Dodaj do ulubionych

"Celowa dewastacja budynku" - RPO o ul. Stolars...

09.08.12, 16:52
Wow! Odnalazł się Rzecznik Praw Obywatelskich- jestem wstrząśnięta niezmieszana. RPO jest niczym Yeti wszyscy o nim mówią, a nikt go nie widział(prawie)! Brawa za refleks!
Obserwuj wątek
    • Gość: Łukasz Re: "Celowa dewastacja budynku" - RPO o ul. Stola IP: *.icpnet.pl 09.08.12, 17:15
      szlag by trafif całe to prawo bezprawia. Prawo,ktore pozwala,aby ludziom działa sie taka krzywda. Woda jak żyć bez wody. Właściciel,ktory kupił prawie za darmo kamienice z lokatorami dziła jak ostatni drań,cham , gnojek. Wszystko ,aby wykurzyć lokatorów i miec zysk lepszy niż jakikolwiek inny złoty interes.. czas skończyć z tym bandytyzmem,czas skończyć z tymi skurczybykami i ich rodzinami,żerującymi na krzywdzie innych byle tylko wzbogacić sie i kupić jeszcze lepszy samochód,jeszcze lepszą rezydencje ,jechać na jeszcze droższe wakacje. Nie mam nic do bogactwa i bogacenia się ludzi,cieszy mnie jak ktoś wzbogaca się,ale nie mam przyzwolenia i akceptacji na bandyckich działaniach mafiozów ,dla których tylko pieniądz się liczy i tylko i wyłacznie haniebne zachowanie dla innych ludzi w tym dzieci. To hańba dla miasta Poznania,które patrzy się na to,które pozwala na rozpanoszenie się tych panów ,ktore pozwoli przez to na dlasze kamienice w ten sposób przejmowane..jak tego się nie nagłośni to niedługo połowa poznaniaków w ten sam sposób zostanie wyrzucona na bruk,bo psychicznie nie wytrzyma tej czystki ,to jak jakaś czystka etniczna z tą różnicą ,że skierowaną na biedniejszych i słabszych.. Dość tego bezprawia panów mafiozów,dość tej ich bezkarności. Nagłaśniajcie o tym wszędzie i wszystkim łącznie z informacją na cały świat .
      • Gość: magma Re: "Celowa dewastacja budynku" - RPO o ul. Stola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.12, 17:56
        A ja mam mieszkanie z lokatorami i nic nie mogę :( Mieszka tam mama z 40-to letnim synem. Ostatnio syn postanowił się wyprowadzić i powiedział: jak mi Pani nie zapłaci kilkudziesięciu tysięcy to matkę zostawię w tym mieszkaniu. a ona płacić nie będzie.
        nie dam, bo nie mam. a panu życzę, żeby go też ktoś zostawił na starość i robił z niego przedmiot handlu. i to jest druga strona medalu.
        • szmecierecie Re: "Celowa dewastacja budynku" - RPO o ul. Stola 09.08.12, 19:14
          Gość portalu: magma napisał(a):

> A ja mam mieszkanie z lokatorami i nic nie mogę :( Mieszka tam mama z 40-to let
          > nim synem. Ostatnio syn postanowił się wyprowadzić i powiedział: jak mi Pani ni
          > e zapłaci kilkudziesięciu tysięcy to matkę zostawię w tym mieszkaniu. a ona pła
          > cić nie będzie.

Widać lepszy cwaniak, ale niepłacenie to jedna z "mądrzejszych" decyzji lokatorskich. Poczytaj komentarze użytkownika jml13060 bo jemu udało się lokatorów skutecznie eksmitować. Długotrwałe to, wymaga sporo zachodu, ale da się.

Jeśli lokatorka przestanie płacić to po kilku miesiącach mieszkanie może być puste.
          • Gość: jml13060 Strategiczny cel IP: *.home.aster.pl 09.08.12, 21:53
            Nie było łatwo. Proces w sądzie trwał bardzo długo. Tak bardzo długo, że miałem do wyboru eksmisję z tytułu >3 miesięcznych zaległości czynszowych i 3-latki. Sędzia wręcz nakazał mi wybranie, a ja "z ostrożności procesowej" wybrałem 3-latkę. Zadeklarowałem, że osobiście zamieszkam w opróżnionym domu (byłem "kamienicznikiem jednomieszkaniowym" - dom jednorodzinny; miałem więc łatwiej, bo to inna skala niż kamienica wielomieszkaniowa). Wybór >3 miesięcznych zaległości czynszowych wymagałby dowodzenia, czy/kiedy/ile/jaka metodą płacono, że nie płacono (dowodzenie, że się nie jest wielbłądem) i kiedy pojawiały się zaległości i jak wielkie, czy dokładnie i bez błędu wypełniłem procedurę ostrzeżenia i wyznaczenia dodatkowego terminu na uregulowanie zaległości, czy pisma były prawidłowo doręczane, ... . Bałem się tego, bo sędzia ewidentnie życzliwszym okiem patrzył na adwokata ex-lokatorów (na dobrego adwokata to mieli, a na czynsz nie). Również z "ostrożności procesowej" na czas procesu powstrzymałem się z podwyższaniem "opłaty z tytułu bezumowenego korzystania z lokalu". Arytmetyki przy takim wyborze byłoby okropnie dużo, pewnie powołany byłby biegły sądowy matematyk, a tak ... tryb 3-latki wydał mi się bezproblemowy. I tak się stało. Potem miałem problemy z gminą i komornikiem. Też je pokonałem.

Zapewniam was kamienicznicy : NIE MA WIĘKSZEJ PRZYJEMNOŚCI NIŻ WIDOK ŁEZ EKSMITOWANYCH. Główny lokator, mężczyzna płakał jak bóbr kiedy komornik w asyście policjantów z miejscowego komisariatu wyprowadzał go z rodziną za próg. Wszystko w zgodzie z prawem !!!

Tak wielką satysfakcję miałem dlatego, że nie naruszyłem prawa, a ci eksmitowani ludzie byli bardzo BEZWZGLĘDNI wobec mojej ciotki, poprzedniej właścicielki. Próbowali wykorzystac jej starość i słabość, nieznajomość prawa i wyłudzić od niej sprzedaż im domu za grosze. Wcześniej, tj. po wojnie, zastraszali mojego wuja swoimi kontaktami z miejscowymi notablami komunistycznymi i perspektywą represji wobec niego. Do dzisiaj mam listy cioci do mojej mamy wręcz ociekające łzami na niegodziwość tych ludzi. Mnie próbowali też zbałamucić, że to niby im dom powinien przypaść, bo oni coś wiedzą, ale nie powiedzą, a poza tym dom zasiedzieli mieszkając w nim kilkadziesiąt lat !!! Nie mogli domu zasiedzieć, bo przy najmie nie ma zasiedzenia.

Działania bezprawne będą na Waszą niekorzyść tak jak w tym przypadku.

Doradzam kamienicznikom - działajcie zgodnie z prawem i może trochę na marginesie prawa, tam, gdzie jest niejasne, nieprecyzyjne i sprzeczne. Bądźcie bardzo systematyczni w dążeniu do strategicznego celu, a gdy wreszcie go osiągniecie WIDOK ŁĘZ EKSMITOWANYCH WSZYSTKO WAM WYNAGRODZI. Nie pomoże im RPO, Prezydent RP, Prymas, Rabin i Robin Hood i wszyscy razem wzięci, no chyba że zrobią "ściepę" ze swoich oszczędności na nowe lokale dla eksmitowanych.

Mnie ówczesny RPO nic nie pomógł, chyba z powodu swoich bardzo lewicowych poglądów politycznych. "Udawał Greka" nawet po złożeniu kolejnych kilkudziesięciu skarg do ECHR w Strasbourgu i wyroku. Uważał, że jest wszystko w porządku z polskim prawem i inkryminowaną ustawą z 1994 roku, a tu ... Polska przegrała w sprawie pilotażowej z pozwu pani Marii Hutten-Czapskiej i MSZ płaci teraz odszkodowania poszkodowanym kamienicznikom w postaci premii kompensacyjnych.
            • padobrzy111 Re: Strategiczny cel 09.08.12, 22:53
              Widzę że z Panem się inaczej nie da.W poprzednim artykule, na skutek mojego młotkowania argumentami, wyraźnie zmienił Pan ton wypowiedzi.W tym artykule znowu się to powtarza.W dodatku, basują Panu, prawdopodobnie opłacenie forumowicze - szmecierecie i rauber.

Ponieważ nie mam czasu na ponowne młotkowanie, apeluję do lokatorów kamienicy przy Stolarskiej : proszę opublikować email pod który będę mógł Wam pomóc, w postaci przesyłania zanonimizowanych pism, z 18 letniej walki z prywatnymi właścicielami kamienicy, KTÓRĄ WYGRAŁEM PRAWNIE.Wystarczy tylko wstawiać swoje dane i niestety wnosić sprawy do sądu.
              Nikt i nic was w tym nie wyręczy. Z doświadczenia podpowiem Wam, że nie macie również co liczyć na tzw.darmową pomoc prawną. Wystrzegajcie się szczególnie Kancelarii Prawnej na Mickiewicza 32 i Studenckiej Poradni Prawnej na Al. Niepodległości. Nic Wam nie pomogą , a tylko stracicie czas.Musicie odwlekać ostateczne decyzje i składać wnioski do Urzędu Miasta o mieszkania zastępcze, lub jeżeli Was na to stać, nawet o TBS-y. I to muszą być działania równoległe : walka z kamienicznikiem i próby uzyskania innego mieszkania. Wobec braku mieszkań zamiennych w Poznaniu, proces ich uzyskania jest niepomiernie wydłużony i nie wiadomo, czy skończy się pozytywnie, w czasie którym dysponujecie.Nie liczcie na dobrą wolę kamienicznika, nie zachowacie z nim dobrych, albo tylko poprawnych stosunków. Nie macie nic do stracenia, ale musicie robić to legalnie i zgodnie z prawem. Powtarzam, opublikujcie swój kontakt mailowy, bo od nikogo nie dostaniecie w Poznaniu realnej pomocy.
              • Gość: jml13060 Re: Strategiczny cel IP: *.home.aster.pl 10.08.12, 00:58
                Rzeczywiście. Na "młotkowanie" reaguję przeciwnie do zamierzenia młotkującego.

Rany i krzywdy zadane mojej rodzinie przez komunistów i beneficjentów komunizmu (m.in. "moich" lokatorów) są zbyt głębokie abym im sprzyjał.

Ponadto uważam, że czynsz powinien być rynkowy. W każdym przypadku. Jeżeli państwo chce wspierać jakąś grupę, bo ma taką politykę, to z innej szufladki - pomocy społecznej, a nie z kieszeni prywatnych osób lub wydziałów mieszkalnictwa gmin (gminy maja coraz większe problemy z zasobami komunalnymi i budżetami). To samo myślę o wszystkich innych przywilejach grupowych i zawodowych jednych grup obywateli kosztem reszty. Powinny zostać zlikwidowane.

Dlatego doradzam kamienicznikom. Czego nie ukrywałem od początku naszych dyskusji.

Po przebytych doświadczeniach z wynajmem i eksmisją już nigdy nie wynajmę swojego domu lokatorom. Prędzej spalę, a nie wynajmę. Wszystkich znajomych przestrzegam, jakie to może być niebezpieczne, jeżeli trafi się na osobę nieuczciwą i inteligentną, znającą praktykę prawa w Polsce, roszczeniową i wpływową. Można stracić kontrolę nad swoim mieszkaniem na długie lata, patrzeć na to w bezsilności, po czym odebrać je w stanie ruiny. Poza tym pokazuję, że inwestycje w kamienice na wynajem są kiepskim i ryzykownym interesem w Polsce. Lepiej inwestować w inne branże. ... i dlatego brakuje i będzie brakować mieszkań, ich ceny są i będą wysokie, podobnie jak czynsze najmu.

W tym przypadku opisywanym w GW właściciel rzeczywiście robi wszystko żeby lokatorzy dostali od niego lokale zastępcze, a nie od gminy lokale socjalne (po 10m^2 na osobę i zaniżony standard) lub pomieszczenia tymczasowe (podkreślam tymczasowe; po 5 m^2 na osobę, bez standardów i niekoniecznie w tej samej miejscowości). Vide ustawa. Właściciel naraża się na to, że sam poniesie koszty tych mieszkań zastępczych i przeprowadzek do nich (o tym samym standardzie i powierzchni co obecnie zajmowane). Tak jest w ustawie. Jak byk ! Jeżeli ktoś jest głupi i nie słucha rad bardziej doświadczonych osób, to będzie miał tego kosztowne skutki.

Być może właściciel ma inny strategiczny cel niż większość kamieniczników ? Tego nie wiem.

Dziwi mnie obecność w sprawie RPO. Czy ktoś na tym forum zna (bez przeczytania w Internecie sprawozdań z działalności) jakieś dokonania RPO z minionym roku ? Jak dla mnie ten urząd się w ogóle nie sprawdza, a jest przy tym bardzo kosztowny dla podatników. Mnie RPO PO odmówił pomocy, kiedy się o nią zwróciłem w związku z niezgodnymi z konstytucją RP i ratyfikowaną konwencją międzynarodową artykułami kolejnych ustaw mieszkaniowych, godzacymi w prawo własności. Napisał mi, że nie widzi problemu i nie będzie interweniował !! a tymczasem okazało się w Strasbourgu, SN i TK, że ustawy nie są zgodne. Jak to więc jest z wiedzą prawniczą RPO ? Żeby potem chociaż przyznł, że się mylił.

Od początku dyskusji pisałem, że jeżeli kamienicznik postanowił wyprowadzić lokatorów ze swojej kamienicy, to tego dokona. Szybciej i taniej tego dokona stosując dokładnie przepisy ustawy, a nie jakieś-tam swoje "wynalazki" pozaprawne, siłowe. I nic w tym nie przeszkodzi RPO, politycy, media, organizacje broniące "praw" lokatorów, bojówki lewackie, squattersi, i in. bo za jego prawem stoi sąd, komornik i policja RP.
          • Gość: jacek Re: "Celowa dewastacja budynku" - RPO o ul. Stola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.12, 06:51
            Nie tylko jemu

"Po 67 latach okupacji wreszcie pozbyłem się lokatorów.

1945-2012 - czas okupacji części pomieszczeń w moim jednorodzinnym domu. Ci, którzy czegoś takiego doświadczyli to wiedzą, jaka to ulga mieć wreszcie cały dom dla siebie.
            Dziadek długo się domem nie nacieszył. Parę lat po wybudowaniu został zajęty przez Niemców, potem po zakończeniu wojny komuna dorzuciła swoich okupantów.
            Długo można by pisać, co tu się przez lata wyprawiało.
            Ważne, że się wynieśli. Prawie 10 lat niepłacenia czynszu, totalne zapuszczenie użytkowanych przez tych ludzi pomieszczeń, syf i brud. Na odchodne pozostawili tony śmieci do uprzątnięcia i pomieszczenia do remontu generalnego.
            Dla wszystkich przeciwników eksmisji i forumowych socjalistów i pseudospołeczników - ludzie ci dostali ofertę najmu lokalu socjalnego (zresztą pewnie na palcach jednej ręki można policzyć wyroki bez socjalki). Ofertę odrzucili, zamiast tego wynajęli sobie mieszkanie. Nagle znalazły się na to pieniądze. A przez lata w sądach i na Policji to beczeli, jacy to oni biedni i że na mieszkanie socjalne czekają. Wszyscy zarejestrowani jako bezrobotni (zdolni do pracy, ale po co pracować, skoro "się należy"/"niech miasto da", w posiadaniu samochód, komórki, internet, komputery itp.), przynajmniej jedna osoba robi na czarno, z pomocy społecznej wyciągają ile się da (prąd, woda, gaz, żywność). Podejrzewam, że czynsz w tym wynajętym mieszkaniu też po części opłaca MOPS/MOPR.
            Że też pracownicy socjalni dają wsparcie takim ludziom - to się w głowie nie mieści. Takie osoby - cwaniaki, lenie, oszuści - nigdy nie wezmą się do roboty przy tak zorganizowanym systemie pomocy społecznej.

Życzę powodzenia wszystkim prywatnym właścicielom, którzy męczą się z kwaterunkiem u siebie. Długa to droga (legalnie, bo inaczej to - z tego co można ostatnio przeczytać - mozna się niechcianych lokatorów pozbyć szybiej), ale udaje się.
            Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś z rządzących, kto zmierzy się z ustawą o ochronie praw lokatorów w jej obecnym kształcie. Ustawie, która praktycznie związuje właścicielom ręce i każe czekać latami na wykonanie prawomocnych wyroków sądu.
            W kontekście ZKZL - widać zmiany, kiedyś o ugodzie nie było mowy, zaczyna się to zmieniać. Widać światełko w tunelu.

Temat eksmisji, lokali socjalnych itp. będę nadal śledził, choć na szczęście ten etap mam już za sobą. "
          • Gość: magma Re: "Celowa dewastacja budynku" - RPO o ul. Stola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.12, 20:51
            Pani mama w wieku ochronnym, więc nie wiem co robić: brzydko czekać na jej odejście z tego świata i sponsorować jej samotny najem 80-cio metrowego mieszkania? Czy jest jakaś inna legalna furtka?
      • as1048 Re: "Celowa dewastacja budynku" - RPO o ul. Stola 09.08.12, 18:44
        "Łukaszu"! Może zamiast blubrać napiszesz o tym co zrobiłeś przeciw tym "gnojkam" dla dobra "ludzi". Odnosi się wrażenie z twego tekstu, że dużo wiesz w szczegółach sprawy i z całą pewnością dużo już "zadziałałeś"? Zapewne gdzieś, gdzie trzeba sprawę już zgłosiłeś?! No chyba że się lękasz i tylko potrafisz anonimowo pystować? Trzeciej możliwości nie ma!
        Oczekujemy wyjaśnień!
        • Gość: XXX Re: "Celowa dewastacja budynku" - RPO o ul. Stola IP: *.cable.net-inotel.pl 09.08.12, 20:40
          Niestety odnoszę wrażenie że parwda o Stolarskiej 2 lezy "po srodku" tego całego bałaganu... Choć włascicieli i tak bym wykopał z Poznania, bo to wstyd dla miasta mieć takich mieszkańców.
          • Gość: Marian Re: "Celowa dewastacja budynku" - RPO o ul. Stola IP: *.180.17.137.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.08.12, 11:40
            ..no nie zupełnie po środku,bo skoro,ktoś kupuje tanio i chce zrobić kokosowy interes stosujac bandyckie metody to nie powinno byc przyzwolenia na takie działanie. Kiedy jest właściciel i ma problem z lokatorami,którzy nie płacą ,dewastują kamienice i doprowadzają ja do ruiny to owszem wtedy prawda jest po środku. w tym przypadku mamy do czynienia z kamienicą w której lokatorzy płacili czynsz, nie dewastowali itd. W tym konkretnym przypadku chodzi o przejęcie kamienicy za śmiesznie małe pieniadze i sprzedanie dalej poprzez nielegalne wykurzenie psychoczne lokatorów ,a przez to sprzedaż dalej z kokosowym zyskiem. Na takie działania mafijne nie można się zgodzić. Takie nielegalne działania powinny być pietnowane i nagłaśniane. Pozwalajac i zgadzając się na to ,problem będzie sie powtarzał niedługo w wielu innych kamienicach. Prawo jest do przestrzegania, bezprawie dla mafi nie powinno mieć akceptacji i przyzwolenia.. Grobelny sam jest kryminalistą inne urzedy w Poznaniu caly Pucek i Konieczna także mają wiele na swoim sumieniu, sędziowie Prokuratura także,tak więc dlatego tak żle się dzieje w Poznaniu dlatego tak wolno idzie ta sprawa,SPRAWA w której pozwala się na takie bandyckie działania. Brak WODY<Gazu nie mówiąc już o telefonach, telewizji,internetu do tego nekanie,zastraszanie to tylko objaw bezprawia,kóre pozwala na EKSTERMINACJE ludzi. W tym problem,że na to wszyscy patrzą i nic nie robią . To jest ta hańba na którą pozwalają Urzedy i PAŃSTWO.. Gdzie tu właściciel pokrzywdzony,własciciel ,który zrobił kokosowy interes kupując tanio-śmiesznie tanio-tu jest przekręt stulecia.
            • as1048 Re: "Celowa dewastacja budynku" - RPO o ul. Stola 11.08.12, 14:31
              Nie za bardzo rozumiem: z tego coś ("Marian") napisał wynika. że znasz szcegóły zawieranych umów sprzedaży co do grosza z uwzglednieniem kosztów umowy a nawet vatu. Natomiast, przy takim znawstwie tematu ani razu nie odwołałeś się do obowiązujących przepisów prawa na którte to przepisy należało by się powoływać oskarżając wszystko i wszystkich o dokonanie przestępstw ... !
              Z przerażeniem stwierdzam więc że nic nie wiesz ... ?
              Cytat z wypowiedzi pewnego Biskupa Katolickiego: " ... Wiesz dlaczego dzwon głośny? - Bo wewnątrz jest próżny ..."
              Żartowałem :)
              • Gość: Marian Re: "Celowa dewastacja budynku" - RPO o ul. Stola IP: *.30.120.151.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.08.12, 15:09
                Panie Śruba,Żukowski,Liberkowski,Gawroński-gdyby tak wszystko było w porządku nie byli by zatrzymani już dwa razy . Wystarczy,że uważnie czytam gazety,komentarze,oglądam telewizje i rozmawiam z ludzmi śledząc także pisma i umowy.
                Bezkarni jesteście ,ale do czasu. a powoływanie się z cynizmem na Biblie to już szczyt beszczelności w waszym wydaniu !!! Piszczie i mówcie tak na Policji i w Prokuraturze. A to jaki jest stan faktyczny i wartość kamienicy w centrum Poznania ,a za ile sprzedajecie je dalej to także nie nowość znając cene poprzednich kamienic i ich cen już po pozbyciu się lokatorów,którzy nie wytrzymali nierwowo po waszej psychologicznej ,SS-mańskiej,, czystce,,

,,Interatny,,Proceder prędzej czy póżniej się skończy i pójdziecie siedzieć.
                • as1048 Re: "Celowa dewastacja budynku" - RPO o ul. Stola 11.08.12, 15:59
                  "Marian" -ie z tego co usiłuje rozumieć, to tobie idzie o uśmiercenie/uwięzienie lub tp. tych co to nazywasz ich jako "Panie Śruba,Żukowski,Liberkowski,Gawroński", natomiast mniej a może wogóle nie przejmujesz się tzw. "pokrzywdzinymi" oraz "krzywdzonymi". Z tego jasno wynika, że "Marian" masz w tym jakiś interes. Czyli jesteś podły? Jako ONI!
                  Tak?
                  Żartowałem :)
                  • Gość: ela Re: "Celowa dewastacja budynku" - RPO o ul. Stola IP: *.30.81.141.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.08.12, 16:56
                    taki interes,że bezprawie ,,włascicieli ,, polega na tym,że zastraszają w celu ,aby sami psychicznie nie wytrzymali i wynieśli się. W żadnym kraju nie doszłoby do takich incydentów,aby odciąc wodę,gaz,aby zdewastować kamienice tylko po to ,aby potem z zyskiem 7 krotnym sprzedac dalej. Jak nie rozumiesz to nie wypowiadaj się, bo jesteś w swoich pogladach pseudo biblijnych osamotniony tutaj na forum jak i podobni do ciebie w stylu śruby
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka