Dodaj do ulubionych

Tych strat nie powinno być. Dlaczego prezydent ...

14.09.12, 08:21
to co się teraz dzieje to wielki upadek tego miasta - na naszych oczach i za naszego życia... pora wyemigorwać do jakieś gminny ościennej i tam płacić podatki byle nie Grobelasowi i jego mafii.
Obserwuj wątek
    • rockville Tych strat nie powinno być. Dlaczego prezydent ... 14.09.12, 08:24
      Aby ratowac miasto przed bankructwem , oplata w wysokosci 20 zlotych powinna zostac niezwlocznia dodana do kazdego rachunku za wode , gaz , elektrycznosc oraz wywoz smieci . Uratuje to nasze miasto i sprawi , ze elektorat zacznie myslec przed oddaniem glosow w nastepnych wyborach .
      • Gość: Anzelm Jak nazwać to, co dzieje się teraz? IP: *.icpnet.pl 14.09.12, 12:49
        najlepiej po imieniu ku.......restwem !!!! innego określenia nie ma
    • bartoszkrzysztof Poprawcie mnie jeśli się mylę... 14.09.12, 08:43
      Prezydent to władza wykonawcza, w obu przypadkach główna wina leży po stronie Rady, czyli władzy ustawodawczej. Dlaczego gazeta obarcza winą głównie prezydenta?
      • Gość: luce_dal_tessino Re: Poprawcie mnie jeśli się mylę... IP: *.icpnet.pl 14.09.12, 08:57
        Popraw mnie jeśli się mylę. Czy ochrona terenów zielonych przed zabudową wskutek złej decyzji o warunkach zabudowy na terenach zielonych, to wina urzędu, czy rady? Chyba ci się pokręciło.
        • poz25 Re: Poprawcie mnie jeśli się mylę... 14.09.12, 09:01
          Ale kto przygotowuje projekt uchwały o planie zagospodarowania przestrzennego, sporządza uzasadnienie, prognozę skutków finansowych? Urząd Miasta!
          • Gość: mmmmmm000 Re: Poprawcie mnie jeśli się mylę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.12, 09:07
            Jest jeszcze coś takiego jak Biuro Rady...

Ewidentnie Rada w tej sytuacji zawiniła...
            • Gość: Jo To zwykłe przekręty a nie niegospodarność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.12, 09:11
              #0 mln za drogę do budynków Weśty, a miasto nie może sprzedać za 27 mln placu przed Teatrem Polskim???? Plac pod droge na zadupi jest więcej wart niż plac o większej powierzchni w samym centrum Poznania? Czy debile robili wyceny???
              • Gość: luce_dal_tessino Masz rację. IP: *.icpnet.pl 14.09.12, 09:19
                Na Szyperską wystarczyło niewydawać zgody bez drogi publicznej. A jeszcze ta wycena. I jeszcze ten opłotowany bulwar. Każde miasto Europy miało swojego Grobelnego i spekulantów zanim uregulowano plany. Ale to był okres po Drugiej Wojnie Światowej. Zobaczcie jak jesteśmy zacofani.

mmmm, ty pracujesz w urzędzie miasta i to chrakterystyczne, że masz problem ze zrozumieniem. Rada Miasta chroniła tereny zielone po błędzie WUiA UM.
            • poz25 Re: Poprawcie mnie jeśli się mylę... 14.09.12, 09:22
              Ale że niby co - biuro rady miasta, które prowadzi administracyjną obsługę rady, ma wyręczać merytoryczne wydziały? W takim razie po co uchwały o likwidacji szkół przygotowuje wydział oswiaty? Zrobi to biuro rady miasta. Po co miejska pracownia urbanistyczna opracowuje plany zagospodarowania przestrzennego? Zrobi to biuro rady... Absurd! To urzędnicy przygotowali uchwalę, która w konsekwencji doprowadziła do strat dewelopera i z tego powodu dostał on odszkodowanie.
              • Gość: Poznaniak Re: Poprawcie mnie jeśli się mylę... IP: *.icpnet.pl 14.09.12, 10:17
                Poz 25 oczywiście jest w błędzie. Rada Miasta i radni są współodpowiedzialni za bankructwo Poznania. Podnoszą ręce i głosują nie mając pełnego rozeznania w temacie.
                Co robi pan Ganowicz Przewodniczący Rady. Jak głosował za uchwałami,które również doprowadziły miasto do milionowych strat. Co robi w sprawie zdyscyplinowania radnych na posiedzeniach komisji i sesjach. Przychodzą spóżnieni za to wcześniej wychodzą. GRANDA.
                To wszystko odbywa się za nasze ,podatników pieniądze. Jak długo jeszcze??
                • poz25 Re: Poprawcie mnie jeśli się mylę... 14.09.12, 10:43
                  Radni nie są bez winy, jednak to nie oni piszą te buble prawne skutkujące wielomilionowymi odszkodowaniami. To urzędnicy podsunęli radnym do głosowania uchwalę, ktora zmieniała zagospodarowanie terenu na Szelągu, nie informując ani słowem o ryzyku odszkodowania. To nie błąd, to wielbłąd! I co się dzieje z dyrektorką MPU Janus? Nic! Włos jej z głowy nie spadł. Do urzędników prezydent wysyła jasny sygnał: możecie nabroić i będziecie bezkarni. To jest skandal!
                  • poz25 Re: Poprawcie mnie jeśli się mylę... 14.09.12, 10:46
                    A Ganowicz, owszem, też ma za uszami. W jednym z artykulów o sprawie tego odszkodowania pozwolił sobie na komentarz, że ciągle ktoś miasto straszy jakimiś procesami o odszkodowanie, ze to próba wywierania presji, więc - w domyśle - nie należy się tym przejmować. No to się pan Ganowic i jego koledzy tym razem przeliczyli.
          • Gość: poz Re: Poprawcie mnie jeśli się mylę... IP: *.icpnet.pl 14.09.12, 13:46
            A dlaczego Wyborcza milczała jak to sie działo? Teraz to każdy pajac jest mądry nawet taki Piotruś
      • whitenabuchodonozor Re: Poprawcie mnie jeśli się mylę... 14.09.12, 09:00
        bartoszkrzysztof napisał:

> Prezydent to władza wykonawcza, w obu przypadkach główna wina leży po stronie R
        > ady, czyli władzy ustawodawczej. Dlaczego gazeta obarcza winą głównie prezydent
        > a?

Których obu przypadkach? W przypadku rozpadania się Mostu Uniwersyteckiego?
      • Gość: Krzysztof Re: Poprawcie mnie jeśli się mylę... IP: *.icpnet.pl 14.09.12, 10:04
        Za wszystkie decyzje wydawane w Urzędzie Miasta Poznania odpowiada Prezydent.K R O P K A
        Jeżeli działał niezgodnie z prawem i interesem mieszkańców grozi mu przepadek mienia oraz oczywiście zarzuty prokuratorskie i "uczciwy" proces sądowy.
        O wywaleniu na zbitą twarz z urzędu już nie wspominam.
        Oczywiście,że radni są współodpowiedzialni,ale czy oni wiedzą nad czym głosują.
        Kto z mieszkańców Poznania chodzi na Komisje,Sesje Rady. Dlaczego nie ma juz na żywo sprawozdań w telewizji WTK? To jest cyrk za który My wszyscy płacimy
        Dlaczego nie przeprowadza pełnej kontroli działań prezydenta Komisja Rewizyjna. Może przecież powołać niezależnych biegłych. Czego się boją??
        Na czym polega kontrola urzędu przez Regionalną Izbę Obrachunkową??
        Jeżeli dowiadujemy się ,że deweloperom należy wypłacić odszkodowanie przeszło 700 milionów złotych to należy również się spytać kto za to odpowiada. Gdzie odpowiedzialne za kontrolę przekrętów slużby i prokuratury??Co na to wszystko Platforma podobno Obywatelska?
        Niestety w historii Poznania nie mieliśmy jeszcze tak tragicznych rządów.
        Obywatele Poznania,czas wstać z klęczek i pokazać do kogo należy NASZE MIASTO. Pobudka.

• Gość: apacz66 Re: Poprawcie mnie jeśli się mylę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.12, 10:47
        MPU opracowuje Plan w imieniu Prezydenta. Prezydent przedstawia Plan Radzie do uchwalenia. Rada uchwala Plan na podstawie informacji oraz dokumentacji przedstawionych przez Prezydenta na posiedzeniu Rady a przed posiedzeniem na odpowiednich jej Komisjach.
    • drifer Tych strat nie powinno być. Dlaczego prezydent ... 14.09.12, 09:17
      Jestem urodzonym poznaniakiem mam 50 lat i bardzo poważnie rozważam opuszczenie mojego ukochanego Poznania :(
      • Gość: luce_dal_tessino Nie rób tego! IP: *.icpnet.pl 14.09.12, 09:25
        Gorzej będzie jeszcze kilka lat. Potem powolna poprawa i zdecydowane pogorszenie dla ludzi mieszkających w gminach. Najlepszym dowodem niech będzie przyspieszenie transakcji na rynku kamienic. W ostatnich latach wielu przedsiębiorców kupiło od wieloletnich właścicieli. Nie muszę dodawać, że to przedsiębiorcy z określonego kręgu towarzyskiego?
      • Gość: RAUBER Re: Tych strat nie powinno być. Dlaczego prezyden IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.12, 10:04
        Jestem kilkanaście lat młodszy, jestem poznaniakiem z dziadapradziada i od lat utwierdzam się w przekonaniu żeby zmienić paszport na niemiecki i z tym miastem dać sobie spokój. Po co angażować tu uczucia skoro banda głupców to miasto niszczy? I co gorsza ktoś ich wybrał.

Mogę być szczęśliwy w Stuttgarcie, Monachium albo Berlinie. W miastach rozwijających się nowocześnie i przyjaźnie dla ludzie. A nie w samochodowym Poznaniu pożeranym przez klocki handlowe.
        • Gość: apacz66 Re: Tych strat nie powinno być. Dlaczego prezyden IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.12, 10:51
          A ja byłbym szczęśliwy na wyspach Bergamuta.
        • Gość: henio Re: Tych strat nie powinno być. Dlaczego prezyden IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.12, 11:23
          Po 10lat nieobecności wróciłem do Polski Poznania. I prawdopodobnie wrócę tam gdzie skąd przyjechałem. Prezydent miasta jest po to by służyć społeczności lokalnej a nie uważać, że ma głupszych od siebie i wciskać ciemnotę. Co tu mówić zupełnie inne standarty. Jestem ciekaw czy kiedyś ktoś go rozliczy za tą arogancję.
    • Gość: RAUBER Upadek i grobelizacja miasta IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.12, 09:59
      Budżet mamy zarżnięty na medialne szopki dla Grobelnego takie jak Euro które były niepotrzebne podobnie jak jakieś uniwersjady czy olimpiada młodzieży o którą się teraz ten pan ubiega. Po co miastu megalomański stadion który się nie zwróci? Po co jakaś III rama komunikacyjna wyrwana z myślenia sprzed ponad półwiecza? Po co dopłaty do kurii? A po co było podejmować głupie i nieprzemyślane decyzje za które trzeba potem płacić?

Zabierzcie stąd Grobelnego z jego wickami, Szukałę i innych, wyślijcie ich na Marsa niech tam budują swoje ramy komunikacyjne a nie niszczą Poznań.
      • Gość: Maruda Re: Upadek i grobelizacja miasta IP: *.ip.netia.com.pl 14.09.12, 13:45
        Jeśli ktoś myśli, że gdzie indziej jest inaczej, proszę zobaczyć na Kraków
        http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/krakow/coraz-bardziej-toniemy-krakow-zbankrutuje,1,5245598,region-wiadomosc.html
        W Toruniu także jest niewesoło, podobnie jak w innych miastach

• Gość: Maruda Re: Upadek i grobelizacja miasta IP: *.ip.netia.com.pl 14.09.12, 13:51
        Jeśli ktoś myśli, ze gdzie indziej jest naczej, proszę spojrzeć na link
        wiadomosci.onet.pl/regionalne/krakow/coraz-bardziej-toniemy-krakow-zbankrutuje,1,5245598,region-wiadomosc.html
        W Toruniu i innych miastach także jest niewesoło.
        • Gość: M Re: Upadek i grobelizacja miasta IP: *.ip.netia.com.pl 17.09.12, 06:57
          Ostatnio podali w telewizji, że najbardziej zadłużone miasto poza wyżej wymienionymi
          to: Wrocław, Łódź, Bydgoszcz, Lublin i zapewne cała plejada znanych nazw.
    • wszechpastor koko koko fuck euro 14.09.12, 11:10
      ... trzeba pomnik grobelnemu zbudować w miejscu strefy idiotów na placu wolności...
      www.youtube.com/watch?v=Yp62bYPSD5Q
    • jim19 Tych strat nie powinno być. Dlaczego prezydent ... 14.09.12, 11:53
      Wielkość samych odszkodowań jest szokująca. Na pierwszy rzut oka wydają się być kuriozalne - może Gazeta opublikowałaby nazwisko sędziego który orzekł dla Wechty 30 mln i za co konkretnie ona jest orzeczona .
      Jednak prawdziwie zastanawiająca jest korelacja wielkości zadłużenia z niedawną akcją wywołana przez Prezydenta dotyczącą wydania 10 mln zł czy też wybitnej kreatywności zespołu negocjacyjnego pod przewodnictwem pana vi-ce Prezydenta przy negocjacjach z kurią.
      Bardzo wiele się w ostatnim okresie buduje w Poznaniu w zakresie infrastruktury i chwała za to włodarzom miasta ale z drugiej strony co chwile media donoszą o kolejnych przejawach niegospodarności najdelikatniej to określając.
      • Gość: alojzy Re: Tych strat nie powinno być. Dlaczego prezyden IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.12, 12:38
        Miasto nie musiało stracić, ale ja mam dziwne odczucia, że po prostu chciało stracić.
        Tak się po prostu robi biznesy w mieście hau-hau.
        Ludzie poszczekają, ale nic szczekaniem nie osiagną, bo rządzi Pan. Pan Grobelas i jego szara eminencja - Pan Stępień, któremu podlega ta "działka" działalności UM.
        A odnośnie pana Stępnia różne historie można usłyszeć.
    • Gość: samorządowiec Re: Tych strat nie powinno być. Dlaczego prezyden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.12, 11:56
      nie mamy dotąd oczekiwanej informacji, że radni miejscy chcą sprawę wyjaśnić. ciekaw jestem również opinii kandydatów na prezydenta oraz ludzi ze stowarzyszenia my-poznaniacy, posłów senatorów.
    • majuufes Dlaczego milczy???????????? 14.09.12, 12:13
      A co ma powiedzieć?? Jestem dupa nie gospdarz. Zrujnowałem to miasto. A trzymam się stołka tylko dla kasy swojej i swoich kolesi.
      Prawda boli, a Rysio sam sobie bólu zadawać nie będzie.
      • Gość: gosć Referendum - Odwołać Prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.12, 12:37
        Niestety , bolesna prawda , że urząd i prezydent nie służą jużmiastu i mieszkańcom , ale myslą wyłązcznie o swojej korzyści . I nie odpowiadają za to - ciekawe ilu ważnych urzędników juz przeprowadzilo sie do ościennych gmin .
        ODWOŁAĆ PREZYDENTA - REFERENDUM - oby jednak nie zmianić go na PO bo będzie tak samo
        • Gość: smok Re: Referendum - Odwołać Prezydenta IP: *.cable.net-inotel.pl 14.09.12, 14:22
          Po tak potwornym zadłużeniu miasta i kolejnej informacji o braku kompetencji urzędników prezydenta Grobelnego oraz pracy radnych PO i PRO, którzy to przyklepują każdym prezydenckim pomysłom nadszedł czas na ratowanie swoich tyłków. Za chwilę zacznie się przepychanie odpowiedzialności. Przewalki godne podziwu! Poznańska gospodarność!
    • homo_posnaniensis Tych strat nie powinno być. Dlaczego prezydent ... 14.09.12, 15:40
      Gdzie co leży?
      Zapłacenie odszkodowania za utracone korzyści jest normalnym aktem prowadzenia działalności urbanistycznej. Bulwersuje wysokość kwoty i niejasność, kto odpowiada za MPZP uchwalony przez radnych. ale jedno jest budujące. Po raz pierwszy przebija się głos, że Rada Miasta też za coś odpowiada i nie jest "dziewicą orleańską" jak sugerował jeden z "ważniejszych" radnych, komentując uchwalenie budżetu. Tłumaczenie się tym, że radni są wprowadzani w błąd lub że byli przekupywani poprawkami do budżetu się skończyło. I może skończy się wybieranie do tego ciała uchwałodawczego uczących się życia młodzików lub osób kompletnie niedoświadczonych, partyjnego mięsa armatniego gorliwie służącego swoim liderom w nadziei na dobre miejsce na następnej liście wyborczej.
    • Gość: hux Wechcie nic się nie należy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.12, 21:43
      Miasto gratis utwardziło teren i ma jeszcze płacić? Bezczelny przekręt. Jeśli droga się nie podoba to niech sobie ogrodzi i zaorze. Co najwyżej należy się zwrot kosztów usunięcia nawierzchni.
      • Gość: hux Re: Wechcie nic się nie należy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.12, 21:50
        Szyperska w deszczu
    • franneck Tych strat nie powinno być. Dlaczego prezydent ... 15.09.12, 22:44
      Mam taką propozycję> Dobrowolnie opodatkuje się na rzecz miasta w skali roku - 30 złotych, tak z miłości do Poznania, taki tam dobrowolny podateczek. Namówię znajomych, popytam wśród innych , czy poprą - jeden tylko warunek - nie Grobelnemu i jego ekipie. Niech juz idzie do Senatu czy Europarlamentu. Jego doświadczenie jest niezwykle cenne, ale funkcja prezydenta, który nie musi z nikim o nic sie spierac i nie musi aktywnie wykazywać się porzundkiem wobec opozycji (bo w Poznaniu jej nie znajdzie) to zmarnowany czas. To co dobrego dla miasta Ryszard już zrobił, teraz chciałbym wreszcie zobaczyć jakąś inną fryzurę, albo i łysinę...
    • kat72 Tych strat nie powinno być. Dlaczego prezydent ... 17.01.15, 22:40
      Cały artykuł pomimo,że stary,razem z komentarzami czytelników, warto zadedykować naszemu nowemu prezydentowi,który niestety nie zna tak odległych spraw .Kopalnie wiedzy o tym co było,jakie straty wygenerował Grobelny w czasie swojego pobytu. Oczywiście zgodnie z obietnicami przedwyborczymi czekamy na całościowy AUDYT wszystkich wydziałów i podanie do wiadomości mieszkańców,płatników podatku,pełnego obrazu o stanie miasta.
      Wiadomo,że musimy podjąć pracę od podstaw,ale chcemy poznać nawet trudną prawdę.
      Panie Prezydencie Jaśkowiak sprawa wymaga odwagi,ale musi Pan to zrobić dla Poznania!!
      • Gość: WYBORCA Re: Tych strat nie powinno być. Dlaczego prezyden IP: *.icpnet.pl 19.01.15, 00:08
        Kapitalna lekcja i powrót do historii Poznania.Czyta się wszystkie wpisy czytelników jak dobry kryminał. Trzy lata temu dokładne opisy przekrętów,żadnej odpowiedzialności osób które doprowadziły Poznań do ruiny. Prezydent Jaśkowiak uzyskał nasze wyborcze poparcie m.in. pod warunkiem dokładnego zbadania sytuacji finansowej miasta,pilnych zmian kadrowych,oczyszczenia wydziałów z "nieudaczników"i ukarania winnych i pełnej transparentności podejmowanych .Czekamy na podsumowanie pierwszych 100 dni urzędowania.
        • Gość: set Re: Tych strat nie powinno być. Dlaczego prezyden IP: *.toya.net.pl 20.01.15, 20:41
          A watykańskiej mafii ciągle mało. Nachapali się w komisji majątkowej, chapią z funduszu kościelnego, państwo im płaci za indoktrynację religijną dzieci, nie płacą podatków... I jeszcze to poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,17283343,77_mln_dla_parafii_za_utracone_tereny_na_Malcie.html#Czolka3Img
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka