pm7303 14.08.12, 12:08 po prostu chcą się jak najbardziej nachapać, dopóki trwa koniunktura - jak obecne pokolenie 'decyzyjne' wymrze, to się skończą tanie działki i hojne datki - prosta logika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arabeski Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 12:10 Sama jestem agnostyczką, ale skoro wierni dają na budowę dobrowolnie pieniądze - a dają, a świątynie są pełne - a są - to w czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: *.pbg-sa.pl 14.08.12, 12:26 Jak są tacy bogaci to niech też opłacają religię, kapelanów i robią samodzielną zrzutę na fundusz kościelny. I niech nie narzekają że szkół i przedszkoli brakuje, widać mają inne priorytety. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 15.08.12, 11:38 Gość portalu: F napisał(a): > Jak są tacy bogaci to niech też opłacają religię, kapelanów i robią samodzielną > zrzutę na fundusz kościelny. właśnie to samo chciałem zaproponować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ezomir Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: *.sdn-bng-011.adsl.virginmedia.net 17.10.12, 19:33 "Trzeba tylko porozumieć się z samorządami, by działka trafiła w ręce Kościoła." Porozumiec sie? A nie po prostu kupic dzialke? A potem gdy samorzad bedzie chcial poprowadzic ulice na skrawku takiej ziemi to Kosciol szybko sobie zwroci cala inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: *.centertel.pl 14.08.12, 12:52 Rzecz w tym, że pełne nie są. Nawet na śluby przychodzi coraz mniej ludzi. Ja bywam tylko na tych w USC. Moi znajomi o tym wiedzą i nie mają żalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: *.play-internet.pl 14.08.12, 14:00 Gość portalu: Eva napisał(a): ...Moi znajomi o tym wiedzą i nie mają żalu... No, widzisz jacy katolicy są tolerancyjni ? A Ty, co ? Ech, kompromitujesz się Ewo... Odpowiedz Link Zgłoś
qbeb Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 18:45 Sorry za of top. AAA - to pracownicy gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
yan.nick Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 17:04 "Sama jestem agnostyczką, ale skoro wierni dają na budowę dobrowolnie pieniądze > - a dają," Współczuję takim agnostykom. Ze znajomością rzeczy nietęgo? Oni wcale nie dają, te pieniądze są wyłudzane. Zna takie słowo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saracen Re: skoro wierni dają na budowę dobrowolnie IP: *.icpnet.pl 23.08.12, 14:41 Wierni może i dają dobrowolnie - bo niewierni to dają i nawet o tym nie wiedzą ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TW BOLEK Tak jak kapuś Scibor-Rylski co przeprasza Hiene Wa IP: 95.108.127.* 23.08.12, 16:19 Autorytet kazka-pantofelka Scibor Rylski genrała dostal od Kwasniewskeigo a od 1947 roku wspolpracownik bezpieki. CH CI w D kapusiu. Hanbisz ten mundur. Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni jak to po co? 14.08.12, 12:14 żeby uzmysłowić baranom kto tu rządzi.... :> Odpowiedz Link Zgłoś
magnifyingglass Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 12:21 Z artykułu dowiedziałem się, że "Ludzie są coraz biedniejsi. Na miesięczne przeżycie brakuje im środków", "wzrasta odsetek ludzi biednych, wykluczonych społecznie, zmarginalizowanych". Czy władza okłamuje ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lampas Re: Wybiórcza buduje za swoje że się czepia?? IP: *.ip.netia.com.pl 14.08.12, 12:36 Redaktorze Cylka. Od kiedy kościół pierwszych męczenników przypomina blok z wielkiej płyty? Coś się zmieniło? Była jakaś przebudowa? A może bloki z wielkiej płyty uległy jakiejś modernizacji? Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Ateistyczne dewotki jak zawsze 14.08.12, 13:31 muszą powybrzydzać w znanym stylu. Kurczę - skąd się tego tak namnożyło? Znam wielu ateistów ale normalnych - konsekwentnie te kwestie w żaden sposób ich nie interesują. A tu? - najwięksi znawcy KK to ateiści. Tacy sami jak dewotki z kruchty kościelnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Ateistyczne dewotki jak zawsze IP: *.play-internet.pl 14.08.12, 13:58 Muszą realizować jedyną słuszną linię Partii.... to nie przypadek ani żadne ateo-dewotki - to świadomi neo-staliniści.... Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Ateistyczne dewotki jak zawsze 14.08.12, 15:10 Zakładasz świadomość? Bo ja widzę raczej głupotę. Ale może ja za bardzo chcę widzieć te jaśniejsze strony w człowieku. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Ateistyczne dewotki jak zawsze IP: *.play-internet.pl 14.08.12, 15:36 Oczywiście, że to głupota (takie na siłę nachalne atakowanie wszystkiego co związane z religią, wiarą, Kościołem...), ...ale to tak częste, wszędobylskie infantylne atakowanie jest tylko kolejnym dowodem, że całość akcji jest skoordynowana i zaplanowana przez przeze mnie tak nazwanych - neo-stalinistów - w tym znaczeniu ich działanie jest "świadome". Można o nich powiedzieć "świadomi inaczej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amrik Re: Ateistyczne dewotki jak zawsze IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.08.12, 10:27 Widziales kiedys staliniste? Komuniste? Ide o kazdy zaklad ze nie. Nie wiesz o czym piszesz, powtarzasz tylko wszechobecny belkot. Za krytyke KK odpowiedzialny jest sam KK. Panoszacy sie, butny, ponad prawem. No, ale jesli sie jest rezydentem najwiekszej mafii swiata... Dzieki tej dzialalnosci Polska ma szanse na fundamentalisyuczny bantustan w centrum Europy.Zreszta niewiele jej brakuje. To juz jest panstwo wyznaniowe. Sredniowiecze w XXI w. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Rene, ale o co Ci chodzi? 15.08.12, 11:39 Pytanie jak najbardziej zasadne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sponsor KK Re: Ateistyczne dewotki jak zawsze IP: *.wtvk.pl 15.08.12, 12:02 Dopóki utrzymanie tych kapłanów będzie szło z mojej kieszeni (poprzez podatki) dopóty będzie mnie interesowało co oni robią. TO MOJE PIENIĄDZE NA TO IDĄ. Dlatego jako ich sponsor mam prawo mówić głośno, co mi się nie podoba. Poza tym mimo iż nie wierzę w żadnego boga, jestem 100% katolikiem - mam na to wszystkie 'papiery' :). Takich jak ja jest cała masa :). Jaki Kościół, tacy wierni :) Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Ateistyczne dewotki jak zawsze 15.08.12, 17:57 Sponsor KK pisze : "Dopóki utrzymanie tych kapłanów będzie szło z mojej kieszeni (poprzez podatki) dopóty będzie mnie interesowało co oni robią. TO MOJE PIENIĄDZE NA TO IDĄ. Dlatego jako ich sponsor mam prawo mówić głośno, co mi się nie podoba. Poza tym mimo iż nie wierzę w żadnego boga, jestem 100% katolikiem - mam na to wszystkie 'papiery' :). Takich jak ja jest cała masa :). Jaki Kościół, tacy wierni :) " Taak, masz prawo pytać , co się dzieje z podatkami, w których i ty masz udział i masz prawo wymagać , ale nie w sprawie religijnej . O sprawach wiary decyduje papież , obecnie BXVI . To on rozstrzyga problemy wiary . Powiadasz, że masz papiery . To dobrze . Ale wiara to nie papier . Twierdzisz , że cała masa jest takich " papierowych " katolików . Zapewne , szkoda , że to taka masa . Ale trzeba też być dzisiaj pod Szczytem jasnogórskim i wczoraj kiedy pielgrzymki - zwłaszcza warszawska - wchodziła . Tu też jest masa katolików ale oni nie są papierowi . Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Ateistyczne dewotki jak zawsze 16.08.12, 10:08 angrusz1 napisał: > Taak, masz prawo pytać , co się dzieje z podatkami, w których i ty masz udział > i masz prawo wymagać , ale nie w sprawie religijnej . Czyli przedmówca ma obowiązek płacić podatki na twoją religię, ale nie ma prawa o nic pytać, bo to religia. Cwane. Sprytnie to uzasadniasz cwaniaczku. Odpowiedz Link Zgłoś
mandanara Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 13:54 Władze okupacyjne muszą przecież zaznaczyć swoją obecność. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 13:56 Społeczeństwo , w tym i wierni , wyznawcy Chrystusa też , jest bogatsze i chce budować sobie kościoły bliżej miejsca zamieszkania . Kościoły budują wierni ze swoich pieniędzy - głównie . Więc nic do tego ateistom . Odpowiedz Link Zgłoś
fred_die Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 13:57 O ile nie robią z sejmu kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 16:29 Masz rację fred_die pisząc : "O ile nie robią z sejmu kościoła " Trzeba wyczuć granicę i miejsca i nie przesadzać . Ale i w Sejmie zasiadają katolicy i to nie tak letni jak Tusk . Odpowiedz Link Zgłoś
fred_die Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 19:20 W sejmie zasiadają posłowie a nie katolicy, katolikiem to możesz być prywatnie w domu. Sejm to nie jest miejsce dla krzyża ani żadnego podobnego symbolu. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 17.10.12, 10:15 fred_die napisał: > W sejmie zasiadają posłowie a nie katolicy, katolikiem to możesz być prywatnie > w domu. Taak? A homoseksualistą się jest na demonstracjach i podpiera się tym przy każdej okazji (wszystko można nazwać dyskryminacją), czy może w zacisznym miejscu wraz z drugim podobnym sobie? Jedna z większych partii chwali się swoimi okazami, które udało się wprowadzić do sejmu, a nie wolno powiedzieć, że jest się katolikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cehaem Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: *.173.0.95.tesatnet.pl 14.08.12, 14:08 Koscioly moze jeszcze nie zaczynaja swiecic pustkami, ale procent "praktykujacych" spada. Wiec kosciol musi reszte poddac "zwiekszonemu oddzialywaniu". Jak chcecie, to i budujcie sobie koscioly na podworkach. Ale instalujcie sobie kolchozniki w domach, zeby wam dzwonily, a nie terroryzujcie w niedziele o 7 okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w-island Pojawią się meczety, to nawet nie piśniesz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.12, 14:22 ... że modły słychać na pół miasta, a tak możesz zgrywać bohatera, któremu dzwon przeszkadza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cehaem Re: Pojawią się meczety, to nawet nie piśniesz... IP: *.173.0.95.tesatnet.pl 14.08.12, 15:09 > ... że modły słychać na pół miasta, a tak możesz zgrywać bohatera, któremu dzwo > n przeszkadza... Och, jacy wy jestescie wielkoduszni i milosciwi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan cyganski Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: 46.227.241.* 14.08.12, 14:32 A ja wprost przeciwnie ,czuje sie osaczony przez moherów.Mieszkam na Umultowie. Co niedziela 8 rano tabuny moherowców ,odwalonych jak szczury na otwarcie kanału dymają do punktu zbornego koło jeziorka. 8 rano w niedzielę !!!!!!!! Spac nie moga ? Zamiast wziąc te swoje dzieciaki i wnuki na spacer do lasu , targają je z rańca na modły . Normalnie jaja jak berety.Bidne te dzieciaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: *.play-internet.pl 14.08.12, 15:45 A ja co niedzielę widzę tabuny lemingów zmierzających do galeryj handlowych na nabożeństwo ku czci Mamony. Składają tam na tacę fiskalną resztki (po odciągnięciu pięćdziesięciny) z tego co w niewolniczym kieracie zarobili w ciągu tygodnia. A w poniedziałek z powrotem do kierata...Mamona i skorumpowani ministrowie są nienasyceni...by was lemingi dy...ć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan cyganski Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: 46.227.241.* 14.08.12, 16:26 Dla katoli ich domek jest taką Galerią. Bryczkami se podjezdzają wyfiokowani,polansują sie ,wychodząc pare kurew rzucą bo nie moga z parkingu wyjechać a ktuś im droge zajechał. Polecam kosciólek na Umultowie.Normalnie k.j.mac rewia mody i bryk. Generalnie taki przybytek to dobry biznes. W niedzielę pare seansów od rana, na kazdym trzepanie kasiory Wieczorkiem przegląd tacy i gitara.Po to budują ,żeby golić proste jak drut Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 15.08.12, 11:46 Ja mam wrażenie, że najczęstszy przypadek, to najpierw rewia pod kościołem, potem familijna wycieczka do drugiej światyni, dla odmiany zwanej centrum handlowym. To najczęściej przecież ci sami ludzie robią. Nie wiem, czy tacy się mieszczą w definicji leminga, ale że stanowią, większość to pewne. ja nawet wierzę AAA, że on sam tego nie robi (i to jedyne, co nas łączy), ale że facet żyje w sferze fikcji, to akurat pewne. Przecież jedno i drugie wybierają w dużym procencie osobniki o instynkcie stadnym i bez własnych indywidualnych pasji. Aby jasnym było - nie twierdzę, że to wszystkich dotyczy - ktoś w kościele szuka autentycznego przeżycia, ktoś w centrum handlowym ma czas w weekend poszperać w empiku. Ale jeżeli faktycznie istnieje cos takiego, jak klasa bezmyślnych lemingów, to w dużym procencie spotkasz ich właśnie w niedzielę na mszy. a potem w drodze do sklepów... Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 17.10.12, 10:17 > Normalnie k.j.mac rewia mody i bryk. Cygański autorytet moralny naucza, to wstać, plebsie, i czapki z głów! I słuchać, co pan mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
qbeb Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 15:49 A kiedyś wierni zbierali się po domach, modlili się... Tak było przed nastaniem "kościoła". Sprawdź jeśli nie wierzysz: Ps: Czy wiecie, że 2 przykazanie w Biblii brzmi: Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. 5Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich. Odpowiedz Link Zgłoś
qbeb Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 15:55 2 przykazanie: Pamiętacie, że powiedziałem wam przykazanie: Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach poniżej ziemi. Sprawdźcie w waszej Biblii - wiecie co to oznacza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: *.play-internet.pl 14.08.12, 16:02 Precz z sekciarstwem ! Cytujesz ze Starego Testamentu - to było skierowane do prymitywnych jeszcze żydów co i rusz powracających do pogańskich praktyk. Potem Bóg się objawił i sam dał nam swój widzialny Obraz - w postaci Jezusa Chrystusa. Od tego momentu nie ma mowy o zakazie przedstawień graficznych. Jeśli o tym jeszcze nie wiesz, to się dowiedz, że chrześcijanie nie modlą się do obrazu lecz tego kogo obraz przedstawia. Uwolnij się od sekciarsko-spiskowego myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
qbeb Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 17:37 Oj nie sekciarstwo tylko małe przypomnienie przykazań. A Jezus powiedział: Kto zmieni najmniejsze z tych przykazań - najmniejszym będzie nazwany w Kościele Ojca Mojego! Czy tego nie widzisz? Ja nie chcę byś należał do jakiegokolwiek wyznania tylko wierzył! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: *.play-internet.pl 14.08.12, 17:57 Spróbuj dokładnie przeczytać to co mówi ST, a co nawet sam zacytowałeś: "Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach poniżej ziemi." ...czyli nie będziesz czynił żadnego obrazu, nie będziesz czcił niczego i nikogo, kto jest widzialny naszymi zmysłami - czy to NA niebie, czy NA ziemi czy pod wodą - niczego co jest materialne (przy okazji krytyka materializmu) - i tak czyni Kościół powszechny czyli katolicki. Wszystkie obrazy przedstawiają wyłącznie Boga lub świętych, którzy są W niebie - czyli w innej przestrzeni nie-materialnej, nie-poznawalnej dla naszych cielesnych zmysłów. To już nie to samo o czym mówi tekst ST, w którym mamy ostrzeżenie przez oddawaniem czci rzeczom, zwierzętom czy osobom materialnym. A więc wystarczy dobrze przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
qbeb Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 18:11 Można to zrozumieć tak jak mówisz albo jak dziecko jak mówił Jezus! Nie będziesz! Widzieli Jezusa - nie będziesz! Widzieli (m)aryje - nie będziesz! odpowiedziałeś sobie sam: > ...czyli nie będziesz czynił żadnego obrazu, nie będziesz czcił niczego i nikog > o, kto jest widzialny naszymi zmysłami To pytam skąd te obrazy skoro nikt ich nie widział naszymi zmysłami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: *.play-internet.pl 14.08.12, 18:23 Ależ pokręciłeś...musiałbym rozkminiać każde Twoje zdanie, a nie mam już czasu Odniosę się tylko do jednego: > Widzieli Jezusa - nie będziesz! No właśnie wtedy gdy widzieli - nikt nie mówił "nie będziesz !" Odpowiedz Link Zgłoś
qbeb Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 18:35 "Nie będziesz" czyli nie będziesz tworzył tego co na ziemi (widzialne jak określiłeś) Odpowiedz Link Zgłoś
rejestr1 Czy katolicyzm jest jeszcze religią monoteistyczną 14.08.12, 17:38 Znaczy Stary Testament można ignorować, jako przejaw sekciarstwa, a i Dekalog niezbyt dosłownie traktować, bo można byc potraktowanym jako prymitywny żyd? Kult natomiast tabunów świętych, pośredniczących w kontaktach z Bogiem Głównym, podobnie jak zastępy najprzeróżniejszych Matek Boskich, mających swoje funcluby, czasami nawet zwalczające się między sobą, stanowia wyraz nowoczesnego katolicyzmu? Odpowiedz Link Zgłoś
qbeb Re: Czy katolicyzm jest jeszcze religią monoteist 14.08.12, 17:47 Przeczytaj Nowy Testament a poznasz prawdę - Nic więcej! Ps: No i Księgę Wyjście (Przykazania chociaż). Odpowiedz Link Zgłoś
qbeb Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 17:42 Chętnie zaprosiłbym Cię na rozmowę o Biblii, Testamencie na spokojnie - Przy piwku i grillu. Nie jestem z żadnej sekty, kościoła, jechowych itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
qbeb Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 17:52 Odnośnie "przedstawień graficznych" jak to nazwałeś są w nowym testamencie zakazy.. Czytaj! Ps: Jak wyglądał Jezus? Nie ma obrazu i nikt z Jego Apostołów nie chciał byśmy modlili się do płótna czy bałwanów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: *.play-internet.pl 14.08.12, 18:07 Jezus w swoim nauczaniu nie powtórzył nakazu nie czynienia żadnego obrazu - bo sam był widzialnym obrazem Boga. A jak wyglądał - my nie widzieliśmy, ale wielu widziało. Dlaczego nie mieliby próbować tworzyć wizerunku po Jego wniebowstąpieniu ? Bo przecież On żyje ! Jeślisz nie z żadnej sekty, jehowych - no to OK, lepiej się poczułem... Co do spotkania to nawet chętnie, ale ja tu jestem AAA....;-) Odpowiedz Link Zgłoś
qbeb Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 18:23 Jezus - Nasz Bóg "dał" Apostołom Ducha Świętego. I to Apostołowie pisali w listach o bałwanach... Proszę, tylko pomódl się do Boga i zacznij czytać Nowy Testament. I żyj jak pierwsi chrześcijanie - nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: *.play-internet.pl 14.08.12, 18:28 a gdzie to jest nakazane by żyć "jak pierwsi chrześcijanie" ? a w ogóle skąd wiemy jak żyli - nie było wtedy kamer i nośników elektronicznych... generalnie należy żyć we własnej rzeczywistości - tak postępuje chrześciajnin...bez złudzeń czy jakiegoś stylizowanego retro na tym polega siła chrześcijaństwa - że jest zanurzone w tu i teraz a mimo to niesie Dobrą Nowinę - zawsze i wszędzie... Pozdrawiam i znikam... Odpowiedz Link Zgłoś
qbeb Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 18:40 Sorry wszystkim! Dałem się wkręcić w nagonkę redaktorów ww artykułu. Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan cyganski Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: 46.227.241.* 14.08.12, 19:12 ,,Bo przecież On żyje !'' Tak jest . Widziałem go na Umultowie jak pływał łodzią po stawie. Był z wyglądu zupelnie niepodobny do czarnych pasibrzuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 16:47 Klechy mnożą kościoły i parafie, bo każda powstała parafia dostaje od państwa 15 ha ziemi a i dofinansowanie w różnej formie! To dojenie państwa i ciemnego społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
od-or Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 16:53 widze jedno wyjśćie , niech papiśći sami utrzymują tę swoją menażerje . Odpowiedz Link Zgłoś
ercu Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 17:06 Ja nie widze problemu, jesli beda stały puste, zawsze można zrobić z nich baseny, to tylko budynki. Boga nosi sie w sercu. Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 17:13 "Na szczęście są i tacy, którzy rozumieją, jak ważna jest budowa świątyni i co miesiąc wpłacają niemałe kwoty." Niejaki Plichta do nich nalezal, drobne 100 tysiakow na ofiare w podziece za wyrok w nawiasach. Ciekawe ile tym razem palnie, za co i z czego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woju Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: *.cable.net-inotel.pl 14.08.12, 17:43 A co was obchodzi na co ludzie wydają pieniądze i co budują sobie za nie katolicy. Bardzo zatroskany jest nasz dziennikarzyna. Wybudujcie za pieniądze własne aleje do przemarszów pederastów i będzie git. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 15.08.12, 11:52 własnie o to chodzi. katolicy za swoje to mogą sobie budowac, co chcą (choć jak ktoś wspomniał wyżej, mogliby zachować odrobinę kultury i w niedzielę dać ludziom odpocząć i nie robic hałasu o 7 rano - w końcu wierni chyba mają zegarki i wiedzą, o której jest msza?). Póki co to jednak nie-katole także są zmuszani do utrzymywania kapelanów, katechetów, zlodziejskich komisji majątkowych, wspomagania gmin darowiznami ziemi etc etc. Tak więc chętnie podpisze się pod twoim wpisem, tylko proszę o konsekwencję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: *.173.15.67.tesatnet.pl 15.08.12, 21:04 Kościół potrafi być naprawdę przykrym sąsiadem...Dzwony terroryzują mieszkańców o najróżniejszej porze, a głośniki nastawione są na maxa nawet o 6:00 rano!!! ;( Szczytem była para moherów, która ostatnio stała na balkonie i uczestniczyła we mszy... może tak sobie wyobraża Kościół "wychodzenie do ludzi"... ja chcę tylko spokoju we własnym domu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan cyganski Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: 46.227.241.* 15.08.12, 12:30 Na budowy meczetów mają a na opłacanie swoich propagandystów religijnych w szkołach zabrakło ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: 81.219.206.* 14.08.12, 17:51 Sądząc po tym artykule GWna propaganda w tym szmatławcu jest na coraz niższym poziomie. Nawet w komunie bywało lepiej. Chyba trzeba być naprawdę bezmyślnym lemingiem , aby nie zauważyć prostackiej próby podpuszczania na KK ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: *.play-internet.pl 14.08.12, 18:10 Jaki poziom leminga (młody niewykształcony...itd.) taki poziom podpuszczania. Jest prawda czasu i jest też prawda ekranu... Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 15.08.12, 11:53 Taaa, wpis pod którym sie podpisałeś to arcydzieło intelektu i argumentacji ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan cyganski Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: 46.227.241.* 14.08.12, 19:13 Problem w tym ,że na kk nikogo nie trza podpuszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sfgasdfg a dalczego Cylka i GW zajmują się takimi tematami IP: *.icpnet.pl 14.08.12, 20:00 nie wasza sprawa - odczepcie się od Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: a dalczego Cylka i GW zajmują się takimi tema 15.08.12, 11:53 Gość portalu: sfgasdfg napisał(a): > nie wasza sprawa - odczepcie się od Kościoła. [...] Niestety, to sprawa wszystkich. Na jednym ze zdjęć ilustrujących artykuł widać kościół umultowski, a przed nim piękny parking, który księdzu proboszczowi nie ufundowali wierni, lecz rada osiedla z miejskiego grantu. Tak się składa, że największą bolączką Umultowa jest brak chodnika wzdłuż Naramowickiej. Dzieciątka do szkoły brną w błocie i kurzu po wąskim poboczu ocierając się o pędzące samochody, a matki siwieją ze strachu, czy ich pociechy dotrą żywe do domu. Osiedlowi radni obojętni na te problemy za priorytet uznali wygodę księdza proboszcza. Właściwie nie wiadomo jak to oceniać, czy w kategorii bezkresnej głupoty czy zdrady narodowej, bo de facto parafianie swoje darowizny bezpowrotnie tracą i na wszystkim łapę kładzie watykańska ekspozytura. Odpowiedz Link Zgłoś
good_vibrations Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 21:22 Setki ku... kościołów a wy się plujecie z powodu jednego stadionu??!! Już lepiej budować latarnie morskie niż kolejne budynki na chwałę czarnych... Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 20.08.12, 15:01 nie wydaje mi się żeby to były dobre wibracje. A. Odpowiedz Link Zgłoś
cmochall Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 14.08.12, 22:05 kosciol jest bogaty niech stawia koscioly nie widze w tym nic zlego, osobiscie nie dam ani zlotowki,jeszcze pare lat temu bym dal ale w mojej ocenie Koscol jest pazerny ,pozbawiony przez chciwosc swojej misji.Za parenascie lat bedzie sprzedawal koscioly,jedyne dla mnie pocieszenie ,ze tego nie dozyję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość4 Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: 95.108.98.* 15.08.12, 11:32 i zacznie się wyprzedaż kośćiołów Odpowiedz Link Zgłoś
talsen Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 18.08.12, 01:14 Czy ktoś się pyta tzw deweloperów ,za co budują nowe osiedla z"przebitką" 40%. Stąd nie rozumiem ,kogo obchodzi to ,że buduje się kościoły? Ktoś to finansuje ,a na pewno nie jest to państwo. Wiernych ubywa fakt. Skuszeni mamoną, wyprani z własnych poglądów przez media, zagubieni w ciężkich czasach, zmanipulowani przez reklamy, żyjący złudzeniami rodem z kolorowych czasopism i seriali, myślą ,że są silni i wieczni. Wiara w Boga jest im nie potrzebna. Do czasu. Kiedy już się tym wszystkim nasycą ,okaże się, że pozostaje pustka. Alkohol, narkotyki, głośna muzyka, by zabić poczucie bezsensu życia, samotności. Czasami gdy są problemy z którymi ziemskie siły nie są w stanie sobie poradzić,warto porozmawiać z osobą ,co do której nawet nie mamy pewności ,czy naprawdę istnieje.To pomaga i właśnie dlatego są potrzebne kościoły. Ci którzy odchodzą od ,nawet często kruchej wiary, popełniają błąd. Wiem, to z własnego doświadczenia. Też myślałem kiedyś, że nie ma problemów z którymi nie mógł by sobie poradzić ,ludzki umysł. Niestety się myliłem. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 19.08.12, 17:56 talsen napisał: nie rozumiem ,kogo obchodzi to ,że buduje się kościoły? Ktoś to finansuje > ,a na pewno nie jest to państwo. Bo państwo (czyli podatnik) finansuje katechetów, kapelanów, gminne dopłaty do parafii, komisje majątkowe etc etc. Gdyby ten wydatek wziął na siebie episkopat, nie wtrącałbym się do tego, za co KK buduje cokolwiek. Skuszeni mamoną, wyprani > z własnych poglądów To ciekawe spostrzeżenie. Gdy episkopat twierdzi, że wierni to 96 % społeczeństwa, to oczywiście wtedy są to ludzie o "własnych poglądach" w tej wiekszości? Ta dane są oczywiście mało wiarygodne, ale spotykamy się tu z ciekawą logiką. Oczywiście, że niektórym ludziom są potrzebne. I właśnie ci powinni je utrzymywać. widzisz, dla mnie sferą sacrum jest sztuka, książki, muzyka. Tu szukam i znajduje duchowe wzmocnienie. Ale nie wymagam, abyś ty mi kupował książki i płyty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobry wujek Georg Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: *.pools.arcor-ip.net 19.08.12, 20:13 Kazmir,niech strace - zasponsoruje ci blok granitowy ze Strzegomia - krzyz POkutniczy sam se wydrapiesz pazurami... !! PS Co ty NATO belzebubie... ?? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: *.uznam.net.pl 20.08.12, 04:21 Ja nie rozumiem... czy jak jest się katolikiem, to już koniecznie trzeba być parszywcem? To jakiś warunek wstępny wstąpienia do kościoła rzymskiego? Sądząc po postach katolików - tak musi być. A jak drogi katoliku, będziesz gnił w kolejce do lekarza, bo "limity wyczerpane", to przypomnij sobie, na co przeznaczyłeś forsę i że "nikomu nic do tego". Jesteś zabezpieczony duchowo, masz wykupione mieszkanie na tamtym świecie. Czemu się opierasz, kiedy twój pan cię wzywa? Nie łaź do lekarzy, nie korzystaj z opieki zdrowotnej opłaconej przez innych, bo twoje pieniądze poszły na kościółek i "nikomu nic do tego" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: *.play-internet.pl 20.08.12, 14:36 Zmusiłem się i trochę poczytałem ten wspaniały "artykół". Z analizy wynika, że został napisany dla przygłupawych lemingów i ateo-dewotek (hej Georg, gdzie jesteś ?). Analizujmy: "Od 2000 r. powstało w Polsce 236 nowych parafii. Obecnie jest ich ponad 10 300." ...nie wiem jak to wygląda z budową kościołów w tych nowych parafiach, bo często brakuje funduszy, ale dla uproszczenia przyjmijmy, że w tym czasie zbudowano własnie 236 nowych kościołów, co daje liczbę ok. 19 na rok - to zaś stanowi 0,18 % w stosunku do liczby istniejących kościołów. Z tego wynika, że kościołów powstaje zdecydowanie za mało, bo samo odtworzenie starzejącej się tkanki materialnej budynków zabierze aż 545 lata !!! Jeśli jeszcze do tego weźmiemy pod uwagę fakt, że następuje od lat bardzo silny rozwój przestrzenny, urbanizacja terenów podmiejskich a nawet wsi oraz fakt, że w bardzo wielu nowo zurabnizowanych miejscach parafie są zbyt liczne (optymalna wielkość to ok. 3-5 tys.) - to pojawia się wniosek, że liczba nowobudowanych kościołów jest bardzo mała, być może zdecydowanie za mała ? No tak, ale by takie wnioski wyciągnąć to trzeba być samodzielnie myślącym, a nie do takich jest skierowana gazeta, która przez lata już wychowała sobie wiernych o określonym profilu intelektualnym. Jeszcze przeanalizujmy Poznań: "Archidiecezja poznańska liczy 400 parafii, 15 kościołów jest w budowie.... ....Najwięcej kościołów powstaje w Poznaniu - na Strzeszynie Greckim, Różanym Potoku, os. Pod Lipami i Bolesława Chrobrego, Junikowie (ul. Małoszyńska)." Tu sytuacja wygląda nieco lepiej bo buduje się 5 kościołów. Zakładając, że średnio budowa trwa 7 lat, oznacza to ukończenie ok. 0,7 kościoła na rok, co wobec ok. 70 parafii oznacza przyrost 1% rocznie. To już znacznie więcej niż 0,18% średnio w kraju, i tak powinno być jako pewne minimum. Ale jeśli weźmiemy pod uwagę, że średnio liczba wiernych w parafii wynosi 8 tys. a powinna wynosić ok. 4 tys. - to i tak przyrost 1% rocznie jest zdecydowanie zbyt mały. Oczywiście jakąś prawdą jest, że w pewnym niewielkim stopniu maleje liczba wiernych. Ale, po pierwsze maleje głównie z powodu zapaści demograficznej (jest ona obecnie większa niż w czasie niemieckiej okupacji gdy nie dało się żyć i codziennie mordowano ok. 3 tys. Polaków - ale to już inny temat), w Poznaniu dochodzi jeszcze proces odpływu mieszkańców do powiatu ziemskiego... ...a po drugie proces ten (malejąca liczba wiernych) ma daleko mniejsze znaczenie i wpływ niż sprawy, o których piszę wyżej. Gdyby przeprowadzić uczciwą analizę czy kościołów buduje się zbyt wiele czy zbyt mało - to właśnie te sprawy mają decydujące znaczenie. Wniosek podsumowujący racjonalną i uczciwą analizę jest taki, że liczba nowobudowanych kościołów jest zdecydowanie zbyt mała - zarówno średnio w kraju jaki i w Poznaniu. Wniosek jaki stawia artykuł (że buduje się zbyt wiele) jest tylko wtedy prawdziwy gdy przyjmiemy optykę, że Kościół należy wyeliminować i zniszczyć. W mojej opinii mamy tu więc kolejny przykład nagonki na Kościół, antagonizowania ludzi i destrukcji społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: *.play-internet.pl 20.08.12, 14:43 I jeszcze jeden piękny cytat z artykułu: "Aż dwa kościoły rosną w Luboniu" ... a to dobre ! Gdyby autor zrobił trochę wysiłku umysłowego, to wiedziałby, że jeden z tych nowych kościołów zastępuje starą małą kapliczkę, więc tak naprawdę to powstaje tylko 1 (słownie: jeden) nowy kościół - i to od roku 1954 gdy Luboń powstał. Nie wiem ile miasto miało wtedy mieszkańców (niech autor sobie sprawdzi) - ale mogę się założyć, że liczba mieszkańców na pewno co najmniej się podwoiła - więc tak naprawdę liczba kościołów na liczbę wiernych - spadła ! Niech żyje intelekt ! ha ha ha.... Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Kłopoty z liczeniem? 20.08.12, 15:04 Dzieląc liczbę mieszkańców Poznania przez liczbę parafii wychodzi 9000. Tyle, że do kościoła chodzi w porywach 40% mieszkańców. Moją nieruchomość GEOPOZ umieścił na mapie w obrębie jakiejś parafii, choć jestem wolnym obywatelem RP, a nie niewolnikiem Watykanu. A przecież takich jak jest więcej i będzie przybywać. Tak więc te sakralne inwestycje muszą dziwić. Świadczą też o kompletnym braku wyobraźni ludzi. Faktem jest migracja mieszkańców, tyle że zamiast najpierw wybudować na osiedlu żłobek, przedszkole, szkołę, przychodnię zdrowia, bibliotekę, ludzie budują kościół. Puk, puk, echo, echo, echo.... odzywa się w pustej głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Kłopoty z liczeniem? IP: *.play-internet.pl 20.08.12, 15:20 Twój argument, że "że do kościoła chodzi w porywach 40% mieszkańców" w żadnym stopniu nie podważa moich wyliczeń. Weź się w garść. Ja mówiłem o średniej liczbie wiernych w parafii - która jest zdecydowania zbyt duża. I tego nie podważyłeś - więc potwierdzasz. Natomiast fakt, który podałeś może mieć inne znaczenie - nie że kościołów buduje się zbyt wiele (bo wiadomo, że buduje się raczej za mało) - ale takie, że należy budować nieco mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Kłopoty z liczeniem? IP: *.play-internet.pl 20.08.12, 15:23 A co do zasięgu parafii tam gdzie mieszkasz - każdy z nas mieszka na terenie jakieś diecezji ewangelicko-augsburskiej, autokefalicznej cerkwi albo gminy żydowskiej - więc o co ci chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Kłopoty z liczeniem? 20.08.12, 15:30 Na mapie GEOPOZU jest tylko watykański podział administracyjny, moskiewskiego czy azjatyckiego z Mekki nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Kłopoty z liczeniem? 20.08.12, 15:28 Wg Twoich wyliczeń jestem parafianinem. Powtarzam: moją nieruchomość i chyba mnie też jak jakiś mebel GEOPOZ przyporządkował do jakiejś parafii. Byłoby mi miło, gdyby fakt, że co roku przeganiam delegację kolędową spod mojej bramy pociągał za sobą oznaczenie mojej nieruchomości jako terenu eksterytorialnego, nieprzynależnego do żadnej parafii. Jestem wolnym obywatelem i nie życzę sobie być ujmowany w jakichkolwiek watykańskich inwentarzach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Kłopoty z liczeniem? IP: *.play-internet.pl 20.08.12, 16:20 Geopoz - jednostka miejska, pokazuje to co interesuje największą liczbę mieszkańców. I to jest OK, nie ma sensu jątrzyć... Chciałbyś by pokazywał nieliczne punkty zamieszkania ateo-dewotek ? ;-)))) A kogo to interesuje ? A poza tym Ty możesz umrzeć, wyprowadzić się...itp., a parafia pozostanie. Podział na parafie jest starszy od samego miasta. A poza tym twoje córki mogą mieć odmienne zdanie. Twoja postawa jest egoistyczna i aspołeczna. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Kłopoty z liczeniem? 20.08.12, 16:26 Gość portalu: AAA napisał(a): [...] > Podział na parafie jest starszy od samego miasta. [...] Państwa świeckiego nie powinien interesować podział administracyjny działających kościołów. Czy kuria płaci GEOPOZowi za utrzymanie serwerów z danymi? Czy zapłaciła za projekt bazy danych uwzględniający parafie i za mapę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Kłopoty z liczeniem? IP: *.play-internet.pl 20.08.12, 16:52 Mylą Ci się pojęcia. Geopoz to jednostka miejska, czyli gminna, czyli społeczna - i społeczeństwu służy. Państwo ma do tego tylko tyle, że ma tego strzec i bronić. Ty wyznajesz ideę państwa, które siłą zniewala i narzuca jedyną słuszną ideologię. To przestarzała i zbankrutowana idea. Dopiero co od niej się wyzwoliliśmy. Inna sprawa, że państwo (władza centralna) w tej nowej roli nie może się odnaleźć - więc próbuje okrakiem wrócić do starego - m.in. przez walkę z Kościołem (ale tylko tym jednym)... Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 20.08.12, 15:34 Gdyby czerpać wiedzę o poglądach społeczeństwa z tego forum to faktycznie można być zdziwionym - po co te kościoły? To jednak tylko pokazuje jak bardzo takie fora i gazety jak gw są oderwane od rzeczywistości i żyją sobie we własnym świecie wzajemnej adoracji. Przypomnijcie sobie nad czym ubolewał kilka dni temu ten autorytet gw, były ksiądz aktualnie profesor. Wtedy na forum były żale, że niestety ciemnogród i państwo wyznaniowe: to w końcu jak jest, zmniejsza się ilość wierzących i praktykujących czy nie? Jest postęp w odchodzeniu od kościoła czy kicha i nic nie wyszło, nadal jesteście w niewoli Watykanu? Może trzeba jeszcze raz zapytać gw? Jest szansa, że odpowie artykułem w slajdach i będziecie mogli wesprzeć klikaniem tę ostoję racjonalności, prawdy i postępu. :) A. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 20.08.12, 17:50 Odpowiedź jest prosta. Liczba praktykujących się zmniejsza, ale ta grupka, co pozostała, przy bierności reszty, wykazuje godną lepszej sprawy wytrwałość aby swoje ideolo narzucać reszcie społeczeństwa. Kiedyś widziałem dane, wg których w Hiszpanii ok. roku 1910 regularnie w mszach uczetsniczyło ok 10% ludności. Nie przeszkadzało to istnieniu totalitarnego sojuszu ołtarza z tronem i wszechwładzy KK. PZPR też liczył tylko kilka milionów osób, a trzymał za twarz trzydzieści kilka - co w tym dziwnego? Typowy układ w systemie autorytarnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazek to femen Kazek nie dosc ze ciota, to IQ pantofelka IP: 95.108.127.* 22.08.12, 12:43 Co to jest za debil:P i jszcze taki frajer sie bedzie na starszych ludzi sadzil. Tchorz i ciota. Glupia jak Tusk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: *.play-internet.pl 22.08.12, 12:40 Ja w prostych rachunkach udowodniłem, że autor/autorzy artykułu, choć wychodzą od prawdziwych danych (liczba budowanych kościołów), to dochodzą do fałszywych wniosków (że buduje się kościołów za dużo, a faktycznie jest raczej na odwrót - buduje się za mało, ewentualnie w sam raz). Uważam, że uczciwie byłoby gdyby jakoś do tego się ustosunkowali i ewentualnie kolejnym artykułem sprostowali błędy, których się dopuścili. Sprawa jest poważna, bo błędnymi tezami publicznie głoszonymi wprowadzają wielu naiwnych czytelników w błąd i niejako wzywają do nienawiści. Tacy forumowicze jak np. Kazek i Georg na to się łapią, choć Georg już chyba zrozumiał i zamilkł. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 22.08.12, 12:55 Może jeszcze raz... Mieszkańców i wiernych ubywa. Fakt, że migrują nie jest żadnym argumentem za nowymi inwestycjami sakralnymi. Gdyby wierni swoje nadwyżki finansowe i energię przeznaczali na budowę żłobka, przedszkola, szkoły, przychodni zdrowia byłbym pełen uznania. Budowę kościoła na osiedlach, na których nie ma żadnej infrastruktury oświatowej, zdrowotnej, kulturalnej uważam za szczyt głupoty, a udostępnianie na ten cel ziemi i wydawanie zgody na budowę uważam za działanie antyspołeczne, które powinno być ścigane prawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Wiernych ubywa, a kościołów przybywa IP: *.play-internet.pl 22.08.12, 13:07 Nie odnosisz się do moich wyliczeń, wyraźnie unikasz tematu. Stawiasz temat zastępczy - czyli co powinno być budowane wpierw, a co potem. Po pierwsze to zupełnie inny temat, po drugie tego nie można narzucić prawnie jesli mamy do czynienia z różnego typu inwestorami, tzn. nie można prawnie narzucać, że np. najpierw ma prawo/obowiązek budować państwo, potem gmina, potem inwestor prywatny, albo na odwrót... po trzecie zaś - chaos przestrzenny jest świadomym osiągnięciem IIIRP - dzięki temu układ polito-deweloper-bankowy może w mętnej wodzie się bogacić. Ale co ma do tego budowa kościołów przez wiernych ? Odpowiedz Link Zgłoś
kocurko Proponuję budować same plebanie 03.11.12, 10:30 Będzie taniej. Więcej ich powstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni Wiernych ubywa - cieszy mnie ten trend 16.10.12, 14:00 znaczy, że społeczeństwo powoli, ale jednak, normalnieje.... Odpowiedz Link Zgłoś
bzyk_origo Katolstwo mysli ze liczba kosciolow im pomoze... 16.10.12, 15:41 Katole, katooszolomstwo mysli ze jak rydz i jarkacz z zerem dojda do wladzy to administracyjnie zmusza wszystkich do uczeszczania na msze. A tu nic, to sie na zachodzie nazywa sekularyzacja spoleczenstwa i wciskanie ciemnoty jest coraz trudniejsze, a tak na marginesie to nie byloby tej calej zadymy gdyby Wojtyla nie zostal okrzykniety JP2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan Grodzki bzyk a tobie pomoze michnik i jaruzel? juz zdychaj IP: 173.242.116.* 03.11.12, 11:00 juz odchodza w niebyt te dwa bezlzebuby. Najwyzej bedziesz sie seksil z poślęciem Grodzka. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus_chytrus Czarnuchy do koryta 16.10.12, 18:16 W każdym bezużytecznym kościele zrobimy potem lumpex albo basen. Z tymi kościołami jest jak z administracją publiczną, jak najwięcej czarnuchów chce być przy korycie. Odpowiedz Link Zgłoś
kocurko Wiernych ubywa, a kościołów przybywa 03.11.12, 10:23 Polacy w większości nie są chrześcijanami. Oni są KATOLIKAMI a to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś