii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: effefef Re: Bezwodne pisuary... IP: *.icpnet.pl 05.07.12, 23:24 używa - jeden wkład na kilka tysięcy użyć. Odpowiedz Link Zgłoś
n_harding Eko-biurowiec rośnie nad Maltą. Będzie gotowy z... 21.06.12, 20:51 Bardzo ciekawy projekt o niezłej architekturze i w fantastycznej lokalizacji. Aż się prosiło o to, żeby zabudować przestrzeń pomiędzy GM a ulicą. Zaczyna tam wreszcie powstawać prawdziwa miejska przestrzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.J-P. Re: Eko-biurowiec rośnie nad Maltą. Będzie gotowy IP: *.icpnet.pl 22.06.12, 00:23 Co jest ekologicznego, nowoczesnego w tej propozycji biurowca? Oczywiscie oprócz nazwy i pisuaru. Może jakieś konkrety? Czy ktoś analizował jaki będzie hałas od przejeżdzajacych pędzidełek i jak się po tych fasadach i jeziorze będzie rozprzestrzeniał? Czy z budynkiem GM i sąsiednimi stworzy prawdziwą miejską wyspę cieplną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Eko-biurowiec rośnie nad Maltą. Będzie gotowy IP: *.icpnet.pl 22.06.12, 00:45 No to sobie poczytaj o LEED Platinium cwaniaczku. A propo - podobno ma być tam duży postój na rowery i prysznice dla rowerzystów. Jak dla mnie to pierwszy budynek w Poznaniu robiony z głową, a nie byle szybciej i taniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.J-P. Re: Eko-biurowiec rośnie nad Maltą. Będzie gotowy IP: *.icpnet.pl 22.06.12, 15:11 To może parę konkretów, przynajmniej to co zaplanowano, bo LEED platinum (autor nie wspomina) może będzie, a może nie, to po roku eksploatacji zobaczymy co z tego wyszło. A oszczędności energii ok. 30% to brzmi jak reklama kredytu. ;) Strzeżone parkingi dla rowerów (z możliwością ich umycia) i prysznice dla rowerzystów to stosuję od zawsze. Optymalizacja kosztów ekploatacji to nakaz i interes, a dobrze zarządzany zakład robi to od lat (nawet w komunie co niektórzy to robili to sensownie). Analiza odbicia hałasu, jako część oddziaływania na środowisko jest opracowana? Tak czy nie? To nie jaja, to istotne dla odpoczywających w parku. Powstanie efekt wyspy cieplnej czy nie powstanie? Jak się zwiększy ruch samochodowy (natężenie ruchu) i co ze zwiększoną ilością spalin i emisji? Do parku zostanie skierowana? :( To ma być ta innowacyjna, ekologiczna lokalizacja? Jeśli to pierwszy budynek w Poznaniu robiony z głową, to ... i nie mam więcej pytań. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SSA Re: Eko-biurowiec rośnie nad Maltą. Będzie gotowy IP: *.icpnet.pl 05.07.12, 23:20 żeby odpowiedzieć na Twoje pytania - zasugeruje najpierw Tobie przeczytanie "kredytów" z podręcznika LEED. 84/100 - głupia Andersia nie miala tylu punktów. Oddziaływanie na środowisko - też jest brane pod uwagę. Używanie wody deszczowej do różnych celi obniży zużycie wody z Aquanetu, A propo parku - z tylu budynku i na dachu powstaną tereny zielone z ławeczkami i ścieżkami - chyba jest to lepsze rozwiązanie niż pseudo trawnik, po którym ludzie skracali sobie drogę do Galerii... (google earth). No ale każdy ma inny gust i woli co innego... Odpowiedz Link Zgłoś
uvp Eko-biurowiec rośnie nad Maltą. Będzie gotowy z... 22.06.12, 09:46 A nie można było od razu zrobić Malta House który by sięgał aż do jeziora Malta? I czy może Galeria Malta nie ma chęci rozbudować się też aż do jeziora? A nie dałoby się też postawić jakiegoś ekobudynku np. Malta Sea na samym jeziorze? To wszystko byłoby tak niesamowicie ekologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Eko-biurowiec rośnie nad Maltą. Będzie gotowy IP: *.icpnet.pl 05.07.12, 23:24 Najlepszym wyjściem jest przenieść się do lasu - tam bedziesz mial Twoją "ekologię" na wyciągnięcie ręki... Ktoś robi coś żeby miasto się rozwijało - a tu mu tekstem, że za mało ekologiczny. Dobrze że MALTA HOUSE chociaż trochę jest pro eko. Najlepiej byłoby wybudować tam stację benzynową - przynajmniej miałbyś gdzie tankować w drodze z pracy... Odpowiedz Link Zgłoś